فهرست مطالب

نشریه حکمرانی متعالی
پیاپی 17 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدمهدی رفیعی* صفحات 9-25

    مسئولیت اجتماعی به مثابه کنشگری آحاد جامعه در عرصه محیط اجتماعی، در میان کلمات اندیشمندان مسلمان و خصوصا قرائت های معاصر از اسلام به چشم می خورد. شهید آیت الله دکتر سید محمد حسینی بهشتی؛ متفکر و دین پژوه معاصر نیز یکی از اصول بنیادین انسان شناسی سیاسی و اجتماعی خویش را اصل «مسئولیت اجتماعی» معرفی نموده است. از مهم ترین ثمرات این اصل، وظیفه آحاد مردم در مقابله با هنجارشکنی ها و قانون-شکنی ها و مسئولیت حراست از احکام نظام اسلامی در فضای جامعه است. در این مقاله به روش توصیفی تحلیلی مبانی انسان شناختی اصل مسئولیت اجتماعی در نگاه شهید بهشتی واکاوی شده و تبیین گشته که چرا باید به این اصل ملتزم بود. نتایج این پژوهش نشان داد سه اصل؛ «حرکت وجودی انسان»، «اجتماعی بودن انسان» و «اصالت آمیخته فرد و جامعه»، بنیان های مسیر تکاملی انسان را ترسیم نموده و شهید بهشتی را بر آن می دارد که مسئولیت انسان در مقابل خداوند را، علاوه بر دو حوزه «خویشتن خویش» و «محیط طبیعی»، به عرصه «محیط اجتماعی» نیز بکشاند.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، اصالت آمیخته فرد و جامعه، انسان شناسی، شهید بهشتی
  • مهدی مزینانی* صفحات 27-48

    تحقیق حاضر، توصیفاتی که از سبک و سیره شخصی و شخصیتی سردار سلیمانی در کلام مقام معظم رهبری (مدظله العالی) ارائه شده را از منظر آموزه های حکمرانی به عنوان بحثی تازه در عرصه اداره امور عمومی تحلیل نموده با این هدف که امتیازات و تمایزات آن را شناسایی و الگویی مقدماتی بر مبنای یافته ها ترسیم نماید. در این راستا از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده شده و پس از تحلیل نمونه آماری تمام شمار از بیانات منتشرشده درباره سردار سلیمانی تعداد 27 کد استخراج که 5 گروه از آنها برآمد و نهایتا مقوله هایی در دو بعد فردی و اجتماعی شکل گرفت که دز مقام انتزاع با نظام مفهومی «حکمرانی جهادی» تبیین نظری شدند. یافته ها نشان می دهد الگوی حکمرانی جهادی با محوریت و مرکزیت مفهوم جهاد در معنای عام آن، از جهت مبانی و خاستگاه، مفهوم اثربخشی و جایگاه جهاد و مجاهدت حکمران در آن از دیگر الگوهای معرفی شده حتی الگوهای بومی، متمایز بوده و شاخص های یادشده جزء ماهوی آن محسوب می گردد.

    کلیدواژگان: حکمرانی، حکمرانی جهادی، مکتب سردار سلیمانی
  • سید محمدجواد گرجی*، محمود گنج بخش صفحات 49-81

    در حال حاضر از بنیادین ترین مسائل امروز جامعه ایران ضعف در نظام حکمرانی است بنابراین صورت بندی کارآمد این مساله ، مهم ترین ضرورت امروز کشور برای فهم و حل مشکلات است. هدف این پژوهش علاوه بر تحلیل نظریه حکمرانی خوب ، خوانشی حکمروایانه از نامه53 امام علی علیه السلام به مالک اشتر نخعی است. کمرانی فرایند برهمکنش مستمر بین ذینفعان درون و بیرون ساختارهای رسمی حکومت است که مبتنی بر سه اصل پاسخگویی ، مشروعیت و شفافیت ، نوعی رهبری سلسله مراتبی را با همکاری ، هماهنگی ، مشارکت ، مسئولیت پذیری مشترک برای تصمیمات و نتایج و تمایل به کار از طریق مذاکره و اجماع جایگزین میکند و هشت اصل مشارکت ، حاکمیت قانون ، شفافیت ، مسئولیت پذیری ، اجماع سازی ، عدالت و انصاف ، کارایی و اثربخشی و پاسخگویی را در بر می گیرد .این پژوهش مبتنی بر روش کیفی و تکنیک تحلیل محتوای کیفی جهت دار انجام شده است و برای این کار مراحل گوناگون از جمله تعریف کدها و رده ها،تعریف شاخصها و قواعد رده بندی،تعریف واحدهای محتوایی،رده بندی عینی،رسیدگی به قابلیت اعتماد و اعتبار پژوهش و در نهایت تجزیه،تحلیل و تفسیر گزارش نهایی صورت گرفته است.نامه پنجاه و سوم نهج البلاغه مشحون از گزاره های حکمرانی خوب است که در قالب دستورات کلی از جمله ضرورت خودسازی مدیران ، رعایت اخلاق رهبری ، مردم گرایی حق گرایانه ، رازداری ، مشورت اصولی ، شناخت اقشار اجتماعی ، دشمن شناسی و هشدارهایی نسبت به امتیازخواهی ، شتابزدگی ، منت گذاری و خودپسندی بیان شده و مضامین مربوطه در قالب 33 سرفصل و بیش از 110 واحد معنایی گنجانده شده اند.این پژوهش ما را به این مهم رهنمون می سازد که برای حل مساله ناکارآمدی امروز جامعه باید مبتنی بر تعالیم دینی به همراه دستاوردهای علمی ، حرکت جدی و همه جانبه ای را رقم بزنیم تا از نتایج آن همگان بهره مند شوند .

    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، نامه 53 نهج البلاغه، پاسخگویی، تحلیل محتوای کیفی
  • عرفان مصلح*، ناصر باقری مقدم صفحات 83-110

    حکمرانی فناوری در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته است و محققان از آن برای تببین و توصیف توسعه فناوری استفاده کرده اند. هدف پژوهش حاضر تبیین حکمرانی نانو فناوری در ایران است. برای این منظور، تبیین نحوه مشارکت در حکمرانی فناوری نانو؛ تبیین سازوکار (نحوه) اداره حکمرانی فناوری نانووتبیین کارکرد های هدف در حکمرانی نانو مورد تبیین قرار گرفته است. این تحقیق از منظر رویکرد تحقیق قیاسی، ازلحاظ هدف کاربردی و ازلحاظ استراتژی یک پژوهش مطالعه تک موردی جزءنگر است. در این پژوهش برای جمع آوری داده از گزار ش های عملکرد، اسناد سیاستی، مصاحبه نیمه ساختاریافته، پرسشنامه و مشاهده مستقیم استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل روند، تحلیل محتوا و آمار توصیفی استفاده شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که ترتیبات حکمرانی نانو فناوری در ایران عمدتا در «سطح ملی» و با سبک مشارکت «حاکمیت مطلق دولت» و «کورپوریسم» صورت پذیرفته است. همچنین در بیش از پنجاه درصد موارد از مکانیسم «مبتنی بر بازار» استفاده کرده، تمایل به «تمرکز در قدرت» داشته و در بیش از هفتاد درصد موارد از رویکرد «منعطف در اجرا» برخوردار بوده است. همچنین ترتیباتی که «ضمانت اجرایی» داشته اند، سهم کمتری را به نسبت ترتیبات بدون ضمانت اجرا به خود اختصاص داده اند و کارکرد های «مقبولیت بخشی» و «تامین و تسهیل منابع» سهم بیشتری را نسبت به سایر کارکرد ها در تاثیرپذیری از ترتیبات حکمرانی این حوزه داشته است.نتایج این تحقیق باعث خواهد شد ضمن اینکه درک بهتری از چگونگی حکمرانی فناوری نانو در ایران حاصل شود و همچنین در توسعه سایر فناوری ها مورداستفاده قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: حکمرانی، فناوری نانو، ایران، فناوری نوظهور
  • جواد معدنی*، سعید زرندی، امین جوادی شیخ احمد صفحات 111-133
    در سال های اخیر، نگرانی های فزاینده ای در مورد مسائل سیاسی در بحث حکمرانی به وجود آمده است. کشورهای مختلفی به منظور توسعه و بهبود شرایط خویش، ملزم به استقرار حکمرانی سالم هستند. حکمرانی سالم یا مطلوب، به عنوان جدیدترین نوع حکمرانی است که در راستای بهبود ظرفیت دولت، مردم و نهادهای مختلف برای حل مسائل و ایجاد توسعه تلاش می نماید. هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی و شناسایی ابعاد، مولفه و شاخص های حکمرانی سالم در بستر خط مشی گذاری عمومی است که با استفاده از رویکرد کیفی نظریه داده بنیاد به بررسی آن می پردازد. پژوهش حاضر از نوع بنیادی و روش تحقیق بکار رفته در آن کیفی است. مشارکت کنندگان آن، خبرگانی از حوزه های دانشگاهی و سازمان های دولتی هستند که در این زمینه، دارای چندین سال سابقه علمی و اجرایی می باشند. این افراد با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند مورد شناسایی و مصاحبه قرار گرفتند و مطابق با قاعده اشباع نظری، 12 خبره در مصاحبه های نیمه ساختاریافته مشارکت داشتند که صحبت های آن ها در قالب گزاره هایی دسته بندی، و جهت تحلیل در مراحل بعدی مورداستفاده قرار گرفتند. هریک از گزاره ها مطابق با رهیافت نظام مند استراوس و کوربین در قالب 103 کد باز، 39 کد محوری و 10 کد انتخابی مقوله بندی شدند. از نتایج تحقیق حاضر می توان به نقش مهم حکمرانی سالم در ایجاد اشکال نوآورانه و جدید اقدام جمعی با هدف حل مسائل پیچیده خط مشی عمومی، کمک به دانش عمومی، ارائه خدمات عمومی موثر، توسعه پایدار، شهروندمحوری و... اشاره کرد که به عنوان مجموعه ای از نتایجی هستند که از تکامل حکمرانی سالم در بستر خط مشی گذاری عمومی حاصل می شوند.
    کلیدواژگان: حکمرانی، حکمرانی سالم، خط مشی گذاری عمومی، نظریه داده بنیاد
  • سید امیرحسین میرقادری*، محسن کوشش تبار، منصور سلیمانی صفحات 135-170
    کارآفرینی به عنوان یکی از ارکان اصلی فعالیت های اقتصادی، نقشی اساسی در اشتغال زایی و تشکیل سرمایه ایفا می کند. در دنیای امروز که شاهد تحولات شگرف در عرصه فناوری، اتوماسیون و مناسبات جهانی هستیم، توسعه کارآفرینی به دغدغه ای اساسی در سطح ملی و بین المللی تبدیل شده است. با این حال، چالش هایی مانند ناپایداری سیاست های دولت، قوانین نامناسب، عدم اطمینان محیطی و محدودیت دسترسی به نهادهای حاکمیتی، انگیزه بسیاری از کارآفرینان را برای راه اندازی کسب و کار یا ادامه فعالیت در میانه راه از بین برده است. در این راستا بررسی و مرورسیستماتیک ادبیات مرتبط در این زمینه، به منظور شناسایی عوامل اثرگذار وسیاست های اجرایی موثر بر موفقیت حکمرانی محلی برای حمایت از کارآفرینی و تجمیع و ارزیابی تحقیقات موجود بسیار ضروری است. لذا مطالعه حاضر با هدف شناسایی این عوامل و شاخص ها به بررسی و مرور تولیدات علمی در حوزه حکمرانی در توسعه کارآفرینی پرداخته است. به این منظور با بررسی 75 مقاله فارسی و انگلیسی با موضوع حکمرانی و کارآفرینی با روش مرور نظام مند ادبیات تجربی و نظری، منابع گردآوری شده در قالب عوامل موثر بر موفقیت حکمرانی محلی در جهت حمایت از کارآفرینی دسته بندی شده است. این عوامل عبارتند از پاسخگویی و شفافیت، آموزش و ایجاد آگاهی، بازتمرکز به بهبود فضای کسب وکار و توسعه کارآفرینی، بازطراحی رویه های حقوقی و قانونی، مشارکت موثر با بخش خصوصی و شهروندان، فرهنگ سازی، بهبود نظام اداری و تمرکززدایی، تمرکز بر توسعه پایدار مبتنی بر بهره وری، دوام و پایداری. نتایج حاصل از این پژوهش می تواند به عنوان یک راهنمای عملی برای مسئولان و تصمیم گیران عمل کند تا اقدامات موثری برای افزایش کارآفرینی، ارتقای سطح زندگی اجتماعی و اقتصادی و ایجاد فرصت های شغلی انجام دهند.
    کلیدواژگان: حکمرانی، حکمرانی محلی، کارآفرینی، مرور سامانمند
|
  • Mohammadmahdi Rafiei * Pages 9-25

    Social responsibility as the activism of members of society in the field of social environment can be seen among the words of Muslim thinkers and especially contemporary readings of Islam. Martyr Ayatollah Dr. Seyed Mohammad Hosseini Beheshti; The contemporary thinker and religious scholar has introduced one of the fundamental principles of his social and political anthropology as the principle of "social responsibility". One of the most important fruits of this principle is the duty of individuals to deal with violations of norms and laws and the responsibility of protecting the rules of the Islamic system in the society. In this article, the anthropological foundations of the principle of social responsibility in the eyes of Shahid Beheshti have been analyzed in a descriptive-analytical way, and it has been explained why one should be committed to this principle.The results of this research showed three principles; "man's existential movement", "man's sociability" and "mixed originality of the individual and society" have outlined the foundations of the human evolutionary path and led Shahid Beheshti to understand the responsibility of man in front of God, in addition to two areas "Self" and "natural environment" to the field of "social environment" as well

    Keywords: Social Responsibility, Mixed Originality Of Individual, Society, Anthropology, Shahid Beheshti
  • Mehdi Mazinani* Pages 27-48

    The present research has analyzed the descriptions of Sardar Soleimani's personal style and personality in the words of the Supreme Leader from the perspective of governance doctrines as a new debate in the field of public affairs administration with the aim of identifying its advantages and distinctions. Draw a preliminary model based on the findings. In this regard, the method of qualitative content analysis was used, and after analyzing the entire statistical sample of the statements published about Sardar Soleimani, 27 codes were extracted from which 5 groups emerged, and finally, categories were formed in two dimensions, individual and social, which have the status of abstraction with the system. The concept of "Jihadist rule" was theoretically explained. The findings show that the model of jihadi governance with the centrality and centrality of the concept of jihad in its general sense, in terms of its foundations and origins, the concept of effectiveness and the place of jihad and the struggle of the rulers in it, is different from other introduced models, even native models, and the aforementioned indicators are considered to be part of its essence. becomes

    Keywords: Rulership, Jihadi Rulership, School Of Sardar Soleimani
  • Seyed Mohamadjavad Gorji *, Mahmood Ganjbakhsh Pages 49-81

    Currently, one of the most fundamental problems of the Iranian society today is the weakness in the governance system, so the efficient formulation of this problem is the most important necessity of the country today to understand and solve the problems. In addition to analyzing the theory of good governance, the purpose of this research is to read the 53 letter of Imam Ali (peace be upon him) to Malik Ashtar Nakhai. Kamrani is a process of continuous interaction between stakeholders inside and outside the official government structures, which is based on the three principles of accountability, legitimacy and transparency, a type of hierarchical leadership with cooperation, coordination, participation, joint responsibility for decisions and results, and willingness to work through negotiation. It replaces consensus and includes the eight principles of participation, rule of law, transparency, accountability, consensus building, justice and fairness, efficiency and effectiveness, and accountability. This research is based on the qualitative method and directed qualitative content analysis technique, and for this purpose, various steps were taken, including the definition of codes and categories, the definition of indicators and classification rules, the definition of content units, objective classification, addressing reliability and The validity of the research and finally the analysis, analysis and interpretation of the final report have been done. The fifty-third letter of Nahj al-Balaghah is full of good governance propositions in the form of general instructions such as the necessity of self-improvement of managers, compliance with leadership ethics, rightist populism, secrecy. , principled consultation, recognition of social strata, antagonism and warnings against favoritism, haste, pretentiousness and self-righteousness are expressed and related topics are included in 33 headings and more than 110 semantic units. This research leads us to the important point that in order to solve the problem of the inefficiency of today's society, we must make a serious and all-round movement based on religious teachings along with scientific achievements so that everyone can benefit from its results.

    Keywords: Good Governance, Letter 53 Of Nahj Al-Balagha, Accountability, Qualitative Content Analysis
  • Erfan Mosleh *, Naser Bagheri Moghadam Pages 83-110

    Technology governance has been considered in recent years and researchers have used it to explain and describe the development of technology. The aim of this study is to explain the governance of nanotechnology in Iran. To this end, explain how to participate in the governance of nanotechnology; Explain the Mechanism (Management) of Nanotechnology Governance Explain the objective functions in nanogovernance. This research is a partial case study from the point of view of deductive research approach, in terms of applied purpose and in terms of strategy of research.In this study, performance reports, policy documents, semi-structured interviews, questionnaires and direct observation were used to collect data. Process analysis, content analysis and descriptive statistics were used to analyze the data. The results of this study show that the governance arrangements of nanotechnology in Iran have been done mainly at the "national level" and with the participation style of "absolute government" and "corporatism".It has also used the "market-based" mechanism in more than 50% of cases, tends to "focus on power" and in more than 70% of cases has had a "flexible implementation" approach. Also, arrangements that have"executive guarantee"have a smaller share than arrangements without an executive guarantee, and the functions of "acceptance" and "provision and facilitation of resources" have a greater share than other functions being affected by the governance arrangements in this area.The results of this research will lead to a better understanding of how nanotechnology is governed in Iran and will also be used in the development of other technologies.

    Keywords: Governance, Nanotechnology, Iran, Emerging Technology
  • Javad Madani *, Saeed Zarandi, Amin Javadi Sheikh Ahmad Pages 111-133
    In recent years, there have been increasing concerns about political issues in the governance debate. Different countries are required to establish sound governance in order to develop and improve their conditions. Sound governance is the newest type of governance that strives to improve the capacity of the government, people and various institutions to solve problems and create development. The main purpose of the current research is to investigate and identify the dimensions, components and indicators of sound governance in the context of public policy, which is investigated using the qualitative approach of the grounded theory. The current research is basic and the research method used in it is qualitative. Its participants are experts from academic fields and government organizations who have several years of scientific and executive experience in this field. These people were identified and interviewed using the purposeful sampling method, and according to the rule of theoretical saturation, 12 experts participated in semi-structured interviews, whose statements were categorized in the form of propositions, and used for analysis in the next steps. Each of the propositions were categorized according to the systematic approach of Strauss and Corbin in the form of 103 open codes, 39 central codes and 10 selective codes. From the results of the present research, it can be pointed out the important role of sound governance in creating innovative and new forms of collective action with the aim of solving complex public policy issues, contributing to public knowledge, providing effective public services, sustainable development, citizen-oriented, etc. There are a set of results from the evolution of sound governance in the context of public policy.
    Keywords: Governance, Sound Governance, Public Policy Making, Grounded Theory
  • Seyed Amirhossein Mirghaderi *, Mohsen Koshesh Tabar, Mansour Soleimani Pages 135-170
    Entrepreneurship, as one of the main pillars of economic activities, plays an essential role in job creation and capital formation. In today's world, where we are witnessing tremendous developments in the field of technology, automation and global relations, the development of entrepreneurship has become a major concern at the national and international level. However, challenges such as the instability of government policies, inappropriate laws, environmental uncertainty and limited access to governance institutions have destroyed the motivation of many entrepreneurs to start a business or continue their activities midway. In this regard, the systematic review and review of related literature in this field is very necessary in order to identify the effective factors and executive policies affecting the success of local governance to support entrepreneurship and to consolidate and evaluate existing research. Therefore, with the aim of identifying these factors and indicators, the present study has examined and reviewed scientific productions in the field of governance in the development of entrepreneurship. For this purpose, by reviewing 75 Persian and English articles on the subject of governance and entrepreneurship with a systematic review of empirical and theoretical literature, the collected sources have been categorized in the form of factors affecting the success of local governance in order to support entrepreneurship. These factors include accountability and transparency, education and creating awareness, refocusing on improving the business environment and developing entrepreneurship, redesigning legal and legal procedures, effective partnership with the private sector and citizens, culture building, improving the administrative system and decentralization, focusing on development. Sustainable based on productivity, durability and sustainability. The results of this research can serve as a practical guide for officials and decision makers to take effective measures to increase entrepreneurship, improve the level of social and economic life, and create job opportunities.
    Keywords: Governance, Local Governance, Entrepreneurship, Systematic Review