فهرست مطالب

Medicinal Plants - Volume:6 Issue: 23, 2007

Journal of Medicinal Plants
Volume:6 Issue: 23, 2007

  • 114 صفحه، بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/06/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • طاهره حسنلو*، حسن حاج نجاری صفحه 1
    جوجوبا درختچه ای دو پایه است که به طور خودرو در صحرای سونوران در جنوب غربی آمریکا، باهاما در کالیفرنیا و شمال غربی مکزیک می روید. میوه جوجوبا یک کپسول سبز بیضوی بلند است که حاوی یک تا سه عدد بذر است و حدود 50 درصد از وزن دانه ها را روغن (موم) بی رنگ و بی بوی ویژه ای تشکیل می دهد که در سلسله گیاهان منحصر به فرد است و در صنایع مختلفی استفاده می شود. روغن این گیاه عمدتا در آمریکا تولید می شود که با قیمت خوبی به فروش می رسد. ایندکس ویسکوزیته این روغن بالاتر از روغن پترولئوم است بنابراین می توان از آن در دما و فشار زیاد استفاده کرد. پایداری این روغن باعث شده که امروزه علاوه بر صنایع بهداشتی و آرایشی در صنایع الکترونیک نیز استفاده شود. چون روغن جوجوبا حاوی هیچ کلسترول و تری گلیسریدی نیست و با مسیر متابولیکی نرمال شکسته نمی شود از آن می توان به عنوان یک روغن با کالری پایین استفاده کرد. این روغن به عنوان یک ضد کف در صنایع آنتی بیوتیک سازی نیز استفاده می شود. سایر ویژگی های این روغن باعث شده که در صنایع دیگری مثل شمع سازی، ساخت شوینده ها و چرم سازی نیز استفاده گردد. با توجه به قدرت سازش بالای این گیاه به شرایط خشک، مقاومت به کم آبی و شوری خاک و وجود نواحی غیر حاصلخیزی در مناطق خشک و کم آب در سراسر دنیا از جمله در مناطق جنوبی ایران، کشت چنین گونه های گیاهی مقاوم به خشکی و شوری ساده ترین و کم هزینه ترین راه استفاده از این گونه خاک ها و تولید محصولات ارزشمند به شمار می آید.
    کلیدواژگان: جوجوبا، روغن، بذر
  • محمد مهدی برازنده*، کریم، باقرزاده صفحه 15
    مقدمه
    گونه های آویشن از گیاهان دارویی بسیار مهمی هستند که به طور فراوان استفاده می شوند. برخی خواص روغن فرار انواع آویشن، مربوط به دو ترکیب تیمول و کارواکرول است. روغن فرار گل و برگ های آویشن، دارای اثر ضداسپاسم، ضد نفخ، ضدروماتیسم، ضدسیاتیک و ضدعفونی کننده قوی است. در داروسازی از روغن فرار آویشن برای تهیه محلول های دهان شویه و شربت های ضدسرفه استفاده می شود.
    هدف
    هدف از این تحقیق آن است که ترکیبات متشکله روغن فرار آویشن دنایی با نام علمی Thymus daenensis Celak از چهار منطقه استان اصفهان بررسی گردد تا منطقه ای که دارای مرغوب ترین اسانس است، مشخص شود.
    روش بررسی
    سرشاخه های گل دار این گیاه در مرداد ماه 1383 از شهرهای اصفهان، گلپایگان، سمیرم و داران واقع در استان اصفهان جمع آوری گردید و پس از خشک شدن در دمای محیط، روغن های فرار آن ها جداگانه و به روش تقطیر با آب در مدت زمان 2 ساعت به دست آمدند. ترکیبات شیمیایی اسانس ها با استفاده از دستگاه های گاز کروماتوگراف (GC) و گاز کروماتوگراف متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) شناسایی و تعیین مقدار گردیدند.
    نتایج
    بازده اسانس گیری بر اساس وزن سرشاخه خشک، برابر 4/3 درصد (اصفهان)، 9/3 درصد (گلپایگان)، 05/3 درصد (سمیرم) و 2/3 درصد (داران) محاسبه گردید. در میان 27 ترکیب شناسایی شده، پنج ترکیب اصلی تیمول (3/78- 3/51 درصد)، پاراسیمن (6/7 - 7/2 درصد)، گاماترپینن (1/10 - 7/2 درصد)، کارواکرول (2/9 - 0/2 درصد) و بتاکاریوفیلن (3/4 - 4/2 درصد)، بالاترین غلظت را به خود اختصاص می دهند.
    نتیجه گیری
    نمونه سمیرم علی رغم آنکه کمترین بازده اسانس را داشته دارای بیشترین مقدار ترکیبات اختصاصی مربوط به روغن فرار آویشن است. در مقابل نمونه روغن فرار گلپایگان دارای بیشترین بازده اسانس و کمترین مقدار ترکیبات اختصاصی آویشن بود. بنابرین در صورتی که هدف از استحصال روغن فرار تنها میزان آن باشد، نمونه گلپایگان مناسب ترین نمونه و در صورتی که ترکیبات خاص آن مورد نظر باشد، نمونه سمیرم بهترین نمونه است.
    کلیدواژگان: اسانس، آویشن، تیمول، کارواکرول
  • نرگس جعفری دینانی، صدیقه عسگری*، حسین مدنی، پروین محزونی، غلام علی نادری صفحه 20
    مقدمه
    آترواسکلروز که به وسیله رسوب تدریجی چربی و لیپیدها در شریان های ماهیچه ای ایجاد می شود دلیل اصلی مرگ و میر در جهان است. رژیم غذایی یکی از مهم ترین عوامل محیطی مربوط به این بیماری است. رژیم های غنی از کلسترول، آترواسکلروز را پیش می برند و رژیم های غنی از ترکیبات گیاهی، مانع ایجاد و پیشرفت این بیماری می شوند. وجود ترکیباتی با خاصیت هیپولیپیدمیک و آنتی اکسیدان در بسیاری از گونه های جنس درمنه به اثبات رسیده است.
    هدف
    هدف این پژوهش تعیین اثرات درمنه کوهی بر لیپیدهای خون و ایجاد آترواسکلروز در خرگوش های تغذیه شده با رژیم پرکلسترول است.
    روش بررسی
    پانزده خرگوش نر به صورت تصادفی به سه گروه تقسیم شدند. گروه تحت رژیم معمولی، گروه تحت رژیم پرکلسترول (1 درصد کلسترول) و گروهی که رژیم پرکلسترول همراه با مصرف یک روز در میان عصاره درمنه کوهی با دوز 100mg/kg وزن بدن داشتند. غلظت کلسترول تام (TC)، تری گلیسری (TG)، - LDL کلسترول (LDL) و - HDL کلسترول (HDL) سرم در زمان شروع آزمایش، پایان ماه اول و پایان ماه دوم در خرگوش ها تعیین شد. آئورت برای تعیین شدت ضایعات آترواسکلروتیک در پایان دوره آزمایش برداشته شد.
    نتایج
    درمنه کوهی به طور معنی داری سطح TC، TG و LDL را کاهش و سطح HDLرا افزایش داد و سبب کاهش ضایعات آترواسکلروتیک در آئورت شد.
    نتیجه گیری
    می توان گفت که عصاره درمنه کوهی بر جلوگیری از پیشرفت بیماری آترواسکلروز موثر است و این عمل را احتمالا از طریق تاثیر بر لیپوپروتئین های پلاسما، خواص آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی انجام می دهد.
    کلیدواژگان: درمنه کوهی، آترواسکلروز، هیپرکلسترولمیک، کلسترول
  • سیاوش پرورده*، محمد فاتحی صفحه 29
    مقدمه
    به تازگی نشان داده شده که اسانس دانه های سیاه دانه و ماده شاخص آن، تیموکینون، اثر شل کنندگی بر تراشه و ایلئوم دارند. مکانیسم های مختلفی از جمله مهار کانال های کلسیمی برای اثرات شل کنندگی اسانس دانه های سیاه دانه پیشنهاد شده است. اما در یک بررسی نشان داده شده است که تیموکینون اثرات شل کنندگی خود را احتمالا با مهار گیرنده های هیستامینرژیک و سروتونرژیک اعمال می کند.
    هدف
    در این تحقیق، به منظور ارزیابی دقیق تر مکانیسم عملکرد تیموکینون بر فعالیت انقباضی عضلات صاف، اثرات فارماکولوژیک آن بر پاسخ های انقباضی ایلئوم جدا شده خوکچه هندی بررسی گردید.
    روش بررسی
    از آزمایش های ثبت کششی بر روی ایلئوم جدا شده خوکچه هندی در حمام بافتی با استفاده از ترانسدیوسر ایزومتریک متصل به دستگاه فیزیوگراف استفاده گردید. بدین ترتیب که انقباضات خودبخودی ایلئوم و پاسخ های انقباضی برانگیخته توسط استیل کولین (10mM)، هیستامین(100mM)، پتاسیم کلراید (10mM) و تحریک الکتریکی (فرکانس20Hz، مدت زمان0.2 ms، شدت، (130V قبل و بعد از افزودن تیموکینون100 mM)، 80، 40، 20،10) ثبت گردید. هم چنین به منظور ارزیابی نقش کانال های کلسیمی در اثرات مهاری تیموکینون، انقباضات ناشی از تحریک الکتریکی، قبل و بعد از افزودن تیموکینون، ابتدا در محیط عاری از کلسیم و سپس در حضور غلظت های تجمعی کلسیم کلراید 2mM)، 1، 0/1، 0/2، 0/4) ثبت و مقایسه گردید.
    نتایج
    نتایج نشان داد که تیموکینون با حداقل غلظت 20mM، ارتفاع انقباضات خودبخودی(p<0.01) و انقباضات ایجاد شده توسط هیستامین و تحریک الکتریکی (p<0.05)، و با حداقل غلظت 40mM، ارتفاع انقباضات ناشی از استیل کولین (p<0.01) و پتاسیم کلراید (p<0.001) را کاهش داده است. بیشترین اثر مهاری تیموکینون با غلظت 100mM مشاهده شد (p<0.001) علاوه بر این در آزمایش های انجام شده در محیط عاری از کلسیم، تیموکینون (80mM) مانع از افزایش ارتفاع پاسخ های انقباضی ایلئوم در پاسخ به غلظت های افزایشی کلسیم کلراید گردید (p<0.001).
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده از این بررسی نشان می دهد که تیموکینون دارای اثرات شل کنندگی بر روی انقباضات ایلئوم بوده و می تواند مسول اثرات شل کنندگی مشاهده شده از اسانس دانه های سیاه دانه باشد. هم چنین تیموکینون بخشی از این اثر را از طریق مهار کانال های کلسیمی و جلوگیری از ورود کلسیم مورد نیاز برای انقباض عضله صاف اعمال می کند.
    کلیدواژگان: تیموکینون، کانال های کلسیمی، ایلئوم خوکچه هندی، ثبت کششی
  • شوان شریعتی راد، مرجان نصیری اصل*، فرزانه زمان سلطانی صفحه 40
    مقدمه
    تاکنون اثرات ضداضطرابی و آرام بخشی گیاه گل ساعتی بر روی انسان مشخص شده است.
    هدف
    در این تحقیق اثرات ضدتشنجی عصاره هیدروالکلی گیاهPassiflora بررسی شد که تحت عنوان تجاری داروی Pasipay در بازار موجود است.
    روش بررسی
    در این بررسی از آزمون تشنجی پنتیلن تترازول استفاده شد. پاسی پی، دیازپام و نرمال سالین به صورت داخل صفاقی و به ترتیب با دوزهای (0/05 - 0/4 mg/kg) و (0/5 - 1 mg/kg) و (10 ml/kg) به موش ها تزریق شد و پس از 30 دقیقه، پنتیلن تترازول (90 mg/kg) به داخل صفاق تزریق گشت. در بررسی مکانیسم اثر این دارو نیز از فلومازنیل (2 mg/kg) و نالوکسون (5 mg/kg) استفاده شد.
    نتایج
    در این آزمون ED50 پاسی پی (408/0، 119/ 95 CL:?درصد 0/2 mg/kg (به دست آمد. پاسی پی در دوز 0/4 mg/kg به صورت معنی داری موجب تاخیر در زمان شروع تشنج و مدت زمان تشنج کلونیک در مقایسه با کنترل شد (001/p
    نتیجه گیری
    در رابطه با اثرات ضدتشنجی پاسی پی این احتمال وجود دارد که این دارو بتواند در درمان صرع کوچک سودمند باشد و احتمالا بخشی از اثرات آن به تاثیر بر سیستم گاباارژیک و اپیوییدی می باشد.
    کلیدواژگان: گل ساعتی، پاسی پی، اثرات ضدتشنجی، پنتیلن تترازول
  • معصومه مهربان سنگ آتش*، رضا کاراژیان، شهرام بیرقی طوسی صفحه 46
    مقدمه
    کاکوتی کوهی گیاهی متعلق به خانواده نعناعیان است که در اکثر مناطق ایران می روید. این گیاه در ماست و سایر فرآورده های لبنی به عنوان افزودنی استفاده می شود، اما تحقیقات اندکی در زمینه فعالیت ضدمیکروبی گیاه کاکوتی کوهی بر باکتری های مولد فساد و بیماری زای مواد غذایی وجود دارد.
    هدف
    در این پژوهش اثر ضدمیکروبی اسانس کاکوتی کوهی بر باکتری های مولد فساد و بیماری زای مواد غذایی بررسی شد و حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و میکروب کشی (MBC) آن تعیین گردید.
    روش بررسی
    اثر مهارکنندگی و باکتری کشی اسانس کاکوتی کوهی بر شش باکتری گرم منفی (انتروباکتر آئروژنز، اشرشیاکلی، کلبسیلا نومونیا، سالمونلا انتریتیدیس، سودوموناس آئروژینوزا و شیگلا دیزنتری) و سه باکتری گرم مثبت (باسیلوس سرئوس، استافیلوکوکوس اورئوس و لیستریا مونوسایتوژنز) آزمایش شد. حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) به روش رقت لوله ای تعیین شد و حداقل غلظتی که کدورتی در آن مشاهده نشد و تعداد کلونی در آن پس از کشت در محیط نوترینت آگار صفر بود به عنوان حداقل غلظت میکروب کشی (MBC) برای هر باکتری در نظر گرفته شد.
    نتایج
    رشد همه باکتری های مورد آزمایش به جز سودوموناس آئروژینوزا و شیگلا دیزنتری بوسیله اسانس کاکوتی کوهی مهار شد. حداقل غلظت مهارکنندگی و میکروب کشی این اسانس برای باکتری های گرم منفی انتروباکتر آئروژنز، اشرشیاکلی، کلبسیلا نومونیا و سالمونلا انتریتیدیس به ترتیب 250، 500، 125 و 250 mg/l بود. حداقل غلظت مهارکنندگی برای باکتری های گرم مثبت لیستریا مونوسایتوژنز و استافیلوکوکوس اورئوس 125 mg/l و برای باسیلوس سرئوس 1000mg/l بود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که اسانس کاکوتی کوهی بر باکتری های مولد فساد و بیماری زای مواد غذایی اثر مهاری و کشندگی دارد. طبق نتایج این بررسی اسانس کاکوتی کوهی به عنوان یک ترکیب نگهدارنده و طعم دهنده طبیعی در فرآورده های غذایی قابل استفاده است.
    کلیدواژگان: اسانس کاکوتی کوهی، باکتری های مولد فساد و بیماری زای مواد غذایی، اثر ضدمیکروبی، MIC، MBC
  • معصومه خان احمدی*، فاطمه شاه رضایی صفحه 52
    مقدمه
    در طب سنتی غرب ایران، گیاه Falcaria vulgaris با نام محلی پاغازه برای درمان زخم معده و تسریع بهبود زخم های پوستی به کار می رود. تاکنون تحقیقی در رابطه با اجزای تشکیل دهنده روغن فرار این گونه گیاهی انجام نشده است.
    هدف
    هدف از انجام این تحقیق، بررسی اجزای تشکیل دهنده روغن فرار گونه F. vulgaris بود.
    روش بررسی
    در این بررسی، برگ های گیاه فوق از محل رویش خود در منطقه دالاهو جمع آوری و پس از خشک شدن در سایه به روش تقطیر با آب و به وسیله دستگاه کلونجر اسانس گیری و توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی اجزای آن شناسایی گردید.
    نتایج
    بازده روغن فرار حاصل از گیاه به میزان 15/2 درصد وزنی/ حجمی تعیین گردید. 64 ماده از ترکیبات موجود در اسانس، شامل 8/83 درصد از کل مقدار اسانس آن شناسایی شدند.
    نتیجه گیری
    ترکیبات اصلی شناسایی شده در این گونه را، ترکیباتی نظیر اسپاتولنول (08/27 درصد) و کارواکرول (93/20 درصد) تشکیل داده اند.
    کلیدواژگان: Falcaria vulgaris، روغن فرار، تقطیر با بخار آب
  • نعمت الله غیبی، حسین جعفری، سیدروح الله میری*، اسماعیل عباسی، محسن خلیلی نجف آبادی، حسن جهانی هاشمی، سمیرا یادگاری صفحه 58
    مقدمه
    یکی از مهم ترین مشکلات جامعه بشری و به خصوص کشور ما مساله اعتیاد است. تحقیقات اخیر نشانگر اهمیت و کاربرد گیاهان دارویی در این زمینه است. در مورد گیاه زنیان نیز گزارش هایی مبنی بر تاثیر ضداعتیادی وجود دارد.
    هدف
    در این تحقیق به بررسی اثرات تزریق گیاه زنیان در هسته مشبک پاراژیگانتوسلولاریسبه روی علایم کیفی سندرم ترک در موش صحرایی نر پرداخته شده است.
    روش بررسی
    پس از تهیه میوه گیاه زنیان از ارتفاعات 1100 متری بین ایذه و ده دز در خوزستان، عصاره گیاه با نسبت 1 به 10، 1 به 100 و 1 به 1000 توسط دستگاه سوکسله تهیه شد. بعد از آزمایش های اولیه چهار گروه هشت تایی موش صحرایی نر نژاد اسپیراگ داولی با میانگین وزنی 300 -250 گرم با تزریق مرفین به صورت زیر جلدی معتاد شدند. پس از حصول اطمینان از اعتیاد حیوانات، یک گروه به عنوان شاهد که یک میکرولیتر سالین، 3 گروه دریافت کننده عصاره آبی زنیان در غلظت های 10، 100 و 1000 برابر رقیق شده که به روش استریوتاکسیک در هسته PGI تزریق شد. در کلیه گروه های مورد بررسی پس از تزریق نالوکسان به صورت داخل صفاقی نشانه های کیفی سندرم ترک که شامل اسهال، تحریک پذیری، افتادگی پلک، بیقراری، وضعیت غیرطبیعی بدن، دندان قروچه و لرزش بدن بودند در بازه های زمانی 45 دقیقه سنجیده شدند.
    نتایج
    نتایج نشان داد که غلظت های متفاوت زنیان به طور معنی داری نسبت به گروه شاهد سبب کاهش علایم سندرم ترک می شود، به گونه ای که بیشترین تاثیر را غلظت بیشتر یعنی عصاره 1 به 10 به دنبال داشته است.
    نتیجه گیری
    می توان نتیجه گرفت که تزریق عصاره آبی زنیان در هسته PGi یک کاهش وابسته به دوز (از طریق اعمال اثر برگیرنده های اختصاصی (PGi در بیشتر علایم کیفی سندرم ترک نشان می دهد.
    کلیدواژگان: زنیان، هسته پاراژیگانتوسلولاریس، سندرم ترک، موش صحرایی نر
  • هما حاجی مهدی پور، علی رضازاده شمس*، عباس حاجی آخوندی، مرتضی پیرعلی همدانی، افسانه رضایی، حمیرا زاهدی، نیلوفر کلانتری خاندانی صفحه 65
    مقدمه
    جنس پاسیفلورا شامل گونه های متعددی است اما تنها دو گونهP. incarnata و P. caerulea در ایران به صورت کاشته شده وجود دارند. تحقیقات فارماکولوژیک و بالینی زیادی روی اثرات درمانی این گیاهان صورت گرفته است اما در میان گونه های مختلف تنها گونه P. incarnata به عنوان گونه رسمی برای استفاده در فرمولاسیون های دارویی تایید شده است که عمدتا در درمان اضطراب و بی خوابی به کار می رود. این دو گونه از نظر خصوصیات گیاه شناسی شباهت زیادی به هم دارند که با روش های معمول گیاه شناسی از هم قابل افتراق نیستند.
    هدف
    هدف از این بررسی، تشخیص افتراقی دو گونه P. incarnata و P. caerulea در گیاه خام و فراورده های دارویی مرتبط است.
    روش بررسی
    در این تحقیق سرشاخه های هوایی دو گیاه به روش خرده نگاری با یکدیگر مقایسه شدند. هم چنین میزان خاکستر تام، خاکستر نامحلول در اسید و نیز میزان فلاونوییدهای تام آن ها بر اساس هایپروزید سنجیده شد. الگوی فلاونوییدهای دو گیاه به روش TLC و الگوی ترکیبات عصاره اتانولی دو گیاه و نیز فراورده های دارویی قرص و قطره پاسی پی شرکت ایران داروک، عصاره خشک و قطره پاسی فلورا شرکت Vogel و قطره پاسی فلورا شرکت Curarina به روش HPLC بررسی و مقایسه شدند.
    نتایج
    دو گیاه P. incarnata و P. caerulea از نظر میزان خاکستر تام، خاکستر نامحلول در اسید و فلاونوییدهای تام تفاوت زیادی با هم ندارند ولی تراکم و شکل روزنه ها، میزان کرک های روی اپیدرم تحتانی و نوع آوند در آن ها کاملا متفاوت است. الگوی کروماتوگرام های HPLC و TLC دو گیاه نیز تفاوت چشمگیری با یکدیگر دارند.
    نتیجه گیری
    اندام های هوایی دو گیاه به روش خرده نگاری قابل تشخیص از یکدیگر هستند. هم چنین عصاره های حاصل از این دو گونه (به صورت مستقیم یا به کار رفته در فرمولاسیون های دارویی) را می توان با روش HPLC و یا TLC از یکدیگر تشخیص داد؛ البته این دو روش بسیار کارا بوده و نیاز به آماده سازی نمونه طی مراحل پیچیده ندارند.
    کلیدواژگان: Passiflora incarnata، Passiflora caerulea، HPLC، TLC، تشخیص افتراقی
  • پرویز احمدی اول*، فراز مجاب، سعید نوجوان صفحه 72
    مقدمه
    کدو یکی از گیاهان دارویی معروف دنیا با نام علمی Cucurbita pepo از خانواده کوکوربیتاسه است که دانه های آن به عنوان ضدکرم و مدر مصرف سنتی داشته و دارد. از دانه های این گیاه برای درمان علامتی هیپرتروفی خوش خیم پروستات استفاده می شود که اثر آن را مربوط به استروییدهای دانه آن دانسته اند.
    هدف
    این پژوهش به منظور شناسایی و تعیین مقدار استرول های گیاه کاشته شده در ایران و مقایسه آن با نمونه تجاری روغن (از کشور مجارستان) انجام شد.
    روش بررسی
    روغن دانه ها با اسباب سوکسله و با متیلن کلراید استخراج گردید. کپسول نرم روغن کدو با نام تجاری پپونن از کشور مجارستان تهیه شد. عمل مشتق سازی استرول های استاندارد و روغن های گیاهی مذکور با استفاده از هگزا متیل دی سیلازان (HMDS) و تری متیل کلروسیلان (TMCS) انجام شد و نمونه هایی از هر یک به GC/MS تزریق گردید.
    نتایج و بحث: نتیجه به دست آمده از آنالیز روغن دانه کدوی نمونه مجاری، سه استرول کامپسترول، استیگماسترول و آوانسترول را نشان می دهد. آنالیز کمی این سه ماده در مقایسه با نمونه های استاندارد به ترتیب 82/0، 78/0 و 84/0 میلی گرم استرول در گرم روغن محاسبه شدند. نتایج به دست آمده در مورد روغن تخم کدوی نمونه ایرانی تقریبا مشابه نمونه مجاری بوده و استیگماسترول و کامپسترول در این نمونه مشاهده گردید (به ترتیب 67/0 و 38/0 میلی گرم در گرم روغن)، ولی آوانسترول در این نمونه دیده نشد.
    کلیدواژگان: کدو، Cucurbita pepo، GC، MS، کامپسترول، استیگماسترول
  • سحر شهنازی*، فرحناز خلیقی سیگارودی، یوسف اجنی، داراب یزدانی، مریم اهوازی، رحیم تقی زادفرید صفحه 80
    مقدمه
    جنس تیموس متعلق به خانواده Lamiaceae بوده و تقریبا 350 گونه مختلف از آن در سراسر جهان یافت می شود این جنس در ایران 14 گونه گیاه معطر و چند ساله دارد که از میان آن ها 4 گونه انحصاری ایران هستند.
    هدف
    شناسایی ترکیب های موجود در اسانس آویشن تالشی و بررسی خواص ضدمیکروبی آن بود.
    روش بررسی
    گیاه مورد بررسی از ارتفاعات استان اردبیل در خردادماه سال 85 جمع آوری و در سایه خشک گردید. سپس اسانس آن به روش تقطیر با آب توسط دستگاه کلونجر استخراج و توسط دستگاه گاز کروماتوگرافی متصل به شناساگر جرمی بررسی و اجزای آن شناسایی شد. جهت بررسی خواص ضدمیکروبی از روش دیسک – دیفیوژن، استفاده شد و MIC،MBC اسانس در مقایسه با آنتی بیوتیک های مختلف تعیین گردید.
    نتایج
    در اسانس مورد بررسی تعداد 49 ترکیب (76/99 درصد) شناسایی شد که در این میان تیمول (43/24 درصد)، بورنئول (36/11 درصد)، پاراسیمن (09/10 درصد)، گاماترپینن (78/7 درصد)، آلفاپینن (29/5 درصد) و کارواکرول (07/5 درصد) ترکیب های عمده بودند. نتایج بررسی اثرات ضدباکتریایی اسانس این گیاه روی 7 باکتری نشان داد که حساس ترین باکتری استافیلوکوک اورئوس با MIC برابر 125 ml/gμ است و اثرات مهارکنندگی و بازدارندگی رشد اسانس، روی باکتری های گرم منفی و گرم مثبت بسیار خوب است.
    نتیجه گیری
    شناسایی مواد متشکله اسانس این گونه نشان داد که ترکیب عمده اسانس این گیاه همانند سایر گونه های جنس تیموس، تیمول است و اثرات ضدمیکروبی اسانس این گونه، احتمالا به دلیل وجود تیمول و سایر ترکیب های ترپنوئیدی موجود در اسانس است.
    کلیدواژگان: آویشن، اسانس، اثرات ضدمیکروبی، آویشن تالشی
  • امیرحسین جمشیدی *، حمیدرضا احمدی آشتیانی، محمد مهدی نادری، سعید بکایی، بنفشه غلام حسینی صفحه 89
    مقدمه
    آسیب های پوستی ناشی از پرتو فرابنفش خورشید، باعث ارایه مواد محافظ ایمن و ارزان در مقابل اثرات آسیب زای این پرتو شده است. خواص آنتی رادیکالی، ضد التهابی و ضدسرطانی سیلی مارین گزینه مناسبی برای بررسی اثر آن بر پرتو فرابنفش است.
    هدف
    در این تحقیق اثرات مصرف خارجی سیلی مارین در جلوگیری از اثرات سوء پرتو فرابنفش بر پوست با استفاده از یافته های هیستوپاتولوژیک و بررسی علایم بالینی بررسی و ارزیابی شد.
    روش بررسی
    جهت انجام این پژوهش تعداد 60 عدد خوکچه هندی آلبینو به طور تصادفی به دو گروه 30 تایی تقسیم شدند. موهای پشت حیوانات در ابعاد 2 سانتی متر مربع تراشیده شدند. در گروه اول 9mg سیلی مارین به همراه 20 میکرولیتر استون به صورت موضعی استفاده شد و در گروه دوم تنها 20 میکرولیتر استون به صورت موضعی مصرف شد. هر دو گروه 10 روز و هر روز به مدت 45 دقیقه در معرض پرتو فرابنفش با دوز 180 میلی ژول بر سانتی مترمربع قرار گرفتند.
    نتایج
    نتایج بررسی های بالینی و هیستوپاتولوژیک نشان دادند که مصرف موضعی سیلی مارین دارای اثرات محافظتی در مقابل اثرات سوء پرتو فرابنفش بر روی پوست است.
    نتیجه گیری
    استفاده موضعی از سیلی مارین در پیش گیری از ضایعات ناشی از پرتو فرابنفش در خوکچه هندی کارا است. نتایج حاصل از یافته های بالینی و هیستوپاتولوژیک در این تحقیق مشابه نتایج روش های آنزیمی در سایر بررسی ها ارزیابی گردید.
    کلیدواژگان: سیلی مارین، اشعه ماوراء بنفش، پوست، هیستوپاتولوژی، یافته های بالینی، خوکچه هندی
|
  • Hasanloo T.*, Hajnajari H. Page 1
    Jojoba is a woody evergreen shrub or small multi-stemmed tree native to the semiarid regions of southern Arizona, southern California and northwestern Mexico. The fruit is a green capsule which encloses up to three seeds. Jojoba wax (called oil) makes up 50% of the seed's dry weight. Jojoba is being cultivated to provide a renewable source of unique high-quality oil. Most jojoba oil produced in the U.S. today is sold at a high price for use in cosmetics and hair care products. As many as 300 products containing jojoba have appeared in the U.S. market in recent years. As the supply of oil increases and price decreases, more uses will become economically feasible. For example, the viscosity index of jojoba oil is much higher than that of petroleum oil; therefore, it may be used as a high temperature, high pressure lubricant. The stability of jojoba oil makes it attractive to the electronic and computer industries and since jojoba oil contains no cholesterol or triglycerides and is not broken down by normal metabolic pathways, it may become an important low-calorie oil for human consumption. The oil can be used as an antifoam in antibiotics production and as a treatment for skin disorders. Other proposed uses include candles, plasticizers, detergents, fire retardants, transformer oil, and for the leather industry. The meal contains up to 30% protein, but toxic compounds (simmondsins) make it currently hazardous as an animal feed. Much of the interest in jojoba worldwide is the result of the plant's ability to survive in a harsh desert environment.
    Keywords: Jojoba, Oil, Seed
  • Barazandeh Mm*, Bagherzadeh K. Page 15
    Background
    Thymus species are of very important medicinal plants which are being used very much. The properties of essential oils of various Thymus species are related to Thymol and Carvacrol. Essential oils of the leaves and flowers of Thymus have antispasm, antiflatulence, anti rheumatism effects and are strong disinfectants. In pharmaceutics their essential oils are used for preparation of mouth washing solutions and anticough syrups.
    Objective
    The purpose of this research is an investigation on the essential oils composition of Thymus daenensis Celak from four locations of Isfahan province in order to identify the most premium essential oil.
    Methods
    The aerial parts of Thymus daenensis Celak in the flowering stage were collected in Aug. 2004 from Isfahan, Golpayegan, Samirom and Daran in Isfahan province of Iran and after drying at room temperature, were hydrodistilled for 2 h using a Clevenger-type apparatus.The essential oils were analysed by GC and GC/MS.
    Results
    Essential oils were produced at the yields of 3.4% (Isfahan), 3.9% (Golpayegan), 3.05% (Samirom) and 3.2% (Daran), respectively. Twenty-seven compounds were identified among which thymol (51.3%-78.3%), p-cymene (2.7%-7.6%), γ-terpinene (2.7%-10.1%), carvacrol (2.0%-9.2%) and β-caryophyllene (2.4%-4.3%) were the major constituents, respectively.
    Conclusion
    Samirom sample has the most effective properties of essential oil although it has the lowest yield.In the other hand Golpayegan sample has the highest yield of essential oil in spite of it’s lowest essential oil properties.So if it is desired to obtain the highest yield, the Golpayegan sample is the best one and if it is desired to produce the essential oil with the most effective properties, the Samirom sample is the best one.
    Keywords: Essential oil, Thymus, Thymol, Carvacrol
  • Jafari Dinani N., Asgary S.*, Madani H., Mahzoni P., Naderi Gh Page 20
    Background
    Atherosclerosis that is caused a gradual deposition of lipids in muscular arteries remain a major cause of mortality worldwide. Dietary is one of the most important environmental factors associated with the incidence of these diseases. Diets high in cholesterol have been shown to promote atherosclerosis. Inversly diets high in vegetables have been shown to reduce development this disease.
    Objective
    In many species of Artemisia evaluated antioxidative properties. The objective of this study was evaluating the effect of Artemisia aucheri extract on blood lipids and development of atherosclerosis in rabbits fed by a high cholesterol diet.
    Methods
    Fifteen male rabbits were randomly divided in three experimental groups (normal diet group, hypercholesterolemic diet (HCD) group and the group that fed by HCD + supplemented with 100 mg/kg body weight Artemisia aucheri extract every other day). Total cholesterol (TC), LDL cholesterol, triglycerides (TG) and HDL cholesterol were measured before and after 1 and 2 months of experimental period. At the end of the experimental period the aorta was removed for assessment of atherosclerotic plaques.
    Results
    Artemisia aucheri significantly reduced the levels of TC, LDL, TG and significantly increased the level of HDL. Degree of atherosclerotic plaque significantly reduced in this group.
    Conclusion
    Results of this study indicate that Artemisia aucheri extract inhibits the development of atherosclerosis. This may be related to the effect of Artemisia aucheri on plasma lipoproteins in addition to its antioxidant and anti-inflammatory properties.
    Keywords: Artemisia aucheri Boiss., Atherosclerosis, Hypercholesterolemic, Cholesterol
  • Parvardeh S.*, Fatehi M. Page 29
    Background
    It has been recently shown that essential oil of Nigella sativa seeds and its major constituent, thymoquinone (TQ), possess relaxant activity on isolated trachea and ileum. Several mechanisms have been suggested to explain the smooth muscle relaxant effects of the essential oil of Nigella sativa seeds. But, only in one study, it has been shown that TQ exerts its relaxant activity probably through the inhibition of histaminergic and serotonergic receptors.
    Objective
    This study was carried out in order to further evaluating the mechanism(s) of muscle relaxant activity of TQ.
    Methods
    Tension recording technique using an isometric transducer connected to a physiograph in an organ bath set up was used. The spontaneous contractions of isolated ileum and contractile responses evoked by acetylcholine (ACh), histamine (His), potassium chloride (KCl), and repetitive electrical field stimulation (EFS), were recorded. ACh (10 M), His (100 M), KCl (10 mM), and EFS (20 Hz, 0.2 ms, 130 V), were applied before and after adding TQ (10, 20, 40, 80, 100 M). Moreover, in order to evaluate the role of Ca2+-channels in TQ-induced relaxation of ileum, the amplitude of contractions evoked by EFS were recorded in the presence and absence of TQ (80 M), in Ca2+-free Krebs solution, as well as following adding of cumulative concentrations of CaCl2 (0.1, 0.2, 0.4, 1, 2 mM).
    Results
    The results showed that TQ at the minimum concentration of 20 M decreased the amplitude of spontaneous contractility (p<0.01) and His- and EFS- evoked contractions (p<0.05). Also, the amplitude of ACh- and KCl - evoked contractions were decreased by TQ at the minimum concentration of 40 M (p<0.01 and p<0.001, respectively). The maximum inhibitory effects of TQ against ileum contractility were achieved by the concentration of 100 M. Furthermore, the cumulative concentrations of CaCl2 in the presence of TQ (80 M), failed to increase the amplitude of contractions induced by EFS, which were suppressed in Ca2+-free medium.
    Conclusion
    These findings indicated that TQ possesses inhibitory effects on contractility of guinea pig isolated ileum, and that effects may be responsible for the smooth muscle relaxant activity of Nigella sativa seeds. The mechanism by which TQ relaxes ileum contractility was exerted, at least in part, through an antagonistic activity on calcium channels in guinea pig ileum smooth muscle cells.
    Keywords: Thymoquinone, Calcium channels, Guinea pig ileum, Tension recording
  • Shariati Rad Sh, Nassiri Asl M.*, Zamansoltani F. Page 40
    Background
    Passion flower has shown antianxeity and sedative effects in human.
    Objective
    In this study, anticonvulsant effects of hydroalcoholic extract of passiflora were studied.
    Methods
    Anticonvulsant effects of Pasipay were examined by using pentylenetetrazole model (PTZ) on mice. In this research pasipay, diazepam, and normal saline were injected i.p. at doses (0.05-0.4 mg/kg), (0.5-1 mg/kg), (10 ml/kg) respectively and after 30 minutes, PTZ (90 mg/kg, i.p) was injected to these mice. For investigating the mechanism of pasipay, flumazenil (2 mg/kg, i.p) and naloxone (5 mg/kg, i.p) were also injected 5 minutes before pasipay.
    Results
    An ED50 value of pasipay was 0.2 mg/kg (%95 CL: 0.119, 0.408). In this model, pasipay at the dose of 0.4 mg/kg prolonged the onset time of seizure and decreased the duration of seizures compared to control (p<0.001). In this dose the seizure and mortality protection was 100%. Flumazenil and naloxone could suppress anticonvulsant effects of pasipay.
    Conclusion
    It seems that pasipay may be useful for treatment of absence seizure and these effects may be related to the effect of it on GABAergic and opioid systems.
    Keywords: Passion flower, Pasipay, Anticonvulsant effects, Pentylenetetrazol
  • Mehraban Sangatash M.*, Karazhyan R., Beiraghi Toosi S Page 46
    Background
    The genus Ziziphora clinopodioides Lam. (Lamiaceae) are grown in most part of Iran. This plant has been used as an additive in yoghurt and other dairy products, but there is little study about antimicrobial activity of Ziziphora clinopodioides on food spoilage and pathogenic bacteria.
    Objective
    The main goal of this study was to evaluate the antimicrobial activity of the essential oil of Ziziphora clinopodioides against some food spoilage and pathogenic bacteria and determine Minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC).
    Method
    Essential oil of Ziziphora (Ziziphora clinopodioides L.) was tested for itُ s growth inhibitory and bactericidal effect on 6 Gram-negetive (Enterobacter aerogenes, Escherichia coil, Klebsiella pneumoniae, Salmonella enteritidis, Pseudomonas aeroginosa and Shigella dysenteria) and 3 Gram-positive species (Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus and Bacillus cereus). Minimum inhibitory concentration (MIC) was determined using dilution method and minimum bactericidal concentration (MBC) was taken from the concentration of the lowest dosed test tube showing no growth on subcultured.
    Result
    All test organism were inhibited by Ziziphora clinopodioides L. except Pseudomonas aeroginosa and Shigella dysenteria. The MIC and MBC for Gram-negetive bacteria, including Enterobacter aerogenes, Escherichia coil, Klebsiella pneumoniae and Salmonella enteritidis were 250, 500, 125 and 250 μg/ml respctivily. The MIC for Gram-negetive bacteria, including Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus and Bacillus cereus were 125, 1000, 125 μg/ml respctivily.
    Conclusion
    It is concluded that essential oil of ziziphora has antimicrobial activity on food spoilage and pathogenic bacteria. According to the results of this study, It is applicable to use essential oil of Ziziphora as the natural preservatives and flavoring agents in food products.
    Keywords: Essential oil of Ziziphora clinopodioides, Food spoilage, pathogenic bacteria, Antimicrobial activity, MIC, MBC
  • Khanahmadi M.*, Shahrezaei F Page 52
    Background
    In traditional medicines of west part of Iran, Falcaria vulgaris has significant roles. Falcaria vulgaris (gazayagji) has been used for treatment at gastric ulser, and skin ulcerous.
    Objective
    The purpose of this study is investigated the qualitative and quantitative properties, components of this plant.
    Methods
    Composition of extracted and volatile of the Falcaria. vulgaris have been investigated. Materials (leaves) were collected in spring from Dalahoo, west of Iran. The oils were collected by means of hydrodistilation procedure.
    Results
    The yield was 2.15 W/V, respectively. Subsequently the oils were analyzed by gas chromatography mass spectrometry.
    Conclusion
    The main constituents of the F. vulgaris were Carvacrol (20.93%) & Spatulenul (27.08%).
    Keywords: Falcaria vulgaris, Essential oil composition, Hydrodistilation
  • Gheibi N., Jaffari H., Miri Sr*, Abbsai E., Khalili M., Jahani H., Yadegari S Page 58
    Backgpound: Drug addiction is destructive misfortune and one of the most important problems in the world. Using the medical plants in medicinal history has valuable information and experiments in this field.
    Objective
    According to research Trachyspermum copticum L. T. Copticum is effective in reducing of morphine’s withdrawal syndrome, so in this study we investigate the effects of T. Copticum microinjection on nucleus reticularis paragigantocellularis (PGi) on morphine’s withdrawal syndrome sings (MWSS).
    Method
    After preparing the T.C fruit from height of the mountain in Khuzestan, aqueous extract of different concentration (Diluted 10, 100, 1000 times) was prepared by suckcele display. 32 male rats (Sprague Dawley with average weigh 250 – 300 gr) were randomized divided to 4 groups which dependent by intraperitoneum (I.P) injection with morphine. After cannulating the PGI with using the set of steriotaxi, microinjection of different doses of T. Copticum in PGI was done and naloxan (5 mg/kg) was injected I.P to groups.
    Results
    Withdrawal syndrome signs (diarrhea, rearing, ptosis, irritability, tremor, agitation) were observed in 4 groups. Data evaluation and analysis was done by t-test and Mann-Whitney.Results show that T.C was significantly effective in reduction of MNSS such as (rearing ptosis, irritability) compared with control group.
    Conclusion
    T. Copticum is probably sensitive on specific receptors in PGI.
    Keywords: Trachyspermum copticum L., Paragigantocellularis, Withdrawal syndrome, Rat
  • Hajimehdipoor H., Rezazadeh Sh*, Hadjiakhoondi A., Pirali Hamedani M., Rezaee A., Zahedi H., Kalantari Khandani N. Page 65
    Background
    Passiflora has several species that two of them named P. incarnata and P. caerulea are cultivated in Iran. Many investigations have been carried out on therapeutic effects of the genus but only P. incarnata is approved for use in pharmaceutical dosage forms for anxiety and insomnia.
    Objective
    The purpose of this study is differential determination of P. incarnata and P. caerulea in medicinal plants and related herbal drugs.
    Method
    In this investigation, microscopic properties, total ash, acid-insoluble ash and total flavonoids calculated as hyperoside of P. incarnata and P. caerulea were determined. In addition, TLC chromatogram regarding flavonoids and HPLC chromatograms of P. incarnata and P. caerulea ethanol extract, Passipay tablet and drop (Iran Darouk Co.), Passiflora drop and dry extract (Vogel Co.) and Passiflora drop (Curarina Co.) were also compared.
    Results
    No significant difference between total ash, acid-insoluble ash and total flavonoids in two species were found. But they were very different in microscopic properties. TLC and HPLC chromatograms are very different as well.
    Conclusion
    The aerial parts of the two plant species can be well distinguished by microscopic method. The plant extract either itself or in pharmaceutical dosage forms, can be determined by HPLC or TLC methods. Since sample preparation is very simple and doesn’t require complex procedures, the above-mentioned methods seem to be efficient.
    Keywords: Passiflora incarnata, Passiflora caerulea, HPLC, TLC, Differential identification
  • Ahmadi, Avval P.*, Mojab F., Noujavan S Page 72
    Background
    One of the famous medicinal plants is Cucurbita pepo (Cucurbitaceae), which its seeds used as diuretic and anthelminthic. Recently, the seeds have used as symptomatic relief of Benign Prostate Hyperplasia. It is said, seeds’ steroids are responsible for these effects.
    Objectives
    This research was performed for identification and quantitation of sterols in Cucurbita pepo cultivated in Iran and comparison those of Hungarian origin.
    Methods
    Seeds oil was extracted by Soxhelet apparatus with methylene chloride. Peponene (soft gel capsule of pumpkin oil) was purchased from Hungary. Derivatization of standard sterols and oils were performed by hexamethyl disilasane and trimethyl chlorosilane and samples were injected to GC/MS.Results and
    Conclusion
    Analysis of the Hungarian pumpkin oil shows three sterols, campestrol (0.82), stigmasterol (0.78) and avanestrol (0.84 mg/g oil). Analysis of the Iranian pumpkin oil shows campestrol (0.38) and stigmasterol (0.67 mg/g oil), and avanestrol is absent.
    Keywords: Cucurbita pepo, GC, MS, Campestrol, Stigmasterol, Avanestrol
  • Shahnazi S.*, Khalighi, Sigaroodi F., Ajani Y., Yazdani D., Ahvazi M., Taghizad, Farid R Page 80
    Background
    The genus Thymus belongs to Lamiaceae family. This genus is comprised of about 350 species widespread in the world. 14 species exist in Iran of which four are endemic.
    Objective
    In this study chemical compounds and antibactrial activity in essential oil of Thymus trautvetteri was identified.Methodes: Thymus trautvetteri has been collected from the highlands of Ardabil province in june 2006. Then air-dried aerial parts of the plant were submitted to hydrodistillation using a Clevenger apparatus to produce the essential oil and the extract was analysed by GC/MASS. Investigation of antimicrobial activity was conducted by Disc-diffusion, MIC and MBC technique and different antibiotics compared with antimicrobial activity of this essential oil.
    Results
    In this study, 49 constituents were found representing 99.76% of the oil. The major components were thymol (24.43%), borneol (11.36%), para-cymene (10.09%) and gamma-terpinene (7.78%), alpha-pinene (5.29%) and carvacrol (5.07%). The antibacterial activity of essential oil of this plant was assayed against seven bacteria and Staphylococcus aureus resulted to be the most sensitive microorganism with a MIC value of 125 µg/ml. This study showed that essential oil of this plant have strong inhibitory and bactricidal effects against gram-positive and gram-negative bacteria.
    Conclusion
    Identification of chemical compounds of this species showed that thymol represented the most abundant compounds as the other Thymus species. The antimicrobial activity of essential oil of Thymus trautvetteri can be attributed of thymol and other terpenoides compounds.
    Keywords: Thymus trautvetteri, Essential oil, Antimicrobial Activity
  • Jamshidi Ah *, Ahmadi, Ashtiani Hr, Naderi Mm, Bokaei S., Gholamhouseyni B Page 89
    Background
    Regarding to the skin damages caused by the ultraviolet ray of sun and the need for protective materials against these mal effects, Silymarin was evaluated for the porpose.
    Objective
    In this study, by histopathology studies and surveying the clinical symptoms the external use of an herbaceous (herbal) substance, Silymarin, in protecting the mal effects of ultraviolet ray has been evaluated.
    Methods
    For the study 60 albino hamsters with same age and gender has been selected and they divided in two groups (each group 30 hamsters) randomly. The hair on the back of all animals shaved in an area about 2 square centimeters. The first group gets 9 miligram Silymarin with 20 micro liter acetone topically, and the second group gets only 20 micro liter acetone topically. Then both groups for 45 days exposed to ultra violet ray, 180milijoule/cm2 each day. Results and
    Conclusion
    The results of clinical and histopathologic surveys show that topical usage of Silymarin has considerable protective effects against the mal effects of ultra violet ray on skin and this can be a promise for using this herbaceous substance as a topical sun protects substance.
    Keywords: Silymarin, Skin, U.V., Clinical finding, Histopathology, Guinea pig