فهرست مطالب

علوم و مهندسی محیط زیست - شماره 49 (1389)

فصلنامه علوم و مهندسی محیط زیست
شماره 49 (1389)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • طاهر قدیریان، محمود کرمی، افشین دانه کار، محمود رضا هماهی صفحه 3
    موش سیاه (Rattus rattus) تنها جونده ساکن در جنگل های مانگرو ذخیره گاه زیستکره حرا می باشد. شناسایی نمایه های موش سیاه پیش نیاز سایر مطالعات بوم شناختی این گونه شبگرد در این اکوسیستم حساس است. نمایه های این موش با انتخاب 18 ترانسکت در سه رویشگاه دلتایی، جزیره ای و ساحلی بررسی شد. لانه، ایستگاه تغذیه، پنا هگاه، سرگین، ردپا و باقیمانده مواد غذایی از نمایه های موش سیاه در جنگل های حرا هستند. لانه مهمترین و بارزترین نمایه موش سیاه است که با استفاده از شاخ و برگ های درخت حرا روی این درختان ساخته می شود. لانه مناسب ترین نمایه برای مطالعه موش سیاه است و برای مطالعات بوم شناختی این گونه مانند انتخاب زیستگاه استفاده می شود. ایستگاه های تغذیه مکان های تقریبا مسطحی هستند که مواد غذایی برای خوردن به آنجا برده می شود و معمولا روی لانه قرار دارد. پناهگاه ها در تنه درختان حرا قرار دارد و فقط در ناحیه جزیره ای مشاهده می شود. سرگین و ردپا به علت جزر و مدی بودن منطقه نمایه های مناسبی برای مطالعه موش سیاه نیستند. نمایه های غذایی بررسی شده روی ایستگاه های تغذیه نشان می دهد که موش سیاه ساکن در جنگل های حرا گونه ای همه چیز خوار است و از انواع خرچنگ ها، دوکفه ای ها، ماهی ها، حشرات، بذر درخت حرا و پرندگان (بالغ، جوجه و تخم) تغذیه می کند.
    کلیدواژگان: جنگل حرا، ذخیره گاه زیستکره، گونه غیر بومی، موش سیاه، نمایه
  • محمدرضا منظم، مهدیه بوبه رژ صفحه 11
    در این پژوهش سعی شده دزدگیر خودروها به عنوان یکی از منابع آلودگی صوتی در اغلب مناطق شهری بررسی شود. اهداف اصلی این پژوهش شامل: تعیین عملکرد واقعی دزدگیرها در کاهش سرقت و آلودگی صوتی تحمیل شده بر مناطق حساس صوتی و افراد از جمله دانش آموزان و خانواده های آنان می باشد. به منظور دست یابی به اهداف یاد شده پرسشنامه ای در 9 بند تنظیم و در 7 منطقه SPSS شهرهای: تهران، اسلام شهر و کرج به طور تصادفی توزیع شد که 667 نسخه از آنها جمع آوری و با استفاده از نرم افزار جمع بندی و تحلیل شد. بر اساس پاسخ های دریافت شده: 90 درصد پاسخ دهندگان هرگز در مقابل صدای دزگیر خودرو واکنش نشان نداده و احتمالی به سرقت نداده اند، لذا، با پلیس تماسی نگرفته اند. در حالی که 66 درصد آنان بیش از سه بار در روز این صدا را م یشنوند. 65 درصد (دوسوم) آنان دزدگیر را در کاهش سرقت موثر نمی دانند، 76 درصد افراد صدای دزدگیر خودروها را مختل کننده خواب و 84 درصد آن را مزاحم کار و استراحت خود دانست هاند. همچنین، این افراد میزان آزردگی خود را از صدای دزدگیر در مقیاس 1 تا 10 برابر 6/2 بیان کرده اند که بیش از میزان متوسط است. در 13 درصد موارد بدترین و آزاردهنده ترین صدای شنیده شده صدای دزدگیر خودروها و 52 درصد به نوعی مربوط به صدای ترافیک بوده است. نتایج این پژوهش حاکی از این می باشد که صدای دزدگیر خودروها یکی از معضلات زیست محیطی است که نیازمند بررسی بیشتری در بسیاری از مناطق شهری است و باید در آینده از زوایای گوناگون از جمله: میزان واقعی تاثیر دزدگیر خودرو در کاهش سرقت، میزان آلودگی صوتی، روش های جایگزین موجود و قابل معرفی در کشور و شیوه های مقابله با آلودگی صوتی دزدگیرها و عدم مسئولیت پذیری صاحبان خودرو ارزیابی شود.
    کلیدواژگان: آزردگی، آلودگی صوتی، استان تهران، دزدگیر خودرو
  • محمد پرهیزکار، علی داد لهی سهراب صفحه 20
    دراین تحقیق میزان غلظت عناصر سنگین کادمیوم، نیکل، سرب و مس در رسوبات بستر و بافت ماکرو جلبک های غالب Entromorpha تعیین شد. به منظور مشخص نمودن روند آلودگی فلزات سنگین در نوار ساحلی بوشهر از فروردین 1387 لغایت شهریور 1387 از پنج ایستگاه، نمونه برداری رسوبات بستر و جلبک انجام شد که تعداد نمونه برداری از هر ایستگاه 8 نمونه در هر فصل بود. نمونه ها ابتدا در هر ایستگاه با مقادیر کافی آب همان منطقه به منظور جدا سازی اجسام اضافی چسبیده به جلبک ها شسته شده و نمونه های رسوبات همان منطقه نیز، دقیقا از ایستگاه های برداشت جلبک ها تهیه شدند. غلظت فلزات موجود در نمونه ها به وسیله دستگاه اسپکتروفتومتر جذب اتمی unicam مدل 919 بررسی شد. همچنین، آنالیز فلزات سنگین در رسوبات و جلبک ها بر اساس روش راپمی و پس از عملیات هضم و آماده سازی در آزمایشگاه انجام شد. غلظت فلزات در نمونه ها با استفاده از دستگاه جذب اتمی محاسبه شد. طی این مطالعه، میانگین غلظت عناصر در دو فصل نمونه برداری در بافت جلبک مورد بررسی برای عناصر Ni، Pb، Cd و Cu به ترتیب 68/2، 35/4، 68/0 و 46/3 میکروگرم بر گرم در وزن خشک (PPm) که میزان فراوانی آنها به صورت Pb>Cu>Ni>Cd بود. بنابراین، بیشترین غلظت فلزات در این جلبک مربوط به سرب بود، همچنین، غلظت این فلزات در نمونه های رسوبات برای عناصر Cu، Pb، Niو Cd، به ترتیب 20/198، 22/892، 0/642 و 23/366 میکروگرم بر گرم در وزن خشک به دست آمد که میزان فراوانی آن ها به صورت Cu>Pb>Ni>Cd بود، بنابراین، در رسوبات منطقه بیشترین تجمع مربوط به عنصر مس بود.
    کلیدواژگان: انترومورفا، بوشهر، جلبک سبز، فلزات سنگین
  • عباس قلی پور صفحه 31
    پارک ملی کیاسر منطقه ای کوهستانی با مساحتی حدود 9027 هکتار در حدود جغرافیایی 8 °36 الی 10 در بخش غربی و 13 در بخش شرقی عرض شمالی و 43- 28 °53 طول شرقی، در 85 کیلومتری جنوب شرقی شهرستان ساری است. این پژوهش به منظور شناسایی تنوع گیاهان آوندی پارک ملی انجام شد. 450 نمونه گیاهی طی 6 سفر در فصول مختلف سالهای 1383 و 1384 از منطقه جمع آوری و با استفاده از منابع معتبر فلوریستیک شناسایی شد. در مجموع 259 گونه متعلق به 211 جنس از 65 تیره شناسایی شد که در پنج شاخه اکوئیستوفیتا، پلی پودیوفیتا، کونیفروفیتا، گنتوفیتا و ماگنولیوفیتا جای می گیرند. تیره Asteraceae با داشتن 25 جنس و 30 گونه از بزرگترین تیره های پارک محسوب می شود. موقعیت گونه ها از نظر تهدید، گونه Astragalus vereskensis از گیاهان آسیب پذیر محسوب می شود، 23 گونه از گروه با ریسک کمتر و بقیه گونه ها از گروه فراوان می باشند. از نظر شکل زیستی 45٪ از گونه ها همی کریپتوفیت، 22 ٪ ژئوفیت، 18٪ فانروفیت، 5/12٪ تروفیت و 5/2٪ کامفیت بودند. بر اساس توزیع جغرافیای گیاهی؛ ‍37٪ از گونه ها عنصر رویشی ناحیه اروپا سیبری، 30٪ از گونه ها چند ناحیه ای (در بیش از دو ناحیه مختلف به خصوص اروپا سیبری، ایران تورانی و مدیترانه ای پراکنش دارند)، 26٪ ایران تورانی، 3٪ مدیترانه ای و 4 ٪ جهان وطنی می باشند. در مجموع 18 گونه از فلور پارک انحصاری ایران می باشند. پارک ملی کیاسر در مقایسه با تنوع گیاهی پارک ملی گلستان و پناهگاه حیات وحش دودانگه تنوع گونه ای کمتری دارد.
    کلیدواژگان: پارک ملی، تنوع گیاهی، فلور، مازندران
  • مرحوم سعید سعدانی پور، مهری سادات علوی نسب صفحه 43
    پساب تولیدی کارخانه صابون سازی خرمشهر، به عنوان بزرگترین و پیشرفته ترین کارخانه تولید صابون و گلیسرین ایران، با ظرفیت تولید روزانه 100 تن چیپس صابون و 14 تن گلیسرین از کانالی مستقیما به رودخانه کارون تخلیه می شود. برای بررسی پارامترهای فیزیکوشیمیایی آب و پساب کارخانه با توجه به امکانات موجود، نمونه برداری از 3 ایستگاه، به ترتیب در 50 متری بالا دست محل تخلیه پساب کارخانه، 50 و 500 متری پایین دست محل تخلیه پساب به همراه پساب خروجی و در 10 ماه متوالی از مهر 1385 تا تیر 1386 در ظروف نمونه برداری ون دورن (Van dorn) صورت پذیرفت. مقایسه نتایج اندازه گیری این فاکتورها با استاندارد سازمان حفاظت محیط زیست ایران نشان داد که میزان COD، BOD و کلرید پساب خروجی با میانگین هایppm 1310،ppm 8/196 و ppm 9/4042 از حداکثر مجاز استاندارد بیشتر است. طبقه بندی ایستگاه های مطالعاتی براساس نظام شاخص کیفیت آب (WQI) نیز نشان داد که ایستگاه های اول، دوم و سوم و پساب کارخانه با متوسط شاخص کیفیت سالیانه 63/54، 29/40، 71/45 و 32/24 به ترتیب در رده های متوسط، بد و بسیار بد قرار می گیرند. بررسی های آماری روی نتایج نمونه برداری از ایستگاه های مطالعاتی نشان دهنده آن است که ورود پساب کارخانه در بین ایستگاه ها طی ماه های نمونه برداری در سطح اطمینان 95% از لحاظ فاکتورهای BOD،COD نیترات، فسفات و بی کربنات با اختلاف معنی دار همراه است و مشخص شد که پساب خروجی کارخانه با توجه به حجم آبگذر رودخانه و دبی فاضلاب خروجی موجب تغییراتی در کیفیت آب رودخانه شده است. بررسی روند تغییرات مبین افزایش بسیاری از فاکتورها در ایستگاه دوم و کاهش قابل ملاحظه ای در ایستگاه سوم بوده که گویای توان خودپالایی رودخانه کارون می باشد.
    کلیدواژگان: رودخانه کارون، کارخانه صابون سازی خرمشهر، کیفیت آب
  • شقایق افشار صفحه 50
    پلانکتون به شکلی انفعالی و دستخوش عوامل خارجی، شناور است.حتی جریانات نسبتا کم نیز آنها را به اطراف می رانند.رایج ترین زوپلانکتون هایی که یافت می گردند آرتروپودها(سخت پوستان کوچک و حشرات)، تخم ها و شکل های لاروی جانوران آبی از قبیل نرم تنان، ماهیان و پروتوزوآها می باشند.لارو بی مهرگان و کوپه پودها(سخت پوستان) در آبهای شیرین رایج ترند. هدف از این تحقیق شناسایی پلانکتون های نهر کوت(پلانکتون آب شیرین) می باشد.اینکه چه گونه هایی از فیتوپلانکتون ها و زوپلانکتون ها در آب نهر وجود دارند مد نظر بوده و در نهایت به مقایسه و نتیجه گیری توجه شده است. نهر کوت در 8 کیلومتری شهر حمیدیه واقع شده است و از نظر موقعیت جغرافیایی مشابه حمیدیه می باشد. حمیدیه در 31 درجه و 29 دقیقه عرض شمالی و 48 درجه و 26 دقیقه طول شرقی، در ارتفاع 53 متری از دریاهای آزاد و به فاصله 25 کیلومتری اهواز قرار گرفته است. پس از نمونه برداری با استفاده از تور پلانکتون و فیکس کردن نمونه ها، در آزمایشگاه با استفاده از میکروسکوپ و استریوسکوپ نمونه های هر ایستگاه به صورت مجزا بررسی شدند. نمونه های مشاهده شده شامل تعدادی زوپلانکتون و فیتوپلانکتون بودند که نهایتا با استفاده از کتب مختلف، جنس و گونه آنها شناسایی شد. تعداد زوپلانکتون های مشاهده شده بیشتر از فیتوپلانکتونها بود. زوپلانکتون ها عمدتا لارو ماهی گامبوزیا، لارو میگو، لارو حشرات آبزی از راسته زودمیران یا یک روزه ها (Ephemeroptera) شامل Procloeon pseudorufulum، Centroptilum luteolum، Leptophlebia vespertina و همچنین از راسته قاب بالان (Coleopteran) شامل گونه های Haliptus fulvus و Hydroponussp. و حشرات آبزی دیگر همانند Paraleptophlebia submarginaia فیتوپلانکتون های غالب Ulothrix، Botryoccus، Pleurosigma Clostoriopsis longissma، Chlorococcum humicda، Synedra، Coelastrum microporum بودند.
    کلیدواژگان: حشرات آبزی، زئوپلانکتون، فیتوپلانکتون، لارو، نهر کوت
  • وحید فیضی، موسی شجاع جمال آباد صفحه 57
    هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای (PAHs) گروهی از ترکیبات آلی هستند که دارای دو یا تعداد بیشتری حلقه آروماتیک، مرکب از اتم های کربن و هیدروژن می باشند. آژانس حفاظت از محیط زیست آمریکا (USEPA)، 16 ترکیب PAHsرا به عنوان سرطان زاهای احتمالی برای انسان. به طور عمده، این ترکیبات از جمله عوامل سرطان زا، موتاژن زا وآلاینده محیط زیست هستند که بر اثر احتراق ناقص سوخت های فسیلی به وجود می آیند. در این میان ترکیب بنزو (a) پایرن خاصیت سرطان زایی بسیار بالایی دارد. به منظور بررسی واندازه گیری آلودگی های PAHs در آب های سطحی استان های شمالی ایران و به دلیل اهمیت اکولو‍ژیکی،3 تالاب بین المللی ارزیابی شد. در این تحقیق 16 ترکیب PAHs، پس از نمونه برداری از آب تالاب ها (به صورت ماهانه) در فصل تابستان به آزمایشگاه منتقل و پس ازآماده سازی نمونه ها دستگاهGC مدل1000 DANY کمیت و کیفیت این ترکیبات شناسایی کرد. نتایج این تحقیق نشان داد که غلظت های کل PAHs در این تالاب ها در تابستان μg/L112/0 می باشد و بیشترین غلظتPAHs در این تالاب ها در تابستان (در تیر ماه) مربوط به ترکیب نفتالن می باشد، که یکی از دلایل آن ممکن است افزایش مصرف سوخت های فسیلی در منطقه باشد. همچنین، نتایج کسب شده بیانگر این مسئله است که میانگین PAHs کل مشاهده شده در این تالاب ها در مقایسه با استاندارد جهانی، از حد مجاز تعیین شده در آب های شیرین برای حفظ سلامت انسان پایین تر است.
    کلیدواژگان: آلودگی های نفتی، تالابهای آلماگل، آلاگل و آجی گل، هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای، (PAHs)
|
  • Taher Ghadirian, Mahmoud Karami, Afshin Danekar, Mahmoudreza Homahi Page 3
    Black rat (Rattus rattus) is the only rodent present in the mangrove forests of Harra biosphere reserve in Hormozgan province. Identifying signs of this nocturnal species is the preliminary study for other ecological researches in this fragile ecosystem. Signs of this species were studied with 18 random transects in three growth formations (deltaic، island and coastal formations) of grey mangrove (Avicennia marina). Signs of black rat in mangrove forests are nests، food stations، shelters، feces، tracks and food remains. Nests are the most significant and useful sign which consists of branches and leaves of mangrove tree. Nest is the most suitable sign for black rat studies and can be used forecological investigations such as habitat selection. Food stations are nearly flat places that food is transferred there for eating and usually are located on the nests. Shelters are found in the trunk of mangrove trees and only observed in island formations. Because of the tide، feces and tracks are not reliable signs and can be observed accidentally. By investigating food stations it was determined that black rats in mangrove forests are omnivore species which feed on all species of crabs، shells،fishes، insects، seeds of mangrove trees and birds (eggs، nestlings and adults).
  • Mohammadreza Monazam, Mahdieh Boye Roje Page 11
    In this research، it had been tried to study the car alarm as one of the most importantnoise pollution sources in almost all urban areas. The major aims of this research aredetermining the real function of car alarms as theft preventing devices and noisepollution imposed on the nearby residents including students and their families. In orderto achieve those mentioned aims، a survey questionnaire has been designed including9 questions and distributed in 7 regions of Tehran، Karaj and Islamshahr schools، 667of which were collected. The data obtained from the questionnaires were analyzedusing SPSS. According to the answers، 90% of the subjects have never took action andcalled police in a case of possible burglary while 66% percent of people have heard caralarms more than 3 times a day as two-third of them don''t believe in the rubberyprevention act of car alarms. 76% of subjects complained of the car alarm noiseinterference with their ability to sleep and 84% with their working and studyingcapabilities. They have also indicated their annoyance from this kind of noise as muchas 6. 2 which is above moderate level. In 13% of cases the worst and most botheringnoise the people have ever experienced، is car alarm siren and 52% is in some wayrelated to traffic noise. As it is mentioned car alarm siren is a considerableenvironmental problem in many urban areas which should be investigated more infuture from different points of view including the real function of car alarms in theftprevention، the real measured noise they create، existing and introducible alternatives،methods of car alarms noise reduction and the car owners responsibility increase.
  • Mohammad Parhizkar, Ali Dadlehi Sohrab Page 20
    The study was carried out to evaluate the use of green algae as biomonitor in Hormuzgan province. The status of heavy metals selected (Cd، Ni، Pb and Cu) was determined in sediment and dominant seaweed species (Entromorpha). Sampling of seaweed and sediment were conducted from April 2008 to August 2008. Seaweed and sediment samples were collected from intertidal regions at five sites along the Bandar Bushehr coasts. Algae sample was washed at the field. Samples powdered ofsediment and seaweed digested and analyzed according to ROPME method by using an Atomic Absorption Spectrophotometer (A. A. S، Unicam Model، 919). However، mean metal concentrations of Cu، Pb، Cd، and Ni showed 3. 46، 4. 35، 2. 68 and 0. 68 μg. g-1 dry weight، respectively. Metals concentration in algae was decreased as follow: Pb>Cu>Ni>Cd. During this study، metals level in sediments were decreased as follow: Cu>Pb>Ni>Cd and mean metal concentrations in sediment showed 23. 37، 22. 89، 20. 2 and 0. 64 μg. g-1 dry weight to Cu، Pb، Ni and Cd، respectively. However، maximum metal concentration was belonged to copper.
  • Abbas Gholipour Page 31
    Kiasar National Park is a mountainus region of about 9027 ha. located in south –east of Sari, provintial capital of Mazandaran province, at position of 36 ° 8′ - 13′ N and 53 ° 28′-43′ E. In this research vascular plant biodiversity had been studied during different seasons of 2004-2005. 450 specimens had been collected during field work. Herbarium specimens had been determined by floristic referances such as Flora Iranica, Turkey, Iran, Russia. As a result 258 species belonging to 211 genus and 65 families had been determined that belongs to 5 divission (Equisetophyta, Polypodiophyta, Coniferophyta, Gnetophyta and Magnoliophyta). As whole 18 species are endemic, Astragalus vereskensis is vulnerable, 23 species are lower risk and others are aboundance. Based on life form, 45% of species are hemicryptophyte, 22% geophyte, 18% phanerophyte, 12.5% throphyte and 2.5% chamaephyte. 37% of species are Euro- Siberian, 30% pluri regional (Euro-Siberian/ Iranoturania/ Mditerranean), 26% Iran – Turanian, 3% Mditerranean and 4% Cosmopolitan elements. In comparission with Golestan National Park and Dodangeh wild life refuge the plant biodiversity of Kiasar is lower
  • Saeed Sadanipour, Mehrisadate Alavinasab Page 43
    Khoramshahr soap production factory, is the most modern and largest soap and glycerin production factory in Iran, with net daily production of 100 tons of soap chips and 14 tons of glycerin; discharges its effluents via a canal, directly into the river of Karoon. Considering the existing field instruments in hand; samplings were performed from 3 stations: respectively at 50m. upper- stream and 50m. and 500m down-stream; from factory discharge locations, in 10 monthly intervals from: Sept.-Oct. 2007 until Jun.-July 2008; using Van-dorn sampling bottles. Making comparison between the measured results from physico-chemical factors of the mentioned river water; showed that the COD, BOD and the Chloride discharge rates; were much higher than the existing standards in Iranian Dept of The Environment for Max. allowed rates for water and discharged effluents, which their averages were: 1310ppm, 196.8ppm and 4042.9ppm; respectively. Classification of studied stations according to Water Quality Index (WQI) also showed that: First, Second and the Third stations of factory effluent discharges, with Average Yearly Quality Index at: 54.63, 40.29, 45.71 and 24.32; were respectively graded as: Medium, Bad and Very Bad. Statistical considerations on sampling results from studied stations showed that, factory effluent discharges among stations during sampling months at: 95% for COD, BOD, Nitrates, Phosphates and Bicarbonates; are at Meaningful Difference Efficiency Levels, indicating that: factory effluents discharge according to River Debi, water volume and Discharge Effluent Levels; have made differences on the Quality of River Water. Considering Differences of Trends in the way; increasing many factors in the Second Station and decreasing considerable factors at the Third. Which in the result shows; the ability of River Karoon Potentials, in its Self-cleaning Powers.
  • Shaghayegh Afshar Page 50
    Plankton passively and under effect of external agents is floating or moves slow by water currents. The most common zooplanktons which were found are Atropoda (small Crustacea and Insects),spawn, larva shapes of aquatic animal such as Mollusca, Fish and Protozoa. Invertebrate larva and Copepoda are most common in fresh waters. The main target of this investigation is the consideration of planktons of Koot stream(freshwater plankton). Koot stream is located near Hamidiyeh in a distance of 25 km. from Ahvaz with 53 meter altitude of open sea level and in N 31° 29' and E 48° 26'. Finding the types of phytoplankton and zooplanktons species, comparison and resulting was considered. After sampling with plankton net and fixing them, they examined in the laboratory by microscope and sterioscope. Found species were some kinds of phyto and zoo planktons which recognized by using different books and guides.Amounts of zooplanktons were more than phytoplankton. Zooplanktons which found were: Gambozia fish larva, Shrimp larva, aquatic insect larva and from Epherneroptera order: Procloeon pseudorufulum, Centroptilum luteolum, Leptophlebia vespertina and from Coleoptera order Haliptus fulvus and Hydroponussp and other insect such as Paraleptophlebia submarginaia. The most Phytoplanktons were: Ulothrix, Botryoccus, Pleurosigma, Clostoriopsis longissma Chlorococcum humicda, Synedra, Coelastrum microporum.
  • Vahid Feizi, Mousa Shoja Jamal Abad Page 57
    Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) occur in the environment as complex mixtures resulting from natural and anthropogenic pyrolysis of organic matter during forest fires, fossil fuel utilization, and chemical manufacture. Several PAH have been classified as probable or possible human carcinogens. In general, it is considered that the most important ways of exposure to the PAH are from food and inhalation. Due to their ubiquity, the identification and quantification are of great importance, and therefore it is necessary to have at one’s disposal sufficiently sensitive methods. According to effects of these compounds on human this study for the first time is necessary in Iran. in this study sixteen Aromatic compound (respectively: Naphthalene, Acenaphthylene, Acenaphthene, Fluorene, Phenanthrene, Anthracene, Fluoranthene, Pyrene, Chrysene, Benz(a)anthracene, Benzo(k)fluoranthene, Benzo(b)fluoranthene, Benzo(a)pyrene, Indeno (1,2,3cd) pyrene, Dibenzo (a) anthracene and Benzo (g,h,i) perylene) determined and compaired. Water samples from 3 international wetlands (Alagol, Almago and Agigol), were taken monthly during one season (summer) from province Golestan in order to investigate PAHs pollutions in surface of water. In this survey after transferring samples to laboratory and processing, they were analyzed by GC-1000 (Dany model). Determination and revelation were done with flame ionization detector (FID) detector that is suitable for organic compounds with aromatic rings. Extraction method in this survey was solid-phase extraction (SPE). The results of this study indicated that the mean concentration of PAHs compounds during the summer in these wetlands were 0/112 μg/L which was the highest amount detected in Alagol and Almagol wetlands in July because of increasing consumption of fossil fuels in this area. Also Naphthalene and Benzo (b) fluoranthene compounds have maximum levels in Alagol and Agigol wetlands respectively. On the other hand, during summer the mean values of PAHs in comparison with the US EPA permissible levels for fresh waters were significantly less than the standards during this time zone.