فهرست مطالب

فنآوری تولیدات گیاهی - سال یازدهم شماره 2 (زمستان 1390)

نشریه فنآوری تولیدات گیاهی
سال یازدهم شماره 2 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا وصال طلب، منصور غلامی صفحه 1
    استفاده از ترکیبات طبیعی گیاهان با ویژگی ضد قارچی، ضد باکتریایی و آنتی اکسیدانی در کنترل ضایعات پس از برداشت محصولات باغی به ویژه کنترل پوسیدگی آن ها رو به پیشرفت است. در این مطالعه، عصاره اکلیل کوهی و میخک با استفاده از حلال اتانول و اسانس گیاهان مذکور با استفاده از دستگاه کلونجر استخراج شد. تاثیر عصاره ها روی رشد قارچ بیماری زای Botrytis cinerea به روش غذای مسموم و اسانس ها در حالت تماسی (غذای مسموم) و نیز تدخینی در غلظت های مختلف از صفر تا 600 پی پی ام بررسی شد. عصاره اتانولی هر دو گیاه به کلی فاقد اثر قارچ ایستایی بود. اسانس میخک در روش غذای مسموم در غلظت 300 پی پی ام و در روش تدخینی در غلظت 450 و 600 پی پی ام فعالیت قارچ کشی از خود نشان داد. اسانس اکلیل کوهی در روش تدخینی در غلظت های 300، 450 و 600 پی پی ام فعالیت قارچ ایستایی داشت. در غلظت های مشابه، اسانس نسبت به عصاره، روش تدخینی نسبت به تماسی و فرآورده های گیاه میخک نسبت به اکلیل کوهی فعالیت ضد قارچی بالاتری نشان داد.
    کلیدواژگان: Rosmarinus officinalis، Eugenia caryophyllata، روش غذای مسموم، روش تدخینی، ضدقارچی
  • سمانه متقی، غلامعلی اکبری، مهدی مین باشی، ایرج الله دادی، اسکندر زند، امید لطفی فر صفحه 13
    این پژوهش به منظور بررسی اثر عوامل مختلف محیطی بر پراکنش و تراکم علف های هرز باریک برگ غالب در مزارع گندم آبی کشور انجام گرفت. پنج علف هرز مورد مطالعهPhalaris minor، Avena fatua، Avena ludoviciana، Secale cereal و Lolium rigidum بودند. عوامل مورد مطالعه نیز عبارت بودند از ارتفاع از سطح دریا، میانگین دمای سالیانه خاک، میانگین بارندگی و تبخیر سالیانه، که همگی از نقشه های از پیش تهیه شده، استخراج شدند. هم چنین درصد ظهور علف-های هرز باریک برگ غالب در مزارع گندم آبی واقع در هر یک از 7 نوع اقلیم (بر اساس روش سیلیانینف) و 10 نوع خاک موجود در کشور تعیین گردید. بر اساس نتایج از بین چهار عامل محیطی، ارتفاع از سطح دریا و میانگین دمای سالیانه خاک بر تراکم علف هرز Phalaris minor، سه عامل ارتفاع از سطح دریا، بارندگی سالیانه و میانگین دمای سالیانه خاک بر تراکم دو علف هرز Lolium rigidum وAvena fatua، سه عامل بارندگی سالیانه، میانگین دمای سالیانه خاک و تبخیر سالیانه بر تراکم Avena ludoviciana و دمای سالیانه خاک بر تراکم علف هرز Secale cereal بیش ترین تاثیر را داشتند. بررسی پراکنش علف های هرز مذکور در اقلیم های مختلف نشان داد که علف های هرز Avena ludoviciana و Avena fatua به ترتیب بالاترین (28 درصد) و پایین ترین (6 درصد) وفور را در اقلیم های موجود در ایران دارند. هم چنین Avena ludoviciana و Lolium rigidum نیز به ترتیب بالاترین و پایین ترین میانگین وفور (به ترتیب 30 و 9 درصد) و سازگاری را به انواع خاک های موجود در کشور نشان دادند.
    کلیدواژگان: اقلیم، پراکنش، تراکم علف هرز، علف هرز باریک برگ و گندم
  • سید شریف سادات، خسرو پیری، محمود اثنی عشری، منصور غلامی، پیمان صالحی صفحه 25
    گیاه شاهبیزک (Atropa belladonna L.) از جمله گیاهانی است که به طور وسیع در طب سنتی ایران استفاده می شود. کاربرد تکنیک هیدروپونیک برای افزایش تولید متابولیت های ثانویه در داتوره با موفقیت انجام شده است. به منظور کاربرد این تکنیک در شاهبیزک، ابتدا این گیاهان قبل از اضافه نمودن توین 20 در شرایط هیدروپونیک کشت شدند. پس از 30 روز از رشد، گیاهچه ها به محیط های رشد هیدروپونیک محتوی غلظت های مختلف از توین 20 انتقال یافتند. در تیمار توین 7 درصد بیش ترین میزان آلکالوئیدهای تروپان در محلول غذایی انتشار یافت در حالی که کم ترین مقدار در تیمار شاهد (بدون توین 20) مشاهده گردید. بعد از اعمال تیمارها همه گیاهان نمونه توانستند پس از شستشوی ریشه آن ها با آب شهری به رشد خود ادامه دهند. نتایج این پژوهش نشان داد که در استفاده از روش هیدروپونیک جهت انتشار متابولیت های ثانویه گیاه شاهبیزک از طریق ریشه در محلول هیدروپونیک، اثر مثبت کاربرد توین 20 تا میزان 7 درصد قابل انتظار می باشد.
    کلیدواژگان: شاهبیزک Atropa belladonna L، هیدروپونیک، توین 20، آلکالوئید تروپان
  • عبدالله احتشام نیا، عبدالحسین رضایی نژاد، سیدجواد موسوی زاده، مجید علیخانی کوپایی صفحه 33
    در این پژوهش، تاثیر اسانس های گیاهان آویشن باغی، مورد و مرزه خوزستانی بر میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز در عصاره برخی میوه ها مورد مطالعه قرار گرفت. فعالیت آنزیم پراکسیداز با استفاده از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه فاکتور شامل مرحله کاربرد آنتی اکسیدان، منبع آنتی اکسیدان و غلظت آنتی اکسیدان مورد بررسی قرار گرفت. غلظت های صفر (شاهد)، 50، 75، 100 و 200 میکرولیتر در صد میلی لیتر از هر اسانس استفاده شد. عصاره میوه های موز، شلیل، گلابی، انگور، آلو، هلو، سیب لبنانی زرد و سیب لبنانی قرمز به عنوان منبع آنزیم پراکسیداز به کار برده شدند. نتایج نشان داد که اختلاف معنی داری در فعالیت آنزیم پراکسیداز در میوه های مورد مطالعه در هر دو مرحله وجود دارد (01/0>P). در پژوهش حاضر، به طور کلی غلظت های بالاتر اسانس مرزه خوزستانی نسبت به اسانس آویشن باغی و مورد، فعالیت ضد اکسایشی بالاتری را در مراحل قبل و بعد از عصاره گیری نشان داد که احتمالا به دلیل وجود کارواکرول به عنوان مهم ترین ترکیب فعال بیولوژیکی موجود در اسانس مرزه خوزستانی است که دارای فعالیت آنتی اکسیدانی قابل توجهی است.
    کلیدواژگان: اسانس، آنزیم پراکسیداز، فعالیت آنتی اکسیدانی، کارواکرول
  • لیلا جهانبان، امید لطفی فر صفحه 43
    جهت تعیین کاربرد میکروارگانیسم های موثر (EM) بر کارایی کودهای شیمیایی و آلی در کشت ذرت علوفه ای و تاثیر آن بر عملکرد این گیاه، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی اراک، به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک-های کامل تصادفی، با چهار تکرار اجرا شد. دو تیمار غلظت EM در سه سطح شامل صفر، غلظت 1:20 و غلظت 1:50 و نوع کود شامل سه سطح عدم مصرف کود، کود شیمیایی شامل نیتروژن، فسفر و پتاسیم (NPK) به ترتیب به میزان 300، 135 و 100 کیلوگرم در هکتار و کود دامی (20 تن در هکتار) در کشت ذرت سینگل کراس 704 استفاده شد. بر اساس نتایج، تاثیر نوع کود بر کلیه صفات و تاثیر غلظت EM بر کلیه صفات به غیر از طول دوره رسیدگی معنی دار گردید. تاثیر متقابل نوع کود و غلظت EM بر صفات ارتفاع بوته، شاخص سطح برگ، غلظت نیتروژن و فسفر و پتاسیم اندام هوایی و درصد پروتئین دانه و عملکرد علوفه خشک و علوفه تر معنی دار گردید. بر اساس نتایج، استفاده از EM تنها در صورت استفاده هم زمان با کود دامی قادر به افزایش جذب عناصر مورد نیاز گیاه شده و به دنبال آن با بهبود شرایط رشدی گیاه، عملکرد علوفه تر و خشک را افزایش داد. اختلاف بین کود دامی و کود شیمیایی NPK از لحاظ جذب مواد غذایی و عملکرد علوفه، که در شرایط عدم استفاده از EM بسیار بالا و معنی دار بود، در شرایط استفاده از EM با غلظت 1:20 بسیار کم و در مورد غلظت فسفر و پتاسیم، هم چنین عملکرد غیر معنی دار بود. بر اساس نتایج، استفاده از میکروارگانیسم های موثر منجر به افزایش کارایی کود دامی شده که علاوه بر افزایش عملکرد، از آلودگی شیمیایی حاصل از استفاده از کود شیمیایی جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: ذرت، عملکرد، کود دامی، کود شیمیایی، میکروارگانیسم های موثر
  • انسیه قربانی، داود بخشی صفحه 53
    در پژوهش حاضر، برخی از ترکیبات فنلی پوست، فنل کل و فعالیت آنتی اکسیدانی پوست و گوشت 13 رقم سیب بومی و وارداتی پرورش یافته در کلکسیون سیب موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر واقع در کمال آباد کرج مورد مطالعه قرار گرفت. ارقام مورد مطالعه از نظر ترکیبات اندازه گیری شده اختلاف معنی داری با هم داشتند. در میان این ارقام، پوست رقم پائیزه زرد مشهد بیشترین مقدار کلروژنیک اسید و پوست رقم جین هاردی بیشترین مقدار کاتچین، فلوریدزین و کوئرستین 3-گالاکتوزید را دارا بودند. بیش ترین مقدار سیانیدین 3-گالاکتوزید در پوست رقم آیدارد یافت شد. پوست رقم دلیشز و گوشت رقم استارکان روژ بیش ترین مقدار فنل کل و فعالیت آنتی اکسیدانی را نشان دادند. ارتباط مثبت و معنی داری بین مقدار فنل کل و فعالیت آنتی اکسیدانی پوست (**86/0) و گوشت (**93/0) مشاهده شد. تجزیه خوشه ایبر اساس فعالیت آنتی اکسیدانی پوست و گوشت، ارقام مورد مطالعه را در سه گروه کاملا مجزا با فعالیت آنتی اکسیدانی زیاد، متوسط و کم دسته بندی کرد. بر اساس این دسته بندی دو رقم ‘استارکان روژ’ و ‘شیشه ای تبریز’، با داشتن ظرفیت آنتی اکسیدانی زیاد در پوست و گوشت از نظر فواید سلامتی به عنوان ارقام بسیار ارزشمند معرفی شدند.
    کلیدواژگان: کوئرستین 3، گالاکتوزید، کاتچین، کلروژنیک اسید، فنل کل، فعالیت آنتی اکسیدانی
  • حجت الله مظاهری لقب، سعیده صلواتی، راحله محمودی صفحه 63
    زراعت آفتابگردان رقم آرماویرسکی که تاکنون هم در شرایط دیم و هم در رژیم های مختلف آبیاری برتری خود را در مناطق مختلف نشان داده، در استان کردستان نیز رایج است. به منظور تعیین تاریخ و تراکم کاشت مناسب این رقم در منطقه، اثر 3 تاریخ کاشت (عامل اصلی) در30 فروردین، 10 و 20 اردیبهشت و 6 سطح تراکم (عامل فرعی) به ترتیب شامل 7/4، 7/5، 6/6، 1/7، 8، و 10 بوته در مترمربع مطالعه شدند. آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار صورت گرفت. با بررسی عملکرد دانه، درصد روغن، تعداد دانه در طبق، وزن دانه در طبق، وزن هزار دانه و درصد پوکی معلوم شد که اثر متقابل دو فاکتور در وزن دانه در طبق و وزن هزار دانه موثر است. با تاخیر در تاریخ کاشت، تعداد و وزن دانه درطبق، وزن هزار دانه و عملکرد دانه به طور معنی داری کاهش، ولی درصد پوکی افزایش یافت. با کاهش تراکم بوته، صفات وزن دانه در طبق، وزن هزار دانه، درصد پوکی و عملکرد دانه افزایش یافتند اما تعداد دانه در طبق کاهش یافت. با توجه به نتایج حاصله از این آزمایش و برای دستیابی به عملکرد بالا، کاشت در 30 فروردین و اعمال تراکم 7/4 بوته در مترمربع در شرایط قروه کردستان و شرایط محیطی مشابه، پیشنهاد می شود. تکرار آزمایش در چند منطقه از استان کردستان و در چند سال قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، تاریخ کاشت، تراکم بوته، شرایط دیم، درصد روغن، اجزای عملکرد دانه
|
  • Vesaltalabz., Gholami Page 1
    The use of natural compounds due to their antifungal, antibacterial and antioxidant properties is proceeding in control of post harvest wastes especially postharvest decay. In this study Clove and Rosemary extracts were prepared using ethanol extraction and the essences were extracted with Clevenger apparatus. The effect of extracts on B. cinerea as pathogenic fungi was investigated by poisoned food and the effect of essences by fumigation and also poisoned food (contact) method, using different concentrations from 0 to 600 ppm. The ethanol extract of both plants had no fungi static effect. Clove essence at concentration of 300 ppm in poisoned food method and at 450 and 600 ppm in fumigation method stopped the fungus growth showing fungicide properties. 300, 450 and 600 ppm of rosemary essence in fumigation method, stopped the fungus mycelia growth showing fungi static properties. In the same concentrations, essence compared to ethanol extract, fumigation method to poisoned food method and clove to rosemary, showed greater antifungal effects.
    Keywords: Rosmarinus officinalis, Eugenia caryophyllata, Poisoned food method, Fumigation method, Antifungal activity
  • Mottaghis., Akbari, Gh. A., Minbashim., Allahdadii., Zande., Lotfifar, O Page 13
    This experiment was conducted to study the effects of some environmental factors on dispersal and density of five dominant grass weeds including of Avena ludoviciana، Avena fatua، Phalaris minor، Lolium rigidum، Secale cereal in irrigated wheat fields of Iran. Altitude، annual mean of soil temperature، rainfall and evaporation were got from topography and climatic maps، was used as environmental factors in this experiment. Also، abundance percentage of mentioned weeds was determined in different kinds of climate (based on cilianinov method) and 10 types of soil in Iran. According to the results، among studied environmental factors، altitude and annual mean of soil temperature on density of Phalaris minor، altitude and annual mean of soil temperature and rainfall on density of Lolium rigidum and Avena fatua، annual mean of soil temperature، rainfall and evaporation on density of Avena ludoviciana and annual mean of soil temperature on density of Secale cereal had the highest effect. Study of these weeds dispersal in different climates showed that Avena fatua and Avena ludoviciana had the highest and lowest dispersal in different climates، respectively. Also، Avena ludoviciana and Lolium rigidum had the highest and lowest consistency in different soil types، respectively.
    Keywords: climate, dispersal, grass weed, weed density, wheat
  • Saadat, S. S., Piri *, Kh., Essnaasharim., Gholamim., Salehi, P Page 25
    Atropa belladonna is one of the medicinal plants used in widespread in Iranian traditional medicine. The hydroponic, method was successfully used in Datura innoxia to increase the secondary metabolite production. In this study. Atropa belladonna plants were cultivated in hydroponic condition before being permeabilized with Tween 20. After 30 days the seedlings were transferred to hydroponics, solution containing different concentrations of Tween 20. High concentration of scopolamine (9.29 mg/1) and atropine (Tropane's alkaloid) were detected in the nutrient solution containing 7% of Tween 20 while the control solutions with no Tween 20 showed lowest levels of scopolamine and atropine. After having their roots rinsed, all the plants were able to survive. These results indicated that hydroponic solutions containing up to 7% of Tween 20 could facilitate release of secondary metabolites from the roots..
    Keywords: Deadly nighushade (Atropa belladonna), Hydroponics
  • Ehteshamniaa._Rezaeinejhad . A. H._Musavizadeh . S. J._Alikhani Koopaei . M Page 33
    In this experiment, the effect of Thyme, Myrtle and savoury essential oils was evaluated on value of peroxidase enzyme activity in some fruits extractions. Peroxidase enzyme activity using factorial test in randomized completely design with 3 factor including stage of applying antioxidants, source and concentrations of antioxidants. Four concentrations of 50, 75, 100, and 200 µl/100ml from each essential oil were applied. Extractions of Banana, Nectarine, Pear, Plum, Peach, Grape, Golden Delicious and Red Delicious apples fruits used as source of peroxidase enzyme. The antioxidant activity of essential oils was compared to that of ascorbic acid. One unit of enzyme activity is defined as a change in absorbance of 0.001 min-1 (units/min/gr).The results revealed that the antioxidant activity of each essential oil was different in the fruits (p<0.01). The highest percent antioxidant activity was obtained under applying high concentrations of savoury essential oils in most of fruits than thyme and myrtle essential oils. This result can cause presence of carvacrol in savoury essential oils that have high antioxidant activity.
    Keywords: Essential oils, Peroxidase enzyme, Antioxidant activity, Carvacrol
  • Jahanbanl., Lotfifar *, O Page 43
    This experiment was conducted to study the effect of effective organism (EM) application on efficacy of chemical and organic fertilizers in corn cultivation and their effects on yield as a factorial experiment on the base of complete randomized block design with four replications in research field of agricultural research center of Arak, Iran. Experimental factors were EM concentration included of three levels (0, 1:20 and 1:50) and type of fertilizer included of no application, fertilizer contain nitrogen, phosphorous and potassium (NPK: 300-135-100 kg/ha) and domestic manure (20 ton/ha). According to the results, the effect of type of fertilizer on all criteria and EM concentration on all of them except to length of maturity duration were significant. Interaction of fertilizer type and EM concentration was significant on plant height, leaf area index, nitrogen, phosphorous and potassium percentage of shoot, seed protein percentage and yield of dry and wet provender. On the base of results, simultaneous application of EM and domestic manure caused to increase necessary elements uptake of plant. So, yield of dry and wet provender was increased due to improvement of plant growth conditions. Difference between domestic manure and NPK on the point of nutrient uptake and yield of provender was high and significant in no EM application, low in 1:20 concentration of EM and non-significant in phosphor and potassium concentration and yield. According to the results, domestic manure efficacy was increased due to using effective microorganisms. So, in addition to yield increase, it caused to prevent chemical pollution due to using chemical fertilizer.
    Keywords: Chemical Fertilizer, Corn, Domestic Manure, Effective Microorganisms, Yield
  • Ghorbanie., Bakhshi, D Page 53
    In the present study, some phenolic compounds of peel, total phenolics and antioxidant activity of peel and pulp of 13 native and imported apple cultivars growing in apple collection of Seed and Plant Improvement Research Institute (SPII) located in Kamal-Abad, Karaj, were studied. Different cultivars had significant variations regarding all measured compounds. Among the studied cultivars the peel of ‘Paeez-e Zard Mashhad’ had the highest content of chlorogenic acid and the peel of ‘Jeanne Hardy’ had the highest content of catechin, phloridzin and quercetin 3-galactoside. The highest content of cyanidin 3-galactoside found in the peel of ‘Idared’. The peel of ‘Delicious’ and the pulp of ‘Starkan Roj’ showed the highest content of total phenolics and antioxidant activity. The positive and significant relation was observed between total phenolics and antioxidant activity in peel (0.86**) and pulp (0.93**). Cluster analysis based on the antioxidant activity of the peel and pulp, classified the studied cultivars into 3 completely separate groups, with high, medium and low antioxidant activity. Interestingly, based on this grouping, 2 cultivars ‘Starkan Roj’ and ‘Shisheie-e Tabriz’, with having high content of antioxidant capacity were considered as very valuable cultivars regarding health benefits.
    Keywords: Quercetin 3, galactoside, Catechin, Chlorogenic acid, Total phenolics, Antioxidant activity
  • Mazahery, Laghabh., Salvatis., Mahmoudi, R Page 63
    The cultivation of sunflower cultivar Armavirsky which has shown advantages under both rain fed and various irrigation system conditions in different areas, is also common in the Kurdestan province. In order to determine the sowing time and appropriate plant density of this cultivar in the region, the effects of three sowing times on 18th April, 29th April, and 9th May, and 6 density levels 10, 8, 7.1, 6.6, 5.7 and 4.7 plant/m2 respectively. The experiment was carried out as split plots in a randomized block design with three replicas. By analyzing the seed yield, oil percentage, number of seeds per cap, 1000-seed weight and the percentage of unfilled grains, it was found that with a delay in the sowing time the number and weight of seeds per cap, 1000 seed weight and seed yield decreased significantly but the percentage of unfilled grains increased. Although by decrease in plant density the traits related to the weight of grain per cap, 1000 seed weight, unfilled grains percentage and seed yield were increased, the number of grains per cap was decreased. Based on the findings of this experiment and in order to achieve the highest yield, the sowing time of 18th April and the plant density of 4.7 plants per square meter in the Ghorveh region of Kurdistan and other regions with similar ecological conditions are recommended.
    Keywords: Sunflower, Sowing time, plant density, Oil percent, Dry farming, Seed yield components