فهرست مطالب

نشریه پژوهش های بازاریابی اسلامی
سال دوم شماره 4 (پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدتقی قشقائی، ایوب احمدی موسی آباد*، محمد طالقانی صفحات 1-27

    هدف تحقیق حاضر طراحی یک مدل عامل بنیان مدیریت بهای تمام شده تولیدات با استفاده از تصمیمات درون و برون سازمانی در بازاریابی اسلامی محصولات صنعتی بود. روش تحقیق از نظر هدف کاربردی بوده و از نظر فرایند انجام تحقیق در حوزه تحقیقات کمی و میدانی از نوع اکتشافی قرار دارد. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه متخصصان و مطلعین در موضوع بهای تمام شده محصولات تولیدی صنعتی می باشد که از طریق روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. در این پژوهش 25 نفر به عنوان نمونه خبرگان تعیین شده و جهت گردآوری داده ها از بانک های اطلاعاتی شرکت ها جهت بررسی اهداف تحقیق، داده های مربوط به تولیدات صنعتی و قیمت گذاری آنها استفاده شد. در ادامه جهت تجزیه و تحلیل داده ها از سه روش تحلیل تم، تکنیک دلفی و مدل عامل بنیان استفاده شد. برای اجرای شبیه سازی به منظور اعتبارسنجی مدل از نرم افزارAnyLogic استفاده گردید. در نهایت یافته ها نشان داد که در این تحقیق، دو نوع سیاست بهبود ، بررسی شده است: 1. تاثیر سیاست های تولیدی محصول بر تقاضا و قیمت گذاری محصولات به منظور رقابتی کردن بهام تمام شده 2. تاثیر سیاست های برنامه ریزی ظرفیت. لازم به یادآوری است که این مسئله با رویکرد مدل عامل بنیاد طراحی شده و تحلیل رفتار مدل پژوهش نشان می دهد که با اعمال سیاست های تولیدی محصول، نرخ بهای تمام شده محصولات افزایش می یابد ، که این امر در راستای فعالیت های رقابتی بین شرکت ها بوده و موجب شکل گیری قیمت مناسب در ذهن مشتریان خواهد شد.

    کلیدواژگان: مدل عامل بنیان، تصمیمات درون و برون سازمانی، بهای تمام شده محصولات، بازاریابی صنعتی
  • جعفر اکبر زاده، علی حسین زاده*، محمد غفاری صفحات 28-54

    هدف/ سئوال اصلی: 

    تنفر از برند علاوه بر اهمیت آن مفهومی جدید بوده که خلا مطالعاتی و تجربی در حوزه برند خدماتی در این زمینه کاملا محسوس است.هدف این پژوهش، طراحی و تبیین مدل پیشایندها و پیامدهای تنفر از برندهای خدماتی در صنعت بانکداری ایران است.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر با رویکرد آمیخته (کمی و کیفی) انجام شد. بخش کیفی به روش تحلیل تم و بخش کمی با استفاده از مدلسازی ساختاری تفسیری انجام گرفته است، ابتدا داده های مورد نیاز جهت شناسایی عناصر و ابعاد مدل جامع از طریق ادبیات و مصاحبه جمع آوری و در ادامه نسبت به برقراری ارتباط بین عناصر مدل پیشایندها و پیامدهای تنفر از برند (صنعت بانکداری ایران) جهت ارائه مدل مفهومی اقدام شده است. جامعه آماری ، 20 نفر از خبرگان بوداند. نمونه گیری نیز به صورت غیر تصادفی و هدفمند انجام پذیرفت و تعداد نمونه با توجه به اشباع تئوریک در حین انجام مصاحبه ها و تحلیل آن مشخص گردید.

    یافته ها

    پس از انجام مصاحبه ها کدهای باز و انتخابی حاصل از مرور مصاحبه ها استخراج و با کدهای حاصله از پژوهش های پیشین تلفیق شد و 38 کد باز و 10 کد انتخابی (تجربه منفی گذشته، ناسازگاری نمادین، عدم تجانس ایدئولوژیک، خدمات دهی ضعیف، ریسک خدماتی بالا و احتمال ورشکستگی، اجتناب از برند، کاهش حمایت، تبلیغات شفاهی منفی، شکایت و اعتراض و انتقام از برند) مشخص شد.

    بحث و نتیجه گیری

    پس از تایید شاخص ها و مولفه ها، با استفاده از ماتریس خود تعاملی، ماتریس دستیابی سازگار شده و تعیین روابط، مدل مورد نظر طراحی و ارائه گردید.

    کلیدواژگان: پیشایندها، پیامدها، تنفر از برند، برند خدماتی، صنعت بانکداری ایران
  • وحید توسلی، یدالله تاری وردی*، فرزانه حیدرپور صفحات 55-78
    هدف

    هدف پژوهش بررسی این چالش است که آیا مالیات های انتقالی ناشی از صورت های مالی گزارش شده براساس استاندارد حسابداری 35 به عنوان راهبردی برای مدیران جهت دستیابی به اجتناب مالیاتی می باشد یا خیر. و اینکه آیا سیاست مالیاتی متهورانه برگرفته از این استاندارد به عنوان ابزاری جهت مدیریت سود می باشد یا خیر.

    روش پژوهش:

     برای دستیابی به هدف پژوهش، داده های 169 شرکت نمونه از بورس اوراق بهادار تهران، در بازه زمانی 1395-1400 با استفاده از رویکرد حذف سیستماتیک گرد آوری شد و به شیوه تحلیل توصیفی-همبستگی با اجرای آزمون رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که سیاست مالیاتی متهورانه بر مدیریت سود تاثیر ندارد. همچنین دارایی مالیات انتقالی بر اجتناب مالیاتی تاثیر داشته ولی بدهی مالیات انتقالی تاثیری بر اجتناب مالیاتی نداشته است.

    بحث و نتیجه گیری

    جدیدترین مورد اصلاح استانداردهای حسابداری در ایران به کارگیری استاندارد 35 حسابداری می باشد که برگرفته از استانداردهای بین المللی حسابداری است و به طور قابل توجهی الزامات شناسایی و افشای اطلاعات را برای مالیاتهای انتقالی افزایش می دهد. انگیزه استفاده از دارایی و بدهی مالیات انتقالی برای شناسایی مدیریت سود و اجتناب مالیاتی این است که معمولا اختیار بیشتری در اصول پذیرفته شده حسابداری نسبت به قوانین مالیاتی وجود دارد. بنابراین ممکن است مدیران با استفاده از مالیات های انتقالی سیاست مالیاتی شرکت را تغییر داده و سود را دستکاری نمایند. از اینرو در پژوهش کنونی شواهدی از تاثیر دارایی مالیات انتقالی بر اجتناب مالیاتی بدست آمده است.

    کلیدواژگان: مدیریت سود، دارایی مالیات انتقالی، بدهی مالیات انتقالی، اجتناب مالیاتی، سیاست مالیاتی
  • ابوذر فلاح زاده، مهدی عبدالهی*، هادی واسعی صفحات 79-89
    انسان در اثر ضعف إدراک، و از سوی دیگر غرور و هوس و تکبر، تنها همین ظاهر حیات دنیا را می بیند و در اثر پرداختن به مظاهر و اشتغال به کثرات این عالم، از عالم ملکوت و آنچه برای او در آن عوالم مهیا شده غافل مانده و آن قابلیت ها و استعدادهای خداوندی را برای همیشه با خود دفن خواهد کرد. در این راستا هدف تحقیق حاضر سیر توحیدی انسان در اندیشه علامه طهرانی بود که با روش کتابخانه ای و اسنادی انجام شد. یافته ها نشان داد مرحوم علامه طهرانی معتقدند که نوع افراد بنی آدم، کال و نارس از دنیا می روند. میوه کال غیرقابل استفاده است؛ نه طعم و مزه ای دارد و نه خاصیتی، و قابل خوردن نیست.» یعنی انسانی که قابلیت دارد مظهر اسماء و صفات حسنای حضرت پروردگار شود و بر مسند خلافت إلهی تکیه زند، با لذت های حسی خود را از إدراکات عقلیه محروم و در ویرانه های این عالم حبس میکند. تنها راه وصول به معرفت و ذوق شهد شیرین لقاء حضرت پروردگار، همان فناء و اندکاک جبل انانیت، و طنین اندازشدن سروش توحیدی إنی انا الله رب العلمین در طور قلب سالک است، و تا آن زمان که ذره ای ازبقایای وجود و انانیت باشد همواره سالک از قرب و نزدیکی به سرادق حضرت احدیت رانده می شود.
    کلیدواژگان: سیرتوحیدی، انسان، علامه طهرانی، عالم ملکوت، اخلاق اسلامی
  • مهدی جلیلی، الناز انتظار*، طاهره آخوندزاده یوسفی، محمد سخنور صفحات 90-106

    چکیده هدف/ سئوال اصلی:

     توسعه مالی به عنوان مکمل بخش واقعی اقتصاد از اهمیت وافری برخوردار می باشد. چراکه، سیستم های مالی کارآمد می توانند با کسب اطلاعات درباره فرصت های سرمایه گذاری تجمیع و تجهیز پس اندازها، نظارت بر سرمایه گذاری ها و اعمال حاکمیت شرکتی، تسهیل مبادله ی کالاها و خدمات و توزیع و مدیریت ریسک، با کاهش هزینه های مبادله و کسب و تحلیل اطلاعات تخصیص بهتر منابع را موجب شوند. در این پژوهش، به بررسی تاثیرات جهانی شدن (بعد اقتصادی، بعد اجتماعی و بعد سیاسی) و تورم بر شاخص توسعه مالی (تسهیلات اعطایی توسط سیستم بانکی) در ایران طی دوره زمانی 1368 تا 1400 توسط نرم افزارهای EViews و OxMetrics پرداخته شده است.

    روش پژوهش: 

    در این مطالعه از تکنیک اقتصادسنجی مارکوف سوئیچینگ استفاده شده است.

    یافته ها

    توسعه مالی با یک دوره وقفه اثر مثبت و معنی دار بر توسعه مالی در مدل دارد. عرض از مبدا در مدل اثر منفی و معنادار در سطح 90% در رژیم اول دارد، در رژیم رونق شاخص جهانی شدن اثر مثبت بر توسعه مالی دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج برآوردها حاکی از آن است که، تورم در هر دو رژیم، تاثیر منفی بر توسعه مالی داشت. در مورد شاخص جهانی شدن نیز، در رژیم اول شاهد رابطه مثبت و در رژیم دوم شاهد رابطه منفی بودیم.

    کلیدواژگان: جهانی شدن، تورم، توسعه مالی، مارکوف سوئیچینگ
  • سید محمدرضا میراحمدی*، فاطمه اصلاحی، مجتبی آقاجانی صفحات 107-120

    هدف/ سوال اصلی:

    کسب و کارها دریافته اند موفقیت آن ها تا حد زیادی بستگی به ارائه تجربه های خرید مثبت به مشتریان دارد. بنابراین تجربه دیجیتال مشتری تبدیل به یک موضوع مهم در تحقیقات بازاریابی شده است. در این پژوهش تجربه دیجیتال مطلوب مشتریان هنگام خرید اینترنتی در فضای پر رقابت و تاثیر تجربه دیجیتال مشتری بر رضایت خرید و خرید مجدد به عنوان دغدغه اصلی پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش پژوهش:

    این پژوهش با رویکرد کیفی- کمی و با روش اکتشافی انجام گرفته است. در بخش کیفی پژوهش با کاربرد روش پدیدارشناسی، شاخص ها و مولفه های شناسایی شده است. سپس در بخش کمی جهت اعتبارسنجی و بررسی فرضیه ها از تحلیل عاملی تاییدی و معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار ایموس استفاده شده است

    یافته ها

    خرید آنلاین از سه مولفه اصلی شامل تجربه دیجیتال مشتری، رضایت از خرید اینترنتی و بازگشت مجدد دسته بندی شدند. تجربه دیجیتال مشتری شامل 7 مقوله اصلی و 19 مقوله فرعی و رضایت از خرید اینترنتی شامل 2 مولفه و بازگشت مجدد شامل 2 مولفه شناسایی شده است. طبق نتایج اگر مولفه های تجربه دیجیتال مشتری به صورت بهینه انجام پذیرد، منجر به رضایت از خرید اینترنتی و بازگشت مجدد در مشتریان می شود.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاکی از تاثیر عوامل ذکر شده بر رضایت مشتریان و خرید اینترنتی و بازگشت مجدد هنگام خرید اینترنتی است که با توجه به شرایط پررقابت کسب و کارها، مدیران و صاحبان کسب و کار ها برای ایجاد رضایت و بازگشت مجدد مشتریان باید به این عوامل توجه ویژه ای داشته باشند.

    کلیدواژگان: تجربه دیجیتال مشتری، خرید اینترنتی، سبک زندگی اسلامی، پدیدارشناسی
  • مهرداد بهزادنیا* صفحات 121-131
    سابقه و هدف
    تبلیغات اخلاقی مفهومی است که در حوزه تبلیغات و بازاریابی، به روش ها و رفتارهایی اشاره دارد که با ارزش ها و اصول اخلاقی سازگاری دارند. در چند دهه اخیر، توجه به اهمیت تبلیغات اخلاقی در صنعت تبلیغات و بازاریابی افزایش یافته است. هدف بررسی روند و تعیین علایق پژوهشی در حوزه تبلیغات اخلاقی و تحلیل شاخص های علم سنجی در این حوزه بر اساس مقالات علمی پایگاه scopus است.
    مواد و روش ها
    این تحقیق دارای رویکرد کاربردی و با استفاده از شاخص های علم سنجی انجام شد که از طریق تحلیل شبکه هم تالیفی کشورها و هم رخدادی واژگان با استفاده از شاخص های تحلیل شبکه های اجتماعی صورت گرفته است. جامعه آماری شامل تمامی مقالات نمایه شده در پایگاه scopus طی سال های 1883 تا سپتامبر 2023 در ارتباط با اصطلاح تبلیغات اخلاقی است. برای تجزیه وتحلیل داده ها نیز از نرم افزار VOSviewer استفاده شده است.
    یافته ها
    از سال 1883 تولیدات علمی در حوزه تبلیغات اخلاقی با یک مقاله آغاز شده است. بیشترین تولیدات در سال 2021 با 7 مقاله بوده است. در شبکه هم تالیفی کشورها، ایالات متحده آمریکا با بیشترین تولیدات (29 مقاله) تاثیرگذارترین کشور شناسایی شد و مطابق با نقشه هم رخدادی واژگان در حوزه مطالعات تبلیغات اخلاقی، بیشترین تمرکز متون مورد مطالعه بر کلیدواژه advertising با تعداد رخداد 23 است.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت تبلیغات اخلاقی در دنیای تجارت امروزی، پژوهشگران این حوزه باید تمامی حیطه ها را در تحقیقات خود مورد مطالعه قرار داده تا از این طریق بتوانند اخلاقیات را در کسب و کارها ارتقا داده و حفظ نمایند.
    کلیدواژگان: نقشه علمی، علم سنجی، شبکه هم تالیفی، هم رخدادی واژگانی، تبلیغات اخلاقی
|
  • Mohammadtaghi Ghashghaei, Ayoub Ahmadi *, Mohammad Taleghani Pages 1-27

    The aim of the current research was to design an agant-based model of production cost management using internal and external organizational decisions in the marketing of industrial products. The research method is practical in terms of the goal and in terms of the research process, it is in the field of quantitative and field research of an exploratory type. The statistical population of the current research is all experts and informants on the issue of the cost of industrial products, who were selected through the snowball sampling method. In this research, 25 people were selected as a sample of experts, and data related to industrial products and their pricing were used to collect data from the companies' databases to check the research objectives. Next, three methods of theme analysis, Delphi technique and factor-based model were used to analyze the data. AnyLogic software was used to run the simulation in order to validate the model. Finally, the findings showed that in this research, two types of improvement policies have been investigated: 1. The effect of product production policies on demand and product pricing in order to make the finished price competitive 2. The effect of capacity planning policies. It is necessary to remember that this problem was designed with the approach of the foundation agent model and the behavior analysis of the research model shows that with the application of product production policies, the cost price of products increases.​

    Keywords: Agant-Based Model, Internal, External Organizational Decisions, Product Cost, Industrial Marketing
  • Jafar Akbarzadeh, Ali Hossein Zadeh *, Mohammad Ghaffari Pages 28-54
    Purpose

    brand hate is a new concept that the study and experience gap in the field of service brand is quite noticeable in this field

    Methodology

    The current research was conducted with a mixed approach (quantitative and qualitative). The qualitative part was done by the theme analysis method and the quantitative part was done by using interpretive structural modeling. First, the data needed to identify the elements and dimensions of the comprehensive model were collected through literature and interviews, and then the relationship between the elements of the antecedents and consequences of hate model was collected. The brand (Banking Industry of Iran) has been tried to provide a conceptual model. The statistical population was 20 experts. Sampling was done non-randomly and purposefully and the number of samples was determined according to theoretical saturation during interviews and analysis.

    Findings

    After the interviews, open and selective codes were extracted from the interviews and combined with the codes obtained from previous researches, and 38 open codes and 10 selected codes (past negative experience, symbolic incompatibility, ideological heterogeneity, poor service, risk). High services and the possibility of bankruptcy, brand avoidance, reduced support, negative word of mouth, complaints and protests and revenge against the brand) were identified and verified by experts and their content validity was assessed with the CVR index.

    Conclusion

    After confirming the indicators and components, using the self-interactive matrix, the compatible achievement matrix and determining the relationships, the desired model was designed and presented.

    Keywords: Antecedents, Consequences, Brand Hatred, Service Brand, Iranian Banking Industry
  • Vahid Tavasoli, Yadollah Tariverdi *, Farzaneh Heidarpoor Pages 55-78
    Purpose

    The aim of the research is to examine the challenge of whether deferred taxes resulting from financial statements reported based on accounting standard 35 are a strategy for managers to achieve tax avoidance or not. And whether the tax policy is aggressive derived from this standard as a tool for earnings management or not.

    Research method

    To achieve the goal of the research, the data of 169 sample companies from the Tehran Stock Exchange, in the period of 2016-2021, were collected using the systematic elimination approach and were analyzed by means of descriptive-correlation analysis with the implementation of logistic regression test.

    Findings

    The findings showed that aggressive tax policy has no effect on earnings management. Also, deferred tax assets have an effect on tax avoidance, but deferred tax liabilities have no effect on tax avoidance.

    Discussion and conclusion

    The most recent amendment of accounting standards in Iran is the application of accounting standard 35, which is derived from international accounting standards and significantly increases the requirements for identifying and disclosing information for deferred taxes. The motivation for using deferred tax assets and liabilities to identify earnings management and tax avoidance is that there is usually more discretion in generally accepted accounting principles than in tax laws. Therefore, managers may change the company's tax policy and manipulate earnings by using deferred taxes. Therefore, in the current research, evidence of the effect of deferred tax assets on tax avoidance has been obtained.

    Keywords: Earnings Management. Tax Avoidance, Tax Policy, Deferred Tax Asset, Deferred Tax Liability
  • Abouzar Fallahzadeh, Mehdi Abdollahi *, Hadi Vasei Pages 79-89
    Due to weakness of understanding, and on the other hand, pride, lust and arrogance, man sees only this appearance of worldly life, and as a result of dealing with the manifestations and preoccupation with the abundance of this world, he remains oblivious to the world of the kingdom and what is prepared for him in those worlds. And he will bury those abilities and talents of God with him forever. In this regard, the aim of the present research was the monotheistic course of man in the thought of Allameh Tehrani, which was done with library and documentary methods. The findings showed that the late Allameh Tehrani believed that the type of human being, old and premature, will die. Kal fruit is unusable; It has no taste and no characteristic, and it cannot be eaten." That is, a person who has the ability to become the embodiment of the good names and attributes of the Lord and rely on the divine caliphate, deprives himself of rational understanding with sensual pleasures and locks himself in the ruins of this world. The only way to reach the knowledge and taste of the sweet nectar of the meeting of the Lord is the death and smallness of the mountain of selfishness, and the resounding of the monotheistic chant, "I am God, the Lord of the Worlds" in the form of a seeker's heart, and until such time as there is a particle of the remains of existence and selfishness,
    Keywords: Sir Touhidi, Insan, Allameh Tehrani, Alem Malkut, Islamic Ethics
  • Mahdi Jalili, Elnaz Entezar *, Tahereh Akhundzadeh Yousefi, Mohammad Sokhanvar Pages 90-106
    Purpose

    Financial development is very important as a complement to the real part of the economy. Because, efficient financial systems can gather information about investment opportunities, consolidate and mobilize savings, monitor investments and apply corporate governance, facilitate the exchange of goods and services, and distribute and manage risk, by reducing exchange and acquisition costs. information to enable better allocation of resources. In this research, the effects of globalization (economic dimension, social dimension and political dimension) and inflation on the index of financial development (facilities granted by the banking system) in Iran during the period of 1368 to 1400 It has been analyzed by EViews and OxMetrics software.

    Methodology

    Markov switching econometric technique is used in this study.

    Findings

    Financial development with an interruption period has a positive and significant effect on financial development in the model. The width from the origin in the model has a negative and significant effect at the level of 90% in the first regime, and in the boom regime, the globalization index has a positive effect on financial development.

    Conclusion

    The estimation results indicate that inflation in both regimes had a negative effect on financial development. Regarding the globalization index, we saw a positive relationship in the first regime and a negative relationship in the second regime.Keywords: Globalization, Inflation, Financial Development, Markov Switching.

    Keywords: Globalization, Inflation, Financial Development, Markov Switching
  • Seid Mohammadreza Mirahmadi *, Fatemeh Eslahi, Mojtaba Aghajani Pages 107-120
    Purpose

    Businesses have found that their success are highly dependent on providing customers with positive customer experiences. Accordingly, digital customer experience has become an important topic in marketing research. In this research, the desired digital customer experience when shopping online in a highly competitive environment and the effect of digital customer experience on purchasing satisfaction and intention to repurchase have been investigated as the main concern of the research.

    Methodology

    This research was performed using a qualitative-quantitative approach and running an exploratory method. In the qualitative section, using the phenomenology method, indicators and components have been identified. Then, in the quantitative part, confirmatory factor analysis and structural equations were used to validate and test the hypotheses using AMOS software.

    Findings

    Internet purchasing was categorized into three main components, including digital customer experience, satisfaction with internet purchasing, and intention to return. Digital customer experience includes 7 main categories and 19 subcategories, and internet purchasing satisfaction includes 2 components while intention to return includes 2 components. According to the results, if the components of digital customer experience are done optimally, it leads to satisfaction with internet purchasing and customers’ intention to return.

    Conclusion

    The results of the research indicate the effect of the mentioned factors on customer satisfaction and internet purchasing and intention to return. Due to the highly competitive conditions of businesses, managers and business owners should pay special attention to these factors in order to create satisfaction as well as customers’ intention to return.

    Keywords: Digital Customer Experience, Internet Purchasing, Islamic Life Style, Phenomenology
  • Mehrdad Behzadnia * Pages 121-131
    Background
    Ethical advertising is a concept that refers to methods that are compatible with moral values in the field of advertising and marketing. In recent decades, attention to the importance of ethical advertising has increased in the advertising and marketing industry. The aim is to investigate the trend research interests in the field of ethical advertising and analyze scientific metrics in this field based on the scientific articles of the Scopus database.
    methods
    This research has apractical approach and was carried out using scientific indicators, which was done through the analysis of the authorship network of countries and the occurrence of words using social network analysis indicators. statistical population includes all the articles indexed in the Scopus database during the years 1883 to 2023 related to the term ethical advertising. VOSviewer software was used for analysis.
    Findings
    Since 1883, scientific productions in the field of ethical advertising have started with an article. The most productions were in 2021 with 7 articles. In the co-authorship network of countries, the United States of America was identified as the most influential country with the most productions (29 ) and according to the word co-occurrence map in the field of ethical advertising studies, the most focus of the studied texts is on the keyword advertising with the number of occurrences of 23.
    Conclusion
    Considering the importance of ethical advertising in today's business world, researchers in this field should study all areas in their research so that they can promote and maintain ethics in businesses.
    Keywords: Scientific Map, Scientometrics, Co-Authorship Network, Lexical Co-Occurrence, Moral Advertising