فهرست مطالب

روند - پیاپی 58 (تابستان 1390)

نشریه روند
پیاپی 58 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/07/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد نوفرستی صفحات 15-32
    تنظیم عرضه پول متناسب با حجم فعالیت های اقتصادی و تعیین اثر تغییر برونزای عرضه پول بر متغیرهای اقتصاد کلان به نحو بارزی بستگی به قابل پیش بینی بودن تقاضای پول دارد. عدم شناخت صحیحی از متغیرهای تاثیرگذار بر تقاضای پول و میزان اثرگذاری هر یک، باعث می شود تا سیاستگذاران اقتصادی نتوانند نیاز پولی جامعه را به درستی برآورد کرده و اثر سیاستگذاری های پولی بر متغیرهای هدف را به گونه مناسبی برآورد کنند. در میان متغیرهای معمول تاثیرگذار بر تقاضای پول، یکی از متغیرهایی که در شرایط کنونی جامعه ما اثر محسوسی بر تقاضای پول دارد و نادیده گرفتن آن ارزیابی ما از تقاضا برای پول را با خطای جدی مواجه می سازد، تغییر ساختار سنی جمعیت است.
    در این پژوهش با پیوند دادن نظریه مصرف دوران زندگی اندو و مادیگلیانی و نظریه تقاضای پول بامول و توبین تابع تقاضایی را برای پول به گونه ای تصریح می کنیم که بتواند اثر تغییر ساختار سنی جمعیت را بر تقاضای پول نشان دهد. ضرایب این تابع تقاضا را به کمک آمار سری زمانی سال های 1338-1386 و به روش همجمعی برآورد کرده ایم. نتایج حاکی از وجود یک رابطه تعادلی بلندمدت بین متغیرهای جمعیتی و سایر متغیرهای معمول تابع تقاضا برای پول است.
    الگوی تصحیح خطا نیز که انعکاس دهنده فرایند پویای تقاضا برای پول است، ثبات تابع تقاضای پول را به اثبات می رساند. بر اساس نتایج به دست آمده، افزایش نسبی جمعیت در گروه میان سال جامعه، که تامین کننده اصلی درآمد و پس انداز جامعه هستند، تقاضا برای پول را افزایش می دهد. حال آنکه افزایش نسبی در جمعیت جوان و پیر جامعه باعث کاهش تقاضای پول می شود. در نظر نگرفتن تغییر ساختار سنی جمعیت در تابع تقاضای پول سبب می شود تا برآورد ضرایب با تورش مواجه شده و اطلاعات نادرستی به سیاستگذاران اقتصادی انعکاس یابد.
    کلیدواژگان: تقاضای پول بامول و توبین، ساختار سنی جمعیت، همجمعی، الگوی تصحیح خطا
  • محسن مهرآرا، میثم موسایی، امیرحسین محمدیان صفحات 33-65
    در این پژوهش، رابطه غیرخطی(U معکوس) میان نرخ بهره واقعی و سرمایه گذاری خصوصی در کشورهای در حال توسعه در دوره 1970-2007 مبتنی بر الگوی پانل پویای آستانه ای را مورد بررسی قرار می دهیم. یافته ها نشان می دهد که نرخ های بهره حقیقی تا قبل از حدآستانه(حدود 5-6 درصد) به صورت مثبت سرمایه گذاری خصوصی را تحت تاثیر قرار می دهد، ولی با گذشتن از حد آستانه ای برآورد شده، افزایش بیشتر نرخ های بهره واقعی اثر منفی بر روی سرمایه گذاری خصوصی دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری خصوصی، نرخ بهره واقعی، رابطه غیرخطی، الگوی پانل آستانه ای
  • حسین میرزایی، رافیک نظریان، رعنا باقری صفحات 67-98
    یکی از ابزارهای لازم و مؤثر برای توسعه اقتصادی کشور، وجود نظام بانکی کارآمد است. در نظام بانکی ایران، تجهیز منابع و تخصیص آن در قالب تسهیلات بانکی همچنان اصلی ترین وظیفه بانک های تجاری را تشکیل می دهد. در این پژوهش با استفاده از روش رگرسیون لجستیک یک نمونه تصادفی 455تایی (323 مشتری خوش حساب و 132 مشتری بدحساب) از شرکت های حقوقی را که در سال 1387 از بانک ملی ایران شعب شهر تهران تسهیلات اعتباری دریافت نموده اند، بررسی کرده ایم. ابتدا 39 متغیر توضیح دهنده شامل متغیرهای کیفی و مالی با استفاده از روش c5 شناسایی شده و درنهایت 11 متغیر را که اثر معنا داری بر ریسک اعتباری و تفکیک بین دو گروه از مشتریان خوش حساب و بد حساب داشتند، انتخاب کرده و مدل نهایی را به وسیله آنها برازش کرده ایم. در مدل برازش شده، معنا داری ضرایب، با استفاده از آماره Wald و معنا داری کل رگرسیون، با استفاده از آماره LR (در سطح اطمینان 95 درصد)، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که براساس شاخص های آماری، این توابع از نظر ضرایب و همچنین قدرت تفکیک کنندگی معنادار بوده و اعتبار بالایی دارند.
    کلیدواژگان: مشتریان حقوقی، ریسک اعتباری، رگرسیون لجستیک، امتیازدهی اعتباری، تسهیلات اعتباری
  • جاوید ملکان صفحات 99-125
    یکی از مفاهیم اصلی در اقتصاد خرد، مفهوم بازار و انواع آن است. ویژگی هر بازار به وسیله سه عنصر ساختار، رفتار و عملکرد مشخص می شود. در این پژوهش، ارتباط بین سودآوری به عنوان شاخصی از عملکرد، صرفه های ناشی از مقیاس و نسبت تمرکز به عنوان دو عنصر ساختاری در صنایع حاضر در بورس اوراق بهادار تهران براساس طبقه بندی بین المللی کالا و خدمات ISIC دو رقمی در دوره 1379-1384 را ارزیابی کرده ایم. برای برآورد ارتباط بین این عناصر از روش داده های تابلویی استفاده کرده ایم. یافته های این پژوهش نشان می دهد که در مجموع متغیرهای صرفه های ناشی از مقیاس و نسبت تمرکز اثر معناداری بر سودآوری صنایع دارند، همچنین ارتباط بین صرفه های ناشی از مقیاس و سودآوری منفی ارزیابی شده است. صنعت «نفت، کک و هسته ای» دارای بیشترین سودآوری، ولی در مقابل، صنعت «منسوجات» با کمترین سودآوری همراه بوده است. متغیرهای نسبت تمرکز و صرفه های ناشی از مقیاس در مجموع بیش از 59 درصد از تغییرات سودآوری را در صنایع ایران توضیح داده اند. متغیر صرفه های ناشی از مقیاس (MES) در صنایع انتشار چاپ و تکثیر، شیمیایی، سایر کانی های غیرفلزی، فلزات اساسی و خودرو و قطعات اثر معنا داری بر سودآوری(ROA) این صنایع دارند. اما در سایر صنایع اثر معنا داری مشاهده نمی شود.
    متغیر نسبت تمرکز (CR)در صنایع نفتی و کک و هسته ای، لاستیک و پلاستیک، مواد غذایی، محصولات کاغذی، انتشار چاپ و تکثیر، شیمیایی، دستگاه های برقی، سایر کانی های غیرفلزی، فلزات اساسی و ماشین آلات و تجهیزات اثر معناداری بر متغیر وابسته (ROA) در این صنایع دارند، اما در سایر صنایع این اثر معنادار نبوده است.
    کلیدواژگان: نسبت تمرکز، صرفه های ناشی از مقیاس، سودآوری، داده های تابلویی، ساختار صنایع
  • علی اصغر سالم، جواد عرب یارمحمدی صفحات 127-151
    رابطه بین توسعه مالی و نابرابری توزیع درآمد، از جمله روابط کلان اقتصادی است که در سال های اخیر در علم اقتصاد مطرح و مورد آزمون قرار گرفته است. در این پژوهش، اثر توسعه مالی بر نابرابری توزیع درآمد در اقتصاد ایران به گونه ای مدل سازی شده است که امکان بازسنجی دو نظریه رقیب که یکی ناظر بر رابطه خطی و دیگری ناظر بر رابطه غیرخطی بین توسعه مالی و نابرابری توزیع درآمد است، فراهم شود. این مدل را با استفاده از اطلاعات سری زمانی سال های 1352 - 1386 و با به کار گیری دو متغیر متفاوت برای توسعه مالی، نخست نسبت نقدینگی به تولید ناخالص داخلی و دیگر، مؤلفه اصلی اول سه متغیر «نسبت نقدینگی به تولید ناخالص داخلی»، «نسبت مانده اعتبارات اعطایی به بخش خصوصی از کل مانده اعتبارات اعطایی» و «نسبت ارزش معاملات بازار سهام از تولید ناخالص داخلی»، مورد آزمون قرار داده ایم. بر اساس نتایج به دست آمده، توسعه مالی رابطه منفی و معنا داری با توزیع درآمد داشته و این رابطه موافق با فرضیه گرین وود و جیوانویچ غیرخطی است. همچنین، نتایج نشان می دهد که همگام با افزایش درآمد سرانه، نابرابری توزیع درآمد در حال افزایش بوده ولی نرخ این افزایش منفی است.
    کلیدواژگان: توسعه مالی، نابرابری، توزیع درآمد، رشد اقتصادی، ضریب جینی، شاخص تعمیق مالی
  • محمدرضا لعلی صفحات 153-174
    یکی از موضوع هایی که از دهه 1980 مورد توجه اغلب سیاستگذاران اقتصادی کشورهای توسعه یافته قرار گرفت، تدوین حساب هایی بود که بیانگر حرکت جریانات مالی و درآمدی در بین بخش های نهادی در اقتصاد باشد، چرا که بیشتر به دلیل نبودن چنین اطلاعاتی تخصیص بهینه منابع وجوه سالانه در بین نهادها به شکلی ناکارآمد از یک سوی و مازاد و کسری منابع مالی و درآمدی نسبت به حجم فعالیت آنها از سوی دیگر، باعث عدم دست یابی به اهداف پیش بینی شده سیاستگذاران و در نتیجه اتلاف منابع می شد. به همین رو در سیستم تدوین شده حساب های ملی سال 1993 و نیز نسخه تجدیدنظر شده سال 2008 علاوه بر اهمیتی که برای جنبه های «کارکردی» اقتصاد قائل شده است، رویکرد «نهادی» را نیز مورد توجه قرار داده و به همین رو بر تهیه حساب بخش های نهادی تاکید فراوان شده است. آمار و اطلاعات بخش های نهادی که در سال های اخیر توسط بانک مرکزی منتشر شده بیانگر این واقعیت است که در تدوین برنامه های توسعه اقتصادی گذشته به روابط و اثرات متقابل پنج بخش نهادی شرکت های غیرمالی، شرکت های مالی، دولت عمومی، خانوارها و مؤسسات غیرانتفاعی در خدمت خانوارها کمتر توجه شده و این مساله علاوه بر رشد ناموزون بخش ها، تحقق برخی اهداف برنامه را با مشکل مواجه ساخته است. با توجه به اهمیت موضوع در این پژوهش رفتار هر یک از بخش های نهادی در اقتصاد کشور را بر اساس اقلام عمده ترازکننده حساب های جاری همچون ارزش افزوده، مازاد عملیاتی/ درآمد مختلط، درآمد ناخالص اولیه، درآمد قابل تصرف و پس انداز در دوره 1375-1386 مورد تجزیه و تحلیل قرار داده و ضمن مقایسه سهم بخش های نهادی در اقتصاد کشور با کشورهای ناحیه اروپا، پیشنهادات لازم برای تدوین در برنامه های آتی کشور را ارائه کرده ایم.
    کلیدواژگان: بخش های نهادی، حساب های ملی، SNA 93، برنامه پنجم توسعه
  • ترجمه: الدار صداقت پرست صفحات 175-203

    بحرانهای اقتصادی هرچند آثار زیانباری دارند و مشکلات شدیدی به وجود میآورند اما بهترین محل برای آزمون نظریات اقتصادی هستند. بحران اقتصادی این بحث را که آیا سیاست اقتصادی باید نگران رونق قیمت دارایی ها و افزایش در اهرم مالی باشد، دوباره مطرح کرده است. در این مقاله که توسط صندوق بین المللی پول تهیه شده و به تایید اولیور بلنچارد، استاد اقتصاد کلان و اقتصاددان ارشد این نهاد رسیده است، سیاستهای پولی و مالی مناسب که برای پیشگیری از بحرانهای آینده لازم هستند و نیز میتوانستند در تخفیف بحران اقتصادی اخیر موثر باشند، به بحث گذاشته میشوند. هرچند ممکن است به زعم برخی از اقتصاددانان در این اثر به ریشه های اصلی بحران چندان اشاره نشده باشد، ولی توصیه های ارزشمندی در آن به چشم میخورد که میتواند موضوع تفکر و پژوهش علاقمندان باشد.

    کلیدواژگان: بحران اقتصادی، سیاست های پولی و مالی، تورم، بیکاری
  • ترجمه: فخری میرشجاعی صفحات 205-230

    موضوع فقر و روش های محاسبه آن از جمله مباحثی است که در حوزه رفاه اقتصادی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این مقاله که به صورت ضمیمه گزارش «شاخص های توسعه جهانی در سال 2008» منتشر شده است، ضمن مروری بر برآوردهای پیشین از خط فقر بین المللی، برآورد جدیدی ازخط فقر جهانی ارائه شده است. در بازنگری انجام شده، خط فقر بین المللی، با استفاده از داده های جدید از یک دلار به 25/1 دلار در روز افزایش یافت.
    افزایش حجم اطلاعات دریافتی از کشورهای مختلف، تجدید نظر در محاسبه PPP کشورها، تعیین استاندارد بین المللی برای محاسبه خط فقر در کشورهای مختلف و توجه به دوره بررسی، نحوه تجمیع اطلاعات کالایی و موارد بدون پاسخ و غیر قابل اندازه گیری از جمله موضوع هایی است که در برآورد جدید خط فقر بین المللی مورد دقت قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که برآوردهای جدید PPP در بیشتر کشورهای در حال توسعه به ویژه کشورهای فقیر بالاتر از برآورد قبلی است.
    بر اساس نتایج این گزارش، تعداد افراد فقیری که در خط فقر جهانی 25/1 دلار در روز زندگی می کنند، از دهه 1980 به بعد رو به کاهش بوده و بیشترین کاهش به آسیای شرقی و اقیانوسیه اختصاص داشته است.

    کلیدواژگان: فقر، خط فقر، اندازه گیری خط فقر، فقر نسبی، فقر مطلق، فقر بین المللی، فقر منطقه ای
|
  • Mohammad Noferesti Pages 15-32
    Regulating money supply commensurate with the volume of economic activities and determining the exogenous effect of money supply on macroeconomic indicators are obviously dependent on the predictability of demand for money. Non-recognition of variables affecting money demand and the amount of their effectiveness lead to the inability of economic policymakers to focus on target variables. Among variables affecting money demand in our society at present is the change in the age structure of the population. This article joins Modigliani and Ando''s Life Cycle Theory of Consumption with the Baumol- Tobin Model of Demand for Money to specify a function for money demand that shows the effect of change in the age structure of the population on money demand. The coefficients of this function have been estimated using time series data of the years 1338-1386 (1959-2008) through the co-integration methodology. Results indicate that there is a long-term equilibrium relation between population variables and other variables of the money demand function. Error correction model which reflects the dynamic process of money demand proves the stability of money demand function. Based on our findings، the relative increase in the middle-aged population، who are the main revenue-makers of the society and do the major savings، raises money demand. However، the relative rise in the young and old populations lead to a reduction in money demand. Not considering the change in the age structure of the population and its effect on money demand function causes a bias in the coefficients. The result will be the transfer of wrong information and signal to economic policymakers.
  • Mohsen Mehrara , Meysam Musaei , Amir Hossein Mohammadian Pages 33-65
    In this paper an attempt is made to investigate the nonlinear relationship between real interest rate and private investment in certain developing countries، during the period (1970-2007)، by using the dynamic threshold panel model. Results indicate that the real interest rates have positive effect on investment before the threshold point i. e. about 5-6 percent، but by passing over the estimated threshold point، real interest rates have negative effect on private investment. Thus، if real interest rates increase beyond threshold point، their impact on investment will be perse negative.
  • Hossein Mirzaie, Raphic Nazarian, Rana Bagheri Pages 67-98
    Establishment of an efficient banking system is one of the necessary and effective tools for the economic development of the country. In the Iranian banking system mobilizing resources and allocating them within the framework of banking facilities are still among the major tasks and duties of commercial banks. The present study، applying the logistic regression model، reviews a random sample of 455 legal entitles (323 creditworthy clients and 132 non-creditworthy clients) who had received credit facilities from Bank Melli Iran in 2008. In the beginning، a number of 39 descriptive variables، including qualitative and financial variables were identified through 5C methodology. Finally، 11 variables which had a significant effect on credit risk and the separation between creditworthy and non-creditworthy clients were selected. The final model was fit on them. In the fit model، the significance of coefficients was studied using Wald statistic and that of total regression using LR statistic (with 95 percent assurance). Results indicate that based on statistical indices، these functions are significant and enjoy a high value in terms of coefficients and separation between creditworthy and non-creditworthy clients.
  • Javid Malekan Pages 99-125
    One of the major concepts of microeconomics is «market» and its various types. There is a structure، conduct، performance (SCP) paradigm that applies to every market. This study surveys the relationship between return on assets (ROA) as an indicator of performance and minimum efficient scale (MES) and concentration ratio (CR) as two structural elements of the industries active in Tehran Stock Exchange (TSE) based on the International Standard industrial classification (ISIC) during 1379-1384 (2000-2006). In order to estimate the relationship between these variables، Panel data method has been used. Findings indicate that MES and CR collectively had a significant effect on ROA. Furthermore، there is a negative relationship between MES and ROA. The highest ROA was related to «oil، coke، and nuclear fuels» industry and the lowest to «textiles» industry. CR and MES collectively account for more than 59 percent of ROA change in the Iranian industries. MES had a significant effect on ROA in «printing and Publishing»، chemical «،» other non metallic mineral ores «،» basic metals «، and» vehicles and their spare parts «industries. Moreover، CR had a significant influence on ROA in» oil، Coke، and nuclear fuels «،» rubber and plastic «،» food products «،» paper products «،» printing and publishing «، chemical»، «electrical machinery»، «other non metallic mineral ores»، «basic metals»، and «machinery and equipment» industries.
  • Ali Asghar Salem, Javad Arab Yarmohammadi Pages 127-151
    The relationship between financial development and madistribution of income is one of the macroeconomic relations which is much discussed and tested in recent years. In this paper، an attempt is made to estimate and model the impact of financial development on maldistribution of income viz a viz of remeasuring the two competing theories which one deals with linear relation and the other with non linear relation between financial development and maldistribution of income. The model is constructed by using the time series data for period of 1352-1386 and then tested the two different sets of proxy for financial development i. e. «ratio of liquidity to GDP» on the one hand and the «ratio of outstanding facilities extended to private sector to outstanding of total extended facilities» and «ratio of transaction value of stock market to GDP». The results indicate that the financial development has negative and significant relation with income distribution and this relationship is per se in consonance with Greenwood and Jovanovich non linear theorem. Moreover the results show that along with the increase in per capita income، the maldistribution of income is increasing but، however the rate of this increament is negative quid pro qua.
  • Mohammad Reza Lali Pages 153-174
    One of the issues of concern for the economic policymakers of developed countries as of the 1980s was the devising of accounts that are indicative of financial and income flows between institutional sectors of the economy. Previously، due to the lack of information، annual allocation of resources to various institutions was performed inefficiently. Moreover، financial and income resources were either posting surpluses or running deficits. As a result، resources were wasted and the objectives of policymakers could not be achieved. Therefore، the System of National Accounts 1993 (SNA 93) and its revised 2008 version put a special emphasis on the «institutional approach» in addition to the «functional aspects». Based on institutional sectors'' data released by the Central Bank، over the recent years، in the formulation of past economic development plans، the reciprocal relationship among the 5 major institutional sectors including non-financial corporations sector، financial corporations sector، general government sector، household and non-profit institutions serving the household sector، and rest of the sectors has not been duly taken into account. This has led to the imbalanced growth in sectors which has in turn hindered the actualization of the objectives of economic plans. This article tries to analyze the behavior of each institutional sector in the framework of the Iranian economy based on the major current account balancing items namely; value added، operating surplus/mixed income، gross primary income، disposable income، and savings during 1375-1386 (1996-2008). Meanwhile، shares of institutional sectors in the Iranian economy are compared with the European countries based on which necessary recommendations are given for the formulation of future economic development plans.
  • Eldar Sedaghatparast Pages 175-203

    The economic crisis though imposes a disruptive impact on the economy and generate tremendous problem for it، but can be considered as a best time to test the validity of different economic theories. The recent economic crisis has once again put forward the question whether economic policies should be concerned about the boom of asset prices and increase in financial leverage. In this paper which is prepared by the IMF experts and approved by prof. Oliver Blanchard the senior economist of IMF institute، the appropriate monetary and fiscal policies which are essential for prevention of future crisis and could mitigate the recent economic crisis، are discussed and debated. Although according to some economists، this paper has not dealt much with the main roots of crisis، but it contains valuable policy recommendations which can stimulate the thought and incentives of researchers towards the pertaining issues.

  • Fakhri Mirshojaei Pages 205-230

    The issue of poverty and methods of its measurement are bearing special importance in the area of economic welfare. In this paper which is published as an appendix to the report «World Development Indicators of 2008» an attempt is made to study not only the previous estimation of international poverty line، but to provide a new measures of international poverty line. However in the revised version of international poverty line، through utilizing the new data، this measure has been increased from $1 to $1. 25 per day. It is interesting to note that in the new estimation of international poverty line، certain measures like: increased volume of information disseminated from various countries، revision of measuring the PPP of different countries، designation of international standard for estimating the poverty line in certain countries، emphasize on period of survey، methods of collecting data for goods، and cases without responses and non measurability of some episodes، all have been considered in the model. Thus، the results indicate that the new estimation of PPP in most of the underdeveloped countries particularly the poor countries is higher than the previous one. Though، based on the results of this report، the number of poor people living on the international poverty line of $1. 25 per day are declining from 1980 onwards and the highest reduction belongs to East Asia and Oceania.