فهرست مطالب

مجله دراسات فی العلوم الانسانیه
سال نوزدهم شماره 2 (صیف 1435)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهادر قیم صفحه 1
    صابئین مندائی با پیشینه تاریخی عمیق، از گروه های شناخته شده در فرهنگ و تمدن اسلامی بودند. قرآن، صابئین مندائی را در ردیف اهل کتاب قرار داده است. حوادث تاریخی مرتبط با حیات دینی و اجتماعی صابئین در سرزمین فلسطین که در سنت شفاهی و متون مقدس صابئین مندائی ذکر آن آمده، می نماید که سرزمین فلسطین خاستگاه اولیه صابئین بود.
    مهاجرت صابئین به سوی بین النهرین تابعی از عوامل بیرونی – تهاجم قوای خارجی – و عوامل درونی – درگیری با یهود – بوده است. تسامح دینی حکومت های هخامنشی و اشکانی، در استمرار حیات دینی صابئین دربین النهرین به عنوان جزیی از قلمرو امپراطوری هخامنشی تا ساسانی، موثر بوده و مهاجرت آنها را به سوی مناطق جنوب غربی ایران – خوزستان – تسهیل نمود. صابئین از ابتدای ورود به قلمرو جغرافیایی ایران در خوزستان تاکنون، حیات دینی و اجتماعی پرفراز و نشیب، توام با عسر و یسر سپری کردند. اما در سال های اخیر با اعلام اهل کتاب بودن این گروه دینی توسط حضرت آیت الله خامنه ای (مدظله)، فصل جدیدی از حضور تاریخی صابئین در ایران گشوده شد و باعث گردید تا حیات دینی و اجتماعی این گروه در فرآیندی آرام سیر نماید. این یافته نگاری با رویکردی صرفا تاریخی و با بررسی منابع تاریخی و جرح و تعدیل آنها، سعی دارد تصویر واضحی از صابئی گری و بازشناسی مندائی ها از ستاره پرستان، ارائه دهد.
    کلیدواژگان: صابئین مندائی، حضرت یحیی (ع)، فلسطین، بین النهرین، خوزستان، اهل کتاب
  • سید احمد رضا خضری صفحه 17
    یکی از ویژگی های سده های دهم ویازدهم هجری، نبرد صفوی- عثمانی بود. از جمله دلایل این نبرد، تلاش هر یک از این دو دولت برای تسلط بر امارت های کردی، بویژه امارت اردلان بود که بر قلمروی وسیع وقلعه هایی استراتیژیک حکومت می کرد ودارای نیروی نظامی نیرومندی بود.
    این پژوهش با تکیه بر روش تاریخی در پی آن است تا اهمیت این امارت، تاثیر آن بر نبرد صفوی- عثمانی، موضع گیری آن درقبال این نبرد در مراحل مختلف وسیاست هریک از آنها در قبال این امارت؛ به ویژه سیاست دولت صفوی که سرانجام توانست آن را مطیع خود سازد، نشان دهد. همچنین تاثیر این نبرد برآن امارت را که از نتایج آن از دست رفتن بخش بزرگی از قلمرو آن وتبعیت از صفویه بود، بیان کند. ازجمله عوامل موثر بر پذیرش این تبعیت می توان از سیاست های ستم گرانه ی دولت عثمانی، طمع ورزی های آن برای تسلط بر شهرزور، در پیش گرفتن سیاست های معتدلانه تری توسط دولت صفوی وظهور دولت مرکزی نیرومندی در ایران، نام برد.
    کلیدواژگان: دولت عثمانی، دولت صفوی، نبرد صفوی، عثمانی، امارت اردلان
  • رضا کیانی صفحه 31
    مردم ایران و فلسطین در تاریخ معاصر خود شاهد تجاوزهایی مغرضانه، از جانب نظام بعث عراق و رژیم صهیونیستی بوده اند. تجاوز به ایران آبستن جنگی تحمیلی بوده که هشت سال به طول انجامید در حالی که تجاوز به فلسطین، به انتفاضه ای منجر شده که از آغاز اشغالگری اسرائیل تاکنون ادامه داشته است. این دو جنگ از واقعیت های تلخ و تجاوزهای انسانی فراوانی، پرده برداشته اند که در این راستا، مقاله ی حاضر در صدد است که به شعر مقاومتی که در ادبیات دو کشور در طول جنگ شکل گرفته است، با تکیه بر اشعار قیصر امین پور و عزالدین المناصره، و به روش تحلیلی – توصیفی، به بررسی مقایسه گونه ای بین شعر دو کشور بپردازد.
    از نتایج به دست آمده از این مقاله نیز سطح تعلق متون به یکدیگر را مشاهده می نماییم، چرا که مضامین مشترکی که در شعر امین پور و المناصره وجود دارد از احساس مشترک آن دو در قبال تجاوزگری دشمنان و آثار و تبعات آن، همچون قتل و کشتار، نشات می گیرد. بدین سبب مقاومت و پایداری با تمام ویژگی ها و شاخص ها بر احساس و اشعار آن دو اثر نهاده است.
    سوالی که در اینجا مطرح می شود و ما در پی پاسخ به آنیم، این است که: مهمترین مضامین مشترکی که ما را بر آن داشته که به مقایسه ی این دو شاعر بپردایم چیست؟
    کلیدواژگان: پایداری، انتفاضه، جنگ تحمیلی، قیصر امین پور، عزالدین المناصره
  • شکوه سادات حسینی صفحه 51
    دهه های سوم و چهارم قرن بیستم، به ترتیب آغاز پیدایش رسمی داستان کوتاه در ایران و سوریه به شمار می آید، زمانی که پیشگامان اندیشه های نوگرایانه، استفاده از این نوع ادبی را برای ایجاد تحولی ادبی در جامعه آن روزگار ضروری دانستند. در این میان، نقش داستان نویسان دو کشور که با استفاده از تکنیک های جدید غربی و خلق داستان هایی برخاسته از متن جامعه توانستند با همتایان غربی خود رقابت کنند، قابل توجه و بررسی است.
    نوشتار حاضر با استفاده از مدرسه تطبیقی آمریکایی، که مبتنی بر وحدت افکار بشری است، بدون آنکه روابط تاریخی یا زیرساخت های اجتماعی (برخلاف مکاتب تطبیقی فرانسوی و مارکسیستی) را در نظر گیرد، شباهت ها و تفاوت های داستان های پیشگامان داستان نویسی ایران و سوریه را در دهه های آغازین ظهور آن بررسی می کند.
    آغازگران این حرکت در دو کشور، دو قله داستان نویسی و سپس دو نماینده داستان نویسی زنان، نویسندگان مورد بررسی در مقاله حاضر هستند.
    بررسی تاریخ داستان نویسی در دو کشور نشان می دهد داستان کوتاه ایران، هم به لحاظ زمانی و هم از جنبه انگیزشی، آهنگی سریع تر از سوریه داشته است و به همین ترتیب، بسیار زودتر توانسته است شاهد هور نویسندگانی برجسته در این جنس ادبی باشد. این در حالی است که صداهای زنانه در سوریه بیشتر و بلندتر به گوش می رسد
    کلیدواژگان: داستان کوتاه، محمد علی جمال زاده، صادق هدایت، سیمین دانشور، علی خلقی، زکریا تامر، غاده السمان
  • حمیدرضا شریعتمداری صفحه 67
    ابوحیان توحیدی را همگان به عنوان ادیب و فیلسوفی می شناسند که به زیبایی وبا دقت فراوان دیدگاه ها، رویکردها وحلقات فلسفی قرن چهارم را - عمدتا در عراق عرب وعجم- روایت کرده است. آثار برجسته وی از قبیل الامتاع والموانسه والمقابسات به خوبی گویای قوت فلسفی وابداع ادبی اوست. از ابوحیان توحیدی چهره دیگری نیز به تصویر کشیده شده است که نشانگر تمایلات ونگرش های صوفیانه است. مهم ترین کتابی که این تصویر را ارائه می کند الإشارات الالهیه است که نثری بلند ومضامینی عارفانه وعاشقانه دارد. برخی در انتساب این کتاب به وی تردید کرده اند اما اغلب برآنند که این اثر تراویده ذهن وجان وقلم توحیدی است. آنانی که وی را دارای گرایش های صوفیانه دانسته اند احیانا خواسته اند زندگی وی را دارای دو مرحله عقلی وعرفانی معرفی کنند، حال آنکه به نظر نگارنده، توحیدی هم در آثار فلسفی اش نگاهی قهر آمیز به عرفان وتصوف ندارد وهم در آثار عرفانی اش در ستیز با عقل وعقل گرایی نیست.
    در این مقاله، با رویکرد وصفی و تاریخی ضمن بیان شواهد انتساب این کتاب به توحیدی، مضامین ورهیافت های عرفانی آن مورد بررسی قرار گرفته ونشان داده شده است که همان ابوحیان عقل گرا وانسان گرا با حفظ همان هویت، در کتاب الإشارات در قالب ابوحیان معناگرا وخداجو تبلور یافته است.
    کلیدواژگان: رویکردعقلانی، گرایش صوفیانه، ابوحیان توحیدی، الإشارات الالهیه، شناخت نفس، غربت
  • سیدمیرحسین علامه صفحه 83
    جستار حاضر در پی یافتن مولفه های موثر در رفتار و باور تاریخی –سیاسی شیوخ اردبیل پیش از شکل گیری صفویه و میزان تاثیرپذیری از جنبش های هم رفت تاریخی آن است. در میانه ی قرن هفتم، شاهد رویش و زایش دینی در طریقت صفوی، ناشی از حدوث خلا سیاسی، اعتقادی به دنبال هجوم مغول از یک طرف و زوال ساختار خلافت از طرف دیگر می باشیم. بین قرن هفتم تا دهم هجری، بهره برداری سه سویه از خویشاوندی سببی با آق قویونلوها و مولفه غزا در بستر سیاسی وبسامد سازی غلو در بستر مذهبی، پیروزی شیوخ طریقت اردبیل را به ارمغان می آورد.
    هجوم مغول، در جنبه اثباتی به فزونی یافتن گرایش به تصوف به عنوان گرانیگاه معنوی توده های عامه مردم کمک کرد و امکان خیزش، جهت تشکیل دولت سیاسی صفوی در قرن دهم را فراهم ساخت. در عین حال، معطوف سازی طریقت به تصاحب قدرت سیاسی، باگردش درونی در طریقت صفوی و گرایش به غلو و حفظ وحدت رویه با دیگر خیزش های صوفیانه قرن هشتم و نهم به نحو کارآمدی صورت می گیرد.
    پژوهش حاضر به روش تاریخی و وصفی و ضمن مطالعه کتابخانه ای می کوشد پاسخی برای این سوال بیابد که اندیشه ی دینی در طریقت صوفیانه اردبیل قبل از تشکیل دولت صفوی چگونه بوده ورویکرد شیوخ صفوی به اندیشه ی عالیانه، تحت تاثیر جه عواملی صورت گرفته است.
    نتایج گویای آن است که هرچند بعد از تهاجم مغول وقوت گرفتن پایگاه تصوف، طریقت های صوفیانه وغالیانه دچار چرخش درونی شدند: اما نکته این است که صفویان، برجسته ترین عامل جنبش های صوفیانه این دوران بودند که موفق به تشکیل دولتی فراگیر گشتند.
    کلیدواژگان: تصوف، تشیع، مشایخ صفوی، شاه اسماعیل، اردبیل
  • علی بیات صفحه 99
    مورد بررسی وپژوهش، روایتی است که زهری از عروه بن الزبیر واو از مروان بن الحکم والمسور بن مخرمه در صلح حدیبیه- که بخاری در صحیح وابن اسحاق در سیره با تهذیب ابن هشام ذکر کرده نقل کرده است. روایت تفصیل وقائع صلح حدیبیه از بیرون آمدن پیامبر اکرم (ص) از مدینه منوره تا برگشت ایشان را شامل شده است، وبررسی از دو جهت و با تاکید بر روش تاریخی و توصیفی می باشد.
    جهت اول از جانب سند، که نتیجه آن عدم صلاحیت راویان نخستن این روایت برای اعماد ووثوق اضافه بر مرسل بودن، ودر ضمن به نقد کوشش ابن حجر برای دفاع وتصحیح روایت نیز پرداخته شده است، شخصیت مروان اموی والمسور بن مخرمه وعروه وزهری بررسی نیز گردید.
    جهت دوم از جانب متن ومحتوا، که مواردی منحصر به این روایت یافت شده است واضافه بر غرابت ومشکوک بودن این موارد با درون مایه ومشی سیره ی پیامبر وشخصیت ایشان که در قرآن مبین آمده است تطابق ندارد واین موارد از طریق وسند دیگری در منابع یافت نشده است، علاوه بر آن، روایت مهم ترین واقعه بعد از صلح یعنی بیعت الرضوان راحذف وترک نموده است.
    کلیدواژگان: نقد روایت، نقد متن روایات، واقعه حدیبیه، صلح حدیبیه، بیعت رضوان
  • حنان محمد موسی، ناصر نیکوبخت، غلامحسین غلامحسین زاده *، کبری روشنفکر صفحه 119

    رمان «الباب المفتوح» (درگشوده) نوشته ی دکتر لطیفه الزیات که یکی از صد رمان برتر عربی به شمار می رود، به مسائل مهمی در حوزه ی مطالعات زنان می پردازد. از جمله ی این مسائل، رابطه ی بحث برانگیز آزادی دختر از یک طرف و آزادی میهن از سوی دیگر است. نویسنده نتیجه می گیرد که دختر، خود و آزادی خویش را نمی یابد مگر این که در ابتدا آن را در کلیتی بزرگ تر و مهم تر که در رمان مورد بررسی، مبارزه برای رهایی و آزادی میهن از استعمار است بیابد.
    لیلی شخصیت اصلی رمان، دختری دانشگاهی است که به رهایی از اسارت سنت ها و اصول متعارف و پوسیده ی جامعه دعوت می کند. او نمونه ای از دختران مصری است که در جامعه ای مردسالار زندگی می کند که به زن با نگاهی تحقیر آمیز می نگرد و تلاش در سرکوب آرزوها و بلند پروازی هایش دارد و با وجود این، لیلی، به خاطر اراده ای قوی در دفاع از حقوقش، الگوی دختران دیگر می گردد.
    در پایان رمان، لیلی موفق می شود هم در سطح شخصی کسی را که به او دل داده، به عنوان شریک زندگی انتخاب کند و هم در سطح عمومی در دور راندن استعمارگران و آزاد کردن میهنش شرکت نماید.
    این مقاله با روش توصیفی - تحلیلی و در پرتو نقد اجتماعی، سیمای دختر مصری در «الباب المفتوح» از لطیفه الزیات بررسی می کند و هدف از این بررسی آگاهی از نقش مهم زن – در تاریخ معاصر مصر به ویژه استقلال میهن و ساخت آینده ای بهتر و همگام با مرد است.

    کلیدواژگان: زن، ادبیات زنان، لطیفه الزیات، الباب المفتوح
|
  • Bahador Ghayem Page 1
    The Mandaee Saebeen, with a deep historical background, was among the known groups in Islamic culture and civilization. The Quran has placed them among the People of the Book. The historical events related to the Saebeen's religious and social life in the Palestinian territories that are mentioned in the oral tradition and Holy Scriptures of Mandaee Saebeen shows that the Palestinian territory was their early origin. Their migration toward Mesopotamia had been under the influence of external factors – foreign invasion– as well as internal factors – the conflict with the Jews. The religious tolerance of Achaemenid and Parthian governments was effective in the continuity of religious life of Saebeen in Mesopotamia as a part of Achaemenid to Sassanid Empire and ameliorated their immigration to the south-west parts of Iran, Khuzestan. Saebeen, from their first entry to the geographical domain of Iran in Khuzestan up to now (2010 AD), have experienced religious and social ups and downs with hardships and openings. However, in recent years, with the declaration of Ayatollah Khamenei that they are among the People of the Book, there opened a new chapter of Saebeen's historical presence in Iran and provided an easy course to their religious and social life. This study, with a purely historical approach, and with a consideration of historical sources, tries to give a clear picture of Saebeen and differentiate them from star-worshippers.
    Keywords: Mandaee Saebeen, Imam Yahiya, Palestine, Mesopotamia, Khuzestan, People of the Book
  • Ahmadreza Khezri Page 17
    Safavid-Ottoman conflict during 16th and 17th centuries was one of the characteristics of the medieval history. One of the reasons of those conflicts was their attempt to dominate over the Kurdish dynasties specially Ardalan that governed over a vast and strategic region and possessed a strong military power. The current study tries to show the importance of this dynasty and its role in the conflict between the two big empires at different time span. Also, the policies of these two empires with regard to the Kurdish dynasty specially the Safavids that finally succeeded in dominating over the Ardalans. The paper also intends to show the effects of the conflict on the dynasty that consequently lost a greater part in the west and its submission to the Safavids and the loss of its independence. The main factors that led to its submission were brutal Ottoman policies and its covetousness to gain Shahr-e-Zoor, as well as more moderate policies of Safavids and the appearance of a powerful centralized government in Iran.
    Keywords: Ardalan Dynasty, Safavid, Ottoman Conflict, Safavid Rule, Ottoman Rule
  • Yahya Maerof, Reza Kiani Page 31
    Iranian and Palestinian nations, during their contemporary history, have witnessed the hostile aggressions from two regimes of Zionism and Baathism. Aggression upon Iran led to an “imposed war” which lasted almost eight years, whereas aggression upon Palestine led to the beginning of the Israeli occupation that continue even today. These two wars led to plenty of bitter incidents and human catastrophe hence; this article tries to survey the resistant poems in Persian and Palestinian literatures. Relying on the poems of Qaisar Aminpour and Izzidden al-Manasrah as well as taking into account descriptive-analytical method, the paper tries to make a comparison between poetries of the two countries. The acquired results, too, highlight a close proximity between the levels of text. The common topics seen in the poems of Aminpour and al- Manasrah are the outcome of their common belief with regard to aggressions by respective enemies and their impacts such as killings, assassinations etc. The question that is propounded here and attempted to respond is: what is the most important common topic that can be taken into account while comparing these two prominent poets?
    Keywords: Resistance Movement, Imposed War, Qaisar Aminpour, Izzidden al Manasrah
  • Shokoohsadat Hoseini Page 51
    The third and fourth decades of 20th century seems to be the beginning of short story writing in Iran and Syria, the period when pioneers of modern thoughts considered this type of literature effective for creating literary transformation in societies. As such, it is remarkable to study the role of story writers of these two countries who by using new western techniques as well as creating social stories could compete with their western peers. The current paper, using Contemporary American Academy that is based on the unity of human thought, tries to study similarities and dissimilarities in pioneers of fiction writings in Iran and Syria in the early decades of their emergence rather taking into account historical relationship or social infrastructure (unlike comparative French and Marxist writings). Initiators of this movement in these two countries, two peaks of fiction writing and then two representatives of women fiction writing are some of the aspects being dealt in the current article. A review of history of fiction writing in these countries shows that short fiction of Iran, with respect to time as well as motive, had faster tune than Syria and by the same reason, it speedily could witness prominent writers in this literary domain. In the meantime, women voices in Syria becomes more and lauder then.
    Keywords: Short Persian stories, Short Syrian Stories, Mohammadali Jamalzadeh, Sadegh Hedayat, Simin Danishwar, Ali Khalghi, Zakriya Tamer, Ghadet al Saman
  • H.R. Shariatmadari Page 67
    Abu Hayyan al- Tawhidi is often known as a writer and philosopher whobeautifully and attentively narrated the 4th century viewpoints, approaches and philosophical chains – both Arabs and non-Arabs. His most prominent work such as Al-Imta val Mavaniseh va -Maqabesat tells his philosophical power and literary innovations. From, Al-Tawhidi, another face is sketched that indicates his inclination and outlook towards Sufism. The most important book highlighting his Sufi image is Al-Isharat al-Ilahiyeh that is a collection of long prose with mystic topics. In relation to this book, he has faced some criticism but majority of people believe that the work is outcome of his own mind and pen. Those who consider Tawhidi of being inclined towards Sufism have tried to introduce his life into two stages of rationalism and mysticism. However, it seems, in his philosophical works, al-Tawhidi doesn’t have furious outlook towards mysticism and even in his mystic work he does not fight with intellect and rationality. With the aim to describe relationship of this book with Tawhidi, the current research has tried to study mystic topics and approaches and indicated that same rational and humane Abu Hayyan, with preserving his identity, in the book al-Isharat, crystallized as idealist.
    Keywords: Al, Tawhidi, Sufism, Al, Isharat, Al, Ilahiyya, Self, Nostalgia
  • Allameh . Sayed Mirhossein Page 83
    The current paper tries to find out effective components in historical and political behaviors and beliefs of Ardebil sheikhs before the emergence of Safavid as well as the extent of influence from other contemporary historical movements. In the middle of the 7th century, we are witness to the growth and reproduction in Safavid faith arising from political vacuum after the invasion of Mongols on the one hand, and declining caliphate structure on the other hand. Between 7th and 10th centuries AH, the tripartite operation from casual relationship with Aghkoyunlulars, crusade component in the political bed, and frequency of rhetoric in religious domain, made the faith of Ardabil Sheikhs successful. Mongol invasion helped increase Sufi tendency as a mental base (fulcrum) of public and made the Safavid government in 10th century possible. At the same time, turning the faith in gaining political power effectively with internal transformation in Safavid creed tends to crusade and keeping with the precedents of other Sufi movements of 8th and 9th centuries. Although the marriage of Safi al- Din Ardebili with the daughter of Sheikh Ibrahim Zahed Gilani, was the beginning of recourses to Sufism and from components of legitimacy with Iranian-Shiite basis and problems arising out of Mongols as well as peoples’ need made an inclination towards miracle, but the assumption of some researchers in equalizing Iranian thought with Shia culture in order to select a leader or introduce it as an outcome of Safavid politics lack any religious base. Thus, theories of Tomas Burn, Rojer Sivry and Valter Heints regarding similarity and matching the Shiite believe with other cults are reviewable. In fact, taking into account the library approach, the current study tries to find the answer of the question as: "How was the religious thought of Ardebil creed prior to the formation of the Safavid government? And which factors affected the approach of Safavid Sheikhs the most?” Although, the Mongol invasion and strengthening of Sufism caused Sufi and Ghalian faith with internal transformation but the point is that, Safavids were the most prominent factor of Sufi movements at that time that were successful in forming an inclusive government.
    Keywords: Safavid, Shiite, Shah Ismail, Sufism, Ardebil
  • Ali Bayat, Seied Hosein Albadri Page 99
    The current research involves a narration reported by Al-Zuhri quoting the authority of Urwah ibn al-Zubayr on the authority of Marwan ibn al-Hakam and Al-Musawwar bin Makhramah about the Hudaibiyah Pact that has been cited by Al-Bukhari in his magnum opus Al-Sahih and Ibn Ishaq in his historical work Al-Sirah al-Nabawiyyah. This tradition includes the events from the beginning of the journey of Prophet Mohammad to Mecca and his return to Medina after concluding the pact of Hudaibiyah. This narrative has been studied with two angles: First, as for the chain of authority, the researcher proves the first reporter to be unqualified to be trusted and reliable in transmitting the narration. Besides, the narration is classified as interruptedly transmitted report (i.e. mursalah). The researcher then critically analyzes the attempt of Ibn Hajar and others to prove the authenticity of this narration. In this process, the personalities of Marwan ibn al-Hakam, Al-Musawwar ibn Makhramah, Urwah ibn al-Zubayr, and al-Zuhri were studied as well. Second, as for the text and content, the researcher finds this narration of exclusively containing some strange matters that are incongruous to conducts and personality of the Prophet as revealed by the holy Qur’an. Besides, these strange matters have not been mentioned by other references or narrations. Here, another point of doubt is that the narration lacks the most important event that followed the pact of al-Hudaybiyah i.e. Bay’at al- Ridwan (the allegiance of pleasure).
    Keywords: Event of Hudaibiyah, Pact of Hudaibiyah, Bayat al Ridwan, Criticism, Traditions
  • Hanan Mohammad Mosa Tahon, Naser Nikobakht, Gholamhosein Gholamhoseinzade, Kobra Roshanfekr Page 119

    The novel Al-Bab al-Maftooh by Latifah al-Zeyat is considered to be one of the best among dozens of Arabic novels for the issue it tries to highlight. One such issue is about the debatable relationship between the freedom of a girl on the one hand and the freedom of the society she lives in, where the author reaches to the conclusion that the girl does not find her freedom unless she accomplishes universality that is more important and bigger aspect and what the novel deals about is the struggle for her emancipation and liberation of country from colonialism. Leila -the main character of the novel- is an Egyptian college girl who is calling for liberation from tradition and crumbling social customs. She is a model for Egyptian girls living in a male-dominated society where women are being looked inferior and always face suppression of dreams and ambitions, and yet Leila, with her strong will in defending her rights, is a role model. At the end of the novel, Leila succeeds in achieving her personal feat and chose the one she fell in love. With her success at social level, she participates in the accomplishment of the biggest achievement i.e. to liberate the nation from the colonial rule. With descriptive -analytical approach, the current research takes into account the social criticism and the girl’s image in the feminine work of Al- Bab al- Maftooh by Latifa al-Zeryat. The study aims to highlight the role of women in the historical incidents and their active participation side by side with men for better future.

    Keywords: Arabic Novel, Women, Feminist Literature, Latifa al Zeryat, Al, Bab al Maftooh