فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان - سال دهم شماره 1 (پیاپی 30، بهار 1391)

فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
سال دهم شماره 1 (پیاپی 30، بهار 1391)

  • 168 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1391/04/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهره خسروی، لیلا چراغ ملایی صفحه 7
    هدف از مطالعه حاضر مقایسه تعهد اجتماعی، شادکامی و سلامت روان در نوجوانان و جوانان (دانش آموزان و دانشجویان) به تفکیک جنسیت بود. روش پژوهش، توصیفی و از نوع غیر آزمایشی و نمونه مورد مطالعه شامل 293 نفر از دانش آموزان دبیرستانی و دانشجویان دوره لیسانس بود که به صورت تصادفی انتخاب و بررسی شدند. به منظور تجزیه و تحلیل آماری داده ها از روش های آماری خی دو، تحلیل واریانس یک راهه و آزمون تعقیبی شفه استفاده شد.نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که بین سن و محتوای تجارب مثبت، شدت تجارب مثبت و سطح تعهد اجتماعی ارتباط معناداری وجود دارد. به علاوه بین جنسیت و محتوای تجارب مثبت، شدت تجارب مثبت و سطح تعهد اجتماعی ارتباط معناداری وجود دارد. همچنین مشخص شد افرادی که دارای سطح تعهد اجتماعی خودپسندانه یا لذت گرایانه هستند در مقایسه با افرادی که تا حدودی نسبت به سایر افراد تعهد اجتماعی دارند، اضطراب و بی خوابی، نارساکنش وری اجتماعی و افسردگی بیشتری را تجربه می کنند و همچنین از سلامت روان پایین تری برخوردار هستند. علاوه بر این مشخص شد افرادی که تجارب شاد با شدت بالاتر را به عنوان منابع شادکامی خود معرفی کرده اند، از سلامت روانی بیشتری برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: تعهد اجتماعی، شادکامی، سلامت روان، نوجوانان، جوانان
  • رضا خجسته مهر، فرح افشاری، غلامرضا رجبی صفحه 37
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش گذشت بر سازگاری زنان مطلقه است. در این پژوهش از یک نمونه در دسترس زنان مطلقه شهر اهواز استفاده شد که به فراخوان پژوهشگر برای آموزش گذشت پاسخ مثبت دادند. نمونه این پژوهش را 30 نفر زن مطلقه تشکیل دادند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده به دو گروه آزمایشی (15n=) و کنترل (15n=) گمارده شدند. فرضیه اصلی این پژوهش عبارت بود از: آموزش گذشت سبب بهبود سازگاری زنان مطلقه می شود. همه زنان مطلقه شرکت کننده در پژوهش به وسیله مقیاس سازگاری طلاق فیشر (FDAS) سنجیده شدند. در این پژوهش برای تحلیل داده ها علاوه بر آمار توصیفی، روش آماری تحلیل واریانس چند متغیری به کار برده شد. نتایج به دست آمده همه فرضیه های پژوهش را تایید کرد و نشان داد که آموزش گذشت نسبت به همسر سابق باعث افزایش ارزش خود (48/18،F= 001/0p<)، افزایش رهایی از رابطه قبلی (71/4، F=03/0p<)، افزایش اعتماد اجتماعی (38/21، F= 001/0p<) و افزایش خودارزشمندی اجتماعی (27/19، F= 001/0p<) و نیز باعث کاهش احساسات خشم (05/7، F= 01/0p<) و کاهش نشانگان غم و اندوه (73/30، F= 001/0p<) زنان مطلقه می شود.
    کلیدواژگان: گذشت، سازگاری، زنان مطلقه
  • غلامعباس توسلی، فاطمه مدیری صفحه 61
    هدف از این پژوهش بررسی شیوع جراحی زیبایی در زنان تهرانی و عوامل موثر در تمایل این زنان به جراحی های مذکور بود. در این پژوهش به شیوه پیمایش و با ابزار پرسشنامه 426زن تهرانی بررسی شد و یافته های آن نشان داد که حدود 15 درصد از زنان بررسی شده از جراحی زیبایی استفاده کرده اند. این زنان عمدتا زیر 35 سال، مجرد، با تحصیلات کارشناسی و از طبقه متوسط بوده اند. بیشترین انگیزه در تمایل زنان به این جراحی ها، کسب زیبایی به عنوان عاملی برای ارتقاء اعتماد به نفس معرفی شده است. این تمایل از طرفی متاثر از خصوصیات فردی و از طرف دیگر تحت تاثیر الزام های خارجی است، به طوری که در افراد مجرد، افراد با تحصیلات بالاتر، افراد دارای تصویر منفی از بدن1 خویش و افراد با اعتماد به نفس پایین تر بیشتر بوده و همچنین خانواده، دوستان، فامیل، همسر، پزشکان، ماهواره و تلویزیون به ترتیب در ایجاد این تمایل موثرهستند، ولیکن تمایل زنان به جراحی زیبایی با سن، اشتغال، پایگاه طبقاتی، رضایتمندی از زندگی و باورها و گرایش های دینی بی ارتباط است.
    کلیدواژگان: جراحی زیبایی، زنان، مدرنیته، جامعه شناسی بدن
  • وکیل احمدی، وحید قاسمی، شهلا کاظمی پور صفحه 81
    مساله مورد تبیین نقش گذار جمعیتی در تغییرات جامعه شناختی خانواده بود. آیا ساختار خانواده در مراحل مختلف گذار جمعیتی متفاوت است؟ از تئوری گذار جمعیتی اول و دوم به عنوان چارچوب نظری پژوهش استفاده شد. برای آزمون تجربی پژوهش از داده های ثانویه پیمایش جهانی ارزش ها و صندوق جمعیت سازمان ملل برای 50 کشور استفاده شد. نتایج نشان داد که ساختار خانواده در کشورها بر اساس مراحل گذار جمعیتی متفاوت است. کشورهایی مانند مالی، بورکینافاسو، عراق، زامبیا و... که در مراحل ابتدایی گذار جمعیتی اول هستند خانواده گرایی در بین آن ها زیاد و نگرش نسبت به ازدواج و تشکیل خانواده در آن ها مثبت است، اما در کشورهایی که در مرحله دوم گذار جمعیتی هستند مانند سوئد، فنلاند، فرانسه و... خانواده گرایی پایین و نگرش نسبت به ازدواج و تشکیل خانواده منفی است. روند تغییرات ازدواج و نگرش نسبت به خانواده و ازدواج در کشورهایی مانند ایران، ترکیه، مصر، مالزی و... نشان می دهد که نقش عوامل فرهنگی و به ویژه آموزه های اسلامی در خانواده گرایی و تشکیل خانواده مهم است. بنابراین، روند گذار جمعیتی دوم تک خطی نیست و بر حسب ساختار فرهنگی کشورها متفاوت است.
    کلیدواژگان: گذار جمعیتی اول، گذار جمعیتی دوم، خانواده گرایی، ازدواج
  • لیلا حکیمی تهرانی، مریم فاتحی زاده، ایران باغبان صفحه 103
    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش امنیت هیجانی بر تعارضات زناشویی زنان متاهل شهر اصفهان بود. این پژوهش به روش شبه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل اجرا شد. جامعه آماری، شامل کلیه زنان متاهل مراجعه کننده به یکی از فرهنگسراهای شهر اصفهان با تجربه حداقل یکسال زندگی مشترک در سال 1389 بود. نمونه پژوهش 40 نفر از بانوان متاهل بودند که از میان داوطلبان ثبت نام کننده در طرح مذکور انتخاب (این افراد نمرات بالاتری نسبت به سایر افراد در پرسشنامه تعارض زناشویی کسب کردند) و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارش شدند. ابزار اندازه گیری مورد استفاده در پژوهش عبارت بود از پرسشنامه تعارض زناشویی با پنج حیطه: تفاوت ادراکی، تعاملات، قدرت/کنترل، عواطف/ نیازها و عوامل محیطی. گروه آزمایش در هشت جلسه 90 دقیقه ای به صورت یکبار در هفته، تحت آموزش گروهی امنیت هیجانی(متغیر مستقل)قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق نرم افزار SPSS و روش آماری تحلیل کواریانس انجام شد. نتایج نشان داد که آموزش امنیت هیجانی بر تعارضات زناشویی زنان و نیز ابعاد آن در مرحله پس آزمون به صورت معناداری اثرگذار بود (05/0P<). بنابراین، می توان گفت آموزش امنیت هیجانی در جهت کاهش تعارضات زوجین موثر است.
    کلیدواژگان: امنیت هیجانی، تعارضات زناشویی، زنان
  • مژگان کرد، محمد عطاران، یزدان منصوریان صفحه 125
    پژوهش حاضر راجع به تجربه های دبیران زن از ایفای هم زمان نقش کار- خانواده و چگونگی تدریس آن ها در این موقعیت است. این پژوهش با استفاده از رویکرد کیفی انجام شد. نمونه پژوهش 20 دبیر زن بودند که با استفاده از شیوه نمونه گیری هدفمند از میان دبیران زن متاهل و دارای فرزند انتخاب شدند که سابقه تدریس بیشتر از 5 سال داشتند و در مقطع متوسطه شهرستان ایذه تدریس می کردند. نتایج نشان داد که دبیران زن فشارها و دوگانگی های زیادی را در موقعیت ایفای همزمان نقش کار -خانواده تحمل می کنند. آن ها در این وضعیت درجه های متفاوتی از تعارض، فشار و احساس شکست و ناکامی در نقش را تجربه می کنند. مشارکت نکردن همسران این زنان در انجام دادن کارهای خانگی یکی از عوامل زمینه ای قوی در به وجود آمدن این فشارها و دوگانگی ها در آن ها است. تجربه های منحصر به فرد زندگی دبیران زن نیز در دو مقوله تدریس غیر موثر و انتخاب شغل دبیری خلاصه می شود. دبیران زن به دلیل فشارها و تعارض هایی که در این موقعیت تجربه می کنند، راهبردهایی را برای کنترل وضعیت خود انتخاب می کنند که این راهبردها پیامدهایی منفی در تدریس آن ها و در نهایت، بر یادگیری دانش آموزان بر جای می گذارد. شرایط پذیرش شغل دبیری(ارتباط نداشتن با مردان، نیاز اقتصادی و انجام دادن بهتر نقش های خانگی) توسط زنان شرکت کننده در این پژوهش یکی از عوامل زمینه ای در به وجود آمدن چنین سهل انگاری هایی در تدریس از طرف دبیران است. وجود این عوامل زمینه ای و دوگانگی های نقش، تدریس غیر موثر این دبیران را باعث شده است.
    کلیدواژگان: نقش کا ر، خانواده، تدریس، دبیران زن، تعارض نقش، فشار نقش، شکست نقش، تدریس غیر موثر
  • مهدیه سادات میرترابی، یوسف حجازی، سیدمحمود حسینی صفحه 149
    مشارکت زنان روستایی ایران در فعالیت های اقتصادی به ویژه کشاورزی واقعیتی انکار ناپذیر است. این حضور در عرصه های اقتصادی کاهش هزینه های تولید و افزایش درآمد خانوار را باعث می شود. هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر ویژگی های فردی و خانوادگی زنان روستایی بر انگیزه مشارکت آن ها در فعالیت های کشاورزی بود. جامعه آماری پژوهش تمام زنان روستایی بالای 15 سال ساکن بخش آسارا (شهرستان کرج) را شامل بود (2810= N). نمونه آماری شامل 120 نفر به روش نمونه گیری تصادفی با انتساب متناسب انتخاب شد. نتایج حاکی از آن بود که رابطه مثبت و معنا داری بین انگیزه مشارکت در فعالیت های کشاورزی و متغیرهای تعداد اعضای خانوار، تعداد فرزندان، استفاده از منابع اطلاعاتی و میزان استفاده از فناوری های کشاورزی وجود دارد در حالی که رابطه منفی و معنا داری بین متغیر وابسته و میزان سواد و میزان درآمد خانواده مشاهده شد. همچنین زنان متاهل میزان انگیزه مشارکت بیشتری نسبت به زنان مجرد در فعالیت های کشاورزی داشتند. آزمون رگرسیون چندگانه نشان داد که متغیرهای استفاده از منابع اطلاعاتی، استفاده از فناوری های کشاورزی و میزان تحصیلات، توانایی تبیین 6/25 درصد از تغییرات میزان انگیزه مشارکت زنان روستایی را در فعالیت های کشاورزی داشتند.
    کلیدواژگان: انگیزه، مشارکت در فعالیت های کشاورزی، زنان روستایی
|
  • Zohreh Khosravi, Leila Cheragh Mollaei Page 7
    The purpose of this study is to compare social commitment، happiness and mental health among teenagers and young high-school and university students distinguished by their gender. Research methodology is descriptive and non-experimental. The sample consists of 293 high-school and B. A. -level college students chosen randomly for the study. The data analysis consists of the statistical method of one way analysis of variance، and the Shefe’s post hoc test. The findings show that there is a meaningful correlation between age and the context and intensity of positive experiences and the level of social commitment. There is also a meaningful correlation between gender and the context and intensity of positive experiences and the level of social commitment. It was also found that those whose social commitment level is self-centered or self-indulgent، experience more anxiety، insomnia، social dysfunction and depression compared to those who have social commitment towards others. These have also lower mental health. Moreover، those who present their happy experiences containing high intensity as their source of happiness enjoy a higher level of mental health.
    Keywords: Social Commitment, Happiness, Mental Health, High School, University Students
  • Reza Khojasteh, Mehr, Farah Afshari, Gholamreza Rajabi Page 37
    The purpose of this study is to investigate the effectiveness of forgiveness training on post-divorce adjustment in divorced women. Participants were 30 available divorced women who agreed to take part in the study. They were randomly assigned to experimental and control groups. The study was of pre-test/post-test design with control-group type. The main hypothesis of the study was forgiveness training will enhance post-divorce adjustment in divorced women. Fisher Divorce Adjustment Scale was used in order to collect the data. ANOVA and MANOVA were administered to analyze the data. The results confirmed all research hypotheses and showed that forgiveness training enhanced feelings of self-worth (p<0/001، F=18/48)، disentanglement from love relationship (p<0/03، F=4/71)، social trust (p<0/001، F=21/38)، and social self-worth (p<0/001، F=19/27) and decreased feelings of anger (p<0/01، F=7/05) and symptoms of grief (p<0/001، F=30/73) in divorced women.
    Keywords: Forgiveness, Adjustment, Divorced Women
  • Gholamabbas Tavassoli, Fatemeh Modiri Page 61
    The purpose of this article is to study the prevalence of cosmetic surgery among women in Tehran and to determine factors influencing women toward such surgeries. The study was conducted via survey research method using the questionnaire as the data gathering technique. This research through the questionnaire examined 426 females residing in Tehran. The findings show that about 15 percent of the respondents have had cosmetic surgery of some kind. Most of the women were under 35 years of age، single،college-educated at the B. A. level، and of the middle class. The majority of the women expressed that their main motivation for going through these operations was to enhance their beauty as a factor for upgrading the self-confidence. The willingness to be operated on was affected by individual characteristics as well as by the influence exerted from outside. So that the number of singles، with higher education، those who hadnegative body image، and who had lower self-esteem was greater compared to other groups. Among other influential factors persuading women toward cosmetic surgery were: the family and friends، relatives، spouses، doctors، TV، and the satellite channels. The following characteristics were irrelevant: age، employment، class base، life satisfaction، religious beliefs، and attitudes.
    Keywords: Cosmetic Surgery, Women, Modernity, Sociology of the Body
  • Vakil Ahmadi, Vahid Ghasemi, Shahla Kazemipour Page 81
    This article investigates the role demographic transition plays in sociological changes occurring in the family. Does family structure in various stages of demographic transition differ? It is used from demographic transition theory as theoretical framework of research. The data of survey value world and population bureau of United Nations for 50 countries have been used for empirical test of research hypothesis. The results showed that family structure is different in countries according to demographic transition stages. Some countries such as Mali، Burkina Faso، Iraq، Zambia، etc. which are in primary stages of the first demographic transition، the family possesses much significance. They exhibit positive attitude toward marriage and family formation. But in countries which are in second stage of demographic transition، such as Sweden، Finland، France، etc. the family is of little importance. The attitude toward marriage and family formation is negative. The trend of marriage changes and attitude toward family and marriage in some countries such as Iran، Turkey، Egypt، Malaysia، etc. show that the role of cultural factors and especially Islamic teachings are so important in forming family and family importance. Therefore the trend of second demographic transition is not nonlinear and it is different according to cultural structure of countries.
    Keywords: First Demographic Transition, Second Demographic Transition, Family Importance, Marriage
  • Leila Hakimi, Tehrani, Maryamalsadat Fatehizadeh, Iran Baghban Page 103
    This study investigated the effects of emotional safety training on marital conflict of the married women in the city of Isfahan. A semi-experimental research with pre-test and post-test design was carried out to pursue this purpose. Statistical population of this research included all the married women with at least one year experience of marital life who referred to cultural center in Isfahan. Research sample included 40 married women who were selected within availability sampling method and randomly assigned in control and experimental groups. The research tool was the marital conflict questionnaire، with five subscales included perceptional difference، interaction، power/control، affects/needs and environmental factors. Experimental group took part in 8 sessions of emotional safety training once a week. Covariance analysis was used to analyze the data collected by SPSS software. The result indicated that emotional safety training significantly influenced marital conflict and all its dimensions (P<0. 05).
    Keywords: Emotional Safety Training, Marital Conflict, Women
  • Mozhgan Kord, Mohammad Attaran, Yazdan Mansourian Page 125
    This study concerns female teachers’ experiences of conducting simultaneous roles at work and home and its effects on their teaching performance. The research adopted a qualitative approach and the target group was a sample of 20 female teachers who were selected through a purposeful sampling method. The teachers in this sample were married، had children، and having had performed more than five years of teaching experience at high-school level in the city of Ezeh. The findings showed they mainly suffer from an overwhelming pressure of the conflicts between their various roles at work and home. They experienced different scenarios of conflict، stress، and feeling of failure in diverse aspects of their roles. As their husbands do not mainly contribute to housework، this lack of support is one of the major contextual elements in creating such stressful situation. Their experiences of work-family conflict have been reflected in two main categories of ineffective teaching and selecting teaching as their carrier. Female teachers had to employ a number of coping strategies to overcome the pressure and stress in their roles which finally had a negative impact on their teaching performance and students’ learning. Moreover، their assumptions about the features of teaching as a profession، including not working with men and to have more free time to spend on housework، was one of the reasons which led to this situation. Finally، the paper concludes that existence of a number of contextual elements and the conflicts between their roles at work and home cause an ineffective teaching in the target group in this study.
    Keywords: Work – Family Conflict_Teaching_Female Teachers_Conflict Roles_Workload_Ineffective Teaching
  • Mahdiyeh Sadat Mirtorabi, Yousef Hejazi, Seyed Mahmoud Hosseini Page 149
    Participation of the Iranian rural women in economic activities, especially in agriculture, is an indisputable fact. This presence in the economic areas reduces production costs and increases household income. The purpose of this study is to investigate the effect of individual and family characteristics of rural women on their motivation in participating in agricultural activities. Statistical population includes all rural women who reside in Asara (Karaj) and are older than 15 years old (N=2810). A sample of 110 rural women was selected by using proportional random sampling method. The research results indicate that there is positive and significant relationship between motivation of participating in agricultural activities and household size, number of children and level of using agricultural technology while there is negative and significant relationship between the dependent variable and level of literacy and household income. In addition, married womenhad stronger motivation for participating in agricultural activities than the single one. The multiple regression analysis showed that using information resources, using agricultural technology and level of literacy explain 25.6 percent of variations in level of motivation of rural women participation in agricultural activities.
    Keywords: Motivation, Participation in Agricultural Activities, Rural Women