فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان - سال ششم شماره 2 (پیاپی 17، پاییز 1387)

فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
سال ششم شماره 2 (پیاپی 17، پاییز 1387)

  • 160 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1387/08/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سعیده گروسی صفحه 7
    یکی از علائق رشته ی جامعه شناسی، بررسی ساختار قدرت در خانواده است، که معمولا با توجه به تقسیم کار بینهمسران و مشارکت آن ها در تصمیم گیری ها انجام می گیرد. مبانی نظری نشان می دهد که ساختار قدرت، از عواملی عینی و ذهنیمانند نوع و میزان منابع در دست رسهمسران، باورها،و نوع شناخت آن ها از تفکیک دو جنس و قدرت و توانایی های ایشان متاثر است.
    هدف از این پژوهش، که با استفاده از نظریه ی منابع ونظریه یبوردیو طراحی شده است،بررسی رابطه یمیان ساختار قدرت در خانواده های کرمان و منابع در دست رس و باورهای جنسیتیاست. نمونه ی پژوهش را 682 نفر از زنان همسردار شهر کرمان و روستاهای پیرامون آن تشکیل می دهند و پژوهش به شیوه ی پیمایش و با استفاده از ابزار پرسش نامه پژوهش گر ساخته انجام شده است.
    نتایج به دست آمده نشان داد که ساختار قدرت خانوادگی، همانگونه که پیش بینی می شد، به نفع شوهر است و میان ساختار قدرت در خانواده و میزاندست رسی زنان به منابع، نوع باورها،شناخت آن ها از توانایی های زنان و مردان، و برخی عوامل زمینه یی دیگر، رابطه یی معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: ساختار قدرت، خانواده، منابع در دست رس، باورهای قالبی، عادت واره، کرمان
  • سهیلا هاشمی، مهرناز شهرآرای صفحه 27
    هدف از این مطالعه، بررسی باورها و ارزش های خانواده و کتاب های درسی در خصوص موضوع جنسیت و نقش آن در چه گونگی بازنمایی و حل مسئله ی تساوی جنسیتاز سوی دانش آموزان است؛ به همین منظور،به روش مصاحبه ی نیمه ساختار یافته با 18 دانش آموز پایه ی سوم دبیرستان و پیش دانشگاهیو خانواده ی آن ها و نیز به وسیله ی تحلیل محتوای کتاب های درسی رشته ی علوم انسانی (24 کتاب درسی) دوره ی دبیرستان و پیش دانشگاهی، داده هایی در خصوص موضوع جنسیت جمع آوری شد.
    یافته ها نشان می دهد از مجموع 16 مصاحبه ی انجام شده با والدین دانش آموزان (2 مورد از والدین در مصاحبه شرکت نداشتند)، در 12 مورد بین باورهای والدین (پدر یا مادر) با دانش آموزان هم سویی وجود دارد. تحلیل محتوای کتاب های درسینیز نشان داد محتوای کتاب های درسی در جهت تقویت مرزبندی های جنسیتی است، اما به رغم پیام مشترک این کتاب ها، دانش آموزان در حل مسئله ی تساوی جنسیت، روی کردهای ارزشی متفاوتی دارند
    کلیدواژگان: تساوی جنسیت، حل مسئله، جامعه پذیری، باورها و ارزش های اجتماعی، فرهنگی، خانواده، کتاب های درسی
  • عباس ابوالقاسمی، حسین شیبانی، محمد نریمانی، مسعود گنجی صفحه 47
    دوجنسیتی بودن و روان نژندگرایی، دو متغیر تاثیرگذاربر کیفیت زندگی زنان اند. نتایج پژوهش ها نشان می دهد که کیفیت زندگی زنان نابارور، در مقایسه با زنان بارور، پایین تر است و آنان مشکلات روان شناختی بیش تری را تجربه می کنند.هدف این پژوهش تعیین ارتباط دوجنسیتی بودن و روان نژندگرایی با کیفیت زندگی زنان نابارور و بارور شهر تهران است و نمونه ی پژوهش را 120 زن نابارور و بارور (هر گروه 60 نفر) تشکیل می دهند، که از میان زنان مراجعه کننده به دو بیمارستان شهر تهران انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، از فرم کوتاه پرسش نامه ی شخصیت نئو، پرسش نامه ی نقش جنسیتی، و پرسش نامه ی کیفیت زندگی استفاده شد. ضریب هم بستگی پیرسون نشان داد که بین دوجنسیتی بودن و کیفیت زندگی زنان نابارور و زنان بارور (0٫43 در مقابل 0٫30)، رابطه یی مثبت، و میان روان نژندگراییو کیفیت زندگی زنان نابارور و بارور (0٫55- در مقابل 0٫23-) رابطه یی منفیوجود دارد. نتایج رگرسیون چندمتغیری نشان داد که 57درصد از واریانس کیفیت زندگی در زنان نابارور، به وسیله ی متغیرهای دوجنسیتی بودن و روان نژندگرایی تبیین می شود، در صورتی که این مقدار در زنان بارور حدود 30درصد است. نتایج این پژوهش، که تا حدود زیادی با یافته های پژوهشی دیگر هم خوانی دارد،بیان گر آن است که سطح بالای دوجنسیتی بودن و سطح پایین روان نژندگرایی باعث افزایش سطح کیفیت زندگی زنان نابارور می شود.
    کلیدواژگان: باروری، ناباروری، دوجنسیتی بودن، روان نژندگرایی، کیفیت زندگی
  • مهین پناهی صفحه 63
    هدف این پژوهش پاسخ به این پرسش است که آیا در دیوان اشعار پرویناعتصامی تفکری فلسفی وجود دارد یا خیرو در صورت وجود،رگه های پر رنگ آن کجا است.پروینیک فیلسوفنیست و دیواناو نیزیک کتاب فلسفه نیست، اما وجود عناصری مانند جهان شناسی، انسان شناسی، مباحث قضا و قدر، و نقش اراده و اختیار آدمی، تفکرات فلسفی این شاعر را نشان می دهد و آشنایی او را با مباحث فلسفی تایید می کند.جهان شناسیپروین، مانند سایر هنرمندان مسلمان، نگرش آیه یی و تسبیحی به کائنات است و او نیز همه ی هستی را مظهر و مظهر خداوند می بیند.انسان شناسیپروین همان انسان شناسی حکمت اسلامی است و از نظر او انسان دو یا چندبعدی است.او دارای جسم و روح است و عقل و علم، تقویت کننده ی روح، و نفس و شیطان رهزنان درونی وی اند.پروین در بحث قضا و قدر، بعضی امور را خارج از توان آدمی دانسته، تسلیم شده است، اما بعضی امور را با قضای الهی به دست انسان سپرده، او را مختار می داند. اراده ی انسان در این بخش آزاد است و سرنوشت انسان و اجتماع با کار و تلاش آدمی تغییر می کند.حاصل سخن آنکه وجود اینگونه مباحث در دیوان این بانوی متفکر، نشان دهنده ی تفکر فلسفی و سامان یافته ی ذهن شاعر است، در سراسر دیواناومتجلی است.
    کلیدواژگان: پروین اعتصامی، فلسفه، جهان شناسی، انسان شناسی، قضا و قدر، نقش اراده و اختیار آدمی
  • فریبا سیدان، سریه عباس خلیفه لو صفحه 89
    زنان و مردان در بازار کار، نه تنها از نظر میزان مشارکت و بی کاری، بلکه از لحاظ نوع شغل، درآمد حاصل از کار، و ارتقای شغلی هم دارای شرایطی متفاوت اند.
    در این پژوهش، عوامل مؤثر بر میزان ارتقای شغلی زنان شاغل در اداره های دولتی، با تاکید بر خانواده، مورد بررسی قرار گرفته است و جامعه ی آماری را زنان 30 تا 40 ساله، شاغل، همسر دار، و دارای فرزندی تشکیل می دهند، که از کل شاغلان زن در 50 اداره ی دولتی شهرستان اسکو انتخاب شده اند و جمعا بیش از 120 نفر اند. ابزار پژوهش نیز پرسش نامه است و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و آزمون های معناداری استفاده شده است.
    یافته ها نشان می دهد میزان ارتقای شغلی زنان این شهرستان از میزانی متوسط برخوردار بوده و عوامل خانوادگی بیش از سایر عوامل در عدم ارتقای شغلی زنان مؤثر است. میزان ارتقای شغلی زنان پاسخ گو، از کیفیت نقش، فشار نقش، تقسیم جنسیتی کار در خانه، تقاضاهای ساختاری خانواده، اضطراب، و ویژگی های مدیریتی، به طور مستقیم، و از متغیرهای افسردگی، استرس، خستگی شغلی، تهی سازی انرژی فرد، سرایت شرایط تنش آمیز یک نقش به نقش دیگر، و محرک های تنش زای خانوادگی، به طور غیرمستقیم و از طریق فشار نقش تاثیر می پذیرد. عوامل سازمانی در این میان نقشی ندارد.
    کلیدواژگان: ارتقای شغلی، زنان، خانواده، نقش
  • احمد دیلمی، منیره خدادادپور صفحه 111
    ریاست شوهر بر خانواده، به موجب ماده ی 1105 «قانون مدنی»، از اختیارات شوهر است و از مجاری اعمال آن، حق شوهر در منع اشتغال همسر است. این اختیار، که آمیزه یی است از حق و تکلیف، تا جایی قابلیت اعمال دارد که شوهر از حدود مصالح خانواده تجاوز نکند.به موجب قانون،هرچند کار و فعالیت، از حقوق قانونی و مشروع زن و مرد محسوب می شود، اما شغلی که منافی مصالح خانوادگییا حیثیات زن و شوهر باشد حق اشتغال آن دو را محدود می سازد؛ بر این اساس، در صورت رضایت قبلی مرد برای اشتغال زوجه و یا عدم منافات شغل زن با مصالح خانواده و شئون هر یک از آن دو، شوهر نمی تواند با اشتغال زوجه مخالفت کند و اگر با اعمال نابه جای حق ریاست خود زوجه را ملزم به ترک شغل خویشکند، زن می تواند بر مبنای سوءاستفاده از حق و به استناد قواعد مسئولیت مدنی، شوهر را به جبران هرگونه خسارتی که در اثر رها کردن شغل به او واردشده است، ملزم کند.
    کلیدواژگان: سوء استفاده از حق، حق ریاست شوهر، اشتغال زن، قلمرو حق ریاست شوهر، مسئولیت مدنی
  • لیلا یزدان پناه، فاطمه صمدیان صفحه 127
    نوشتار حاضر بر آن است تا بر اساس پژوهشی پیمایشی، اثر ویژگی های فردی و اجتماعی را بر میزان مشارکت اجتماعی زنان، به عنوان یکی از عوامل اصلی مؤثر بر توسعه، مورد بررسی قرار دهد.
    جامعه ی آماری پژوهش را زنان 16ساله و بالاتر ساکن در شهر کرمان تشکیل داده اند، که از میان آن ها نمونه یی به حجم 300 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده است. ابزار پژوهش، پرسش نامه است و مشارکت اجتماعی در دو بعد رسمی و غیر رسمی مورد بررسی قرار گرفته است. پس از آزمون فرضیه هایی که با استفاده از نظریه ی کنش اجتماعی پارسونز مطرح شد، برای تجزیه و تحلیل داده ها، از روش های آمار توصیفی و آزمون های معناداری استفاده شد.
    بررسی ها نشان می دهد که میزان مشارکت اجتماعی زنان در بعد غیر رسمی، بیش تر از مشارکت آن ها در بعد رسمی است؛ هم چنین ویژگی هایی مثل عام گرایی، فعال گرایی، امید به آینده، خرد گرایی، تحصیلات، ارزیابی فایده های مشارکت، و مشارکت اعضای خانواده، رابطه یی مستقیم و معنادار با میزان مشارکت اجتماعی زنان دارد.
    کلیدواژگان: مشارکت اجتماعی زنان، مشارکت رسمی، مشارکت غیر رسمی، ویژگی های اجتماعی، ویژگی های فردی
  • صفحه 150
|
  • SaĪdÉ GarŪsĪ Page 7
    There are many approaches to the study of family relationships which consider the division of labour and participation in decision making. The Study of power structure in the family is an important subject in sociology. The theoretical investigations show that the power structure is made of objective and subjective factors such as type and extent of access to resources at spouses’ disposal, their beliefs, their knowledge on gender differences, their abilities, and the like. The aim of this survey is explanation of relationships among power structure, resources, and gender beliefs. The research model is derived from resource theory and Bourdieu’s theory. The sample was 682 married women that live at Kermān city and its nearby villages. This results show that power structure is affected by resources, beliefs, and demographic factors.
  • Students and Families Beliefs/Values and Textbooks Contents on Gender Equality: / Problem-Solving among Secondary School Female Students
    Soheylā HāshemĪ , Mehrnāz Shahrārāy Page 27
    This research aims at studying beliefs, values, and textbooks contents on gender and their role in representation and problem-solving of the issue of gender equality by the students. The data was collected through textbooks content analysis and interviews which were conducted with students and their families in order to study the role of beliefs and values. The content of concept of gender was analyzed in 24 secondary school textbooks. The process of problem-solving on gender equality among students and the families were measured by conducting interviews. To investigate the beliefs and values of students on gender equality in the process of problem solving, 18 girl students from three high, middle, and low socio-cultural levels were selected, and their views were delineated through a semi-structured interview and concurrent verbal protocol. The beliefs and values of their families about gender were analyzed through a semi-structured interview as well. Findings indicated out of 16 interviews with families 5 believed in gender equality, whereas 9 held gendered views. Two cases regarded social realities and some differences between men and women in gender role taking. Data illustrated in 12 cases there was an adaptation between families and students beliefs. Content analysis of textbooks showed that the written and pictorial presentations both reinforce males’ viewpoints within traditional approach. In spite of the common message of the textbooks, and also compared to their families’ beliefs and values on gender, students used different approaches in gender equality problem.
  • Abbās AbolqāsemĪ , Hoseyn SheybānĪ, Ma, Mohammad NarimānĪ , Mas'Ūd GanjĪ Page 47
    Androgyny and neuroticism are two variables that influence the quality of life in the infertile women. Studies show that there are lower quality of life in the infertility women and that they experience psychological problems. The aim of the present study is to explore possibility of any relationship between androgen and neuroticism with quality of life in the fertility and infertile women. The sample of the study consisted of 120 fertile and infertile women (60 in each group) selected from two hospitals in Tehrān. The instruments employed in this research were Sex-Role Inventory, NEO Personality Inventory, and Quality of Life Questionnaire. The results showed that, androgyny is negatively related to quality of life in the fertile and infertile women (0.43 vs. 0.30). There was a positive relationship between neuroticism and quality of life in the fertile and infertile women (–0.23 vs. –0.55). The results of multiple regression showed that androgyny and neuroticism explained 57 percent of variance of quality of life in infertile women, while it explained only 30 percent of variance of quality of life in fertile women. The results indicated that high level of androgyny and low level of neuroticism increases quality of life, respectively. The results are congruent with findings from other studies.
  • Mahin PanāhĪ Page 63
    The main question that concerns this paper is whether the collection of ParvinE’tesāmī’s poems contains any philosophical thinking, and if the answer is affirmative where its more striking strands are located? In this research, writer tries to find a response for this question: Is there philosophical thought in poem? If there is, which kind is more important? The collection of Parvin’s poems is not a philosophical book, neither is she a philosopher. But there are elements such as cosmology, anthropology, the divine decree, destiny issues, and the role of intention and authority that are indicative of her philosophical thoughts and confirm her familiarity with philosophical issues. Parvin’s cosmology, similar to other Muslim artists, is Quranic vision to universe; she sees all the existence as the appearance of God. Parvin’s anthropology is anthropology of Islamic philosophy. She considers “Man” as a two dimensional being: “Body” and “Soul”—“Wisdom” and “Science” strengthen the soul; and “Satan” and “Carnal Soul” are thieves of divine part of his/her existence. On the issue of destiny Parvin believes that some of our affairs are out of our ability and we give up. But on some other affairs, control is given to human beings and they can decide. Man’s authority is free in this part. So Man’s fate and society’s fate change with trial and effort. Parvin considers fortune as a divine decree. These issues in the collection of poems of Parvin show that there is philosophical thought in poet’s mind and throughout her collected work this kind of philosophical thought is being detected.
  • Faribā Seyyedān, Ph, SaryÉ Abbās KhalifÉlŪ, Ma Page 89
    This article argues that women and men experience different situations, not only in the rate of participation and unemployment but also in the type of occupation, career advancement, and wages. This paper examines the factors that affect career advancement of women in general, yet it particularly emphasizes the familial factors. Using the survey method, a sample of 120 from 50 governmental organizations was selected whichincluded married women who had children.The results show that career advancement of women rested on an average rate and that the familial factors exertedsignificantly higher effects compared to other factors. The factors such as qualityof role,role strain,gender division of labour, and the structural demands in the family and distress had immediate effects, while other variables like depression, stress, and career exhaustion had indirect effects on the career advancement of women.The organizational factors were found to have no effects.
  • Ahmad DeylamĪ Page 111
    Headship over family underarticle 1105 of Civil Rights Code is a privileged feature of husband. This feature is not only a right but also a duty. Actually, this headship is limited to expediencies and profits of family and any violation is considered as aggression or abuse of the right. One of the effects of this headship is the right to decision as to wife’s employment. Employment under the law is a legal right for man and woman, but in cases that wife’s employment is in contradiction to expediencies of family, wife’s employment right is limited. So, if husband consented to wife’s employment or in the case of non-contradiction to expediencies of family, the husband cannot opposite her employment.If wife’s employment does not bear any contradiction to profit of the family but the husband bound her to giving it up, husband is obliged to compensation under the abuse of right. This compensation includes damages imposed on employer due to giving up the employment by wife.
  • Leylā Yazdān-Panāh , FātemÉ Samadiyān, Ma Page 127
    Participation as a requirement for development can be studied from different perspectives. In this survey-method research we examine how individual and social characteristics affect rate of women’s social participation. Our sample is 300 women over sixteen years of age who were selected by random sampling. The data gathering instrument is the questionnaire which measures participation in two aspects of formal and informal participation. The hypotheses have been developed from Parsons’s social action theory. For data analysis, descriptive statistic and significance testing methods were used. Findings indicate that the average rate of informal participation is higher than that of formal participation. Also characteristics such as universalism, rationality, futurism, education level, participation of family members, and the evaluation of participation benefits, all have significant relationship with rate of women social participation.