فهرست مطالب

علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران - سال دوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار 1386)

فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
سال دوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/05/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عبدالمجید مسکوکی، سیدعلی مرتضوی، آرش مسکوکی صفحه 1
    سابقه و هدف
    امواج فراصوت به عنوان یک فناوری پیشرفته، کاربردهای زیادی در علوم و صنایع مختلف، از جمله صنایع غذایی پیدا کرده است. به طوری که از آن هم برای تشخیص و اندازه گیری و هم به عنوان کمک فرایند با سایر فرایندهای مواد غذایی استفاده می شود. هدف از این تحقیق، بررسی اثر امواج فراصوت بر فرایند خشک کردن انگور به منظور تهیه کشمش و امکان جایگزینی این فناوری به جای روش های سنتی بود.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق، رقم انگور تامپسون بی دانه با و بدون پیش تیمار قلیا (0.5 درصد وزنی/ حجمی در دمای 800C به مدت 30 ثانیه) در حمام فراصوت با فرکانس 28 کیلوهرتز و توان 150 وات به مدت 40،30،20،10،0 و60 دقیقه تحت تاثیر قرار گرفته و بلافاصله در شرایط معمول به روش آفتابی به مدت 7 روز خشک شد. هر روز، مقدار رطوبت، وزن و فعالیت آبی نمونه های انگور اندازه گیری شد.
    یافته ها
    اعمال فراصوت به تنهایی در زمانهای کوتاه موثر نبوده و فقط اعمال فراصوت به مدت 40 و 60 دقیقه و یا بیشتر تاثیر معنی دار داشت. هر چند که تیمارهای ترکیبی فراصوت و قلیا به طور کاملا معنی داری سبب کاهش زمان خشک کردن انگور و تولید کشمش شدند.
    نتیجه گیری
    از نتایج به دست آمده می توان امیدوار بود که استفاده از امواج فراصوت به عنوان یک روش اقتصادی بتواند در افزایش بهره وری و کاهش زمان خشک کردن انگور در تهیه کشمش موثر باشد. برای اینکه فراصوت به تنهایی بتواند جایگزین استفاده از قلیا در تولید کشمش شود، به مطالعات بیشتری نیاز است
    کلیدواژگان: امواج فراصوت، خشک کردن آفتابی، انگور، کشمش، قلیا
  • ابوالفضل الوند، خدیجه خوش طینت، پروین زندی، حامد صفافر، محمدتقی مظلومی، زهرا شریف زاده صفحه 11
    سابقه و هدف
    پخشینه ها (Spreads) فراورده هایی با قابلیت پخش شدن روی نان هستند که معمولا بین 40تا80 %چربی دارند. با توجه به افزایش میزان ابتلا به بیماری های قلبی عروقی و مرگ و میر ناشی از آنها و ارتباط این بیماری ها با میزان و نوع چربی، هدف از این تحقیق فرمولاسیون و تولید آزمایشگاهی نمونه های پخشینه با40 % چربی و اسیدهای چرب ترانس کمتر از 1% با روش مخلوط کردن (blending) و استفاده از آلژینات سدیم و نشاسته اصلاح شده ذرت مومی (MWMS) بود.
    مواد و روش ها
    پس از تعیین ویژگی های روغنهای اولیه (عدد پراکسید، عدد یدی و نقطه لغزش) و مقدار مناسب پایدار کننده ها (آلژینات سدیم 1% و نشاسته اصلاح شده ذرت مومی3 %)، شش نمونه پخشینه کم چربی (40%) در مقیاس آزمایشگاهی (2Kg) با ترکیب سه فاز روغنی و دو پایدار کننده تهیه شد، شامل: فرمول های 1 و 2 با فاز روغنی روغنهای پالم استئارین و کانولا (60: 40) و پایدار کننده آلژینات سدیم (F1) و F2) MWMS)، فرمول های 3و 4 با فاز روغنی روغن سویای کاملا هیدروژنه و روغن سویا (75: 25) و پایدار کننده آلژینات سدیم (F3) و F4) MWMS)، فرمول های 5 و 6 با فاز روغنی روغنهای پالم، پنبه دانه و کانولا (20: 40: 40) و پایدار کننده آلژینات سدیم (F5) و F6) MWMS). شاهد پر چربی (80%) از مخلوط روغنهای پالم استئارین و کانولا (60: 40) بدون پایدار کننده تهیه شد (F7). ویژگی های فیزیکی و شیمیایی نمونه ها (درصد چربی و رطوبت، عدد یدی، عدد پراکسید، نقطه لغزش، درصد اسیدهای چرب، مقدار چربی جامد و قوام نمونه ها) اندازه گیری شد.
    یافته ها
    اسیدهای چرب ترانس در فاز روغنی هر سه سری فرمول، کمتر از 1% و ارزش تغذیه ای (P/S+T) آنها در حد مطلوب (£1) بود. SFC فرمول هایF1 و F2 در دماهای مختلف (0°C، 10، 20، 30 و 35) شبیه نمونه شاهد و نزدیک به حد مطلوب، جهت پخش و حفظ کیفیت در دمای محیط به دست آمد (p<0.05). نمونه های کم چربی نفوذپذیری بیشتری نسبت به نمونه پرچربی داشتند. رتبه بندی نهایی نمونه ها بر اساس ارزش تغذیه ای و ویژگی های فیزیکی و شیمیایی به ترتیب عبارت بود از: F4 و F5 > F3 و F1 >F6و F7 > F2.
    نتیجه گیری
    با در نظر گرفتن هزینه های بالای فرایند هیدروژناسیون و اثرات میزان و نوع چربی ها بر سلامت و بهداشت افراد جامعه و با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق فرمول های F1 و F2 جهت ادامه کار در مقیاس وسیع تر پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: پخشینه کم چربی، پخشینه کم ترانس، فرمولاسیون، روش مخلوط کردن، پایدار کننده
  • آمنه نصر، روحا کسری کرمانشاهی، ایرج نحوی صفحه 21
    سابقه و هدف
    کاهش آلودگی یکی از راهکارهای نگهداری مواد غذایی است که با افزودن مواد نگهدارنده قابل انجام است. این مواد با تغییر ساختار و اعمال غشای سلولی، عمل آنزیم ها یا ساختارهای ژنتیکی میکروارگانیسم ها، اثر بازدارندگی روی آنها دارند.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق، اثر مواد نگهدارنده مختلف بر منحنی رشد باکتری باسیلوس سرئوس جدا شده از پنیر مورد بررسی قرار گرفت. به این صورت که ابتدا منحنی رشد باکتری در عدم حضور مواد نگهدارنده، رسم شد و سپس منحنی رشد باکتری در حضور اسید استیک که یک ماده نگهدارنده شیمیایی است و نایسین که یک ماده نگهدارنده طبیعی است، در غلظت های پایین تر از کمترین غلظت مهار کننده 1 رسم شد. منحنی رشد این باکتری در حضور اسید سیتریک و سوربات پتاسیم به طور توام در غلظت های مختلف، رسم و تغییرات pH در این مدت بررسی شد.
    یافته ها
    باسیلوس سرئوس در حضور اسید استیک با غلظت نصف کمترین غلظت مهار کننده، هیچ رشد معنی داری نداشت و pH، در این مدت ثابت و برابر با 5 بود اما در غلظت های ربع و یک هشتم کمترین غلظت مهار کننده، باکتری با تعدیل pH رشد کرد. باسیلوس سرئوس پس از تقریبا 12 ساعت در حضور نایسین شرایط را تعدیل کرده و با افزایش pH رشد خود را شروع می کند. همچنین استفاده توام اسید سیتریک و سوربات پتاسیم اثر یکدیگر را افزایش داد.
    نتیجه گیری
    باسیلوس سرئوس جدا شده از پنیر نسبت به غلظت های کمتر از MIC مواد نگهدارنده مختلف مقاومت نشان می دهد و به همین دلیل پیشنهاد می شود که از کاربرد غلظت های کمتر از MIC اجتناب شود.
    کلیدواژگان: باسیلوس سرئوس، مواد نگهدارنده، کمترین غلظت مهار کننده
  • بهرام رشیدخانی، آلیسیا ولک صفحه 31
    سابقه و هدف
    نتایج مطالعات مختلف اپیدمیولوژیکی در مورد رابطه بین مصرف میوه و سبزی و خطر ابتلا به معمول ترین نوع سرطان کلیه یعنی کارسینومای سلول کلیوی (Renal cell carcinoma) ضد و نقیض می باشد. مطالعه اخیر به منظور بررسی بیشتر این ارتباط انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در مطالعه بزرگ کوهورت زنان سوئدی (Swedish mammography cohort)، اطلاعات تغذیه ای 61000 خانم سوئدی 40 تا 76 ساله از طریق پرسشنامه بسامد خوراک گردآوری شد. سپس این افراد به مدت 13 سال مورد پیگیری قرار داده شدند. 122 نفر از این زنان در طی این مدت به کارسینومای سلول کلیوی مبتلا شدند. آنالیز رگراسیون کوکس (Cox Regression) در این مطالعه به کار گرفته شد تا خطر نسبی ابتلا به کارسینومای سلول کلیوی را با 95% فاصله اطمینان تعیین کند.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد خطر ابتلا به سرطان کلیه در خانم هایی که 5 بار یا بیشتر میوه و سبزی (با هم) در روز مصرف می کردند، نسبت به خانم هایی که کمتر از یکبار در روز میوه و سبزی مصرف می کردند 41% کمتر است (خطر نسبی = 0.59: 95% فاصله اطمینان=1.34-0.26). هنگامی که مصرف میوه و سبزی به طور جداگانه بررسی شد، افرادی که بیش از 75 بار در ماه، میوه یا سبزی مصرف می کردند، به ترتیب خطر نسبی 0.59 (95% فاصله اطمینان: 1.25-0.27) و 0.06 (95% فاصله اطمینان: 1.17-0.31) نسبت به افرادی داشتند که کمتر از 11 بار در ماه میوه یا سبزی مصرف می کردند. در بین میوه های مختلف، بیشترین نقش محافظتی در موز پیدا شد (P تست والد =0.05). در بین سبزی های مختلف، بیشترین نقش پیشگیری کننده در سبزی های ریشه ای مشاهده شد (P تست والد= 0.03). همچنین خطر ابتلا به کارسینومای سلول کلیوی با افزایش مصرف کلم سفید کاهش یافت (P تست روندی= 0.07). به علاوه، مصرف روزانه یک بار یا بیشتر سبزی سالادی تا 40% شانس ابتلا به سرطان را کاهش داد (در مقایسه با افرادی که این سبزی ها را مصرف نمی کردند).
    نتیجه گیری
    به طور خلاصه، نتایج این مطالعه نشان می دهد که مصرف بالای میوه و سبزی، خطر ابتلا به کارسینومای سلول کلیوی را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: کارسینومای سلول کلیوی، میوه، سبزی، زنان
  • تیرنگ نیستانی، نیلوفر خلجی * صفحه 41
    سابقه و هدف

    هر چند نتایج حاصل از تحقیقات در مورد اثر ضد میکروبی چای سبز در دسترس است، اما اثر مهار کننده چای سیاه بر رشد باکتری ها از جمله استرپتوکوکوس پیوژنز کمتر مورد توجه قرار گرفته است. هدف از انجام این مطالعه، ارزیابی اثر مهاری چای سیاه بر رشد باکتری استرپتوکوکوس پیوژنز هم به طور مستقل و هم در واکنش متقابل با برخی آنتی بیوتیک های رایج برای درمان عفونتهای استرپتوکوکی و مقایسه آن با چای سبز در آزمایشگاه بود.

    مواد و روش ها

    عصاره چای سیاه و سبز به روش پرکولاسیون، تهیه و خشک شد. سپس غلظتهای مختلف عصاره تهیه و ظرفیت تام آنتی اکسیدانی آن توسط درصد مهار اکسیداسیون معرف ABTS و احیای رادیکال آن توسط عصاره های 1ml/mg چای سیاه و سبز در 37°C اندازه گیری شد. باکتری در محیط مایع در معرض غلظتهای مختلف عصاره ها قرار داده شد و قابلیت زیست آنها در زمانهای متفاوت با انتقال به محیط جامد و شمارش کلنی های حاصله ارزیابی شد. در مرحله بعد، اثر متقابل عصاره های چای سیاه و سبز با برخی از آنتی بیوتیک های رایج برای درمان عفونتهای گرم مثبت به روش آزمون حساسیت باکتریایی (آنتی بیوگرام) با دیسک مطالعه شد. آزمون آنتی بیوگرام به روش دیسک برای دیسک های آلوده به عصاره 11 بار در روزهای مختلف انجام شد. از روی میانگین قطر هاله های کلنی، اثر مهاری رشد، محاسبه شد. برای آنالیز آماری از آزمونهای ویلکاکسون و کروسکال والیس استفاده شد.

    یافته ها

    ملاحظه شد که توان آنتی اکسیدانی عصاره چای سبز در مقایسه با عصاره چای سیاه به طرز معنی داری بالاتر است (p<0.001). افزودن 1.25mg عصاره چای سبز به دیسک های استاندارد آنتی بیوگرام، هر چند با آمپی سیلین به طور وابسته به دوز اثر سینرژیستیک داشت، بر آموکسی سیلین، بی تاثیر بود و بر سفالکسین اثر مهاری داشت. با افزودن دوز عصاره چای سبز به 2.5mg قطر هاله مهار رشد در برابر سفالکسین به حد پایه بازگشت و در برابر آموکسی سیلین حتی از آن نیز فراتر رفت (0.001>p). افزودن عصاره چای سیاه، موجب افزایش اثر ضد باکتریایی آمپی سیلین در لوله آزمایش (in vitro) شد و این اثر در دوز 2.5mg معنی دار بود (0.001>p). با آنکه افزودن 1.25mg عصاره چای سیاه، اثر ضدباکتریایی آموکسی سیلین و سفالکسین را مهار می کرد (0.001>p) این اثر مهاری با افزایش دوز عصاره به 2.5mg به طرز معنی داری کاهش می یافت (0.001>p) اما قطر هاله مهار رشد باکتریایی همچنان از سطح پایه کمتر بود (0.001>p).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که اولا اثر مهاری چای مستقیما به توان آنتی اکسیدانی آن مربوط است و ثانیا پلی فنل های چای در شرایط خاص با تولید پر اکسید هیدروژن به صورت پرواکسیدان عمل کرده و از این طریق، اثر مهاری خود را بر رشد باکتری اعمال می کنند. یافته های این مطالعه نشان داد که مصرف چای سبز و سیاه در غلظتهای بالا یا مکمل پلی فنل های حاصل از آن می تواند به عنوان درمان کمکی در بیماران تحت درمان با آنتی بیوتیک ها مطرح باشد.

    کلیدواژگان: چای سیاه، چای سبز، استرپتوکوکوس پیوژنز، اثر مهاری، توان آنتی اکسیدانی
  • مریم امینی، مهدی محسنیان راد، سید مسعود کیمیاگر، نسرین امیدوار صفحه 49
    سابقه و هدف
    هدف پژوهش، ارزیابی محتوای تبلیغات مربوط به مواد غذایی در محدوده زمانی برنامه کودک و نوجوان تلویزیون بود.
    مواد و روش ها
    روش مطالعه، تحلیل محتوا بود. به این منظور، حدود 13 ساعت از برنامه کودک و نوجوان شبکه اول سیما به مدت یک هفته از تاریخ 14 لغایت 20/8/1379 ضبط شد و سپس محتوای آگهی ها طبق یک دستورالعمل از پیش تعیین شده مورد پردازش قرار گرفت.
    یافته ها
    آگهی های مربوط به مواد غذایی از نظر تعداد (فراوانی)، دومین رتبه (25%) و از نظر مدت زمان پخش، سومین رتبه (21%) را در بین آگهی های تبلیغاتی تلویزیونی به خود اختصاص داده بودند. در بین آگهی های مواد غذایی، غلات حجیم شده (انواع پفک) بیشترین فراوانی پخش (36%) را داشتند. «کیفیت بالا» و «طعم» بیشترین صفاتی بودند که محصولات غذایی به آنها منسوب شده بودند (به ترتیب 59% و 46%) و «تحریک گرسنگی، تشنگی» و «کیفیت بالا، دقت در تهیه» بیشترین انگیزه هایی بودند که از سوی صاحبان کالا، بینندگان را تحریک کرده بودند (به ترتیب 67% و 64%). غلات حجیم شده «الف» بیشترین فراوانی را از نظر نام تجارتی (23%) در بین سایر نام های تجارتی آگهی های مواد غذایی داشت. 37% آگهی های مواد غذایی، صفات تغذیه ای را به محصولات خود نسبت داده بودند که نیمی از آنها یا از نظر علمی صحت نداشت یا به شکلی گمراه کننده بیان شده بود.
    نتیجه گیری
    مواد غذایی تبلیغ شده اکثرا ارزش تغذیه ای پایینی داشتند و شرکت های تبلیغاتی با تدابیر گوناگون سعی می کردند کودکان را به مصرف محصولات خود ترغیب کنند
    کلیدواژگان: تلویزیون، کودکان، پیام های بازرگانی، آگهی های تبلیغاتی، مواد خوراکی (غذایی)
  • عصمت ناصری، سیدعلی کشاورز، محمود جلالی، مصطفی حسینی، احمد رضا درستی، مریم چمری صفحه 59
    سابقه و هدف
    چاقی به عنوان یک عامل خطر مستقل برای بیماری های قلبی عروقی و دیابت محسوب می شود. این احتمال وجود دارد که ترشح پروتئین های التهابی توسط بافت چربی یا ادیپوسیتوکین ها در بروز این اختلالات نقش داشته باشد. از این رو، پیگیری تغییرات این سیتوکین ها در ارزیابی موفقیت برنامه های کاهش وزن می تواند مفید باشد. از آنجا که امروزه، در برخی جوامع، رژیم پرپروتئین به عنوان رژیم برتر کاهش وزن معرفی می شود، بازنگری کارایی این رژیم از نقطه نظر ارتقای سلامت در جامعه ایرانی، ضروری به نظر می رسد. به دلیل همین ضرورت، این بررسی با هدف ارزیابی تاثیر رژیم های پرپروتئین بر کاهش وزن و شاخص های سلامتی از جمله غلظت پروتئین های التهابی پلاسما در زنان چاق انجام شد.
    مواد و روش ها
    28 زن چاق (BMI: 41-30kg/m2) به مدت 10 هفته، تحت یکی از این دو رژیم قرار گرفتند: کم کالری استاندارد (15% انرژی از پروتئین) و پرپروتئین (30% انرژی از پروتئین). در شروع و پایان بررسی، شاخص های آنتروپومتریک و بیوشیمیایی در نمونه ها اندازه گیری شد.
    یافته ها
    کاهش وزن (6.0±2.3 kg با رژیم پرپروتئین و 4.9±2.4 kg با رژیم استاندارد، 0.43=p) و کاهش توده چربی (4.6±2.1 kg با رژیم پرپروتئین و 3.9±2.0 kg با رژیم استاندارد، 0.63=p) تفاوت معنی داری بین دو گروه نداشتند. شاخص حساسیت به انسولین با رژیم پرپروتئین، بهبود بیشتری نشان داد (0.01=p). کاهش تری گلیسرید سرم در هر دو گروه، معنی دار بود (0.03=p در گروه استاندارد، 0.005=p در گروه پرپروتئین) بدون آنکه بین دو گروه، تفاوت معنی داری باشد. کلسترول تام، LDL-c و HDL-c تغییر معنی داری در هیچ یک از دو گروه نداشتند. غلظت لپتین پلاسما با رژیم پرپروتئین در مقایسه با رژیم استاندارد، کاهش بیشتری نشان داد (0.05>p). در غلظت سایر ادیپوسیتوکین ها شامل ادیپونکتین، TNF- a، IL-6 و logCRP با وجود روند بهبود در غلظت، تغییر معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    رژیم پرپروتئین در بهبود شاخص حساسیت به انسولین و کاهش لپتین پلاسما موثرتر از رژیم استاندارد بود. با این حال، میزان کاهش وزن، تغییر پروفایل لیپیدهای سرم و پروتئین های التهابی پلاسما در گروهی که رژیم کم کالری با درصد پروتئین استاندارد یا پروتئین بیشتر داشتند، تفاوت معنی داری نشان نداد.
    کلیدواژگان: چاقی، کاهش وزن، رژیم پرپروتئین، پروتئین های التهابی، ادیپوسیتوکین
  • محمدتقی مظلومی، اقدس تسلیمی، اسماعیل جمشیدی، محسن عاطفی، نسرین حاج سیدجوادی، رزیتا کمیلی فنود، فریبا سیداحمدیان، حمیدرضا فلاحت پیشه صفحه 69
    سابقه و هدف
    زعفران، گران ترین ادویه دنیا و یکی از مهمترین اقلام صادرات غیر نفتی کشورمان است. تولید سالیانه زعفران در ایران220 تا 228 تن و ارزش صادرات آن بیش از 59 تا 70 میلیون دلار است (هر کیلوگرم معادل 482-454 دلار امریکا). با توجه به اینکه خشک کردن، تعیین کننده کیفیت و ارزش نهایی زعفران در بازار جهانی است، در این پژوهش که طی سال های 1380 و 1381 در انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور انجام شد، روش های خشک کردن زعفران به کمک خلا، انجماد، مایکروویو و خورشید با روش سنتی، مقایسه و مناسب ترین روش خشک کردن تعیین شده است.
    مواد و روش ها
    تحقیق به صورت تجربی انجام گرفت. در اجرای این تحقیق، مزرعه ای از مناطق کشت زعفران قائن به صورت تصادفی، انتخاب و کل گل مزرعه چیده و مخلوط شد. ابتدا نمونه ها از نظر درصد اجزای گل، میزان استحصال کلاله، طول، قطر نوک، وسط و انتهای کلاله و همچنین رطوبت، ازت تام، خاکستر کل، خاکستر نامحلول در اسید بررسی شدند. پس از کلاله گیری، نمونه ها خشک شده و رطوبت، خاکستر کل، خاکستر نامحلول در اسید، عصاره محلول در آب سرد، ازت تام، فیبر خام، کروسین، سافرانال و پیکروکروسین، شمارش کلی، کلیفرم، کپک، مخمر و اشریشیاکلی در نمونه های خشک شده اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعات نشان داد که از نظر عامل مولد رنگ (کروسین) روش های خورشیدی، آون خلا و مایکروویو با تفاوت معنی داری نسبت به سایر روش ها قرار داشتند (0.05>P). از نظر عامل مولد عطر (سافرانال) و عامل مولد طعم نمونه های خشک شده (پیکروکروسین) تفاوت معنی داری بین روش ها مشاهده نشد. از نظر ویژگی میکروبی بجز نمونه های تهیه شده با روش های سنتی و انجمادی، بقیه روش ها با استاندارد ملی ایران مطابقت داشتند.
    نتیجه گیری
    با اینکه هر چهار روش مورد مطالعه در جایگاه والاتری نسبت به روش خشک کردن سنتی قرار داشتند، ولی به طور کلی می توان روش خورشیدی را به عنوان یک روش مناسب برای خشک کردن در مناطق روستایی تولید کننده زعفران توصیه کرد.
    کلیدواژگان: زعفران، خشک کردن، کروسین، سافرانال، پیکروکروسین
|
  • A. Maskooki, A. Mortazavi, A. Maskooki Page 1
    Background And Objective
    Ultrasound has found wide application as an advanced technology in processing technologies, including food technology. It is used both in measurements and diagnostic tests, and, as a processing aid, with the other technologies in food processing. The objective of this study was to determine the effects of combined caustic soda and ultrasound on reducing the drying time of grapes in raisin production and the possibility of substituting the ultrasound technology for conventional methods.
    Materials And Methods
    Two samples of Thompson seedless grapes, one intact and one pre-treated with caustic soda (0.5% W/V, at 80oC for 30 sec.), were sonicated in an ultrasonic bath (28 KHz frequency and 150 W intensity) for 0, 10, 20, 40 and 60 minutes and immediately dried by conventional sun-drying for 7 days. The moisture content, weight, and water activity of the samples were determined daily.
    Results
    The ultrasound treatment of short durations alone had no affect. The treatment was statistically significantly effective only when the exposure time was 40 or 60 minutes or longer. Further analysis of the data showed that the combined treatment of ultrasound with caustic soda significantly reduced the length of time required for dehydration of grapes and raisin production.
    Conclusion
    The findings indicate that the ultrasonication technology can be used economically, reducing the length of time for drying grapes and, thus, increasing productivity in the process of raisin production. However, more studies are needed to determine whether ultrasound alone can be substituted for caustic soda technology in raisin production
  • A. Alvand, Kh Khoshtinat, P. Zandi, H. Safafar, M. Mazloomi, Z. Sharifzadeh Page 11
    Background And Objective
    Spreads are products with the property of spreadability on bread, usually containing 40-80% fat. The morbidity and mortality of cardiovascular diseases, which have a strong association with the type and amount of fats consumed, are on the increase. The objective of this study was to formulate and produce at the laboratory scale low-fat (40%) and low-trans fatty acid (<5%) spreads by blending, using two types of stabilizers, sodium alginate and modified waxy maize starch (MWMS).
    Materials And Methods
    The characteristics of the oils to be used (peroxide value=PV, iodine value= IV, and slip melting point-mp) and suitable amounts of stabilizers (1% sodium alginate and 3% MWMS) were first determined. Then six samples of low-fat (40%) spreads were formulated (2 Kg) by combining three oil phases and two stabilizers as follows: F1 and F2 formulas with palm stearin and canola oils (40:60), the stabilizers being sodium alginate (F1) and MWMS (F2); F3 and F4 with fully hydrogenated soybean oil (flakes) and soybean oil (25:75), the stabilizers being sodium alginate (F3) and MWMS (F4); F5 and F6 with palm, cottonseed and canola oils (40:40:20), the stabilizers being sodium alginate (F5) and MWMS (F6). A high-fat spread (F7, 80% fat) containing palm stearin and canola oils (40:60), with no stabilizer, served as control. The physical and chemical characteristics of the samples, including fat and moisture contents, PV, IV, mp, fatty acid composition, solid fat content (SFC), and consistency, were determined.
    Results
    The trans-fatty acid content of the oil phases in the formulas and their nutritional value (P/S+T) were <1 % and ≥1 respectively which is considered desirable. The solid fat contents (SFC) of F1 and F2 at 0, 10, 20, 30 and 35 °C were similar to the respective control (F7) values, with desirable spreadability (p<0.05). Penetration of the low-fat spreads was higher than that of control. Ranking of the samples, performed on the basis of the nutritional value and the physical and chemical characteristics, gave the following
    Results
    F7>F2 & F1>F5& F6>F4 & F3.
    Conclusion
    Considering the cost of oil hydrogenation and the effects of the amounts and types of fat on health of the individuals and communities, and on the basis of the results of this research, F1 and F2 are recommended to be used as spreads, for further research in larger scale.
  • A. Nasr, R. Kermanshahi, I. Nahvi Page 21
    Background And Objective
    One of the methods for preserving foods is decontamination by using food preservatives. Food preservatives exert antagonistic effects on microorganisms through interference with the structure and function of their cell membrane, enzyme action, or genetic structure.
    Materials And Methods
    The effects of different preservatives on the growth of Bacillus cereus isolated from cheese were determined. First the growth curve of the bacteria was studied without addition of the preservatives. Then the curve was re-drawn after adding acetic acid and nisin as a chemical and a natural preservative, respectively, at sub-minimum inhibitory concentrations (sub-MIC). Finally growth curves were drawn in the presence of both citric acid and potassium sorbate at different concentrations, the pH changes being determined.
    Results
    Bacillus cereus did not grow well in acetic acid at a concentration of half-MIC, and the pH was 5 and did not change. However, it caused changes in the pH at ¼-MIC and ⅛-MIC of acetic acid and grew. Furthermore, it could increase the pH in the presence of nisin and grow after a lag phase of 12 hours. The simultaneous use of citric acid and potassium sorbate showed a synergistic preservative effect.
    Conclusion
    Bacillus cereus isolated from cheese is resistant to sub-MIC concentrations of different preservatives. Therefore, it is recommended not to use preservatives at such concentrations.
  • B. Rashidkhani, A. Wolk Page 31
    Background And Objective
    Results of epidemiologic studies on the relationship between fruit and vegetable consumption and the renal cell carcinoma (RCC) risk have been inconsistent and inconclusive so far. This study was conducted to further explore the issue and throw more light on the subject.
    Materials And Methods
    In a population-based prospective cohort study of Swedish women (Swedish Mammography Cohort) dietary information from 61,000 women 40–76 years old was collected using a food-frequency questionnaire. A 13-year follow-up showed that 122 of the women developed RCC. Cox proportional hazards models were used to estimate relative risks (RR) with 95% confidence interval (CI).
    Results
    Women consuming 5 or more combined servings of fruit and vegetables daily had a relative risk of 0.59 (95% CI=0.26–1.34) in comparison with those consuming less than once serving. When fruits and vegetables were examined separately, those women who had consumed more than 75 servings of either fruits or vegetables per month had a multivariate relative risk of 0.59 (95% CI=0.27–1.25) and 0.60 (95% CI=0.31–1.17), respectively, compared with those consuming 11 or less servings per month. Within the fruit group, bananas showed the strongest inverse association (p=0.07 by Wald test), while of all the vegetables studied root vegetables proved to have the strongest inverse association (p = 0.03 by Wald test), with RCC. The risk of RCC decreased with an increase in the consumption frequency of white cabbage (p for trend=0.07). The data also revealed that the consumption by women of salad vegetables (at least once per day) could reduce the RCC risk by 40% (RR= 0.60; 95% CI =0.30 –1.22), in comparison to those not consuming this type of vegetables.
    Conclusion
    Our results suggest that a high consumption of fruits and vegetables may reduce the risk of RCC in women.
  • T. Neyestani, N. Khalaji Page 41
    Background And Objective

    Although there are reports in the literature on the antimicrobial effects of green tea, the effect of black tea, the most common beverage in Iran, on growth of bacteria, such as Streptococcus pyogenes, has not been studied extensively. This study was undertaken to determine the inhibitory effect of black tea on the growth of Streptococcus pyogenes in vitro and compare it with green tea.

    Materials And Methods

    Extracts from both green and black teas were prepared using the percolation method and dried. This was followed by assessment of the total anti-oxidant capacity (TAOC) of solutions of the dried extracts with different concentrations. The assessment was done by determining percentage inhibition of oxidation of ABTS and reduction of its radical by 1 mg/ml extracts of black and green teas at 37°C. Viability of the bacteria was determined by exposing them to different concentrations of the tea extracts in an aqueous medium and then transferring the cultures to a solid medium, followed by colony counting at certain intervals. In the next step, the growth inhibitory effects of black and green tea extracts were determined on the basis of interactions between the extracts with some of the antibiotics routinely used against Gram-positive by the disc diffusion method (11 times on different days).The data were analyzed using the Wilcoxon sign and Kruskal Walis tests.

    Results

    The data showed that the antioxidant capacity of green tea extract is significantly higher than that of black tea extract (p<0.001). Conjugation of the standard antibiotics disk with 1.25 mg green tea extract had a synergistic effect on ampicilin in a dose-dependent manner, it had no effect on amoxicillin, but an inhibitory effect on cephalexin. Increasing the green tea extract dose to 2.5 mg caused the zone of inhibitory growth of cephalexin to return to the basal limit and that of amoxicillin even beyond that. In the case of black tea, the increased doses resulted in increases in the antibacterial effect of ampicilin in vitro, reaching statistical significance (P<0.001) at the 2.5mg dose. Although a 1.25 mg-dose of black tea extract inhibited the antibacterial effect of amoxicilin and cephalexin, the inhibitory effect decreased significantly (p<0.001) when the dose was increased to 2.5 mg; however, the zone of inhibition was still less than the basal limit.

    Conclusion

    It seems that the inhibitory effects of tea on bacterial growth is directly related to its TAOC. The mechanism involved is probably through production of hydrogen peroxide by the tea polyphenols acting as pro-oxidants. Our findings indicate the possibility of using proper amounts of tea or polyphenols as nutritional supplements as an adjunct nutritiona therapy in certain infections.

  • M. Amini, M. Mohsenian Rad, M. Kimiagar, N. Omidvar Page 49
    Background And Objective
    The objective of this study was to examine the content of food advertising in the children’s and adolescents’ program on the Iranian television.
    Materials And Methods
    The study, a content analysis of advertisements, monitored 3 hours of children’s and adolescents’ TV programs broadcast on Channel 1 for one week (4-10 November 2000). A detailed record of advertisement style and content was used for analysis.
    Results
    Advertisements for food products comprised 25% in number (second rank) and 21% in duration (third rank) of the total TV commercials during the monitoring period. Puffed cereals comprised the largest category (36%) of advertised foods. The messages most frequently used to promote the sale of a product were “quality” (59%) and “taste” (46%). The most frequent appeals of food advertisements were “stimulation of hunger/thirst” (67%) and “attributed quality” (64%). “A” puffed corn was the most frequent brand (23%) among the food brands advertised. In 37% of the food advertisements half of the nutritional properties attributed to products were scientifically untrue or misleading.
    Conclusion
    Food advertisements aimed at children on TV were dominated by those for foods of questionable nutritional value, designed in a manner mainly to attract children.
  • E. Nasseri, A. Keshavarz, M. Djalali, M. Hosseini, A. Dorosty, M. Chamari Page 59
    Background And Objective
    Obesity is an independent risk factor for cardiovascular diseases and diabetes. The abnormalities involved may be mediated by increased secretions of inflammatory proteins called adipocytokines by the adipose tissue. Thus, monitoring adipocytokines during weight loss could be helpful in progress evaluation of weight reduction programs. Since high-protein diets are considered diets of choice for weight reduction in some communities, their effectiveness should be re-evaluated. The objective of this study was to compare the effects of a standard-protein diet with a high-protein diet on weight loss and biochemical health indices, e.g., the blood lipid profile and plasma inflammatory proteins, in obese women.
    Materials And Methods
    Twenty-eight 20-48 year-old obese women (BMI= 30-41 kg/m²) were divided into 2 groups. One group was assigned to a high-protein diet (HP, protein supplying 30% of energy) and one to a standard-protein diet (SP, protein supplying 15% of energy). Anthropometric and biochemical variables were measured at the beginning and after 10 weeks.
    Results
    The magnitude of weight loss (6.0 ± 2.3 kg on HP and 4.9 ± 2.4 kg on SP; P = 0.43) and fat loss (4.6 ± 2.1kg on HP and 3.9 ± 2.0 kg on SP; P = 0.63) did not differ significantly between the 2 groups. Insulin sensitivity index improved more on the HP diet (P = 0.01). The reduction in the serum triacylglycerol concentration was significant in both groups (HP, P= 0.005; SP, P = 0.03) without any diet effect. Total cholesterol, HDL-C and LDL-C did not change significantly in either group. On the other hand, plasma leptin decreased more on the HP than on the SP diet (diet effect; P<0.05). No significant changes in adiponectin, TNF-a, IL-6 or log CRP were observed after weight loss, although there was an desirable trend in all these inflammatory proteins.
    Conclusion
    The high-protein diet was more effective in lowering plasma leptin concentration and improving insulin sensitivity than the standard-protein diet. However, the magnitude of weight loss and changes in the serum lipid or plasma inflammatory protein levels did not differ significantly between the energy-restricted high-protein and standard-protein groups.
  • Mazloumi, Taslimi, Jamshidi, Atefi, Haj Seyyed Javadi, Komeili Phanoud, Seyyed Ahmadian, Falahatpishe, Chobdar, Et Al Page 69
    Background And Objective
    Saffron, the world’s most expensive condiment, is one of Iran’s most important non-petroleum exports. Its annual production in the country is about 220-228 tons and its export value over 59–70 million USD (the price is 454–482 USD/kilogram). The aim of this study was to compare the effects of different dehydration methods, including vacuum oven-, freeze-, microwave- and solar0drying methods with the traditional drying method on the characteristics of saffron and determine the most suitable method. The study was conducted in the National Nutrition and Food Technology Research Institute, Tehran, Iran between 2001 and 2002.
    Materials And Methods
    The methodology was experimental. A farm in the safflower-growing region of Ghaen was selected randomly, and the flowers were picked and mixed thoroughly. The percentage yield of the stigmas, and the morphological and chemical (moisture, ash, total nitrogen and acid-insoluble ash) characteristics were determined. Stigmas were dried, followed by determinations of the moisture content, total ash, acid-insoluble ash, cold water-soluble extract, total nitrogen, crude fiber, crocin, picrocrocin, and saffranal. The total microbial, choliform, yeast, mold, and Esherishia coli counts were also measured in the dried samples.
    Results
    The results indicated that from the color (crocin) point of view the solar-, vacuum oven-, and microwave-dried samples were the best (p<0.05). As regards the contents of saffranal and picrocrocin, responsible for aroma and taste, respectively, there were no significant differences among the dried samples. The results of the microbial tests on the dried samples indicated that all the samples except those dried using the traditional or the freeze-drying method, the counts conformed with the Iranian standards.
    Conclusion
    Although all of the four non-traditional methods of drying were better than the traditional method, we recommend sun-drying as a suitable method in the rural areas where saffron is produced.