فهرست مطالب

کتاب نقد - پیاپی 44 (پاییز 1386)

نشریه کتاب نقد
پیاپی 44 (پاییز 1386)

  • 360 صفحه، بهای روی جلد: 19,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/11/10
  • تعداد عناوین: 13
|
  • صفحه 1
  • اندیشه
  • عبدالحمید واسطی صفحه 3
    دین برنامه حرکت انسان به سوی خدا، در ضمن زندگی در دنیا و ساختارهای دنیایی است. تعابیری هم که دین در زمینه هویت خود دارد گویای همین واقعیت است. بحث اهداف دین به جهت دست یابی به هویت گزاره های دین و ظرفیت معنایی آنها برای برنامه سازی و سیستم سازی در زندگی، اهمیت حیاتی دارد. زیرا اگر اثبات شود اهداف دین فقط به مناسبات فردی فقط انسان و فقط در رابطه عبادی با خدا منحصر نیست بلکه تمام ساختارها و سیستم های زندگی موجودات را در شبکه ای از روابط با یکدیگر در بر دارد تا با ایجاد عدل شبکه ای، بشریت بتواند احساس اجمالی خود از وجود خداوند را به احساس و ادراکی تفصیلی از علم و قدرت و حیات بی نهایت او برساند، در این صورت گزاره های دین ظرفیتی نه صرفا عبادی و نه صرفا ارشادی و نه صرفا امضایی، بلکه ظرفیتی برنامه ریزانه و راهبردی برای تولید سیستم ها و ساختارهای مورد نیاز در زندگی دنیایی برای عبور و اتصال به خداوند خواهند داشت. در این نوشتار از دو نگاه برون دینی و درون دینی به تحلیل اهداف دین پرداخته شده است و در نهایت اهداف دین در دو لایه ارائه شده است: دین، در لایه میانی و زمینه ساز، عدل شبکه ای را، و در لایه نهایی، حس حضور خداوند(شاخص عبودیت) را هدف خود می داند. دین برای تحقق این اهداف، سیستم های خداافزا را برای بشریت طراحی و ارائه کرده است تا بشر به طور موازی در عین حال که نیازهای دنیایی خود را مدیریت می کند با حرکت و جریان در این سیستم های مدیریتی، حس روزافزون از حضور خداوند را در قلب و دل خود بیابد. این دو هدف به صورت اهداف تفصیلی هجده گانه ای که برگرفته از تعابیر خود دین است نیز ارائه شده است. توجه به اهداف دین در فرآیند اجتهاد و استخراج سیستم های زندگی از منابع دین، سبب کارآمدی دین در محیط رقابت با آرا و سیستم های بشری شده و انتم الاعلون ان کنتم مومنین را آشکار می کند.
    کلیدواژگان: تعریف دین، اهداف دین، عدل شبکه ای، حضور خداوند، مقاصدالشریعه
  • حمیدرضا مظاهری سیف صفحه 49
  • زاهد ویسی صفحه 85
    در سنت های دین پژوهی گاهی به دلیل نگاه بیرونی و گاهی هم به دلیل نگاه محدود و متعبدانه درونی، برخی از قابلیت ها و ظرفیت های دین یا دیده نمی شود یا چنان که باید و شاید، جایگاه و نقش اصلی آن درک نمی شود. از این رو با وجود طلوع و افول نسل های مختلف محققان و پژوهشگران، بسیاری از دستاوردها و نتایج مانند یک اصل ثابت و تغییرناپذیر بر تارک این گونه تحقیقات و روش های مورد استفاده در آنها ماندگار است. در هیمن زمینه دیده می شود که هنوز درباره دین و جایگاه و ظرفیت های پیدا و پنهان آن، برخی آرا و رویکردهایی مطرح است که مدت ها پیش و در زمان حاکمیت نظریه های دین ستیز یا دست کم دین گریز طرح و ارائه شده اند. بر این اساس، هنوز برخی از حقایق مربوط به دین، برای بسیاری از اهل تحقیق هم روشن نشده است و آنان همچنان با تکرار گفته ها و نوشته های پیشینیان خود درباره دین و باور دینی داوری می کنند. در این مقاله کوشش می شود یکی از مهم ترین قابلیت ها و ظرفیت های اصیل و گره گشای موجود در دین به صورت اجمالی طرح شود و به این ترتیب به یکی از مهم ترین کاستی ها و در اصل، یکی از مهم ترین اشکالات رویکردهای دین پژوهی اشاره شود؛ زیرا بسیاری از این رویکردها با نادیده گرفتن این حقیقت مسلم دینی، در برخی موارد درباره دین و امور دینی، باورها و داوری های ناروا و باطلی ارائه کرده اند که نه تنها دور از انصاف است، درحقیقت یکی از مهم ترین توانمندی ها و ظرفیت های دین برای حضور در عرصه زندگی را نادیده گرفته و به این صورت آفات و آسیب های جدی و حتی جبران ناپذیری را به بار آورده اند. در این مقاله ضمن طرح جایگاه مقاصدالشریعه به عنوان یک امکان دینی و ابزاری برای بهره برداری بیشتر از قواعد و فواید دین، آفات و آسیب های ناشی از عدم اهتمام جدی به آن نیز شرح می شود.
    کلیدواژگان: دین، شریعت، اجتهاد، مقاصدالشریعه
  • عبدالحسین خسروپناه صفحه 109
    دین و باورهای دینی از مهم ترین ارزش های حیات آدمی به شمار می رود و از جهت های گوناگون مانند جامعه شناختی اجتماعی و کلامی و فلسفی قابل توجه است. این باورهای دینی از دو نگاه پیش گفته، یعنی نظری و عملی، متعلق کاوش دین پژوهان و روشنفکران قرارگرفته و تحقیقات دینی را در جامعه اسلامی به ارمغان آورده است. پاره ای از این پژوهش ها از قوت بالایی برخوردارند و نهادهای اجتماعی و رفتارهای فردی را به سمت کمال و قرب الاهی سوق می دهند و به مقصد و مقصود حق تعالی نزدیک می سازند؛ ولی برخی دیگر، گرفتار آفات و آسیب ها و بحران های نظری و عملی اند؛ بحران های نظری که در بر دارنده چالش های معرفت شناختی، فلسفی، کلامی و بحران های عملی نیز شامل آسیب های اجتماعی و رفتاری هستند. با آنکه نگارنده خود را جزء جریان دین پژوهی سنتی می داند ولی بر وجود آسیب های درون این جریان آگاهی دارد و معتقد است که باید با رویکرد درجه دوم و با نگرش دیده بانی به مطالعه این جریان پرداخت و آسیب شناسی کرد تا به بالندگی بیشتر دست یابد.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، دین پژوهی سنتی، فلسفه های مضاف، مکتب تفکیک، تجمدگرایی
  • سعید رجحان صفحه 131
    نویسنده در این مقاله می کوشد در حوزه علم کلام و در زمینه فعل الاهی، پرسش های جدیدی مطرح کند که ره آورد آن، تحولات بنیادین و عمیق و اساسی در رفتار جامعه متدینان باشد. نویسنده، جامعه مورد نظر خویش را از میان چهار گروه ملحدان، منافقان، متدینان عامل به عمل صالح و متدینان غیر عامل، گروه اخیر قرار می دهد و تفاوت اساسی دو گروه اخیر را در مفاد عمیق گزاره های اعتقادی آنها بویژه در ارتباط با شناخت فعل الاهی شناسایی می کند. مقاله در نهایت با ورود به مبحث تبیین مکانیزم فعل الاهی، به 6 اصل ارائه می دهد تا از این طریق ارکان اساسی مکانیزم فعل الاهی را معرفی کند.
  • مهدیه سادات کسایی زاده صفحه 147
    به رغم تلاش های ارزنده محققان عرصه عرفان اسلامی در افق گشایی ساحت های گوناگون آن، آسیب هایی هم دیرین و ماندگار و هم نوپدید و آشکار بر برخی تحقیقات این رسته وارد است که در این مقاله شناسایی اهم آن ها در جهت اعتلا بخشی به حرکت های پژوهشی مطمح نظر می باشد. از جمله، مشکلاتی زمینه ای وجود دارد که رفع آن طالب وضوح موضع فکری پژوهشگر در قبال عرفان اسلامی و وسعت یابی نگاه او به این عرفان است و منشا آن خلط عرفان و تصوف و خبط معرفی عرفان اسلامی با نگاهی یک سویه به عرفان مصطلح و فرو نهادن مبانی عظیم عرفانی موجود در ماثورات معصومین(ع) می باشد.
  • آزاده مدنی صفحه 175
    در این مقاله به بررسی علل تفاوت های تاویل و تفسیر آیات قرآن در حوزه زنان، به دلایل غیرمتنی مانند زمان و جنسیت پرداخته می شود و افراط ها و تفریط هایی که در برخورد با زنان و ارتباط شان و حقوق آنان با آموزه های دینی وجود دارد، مورد بررسی قرار می گیرد. به عنوان شاهد مثال، در تحلیل و تفسیر، از آیه 34 سوره نساء، استفاده شده و ترجمه ها و تفسیرهایی که در ذیل این آیه آمده است، با یکدیگر تطبیق داده شده و با استفاده از نتایج تطبیق، گرایش های فکری مختلف درخصوص دین پژوهی در حوزه زنان مشخص می شود و برخی از نظرگاه های رایج در این زمینه نقد می گردد.
    کلیدواژگان: دین پژوهی، زنان، قرآن، ترجمه، تفسیر، تاویل، قوامون
  • محبوبه فلسفی صفحه 213
    در این مقاله به صورت اجمالی به موضوع دین پژوهی سنتی و دستاوردهای آن نظری گذرا می افکنیم و در ضمن مطالب به تداوم برخی از این روش ها تا عصر حاضر نیز نیم نگاهی می اندازیم؛ خاصه آنکه امروزه از جانب برخی دین پژوهان، عباراتی نظیر تجدید آن تجربه ها نیز به وضوح بیان می شود. هدف اصلی در این مقاله، بررسی الگوهای کلی دین پژوهی سنتی در قلمرو دین اسلام بر اساس دو شاخص «نقل» و «عقل» است. در ضمن تلاش می شود مسامحه کاری هایی که در تقلیل الگوهای دین پژوهی به این دو ساحت صورت می گیرد بیان شود و پاره ای از اشتباهاتی که در تبیین جوانب خاص و شاخص هر یک از این الگوها رخ داده است نشان داده شود
    کلیدواژگان: دین، نقل، عقل، معتزله، اشاعره، اهل حدیث، فلسفه، صوفیه، شهود، عقلانیت، نوگرایی، بنیادگرایی
  • مهشید صفایی صفحه 259
    در این مقاله کوشش می شود نقش و جایگاه ادبیات عربی در دین پژوهی سنتی در حد گنجایش این نوشته موجز و مختصر بیان و تا حد امکان برخی از آفات و آسیب های ناشی از نادیده گرفتن این موضوع در گرایش ها، آثار و نوشته های مرتبط با دین پژوهی گوشزد شود و به صورت عینی و عملی، نمونه های واضح و مشخصی از کج فهمی و نادیده گرفتن اصول و ضوابط حاکم بر این زبان ذکر شود. واضح است که در این نوشتار، دوران جاهلیت، اسلام و معاصر را محور موازنه و مقایسه قرار می دهیم
    کلیدواژگان: جاهلیت، اسلام، اعجازهای زبانی، ترجمه، تفسیر
  • گزارش نقد و نظریه پردازی
|
  • Abdolhamid Vaseti Page 3
    Religion sets human course toward God and provides them with a plan for their worldly life. The way religion introduces itself is evidence to that fact.Studying objectives of religion is vital for achieving the identity of religious propositions and their spiritual capacity to make plans for human life. If it is proven that religion does not simply seek to oversee personal affairs and individual’s relations to God, but has paid attention to all structures and systems of life in the living world, so that, by establishing networked justice, humanity could turn its concept of God into a detailed understanding of his infinite being, knowledge and power, the capacity of religious propositions would not be limited to worship or simply guidance, but they would be used to make plans for production of systems and structures that are needed in this worldly life to get connected to God.This paper has taken two extra-religious and intra-religious approaches to analysis of the objectives of religion. Finally, objectives of religion have been presented in two layers: in its intermediate layer, religion considers networked justice as its main objective, while in its topmost layer; the main objective is the feeling of God’s presence (as an index of worship).To achieve those objectives, religion has come up with special system that would allow humans to find an increasing sense of God’s presence in their lives while, at the same time, managing their worldly needs by moving in those management systems.These two objectives have been presented as 18 detailed objectives which are taken from religious texts.Attention to objectives of religion in process of extracting systems of life from religious sources will increase efficiency of religion in competition with human ideas and systems and will reveal the true meaning of the Quranic verse that “if you were faithful, you would prevail.”
    Keywords: definition of religion, objectives of religion, networked justice, presence of God, goals of sharia
  • Abbas Gohari Page 39
    Since the advent of Quran and Islam, many fields of knowledge have appeared among Muslims all of which are connected by religion and religious understanding and are focused on such fields of knowledge as interpretation of Quran, theosophy, ethics, jurisprudence, traditions…. Islamic education has been one of the main fields that have interested Muslims from the very beginning. Islamic knowledge can be divided into three general categories: 1)Islamic jurisprudence, which tries to delineate religious obligations of people;2)Islamic ethics, which tries to explain moral obligations; and3)Theosophy, which can be considered as a breeding ground for the aforesaid fields and proves superiority of Islamic jurisprudence, ethics and other fields of knowledge.All fields of Islamic knowledge are based on the above three fields and are their ramifications.The author’s main concern has always been to defend Islamic theosophy and theosophists. Therefore, other fields have not been discussed in detail and the paper focuses on pathologies and challenges facing religious research by traditional theosophists. Of course, the necessity of attention to pathologies threatening other fields has not been denied. In the meantime, we should know that religious research and its ramifications are far more extensive than the three above fields. Even such fields as sociology of religion, psychology of religion, history of religions, and philosophy of religion currently fall within the limits of religious research and each has its own strengths and weaknesses, which should be discussed in a separate paper.
  • Abdolhossein Khosrowpanah Page 109
    Religion and religious ideas are among the most important human values and can be viewed from various sociological, social, theosophical and philosophical angles. Religious ideas have been studied from practical and theoretical angles by intellectuals and researchers and their efforts have given rise to religious research in the Islamic society. Although some studies are reliable and move social institutions and individual behavior toward the divine source and get them close to God. However, some other studies are flaws in both theoretical and practical terms. Theoretical crisis include challenges related to knowledge, philosophy, and theosophy while practical crises are related to social and behavioral problems. Although the author considers himself as a traditional researcher of religion, he is aware of weaknesses in this field and maintains that those problems should be studied with care to help religious research thrive.
    Keywords: scientific, orderly study of theoretical topics needs keywords to be explained. Therefore, the following terms should be explained
  • Saeed Rojhan Page 131
    This paper will try to raise new questions in the field of theosophy and divine action, whose result will be fundamental, profound and basic developments in behaviors of the faithful community. The author has chosen his cohort out of four main groups of atheists, hypocrites, religious people doing good, and religious people not doing good and focuses on the last group to define basic differences between the two last groups in terms of their beliefs, especially in relation to recognition of divine action. The paper finally discusses the mechanism of divine action and presents six principles to introduce main pillars of the mechanism of divine action.The paper is divided into three topics:Topic One: Divine action and necessity of discussion
  • Mahdiyeh Sadat Kasaeizadeh Page 147
    Importance of mystical studies based on Islam, which stems from increased demands in modern societies, richness of Islamic mysticism and the risk of promotion of deviant spiritual ideas, which are not compatible with the Islamic culture and ideas, calls for more attention to this field and taking measures to make up for the existing shortcoming.Taking underlying conditions, motivations and individual performance of researchers into consideration, major problems with studies on Islamic mysticism can be divided in three categories: underlying problems, researchers’ problems, and problems resulting from performance of researchers. However, all researchers are expected to do their best to overcome obstacles and increase their endeavors in every one of three aforesaid fields. Most problems that have been studied stem from incorrect ideas and insufficient information, cultural obstacles and problems with research methodology. This paper the most important related topics will be discussed.
    Keywords: Islamic mysticism, Sufism, research, inexpressibility, miracle, modernity, scientific interaction, God, oriented
  • Azadeh Madani Page 175
    This paper will focus on reasons of different interpretations of Quranic verses related to women. Also non-contextual reasons like time and gender will be discussed and extremes in treating women and relation between their rights and religious teachings will be analyzed. For example, Verse 34 of Chapter Nisa has been mentioned and interpretations of that Quranic verse have been compared. Using the results of comparison, various viewpoints about religious research on women will be presented and some common viewpoints will be criticized.
    Keywords: religious research, women, Quran, translation, interpretation, commentation, Qawwamoun (Upright Ones)