فهرست مطالب

نشریه حکمرانی متعالی
پیاپی 14 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرتضی مرادی* صفحات 9-24
    حکمرانی به طور کلی از دو بخش اساسی تشکیل شده است: یک؛ تصمیم گیری و خط مشی گذاری، دو؛ اجرای خط مشی ها و تصمیمات اخذ شده. مورد اول در علم خط مشی گذاری عمومی و مورد دوم در علم مدیریت دولتی بحث می شوند؛ به عبارت دیگر این دو مولفه دو روی یک سکه اند. خط مشی گذاری با در نظر گرفتن ارزشها و منافع گروه های خاص در بستر مشخصی از مناسبات قدرت شکل می گیرد که به نوعی از عقلانیت فاصله می گیرد. از طرفی از آنجا که خط مشی های عمومی عمدتا در پاسخ به یک مسئله یا مشکل عمومی تدوین می شوند و ناظر بر انسان هستند، پیچیده و چندوجهی بوده و با رویکردهای علوم طبیعی نمی توان به حل آن پرداخت. رویکرد مبتنی بر فرونتیک که برگرفته از واژه فرونسیس در یونان باستان توسط ارسطو است، می تواند جایگزین مناسبی برای خط مشی گذاری و اجرای آن فراتر از رویکردهای علوم طبیعی باشد. در پژوهش حاضر با در نظر گرفتن نقش قدرت در حکمرانی عمومی و با تاکید بر رویکرد فرونتیک سعی شده است به چهار سوال اساسی در حوزه حکمرانی عمومی پاسخ داده شود: (1) به کجا می رویم؟ (2) چه کسی سود و چه کسی ضرر می کند و با کدام مکانیسم قدرت؟ (3) آیا این توسعه مطلوب است؟ (4) در مورد آن چه باید بکنیم؟ نهایتا رویکرد پراکسیس محوری در حکمرانی پیشنهاد می شود، چرا که تفاوت زمینه های حکمرانی را در نظر گرفته و تاکید بر حکمرانی متمایز هر بستر از بستر دیگر دارد؛ در اینصورت حکمرانان باید بر این مبنا درک کنند که در حوزه حکمرانی خود چگونه اثربخش باشند.
    کلیدواژگان: حکمرانی، حکمت، فرونسیس، پراکسیس، قدرت، فرونتیک
  • نعمت الله قاسمی*، مهران کشتکار هرانکی، بهروز کاملی صفحات 25-45

    با اوج یافتن نقش دانش در عرصه های مختلف، توجه به دانش حکمرانی نظام آموزش برای سیاست گذاری و مدیریت صحیح آن به عنوان بستری برای رشد و پیشرفت جوامع در عرصه های مختلف است. درختواره دانش حکمرانی نظام آموزش و پرورش استان یکی از راه ‏حل‏های مناسب برای سیاست گذاری کلان و راهبری صحیح در انتخاب مدیران آموزش و پرورش آن منطقه به شمار می‏آید. ترسیم دانش حمکرانی برای مدیریت نظام آموزش و پرورش استان، پارادایمی نوین و رویکردی سیستماتیک در حکمرانی نظام آموزش استان خواهد بود و می توان دیدگاه نوینی در نحوه مدیریت آن اعمال نماید. هدف اساسی این پژوهش استخراج و گروه بندی سرشاخه های اصلی دانش مورد نیاز حکمرانی برای مدیریت آموزش و پرورش استان از طریق روش کیفی فراترکیب است. جامعه و نمونه آماری این تحقیق تمام اسناد کتابخانه ای مرتبط با موضوع حکمرانی نظام آموزش در بازه زمانی 1988 تا 2022 است. تمام اسناد نمایه شده در Google Scholar با استفاده از نرم افزارهای Publish or Perish شناسایی شد که در نهایت 27 سند پلایش شده از 680 سند علمی و همچنین کدگذاری 221 کلید واژه اختصاصی از اسناد با نرم افزار MAXQDA Analytics Pro 2020 تحلیل شد. نتیجه این که درختواره دانش حکمرانی برای مدیریت نظام آموزشی استان را با نرم افزار iMindQ بر اساس تحلیل اسناد معتبر علمی در سه سطح اصلی دانش نهادینه سازی ارکان اندیشه ساز آموزش، دانش سیاست گذاری آموزش، دانش معماری مولفه های حکمرانی نظام آموزش استان و هرکدام نیز به چندین سطح فرعی دیگر دسته بندی و ترسیم گردید.

    کلیدواژگان: دانش، درختواره دانش، حکمرانی، نظام آموزش
  • محمد شاه محمدی* صفحات 47-74
    یکی از اساسی ترین وظایف حکومت ها در مورد شهروندان و جامعه مردم کشورها تامین امنیت ملی است. امنیت به عنوان بستری برای زندگی، رشد و پیشرفت انسان ها در عرصه های مختلف، امری ضروری بوده و با توجه به ارتباطات پیچیده میان مولفه های موثر بر ابعاد امنیت ملی، پایداری امنیت ملی به عنوان راهی برای تامین امنیت ملی حال و آینده مدنظر حکومت ها قرار گرفته است. همچنین الگوی «حکمرانی خوب» که مبنای سنجش وضعیت حکمرانی میان کشورها از سوی برنامه توسعه سازمان ملل در قالب 8 شاخص معرفی شده، و به نوعی با امنیت ملی پایدار دلالت کارکردی دارد، گزینه ای است که از سوی محقق انتخاب شده تا رابطه اش با پایداری امنیت ملی بررسی گردد. برهمین اساس محقق موضوع خود را نسبت «حکمرانی متعالی (خوب)» و «پایداری امنیت ملی ج.ا.ایران»، انتخاب نموده است. هدف اصلی تحقیق، شناخت رابطه حکمرانی متعالی و پایداری امنیت ملی ج.ا.ایران، است. روش تحقیق از نظر نوع هدف، کاربردی-توسعه ای و از نظر رویکردی، توصیفی- تحلیلی می باشد. گردآوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و پرسش نامه است. داده های این تحقیق با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردیده است. جامعه آماری 130 نفر و حجم نمونه برابر فرمول کوکران 69 نفر و پایائی پرسش نامه از روش تکرار آزمون و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ 89/0 از طریقSPSS تایید شده است. در نتیجه گیری، مشخص شد میان حکمرانی خوب و پایداری امنیت ملی در ج.ا.ایران، رابطه ای معنادار، مستقیم، متقابل و دو سویه وجود دارد، به گونه-ای که پایداری امنیت ملی ج.ا.ایران، در پایداری حکمرانی خوب در ج.ا.ایران، رابطه ای مستقیم و متقابل دارد.
    کلیدواژگان: حکمرانی، حکمرانی متعالی، حکمرانی خوب، امنیت ملی، پایداری امنیت ملی، ایران
  • علی ترابی کلاته قاضی*، محسن کشاورز صفحات 75-105

    مدیران دولتی و نیز صاحب نظران دریافته اند که دیگر رویکردهای سنتی به مدیریت جامعه و به کارگیری ساختارهای متمرکز و غیر منعطف پاسخگوی شرایط پیچیده امروزی نیست؛ از طرفی باوجوداینکه حکمرانی مطلوب از یک سری اصول و رویه های مشترک و جهانی تبعیت می کند که بستگی به محیط جغرافیایی یا مقطع زمانی خاصی ندارد اما همواره بخش قابل توجهی از اصول و رویه های حکمرانی، متاثر از ملاحظات محیطی بوده و وابسته به شرایط زمانی و مکانی خاص است. شرایط اجتماعی و فرهنگی عصر حاضر، بلوغ مشارکت های سیاسی، اجتماعی مردمی و نیز مطالبه عمومی مدل های حکمرانی مشارکت جو، زمینه را برای ارائه مدل های حکمرانی متناسب با این اقتضائات فراهم نموده است . در همین راستا یکی از راهبردهای مهم تحول در حکمرانی، تمرکززدایی ساختاری و واگذاری امور به مردم شناسایی شد. یکی از ساختارها و به عبارتی بهتر نهادهای نقش آفرین در حکمرانی، تشکیلاتی به نام سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان است. این تشکیلات با توجه به اسناد رسمی، در راستای تحقق حکمرانی استانی دارای شرح وظایف و اختیارات و سوابق خدمات مختلف می باشد. این پژوهش در راستای تبیین شفاف تر حکمرانی استانی به تبیین نقش های سازمان های مدیریت و برنامه ریزی استان ها پرداخته است. در جهت نیل به این هدف از تحلیل مضمون اسناد منتشرشده و نظر خبرگان در گروه تمرکز بهره برده شده است. یافته های تحقیق بیانگر آن است که بر پایه اسناد موردمطالعه، 185 مضمون پایه، 22 مضمون سازمان دهنده و 4 مضمون فراگیر تحت عناوین دیده بان، هادی، مجری و حامی برای سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان قابل تصور است.

    کلیدواژگان: حکمرانی، مردم، نقش مردم در حکمرانی، حکمرانی محلی
  • عباس عمادی* صفحات 107-128

    یکی از الگوهای مطرح برای تحقق حکمرانی خوب، الگوی «حکمرانی محلی» است که بر تمرکززدایی مدیریتی استوار است و نقش مستقیم مردم در اداره امور محلی و منطقه ای خود را برجسته می سازد. پژوهش حاضر با رویکردی توصیفی تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانه ای و اسنادی تلاش کرده است وضعیت مطلوب تمرکززدایی مدیریتی در نظام سیاسی اداری ایران را از دیدگاه شهید بهشتی (ره) مورد تحقیق و بررسی قرار دهد. پرسش اصلی این است که در اندیشه شهید بهشتی، وضعیت مطلوب حکمرانی محلی چگونه است و چه مدلی از تمرکززدایی مورد نظر ایشان می باشد. یافته های تحقیق نشان می دهد که پرهیز از تمرکزگرایی و توجه به خودگردانی محلی، از اصول مهم حکمرانی مردمی از نگاه شهید بهشتی است. از نگاه ایشان در بین الگوهای متنوعی که برای تمرکززدایی مطرح شده است، الگوی مطلوب برای نظام جمهوری اسلامی، مدل «خودگردانی محلی» است که به تدریج به سمت نوعی فدرالیسم تغییر کند و در عین حال که اصل مرکزیت و سلسله مراتبی را حفظ می کند، اختیارات گسترده ای را به نهادها و سازمان های محلی تفویض می نماید. حد و مرز اختیارات نهادهای منتخب محلی تا جایی است که به تجزیه طلبی و خودمختاری منتهی نگردد.

    کلیدواژگان: حکمرانی، حکمرانی محلی، تمرکززدایی، خودگردانی محلی، شهید بهشتی
  • رفائیل آزادیان* صفحات 129-157

    در این پژوهش تلاش شده، اساسی ترین الزامات حکمرانی مطلوب، بررسی شود. سلامت حکمرانی برای تمام جوامع امری بسیار مهم و ضروری تلقی می شود. دولتها در تلاش هستند با رعایت برخی از عوامل حکمرانی کارآمد چهره مطلوب از خود به نمایش بگذارند. لذا در ادبیات حکمرانی جهانی، حکمرانی مطلوب مورد واکاوی است و حتی از طریق مجامع جهانی شاخصه های حکمرانی مطلوب کشورها مورد سنجش قرار می گیرد. در آموزه های دینی نیز بطورعملی و نظری بر حکمرانی مطلوب تاکید فراوان شده است. یکی از متعالی ترین آموزه های حکمرانی مطلوب توصیه های مولاامیرالمومنین علی (ع) به مالک اشتر می باشد. اگر در حکمرانی محلی و استانی ضمن توجه به رعایت الزامات متفاوت بافت هر استان نسبت به استانهای دیگر، فرایندهای سیاست گذاری و کنش های مطلوب با نگاه راهبردی در راستای سیاست های حکمرانی ملی صورت گیرد قطعا مسیر توسعه پایدار ملی هموارتر خواهد شد. در این پژوهش تلاش شده تا با مطالعه دقیق نامه 53 نهج البلاغه ابعاد و شاخص های حکمرانی مطلوب حاصل شود. این پژوهش از نوع کاربردی و با روش کیفی و تحلیل فراگفتمانی پدام انجام شده است. در این پژوهش ابعاد مهمی از قبیل شفافیت محیط حکمرانی در سطح ملی و استانی، شایسته سالاری، توجه به مصلحت عمومی و رعیت و مبارزه با فساد ساختاری و پدیده نفوذ بعنوان اساس حکمرانی مطلوب مشخص گردیده است

    کلیدواژگان: حکمرانی استانی، فسادستیزی، توسعه پایدار، حاکمیت پاک، مصلحت عمومی
|
  • Morteza Moradi * Pages 9-24
    Governance generally consists of two basic parts: one; Decision-making and policy-making, two; Implementation of policies and decisions. The first case is discussed in the science of public policy and the second case in the science of public administration; In other words, these two components are two sides of the same coin. Policy-making is formed by taking into account the values and interests of certain groups in a specific context of power relations, which somehow deviates from rationality. On the other hand, since public policies are mainly formulated in response to a public issue or problem and they focus on humans, they are complex and multifaceted and cannot be solved with the approaches of natural sciences. The approach based on frontics, which is derived from the word phronesis in ancient Greece by Aristotle, can be a suitable alternative for policy making and its implementation beyond the approaches of natural sciences. In the current research, taking into account the role of power in public governance and emphasizing the frontal approach, it has been tried to answer four basic questions in the field of public governance: (1) Where are we going? (2) Who benefits and who loses and with which power mechanism? (3) Is this development desirable? (4) What should we do about it? Finally, a praxis-oriented approach in governance is suggested, because it considers the difference in governance contexts and emphasizes the distinct governance of each platform from another platform; In this case, rulers should understand how to be effective in their governance field.
    Keywords: rule, wisdom, phronesis, praxis, Power, phronetics
  • Nematollah Ghasemi *, Mehran Keshtkar, Behrooz Kameli Pages 25-45

    With the rise of the role of knowledge in various fields, it is important to pay attention to the governance knowledge of the education system for policy making and its correct management as a platform for the growth and progress of societies in various fields. The knowledge tree of education system governance of the province is one of the appropriate solutions for macro-policy and correct management in the selection of education managers of that region. The drawing of collaborative knowledge for the management of the province's education system will be a new paradigm and a systematic approach in the governance of the province's education system, and a new perspective can be applied in its management. The main goal of this research is to extract and group the main branches of knowledge needed by governance for the management of education and education in the province through a meta-composite qualitative method. The population and statistical sample of this research is all the library documents related to the governance of the education system in the period from 1988 to 2022. All documents indexed in Google Scholar were identified using Publish or Perish software, and finally 27 indexed documents out of 680 scientific documents were analyzed as well as coding of 221 specific keywords from the documents with MAXQDA Analytics Pro 2020 software. The result is that the governance knowledge tree for managing the education system of the province with the iMindQ software based on the analysis of valid scientific documents in three main levels of knowledge of institutionalization of education thought-making elements, knowledge of education policy, knowledge of architecture of the governance components of the education system of the province and each to several levels. Another subsection was categorized and drawn.

    Keywords: knowledge, knowledge tree, Governance, education system
  • Mohammad Shahmohammadi * Pages 47-74
    One of the most basic duties of governments regarding the citizens and society of the countries is to provide national security. Security as a platform for the life, growth and progress of people in different fields is essential and considering the complex relationships between the components affecting the dimensions of national security, the stability of national security as a way to ensure national security now and then. The future is considered by governments. Also, the "good governance" model, which is the basis for measuring the state of governance among countries by the United Nations Development Program in the form of 8 indicators, and which has a functional implication with stable national security, is an option chosen by the researcher to It should be examined with the stability of national security. Based on this, the researcher has chosen his subject in terms of "good governance" and "sustainability of national security in Iran". The main goal of the research is to know the relationship between supreme rule and the stability of the national security of Iran. The research method is applied-developmental in terms of the purpose and descriptive-analytical in terms of approach. The collection of information is by library method and questionnaire. The data of this research has been analyzed using SPSS software. The statistical population is 130 people and the sample size is equal to the Cochran formula of 69 people, and the reliability of the questionnaire has been confirmed by the method of repeating the test and calculating the Cronbach's alpha coefficient of 0.89 through SPSS. In conclusion, it was found that there is a meaningful, direct, reciprocal and two-way relationship between good governance and the stability of national security in the Republic of Iran, so that the stability of the national security of the Republic of Iran It has a direct and reciprocal relationship in the stability of good governance in Iran.
    Keywords: Governance, supreme governance, Good Governance, national security, stability of national security, Iran
  • Ali Torabi *, Mohsen Keshavarz Pages 75-105

    Government managers and experts have realized that the traditional approaches to community management and the use of centralized and inflexible structures are not the answer to today's complex conditions; On the other hand, although good governance follows a series of common and universal principles and procedures that do not depend on a specific geographical environment or time period, a significant part of governance principles and procedures are always influenced by environmental considerations and depend on specific time and place conditions. . The social and cultural conditions of the present era, the maturity of political and social participation of the people, as well as the general demand for participatory governance models, have provided the ground for providing governance models that fit these requirements. In this regard, one of the important strategies of transformation in governance was identified, structural decentralization and transfer of affairs to the people. One of the structures and, in other words, institutions that play a role in governance, is an organization called the Province Management and Planning Organization. According to the official documents, in order to realize the provincial governance, this organization has a description of duties and authorities and records of various services. In order to explain the provincial governance more clearly, this research has explained the roles of the management and planning organizations of the provinces. In order to achieve this goal, the content analysis of the published documents and the opinion of experts in the focus group have been used. The findings of the research show that based on the studied documents, 185 basic themes, 22 organizing themes and 4 comprehensive themes under the titles of watcher, conductor, executive and supporter can be imagined for the management and planning organization of the province.

    Keywords: Governance, people, people's role in governance, local governance
  • Abbas Emadi * Pages 107-128

    One of the proposed models for the realization of good governance is the "local governance" model, which is based on administrative decentralization and emphasizes the direct role of people in managing their local and regional affairs. The current research, with a descriptive-analytical approach and relying on library and documentary sources, has tried to research and investigate the desirable state of managerial decentralization in the political-administrative system of Iran from the perspective of Shahid Beheshti (RA). The main question is that in Shahid Beheshti's thought, what is the ideal state of local governance and what is the model of decentralization he wants. The findings of the research show that avoiding centralism and paying attention to local self-governance is one of the important principles of popular governance from Shahid Beheshti's point of view. From his point of view, among the various models that have been proposed for decentralization, the ideal model for the Islamic Republic system is the "local self-government" model, which will gradually change towards a kind of federalism, while maintaining the principle of centrality and hierarchy. delegates broad powers to local institutions and organizations. The limits of the powers of the local elected bodies are as long as they do not lead to separatism and autonomy.

    Keywords: Governance, local governance, decentralization, local self-government, Shahid Beheshti
  • Rofaeel Azadian * Pages 129-157

    In this research, an attempt was made to examine the most basic requirements of good governance. The health of governance is considered very important and necessary for all societies. Governments are trying to present a favorable image by observing some factors of efficient governance. Therefore, in the literature of global governance, optimal governance is analyzed and even through international assemblies, the indicators of optimal governance of countries are measured. Practically and theoretically, good governance has been emphasized a lot in religious teachings. One of the most sublime teachings of good governance is the recommendations of Amir al-Mu'minin Ali (a.s.) to Malik Ashtar. If in local and provincial governance, while paying attention to the different requirements of the context of each province compared to other provinces, policy-making processes and desirable actions are carried out with a strategic view in line with national governance policies, the path of sustainable national development will definitely be smoother. In this research, an effort has been made to obtain the dimensions and indicators of desirable governance through a detailed study of the 53rd letter of Nahj al-Balagheh. This research is of applied type and has been done with qualitative method and Pedam's meta-discourse analysis. In this research, important dimensions such as the transparency of the governance environment at the national and provincial levels, meritocracy, attention to the public interest and subjects, and the fight against structural corruption and the phenomenon of influence have been identified as the basis of good governance.

    Keywords: provincial governance, anti-corruption, Sustainable Development, clean governance, public interest