فهرست مطالب

متافیزیک - سال دوم شماره 1 (پیاپی 6، بهار و تابستان 1389)

نشریه متافیزیک
سال دوم شماره 1 (پیاپی 6، بهار و تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/02/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدعلی عبداللهی، محمدتقی جان محمدی صفحه 1
    برخی از فیلسوفان تحلیلی معاصر در یک تقسیم بندی کلی واقعیت ها را به دو گونه طبیعی و نهادی تقسیم می کنند. ویژگی اصلی واقعیت های نهادی این است که متقوم به اعتبار جمعی انسان ها است. این واقعیت ها عموما از صورت بندی قواعد قوام بخش یعنی «X در بافت C، به عنوان Y محسوب می شود» تبعیت می کنند. وجود چنین واقعیت هایی پرسش های مهمی را برای فیلسوفان پدید آورده است: چگونه ممکن است واقعیتی صرفا به واسطه اعتبار انسان ها عینیت یابد؟ ماهیت چنین واقعیت هایی چیست؟ آیا می توان آنها را ابژکتیو تلقی کرد؟ اگر پاسخ مثبت است به چه معنایی واقعیت های نهادی ابژکتیوند؟
    در این مقاله نشان داده می شود که شالوده واقعیت های نهادی، کارکردهای وضعی است. این کارکردها که مجموعه ای از توان های بایایی را به همراه دارند، به واسطه حیث التفاتی جمعی توسط انسان ها اعتبار می شوند. بنابراین واقعیت های نهادی به لحاظ هستی شناختی، سوبژکتیو و به لحاظ معرفت شناختی، ابژکتیوند. ابژکتیویته واقعیت های نهادی امری کاملا وابسته به زبان است؛ زبان خود نهادی بنیادین برای سایر نهادهاست.
    کلیدواژگان: واقعیت نهادی، نهاد، کارکرد وضعی، زبان، قواعد قوام بخش، توان بایایی
  • حسن فتج زاده صفحه 23
    به نظر دریدا، هوسرل برای بنا کردن پدیده شناسی به خلوص منطقی معنا نیاز دارد و این مهم را از همان ابتدای کار خویش با تفکیک نشانه های بیانی از نشانه های اخباری تضمین می کند. در بیان، قلمرو معانی افلاطونی به رسمیت شمرده می شود و زبان در این جا وظیفه بیان حقایق ایده آل پدیده شناختی را بر عهده می گیرد. اما دریدا با رد استدلال های هوسرل در تفکیک بیان از اخبار و نشان دادن وجوه ناسازه وار برنامه هوسرل، پروژه پدیده شناسی را ناممکن اعلام می کند. در این مقاله می خواهیم به نقد و ارزیابی تحلیل های دریدا بپردازیم.
    کلیدواژگان: هوسرل، دریدا، بیان، اخبار، زبان، حضور
  • میرسعید موسوی کریمی صفحه 39
    دیدگاه کانت درباره مسئله وجود نتایج مشکل آفرینی به بار می آورد. مقاله حاضر با صورت بندی دو مشکل، که ابتدا در مقاله جرمی شیفر (1962) توضیح روشنی یافت، و در این جا به ترتیب”مشکل تناقض“و”مشکل بیهوده گویی“نام گذاری می شوند، شروع می شود. بر مبنای مشکل نخست، گزاره های وجودی در حالی که باید از دیدگاه کانت ترکیبی باشند، تحلیلی می شوند. بر مبنای مشکل دوم، لازمه دیدگاه کانت این است که یا موضوع گزاره ها هیچ گاه مصداق دقیقی در خارج ندارند (نوعی ایده الیسم معرفت شناسانه)، یا هیچ حملی حقیقی نیست (همه گزاره ها همان گویانه یا شبه گزاره می شوند). پس از آن به اختصار فراوان رویکردها و تعابیر گوناگون جهت حل آن دو مشکل ارائه می گردد. سپس نشان داده می شود که دو مشکل مذکور در صورتی می توانند راه حل رضایت بخشی داشته باشند که دیدگاه کانت در مورد وجود، نه بر مبنای رویکرد منطقی مابعد-فرگه ای، بلکه بر مبنای آراء فلاسفه مقدم بر کانت، یعنی، دکارت، گاسندی، توماس آکویناس، و مقدم بر همه آن ها ابن سینا در مورد وجود، ماهیت، و نوع رابطه بین آن دو تفسیر شود.
  • حسین مصباحیان صفحه 59
    این مقاله به بررسی وضعیت فلسفی سوژه در اندیشه معاصر می پردازد. پرسش های اصلی آن بدین شرح است: 1) اصولا مشکل یا مشکلاتی که فلسفه مدرن، از سوژه دکارتی تا صورت بندی کانتی از«اراده رادیکال سوژه آزاد»، و تا سوبژکتیویته هگلی با آن مواجه است، چیست؟ 2) آیا بر مبنای نقادی های درونی مدرنیته و بر اساس تلاش آخرین بازمانده اصلی و مهم فلسفه مدرن یعنی یورگن هابرماس، می توان بر تعارض های درونی سوبژکتیویته غلبه کرد؟ 3) آیا نقد رادیکال سوبژکتیویته توسط کسانی همچون فوکو و دریدا، الزاما به از دست رفتن معنای جوهری انسان یعنی گوهر آزادی می انجامد یا اصولا برعکس، برای ردیابی جوهری مضمون رهایی بخشی نظریه انتقادی باید از فرانکفورت به پاریس کوچ کرد؟ این سه پرسش، در سه قسمت این مقاله بررسی می شوند و لب پاسخ های آنها از این قرار است: نخست اینکه سوژه برای اینکه سوژه باشد، به ابژه ای احتیاج دارد و همین امر به انکار ذهن بنیادی دیگران منجر می شود که اصلی ترین معضل فلسفه مدرن است. دوم اینکه هابرماس ادعا می کند که در پارادایم جایگزین او_ جایگزین پارادایم هگلی _ ذهن بنیادی و جهان شمولی از طریق ارتباط زبانی به وفاق می رسند، بی آنکه هیچ کدام از آنها قربانی دیگری شوند. گرچه نظریه ارتباط زبانی هابرماس معتدل است و به دیگران در درون بودش خوشامد می گوید، اما مسائلی بنیادی نظیر اعتماد، عدالت و شکوفانندگی خود وجود دارند که نمی توانند در سوژه مدرن جایگاه واقعی خود را بازیابند. و سوم اینکه، درحالی که مفاهیم سنتی و مدرن سوژه، عقل گرا و ذات گرا و ایده آلیستی و متافیزیکی بودند، انتقادهای معاصر به سوژه_ یا آنچه در این مقاله مکتب پاریس خوانده شده است_ امکان و انگیزه ای فراهم ساخته اند که برداشت های انتقادی تر و خلاق تر ذهنیت پسامتافیزیکی رشد یابند و تفکر فلسفی در خصوص سوژه از طریق برجسته شدن مسئله آفرینی های آن، غنی تر گردد.
    کلیدواژگان: مدرنیته، سوبژکتیویته، رهایی بخشی، سلطه، جهان شمولی، مکتب فرانکفورت
  • اسدالله فلاحی صفحه 75
    بسیاری از قواعد منطق قدیم نیازمند وجود موضوع هستند و این وجود موضوع را می توان یا در ساختار گزاره ها (محصورات چهارگانه) وارد کرد یا به عنوان مقدمه ای اضافی، جزئی از قواعد دانست. این دو رهیافت را «تعهد درون گزاره ای» و «تعهد درون قاعده ای» می نامیم. نخستین کسانی که به تعهد درون قاعده ای تصریح کرده اند، ابن سینا در قاعده نقض محمول و خواجه نصیر در قاعده عکس نقیض هستند. خواجه نصیر، به وجود موضوع نه تنها در مقدمات، بلکه در نتایج نیز متعهد گشته و در بیان احکام قاعده عکس نقیض، وجود موضوع اصل و عکس را با هم شرط کرده است. در دوران معاصر، مظفر قاعده ای به نام «نقض طرفین» (و نیز «نقض موضوع») به مجموعه قواعد منطق افزوده است که هیچ یک از تعهدهای درون گزاره ای و درون قاعده ای سینوی و خواجوی را یارای اعتباربخشی به آن نیست. بنا به بحث هایی که در مقاله انجام می شود، نشان می دهیم که به هیچ وجه دیگر نمی توان از این قاعده دفاع کرد.
    کلیدواژگان: تعهد وجودی، تعهد درون گزاره ای، تعهد درون قاعده ای، نقض محمول، نقض طرفین، عکس نقیض
  • جعفر شانظری، مهدی انشایی صفحه 87
    در شناسایی معقولات ثانی فلسفی، عبارت سهل و ممتنع «عروض ذهنی و اتصاف خارجی» به کار می رود. این عبارت، بعد از ملاصدرا، در توضیح وجودشناسانه معقولات ثانی فلسفی در فلسفه اسلامی متداول شد. در دوره معاصر، استادان مطهری و جوادی آملی در تبیین و توضیح مقصود حکما به طور جدی کوشیده اند و نظر نهایی خود را ارائه داده اند. استاد مطهری این اصطلاح را به معنای «هستی» این معقولات در ذهن و «استی» آنها در خارج می داند و آن را راه گشای مشکل معقول ثانی می انگارد و در نهایت، نظری جز نظر مشهور ندارد. استاد جوادی ضمن رد آن تفسیر و ایراد اشکالات متعدد برآن، اصطلاح مذکور را به معنای ذهنی بودن معقولات ثانی فلسفی و ثبوت یک وجود رابط بین ذهن و خارج می داند. به نظر وی، وجود معقولات ثانی فلسفی در خارج، وجودی غیرجوهری و غیرانضمامی و غیرربطی است؛ و در عین حال، «موجود به وجود موضوع» و «در محدوده موضوع» و «عین منشا انتزاع» است. در این مقاله ضمن تحلیل مسئله، به داوری میان آن دو تفسیر می پردازیم و در پایان، به تاثیر نظریه «اصالت وجودی» در تفسیر صحیح از عبارت فوق اشاره می کنیم.
    کلیدواژگان: معقول ثانی فلسفی، عروض، اتصاف، وجود رابط، وجود مستقل، ذهن
  • عباس یزدانی صفحه 105
    یکی از رایج ترین تقریرهای دلیل نظم در اثبات وجود خداوند، تقریر مبتنی بر تمثیل است. تقریری که کانون انتقادهای کوبنده دیوید هیوم قرار گرفته است. اما از زمان طرح نقدهای جدی هیوم بر دلیل نظم، اندیشمندان خداباور زیادی در سنت های دینی متفاوت تلاش نموده اند تا به انتقادهای هیوم پاسخ مناسب و قانع کننده ای دهند. در این میان استاد مرتضی مطهری در آثار مختلف خود به دلیل نظم و انتقادهای جدی هیوم پرداخته است. هدف این مقاله طرح انتقادهای هیوم و ارزیابی پاسخ های استاد مطهری به این انتقادها است. در این نوشتار استدلال خواهد شد که پاسخ های استاد مطهری به انتقادهای هیوم مقرون به توفیق به نظر نمی رسد. هم چنین نشان داده خواهد شد که گرچه استاد مطهری در برخی نوشته های خود درصدد رد و ابطال نقدهای هیوم بر دلیل نظم، برآمدند اما در برخی دیگر از نوشته های خود تلویحا بر بسیاری از ارزیابی های هیوم از دلیل نظم صحه گذاشته به دیدگاه وی بسیار نزدیک شده است. همان طوری که هیوم معتقد بود استدلال از طریق نظم را نمی توان به عنوان یک برهان موفق فلسفی در اصطلاح الاهیات طبیعی دانست؛ چرا که قادر به اثبات خدای مورد نظر متدینین در سنت های مختلف دینی نیست، چون تنها بخشی از عناصر خداباوری را تایید می کند و نسبت به سایر بخش ها کاملا مبهم است؛ استاد مطهری نیز در نهایت براین باور است که چنین برهانی به تنهایی نمی تواند خدای مورد نظر متدینین را اثبات نماید و همانند هیوم برای آن کارآیی محدودی قائل است.
    کلیدواژگان: دلیل نظم، وجود خدا، بیان مبتنی بر تمثیل، هیوم، مطهری
|
  • M. Abdullahi, M. Janmohammadi Page 1
    One general categorization by some of the contemporary analytic philosophers divides the facts into institutional and brute. The characteristic of institutional facts is that they are constituted by collective recognition. Typically, these facts follow the constitutive rules formula: "X in C counts as Y". These facts have raised some important questions for philosophers: How is it possible that some facts are realized only through human recognition? What is the nature of institutional facts? Can we count them as objective? If yes, in what sense? Here we argue that the essence of institutional facts is status functions. Humans recognize these functions which contain a set of deontic powers through collective intentionality. Therefore, institutional facts are ontologically subjective and epistemologically objective. Nevertheless, objectivity of institutional facts totally depends on language; which itself is a fundamental institution for other institutions.
  • H. Fathzadeh Page 23
    As Derrida points out, Husserl needs the logical purity of meaning to constitute phenomenology, and he assures this by differentiating expressive and indicative signs. The realm of Platonic senses is confirmed by adopting expressive signs, wherein language expresses phenomenological ideal truths. But by refusing Husserl’s arguments and showing paradoxical faces of Husserl’s program, Derrida declares the impossibility of phenomenological project. Here we want to evaluate Derrida's analyses.
  • Ms Musavi Karimi Page 39
    Kant’s view on existence leads to problems. This paper starts with formulating two of those problems, which were originally discussed by Jerome Shaffer (1962) − the problems that I call “the problem of contradiction” and “the problem of triviality”. According to the first problem, existential propositions while should be synthetic, as Kant believed, become analytic. According to the second problem, Kant’s view implies that in the act of predicating either the subjects cannot have exact objects as their extensions (epistemological idealism) or nothing could be a real predicate (all propositions become tautologous or pseudo-propositions). Then, I will look at very briefly different approaches to these problems. Finally, it will be shown that the abovementioned two problems can find satisfactory solutions if Kant’s views on existence are interpreted, not on the basis of the post-Fregean approaches, but on the basis of the same assumptions of his preceding philosophers; the assumptions whose background can be traced back to Descartes’, Gassendis’, Aquinas’, and before them, Ibn Sina’s (Avicenna) thesis concerning essence, existence and their relation.
  • H. Mesbahian Page 59
    This paper is devoted to investigating the philosophical place of Subjectivity in the contemporary thought. My justification for engaging in further study on this much-discussed concept is that three significant questions concerning subjectivity have remained insufficiently examined: What is the problem of philosophical foundation of modernity from Cartesian Cogito to the Kantian autonomous will and to the Hegelian subjectivity? Is there any possibility to overcome the proposed problem from an internal point of view and from the perspective of Jürgen Habermas? Whether the radical criticism of the Enlightenment idea of an autonomous subject by thinkers like Foucault and Derrida leads to loss of freedom or to the robust notion of freedom being deeply improved? This paper, accordingly, will examine the three above mentioned questions regarding subjectivity across three sections. I have argued, in the first section that the Enlightenment’s heritage is contradictory. On the one hand, the notion of subjectivity has generated a kind of emancipation. On the other hand, the subjectivity has enthroned a conception of reason and of method that can be interpreted as a new form of domination. In the second section, I have argued that Habermas’s answer to the philosophical dilemma of subjectivity is to accept the criticism of subject-centered reason but to find a basis for reason in communicative action. Habermas’s conception of subjectivity has been criticized by the help of some contemporary thinkers, in the third section of this paper, and it has been argued that based on his notions of modernity and subjectivity the marginalized populations of the World- namely the Other- can no longer expect intellectual and ethical support for their plight from Frankfurt and should immigrate to Paris in order to purse the emancipatory aspect of subjectivity.
  • A. Falahiy Page 75
    Many rules of Ancient Logic need the existence of the subject, and this existence can be either added into the propositions’ structures or regarded as a part of the rules, as enthymematic premise. The two approaches can be named “intra-proposition” and “intra-rule” commitments. The first thinkers who used the latter explicitly are Avicenna and Nasir Al-din Al-Tousi, respectively, on Obversion and Contraposition. Al-Tousi added the proviso of the existence of the subject as not only the premise of Contraposition, but also as its conclusion. In contemporary period, Al-Muzaffar added Inversion to the body of Ancient Logic’s rules. Inversion can be validated by none of the commitments mentioned: Avicennian or Al-Tousian intra-proposition and intra-rule. We show that it can be defended by no other means.
  • J. Shanazari, M. Enshaei Page 87
    It is usually thought that the best way to describe the second order philosophical concepts is to describe them as those concepts that are predicated mentally or in mind, but characterize objects externally. This description has been in widespread use, and has been accepted by many philosophers after Mullasadra. Two contemporary Muslim philosophers, Motahari and Javadi Amolei have made serious endeavors to clarify the description in recent years. Motahari believes that these concepts exist in mind though applicable to things that exist in the external world. His view in fact reflects the traditional view. Ayatollah Javadi Amolei, on the contrary, has rejected the description, and criticized the view on many points. He believes that the second order philosophical concepts exist whenever their subject matter exist externally, things from which they are abstracted and to which they are applied, though their existence is non-substantial and non-concrete. Yet, there exists a relation that relates them to the mind. This article is intended to provide an analysis of the issue, and make some comments on the both views. The article ends with some reference on the theory of “principality of existence" and the effect it can have on a better understanding of the subject.
  • A. Yazdani Page 105
    One of the most popular accounts of the teleological argument for the existence of God is the analogical account that is the center of Hume’s knocker criticisms. Since Hume’s age, many theist scholars have attempted to propose convincing responses. Motahari is one of the rigorous thinkers who tackled the challenges which Hume posed. The purpose of this paper is to address Hume’s criticisms and assess Motahari’s rejoinders to them. It will be argued that Motahari’s responses do not seem successful. Although Motahari has tried to refute Hume’s criticisms in some of his works, he implicitly endorsed Hume’s assessment of the analogical account of the teleological argument in other works, and came ultimately close to the Hume’s view. As Hume believed that the argument from design is not a successful philosophical argument to prove God’s existence that the theist contend, Motahari also admits at the end that this argument alone cannot prove God’s existence and emphasizes that the argument from design cannot prove God of Abraham’s religions, that is a person with necessary being, who is immaterial and eternal, is omniscient, omnipotent, perfectly good, and the creator of the universe. Motahari ultimately believed in deficiency of the argument from design too, and assessed it as an argument with limited functions for God’s existence.