فهرست مطالب
نشریه تحقیق و توسعه سلامت
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار 1403)
- تاریخ انتشار: 1402/12/11
- تعداد عناوین: 8
-
صفحات 1-15سابقه و هدف
اضطراب و افسردگی شایع ترین مشکلات روانی در افراد است. در ایران نیز افسردگی به عنوان شایع ترین اختلال روانپزشکی بوده و در سطح دانشگاه های کشور نیز افسردگی، اضطراب و استرس در بین از شیوع بالایی برخوردار است. هدف از این مطالعه تعیین فراوانی افسردگی، اضطراب و استرس در دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در سال تحصیلی 1398بود.
روش کاراین مطالعه توصیفی مقطعی در 420 نفر از دانشجویان پزشکی انجام شد. اطلاعات مرتبط با متغیر های مورد بررسی (سن، جنس، محل تولد، محل سکونت، معدل، مصرف دخانیات، مصرف مواد مخدر، وضعیت تاهل، مدت تحصیل، سابقه بیماری جسمی و روانی، علاقه به رشته تحصیلی و ارزیابی دانشجو از وضعیت شغلی آینده) در فرم جمع اوری اطلاعات ثبت شده است و سنجش اضطراب، افسردگی و استرس با استفاده از پرسشنامه معتبر DASS 21 با 21 سوال بررسی گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام شد.
یافته هادر 44 درصد دانشجویان دارای درجات مختلف افسردگی،1/50 درصد درجات مختلف اضطراب و 44 درصد درجات مختلف استرس گزارش شد. افسردگی با سن، وضعیت تاهل، مدرک تحصیلی، سابقه بیماری مزمن روانی، رضایت از رشته تحصیلی و ارزیابی دانشجویان از آینده شغلی ارتباط معنی داری نشان داد. اضطراب با سن، مدرک تحصیلی، مصرف سیگار، رضایت از رشته تحصیلی و ارزیابی دانشجو از شغل آینده و استرس نیز با سن، وضعیت تاهل، سطح تحصیلات، مصرف دخانیات و سابقه بیماری روانی مزمن، رضایت از رشته تحصیلی و ارزیابی دانشجو از آینده شغلی آنها ارتباط معنی داری نشان داد.
نتیجه گیریمیزان بالایی از اضطراب و افسردگی در بین دانشجویان پزشکی مشاهده شد. این یافته ها بر اهمیت پرداختن به مسائل بهداشت روانی در آموزش پزشکی تاکید دارند تا آینده سازان کشور باید از سلامت روان و سلامت عمومی و در نهایت سلامت برخوردار باشند.
کلیدواژگان: استرس، اضطراب، افسردگی، مقیاس DASS، دانشجویان پزشکی، یزد -
صفحات 16-27مقدمه
پاندمی کوید-19 با شیوع گسترده خود، چالش های عمده را برای مراقبین غیر رسمی (مراقبین خانوادگی و داوطلبان سلامت) رقم زد. پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان بارمراقبتی مراقبین غیر رسمی (مراقبین خانوادگی و داوطلبان سلامت) در بیماران مبتلا به کووید-19 انجام شد.
روش کارمطالعه حاضر از نوع توصیفی است که به صورت مقطعی در شهر مشهد در سال 1399 انجام یافته است. مراقبین غیر رسمی (مراقبین خانوادگی 192 نفر، داوطلبان سلامت 192 نفر) بیماران مبتلا به کووید 19 به روش نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. ابزار پژوهش شامل چک لیست اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه بار مراقبتی نواک و گست بود. داده ها با استفاده از نرم افزار آماریIBM SPSS نسخه 25 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته هامیانگین نمره بار مراقبتی در مراقبین خانگی و داوطلبان سلامت به ترتیب 12/62± 80/63و 16/71± 72/17بود (0/05>p). بین نمرات بار مراقبتی مراقبین داوطلب سلامت و خانوادگی با تعداد روز های مراقبت از بیماران و ساعات مراقبت در روز همبستگی مستقیم و معناداری وجود داشت (0/05> P).
نتیجه گیریبار مراقبتی در مراقبین خانوادگی نسبت به داوطلبان سلامت بالاتر بوده که می تواند اثرات منفی بر سلامت و رفاه آنان داشته باشد. بار مراقبتی می تواند عوارض جسمی و روانی برای مراقبین غیر رسمی بخصوص مراقبین خانودگی به همراه داشته باشد که توجه به آن برای سیاستگذاران حوزه سلامت مورد اهمیت است.
واژگان کلیدی: بار مراقبتی، مراقبین خانوادگی، داوطلبان سلامت، کوویدکلیدواژگان: بار مراقبتی، مراقبین خانوادگی، داوطلبان سلامت، کووید 19، کروناویروس -
صفحات 28-40سابقه و هدف
انسان دارای ابعاد مختلفی از جمله شناختی، عاطفی، اجتماعی و معنوی است که هر یک باید جداگانه مورد بررسی قرار گیرد. عدم توجه به هر یک از ابعاد وجودی انسان، بخش مهمی از وجود انسان را از بین می برد. با توجه به اینکه بر اساس نتایج برخی از مطالعات بدون سلامت معنوی، سایر ابعاد زیستی، روانی و اجتماعی نمی توانند به درستی عمل کنند و یا به حداکثر ظرفیت خود برسند، لذا هدف این پژوهش ارزیابی نمره سلامت معنوی در بین دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد بود.
روش هااین مطالعه توصیفی- تحلیلی مقطعی در سال 1398 انجام شد. جامعه پژوهش 420 نفر از دانشجویان پزشکی بودند. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش شامل یک فرم جمع آوری داده برای استخراج اطلاعات در مورد سن، جنس، محل تولد، محل سکونت، معدل، مصرف دخانیات، مصرف مواد مخدر، وضعیت تاهل، مدت تحصیل، سابقه بیماری جسمی و روانی، علاقه به رشته تحصیلی و ارزیابی دانشجو از وضعیت شغلی آینده و یک پرسشنامه معتبر بهزیستی معنوی (SWBS) با 20 سوال برای ارزیابی وضعیت سلامت معنوی بود. در پژوهش حاضر تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام شد.
یافته هادر این مطالعه میانگین نمره سلامت معنوی دانشجویان 88/38بود که نمره متوسطی است. همچنین 70/1درصد دانش آموزان از سلامت معنوی کم تا متوسط و 29/9درصد از سلامت معنوی بالا برخوردار بودند. بالاترین نمره سلامت معنوی در بین دانش آموزان 120 و کمترین نمره 27 بود. از بین متغیرهای مورد بررسی، استعمال دخانیات، وضعیت تاهل، رضایت از رشته تحصیلی و ارزیابی دانشجویان از آینده شغلی آنها با سلامت معنوی رابطه معناداری داشت.
نتیجه گیریبا توجه به نتایج این مطالعه، سطح سلامت معنوی عمده دانشجویان پزشکی در حد متوسط ارزیابی شد. با توجه به رابطه معنادار بین وضعیت تاهل و سلامت معنوی، ضرورت رفع موانع پیش روی جوانان در ازدواج بیش از پیش آشکار می شود. همچنین با توجه به رابطه رضایت از رشته تحصیلی و ارزیابی دانشجویان از آینده شغلی آنها با سلامت معنوی نیاز به انتخاب این رشته با آگاهی و دقت بیشتر در جامعه احساس می شود.
واژه های کلیدی: سلامت معنوی، دانشجویان پزشکی، یزدکلیدواژگان: سلامت معنوی، دانشجویان پزشکی، یزد -
صفحات 41-51سابقه و هدف
بیمارستان ها یکی از سازمان های ارائه دهنده خدمات سلامت به جامعه هستند. ارتقای سطح کیفیت خدمات ارائه شده درمانی و پزشکی به بیماران می تواند محیطی خوشایند را برای بیماران فراهم کرده و سبب افزایش رضایت مندی آنها شود. از مشکلاتی که در پی نارضایتی بیماران از خدمات سلامت ایجاد می شود، ترخیص بیمار با رضایت شخصی است. هدف از مطالعه حاضرتعیین فراوانی دلایل ترخیص با رضایت شخصی از اورژانس بیمارستان خاتم الانبیا زاهدان در سال 1400 است.
مواد و روش هادر این مطالعه توصیفی، 962 نفر از بیمارانی که با رضایت شخصی از اورژانس بیمارستان خاتم الانبیاء زاهدان ترخیص شده بودند در سال 1400 مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرونده ها و تماس تلفنی با بیماران جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از آمارهای توصیفی و آزمون های آماری استنباطی در سطح معنی داری P<0.05انجام شد.
یافته هافراوانی ترخیص با رضایت شخصی حدود 2/7 درصد از کل بیماران مراجعه کننده به اورژانس بود. از 962 نفر مورد بررسی 606 نفر (63 درصد) مرد و 356 نفر (37 درصد) زن بودند. میانگین سنی بیماران ترخیص شده با رضایت شخص 19/9± 58/3 سال بود. از کل 962 بیمار ترخیص شده با رضایت شخصی، 292 نفر (30/4 درصد) به خاطر احساس بهبودی نسبی، 188 نفر (19/6 درصد) به دلیل اصرار بیمار و همراهانشان، 218 نفر (26/6 درصد) به دلیل نداشتن هزینه و نداشتن بیمه و 264 نفر (27/4درصد) به دلیل رفتن به مراکز شخصی و یا ارجاع به سایر مراکز درمانی با رضایت شخصی اورژانس را ترک کردند.
نتیجه گیریبیشترین علت ترخیص به خاطر احساس بهبودی نسبی بود. افزایش آگاهی بیماران از عوارض احتمالی، طرح ریزی برنامه درمانی سرپایی برای این بیماران، ارتقاء سطح کیفیت خدمات پزشکی و درمانی می تواند درکاهش موارد رضایت با تمایل شخصی کمک کننده باشد.
کلیدواژگان: اورژانس، ترخیص، رضایت شخصی -
صفحات 52-64سابقه و هدف
رنگ ها، گروهی از مواد آلی با ساختاری پیچیده، غالبا سمی، سرطان زا، جهش زا، مقاوم به تجزیه بیولوژیکی و یکی از مهمترین آلاینده های فاضلاب صنایع نساجی و رنگرزی بوده که تخلیه آنها در محیط زیست، معضلات شدیدی را ایجاد می کند. روش های مختلفی برای جداسازی رنگ ها از فاضلاب وجود دارد که فرایند جذب، یکی از روش هایی است که در سال های اخیر توجه زیادی را به خود جلب کرده و تحقیقات زیادی در زمینه جستجوی جاذب های ارزان قیمت و موثر در جذب انواع رنگ ها انجام شده است. در این مطالعه، قابلیت کربن فعال پنبه برای جذب رنگ اسید اورانژ 7 مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روش هادر این مطالعه تجربی، پنبه مورد نیاز از شهرستان گناباد تهیه و جهت کربنه کردن، به مدت دو ساعت درون کوره الکتریکی در دمای 550 درجه سانتی گراد قرار گرفت. سپس تاثیر متغیرهای دوز جاذب، pH، زمان تماس و غلظت رنگ بر راندمان حذف رنگ از محلول های آبی سنتتیک در دمای محیط (27 درجه سانتی گراد) بررسی شد.
یافته هانتایج آزمایشات نشان داد که با افزایش دوز جاذب، کاهش pH، افزایش زمان تماس و کاهش غلظت اولیه رنگ، فرآیند جذب بهبود می یابد. مطابق یافته های این مطالعه، حداکثر راندمان حذف، معادل 87 درصد در شرایط بهینه در مقدار1 گرم بر لیتر جاذب،2=pH، غلظت اولیه رنگ 5 میلی گرم برلیتر و زمان تماس 80 دقیقه بدست آمد.
نتیجه گیریپنبه می تواند به عنوان یک گزینه مناسب و موثر، باتوجه به قیمت ارزان و در دسترس بودن، برای کاهش میزان رنگ اسید اورانژ 7 از محلول های آبی سنتتیک به کار گرفته شود.
کلیدواژگان: جذب، رنگ اسید اورانژ 7، کربن فعال پنبه، محیط آبی -
صفحات 65-75سابقه و هدف
سلامتی هم به عنوان هدف اصلی حرف بهداشتی و هم به عنوان هدف اصلی در پرستاری است. امروزه سلامتی چیزی بیشتر از فقدان بیماری است و این مفهوم در پرستاری بیش از بقیه حرفه ها، مد نظر است. مطالعه حاضر، با هدف مرور متاپارادایم سلامتی و لزوم توجه به آن در پرستاری انجام شد.
مواد و روش هامرور روایتی حاضر، با در نظر گرفتن کلیدواژه های فارسی و انگلیسی در منابع اطلاعاتی web of science، Scopus، PubMed و SID و Magiranو موتور جستجوگر Google scholar بدون محدودیت زمانی تا ابتدای مارس 2024 (11 اسفند 1402) انجام شد. به منظور پوشش حداکثری هدف، جستجو با استفاده از عملگرهای AND و OR صورت گرفت. با اعمال معیارهای ورود و خروج درنهایت 20 مقاله و 10کتاب مورد بررسی قرار گرفت.
یافته هابررسی ها نمایانگر آن بود که مفهوم سلامت از دیدگاه قرآن و سایر دیدگاه ها، ابعاد مختلف جسمی، روحی، عقلانی، اجتماعی و احساسی و از منظر تئوریسین ها تعاریف متفاوتی دارد. با توجه به دامنه گسترده تعاریف مربوط به سلامتی، تعیین کننده های سلامتی نیز بسیار وسیع و متنوع خواهد بود و اجزاء هر کدام از آن ها مستقیما ابعاد سلامتی را تحت تاثیر قرار می دهند.
نتیجه گیرییکی از موضوعاتی که با حیات بشری از گذشته وجود داشته است، مسئله سلامتی اوست، شناخت متاپارادایم سلامتی در پرستاری باعث عرضه مراقبت بهداشتی باکیفیت و موثر به افراد است تا زندگی سالم تری داشته باشند، و این امر مستلزم توجه سیاستگذاران و برنامه ریزان ملی برای تدوین برنامه های ارتقاءدهنده سلامت در ایران می باشد.
کلیدواژگان: متاپارادایم، سلامتی، پرستاری، سلامت -
صفحات 76-91
چکیده
خاویار منبع غنی از پروتئین ها، اسیدهای چرب چندگانه غیراشباع مانند ایکوزاپنتانوئیک اسید و دوکوزاهگزانوئیک اسید، نمک های معدنی، ویتامین ها و عناصر کمیاب مانند کلسیم، منیزیم، آهن، مس و سلنیوم می باشد. اثر اسیدچرب موجود در خاویار به عنوان یک مکمل بالقوه برای بهبود برخی از اختلالات پوستی مانند پیری پوست، سرطان پوست، درماتیت، زخم های پوستی و ملانوژنز تائید شده است. علاوه بر این، پروتئین های زیست فعال و پپتیدهای مشتق شده از خاویار به دلیل فعالیت های گسترده زیستی، از جمله فعالیت های آنتی اکسیدانی و ضد پیری، در صنایع غذایی، دارویی و آرایشی مورسابقه و هدفخاویار، منبعی غنی از مواد مغذی، از دیرباز به عنوان یک غذای لوکس و مقوی شناخته شده است. در سال های اخیر، تحقیقات نشان داده است که خاویار نه تنها فواید تغذیه ای دارد، بلکه می تواند در زمینه های آرایشی و درمانی نیز کاربرد داشته باشد. هدف از این مطالعه مروری، بررسی کاربردهای مختلف اسیدهای چرب، پروتئین ها مشتق شده از خاویار در محصولات مراقبت از پوست است.
مواد و روش هادر این مطالعه، پایگاه های اطلاعاتی علمی معتبر مانند PubMed، Scopus و Science Direct با استفاده از کلیدواژه های مرتبط مانند "خاویار"، "اسیدهای چرب"، "پروتئین ها"، "پوست" و "کاربردهای آرایشی و درمانی" مورد جستجو قرار گرفتندو مطالعات منتشر شده به زبان انگلیسی در 10 سال گذشته بررسی و خلاصه شدند.
یافته هامطالعات نشان داده اند که اسیدهای چرب غیراشباع چندگانه موجود در خاویار، به ویژه ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA) و دوکوزاهگزانوئیک اسید (DHA)، دارای خواص ضد التهابی، آنتی اکسیدانی و ضد پیری هستند. همچنین، خاویار منبع غنی از پروتئین ها و پپتیدهای مختلف است که می توانند به عنوان عوامل مرطوب کننده، سفت کننده، ضد التهاب و ضد میکروب عمل کنند.
نتیجه گیریخاویار به دلیل دارا بودن اسیدهای چرب، پروتئین ها و پپتیدهای مغذی، می تواند به عنوان یک ماده موثر در فرمولاسیون محصولات مراقبت از پوست مورد استفاده قرار گیرد. این ترکیبات طبیعی می توانند به بهبود سلامت پوست، افزایش طراوت و شادابی آن و پیشگیری از علائم پیری کمک کنند.
د توجه قرار گرفته اند. خاویار با خنثی کردن رادیکال های آزاد، از سلول های پوست در برابر آسیب های اکسیداتیو محافظت می کند و روند پیری را کند می کند و با افزایش سنتز کلاژن، به حفظ استحکام و انعطاف پذیری پوست کمک می کند. همچنین، خاویار با افزایش تولید اسید هیالورونیک، رطوبت پوست را حفظ کرده و به آن طراوت می بخشد. در این مطالعه مروری، سعی شده است کاربردهای مختلف آرایشی، بهداشتی و درمانی اسیدهای چرب مشتق شده از خاویار، به ویژه ایکوزاپنتانوئیک اسید و دوکوزاهگزانوئیک اسید توضیح داده شود و از سوی دیگر پروتئین ها و پپتیدهای مشتق شده از خاویار که پتانسیل بالایی برای مواد آرایشی زیست سازگار و موثر دارند، معرفی گردند. بنابراین، خاویار به دلیل اثرات متعدد و مفیدی که بر سلامت پوست دارد، می تواند به عنوان یک ماده موثر در محصولات مراقبت از پوست مورد استفاده قرار گیرد.کلیدواژگان: خاویار، پوست، محصولات آرایشی و بهداشتی، محصولات مراقبتی پوست -
صفحات 92-103سابقه و هدف
تاخیر در تشخیص بیماری سل با فراهم نمودن زمینه انتقال عفونت بعنوان یک چالش بزرگ در مقابل تلاش های حذف جهانی سل مطرح بوده و این خطر در شهرستان های نوار مرزی افغانستان بیشتر است. این مطالعه با هدف تعیین مدت زمان تاخیر در تشخیص سل ریوی و عوامل مرتبط با آن در جنوب شرق استان خراسان رضوی انجام شد.
مواد و روش هادر این مطالعه توصیفی تحلیلی داده های 256 بیمار سل ریوی طی سال های 1396 تا 1401 از واحد مبارزه با بیماری های شبکه های بهداشت شهرستان های تایباد، خواف، باخرز، فریمان و سرخس به روش تمام شماری جمع آوری و با نرم افزار SPSS نسخه 18 تجزیه و تحلیل شد.
یافته هااز بیماران مورد مطالعه 156 (60.9%) بیمار زن و 100 (39.1%) مرد با میانگین (میانه) سنی 22± 53 (58) سال بودند. 244 نفر (95.3 %) از بیماران ایرانی بودند. 76 بیمار (29.7%) سابقه تماس با بیماران اسمیر مثبت داشتند. 197 (77%) بیمار با تاخیر بیش از 28 روز شناسایی و درمان شده اند. میانه تاخیر طی سال های مورد مطالعه 36 روز (62-29 :IQR) بود. میانه تاخیر تشخیص بر حسب سن، شهرستان و سال های مورد مطالعه اختلاف آماری معنی داری را نشان داد(p<0.05).
نتیجه گیریمیانه تاخیر در تشخیص بیماران سل ریوی 36 روز بود. برنامه ریزی در زمینه بیماریابی فعال موارد تماس، بیماریابی هدفمند در گروه های سنی میانسال و زنان واجرای مراقبت سندرومیک در ورودی مرزها میتواند در کاهش مدت زمان تاخیر در تشخیص و کاهش پیامدهای نامطلوب بیماری؛ کمک کننده باشد.
کلیدواژگان: تاخیر تشخیص، سل، شهرستان مرزی
-
Pages 1-15
Background and
purposeAnxiety and depression are the most common mental problems in people. In Iran, depression is the most common psychiatric disorder, and depression, anxiety, and stress are highly prevalent in the country's universities. This research was aimed to determine the frequency of depression, anxiety, and stress among medical students of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences in 2019.
MethodsThis study was a cross-sectional investigation involving 420 medical students from the medical faculty. Data collection included various variables such as age, gender, birthplace, residence, grade point average, smoking habits, drug use, marital status, education duration, history of physical and mental illnesses, interest in the field of study, and the students' evaluation of future employment views. The assessment of anxiety, depression, and stress was conducted utilizing the reliable DASS 21 questionnaire. Subsequently, data analysis was performed through the utilization of SPSS version 22 software.
ResultsDegrees of depression, anxiety and stress were reported 44%, 50.1% and 44%respectively. Depression showed a significant relationship with age, marital status, educational qualification, history of chronic mental illness, satisfaction with the field of study and students' evaluation of their future career. Anxiety with age, degree, smoking, satisfaction with the field of study and student's evaluation of future job and stress with age, marital status, education level, smoking and history of chronic mental illness, satisfaction with field of study and student's evaluation of future job They showed a significant relationship.
ConclusionHigh rates of anxiety and depression were found among medical students. These findings emphasize the importance of addressing mental health issues in medical education. Future makers of our country should enjoy mental health and general health and finally health.
Keywords: Stress, Anxiety, Depression, DASS, Medical Students, Yazd -
Pages 16-27
Background and
purposeThe covid-19 pandemic, with its wide spread, created major challenges for informal caregivers (family caregivers and health volunteers). The current study was conducted with the aim of determining the care burden of informal caregivers (family caregivers and health volunteers) in patients with covid-19.
MethodsThe present study is a descriptive study that was conducted cross-sectional in the city of Mashhad in 2019. Informal caregivers (192 family caregivers, 192 health volunteers) of patients with covid-19 were included in the study using available sampling method. The research tool included demographic information checklist and Novak and Gast care burden questionnaire. The data was analyzed using IBM SPSS version 25 statistical software.
ResultsThe average care burden score in home caregivers and health volunteers was 80.63 ± 12.62 and 72.17 ± 16.71, respectively (p<0.05). There was a direct and significant correlation between the care burden scores of volunteer health and family caregivers with the number of days caring for patients and hours of care per day (P<0.05).
ConclusionThe burden of care in family caregivers is higher than that of health volunteers, which can have negative effects on their health and well-being. Caring burden can cause physical and psychological complications for informal caregivers, especially family caregivers, which is important for health policymakers to pay attention to.
Keywords: care burden, family caregivers, health volunteers, Covid-19Keywords: Care Burden, Family Caregivers, Health Volunteers, Covid-19, Coronavirus -
Pages 28-40Background
Human beings have various dimensions, including cognitive, emotional, social and spiritual, each of which must be examined separately. Failure to pay attention to any of the dimensions of human existence will eliminate an important part of human existence. Considering that according to the results of some studies, without spiritual health, other biological, psychological and social dimensions cannot function properly or reach their maximum capacity, so the aim of this study was to evaluate the score of spiritual health among medical students of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences.
MethodsThis descriptive-analytical cross-sectional study was conducted in 2019. The study population was 430 medical students of Shahid Sadoughi University of Yazd. The data collection tool in this study is a valid SWBS (Spiritual Well-Being Scale) questionnaire that has 20 questions to assess spiritual health status. In the present study, data analysis was performed using SPSS software version 22
ResultsIn the study, the average score of students' spiritual health was 88.38, which is a moderate score. Also, 70.1% of students had low to moderate spiritual health and 29.9% of them had high spiritual health. The highest score of spiritual health was reported among students 120 and the lowest score was 27 and among the factors discussed in the study (age Gender, place of birth, place of residence, grade point average, smoking, drug use, marital status, duration of study, history of physical and mental illness, interest in the field of study and student's assessment of future employment status) Smoking, marital status, satisfaction with the field of study and student assessment of their future career had a significant relationship with spiritual health.
ConclusionsAccording to the results of this study, the level of spiritual health of medical students of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences in 2019 is evaluated as average.
Keywords: : Spiritual Health, Spiritual Well-Being, Medical Students, Yazd -
Pages 41-51
Background and
purposeHospitals are one of the organizations providing health services to the society. Improving the quality of medical and therapeutic services provided to patients can provide a pleasant environment for patients and increase their satisfaction. One of the problems that arise due to patients' dissatisfaction with health services is the discharge of the patient with personal consent. The aimed of this study was to determine the frequency of discharge with personal consent from the emergency department of Khatam Al Anbia Hospital in Zahedan in 2022.
Materials and methodsIn this descriptive study, 962 patients who were discharged from the emergency department of Khatam Al Anbia Hospital in Zahedan in 2021 were examined. Data were collected using files and phone calls with patients. Data analysis was done using descriptive statistics.
ResultsThe rate of discharge by personal consent was about 2.7% of the total number of patients referred to the emergency room during one year. Of the 962 people surveyed, 606 (63%) were men and 356 (37%) were women. The average age of patients discharged with personal consent was 58.3 ± 19.9 years. Out of the total 962 patients discharged by personal consent, 292 (30.4%) due to feeling of partial recovery, 188 (19.6%) due to the secrets of the patient and their companions, 218 (26.6%) due to not having cost and lack of insurance and 264 people (27.4%) left the emergency room due to going to private centers or referring to other medical centers with personal consent.
ConclusionThe main reason for discharge was the relative improvement in health. Increasing patients' awareness of possible side effects, designing outpatient treatment plans for these patients, and enhancing the quality of medical and therapeutic services can help reduce dissatisfaction with the personal inclination to
Keywords: Emergency, Discharge, Personal Satisfaction -
Pages 52-64
Abstract
Background andpurposeDyes are a group of organic substances with a complex structure, often toxic, carcinogenic, mutagenic, non-biodegradable, and one of the most important pollutants in textile and dyeing industries' waste water, whose discharge in the environment creates severe problems. There are different methods for separating colors from wastewater, and the absorption process is one of the methods that has attracted a lot of attention in recent years, and a lot of research has been done in the field of searching for cheap and effective adsorbents in absorbing all kinds of colors. In this study, the ability of cotton activated carbon to absorb acid orange 7 has been evaluated.
Materials: In this experimental study, the required cotton was procured from Gonabad city and placed in an electric furnace at a temperature of 550 degrees Celsius for 2 hours for carbonization. Then, the effect of adsorbent dose, pH, contact time and dye concentration variables on dye removal efficiency from synthetic aqueous solutions at ambient temperature (27°C) was investigated.ResultsThe results of the experiments showed that by increasing the adsorbent dose, decreasing the pH, increasing the contact time and decreasing the initial concentration of the dye, the absorption process improves. According to the findings of this study, the maximum removal efficiency, equivalent to 87%, was obtained in optimal conditions in the amount of 1 gram/liter of absorbent, pH=2, initial dye concentration of 5 mg/liter, and contact time of 80 minutes.
ConclusionThe results showed that the activated carbon obtained from cotton can be used as an efficiecnt, cheap and available adsornebt for the removal of Acid Orange 7 from aqueous solutions.
Keywords: Adsorption, Acid Orange 7, Aquous Solution, Cotton Activated Carbon -
Pages 65-75Background
Health is the primary goal in healthcare professions and particularly in nursing. Today, health is more than just the absence of disease, and this concept is especially emphasized in nursing compared to other professions. This study aimed to review the metaparadigm of health and the necessity of its consideration in nursing.
MethodsThe present narrative review was conducted using Persian and English keywords across information sources such as Web of Science, Scopus, PubMed, SID, Magiran, and the Google Scholar search engine without any time restrictions up to the beginning of March 2024. To maximize the scope of the study, the search was performed using the operators AND and OR. After applying inclusion and exclusion criteria, 20 articles and 10 books were ultimately reviewed.
ResultsThe review indicated that the concept of health, from the perspectives of the Quran and other views, encompasses various dimensions including physical, mental, intellectual, social, and emotional aspects, and has different definitions from various theorists. Given the broad range of definitions related to health, the determinants of health are also vast and diverse, with each component directly affecting the dimensions of health.
ConclusionHealth has been a concern for humanity since ancient times. Understanding the metaparadigm of health in nursing enables the delivery of high-quality and effective healthcare to individuals, promoting a healthier life. This requires the attention of policymakers and national planners to develop health promotion programs in Iran.
Keywords: Metaparadigm, Health, Nursing, Well-Being -
Pages 76-91Background
Caviar, a rich source of nutrients, has long been recognized as a luxurious and nourishing food. In recent years, research has shown that caviar can also be beneficial for cosmetic and therapeutic purposes. The aim of this study is to explore the various applications of caviar-derived fatty acids, proteins, and peptides in skincare products.
MethodsRelevant scientific databases such as PubMed, Scopus, and Science Direct were searched using keywords including "caviar," "fatty acids," "proteins," "peptides," "skin," and "cosmetic and therapeutic applications." Studies published in English within the last 10 years were reviewed and summarized.
ResultsStudies have demonstrated that the polyunsaturated fatty acids present in caviar, particularly eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA), possess anti-inflammatory, antioxidant, and anti-aging properties. Caviar is a rich source of various proteins and peptides with diverse biological activities. Some of these proteins and peptides can act as moisturizers, firming agents, anti-inflammatories, and antimicrobials.
ConclusionDue to its abundance of fatty acids, proteins, and nourishing peptides, caviar can be utilized as an effective ingredient in skincare formulations. These natural compounds can contribute to improving skin health, enhancing its radiance and vitality, and preventing signs of agin
Keywords: Caviar, Skin, Cosmetic, Health Products, Skin Care Products -
Pages 92-103Background and purpose
The delay in the diagnosis of tuberculosis by providing the basis for the transmission of the infection is considered a big challenge in front of the effort to eliminate tuberculosis in the world, and the border cities of Afghanistan are at greater risk. This study was conducted with the aim of determining the delay in the diagnosis of pulmonary tuberculosis and its related factors in the southeast of Razavi Khorasan province.
MethodsIn this descriptive and analytical study, the data of 256 pulmonary tuberculosis patients from the cities of Taibad, Khaf, Bakherz, Freeman, and Sarkhes were collected by census method and analyzed with SPSS software.
ResultsThere were 156 (60.9%) female and 100 (39.1%) male patients with a mean (median) age of 22±53 (58) years. 244 patients (95.3%) were Iranian. 76 patients (29.7%) had contact history with positive smear patients. 197 (77%) of patients were identified and treated with a delay of more than 28 days. The median delay during the studied years was 36 days. The median diagnosis delay in the age groups, cities and years studied showed a statistically significant difference.
ConclusionThe median delay in the diagnosis of pulmonary tuberculosis patients was 36 days. Planning for active case finding among contacts, targeted case finding in middle-aged groups and women, and implementing syndromic surveillance at border entries can help reduce the delay in diagnosis and decrease the adverse outcomes of the disease.
Keywords: Delayed Diagnosis, Tuberculosis, Smear-Positive, Iran