فهرست مطالب

تحقیقات حقوق خصوصی و کیفری - سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 57، پاییز 1402)

نشریه تحقیقات حقوق خصوصی و کیفری
سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 57، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • طاهره شکری*، منصور عطاشنه، علیرضا مظلوم رهنی صفحات 11-34

    پژوهش حاضر با هدف نظارت در شرکت های تجاری در حقوق ایران و آلمان با تاکید بر حقوق سهامداران انجام گرفته است. مهمترین سرمایه شرکت ها سهامداران آن ها می باشند. مشخصه اصلی حقوق آلمان دخالت سهامداران در امر نظارت شرکت در اداره امور آن است؛ به نحوی که نمایندگان کارکنان در هر مرحله در کنار نمایندگان صاحبان سهام در هیات نظارت حضور دارند. هییت نظارت در آلمان عموما توسط سهامداران به عنوان بخشی از تصمیمی که توسط مجمع سهامداران تصویب می شود منصوب می شود. در صورتی که شرکت سهامی مشمول مقررات قانون تشکیل باشد، کارکنان نیز ترکیب هیات نظارت را تعیین می کنند.در حالی که در شرکت های سهامی هییت نظارت بر سیاست شرکت نظارت می کند، در یک شرکت با مسیولیت محدود این وظیفه به طور کلی بر عهده مجمع سهامداران است. در زمان چالش های اقتصادی و فناوری، بسیار رایج است که اعضای مجمع سهامداران به تنهایی نمی توانند یا نمی خواهند خط مشی شرکت را تعیین کنند، در مورد اقدامات مهم مدیریت تصمیم بگیرند و بر آن نظارت کنند. پس از آن بحث راه اندازی هییت نظارت به ویژه برای شرکت های متوسط مطرح می شود. یافته های تحقیق حاکی از آن است که نظارت در شرکت ها با چالش های ساختاری و قانونی مانند ساکت ماندن قوانین ایران درمورد تعیین نحوه رابطه بازرس با شرکت، تعیین قوانین صریح در آیین مدنی پیرامون نظارت در شرکت ها با تاکید بر حقوق سهامداران می باشد

    کلیدواژگان: صاحبان سهام، حقوق ایران، حقوق آلمان
  • برهان خاطری، نسرین مهرا *، محمدعلی مهدوی ثابت، نوروز کارگری صفحات 35-50

    کودک آزاری رفتار و وضعیتی است که طی آن کودک، قربانی شکنجه و آزارهای جسمی، روحی، جنسی، عاطفی، بی توجهی و گاها ساختاری می گردد. سازمان بهداشت جهانی، موضوع کودک آزاری را در چهار حوزه، قابل توجه و بررسی می داند؛ کودک آزاری جسمی، کودک آزاری جنسی، کودک آزاری عاطفی و کودک آزاری ناشی از بی توجهی یا غفلت. در راستای اجرایی نمودن اسناد بین المللی و توجه به ندای سازمانها و نهادهای حامی حقوق کودکان و در راستای ایجاد بازدارندگی در مقابل پدیده کودک آزاری، اولین قانون مبارزه با کودک آزاری در ایران، در سال 1381 تصویب شد. با محرز شدن نواقص قانون مذکور و با گذشت حدود دو دهه، این قانون مختصر در سال 1399 بطور کامل منسوخ و قانون جدید دیگری جایگزین آن شد. علیرغم آنکه قانون گذار ایران در سال 1381 به موجب قانون حمایت از کودکان و نوجوانان، به طور ویژه، کودک آزاری جسمی را درکنارکودک آزاری عاطفی و روانی، جرم انگاری و قابل مجازات دانسته بود، در اصلاحات اخیر، با وجود جبران برخی ازکاستی های قانون سابق و پرداختن به موضوعاتی چون، کودک آزاری جنسی و کودک آزاری ناشی از غفلت؛ لکن به طور کلی بارزترین شکل کودک آزاری، یعنی کودک آزاری جسمی و کودک آزاری روحی را به طاق نسیان سپرد و این موضوع مهم، از مصادیق و دایره شمول جرم انگاری کودک آزاری، در قانون ایران، درکمال ناباوری حذف وکاملا از دید قانوگذار نادیده گرفته شد. لازمه رفع این نقصان، اصلاح مجدد قانون است.

    کلیدواژگان: کودک آزاری، قانون حمایت از اطفال و نوجوانان سال 1399، کودک آزاری روحی و روانی، کودک آزاری جسمی
  • محسن پهلوانی، پژمان پیروزی *، علی زارع صفحات 51-70

    مرابحه از اقسام عقد بیع است که براساس ماده 98 قانون برنامه ی پنج ساله ی پنجم توسعه مصوب 1389به فصل سوم قانون عملیات بانکی بدون ربا، مصوب 1362، الحاق گردیده است. به دلیل گستردگی و حجم مبادلات مالی در این حوزه ،اختلافات میان پرداخت کننده ی تسهیلات و دریافت کننده ی آن، امری شایع است؛ اما بانکها و موسسات مالی قیود تحمیلی را در این عقود درج می نمایند و متقاضیان چنین تسهیلاتی، انتخابی غیر از پذیرش آن را ندارند. از اینرو، این سوال مطرح است که آیا با این شروط تحمیلی ، امکان طرح دعوی و استیفای حقوق مرتبط با اختلافات ناشی از آن در نظام حقوقی و محاکم ایران ومالزی وجود دارد؟ تحقیق حاضر با روش توصیفی، تحلیلی ، تطبیقی و گردآوری اسنادی اطلاعات به این نتایج انجامید که قراردادهای مرابحه بانکهای ایران با اشخاص متضمن قیود و شروط تحمیلی است که مانع از طرح دعوی معترضان به اینگونه قراردادها می شود ؛ همچنین در سیستم قضایی مالزی نیز ضمن تاکید بر شروط قراردادی، درصورتی که مفاد قرارداد برای یک طرف ناعادلانه باشد ، محاکم قرارداد مزبور را کنار گذاشته و با رعایت عدالت و انصاف اتخاذ تصمیم می نمایند ، لکن در صورت تعارض و یا تزاحم قواعد شرعی با قوانین فدرال ، قضات عملا قانون فدرال را ملاک عمل قرار می دهند. اصلاح رویه جاری بانکها و بازنگری در شروط تحمیلی مندرج در قرارداد مرابحه ، در راستای امکان طرح دعوی و استیفای حقوق اشخاص و اجرای دقیق عدالت ضروری است

    کلیدواژگان: شورای مشورتی شرع مالزی، مرابحه، اوراق بهادار مرابحه، راس المال، شروط اختصاصی عقد مرابحه
  • شهرام چراغی، علی پورجواهری*، علی جمادی صفحات 71-98

    مخدرهای شنیداری ، محرک های صوتی هستند که از طریق قوه سمعی استعمال ،و با برخورداری از خصیصه مشروط سازی عصبی ،حالات ناموجه دیگر مخدر های شناخته شده سنتی و صنعتی را با کمینه حسی الکل و بیشینه مصرفی هرویین را در قوای عصب شناختی مستعملین شبیه سازی می نمایند. این پژوهش با استفاده از روش کتابخانه و هدف کاربردی ، ضمن تحلیل جرم شناسی و تبیین چالش های پیشگیری در این پدیده شوم دریافت که ؛ این رویکرد ناشناخته، به دلیل بی تفاوتی نهادهای هنجار ساز مدنی و ضعف در درونی سازی قباحت اجتماعی آن ، خالی از خصیصه برچسب زنی و شرمساری تخدیری است و به سبب ضعف عزت نفس ؛ تقلید و تغییر در سبک زندگی و فراغت اجتماعی و نیز کنجکاوی مستعملین مواد تخدیری در تجربه هیجان کاذب اصوات نوترکیب ،گرایش ترجیحی به استعمال آن علی الخصوص در بین افراد دارای ریسک رفتاری فزونی یافته است و بدین سبب ، کنترل اجتماعی و اتخاذ تدابیر پیشگرانه در آن به دلیل برخورداری از ماهیت انتخاب سودمند و سرعت عمل در مصرف و همچنین مکتوم ماندن هویت مستعمل و فقدان مانع در تحصیل و سلب فرصت های استعمال و بروز خصیصه ذاتی جابجایی بزهکار ، با چالش جدی مواجه گردیده است.

    کلیدواژگان: جرم شناسی، پیشگیری عام و کیفری، موانع و چالش ها، مخدرهای شنیداری
  • حمیدرضا حیدرپور *، مسعود همت، ژیلا مهرآرا صفحات 99-120

    دوپینگ، غیر حرفه ای ترین و غیر اخلاقی ترین رفتار قابل ارتکاب توسط یک ورزشکار حرفه ای است. علاوه بر جنبه های اخلاقی و فنی، این پدیده، دارای ابعاد حقوقی مهمی نیز هست. در سال های اخیر و به دنبال افزایش موارد ارتکاب دوپینگ، گرایش به جرم انگاری آن، به وضوح در میان برخی سیاستگذاران کیفری، شکل گرفته است و بعضی از کشورها، صراحتا اقدام به جرم انگاری دویپنگ و کیفرگذاری نسبت به آن کرده اند ولی با وجود این، برخی دیگر از کشورها، اقدامی در این زمینه، صورت نداده اند. نمونه بارز کشورهای نخست، انگلستان، آلمان و فرانسه و مصداق آشکار کشورهای دسته دوم، ایران است. مدعای نوشتار حاضر، این است که با استفاده از تجربه نظام های حقوق کیفری در کشورهای انگلستان، آلمان و فرانسه، می توان در راستای جرم انگاری دوپینگ در حقوق کیفری ایران گام برداشت و به این ترتیب، میان رویکرد نظام حقوق کیفری ایران با نگاه نظام های حقوقی مورد اشاره، همسویی بیشتر ایجاد کرد. فرضیه اصلی تحقیق حاضر، آن است که جرم انگاری دوپینگ در حقوق کیفری ایران، تاثیر شایانی در کاهش موارد ارتکاب این رفتار مخرب دارد. به منظور بررسی بیشتر این مقولات، در این تحقیق، ضمن مطالعه مفهوم دوپینگ و دلایل توجیهی جرم انگاری آن در حقوق کیفری انگلستان، آلمان و فرانسه، چالش های فراروی فرایند جرم انگاری آن در حقوق کیفری ایران بررسی شده اند. نوع پژوهش حاضر، بنیادی، نگاه آن، توصیفی- تحلیلی، روش انجام آن، مطالعه کتابخانه ای و ابزار گردآوری اطلاعات در آن نیز فیش برداری بوده است.

    کلیدواژگان: حقوق کیفری ایران، دوپینگ، جرم انگاری، نظم عمومی، اخلاق ورزشی
  • میلاد منصفی، ابوذر ابراهیمی ترکمان *، اصغر عربیان صفحات 121-137

    نظام ارزی کشور در سالیان اخیر و متمادی با توجه به اعمال تحریم های بین المللی علیه جمهوری اسلامی ایران، با تلاطم همراه بوده و دلالان و معامله گران غیرمجاز ارزی به این تلاطم دامن زده اند. برخی از این دلالان با تشکیل گروه هایی در فضای حقیقی و مجازی مباشرت به گونه جدیدی از معاملات تحت عنوان معامله فردایی ارز نموده و حسب بررسی های صورت گرفته توسط حوزه اقتصادی بانک مرکزی، باعث اخلال در نظام اقتصادی کشور شده اند. معامله فردایی ارز معامله ای است که طرفین آن بدون قبض و اقباض عوض و معوض، تحویل ارز و مابه ازای آن را به روز یا روزهای بعد موکول می نمایند که در اغلب موارد منجر به تحویل ارز نیز نمی شود و طرفین تنها تسویه مابه التفاوت نرخ ارز را مدنظر دارند. به موجب قوانین و مقررات ارزی و همچنین قانون اصلاح قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، معاملات مذکور ممنوع است.

    کلیدواژگان: تحریم، قرارداد، صحت، ممنوع، قاچاق
  • احسان صادقی پور، محمود گنج بخش *، کوروش جعفرپور صفحات 139-159

    تحول در ماهیت و شکل تهدیدات بین المللی در قرن حاضر ناشی از فرایند جهانی شدن بوده و تروریسم نیز به فراخور این تغییرات دارای ابعاد فراملی و بین المللی گشته که معمولا وقوع آن با سازمان یافتگی و استفاده از فناوری های نوین همراه شده است. بدین ترتیب این ویژگی ها به صعوبت امر مبارزه و پیشگیری از آن افزوده است. مبرهن است دفاع مشروع در برابر بازیگران غیردولتی حداقل در برخی مواقع قانونی است. اما به لحاظ ظهور گونه های جدید تروریسم مثل تروریسم آب، جهادگرایی بین المللی، سایبری و بالاخره دست یابی تروریست ها به سلاح های خطرناک رادیواکتیوی، شیمیایی، بیولوژیکی که به یک باره صلح و امنیت بین المللی به مخاطره می افتد، این مسیله مطرح می شود که با توجه به مختصات تروریسم نوین استناد به حمله پیشدستانه و پیشگیرانه چه جایگاهی در حقوق بین الملل دارد؟ این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی به بررسی نظریات و استدلال های حقوقی مطرح شده می پردازد و این فرضیه را آزمون می کند که دولت ها در صورت قرارگرفتن در معرض حمله مسلحانه حق دارند با استفاده از قوای نظامی متوسل به دفاع مشروع شوند.

    کلیدواژگان: حمله پیشگیرانه، دفاع مشروع، تروریسم نوین، حمله پیشدستانه
|
  • Taherh Shukri *, Mansoor Atashneh, Alireza Mazloum Rahani Pages 11-34

    The current research has been carried out with the aim of monitoring commercial companies in Iran and Germany with an emphasis on shareholders' rights. The most important assets of companies are their shareholders. The main characteristic of German law is the involvement of shareholders in the supervision of the company in the management of its affairs; In such a way that the representatives of the employees are present in the supervisory board along with the representatives of the shareholders at every stage. The supervisory board in Germany is generally appointed by the shareholders as part of a resolution passed by the shareholders' meeting. If a joint-stock company is subject to the provisions of the formation law, the employees also determine the composition of the supervisory board. While in joint-stock companies, the supervisory board supervises the company's policy, in a limited liability company, this task is generally the responsibility of the company. It is a shareholders' meeting.After that, the discussion of setting up a supervisory board is raised, especially for medium-sized companies. The findings of the research indicate that monitoring in companies has structural and legal challenges, such as the silence of Iran's laws regarding the determination of the relationship between the inspector and the company, the determination of explicit rules in the civil code regarding monitoring in companies, emphasizing the rights of shareholders.

    Keywords: Supervision, Commercial Companies, Supervisory Board, Iranian Law, German Law, Shareholders
  • Borhan Khateri, Nasrin Mehra *, Mohammadali Mahdavi Sabet, Nourooz Karegari Pages 35-50

    Child abuse is a behavior and situation in which a child becomes a victim of torture and physical, emotional, sexual, emotional, neglectful, and sometimes structural abuse. The World Health Organization considers the issue of child abuse to be significant in four areas; Physical child abuse, sexual child abuse, emotional child abuse, and neglect. The first anti-child abuse law in Iran was approved in 2002 in order to implement international documents and to respond to the call of organizations and institutions supporting child rights and to create a deterrent against the phenomenon of child abuse. With the discovery of the shortcomings of the law and after about two decades, this brief law in 1399 was completely repealed and replaced by another new law. Despite the fact that the Iranian legislature in 2002, according to the Law on the Protection of Children and Adolescents, in particular, considered physical abuse of children in addition to emotional and psychological abuse, criminalized and punishable, in recent amendments, despite compensating for some shortcomings of the previous law And address issues such as child sexual abuse and child abuse due to neglect; But in general, the most obvious form of child abuse, namely physical child abuse and mental child abuse, has been forgotten, and this important issue has been removed from the examples and scope of child abuse criminalization in Iranian law in complete disbelief and completely ignored by the legislature

    Keywords: Child abuse, child physical abuse, child psychological abuse, Child, Adolescent Protection Law of 1399
  • Mohsen Pahlevani, Pezhman Pirouzy *, Ali Zare Pages 51-70

    The murabaha is one of the Islamic contracts and it is a type of sale contract, which is annexed to the third chapter of the law of usury-free banking system (approved on 1362), according to the article 98 of the fifth development plan (approved on 1389). The conflicts between the payer and receiver of the facility is a common thing because of the extent of transactions in this district; but financial institutes insert some imposed restrictions and conditions that the applicants have no choice except accepting the conditions in the contract. The question is whether with these imposed conditions, it is possible to file a lawsuit and enforce the rights related to the resulting disputes in the legal system and courts of Iran and Malaysia? This research using descriptive, analytical and comparative method and document collection of information, concluded that the murabaha contracts of Iranian banks with individuals include imposed conditions that prevent protesters from suing such contracts. Also in Malaysian judicial system, while emphasizing the contractual terms, if the terms of the contract are unfair to one party, the courts will set aside the said contract and decide with observance of justice, however in case of conflict between sharia rules and federal laws, the judges use the federal law as the criterion of action. It is necessary to amend the current procedure of banks and review the imposed conditions contained in the murabaha contract, to file a lawsuit and fulfill the rights of individuals and execution of justice

    Keywords: Murabahah, Murabahah securities, capital, specific conditions of the Murabahah contract, Malaysian sharia advisory council
  • Shahram Cheraghi, Ali Puorjavaheri *, Ali Jamadi Pages 71-98

    Auditory narcotics are sound stimuli that are used through the auditory faculty, and by having the characteristic of neural conditioning, they simulate the unjustified states of other known traditional and industrial narcotics with the minimum sensory level of alcohol and the maximum consumption of heroin in the neurological faculties of the users. they do This research, using the library method and practical purpose, analyzed and described the criminological foundations and reasons for the tendency towards this sinister phenomenon and it was determined in this regard; This unknown approach, due to the indifference of civil norm-making institutions and weakness in internalizing its social ugliness, is devoid of the characteristic of drug labeling and shaming, and due to weak self-esteem; Imitation and change in lifestyle and social leisure, as well as the curiosity of drug users in experiencing the false excitement of recombinant sounds, the preferential tendency to use it has increased, especially among people with behavioral risk, and for this reason, social control and the adoption of preventive measures, including Public and criminal in it has faced a serious challenge due to the nature of beneficial choice and the speed of action in consumption, as well as the secrecy of the identity of the user and the lack of obstacles in education and the deprivation of opportunities for use and the emergence of the inherent characteristic of the movement of the criminal.

    Keywords: Criminology, digital drugs, public, criminal prevention, obstacles, challenges
  • Masoud Hemmat, Hamidreza Heydarpour *, Zhila Mehrara Pages 99-120

    Doping is the most unprofessional and unethical behavior in professional sport. In addition to the ethical and technical aspects, this phenomenon also has important legal aspects. In recent years, following the increase in cases of doping, the tendency to criminalize it has clearly formed among some criminal policymakers, and some countries have explicitly criminalized doping and punishing it, but despite some other countries have not taken action in this regard. A clear example of the first countries is England, Germany and France, and an obvious example of the second category countries is Iran. The claim of this article is that by using the experience of criminal law systems in England, Germany and France, it is possible to take steps towards the criminalization of doping in Iran's criminal law and in this way, between the approach of Iran's criminal law system and the view of the system. The mentioned legal issues created more alignment. The main hypothesis of the current research is that the criminalization of doping in Iran's criminal law has a significant effect in reducing it. In order to further investigate these categories, in this research, while studying the concept of doping and the basics of its criminalization in the criminal law of England, Germany and France, the challenges facing the process of its criminalization in the criminal law of Iran have been examined. The current type of research is fundamental, its approach is descriptive-analytical, its method is library study, and the tool for collecting information is survey.

    Keywords: Doping, criminalization, Iranian criminal law, sports ethics, public order
  • Milad Monsefi, Asghar Arabian *, Abouzar Ebrahimi Torkaman Pages 121-137

    The currency system of the country has been in turmoil in recent years due to the imposition of international sanctions against Iran, and illegal currency brokers and traders have fueled this turmoil. Meanwhile, some unauthorized foreign exchange brokers and dealers have further provoked the turmoil. Unfortunately, by forming groups of hundreds persons in real life and virtual environments, some of the brokers attempt transactions called “foreign exchange value tomorrow” something which, according to economic studies by the central bank of Islamic republic of Iran, have created disturbances in the Iranian economic system. foreign exchange value tomorrow transactions include those transactions when the parties, without giving or taking, postpone foreign currency delivery to tomorrow or some days later, while most of the time no delivery takes place, and the parties just regard the exchange rate difference. According to the regulations of foreign currency exchange and amendment of anti-smuggling of goods and currency act, foreign exchange value tomorrow transactions, are considered illegal.

    Keywords: Embargo, contract, Validity, contraband, Prohibited
  • Ehsan sadeghipoor, Mahmoud Ganj Bakhsh *, Kourosh Jafarpour Pages 139-159

    The evolution in the nature and form of international threats in the current century is due to the process of globalization, and terrorism has become transnational and international in response to these changes, which usually occurs with the organization and use of new technologies.Thus, these characteristics have added to the difficulty of fighting and preventing it. Arguably, self-defence against non-state actors is at least sometimes legal. But in terms of the emergence of new types of terrorism such as water terrorism, international jihadism, cyber terrorism, and finally the acquisition of dangerous radioactive, chemical, and biological weapons by terrorists which suddenly endangers international peace and security, This issue is raised, considering the coordinates of modern terrorism, what is the position of reference to preemptive and preventive attack in international law? This research examines the proposed legal theories and arguments with a descriptive analytical method and tests the hypothesis that governments have the right to resort to self-defence by using military forces if they are exposed to an armed attack.

    Keywords: Self-defence, preemptive attack, preventive attack, modern terrorism