فهرست مطالب

پژوهشنامه ادب حماسی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 6، بهار و تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/05/15
  • تعداد عناوین: 14
|
  • پیام دکتر حیدری / رئیس دانش گاه آزاد اسلامی واحد رودهن
    صفحه 12
  • یوسف آموزگار صفحه 17

    در این مقاله نخست به روابط اعراب با ایرانیان در زمان های گذشته و مهاجرت آنان به سوی مناطقی از ایران، چگونگی و کیفیت ورود اعراب به ایران بویژه منطقه خراسان و فتح این منطقه در قرن اول هجری و جنگ و گریزهایی که میان آنان بوقوع پیوسته، پرداخته شده است. در بخشی دیگر از این مقاله به رابطه اعراب با ایرانیان پس از فتح ایران در عهد خلفای راشدین، امویان، عباسیان، حکومت های ملوک الطوایفی، صفویان و نیز وضعیت سکونت و توطن آنان در جنوب خراسان و مهم ترین قبایل و طوایف عرب در این خطه اشاره شده است. در بخش پایانی منطقه عرب خانه که اکثریت ساکنان آن به زبان عربی تکلم می کنند، معرفی شده و وضعیت آنان از جهات مختلف بویژه زبان و گویش و نیز نظرات مختلف درباره اعراب این منطقه، مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: رابطه اعراب با ایرانیان، ورود اعراب به ایران، فتح خراسان در قرن نخست، سکونت اعراب در خراسان، قبایل عرب، مهاجرت های اعراب به خراسان، عرب خانه
  • نعمت الله ایران زاده، طاهره سپه وند صفحه 51

    ادبیات داستانی بخشی مهم از آثار ادبی است که در کشور ما تا کنون کمتر بررسی شده است. از میان این آثار، داستان هایی برجسته هست که رنگ و بوی بومی و محلی دارد. یکی از این آثار، رمان بلند سال های ابری اثر علی اشرف درویشیان است. در این مقاله جنبه های سبکی این اثر به لحاظ واژگان و سطح نحوی زبان و هم چنین سطح ادبی تحلیل شده است. مهم ترین عناصرسبکی زبانی سال های ابری در سطح واژگان، استفاده از لغت های بومی کرمان شاهی، و در سطح نحوی، کاربرد جمله های کوتاه و بسامد بالای فرایند مادی افعال است. این ویژگی ها مبین توصیف دقیق حادثه ها در صحنه های داستان است. نویسنده از کنایات، ضرب المثل ها و تشبی هات زیبا، بویژه جان دارپنداری، بیش از سایر عناصر خیال انگیز و ادبی بهره برده است.

    کلیدواژگان: سبک ادبی، رمان، سال های ابری، علی اشرف درویشیان
  • طرحی برای طبقه بندی قصه های مربوط به «مرگ خارق العاده» / (در متون عرفانی منثور تا پایان قرن ششم هجری)
    ایرج شهبازی صفحه 79

    یکی از انواع قصه های کرامت، قصه های مربوط به مرگ است. مرگ اولیا نیز مانند سایر بخش های زندگی آن ها، در هاله ای از امور خارق العاده قرار دارد. از آن جا که تاکنون کوشش جدی در زمینه طبقه بندی این قصه ها انجام نشده است، در این تحقیق طرحی نسبتا جامع و دقیق برای این منظور ارائه می شود. در تحقیق حاضر بیش از بیست و هشت گونه از مرگ های خارق العاده طبقه بندی شده است. برای هرگونه از قصه ها اطلاعاتی جامع در مورد پی رنگ، صاحبان کرامت و صاحبان واقعه، ترکیب ها، نکته ها و منابع آن ها، بطور منظم و مرتب ارائه می شود و به این ترتیب حجمی عظیم از اطلاعات بآسانی در دست رس قرار می گیرد. برای طبقه بندی قصه ها از روش آرنه تامپسون استفاده شده و داده های تحقیق، از سیزده متن منثور عرفانی، تا پایان قرن ششم، فراهم آمده است.

    کلیدواژگان: کرامت، طبقه بندی، ولی، عرفان، تصوف، گونه، صاحب کرامت و صاحب واقعه، مرگ
  • علی اصغر ارجی صفحه 111

    در این مقاله بخش عمده قصه های کوتاه صوفیانه، با محوریت کرامات عارفان، مورد بحث قرار گرفته، بین سندیت تاریخی قصه ها با جنبه های داستانی آن ها ارتباطی براساس روی کردهای نوین به تاریخ و روایت برقرار می شود، آن گاه روی دادهای غیرعادی کرامت در فضای روایت به نقد کشیده شده، ساختمان این نوع داستان ها از نظر عناصر طرح، راوی، شخصیت، زاویه دید و... مورد بررسی قرار می گیرد و در نهایت تناقض های بیانی عرفا از منظر زبانی به تفصیل تحلیل می شود.

    کلیدواژگان: کرامت، داستان، ساختمان، زبان، تناقض
  • سید ابراهیم آرمن صفحه 133

    قلمرو شعر و شاعری درکشور امارات بسیارگسترده و پهناور است. شعر، نه تنها در این کشور، بلکه در دیگرکشورهای عرب زبان به دو گونه نبطی (عامیانه) و فصیح تقسیم می گردد. هم اکنون در کشور امارات گروه های مختلف مردم به ادبیات، مخصوصا به دو گونه شعر مذکور توجه بسیار دارند و روزنامه ها و مجله هایی بسیار به بررسی و نقد شعر شاعران این کشور می پردازد. به دلیل توجه ویژه گروه فرهیخته و ادب دوست کشور امارات به شعر فصیح، در این گفتار به بررسی خط سیر این گونه شعر، در این کشور از آغاز تا کنون پرداخته می شود و خواننده در این رهگذر با سه نسل: شاعران پیشاهنگ، شاعران مخضرم و شاعران جوان روبه رو می گردد.

    کلیدواژگان: امارات، ادبیات، شعرنبطی، شعرفصیح، قصیده، قالب، درون مایه
  • وجیهه پناهی صفحه 163

    مسلمانان بر پایه آیه شریفه 13 سوره حجرات (49): «إنا خلقناکم من ذکر و انثی و جعلناکم شعوبا و قبائل لتعارفوا» توجه فراوانی به جامعه مدنی و شهرنشینی داشتند و دانش مندانی هم چون فارابی، طرح مدینه فاضله را به عنوان جایی که مردم در آن گرد آیند و به یاری یک دیگر بپردازند ریختند و مورخان و جغرافی دانان در آثار خود جنبه های مختلف شهرنشینی و زندگی شهری را آوردند. یکی از ابتکارات آنان تالیف کتاب هایی مستقل درباره تاریخ شهرها بود که برخی از آن کتاب ها مانند تاریخ نیشابور، تاریخ بیهق، تاریخ بخارا، تاریخ قم و تاریخ سیستان برای ما باقی مانده است.در این کتاب ها بسیاری از اصطلاحات شهری و شهرنشینی و هم چنین نهادهای اداری و اجتماعی و مشاغل و حرف به چشم می خورد که برای بررسی مباحث تمدن شهری و نظام اداری و دیوانی حاکم بر شهرها مفید است. از میان این گونه کتاب ها می توان از تاریخ سیستان نام برد که علاوه بر مباحث تاریخی و اجتماعی مربوط به زمان خود حاوی بسیاری از لغات، کلمات و اصطلاحات اداری، دیوانی و اجتماعی است که در متن، به توضیح آن ها پرداخته آمده است.

    کلیدواژگان: اصطلاحات دیوانی، مناصب درباری، نظام پست و پیام رسانی، نظام حفاظت و حراست شهری، نظام مالی
  • دکتر وحید مبارک، مریم رحمانی صفحه 199

    بحث اصلی این مقاله مربوط به «حروف اضافه و حروف ربط» در زبان فارسی است و مقوله ای تازه را در زمینه تحول کارکردهای حروف در ادبیات معاصر ایران مطرح می کند. ادب فارسی همیشه حروف را در بحث دستور زبان مطرح کرده است؛ اما در این مجال تلاش بر آن است که نشان داده شود، ادبیات معاصر، حروف را در حوزه معانی و بیان و بدیع وارد می کند.

    کلیدواژگان: متن ادبی، دستور زبان، حروف اضافه، ادبیات معاصر
  • ناهید شاملو صفحه 219

    بررسی سیمای زن و مرد در امثال و حکم ده خدا یکی از راه هایی است که می تواند وضعیت و موقعیت زنان و مردان را در نگاه مردم مشخص کند. این مقاله، کوششی است برای پاسخ بدین پرسش ها:در کتاب امثال و حکم ده خدا سیمای زنان و مردان ایرانی چگونه ترسیم شده است؟ سیمای زنان و مردان از نظر کلیشه های جنسیتی یا تصورات قالبی در امثال و حکم به چه صورت نمایان شده است؟ چه صفات یا ویژگی هایی به برخی از رفتارهای زنان و مردان نسبت داده شده است؟ آیا تصورات قالبی مربوط به زنان و مردان در امثال و حکم وجود دارد؟ با توجه به تصورات قالبی یا کلیشه های جنسیتی چه توقع و انتظارهایی از زنان و مردان در امثال و حکم وجود دارد؟ امثال و حکم ده خدا، مشتمل بر چهار جلد و دوهزار و شصت و چهار صفحه و بیست و دو هزار و صد و سی و چهار مثل و نکته حکمی است. بطور کلی در کتاب امثال و حکم، ما شاهد تایید باورهای قالبی هستیم. نتایج بدست آمده از این پژوهش در متن آورده شده است.

    کلیدواژگان: امثال و حکم، زن و مرد در امثال و حکم، جامعه شناسی در امثال و حکم
  • یوسف هادی پور نهزمی صفحه 235

    تاریخ بشری در تداوم خود شاهد ظهور مردان و زنانی بزرگ بوده که رنج ها و آرزوهای بشر را درصفحات تاریک و روشن آن به نمایش گذاشته است. به همان اندازه که اینان با شجاعت در مقابل سنت های کهنه و ارتجاعی جامعه خود ایستاده و در برابر ستم گران قد علم کرده اند، سودپرستان عافیت طلب تلاش کرده اند تا آتش فروزان آن ها را خاموش ساخته، شخصیت آنان را وارونه جلوه دهند. بسا انسان هایی بزرگ که تاریخ چهره آنان را منفور ساخته، و بسا انسان هایی ناپاک و ستم گر که از آنان به نیکی یاد نموده است. یکی از این مردان بزرگ، ابونواس، شاعر بزرگ ایرانی است که در عصر عباسی، درقرن دوم هجری می زیست. او با نبوغ فراوان خود توانست آرا و اندیشه های مترقی خود را در قالب شعر خمری عرضه کند و برسنت های قدیمی و ناروا بشورد. او دراین راه تهمت ها، بسیار شنید و زندان ها، بسیار کشید. مقاله حاضر برآن است که با مطالعه مجدد و باز خوانی زندگی شخصی و شخصیت علمی و ادبی ابونواس، با استفاده از مراجع و مصادر مهم تاریخی، شخصیت حقیقی و واقعی او را نمایان ساخته، هاله های ابهام را از زندگی او بزداید و راه را برای درک و فهم خمریات او، که از مهم ترین و جاودانه ترین اشعار عربی است، هم وار سازد.

    کلیدواژگان: حسن بن هانی، ابونواس، شعر خمری، شعوبیه، تجدید درعصر عباسی
  • دکتر ابوالفتح داریوش صبور، مهناز بیات صفحه 259

    رهی معیری یکی از نام آورترین شاعران دهه بیست تا پنجاه معاصراست که با قریحه چشم گیر وگاه شگفت انگیز، تخیل های دور پرواز و شاعرانه خود را به تصویر کشیده و آن را در کالبد های انواع شعر، حتی ترانه های غزل وار و طنز های بدیع انتقادی و اجتماعی، بیان کرده و در این ره گذر، بر اثر بررسی های ژرف در آثار شاعران بزرگ، از تاثیر فرخی، نظامی گنجوی، مولوی، حافظ، به ویژه سعدی و صائب، نیز دور نمانده است.در این مقاله به بیان موارد شایان توجه زندگی، آثار، دقایق روحی و اخلاقی و سرانجام، نقد، تحلیل آثار و شناخت جای گاه هنری و ادبی رهی در شعر، ترانه و طنز معاصر، پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: رهی، غزل، طنز، ترانه، موسیقی شعر، صور خیال
  • سعید نظری صفحه 283

    سغد نام باستانی منطقه ای اطراف دره بدخشان در ماوراءالنهر بود. مرکز این منطقه شهر سمرقند است. مردم سغد در زمان ساسانیان به دلیل فعالیت شان در بازرگانی، بخصوص تجارت با چین و هند، معروف بودند و یکی از قطب های اصلی اقتصاد ایران بشمار می آمدند. از زبان سغدی در دوره میانه زبان های ایرانی، آثاری بسیار برجای مانده که یکی از مهم ترین آن ها، نامه های کهن سغدی است. نامه های کهن سغدی به زبان و خط سغدی به سال 1907 میلادی توسط سراورل استاین در یکی از برج های نگه بانی دیوار چین بدست آمد. این اسناد شامل پنج نامه کامل و چهار تکه پاره، شبیه به یک نامه است. نامه های سغدی تحولات سیاسی و اجتماعی مردمان آن روزگار چین را بازگو می کند. نامه نخست سغدی از طرف دختری از اهالی دون وانگ خطاب به همسرش نوشته شده است.

    کلیدواژگان: سغد، نامه های کهن سغدی، شهرهای چین
  • صفحه 307
|
  • Yousof Amouzgar Page 17

    The first section of this article deals with issues such as the Arab-Iranian relations in the very early days, their migration towards certain regions of Iran, how and in what manner Arabs entered Iran especially in the Khorasan Province, the conquest of this region in the first century Hegira, and also the conflicts and wars between them. Next, Arab-Iranian relations after the conquest of Iran during the reign of rightly guided Caliphs, Omavids, Abbasid, feudal systems, Safavid, the condition of their residence and settlement in South of Khorasan, significant tribes and clans in this part of land is pointed out. Finally, Arab Khaneh region whose residents speak Arabic is introduced, and their characteristics in many aspects in particular language and dialect, is investigated. Also different views regarding the Arabs of this region are debated.

    Keywords: Arab-Iranian relations, Coming of Arabs to Iran, Conquest of Khorasan (1st century) Arabs residence in Khorasan, Arab Tribes, Migration of Arabs to Khorasan, Arab khaneh
  • Neamatollah Iranzadeh, Tahereh Sepahvand Page 51

    To date Narrative literature, as an integral part of literary works, has not been extensively investigated in Iran. Among such works, the ones with a tone of local color in them are more prominent. One such instance is a novel “cloudy years” written by A. A Darvishian. In this article stylistic aspects of this novel in terms of diction, syntax, and figurative language is analyzed. The most distinctive stylistic feature in the novel is the use of native Kermanshahi words and on syntactic level frequent use of short verbs and sentences is prominent. These characteristics help depict the exact description of the events in different scenes of the story. The author has made ample use of literary devices such as allusions, proverbs, similes, and in particular animism.

    Keywords: Literary style, novel, Salha-ye Abri, Ali Ashraf –e Darvishian
  • Iraj Shahbazi Page 79

    Out of the wide variety of Mystic Tales, ones associated with death is the main concern in this article. Death of saints like the other parts of their lives is in a veil of mystery. Since to date, no serious attempt is made to classify such stories, hence in this article a precise and comprehensive method is suggested which classifies more than twenty eight kinds of such “incredible deaths”. For each story, full information about plot, content, saints, mystic figures, Performers of Miraculous Acts, moral points and the corresponding sources of tales is neatly presented thereby a large volume of information becomes readily available. For this purpose the method of Arneh-Thompson has been used. The research data is drawn upon thirteen prose mystic manuscripts covering the anecdotes till the end of the sixth century.

    Keywords: Miraculous Act, classification, Saint, Gnosticism, mysticism, genre, Gnostic, Spiritual axis Mundi, death
  • Ali Asghar Argi Page 111

    In this article a large proportion of mystical anecdotes pivoting on the miraculous deeds of Gnostics are discussed. Applying modern approaches to history and narrative establishes that historical authenticity of these tales has some association with certain narrative aspects of the tales. Miraculous acts within the atmosphere of the story is then criticized. The structure of stories of this genre is analyzed in terms of plot, narrator, character, point of view, and other aspects. Finally verbal paradoxes used by Gnostics are examined in great detail.

    Keywords: Miraculous Acts, Tale, structure, language, paradox
  • Sayed Ebrahim Arman Page 133

    The realm of poets and poetry in the Emirates is quite vast. Not only in the Emirates but also in other Arabic countries poetry is divided into two groups: folk and eloquent poetry. At present not only intellectuals and the cultivated but also ordinary people in the Emirates turn to literature especially to poetry hence, numerous newspapers and magazines examine and criticize the two kinds of poetry. This article purports to investigate the traces of such genre of poetry from the very beginning till the present in this country. Also the reader is introduced to three generations of poets namely: the pioneers, mukhadram, and the young ones.

    Keywords: Emirates, Literature, folk (Nabi), and Eloquent (faseyh) poetry, Ode, form, content mukhadram
  • Vagiheh Panahi Page 163

    Moslems according to Koran (49:13) Sura Hogarat which states: “ We have created you as male and female and divided you into tribes in order to get acquainted with each other” have paid special attention to civil and urban society, and scientists such as Farabi introduced utopia as a place where people gather and help each other. Historians and geographers in their works, spoke about different aspects of civil life. One of their innovations was the compilation of independent books about the history of towns among which history of Nayshapour, Sistan, Bokhara, Qom and Bayhaghi remain to this day. In these books, one comes across many civic terms, administrative social institutions, and various professions which are valuable for investigating civil discussions regarding administrative legal systems governing the cities. History of Sistan apart from historical social discussions, contains many social, administrative, govermental terms and expressions which are fully discussed in the text.

    Keywords: Governmental terms, Court Posts, Postal, Media systems, Police System, Financial Systems
  • Vahid Mobarak, Maryam Rahmani Page 199

    This article mainly discusses prepositions and conjunctions in the Persian language and it opens a new chapter with regard to the role played by prepositions in Contemporary Persian literature. As a rule prepositions and conjunctions are classified under parts of speech which altogether are dealt with in the Grammar section of language, however in this article attempt is made to show that contemporary literature engages and involves them in an entirely different level that is in the domain of rhetoric and figures of speech.

    Keywords: Literary text, Grammar, Preposition, Contemporary Literature
  • Nahid Shamlou Page 219

    A research of this genre is one of the ways that can shed some light on the condition and position of men and women in the eyes of the people. This article strives to answer the following questions: How are men and women depicted in “Proverbs and Mottos”? How are their images regarding sexual clichés or conventional beliefs represented? What characteristics are given to their mannerisms? Are there any conventional biased beliefs towards them? If so, what is expected of them? Dehkhoda’s “Proverbs and Mottos’ (Amsal- o Hekam) covers 2604 pages in four volumes and contains 22134 proverbs and wise sayings. In general in this book one bears witness to the overall approval of the conventional beliefs. The results of this investigation are fully discussed in the text.

    Keywords: Men, Women, Sociology, and Anthropology in Amsal-o Hekam
  • Yousef Hadipour Nehzami Page 235

    Throughout history appeared great men and women who strove to depict human suffering and expectations. As much as they resisted the worn out traditions of their society and rebelled against the oppressors, selfish opportunists attempted to put out the flame kindled by them and distort their image. One such example is Abu Nuwas, the great Iranian poet who lived in the Abassid era in the second century Hegira. His intelligence propelled him to present his avant-garde views in the form of wine poetry known as Khamriyyat because of which he was insulted and endured years of imprisonment. This article hopes to provide an inspective revision of his personal life and his scholarly literary character based on reliable historical references in order to unveil the shadows surrounding his life and to pave the way to a better understanding of his Khamriyyat, which is absolutely unique within the domain of Arabic Poetry.

    Keywords: Hassan Ibn Hani, Abu Nuwas, Khamriyyat, Shu’ubiyyah, Renaissance in Abbasid era
  • Abulfath Dariush Sabour, Mahnaz Bayat Page 259

    This article is an attempt to introduce the national epic “ Memoirs of Zarir”, hence the following points are discussed: the nomenclature of this work, synopsis of the story, its origin, the role of Goossunan in its preservation, the process of its writing, rhythm in pahlavi Poetry, discovery of Emile Benveniste regarding this work, dramatic techniques, the appearance of the work in other references, paying special attention to their similarities and differences, Daghighi and Memoirs of Zarir, and finally the translations made so far of this work is pointed out.

    Keywords: Yatkar-I-zariran, Zarir, Bostur, Vindarfsh the sorcerer, Benveniste, drama, Goossun, partian, Arsacian, vishtasp
  • Saeid Nazari Page 283

    Soghd is the ancient name of a region in the vicinity of BadakhshanValley in Transoxnia (Mavara’un-Nahr) . The centre of this region is the city of Samarkand. Soghdian people in Sassanid era due to their activities in trade and business especially with China and India were well known, hence soghd was recognized as one of the main economic poles in Iran. From the soghdian language which is a Middle Iranian language, remained many works the most significant of which is the ancient soghdian letters. In 1907, these letters have been found by Sir Orel Stein in one of the watch towers of the Wall of China. These documents include five intact letters and four torn pieces amounting to a letter which gives the account of social and political upheavals of Chinese people in that period. The first letter is written by a young lady from DooVang to her husband.

    Keywords: Soghd, Ancient Soghdian letters, Chinese Towns