فهرست مطالب
فصلنامه برنامه ریزی و بودجه
پیاپی 18 (مهر 1376)
- تاریخ انتشار: 1376/07/22
- تعداد عناوین: 5
-
صفحات 3-38در این مقاله، تاثیر سیاست اقتصادی بر متغیرهای مهم اقتصادی را با استفاده از یک الگوی اقتصادسنجی کلان برای ایران بررسی کرده ایم. کوشیده ایم تا الگوی اقتصادی، تا حدامکان، وضعیت عمومی کشورهای در حال توسعه را منعکس سازد تا امکان مقایسه نتایج حاصل از این مطالعه با بررسی های تجربی از سایر اقتصادهای در حال توسعه وجود داشته وتعمیم یافته های این پژوهش میسر باشد. تحولات اقتصادی ایران با توجه به نقش مهمی که کشور ما در خاورمیانه ایفا می کند، جایگاه آن در منطقه به عنوان یکی از بنیانگذاران سازمان همکاری های اقتصادی (اکو) و نیز از اعضای اصلی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) ازدیدگاه های مختلف قابل توجه است. بنابراین، مطالعه رفتار مصرف، سرمایه گذاری، تولید،تقاضا برای واردات، تعادل در بازار پول و تاثیر سیاستهای پولی و مالی بر متغیرهای مهم اقتصادی در ایران، نه تنها در چارچوب اقتصاد ملی، بلکه در سطح منطقه ای و بین المللی نیزاهمیت دارد. در این مقاله، ضمن برآورد مجموعه ای از پارامترهای اقتصاد کلان که اهمیت آنها درتحلیل و توصیه سیاستهای اقتصادی انکارناپذیر است، از الگوی اقتصادسنجی برآورد شده برای تحلیل تاثیر سیاست اقتصادی در وضعیت تعادل کوتاه مدت در یک چارچوب ایستای مقایسه ای استفاده کرده ایم. اثر نسبی ابزار سیاست اقتصادی بر متغیرهای هدف در نظام اقتصادی نیز از طریق مقایسه ضریب های کشش به هم فزاینده ابزار سیاست پولی و مالی موردمقایسه قرار گرفته است.
-
صفحات 39-54ایران نیز مانند بیشتر کشورهای تولیدکننده و صادرکننده نفت، برای مصرف داخلی فراورده های نفتی یارانه منظور می کند. متوسط قیمت فراورده های نفتی در ایران طی 25 سال گذشته، که جهان شاهد ترقی مداوم بهای انواع فراورده ها بوده است، تا سال 1373 ترقی چشم گیری نداشته است. در این بررسی، در آغاز، ساختار بازار داخلی فراورده های نفتی بررسی خواهد شد و سپس برآوردی از تقاضای چهار فراورده اصلی بنزین، نفت سفید، نفت گاز و نفت کوره در کشور ارائه می گردد. نتایج این بررسی نشان می دهد که کشش قیمتی تقاضا برای فراورده های نفتی در ایران، بیش از آن است که پیشتر تصور می شد. در این بررسی، توجه خاصی به نفت کوره که بیشترین یارانه به آن تعلق می گیرد، معطوف گردیده است. نتایج توابع تقاضا،حاکی از آن است که افزایش قیمت فراورده های نفتی می تواند موجب کاهش روند کنونی رشدمصرف شود. بررسی ها حکایت از آن دارد که اگر اقتصاد کشور با آهنگ ملایمی به رشد خود ادامه دهد، سطح مصرف را می توان در حد کنونی تثبیت نمود. لیکن تحقق این امر، مستلزم آن است که بهای فراورده های نفتی ظرف مدت 15 سال تا سطح قیمتهای بین المللی بالا برده شود. امااگر افزایش قیمت، تنها قیمت های واقعی را ثابت نگاه دارد (یعنی اثر تورم آن را خنثی کند) میزان مصرف طی 15 سال آینده در حدود دو برابر خواهد شد. این همه در حالی است که ظرفیت تولید نفت خام ایران در پنج سال گذشته (1370 تا 1375) نسبت به سالهای پیش از آن، افزایش اندکی داشته است. و رشد سریع مصرف فراورده های نفتی در داخل کشور، صادرات نفت خام راتحت فشار قرار داده است.
-
صفحات 55-69گندم، یکی از مهمترین منابع غذایی موردنیاز بیشتر جوامع می باشد. در کشو ما نیز باتوجه به سهم چشمگیر نان در سبد مصرفی خانوارها، گندم از اهمیت فراوانی برخوردار است. به همین دلیل، سالهای متمادی از سیاستهای حمایتی دولت بهره مند بوده است. این حمایت، به دلیل افزایش قیمت تضمینی خرید گندم و دیگر هزینه ها از تولید تا توزیع طی سالهای اخیر به شدت بر حجم یارانه دولت به گندم تاثیر گذاشته است، به طوری که یارانه گندم، از رقم 45میلیارد ریال در سال 1368، به حدود 3800 میلیارد ریال در سال 1375 افزایش یافته است. هدف از این پژوهش، برآورد یارانه آشکار و پنهان گندم و آرد، به تفکیک گندم وارداتی و تولیدداخلی و گروه های مختلف مصرف کننده گندم و آرد می باشد.
-
صفحات 71-107در مورد اثرات برنامه های تعدیل بر فقر، تعمیمهای ساده چندانی صورت نگرفته است. مسائل بسیاری در مورد داده ها و روش شناسی باقی است و نتایج پیچیده و متنوع هستند.اغلب، گروه های فقیر، و به ویژه، کارگران فقیر شهری از برنامه های تعدیل زیان می بینند، اماگرایشی وجود داشته است تا بیش از حد و به صورتی مبالغه آمیز بر اثرات منفی آن تاکید ورزند.در بلندمدت، تعدیل، لازمه حذف فقر است. مسئولیت اصلی دستیابی به هدفهای ضدفقربرعهده دولتهای ملی است، اما آنها اغلب علاقه چندانی به مسئله فقیران نشان نمی دهند. در هرصورت، نهادهای مالی بین المللی نیز باید در این مسئولیت سهیم باشند و تلاش بیشتری درجهت طراحی برنامه های تعدیل ساختاری در یک چارچوب کاهش دهنده هزینه بنمایند.وظایف سیاستی اصلی، عبارتند از ضابطه بندی یک راهبرد ضدفقر بلندمدت و حصول اطمینان از این که سیاست های تعدیل با آن سازگار می باشند، بدون اینکه از امر مهم سازگاری اقتصاد با شرایط در حال تغییر منحرف گردیم.
-
صفحات 109-136طی دهه های 1950 و 1960، بیشتر ملت های در حال توسعه، به ویژه کشورهای بزرگتر، قویا سیاست صنعتی کردن از طریق جایگزینی واردات را پی گرفته اند. این امر براساس حمایت سنگین استوار بود و عمدتا منجر به صنایعی شد که کارایی بسیار ناچیزی داشتند. ازاوایل دهه 1970، شمار فزاینده ای از کشورهای در حال توسعه مقررات زدایی اقتصاد وآزادسازی تجاری خود را آغاز کردند، و این امر کارایی و رشد را برانگیخت. بعضی از کشورهای در حال توسعه نیز سیاست های راهبردی تجاری را دنبال کردند و رشد درون زا (آن طور که نظریه رشد درون زا فرض می کند) را تجربه نمودند، اما موفقیت آنها در این زمینه محدود بود. با این حال، تحت قوانین تجاری بین المللی جدید غیرممکن و غیر اصولی است که کشورهای درحال توسعه "معجزه " آسیای شرقی را تکرار کنند که براساس حمایت دولتی قوی از صنایع داخلی، ودر همان حال، تشویق به رقابت و کارایی در میان شرکتهای داخلی بود. با پایان یافتن موفقیت آمیز دور اوروگوئه، پیش بینی می شود که از طریق مقررات زدایی مداوم و دستیابی بیشتر به بازارهای کشورهای توسعه یافته، نفع زیادی عاید کشورهای درحال توسعه گردد.