فهرست مطالب

بانوان شیعه - پیاپی 12 (تابستان 1386)

نشریه بانوان شیعه
پیاپی 12 (تابستان 1386)

  • 230 صفحه، بهای روی جلد: 9,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/09/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نهله غروی نایینی صفحه 7
    فرزند وارث مادر و پدر است و این دو، الگو و سرمشق زندگی او به شمار می روند; خصلت ها و خوی ها را از ایشان به ارث می برد و در زندگی چگونه زیستن را از آنها می آموزد. از این رو، چنانچه ایمان، درستی، صداقت و پاکی ملکه وجود پدر و مادر باشد، فرزند آنها نیز انشاءالله همان گونه خواهد بود.
    دوازده امام معصوم شیعیان(علیهم السلام) از نسل پاک و طاهر به دنیا آمدند و هر یک علاوه بر عصمت و علم، از شایستگی های فراوانی برخوردار بودند و به ویژگی خاصی شهرت داشتند. پدران این بزرگواران امام و اسوه بودند، لکن مادرانشان از خاندان های گوناگون و از ملیت های مختلف. شرح حال این بانوان نشان می دهد که ایشان در صفات و شایستگی ها همانند یکدیگر بودند; صفاتی همچون پاکی، طهارت، عبودیت و خلوص در ایمان. این مقاله به معرفی این بزرگواران می پردازد.
    کلیدواژگان: مادران، ائمه اطهار علیه السلام، طهارت
  • طاهره خوشحال دستجردی صفحه 55
    از دیدگاه عرفان، وجود مقدس حضرت فاطمه(علی ها السلام) مظهر ذات و تمامی صفات خداوند است. به همین دلیل، آن حضرت از حد وجود و هستی محدود یک انسان فراتر رفته، به هستی نامحدود و مطلق حق پیوسته است. بنابراین، شناخت ابعاد باطنی و مقامات عرفانی آن حضرت بسیار مشکل و فراتر از درک و فهم محدود انسان های معمولی است. برخی از عرفا ضمن بحث درباره سیر الی الله و بیان رمز و رازهای آن، روایت هایی را درباره بعضی از مقامات عرفانی حضرت فاطمه(علی ها السلام) بیان کرده اند. یکی از مقامات عرفانی آن حضرت مقام «فقر و زهد» است. امام محمد غزالی، فیلسوف و عارف بزرگ جهان اسلام، در کتاب احیاء علوم الدین در باب «فقر و زهد» روایتی را درباره حضرت فاطمه(علی ها السلام)نقل کرده که نشان دهنده عظمت آن حضرت در مقام فقر، یعنی جهاد با نفس و غرق شدن در دریای نامحدود و مطلق هستی حق است. نگارنده ضمن بیان این روایت، مقام «فقر و زهد» را از دیدگاه بعضی از عرفا مورد شرح و تحلیل قرار می دهد.
    کلیدواژگان: حضرت فاطمه (ع)، فقر، زهد، فنافی الله، تجلی ذات و صفات، سیر لی الله، عروج، جبرئیل، عالم ملکوت
  • اعظم رحمت آبادی صفحه 87
    در طول تاریخ اسلام، بخصوص در دوران هایی که معصوم(علیه السلام) مجبور به سکوت و دوری از امور سیاسی بود، جامعه اسلامی به مرور از دستورات انسان ساز اسلام دور گشت، به گونه ای که به تاسی از خلفا، در بین افراد جامعه مجالس لهو و لعب و فرهنگ مصرف گرایی شیوع یافت. در همین زمینه، به شخصیت و ارزش زن نیز کمتر توجه گردید و نگاه کالاپندارانه و ابزاری به او به صورت یک فرهنگ همگانی در آمد. زنان دربار همواره سرگرم رقابت با یکدیگر برای استفاده از لباس ها، وسایل و زیورآلات گران قیمت بودند و شرکت در مجالس بزم و مهمانی های باشکوه جزئی از برنامه روزانه آنان به شمار می آمد. در واقع، الگویی که آنان به عنوان زنان طبقه حاکم به جامعه ارائه می دادند دوری از کمالات انسانی و غوطهور شدن در مادیان و زندگی دنیوی بود.
    در چنین جامعه ای که ارزش های باطل و دروغین ترویج می شد، زنان خاندان اهل بیت(علیهم السلام) به تاسی از ائمه هدی(علیهم السلام) در بالاترین درجات بینش توحیدی به سر می بردند. آنان با کسب دانش از محضر ائمه(علیهم السلام) و شرکت در فعالیت های علمی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی عصر خویش، شان و شخصیت والای زن مسلمان را به نمایش گذاشتند.
    کلیدواژگان: زنان اهل بیت، بنی عباس، تعلیم و تربیت، اجتماع
  • ناهید غیبی صفحه 107
    مستشرقان معمولا در آثار خویش، به علل پیدایش مذهب شیعه و حیات این تفکر در عصر حاضر و نیز علل گرایش ایرانیان به تشیع می پردازند. از جمله مباحثی که به عنوان ایده های مستشرقان مطرح می شود نقش مادر امام سجاد(علیه السلام)و پیوند او با امام حسین(علیه السلام) در این گرایش است. برخی از این خاورشناسان با استدلال بر گرایش هایی، اصل ازدواج مذکور را رد می کنند، اما تاثیر گزارش های بر جای مانده از این وقایع را بر پذیرش تشیع از سوی ایرانیان پذیرفته و اثبات کرده و گاه به عنوان علت تامه از آن یاد می کنند.
    نوشتار حاضر در مقام اثبات و یا رد گزاره های مربوط به نسبت سببی امام حسین(علیه السلام) و شهربانو نیست; چرا که این بحث مجالی دیگر می طلبد، اما در مقام بیان آراء و اندیشه های مستشرقان درباره تشیع و نقش مادر امام سجاد(علیه السلام) در استقبال ایرانیان از این تفکر و سپس نقد و بررسی برخی از آراء است.
    کلیدواژگان: شهربانو، مستشرقان، اسلام، تشیع ایرانیان
  • نفیسه ساطع صفحه 137
    این مقاله ضمن بیان مختصر سرگذشت نرجس خاتون از تولد تا وفات، به ذکر مراحل عمده زندگی ایشان می پردازد. هدف از پرداختن به سرگذشت معجزه گونه مادر منجی عالم بشریت، تبیین سفر باطنی و روحانی برای رسیدن به توحید کامل، ایمان به نبوت و عشق به ولایت و نیز روشن کردن این امر است که طی کردن راه سعادت و رسیدن به سرمنزل مقصود از طریق تسلیم شدن در مکتب اسلام و عشق به ائمه اطهار(علیهم السلام) ممکن و مقدور می باشد.علاوه بر آن، الطاف خاص الهی برای هدایت انسان و نجات نوع بشر در این داستان به خوبی آشکار و پدیدار است.
    کلیدواژگان: نرجس خاتون، امپراتوری روم، رویای صادق، عشق، اسوه اخلاقی، قدیسه دینی
  • محمد اصغری نژاد صفحه 165
    سخن درباره انسان کاملی است که نقش مادری و پرورش برترین ولی خدا، حضرت موسی بن جعفر(علیه السلام)، را به عهده داشته است. در این نوشتار، با توجه به مسائل زیست شناختی و روایات و گزارش های تاریخ نگاران و نیز تحلیل های پژوهشگران، این احتمال که حضرت حمیده جزو برترین بانوان عالم از صدر پیدایش انسان تا برپایی قیامت می باشد، تقویت می گردد. و این بر خلاف تصور رایجی است که پنداشته می شود مقام آن بانو و کسانی مانند ایشان کمتر از جناب آسیه و حضرت مریم است. این مقاله همچنین به بحث درباره صفات و سجایای بی نظیر آن بانو و مسئولیت خطیرشان در زمان حضرت صادق(علیه السلام) و مکانت والا و فضایل مشترک مادران اهل بیت(علیهم السلام) می پردازد. با این همه، اذعان داریم که فقط روزنه ای به حیات پرشکوه آن فرزانه گشوده شده، و برای اخذ نتایج بهتر، عمیق تر و کامل تر باید از مسائل و موضوعات مطرح شده در بحث انسان کامل که از آیات و روایات و مطالب عرفانی قابل استنتاج است بهره برداری کرد.
    کلیدواژگان: امام صادق (ع)، امام باقر (ع)، امام کاظم (ع)، حضرت حمیده(ع)، اهل بیت (ع)
  • مرتضی شیرودی، حسین مهربان صفحه 191
    گزیده موجود می کوشد، تا جغرافیای تاریخی اماکن زیارتی و عبادتی مادران ائمه در مکه، مدینه و سامراء را در بافت اصلی شهرهای مورد نظر بشناساند و آن بافت قدیمی را با تطورات تاریخی تطبیق داده تا موقعیت مجهول امروزی آن را معین سازد.
    اگرچه امروزه بسیاری از این آثار را دیگر جز در کتب تاریخی سده های اخیر نمی توان یافت، اما با توجه به همه کاستی ها و کمبود منابع مستدل، ترسیم جغرافیای تاریخی این آثار فضای ذهنی مناسبی برای محقق، مورخ یا زائر این اماکن مقدس می گشاید، تا بهتر بتواند به زمین و انسان هایی که با عالم معنی در ارتباط بوده اند، بنگرد.
    کلیدواژگان: جغرافیای تاریخی، مکه، مدینه، سامرا، اماکن زیارتی و عبادتی، مادران ائمه (ع)
|
  • Nehla Gharawi Naini Page 7
    A child is the heir of the parents and the two are his/her patterns. He/she inherits habits and characters, and learns how to live. So, if faith, goodness, honesty etc. were the attributes of the parents, the children would be so. The twelve Shii Imams (p.b.u.t.) are of pure stock and race and everyone, in addition t o infallibility and given knowledge, has many qualifications, and they were famous in unique character. Their fathers were Imams and patterns, and their mothers, although, were from various families and different nations, but the biography of these ladies shows that they were similar to each other in qualities and qualifications; qualities like pureness, cleanness, servitude, and devotion in faith. This paper is charged with their identification.
    Keywords: mothers, Imams (p.b.u.t.), pureness
  • Tahirah Khoshhal Dastjirdi Page 55
    Fatima al-Zahra (peace be upon her) is the manifestation of God's nature and all attributes. Hence, she has gone well beyond the limitations of mankind and joined the infinite and the absolute being of the Real. So it is very difficult and fully beyond the usual human understanding to know and grasp her inner aspects and mystical place. By discussing the trip towards God and its codes and mysteries, some mystics stated some traditions about some mystical places of Fatima al-Zahra (p.b.u.h.). One of these mystical places is 'poorness and piety'. Imam Muhammad al-GHazali, the great philosopher and mystic of the Muslim world, in his Ihyau 'Ulum il-Din in the chapter of 'poorness and piety' has narrated a tradition about Fatima al-Zahra (p.b.u.h.), which shows her majesty in the place of poorness i.e. in battling the self and unification with the infinite and the absolute being of the Real. By explaining this tradition, the writer interpreted and analyzed the 'place of poorness and piety' from the viewpoint of some mystics.
    Keywords: Fatima al Zahra (p.b.u.h.), poorness, piety, unification with Allah, God's nature, attributes manifestation, trip towards God, ascension, Gabriel, God's Kingdom
  • Azam Rahmatabdi Page 87
    During the Islamic history, especially during the periods in which the Imams (peace be upon them) were compelled to quietism and to avoid intervening in political affairs, the Islamic society gradually went far from the human-making Islamic commandments, so that, in imitation to the caliphs, debauchery meetings and consumerist culture became common between individuals. In this field, there was paid less attention to the value and character of women, but rather instrumental and commodity view to them became a public culture. The court women always been in rivalry to each other in using expensive dresses and jewelries, and participating in debauchery and splendid meetings was part of their daily programs. In fact, as the government class women, the pattern they offered to the society was submerging in material affairs and worldly living and was very far from human perfections.In such a society that the false and null values were preaching, the Ahl ul-Bayt women, following the guidance of the Imams (peace be upon them), were of highest extents of Unitarian vision. By studying with the Imams and participating in their contemporary scientific, cultural and socio-political activities, they display the high place and character of Muslim women.
    Keywords: the Ahl ul, Bayt women, the Abbasides, education, society
  • Nahid Tayyebi Page 107
    The Orientalists usually suggested the causes of Shii emergence and existence of this thought in the contemporary period as well as t he causes of Iranian tendency toward Shiism. One of the Orientalist's ideas is the role of Imam Sajjad's (peace be upon him) mother and her relation to Imam Husayn (peace be upon him) in this tendency. On the basis of some tendencies, some of these Orientalists deny such a marriage, but accept the effect of the marriage reports on Iranian acceptance of Shiism, although some of them mention this marriage as the only cause of Iranian acceptance of Shiism.This writing does not have the intention to confirm the statements about the relation between Imam Husayn (peace be upon him) and Shahrabanoo, nor to deny it; because it requires another chance, rather it wants to state and critically examine the thoughts of the Orientalists about Shiism and the role of Imam Sajjad's (peace be upon him) mother in the Iranian approval tendency towards this thought school.
    Keywords: Shahrabanoo, Islam, Orientalists, Islam, Iranian Shiism
  • Nafisa Sati Page 137
    By stating a precise biography of our lady Narjess from her birth to death, this paper examines the main stages of her life. The purpose of suggesting the miracle-like biography of the mother of the savor of the humankind is to explain the inner and spiritual trip towards complete unity, faithfulness to prophet-hood, love for guardianship (willaya) and to make it clear that passing the course of happiness and reaching to the destination is possible through submission to Islam and love for the pure Imams (peace be upon them). Moreover, the divine special favour for human guidance and salvation is fully obvious.
    Keywords: Lady Narjess, Roman Empire, right dream, love, moral pattern, religiously holy woman
  • Muhammad Asgharinejad Page 165
    We are talking about a perfect human which have had the role of motherhood and training of the best friend of God, the holy Musa b. Jafar (peace be upon him). Regarding the biographical issues and the traditions and historical reports as well as the analyses of researches, in this paper, this probability is strengthened that the holy Hamidah is amongst the best ladies of the world from the beginning of human creation to the Last Day. This is in contrast to the common thinking that her place - and those like her - is lower than holy Asyah and holy Marry. This paper also examines her qualities and character traits and her important responsibility at the time of Imam Sadik (peace be upon him) as well as the high place and common virtues of Imam's mothers. Nevertheless, we acknowledge that we cast only a little light on her glorious life, and in order to attain better, more perfect and deeper results, the subjects of perfect human - that could be deduced from Quranic verses, tradition and mysticism - must be used.
    Keywords: Imam Sadik (p.b.u.h.), Imam Bakir (p.b.u.h.), Imam Kazem (p.b.u.h.), holy Hamidah (p.b.u.h.), Ahli Bayt (p.b.u.t.)
  • Murtaza Shirudi Page 191
    This paper tries to introduce the historical geography of Imam's mothers devotional and pilgrimage places in Mecca, Medina and Samarra in the original context of these cities, to correspond those contexts with historical development and to determine their today unknown situation.Today, although, these places could not be found except in historical books of later centuries. Regarding all the deficiency and decrease of credible sources, drawing historical geography ofthese works would open a suitable mental field for researchers, historians or the pilgrims of these holy places and would make it possible to see better the earth and the humans related with the spiritual world.
    Keywords: historical geography, Mecca, Medina, Samarra, devotional, pilgrimage places, Imam's mothers