فهرست مطالب

مطالعات روانشناختی - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 26، بهار 1391)

فصلنامه مطالعات روانشناختی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 26، بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرشته چراغی، طاهره زمانی، رقیه قربانی، مهدی دستا صفحه 11
    هدف این پژوهش بررسی عملکرد تکالیف مربوط به حافظه شنیداری و دیداری در سطوح متفاوت اضطراب بود. در این پژوهش 78 نفر از دانشجویان سال اول مقطع کارشناسی دانشگاه شیراز شرکت کردند که به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. در این مطالعه از روش شبه آزمایشی استفاده شد. آزمودنی ها پس از پاسخ به سیاهه اضطراب بک، بر اساس میزان نمره اضطراب در 4 گروه (4 سطح) فاقد اضطراب، اضطراب پایین، اضطراب متوسط و اضطراب بالا جایگزین شدند. همه آزمودنی ها در معرض یک برنامه تهدید خود قرار گرفتند. سپس به آزمودنی ها دو تکلیف حافظه شنیداری و دیداری ارائه شد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد اضطراب تنها بر تکلیف شنیداری موثر بوده و این تفاوت تنها میان دو گروه با سطح اضطراب متوسط و اضطراب بالا مشاهده شد. یافته ها نشان داد که اضطراب، عملکرد افراد را در تکالیفی که پردازش واج شناختی، حافظه فعال را درگیر می کند، بیشتر از تکالیف دیداری تخریب می کند و با توجه به این که گروه دارای اضطراب متوسط بالاترین عملکرد را در تکلیف شنیداری نشان داده، می توان گفت که سطح بهینه ای از برانگیختگی می تواند به بهبود عملکرد منجر شود.
    کلیدواژگان: سطوح اضطراب، حافظه شنیداری، حافظه دیداری
  • رضا خجسته مهر، سحر فرامرزی، غلامرضا رجبی صفحه 31
    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش ادراک انصاف بر کیفیت زناشویی بود. نمونه مورد مطالعه در این پژوهش 300 نفر (138 مرد و 162 زن) بودند که از میان کارکنان متاهل اداره های دولتی شهر اهواز با روش تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار های مورد استفاده در این پژوهش عبارت بودند از سنجه ادراک انصاف (MEP) و سنجه کیفیت زناشویی (MMQ). تنها فرضیه پژوهش عبارت بود از: ادراک انصاف بر کیفیت زناشویی اثر مثبت دارد. برای ارزیابی مدل پیشنهادی از روش الگویابی معادلات ساختاری ((SEM و نرم افزار AMOS ویرایش 7 استفاده شد. مدل ارزیابی شده از شاخص های برازندگی خوبی برخوردار بود. نتایج الگویابی معادلات ساختاری نشان داد که ادراک انصاف در روابط زناشویی بر کیفیت زناشویی اثر مثبت قوی دارد. مضامین آموزشی نتایج و مدل ارائه شده در پژوهش حاضر به تفصیل بررسی شده است.
    کلیدواژگان: ادراک انصاف، کیفیت زناشویی، مدل سازی معادله ساختاری
  • فرشته باعزت، منصوره سادات صادقی، راضیه ایزدی فرد، شرمین روبن زاده صفحه 51
    هدف از این پژوهش اعتباریابی و رواسازی آزمون اضطراب امتحان فریدبن (FTA) در دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه شهید بهشتی بود. برای اجرای پژوهش، تعداد 328 نفر از دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی تهران به روش نمونه گیری نسبتی تصادفی انتخاب شدند. از روش تحلیل عاملی اکتشافی برای تحلیل داده ها و بررسی عامل های آزمون استفاده شد. برای برآورد پایایی آزمون، از ضریب آلفای کرانباخ استفاده شد. دامنه ضرایب آلفای کرونباخ برای آزمون 23 سوالی در نمونه ای به تعداد 328 نفر در گستره 83/0 تا 90/0 برای عامل ها در تغییر بود. ساختار عاملی آزمون اضطراب فریدبن بر اساس تحلیل عاملی اکتشافی و به روش تحلیل مولفه های اصلی با استفاده از چرخش واریماکس به دست آمد. نتایج آماری نشان داد همه سوال ها، همبستگی مناسبی با کل آزمون دارند و نیازی به حذف یا تغییر سوالی نیست. مقادیر آزمون KMO و بارتلت حاکی از آن بود که آزمون مناسب ماتریس همبستگی در تحلیل عاملی است. در تحلیل عاملی به عمل آمده، تمام 23 ماده وارد تحلیل شدند و هیچ یک از ماده ها، همبستگی کمتر از 3/0 نداشتند. فرم فارسی آزمون اضطراب امتحان فریدبن با 23 ماده و 3 عامل استخراج شد. لذا می توان نتیجه گرفت آزمون مذکور در جامعه دانشجویان ایرانی نیز از پایایی و اعتبار خوبی برخوردار است. و برای اجرای پژوهش های گوناگون در زمینه اضطراب امتحان دانشجویان قابل استفاده است.
    کلیدواژگان: آزمون اضطراب امتحان فریدبن، اعتباریابی، رواسازی، دانشجویان
  • احمد حسن زاده، کیانوش زهراکار، مهدی زارع صفحه 67
    این پژوهش از نوع پژوهش های شبه تجربی است که اثربخشی رویکرد معنادرمانی را به شیوه گروهی بر کاهش ناامیدی در زندگی معلولان ضایعه نخاعی پس از زلزله در شهرستان زرند بررسی کرد. جامعه آماری کلیه معلولان ضایعه نخاعی پس از زلزله در شهرستان زرند بودند که از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده (برای دو گروه 12 نفری آزمایش و گواه) انتخاب و در دو گروه گماشته شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه 20 سوالی ناامیدی بک بود. برای مقایسه میانگین های افتراقی دو گروه از آزمون t استفاده شد. در این پژوهش شش فرضیه مطرح شد که در این فرضیه ها، مولفه های مختلف ناامیدی و نمره کل با توجه به رویکرد معنا درمانی به شیوه گروهی بررسی شدند. نتایج این پژوهش نشان داد که t محاسبه شده برای بررسی میانگین های دو گروه در مولفه های مختلف ناامیدی در حوزه دستیابی به خواسته ها (512/3-)، نومیدی درباره آینده (862/4-)، نگرش نسبت به آینده (555/2-)، دورنمای زندگی (471/3-)، اعتماد به آینده (242/0-) و در حوزه نمره کل (685/8-) است که فقط فرضیه پنجم تایید نشد و بقیه فرضیه ها از لحاظ آماری معنادار تشخیص داده شده اند. نتایج نشان داد که این روش بر کاهش نا امیدی معلولان ضایعه نخاعی پس از زلزله موثر است.
    کلیدواژگان: معنادرمانی گروهی، ناامیدی، ضایعه نخاعی
  • فرشته حقیقت، سید کاظم رسولزاده طباطبایی، سمیه زادهوش صفحه 95
    هدف از اجرای پژوهش حاضر بررسی تاثیر درد بر جنبه های مختلف زندگی بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس بود. بدین منظور نمونه ای مشتمل بر 237 نفر(192 زن و 45 مرد) از بیماران مبتلا به ام. اس مراجعه کننده به انجمن ام. اس شهر اصفهان به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و با استفاده از پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی مرتبط با درد و پرسشنامه چندوجهی درد ارزیابی شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها آزمون آماری t برای معناداری r پیرسون، تحلیل رگرسیون و همچنین تحلیل واریانس یکراهه برای مقایسه میانگین گروه ها در داده های جمعیت شناختی استفاده شد. نتایج نشان داد که درد می تواند بر جنبه های مختلف زندگی بیماران مالتیپل اسکلروزیس تاثیر داشته باشد به طوری که باعث کاهش کنترل بر زندگی در آن ها شده و به اختلال عملکرد در زندگی روزانه و پریشانی هیجانی منجر می شود، همچنین واکنش های تنبیهی از طرف دیگران از جمله پیامدهای آن است. همان طور که ملاحظه شد، نتایج نشان دهنده اهمیت نقش درد بر جنبه های مختلف زندگی بیماران مالتیپل اسکلروزیس بود، لذا شناخت درد مزمن و اهمیت آن در زندگی این افراد می تواند به شناسایی زودتر و به موقع مداخلات برای کاهش دردهای مرتبط با ناتوانی منتهی شود.
    کلیدواژگان: درد، جنبه های زندگی، بیماران مالتیپل اسکلروزیس
  • سیدمهدی حسینی بادنجانی، منصور بیرامی، تورج هاشمی صفحه 117
    این پژوهش با هدف پیش بینی آسیب پذیری زنان سرپرست خانواده در برابر استرس بر اساس میزان حمایت اجتماعی و راهبردهای مقابله با استرس و منبع کنترل انجام شد. در این راستا از روش توصیفی - همبستگی استفاده شد. به منظور بررسی سوال های پژوهشی، 250 زن سرپرست خانواده به صورت تصادفی ساده از میان زنان سرپرست خانواده شهر شیراز انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه های نشانگان استرس خدایاری فرد، راهبردهای مقابله ای فلکمن و لازاروس، منبع کنترل راتر و حمایت اجتماعی دوک استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از روش رگرسیون چندگانه در نرم افزار spss تجزیه و تحلیل شدند. نتایج به دست آمده نشان داد که متغیرهای سبک های مقابله ای (گریز- اجتناب، دوری گزینی، رویارویی و جستجوی حمایت اجتماعی) و متغیر حمایت اجتماعی قادر هستند در تعامل با یکدیگر و به طور جدا تغییرات متغیر ملاک (آسیب پذیری در برابر استرس) را به طور معنا دار پیش بینی کنند.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری در برابر استرس، حمایت اجتماعی، منبع کنترل، راهبردهای مقابله ای، زنان سرپرست خانواده
  • حسین زارع، نیلا آخوندی صفحه 141
    مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین سبک های تفکر با خلاقیت در دانشجویان انجام شد. این پژوهش در قالب یک طرح توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانشجویان دختر و پسر دانشگاه پیام نور مرکز تهران در سال تحصیلی 1389-1390 است که تعداد کل آن ها در حدود 139000 نفر بود. از این تعداد 53 درصد دختر و 47 درصد پسر بودند. پس از تعیین حجم نمونه به روش کوکران نمونه ای به حجم 300 آزمودنی (160دختر و 140 پسر) به شیوه نمونه گیری خوشه ایطبقه ای انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه های سبک های تفکر استرنبرگ- واگنر و خلاقیت تورنس و برای تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی، ضریب همبستگی و مدل آماری رگرسیون گام به گام استفاده شد. تحلیل داده ها رابطه مثبت بین سبک های تفکر قانونی، قضایی، درونی و آزادمنشی با خلاقیت و رابطه منفی بین سبک های تفکر تک سالاری، سلسله مراتبی و کلی با خلاقیت را نشان داد. از بین متغیر سبک های تفکر این 7 سبک در پیش بینی خلاقیت دانشجویان سهیم بودند. در نتیجه می توان گفت سبک های تفکر با خلاقیت همبستگی دارد و باید در مطالعات علمی و تدابیر آموزشی به آن توجه شود.
    کلیدواژگان: سبک های تفکر، خلاقیت، دانشجویان، دانشگاه پیام نور
  • زهرا ابوالقاسمی صفحه 161
    این مجموعه شامل نمایه 4 شماره بهار، تابستان، پاییز و زمستان 1390 فصل نامه مطالعات روان شناختی است. در ابتدا فهرستی الفبایی از عنوان مقاله های منتشر شده در این 4 شماره به همراه اطلاعات کتابشناختی آنها آمده است. در ادامه «نمایه موضوعی (کلیدواژه)» و «نمایه پدیدآورندگان» می باشد که هر مدخل در این دو نمایه به شماره ردیف مربوطه در بخش اول، یعنی «فهرست الفبایی عنوان مقاله ها»، ارجاع داده شده است. لازم به ذکر است که کلیه اطلاعات کتابشناختی نمایه ها، ازجمله کلیدواژه ها، عینا مطالب چاپ شده در نشریه بوده و هیچ گونه تغییر یا استاندارد سازی نشده است.
|
  • Fereshte Cheraghi, Tahere Zamani, Roghaye Ghorbani, Mahdi Dasta Page 11
    The purpose of the study was to investigate the performance of the auditory and visual memory with different anxiety levels. Seventy-eight undergraduate students in Shiraz University participated in the study. The subjects first answered the Beck Anxiety Questionnaire and, based on their anxiety scores, were categorized in four groups; namely, non-anxiety, low anxiety, moderate anxiety, and high anxiety students. All subjects were exposed to a self-threat program. Then they were given two auditory and visual memory tasks. For data analysis, ANOVA was applied. The results indicated that anxiety affected auditory memory only and that the difference was observed between moderate and high anxiety groups. The findings show that the negative effects of anxiety on the performance of tasks with phonological processes involving working memory are more compared with those in visual tasks. Since the moderate anxiety group had the best performance on auditory tasks, it can be argued that an optimum level of arousal could help with a better performance.
    Keywords: levels of anxiety, auditory memory, visual memory
  • Reza Khojasteh-Mehr, Sahar Faramarzi, Gholamreza Rajabi Page 31
    The purpose of this study was to test the role of equity perception in marital quality. The subjects of the study were 300 married employees (men=138, women=162) in Ahvaz organizations. Participants completed Measure of Equity Perception (MEP) and Measure of Marital Quality (MMQ). The tested model had a good fit. Based on the tested structural equation modeling equity perception was predictive of positive quality. The result obtained and the model presented in this study was discussed in terms of their educational implications on equity.
    Keywords: equity perception, marital quality, Structural Equation Modeling
  • Fereshteh Baezzat, Mansoureh Sadat Sadeghi Razieh Eizadifard, Shermin Robenzadeh Page 51
    The aim of the present study was validation and standardization of Friedben Test Anxiety Scale (FTA) in Shahid Beheshti university students. For this aim, 328 students were selected from population of students of Shahid Beheshti university of Tehran through randomly sampling method. Exploratory factor analysis was applied in order to analyze the data and to explore the scale components. Reliability was estimated using, Cronbach alpha. Also factor analysis was used to explore the test components. The results revealed satisfactory internal consistency as measured by Cronbach alpha coefficient (0.83 to 0.90). Factorial structure of Friedben test Anxiety scale obtained based on exploratory factor analysis and principal components analysis with using Varimax rotation. Results of Data analysis showed reasonable correlation between all questions to the scales and there was no need to omit or changing any questions. In factor analysis established none of all the 23 items which were analyzed, were not correlated less than 0/3. the Persian form of Friedben Test Anxiety Scale (FTA) consisting 3 factors and 23 items. So we can conclude that Friedben Anxiety Scale has good validity and reliability in Iranian University students and applicable in various research areas in Test Anxiety.
    Keywords: Students, standardization, Friedben test anxiety, scale (FTA)
  • Ahmad Hasanzadeh, Keyanoush Zahrakar, Mahdi Zare Page 67
    In this quasi-experimental study, the efficacy of group logotherapy in reducing hopelessness among the spinal cord injury handicapped, after the zarand earthquake, was investigated. The statistical population included the whole spinal cord injuryed handicapps in zarand. They were selected using a simple random sampling procedure (12experimental and 12 control). The instrument used was Beck 20 – item hopelessness inventory. The statistical method used to show the difference between the groups was the t-student test. In this study, six hypotheses involving the various hopelessness dimensions and overall score in the context of group logo therapy were examined. Results indicated that the t-test for hopelessness in reaching one's goals, a bout the future, attitude toward the future, the life perspective, trust in future, and the overall score were - 3. 512, - 4. 862, -2. 555, -3. 471, -0. 242, and -8. 685 respectively. Thus all the hypothess, except hypothesis 5, were statistically confirmed. The findings revealed that group logo therapy is an effective therapeutic method in reducing hopelessness among the spinal cord injuryed handicapps.
    Keywords: Group logo therapy, Hopelessness, Spinal cord injury
  • Fereshte Haghighat, Seyedkazem Rasoolzade Tabatabaei, Somayeh Zadhoosh Page 95
    The purpose of this research was to investigate the effect of pain on Life Dimensions in people with Multiple Sclerosis. The population was included all Multiple Sclerosis patients referred to MS association in Isfahan city in 2008. The sample (n= 237) was selected by convenience sampling method. Demographic information related to pain questionnaire and Multidimensional pain inventory were administrated. The data were analyzed by SPSS16 software using T and Z test, Pearson correlation coefficient and regression analysis. Results indicated that pain effect on life dimensions in multiple sclerosis patients caused low control of life, interference in daily living, affective distress and punishing reaction by others. The results showed the importance role of pain on life dimensions in multiple sclerosis patients. So understanding of chronic pain in this population may facilitate early identification for timely intervention and minimize pain-related disability.
    Keywords: Pain, Life Dimensions, Multiple Sclerosis patients
  • Sayed Mehdi Hosseini Badenjani, Mansoor Beyrami, Touraj Hashemi Page 117
    The purpose of present study was to predict women's vulnerability (family's women's supervisor) against stress based on ratio of social support and coping strategies with stress and locus of control. Descriptive- correlation method was used in this direction. 250 women were selected in Shiraz city. They were selected with simple randomly method. For collecting data questionnaires such as Khodayari Fard's stress symptoms, Lazarus and Folkman's coping strategies, Rutter's locus of control and Duck social support had been used. Obtained data were analyzed by using multiple regression method in SPSS software. Obtained results indicated that coping styles variables (escape- avoidance, meeting and seeking social support) and social support variables were able to predict the interaction with each other and significant criteria variable changes separately (vulnerability against stress).
    Keywords: vulnerability against stress, social support, locus of control, coping strategies, supervisor family women
  • Hossein Zare, Nila Akhondy Page 141
    The present study was conducted aiming at reviewing, through a survey, the relation of thinking styles with creativity. This research was performed with descriptive-correlation method. Statistical population of the study included male and female students of Payam-e-noor University of Tehran Center of about 139000 students, 53% of them females and 47% males. Having the sample size determined using Koucran Method; a sample of 300 students – 160 females and 140 males – were selected, using stratified-cluster sampling method. The instruments were Sternberg-Wagner’s Thinking Style questionnaire and Torrance’s’ Creativity questionnaire, and to analyze the data, descriptive statistics, coefficient and stepwise regression methods were used. Regression analysis shows a positive relation between, judicial, legislative, internal and liberal thinking styles to creativity but a negative relation between monarchic and conservative and general thinking styles with creativity. Dimension of thinking styles contributed to the prediction creativity.
    Conclusion
    thinking styles were correlated with creativity, and this must be considered in scientific studies and training tactics.
    Keywords: thinking styles, creativity, students