فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان - سال نهم شماره 3 (پیاپی 29، زمستان 1390)

فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
سال نهم شماره 3 (پیاپی 29، زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اصغر مقدس، فاطمه نوروزی صفحه 7
    با توجه به دگرگونی های فرایند جهانی شدن، نسل های مختلف (والدین و فرزندان) دچار تنش و چالش های مختلف شده اند. در این بررسی از روش پیمایش استفاده شد. ارزش های مذهبی افراد در سه بعد (بعد جمعی رفتار مذهبی، بعد فردی رفتار مذهبی و اعتقادات) شاخص سازی شد و با استفاده از نمونه گیری خوشه ای1060 نفر از دانش آموزان دختر دبیرستانی و مادران آن ها در شهر های لار و جهرم به عنوان نمونه انتخاب شدند. نتایج نشان داد که عامل اجتماعی شدن درخانواده (ارزش های مذهبی مادر) نقش تعیین کننده ای در تبیین ارزش های مذهبی دختران خود ایفا می کند. در کل دختران جهرمی مذهبی تر از دختران لاری بودند. بیشترین تفاوت میان مادران و دختران آن ها در بعد جمعی رفتارهای مذهبی نمود می یابد و در لار تفاوت مادران و دختران در ارزش های مذهبی بیشتر است. در زمینه اعتقادات تفاوتی میان مادران و دختران آن ها وجود نداشت، ولی در کل مادران مذهبی تر از دختران بودند. در مدل نهایی جهرم دو عامل بعد جمعی رفتار مذهبی و سطح اعتقادات مادر بیشترین قدرت پیش بینی را داشت و در لار بعد جمعی رفتار مذهبی مادر و میزان استفاده از وسایل ارتباط جمعی مهمترین عوامل تاثیر گذار بر ارزش های مذهبی دختران بود.
    کلیدواژگان: شکاف نسلی، ابعاد ارزش های مذهبی، اعتقادات، دختران و مادران، شهرهای لار و جهرم
  • محسن گل پررور، زهرا جوادیان صفحه 35
    این پژوهش با هدف بررسی نقش سطوح خودپنداره و عدالت سازمانی ادراک شده بر تعهد روانی زنان و مردان اجرا شد. جامعه آماری پژوهش کارکنان چند سازمان دولتی بودند، که 305 نفر از میان آن ها (215مرد و 90 زن) به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار های اندازه گیری شامل مقیاس سطوح خودپنداره، پرسشنامه عدالت توزیعی، پرسشنامه های عدالت رویه ای و ارتباطی و پرسشنامه تعهد روانی بود. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی و آزمون t گروه های مستقل تحلیل شد. نتایج نشان داد که:1- میان زنان و مردان در عدالت ارتباطی تفاوت معناداری وجود دارد.2- برای مردان به ترتیب عدالت توزیعی، عدالت رویه ای و عدالت ارتباطی با تعهد روانی آن ها به سازمان، و برای زنان، عدالت ارتباطی و عدالت رویه ای به ترتیب با تعهد روانی آن ها دارای رابطه معنا دار هستند(05/0 P).3- با افزوده شدن سطوح خودپنداره در بلوک دوم برای مردان خودپنداره فردی و برای زنان خودپنداره ارتباطی دارای توان پیش بین معنادار برای تعهد روانی آن ها هستند (05/0 P). یافته های این پژوهش حاکی از آن است که برای زنان عدالت ارتباطی و خودپنداره ارتباطی اهمیت دارد، در حالی که برای تعهد روانی مردان، عدالت توزیعی و خودپنداره فردی مهم هستند.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی ادراک شده، خود پنداره، تعهد روانی، زنان، مردان
  • مهدی ادیبی سده، مهستی علیزاده، کمال کوهی صفحه 59
    پژوهش حاضر با هدف تبیین جامعه شناختی مدیریت بدن با روش پژوهش پیمایشی در سال 1389 انجام شد. جامعه آماری این پژوهش زنان 15 ساله و بالاتر شهر تبریز، بالغ بر 543123 نفر، بودند.از این تعداد 738 نفر بر اساس فرمول نمونه گیری با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای توام با تصادفی ساده و منظم انتخاب شدند.در این پژوهش برای گردآوری داده ها از ابزار پرسشنامه استفاده شد. پس از تجزیه و تحلیل داده ها، یافته ها نشان داد که: مدیریت بدن در میان زنان 15 ساله و بالاتر تبریز از سطح متوسط به پایینی برخوردار است و بین متغیرهای مقایسه اجتماعی بدن، گروه های مرجع، سرمایه فرهنگی، اقتصادی، تحصیلات و مدیریت بدن در میان زنان همبستگی معنا داری وجود داشته و این متغیرها توانسته اند تا 37 درصد از واریانس مدیریت بدن را تبیین کنند.
    کلیدواژگان: مدیریت بدن، تغییر بدن، کنترل وزن، بدن زنان، مقایسه اجتماعی
  • سیدکمال الدین موسوی صفحه 85
    این پژوهش درصدد بررسی این مساله بود که درمیان دختران و زنان ایرانی چه نوع برداشت و تصوری ازموبایل رایج است؟ و آیا واقعا نگرش به موبایل در زنان وابسته به گروه های سنی، تحصیلی و... همگرایی نشان می دهد یا خیر؟ بدین منظور شهر تهران برای بررسی انتخاب شد و سوال های اصلی پژوهش در سال 1388در نمونه ای متشکل از 300 نفر از زنان ساکن در 6 منطقه مختلف از22 منطقه تهران توزیع و اجرا شد. نتایج عمده پژوهش عبارت بودند:1-نگرش ابزاری به موبایل(بامیانگین4/9) درزنان موردبررسی، از نگرش بیانگر(اجتماعی، فرهنگی، روانی) قوی تر بوده است.علاوه براین، نگرش احساسی- روانی نسبت به موبایل در مقایسه با بقیه نگرش ها(ابزاری، اجتماعی) بیشترین رابطه همبستگی (314/0) را با میزان استفاده ازموبایل داشته است. به عبارتی، هرچه شدت نگرش احساسی روانی به موبایل درزنان بیشتر بوده، میزان استفاده آن ها از موبایل نیز بیشتر بوده است؛2-همگرایی درنگرش های زنان وابسته به گروه های مختلف سنی، تحصیلی و... دراین پژوهش به شکل جالب توجهی بیش از تفاوت و تمایز در نگرش های آن ها بوده است.
    کلیدواژگان: نگرش ابزاری، بیانگر به موبایل، همگرایی نگرش ها، آپاراتژئیست، الگوی توسعه کارکردی موبایل
  • مهران فرج الهی، حسنعلی آقاجانی، زیبا گنجه خور صفحه 111
    هدف پژوهش حاضر، تعیین نقش آموزش بر روحیه کارآفرینانه دانش آموزان هنرستان های حرفه ای دخترانه در سه بعد تحریک انگیزه ها، پرورش ویژگی ها و فراگیری مهارت ها بود. نمونه آماری 331 نفر، و داده ها با استفاده از پرسشنامه ای با اجزاء استاندارد و ضریب پایایی 79% جمع آوری شد. یافته ها نشان داد که در مقایسه طولی سه ساله، بین متغیر آموزش و سه متغیر مرتبط با روحیه کارآفرینی یعنی تحریک انگیزه ها، پرورش ویژگی ها و فراگیری مهارت ها رابطه معنا داری وجود نداشت و میانگین نمره هر سه متغیر در میان دانش آموزان سال های اول تا سوم هنرستان های حرفه ای دختران یکسان بود و آموزش های ارائه شده در مدارس مذکور بهبود دهنده روحیه کارآفرینانه آن ها نبود. در مقایسه عرضی نیز به رغم برابری نسبی میانگین ها، انحراف معیار و ضریب تغییرات سه متغیر، رتبه اهمیت آنها بر اساس آزمون فریدمن، با هم تفاوت ملاحظه پذیری داشت. در پایان نتیجه گیری شد که مدیران و مسئولان نظام آموزشی به منظور بهبود روحیه کارآفرینانه دانش آموزان چگونه باید به برنامه ها و محتوای دروس هنرستان ها توجه کنند.
    کلیدواژگان: آموزش، کارآفرینانه، دانش آموزان، هنرستان های حرفه ای دخترانه، مازندران
  • مصطفی احمدوند، مریم شریف زاده صفحه 139
    پژوهش پیمایشی حاضر بر آن بود تا تعیین کننده های موثر بر مشارکت اجتماعی زنان روستایی را به عنوان یکی از عوامل اصلی توسعه روستایی، شناسایی کند. جامعه آماری پژوهش را زنان روستایی 16 ساله و بالاتر شهرستان بویراحمد تشکیل داده بودند که با استفاده از نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای250 نفر انتخاب و مطالعه شدند. ابزار پژوهش، پرسش نامه ای حاوی پرسش های باز و بسته بود که روایی صوری آن را متخصصان بازنگری و تایید کردند و برای سنجش پایایی آن نیز مطالعه پیش آهنگ انجام و ضریب آلفای کرونباخ 53/0 الی74/0 برای تعیین کننده های گوناگون محاسبه شد. یافته ها نشان داد مشارکت اجتماعی زنان روستایی مورد مطالعه در حد متوسطی است. همچنین نتایج حکایت از رابطه معنادار متغیرهای سن، سرمایه اجتماعی، نگرش به مشارکت، سطح تحصیلات، تماس با منابع اطلاعاتی، سطح اطلاعات و آگاهی و اشتغال در خارج از منزل با مشارکت اجتماعی زنان روستایی داشت. یافته های حاصل از رگرسیون سلسله مراتبی نیز نشان داد الگوی نظری پژوهش توانایی پیش بینی بیش از 37 درصد از تغییرات در مشارکت اجتماعی را داشته و متغیرهای سن، بعد خانوار، سرمای هاجتماعی، سطح تحصیلات، سطح آگاهی و اطلاعات، و اشتغال در خارج از منزل از مهمترین تعیین کننده های مشارکت اجتماعی زنان روستایی بودند.
    کلیدواژگان: مشارکت اجتماعی، زنان روستایی، توسعهاجتماعی، سرمایه اجتماعی
  • حمید برقی، یوسف قنبری، احمد حجاریان، منیره محمدی صفحه 167
    هدف از این پژوهش شناخت فعالیت پایه ای و غیر پایه ای اشتغال زنان در بخش های عمده اقتصادی و همچنین توزیع فضایی آن ها در سطح کشور بود. جامعه آماری پژوهش 30 استان کشور را در برمی گرفت که آمار و اطلاعات آن ها از سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1385 استخراج شد و با استفاده از تکنیک ضریب مکانی (LQ) محاسبات انجام و تجزیه و تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان دادکه تفاوت های زیادی در زمینه پایه ای بودن اشتغال زنان بین استان های کشور و در بخش های مختلف اقتصادی مشاهده می شود. در بخش های عمومی و خصوصی، استان های شمال غرب کشور با مقادیر 24/1 به عنوان استان های پایه ای و استان های سمنان و تهران با مقدار 76/0 استان های غیر پایه ای در زمینه اشتغال زنان شناخته شده اند.همچنین این وضعیت در بخش کشاورزی نشان دهنده آن است که 56 درصد استان های کشور به عنوان استان های پایه ای هستند که استان ایلام با مقدار 13/2 بیشترین مقدار و استان قم با مقدار 05/0 کمترین مقدار را به خود اختصاص داده اند. در بخش صنعت 43 درصد استان های کشور بالاتر از مقدار 1 و در گروه نواحی صادر کننده نیروی کار زنان به حساب می آیند. در بخش خدمات نیز 60 درصد استان های کشور دارای ضریب مکانی بالاتر از 1هستند که استان تهران با مقدار 59/1 و آذربایجان شرقی با مقدار 43/0 به ترتیب بالاترین و پایین ترین در این گروه به حساب می آیند.
    کلیدواژگان: اشتغال، توسعه اقتصادی، توسعه اجتماعی، نیروی کار زنان، ضریب مکانی، استان های کشور
|
  • Ali Asghar Moqaddas, Fatemeh Nowrouzi Page 7
    Changes brought about by globalization processes have created tensions and challenges so that they affect different values of generations (parents and children) as well. This is a survey-method research which attempts to study religious values of females having residence in Lar and Jahrom cities. Religious values have been indexed in three dimensions (collective، individual and beliefs). Using cluster sampling، 1060 female high school students and their mothers were selected for our survey. Findings show that generally the process of socialization (mother’s religious values) has a determining role in explaining their daughters’ religious values. In all، Jahromi girls are more religious than their Lari counterparts. The most striking difference between daughters and mothers can be said to lie in collective dimension of their religious behavior. But in Lar there is more difference between mothers and daughters in terms of religious values. Regarding the belief system، there is no significant difference between mothers and daughters. In Jahrom two factors، collective dimension of religious behavior and mothers’ beliefs، are meaningfully associated. In Lar mothers’ collective dimension of religious behavior and the rate of their use of information technology; the media، are the most important factors that affect daughter's religious values.
  • Mohsen Golparvar, Zahra Javadian Page 35
    We administered the present research to study the role of levels of self concept and perceived organizational justice on males and females psychological commitment. The statistical population included some workers of public sector organizations، among whom 305 persons (215 males and 90 females) were selected using stratified random sampling. Research questionnaires consisted of: levels of self-concept scale، distributive justice questionnaire، procedural and relational justice questionnaire and psychological commitment questionnaire. Data were analyzed using Pearson´s correlation coefficient، hierarchical regression analysis and independent sample t test. The results showed that: 1) There is significant difference between males and females in relational justice. 2) For males in the first block of hierarchical regression analysis، distributive justice، procedural justice and relational justice have significant relationships with psychological commitment (P<0. 05)، but for females in first block، relational justice and then procedural justice have positive relationship with psychological commitment. 3) In the second block with adding the levels of self–concept، individual self-concept for males، and relational self-concept for females have significant relationship with psychological commitment (p<0. 05). Findings of this research revealed that relational self-concept and relational justice are important for women’s psychological commitment، whereas for male’s psychological commitment، individual self-concept and distributive justice bear significance.
  • Mehdi Adibi Sedah, Mahasti Alizadeh, Kamal Koohi Page 59
    This paper seeks to offer a sociological explanation of body management among women in the year of 1389 (2010). The statistical population consists of women 15 years of age and older residing in the city of Tabriz. Such population amounts to about 543123 persons. This is a survey method research with a sample size of 738 persons. The sampling method used was combination of multi-stage cluster، random and systematic sampling. Via the questionnaire the necessary information was collected from the sample population. Upon data analysis، the findings show that: body management has a scale of low to moderate levels among women 15 years of age and older in Tabriz city. Amongst the variables which concern the social comparison of the body، reference groups، education، cultural and economic capital has significant correlation with body management and these variables explained up to 37 percent of the variable variance of body management.
  • Seyed Kamaleddin Mousavi Page 85
    Taking advantage of the theoretical orientation of Apparatgeist (Katz، Akhus. 2002) and the Functional Development Pattern (Geser، 2004)، this study has explored some similarities and differences in perceptions among a group of women in Tehran. In this context، conducted in Sept. 2009، a sample of 300 women residing in six distinct districts of Tehran was surveyed in order to asses: 1. Prevalent attitude about cell phone among different groups of women. 2. Relation between ‘mobile phones’ perceptions’ and ‘mobile usage rate’. 3. Similarity or dissimilarity of attitudes toward cell phone among different groups of women. Some of the main results of the research are: A: Instrumental attitude seems to be the strongest attitude toward cell phone among the women. B: There are significant correlation between ‘emotional attitude’ and ‘instrumental attitude’ with the ‘cell phone usage rate’. C: Similarities in attitudes toward cell phone are stronger than the differences.
  • Mehran Farajollahi, Hassanali Aghajani, Ziba Ganjehkhor Page 111
    Three reasons why we pay attention to entrepreneurship are: creating wealth، building productive employment، and developing technology. It is believed that a revolution is needed for entrepreneurship to take place in societies nowadays. Thus this study is aimed at determining the role education plays in entrepreneurship spirit of vocational high school girl students at three dimensions of stimulating motives، nurturing specifications، and learning skills. The sample was 331 elements; data collection instrument was a related questionnaire with the reliability level of 0. 79. The results states that، based on linear comparison، there was not found any relationship between education and three sub-variables related to entrepreneurship spirit، and the mean of three variables within a three-year period among students of the three grades have been similar، and that the curricula offered did not have any positive effects on promotion of entrepreneurship spirit. And، also based on breath-wise comparison، in spite of relative similarity of the mean scores، standard deviation، and dispersion coefficients of three variables، there had been differences among variables in terms of ranking their mean scores، based on the Friedman test. Finally، given these results، some suggestions were offered on how the managers and authorities can improve entrepreneurship spirit by attending to programs and contents of high school syllabus.
  • Mostafa Ahmadvand, Maryam Sharifzadeh Page 139
    The purpose of this survey study was to identify factors influencing rural women’s social participation in Boyer-Ahmad County، Iran. A simple cluster sampling technique was used to select a representative sample of rural women. A total of 250 rural women were interviewed with the aid of a questionnaire containing open and closed questions. Face validity was confirmed by experts، and the questionnaire was subjected to reliability testing by using data collection in the pilot study with Cronbach’s Alpha value of 0. 53 to 0. 74. However based on the data there was a correlation between the social participation of rural women and variables relevant to women's attitude، age، social capital، education، media، level of information، and job. Social factors that include age، family number، and social capital were among important factors in forming the social participation of rural women. Furthermore، the discriminate function of hierarchical regression modeling results showed that among the variables postulated in the model; age، family number، social capital، education، level of information، and job، were the most important determinants to predict social participation of rural women. Overall، the theoretical framework of this study was able to explain 37 percent of variability in social participation of rural women.
  • Hamid Barghi, Yusof Ghanbari, Ahmad Hajjarian, Monireh Mohammadi Page 167
    The purpose of preparing this paper was to identify the essential as well as non-essential activities relating to women’s employment in the main economic sectors of the nation، and to assess the spatial distribution of such employment. We were motivated by the fact that half the population consists of women who perform different kinds of economic activities. Yet، various cultural، economic and social barriers as well as gender discriminatory practices have affected their performance and forced them out of the official work force. The sample of this survey consists of 30 provinces. The statistics are derived from national census، then using LQ technique، the statistics are analyzed. Results show that vast differences exist among the provinces with regard to the essential activities of women. In public and private sectors of north-western provinces، by the figure of 1. 24 these provinces are known as essential provinces while Semnan and Tehran via the figure of 0. 76 are recognized as not essential provinces in terms of women employment. Also، in this regard، the agricultural sector shows that 56% of the Iranian provinces are essential، among which Ilam by the quantity of 2. 13 is the highest and Qom by 0. 05 ranks as the lowest. In the industrial sector، 43% of provinces are above 1 and are in the group which export women work force.