فهرست مطالب

بانوان شیعه - پیاپی 10 (زمستان 1385)

نشریه بانوان شیعه
پیاپی 10 (زمستان 1385)

  • 280 صفحه، بهای روی جلد: 9,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/03/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نرجس عبدیایی صفحه 7
    پوشش و نوع آن و نیز مرزهای فرهنگی و دینی آن، کماکان از مسائل مهم و به روز جامعه ایرانی است و چادر نمادی از پوشش زنان در بخش های مختلف جهان محسوب می شود و ایرانیان نیز در تعریف خاص خود از این پوشش بی بهره نیستند. این تعریف چیست و از کجا نشات می گیرد: تاریخ، فرهنگ یا مذهب ایرانی؟
    این پژوهش بر آن است جایگاه چادر را در فرهنگ و مذهب ایرانی و تاثیرات سیاسی و اجتماعی آن را در اقشارمختلف مردم، بخصوص در عصر کشف حجاب، بررسی نماید؛ کالایی که قرن هاست در برابر فراز و نشیب ها، دوام خود را حفظ کرده است.
    کلیدواژگان: چادر، فرهنگ، کشف حجاب، کالا
  • فروغ نیلچی زاده صفحه 37
    حجاب قرآنی دارای ابعاد و شاخص های پنجگانه است: حجاب نگاه، حجاب گفتار، حجاب رفتار، حجاب فیزیکی بدن و حجاب قلب. حال آنکه بنابر باور غلط، حجاب صرفا به پوشش فیزیکی بدن اطلاق می شود. هرگاه چهار بعد اولیه در حداقل مورد نظر شریعت ناب و در حد یک هنجار اجتماعی رعایت شود، به حجاب نازل دست یافته ایم و هرگاه ابعاد پنج گانه به نحوی فراگیر و یکپارچه با مشخصات تمام و کمال قرآنی اش جامه عمل بپوشد، برترین نوع پوشیدگی رخ می نماید و جامعه به ارزش ها و کرامت های انسانی اش نزدیک شده است. «جلباب» حجاب برتر و «خمار» حجاب نازل است که متناسب با ریشه های تمدنی هر عرصه جغرافیایی در جهان اسلام به اشکالی زیبا و متنوع تجلی کرده است. در مجال اندک این مقاله، ابتدا به ابعاد فراگیر حجاب قرآنی و سپس به اختصار از مدل های جلباب قرآنی و حجاب نازل قرآنی در کشور ایران سخن رانده ایم.
    کلیدواژگان: جلباب، خمار، حجاب برتر، حجاب نازل، چادر نیم دایره، چادر کمری، چادر اصیل ایرانی، رنگ حجاب قرآنی
  • ندا زارع نژاد صفحه 103
    به لحاظ اهمیت بحث پوشش و حجاب در جوامع اسلامی و لزوم رعایت شرعی و قانونی آن در جامعه ما و آثارمستقیم و غیر مستقیم تبلیغات بر این مسئله، در این نوشتار سعی بر آن است که به تطبیق بعضی از اصول روان شناسی تبلیغ در مسئله حجاب پرداخته شود تا تطابق این اصول در فضای بحث های مفهومی و مصداقی تدینی مشخص گردد. توجه به ظرایف اصول «ادراک حسی»، «نوع تبلیغات»، «وضع رفتار الحاقی» و «پیوستگی مطلوب» ونیز عملیاتی نمودن آنها در تبلیغ حجاب، سبب ساز ایجاد بستر مناسب تر روانی برای پذیرش حجاب خواهد شد.
    در هر حال، با شناخت اصول حاکم بر تبلیغات در نظریه های روان شناسی، می توان در جهت ایجاد فرهنگ عفاف،حجاب و پوشش استفاده کرد، اما باید به مواردی که اهداف و بعضی از مبانی نظری و عملی در تبلیغات دینی ازنظریه های روان شناسی تبلیغات فاصله پیدا می کند توجه گردد.
    در دیدگاه ادیان الهی، هم به «اهداف» توجه می شود و هم به «کیفیت استخدام وسایل» برای نیل به اهداف؛ مبانی مهمی که تفاوت این دو نوع دیدگاه را مشخص می سازد.
    کلیدواژگان: وضع رفتار، تبلیغ، حجاب
  • زینت نخعی صفحه 119
    خداوند نعمت لباس و پوشاک را به بشر ارزانی داشت و میل به پوشش را در فطرت او به ودیعه گذاشت؛ بنابراین درطول قرون و اعصار گوناگون پوشیدگی بشر در میان جوامع مختلف به جز در موارد معدودی به خوبی نمایان است.
    در جهان معاصر، قانون حجاب نادیده گرفته شده است و خودآرایی برای زن ارزش، و حجاب، علامت عقب ماندگی و ارتجاع گردیده است. کشورهای اسلامی نیز تحت تاثیر تبلیغات دشمنان قرار گرفته اند و حجاب وبی بندوباری را آزادی نام نهاده اند.
    ولی در ایران در جریان انقلاب اسلامی، انقلاب حجاب، تحت عنوان بازگشت به اصل مورد توجه قرار گرفت. درکشورهای آمریکایی و اروپایی همچون فرانسه حجاب به صورت یک مسئله بحران زا برای این کشورها در آمده است و حجاب در میان زنان تحصیل کرده و موفق این کشورها و کشورهای دیگر به چشم می خورد. هرچند بیگانگان در کشورهای اسلامی و از جمله ایران از طرق مختلف سعی در ایجاد فساد و بی بندوباری و از بین بردن حجاب اسلامی دارند و تا حدودی نیز موفق بوده اند.
    این مقاله با هدف بررسی عوامل مختلفی که باعث ضعف پوشش گردیده اند اعم از عوامل درونی و بیرونی که عواملی همچون عوامل اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و... را در برمی گیرد و ارائه راهکارهای لازم با تکیه برآیات و روایات تدوین گردید.
    کلیدواژگان: زینت، حجاب، جلباب، مد، حیا، تبرج
  • صدیقه صالحی صفحه 153
    فمنیسم جریان واحدی نیست، بلکه به نسبت خاستگاه های فلسفی متفاوت، به شاخه های مختلفی تقسیم می شود.فمنیست های پست مدرن بر اساس رویکرد فلسفی خاصی که به هویت زن و مرد دارند، برای این دو جنس، ذهن،زبان، دانش، جهان و جهان بینی متفاوتی قایلند. بر همین اساس، معتقدند تفکیک محیطهای زنانه و مردانه سبب پیشرفت زنان خواهد شد؛ ولی نظریه اخلاقی اسلام درباره عدم اختلاط محیطهای مردانه و زنانه دارای مبانی وخاستگاه هایی متفاوت است. در مبانی دینی اسلامی، امنیت و عفاف و مشارکت مردان و زنان در عین رعایت حریم محیطها، دارای بنیادهای فلسفی خاصی است. نوشتار حاضر این نظریه را در تطابق مبانی اسلام و فمنیسم فرامدرن)جدید(به چالش می کشاند.
    کلیدواژگان: مرد، زن، اسلام، فمنیسم، مبانی فلسفی، فمنیسم پست مدرن، امنیت، عفاف
  • سیده فاطمه کاملی صفحه 177
    این مقاله ضمن بیان معنا و مفهوم عفت و امنیت و نیز تبیین تاثیر پاکدامنی بر امنیت روانی فرد از دیدگاه روان شناسان غربی، به تشریح ارتباط اغتشاش حریم های جنسیتی و اختلال امنیت روانی فرد و جامعه و همچنین پیامدهای این مسئله می پردازد.
    از جمله پیامدهای منفی بی عفتی در جوامع، احساس بی هویتی، گرایش به نهلیسم و پوزیتویسم، اضطراب درونی،بلوغ زودرس نوجوانان، خشونت های جنسی، بالا رفتن میزان طلاق، غفلت از یاد خدا و نزول بلاهای آسمانی است.در مقابل، افزایش اطمینان مرد به زن، جلوگیری از انحراف مرد و افزایش محبت در کانون خانواده از پیامدهای مثبت پاکدامنی زن به شمار می روند.
    کلیدواژگان: عفاف، امنیت، پیامد، زن، مرد، فرد، جامعه، روان
  • محمدحسین ریاحی صفحه 197
    یکی از دستاوردهای ارزشمند تمدن اسلامی مشارکت قابل توجه بانوان در امور مختلف و ابعاد متعدد است. دربسیاری از سرزمین های فتح شده توسط مسلمانان در قرون اولیه هجری پیش از ورود اسلام، زن از جایگاه و منزلت و یا شخصیتی که در شان او باشد، بی بهره بود، اما تعالیم قرآن کریم و فرهنگ پویا و غنی اسلام مرتبتی خاص بدوبخشید. در این میان، ایران، به ویژه اصفهان، نیز از این قاعده مستثنا نبود. این مقاله بر آن است تا با مروری اجمالی به مقام والای زن در تاریخ اسلام، به ویژه تشیع، به تلاش ها و اقدامات علمی، معنوی و عرفانی زنان اصفهان از قرون اولیه هجری تا دوران معاصر بپردازد.
    کلیدواژگان: اصفهان، بانوان پس از اسلام، زنان دانشمند، زنان خیر، زنان حکومتگر
  • محمدعلی تابعی، محمد اکبری بورنگ صفحه 237
    سیمای حقیقی حجاب، حضور در لباسی است که زن با مدد آن بتواند بدون آسیب های اجتماعی و روحی به انجام وظایف دینی و اجتماعی خود همت گمارد. دلایل عقلی برای فواید و آثار حجاب و عفاف فراوان است و در متون دینی نیز نقل ها و روایات معتبر بسیاری برای بیان کم و کیف این آثار و فواید حجاب و عفاف موجود است که از آن جمله می توان امنیت اجتماعی، تعالی معنوی، سلامت روحی و بهداشت جنسی، آرامش و استحکام خانواده رابرشمرد. حجاب ضمن تاثیر بر سلامت اخلاقی جامعه، پاکی و طهارت و ارتقای شخصیت زن، نه تنها مانع آزادی اونمی شود، بلکه به او نقش دفاعی در برابر آسیب های فردی و اجتماعی می بخشد.
    کلیدواژگان: حجاب، عفاف، فایده، عقل، نقل، زن، اجتماع
|
  • Narjes Andiyai Page 7
    Veil and its kind and religious-cultural boundaries are still among the important and up-to-date issues of Iranian society. Chador is the symbol of women veil in various parts of the world, and the Iranians also have their own definition of this covering. What is this definition and from where does it originate: history, culture or Iranian religion?This paper examines the place of chador in the Iranian culture and religion and its socio-political effects on various strata of people, especially in the era of unveiling. Chador is a dress which, despite of ups and downs, had continued during many centuries.
  • Frough Nilchizadeh Page 37
    Veil (hijab) according to the Holy Quran has five aspects: vision veil, speech veil, behavior veil, physical veil of the body and heart veil. According to a mistake belief, veil is only applied to physical covering. As much as veil is observed at the level of the minimum of the first four aspects, at the level of Sharia and in a social norm, the humble (nazel) fashion of veil is gained, but if all the five aspects are observed wholly and by all its perfect Quranic characteristics, there would appear the superior kind of covering and the society would come close to its human values. Chador (jilbab) is the superior veil and scarf (khimar) is the humble veil that, in accordance to civil origins of each geographical part of the Islamic world, had appeared in various and beautiful forms.This paper, by its short chance, first speaks of universal aspects of Quranic veil, and then shortly discusses the mode of Quranic jilbab and humble veil in Iran.
  • Neda Zarenejad Page 103
    Because of the importance of the discussion of dressing and veil in Islamic society and the legal and canonical necessity of its observance in our society and the direct and indirect effects of propaganda on this issue, this article tries to accord some principles of propaganda psychology on veil problem in order to be made clear the adaptation of these principles in the atmosphere of conceptual and existential religiosity; paying attention to the delicates of the principles of "sense perception", "the kind of propaganda", "the state of annexed behavior", and "desirable continuity", as well as making them operational in propagation of veil, bring about a more suitable psychological field for accepting veil.In any case, by recognizing the principles predominant on propagation in the theories of psychology, we can profit these principles in bringing about the culture of modesty, veil and covering, but we must pay attention to the cases that in which the goal and some practical and theoretical elements in religious propaganda move away from the theories of the psychology of propaganda.In the divine religion's view point, both the goals and the quality of using the means to reach the goals are reminded.
  • Zinat Nakhai Page 119
    God gave the gift of dress to human beings and put the desire for dressing in their nature. As a result, during various eras and periods, with very few exceptions, dressing is well appearing in many various societies of humans.In the contemporary world, the canon of veil is ignored and, in contrast, self-decoration for women considered as a value, but veil considered as a mark for retardation. Affected by enemie's propaganda, the Islamic countries also regarded unveiling and irresponsibility as freedom.But in Iran, during the Islamic revolution, the revolution of veil, under the title of returning to the origins, became the target of attention. In some countries, like America and France, the issue of veil became a critical problem and crisis. The successful and educated women observe veil in these and other countries. Nevertheless, the foreigners try to expand decay, corruption and unveiling in Islamic countries including Iran, and unfortunately they were successful to some extent.This paper examines the various causes of decayed veil including inner and outer causes such as economic, political, cultural and social causes and by using Quranic verses and traditions, tries to present some solutions.
  • Seddigha Salehi Page 153
    Feminism is not a single stream, but it divides, in accordance to different philosophical sources, to different branches. The post-modernist feminists, on the basis of their special philosophical approach to the identity of man and woman, consider for these two sexes different mind, knowledge, world and ideology. On this basis, they believe that segregating manly and womanly environments brings about the development of women, but the moral theory of Islam has different principles and sources about not mixing manly and womanly environments. According to Islamic religious principles, security, modesty and sharing men and women, along with observing precincts of environments, have special philosophical foundations. The present writing challenges this theory in a comparison the principles of Islam and post-modernist (new) feminism.
  • Seyedah Fatima Kamali Page 177
    This paper, by explaining the meaning and concept of modesty (effah) and security as well as by explaining the effects of modesty on individual's psychological security from the view point of western psychologists, recounts the relationship between the disturbance of sexual precincts and disruption of psychological security of the individual and society as well as the consequences of this issue.Among the negative results of lacking modesty in societies are the sense of lacking identity and character, tendency toward nihilism and positivism, inner anxiety, untimely maturity of the teenagers, growth of divorce rate, ignorance of God's remembrance, heavenly disasters etc.In contrast, growth of man's trust in his wife, preventing from man's sexual perversion, growth of love within the family are among the positive results of women modesty.
  • M. Husayn Riyahi Page 197
    Women's sharing in various affairs is one of the valuable achievements of Islamic civilization. In many territories conquered by Muslims in the early Hijri centuries, before the entrance of Islam, the women had not the suitable place and character, but the Quranic teachings and the rich and dynamic Islamic culture gave them a special place. In this regard, Iran, especially Isfahan, was not an exception.This paper, by a short review of the high place of women in Islam, especially in Shiism, wants to introduce the mystical, spiritual and scientific campaigns of Isfahani women from the early Islamic centuries to the contemporary age.
  • M. Ali Tabei Page 237
    The real face of veil is the presence in a dress by which woman can perform her religious-social duties without any socio-psychological problem and damage. Intellectual reasons for the benefits and positive effects of veil and modesty are numerous, and in the religious texts there are many authentic traditions that explain the quality and quantity of the benefits of veil and modesty that from them one can refers to social security, spiritual transcendence, sexual and psychological health, tranquility and strength of the family etc.Veil in addition to having effects on moral health of the society, purity of woman and transcendence of her character, not only do not limits her freedom, but also gives her a defensive means against the individual and social damages.