فهرست مطالب

بانوان شیعه - پیاپی 26 (بهار و تابستان 1390)

نشریه بانوان شیعه
پیاپی 26 (بهار و تابستان 1390)

  • 198 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/10/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • تاثیر دعا و نیایش بر میزان شادکامی / مطالعه موردی:زنان شرکت کننده در مراسم اعتکاف استان یزد
    سیدحبیب الله میرغفوری، فاطمه ابویی، نعیمه دره زرشکی صفحه 7
    تاثیر دعا و نیایش در کاهش مشکلات روحی و روانی جوامع در عصر حاضر موضوع پژوهش های فراوانی بوده است، در همین زمینه، این پژوهش به بررسی رابطه دعا و نیایش با شادکامی پرداخته است. نتایج این مطالعه حاکی از آن است که بین معنویت و شادکامی، رابطه مثبت، مستقیم و معناداری وجود دارد؛ به طوری که رشد و تقویت اعتقادات مذهبی، باعث افزایش شادکامی می گردد. یکی از مصادیق دعا و نیایش، اعتکاف است. اعتکاف شرایطی را فراهم می کند تا انسان ها با توشه معنوی و اعتقادی راسخ و ایمان و امیدی بیشتر، به زندگی خود ادامه داده، خود را برای صحنه های خطر و جهاد در راه خدا آماده سازند، همیشه با یاد خدا تلاش کنند، خود را در محضر پروردگار ببینند، از نافرمانی او بپرهیزند و به سوی سعادت دنیا و آخرت گام بردارند. بدین منظور، تعداد 151 نفر از زنانی که در مراسم اعتکاف سال 1388 شهرستان یزد معتکف شده بودند به روش نمونه گیری ساده انتخاب شدند. زنان طبق طرح شبه آزمایشی پیش از آزمون، پس آزمون، قبل و بعد از اعتکاف از طریق آزمون شادکامی آکسفورد مورد ارزیابی قرار گرفتند. تحلیل نتایج با استفاده از روش آزمون t دو گروه همبسته نشان داد: شرکت در مراسم اعتکاف و ارتباط خاص با خداوند در طی برنامه های خاص مراسم اعتکاف به طور معناداری باعث افزایش شادکامی می شود.
    کلیدواژگان: اعتقادات مذهبی، شادکامی، دعا و نیایش، معنویت، اعتکاف
  • زهرا چابکی نژاد، سیمین حسینیان صفحه 33
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه هوش معنوی با نگرش مذهبی در بین دانشجویان دختر دانشگاه الزهرا شهر تهران که در سال تحصیلی 89-88 مشغول به تحصیل می باشند انجام گرفته است. ابزار مورد استفاده عبارتند از: پرسشنامه هوش معنوی ناصری با 97 سوال و پرسشنامه نگرش مذهبی خدایاری فرد با 40 سوال که به منظور بررسی رابطه بین متغیر های پژوهش (هوش معنوی و نگرش مذهبی) بر روی نمونه پژوهش که شامل 202 نفر از دختران دانشجو می باشد اجرا گردید و به منظور آزمون فرضیه پژوهش، از روش آماری همبستگی استفاده شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که بین هوش معنوی و نگرش مذهبی رابطه معناداری وجود دارد (001/0 p<، 40/0 =r).
    در مجموع می توان نتیجه گیری کرد که هر چه افراد از هوش معنوی بالاتری برخوردار باشند از نظرنگرش مذهبی نیز در سطح بالاتری قرار دارند.
    کلیدواژگان: دختران دانشجو، نگرش مذهبی، هوش معنوی
  • حبیب زارع احمدآبادی، شیوا عربشاهی صفحه 49
    کارآفرینی به عنوان موتور محرکه توسعه اقتصادی و اجتماعی نقش اساسی در فرایند توسعه جوامع دارد. به طور کلی، یکی از عوامل موثر در توسعه روستایی، کارآفرینی است؛ زیرا کارآفرینی می تواند با خلق فرصت های جدید اشتغال و درآمد، نقش موثری در بهبود وضع اقتصادی و معیشتی روستاها داشته باشد. به همین دلیل، سنجش میزان کارآفرینی روستاییان و تلاش برای توسعه و تقویت کارآفرینی در فرایند توسعه روستایی از طریق فراهم کردن زمینه های اولیه آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از عوامل تاثیرگذار در توسعه کارآفرینی روستایی، می توان به توانمندسازی زنان و دختران روستایی و عشایری اشاره کرد. این هدف با اجرای برنامه های آموزشی در روستاها و مناطق محروم روستایی عملی خواهد شد. در این مقاله، ضمن پرداختن به برخی مفاهیم کارآفرینی، کارآفرینی روستایی، زنان کارآفرین، چالش ها و اهداف آموزش کارآفرینی و نقاط قوت و ضعف آن در روستاهای استان یزد مورد بررسی قرار گرفته است. در ادامه نیز اطلاعات حاصل از مشاهدات، مصاحبه ها و پرسشنامه تحقیق تجزیه و تحلیل شده و در پایان نیز پیشنهادهایی درباره طراحی و اجرای دوره های آموزش کارآفرینی بیان شده است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، کارآفرینی روستایی، زنان کارآفرین، آموزش کارآفرین
  • سید حسن وحدتی شبیری، ابراهیم عبدی پور، نسترن مقدس جعفری صفحه 73
    با توجه به اهمیت تشکیل خانواده، استحکام آن و پیامدهای منفی طلاق در جنبه های مختلف زندگی انسان از یک سو و اهمیت قانون از سوی دیگر، بررسی نقش و تاثیر قانون در میزان و نرخ طلاق ضروری است.
    مقاله حاضر به بررسی تاثیر قانون و مقررات تحول یافته بر نرخ طلاق می پردازد. با وجود ماده واحده اصلاح مقررات مربوط به طلاق مصوب 1371 مجمع تشخیص مصلحت نظام که بر اساس قانون مذکور، برای طلاق در تمام موارد حتی زمانی که زن و شوهر توافق دارند، مراجعه به دادگاه الزامی گردیده است و نیز برای ثبت رسمی طلاق صدور گواهی عدم امکان سازش به وسیله دادگاه لازم است، اما این سوال مطرح است که چرا آمار طلاق رو به افزایش است؟
    در پژوهش حاضر علاوه بر استفاده از آمار و ارقام سال های مختلف موجود در سازمان های مربوط، از جمله سازمان ثبت احوال، مرکز آمار کشور، آمارنامه ها و نیز کتب، مقالات و پژوهش های انجام شده و همچنین سایت های اینترنتی، تعداد 182 فقره پرونده موجود مربوط به تقاضای طلاق در مجتمع قضایی خانواده و بایگانی دادگستری شهرستان کرمان به عنوان نمونه پژوهشی استفاده شده است. این پرونده ها مربوط به سه دوره زمانی است که در آن دوره ها قوانین و مقررات تغییرات و تحولاتی را پشت سر گذاشته اند. دوره اول یک سال پیش از تصویب ماده واحده اصلاح مقررات مربوط به طلاق (1371) می باشد. دوره دوم یک سال بعد از تصویب ماده واحده مذکور، و دوره سوم سال 1388 است.
    کلیدواژگان: خانواده، طلاق، تحولات مقررات طلاق، تغییرات، نرخ طلاق، ایران، کرمان
  • مصطفی فضائلی، اولیاء محمدی صفحه 95
    اجرت المثل به عنوان یکی از حقوق مالی زوجه محسوب می گردد که در کنار حقوق مالی دیگر مانند مهریه، نفقه و... قابل مطالبه از سوی زوجه می باشد. منتها تا قبل از تصویب ماده واحده، در خصوص شرایط استحقاق زوجه و چگونگی تعیین این حق مالی، در حقوق ایران خلا قانونی وجود داشت که در نهایت، در تاریخ 28/8/1371مجمع تشخیص مصلحت نظام، تبصره 6 ماده واحده را تصویب نمود. هرچند تصویب این تبصره، جنبه حمایتی از حقوق زنان داشته است، ولی شرایط تدوین شده در این تبصره، برای مطالبه اجرت المثل، زنان را با مشکلاتی روبه رو ساخت. مطابق این تبصره، زوجه پس از تحقق 7 شرط و اثبات برخی از آنها، می تواند اجرت المثل را دریافت نماید و در غیر این صورت، از دریافت اجرت المثل محروم و مستحق نحله خواهد بود.کاستی ها و نواقص موجود در این ماده و تضییع حقوق زنان در دوران زوجیت و پس از فوت همسرانشان، سبب شد تا در سال 1385 تبصره ای به ماده 336 قانون مدنی الحاق گردد. هرچند مصوبات مذکور با هدف حمایت از حقوق زنان تدوین شده است، ولی هنوز هم در خصوص مطالبه اجرت المثل و شرایط دریافت آن انتقادهایی در جهت رفع نواقص و کاستی های قانونی وجود دارد که در این مقاله به تفصیل مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: حقوق ایران، اجرت المثل، شرایط استحقاق، قصد عدم تبرع، زوج، زوجه
  • علی اکبر جعفری، مرجان رضایی صفحه 133
    زنان به عنوان بخشی از جمعیت هر جامعه، همواره دارای نقش و اهمیت ویژه ای بوده اند. زن در فرهنگ ایرانی پیش از اسلام و دوران اسلامی، به ویژه از زمان رسمیت تشیع در دوره صفویه، به عنوان بخش موثر جامعه ایران شناخته شده است.
    در این دوره تاریخی، هویت ملی شیعی ایرانی شکل گرفت و شالوده بنیان های فکری و اجتماعی ادوار بعدی تاریخ ایران گذاشته شد. در این فرایند، نقش زنان بسیار مهم و اساسی بود. در واقع، بسیاری از آداب و رسوم و باورهای عمومی امروزه و به ویژه آنچه میان زنان مطرح و پذیرفته شده است، ریشه در شرایط اجتماعی دوره صفویه و نقش زنان در آن شرایط دارد. نظر به اهمیت موضوع، این پژوهش با هدف بررسی نگرش زنان دوره صفوی به خرافات و باورهای نادرست و نقش آنان در گسترش این باورها شکل گرفته است. سوال اصلی پژوهش این است که نگرش زنان دوره صفویه به خرافات و باورهای نادرست چه تاثیری در گسترش این باورها در جامعه داشته است؟ برای پاسخ گویی به سوال پژوهش، این فرضیه به آزمون گذاشته شده است که: «ماهیت جامعهصفوی و توجه به نقلیات و اخبار در جامعه از یک سو و فقدان شرایط لازم و برابر برای زنان در امر تحصیل و دانش افزایی موجب گرایش زنان عصر صفوی به خرافات و ترویج آن شده است.» یافته های تحقیق ضمن اثبات فرضیه، جنبه های مختلفی از خرافات رایج میان زنان آن دوره را به تصویر می کشد.
    کلیدواژگان: زنان، تشیع، صفویه، خرافات، آداب و رسوم اجتماعی
  • فتحیه فتاحی زاده، فهیمه غلامی نژاد صفحه 163
    قرن هشتم و نهم هجری از قرن های درخشان اسلامی است که زنان حضور جدی در علوم مختلف بخصوص علوم اسلامی داشته اند. در این دوره، زنان محدث مورد توجه و اعتماد عالمان و ناقدان حدیث واقع شده اند و مردان بسیاری در این قرن از زنان محدث اجازه حدیث و نقل آن را گرفته اند. به دلیل اهمیت این دوره، بررسی زندگی اجتماعی و علمی زنان عالم و فقیه این عصر می تواند الهام بخش اندیشه های محدثات در قرون بعدی باشد. یکی از زنان عالم این قرن، فاطمه ام الحسن ملقب به ست المشایخ، دختر گرامی شهید اول است. فعالیت های حدیثی زنان در عصر وی، معرفی شخصیت فاطمه ام الحسن (ولادت، زادگاه، و تبار و خاندان وی)، اقوال بزرگان در مورد وی و همچنین زندگی علمی، اساتید و مشایخ او از جمله مباحثی است که این نوشتار به آنها پرداخته است. آنچه در این میان از اهمیت برخوردار است این است که امروزه آثار علمی چندانی از وی باقی نمانده و در دست نیست و تنها، سندی تاریخی یا هبه نامه از وی به یادگار مانده است و گفته شده که این سند گواه جلال و تواضع او در برابر علم و علماست. در پایان، از شرایط سیاسی و اجتماعی و وضعیت مذهبی عصر وی سخن به میان آمده است.
    کلیدواژگان: فاطمه ام الحسن، ست المشایخ، هبه نامه، شهید اول، قرن 9
  • صفحه 187
|
  • Dr. Sayyid Habibullah Mir Ghafuri, Fatima Abbuie, Naima Darra Zereshki Page 7
    The effect of praying and worship in reducing the mental problems of the modern societies has been the subject matter of many researches. In this regard, the present research studies the relationship between praying and happiness. The results suggest a meaningful positive direct relationship between spirituality and happiness. Thus, the growth and reinforcement of religious beliefs would lead to an increase in happiness. One of the instances of praying and worship is religious seclusion. Religious seclusion prepares the ground for the individuals to go on their life with a firm faith and increased hope, preparing themselves for dangers and fighting for God, always attempting to see themselves before God and avoid disobeying Him to cover the path to the hereafter. To do the study, 151 women taking part in religious seclusion in 1388 SH in Yazd city, Iran, were selected through simple sampling. The subjects were evaluated through pre and post tests conducted before and after the seclusion using Oxford Happiness Questionnaire. Analyzing the results using the T-test in the two correlated group showed that taking part in religious seclusion and specific relation with God during the seclusion rites would lead to a meaningful increase in happiness.
    Keywords: religious beliefs, happiness, praying, worship, spirituality, religious seclusion
  • Zahra Chaboki, Nejad, Dr. Simin Husseiniyan Page 33
    The present study aims at investigating the relationship between spiritual intelligence and religious attitude among female students of al-Zahra University in Tehran in 1388-89 SH. The research devices used were the Naseri Questionnaire of Spiritual Intelligence with 97 questions and the Khudayari-fard Questionnaire of Religious Attitude with 40 questions used for investigating the relationship between research variables (spiritual intelligence and religious attitude) among the sample group composed of 202 female students; the correlation method was used for testing the hypothesis. The results obtained showed a meaningful relationship between spiritual intelligence and religious attitude (r = 0.40; p < 0.001).On the whole, it can be concluded that the higher an individual’s spiritual intelligence is, at a higher level her religious attitude will be.
    Keywords: female students, religious attitude, spiritual intelligence
  • Dr. Habib Zari Ahmad, Abadi, Shiwa Arabshahi Page 49
    Entrepreneurship, as the motive force of economic and social development, has a fundamental role in the process of development of societies. On the whole, entrepreneurship is one of the effective factors in rural development, because it can create new opportunities for getting a job and earning, and plays an effective role in improving economic conditions of livelihood in villages. This is why it is especially important to measure the level of entrepreneurship of the villagers and attempt to diffuse and reinforce it in the process of rural development by preparing the initial grounds for it. Among the effective factors in developing rural entrepreneurship, one can refer to enabling the tribal and rural women and girls. This goal can be achieved by conducting educational programs in deprived rural areas. In the present article, while dealing with some of the conceptions related to entrepreneurship, the following issues have been studied and investigated: rural entrepreneurship, female entrepreneurs, challenges that face teaching entrepreneurship, the goals of entrepreneurship, and its strong and weak points in villages of Yazd province. The article goes on analyzing the data gathered through observations, interviews, and questionnaires. Finally, some suggestions related to planning and conducting educational courses on entrepreneurship have been stated.
    Keywords: entrepreneurship, rural entrepreneurship, female entrepreneurs, educating entrepreneurship
  • Dr. Sayyid Hassan Wahdati Shubayri, Dr. Ibrahim Abdi, Pur, Nastaran Moqaddas Jafari Page 73
    Considering the importance of forming a family and strengthening it, and the negative consequences of divorce in various aspects of human life on the one hand and the importance of related laws on the other hand, it is necessary to investigate the effect of law on the rate of divorce. The present study investigates the effect of laws and regulations on the rate of divorce. Despite the single article on amending regulations of divorce (approved in 1371 SH by the Assembly for Discerning the Expediency of Islamic Regime, according to which it is necessary to refer to the court for divorce – even if the couple have mutual consent for it – and it is necessary for the court to issue a certificate to the effect that the couple will never reconcile) the question is why the rate of divorce is so high.In the present research, in addition to using existing statistics presented by the related organizations in previous years – including the General Register Office; the Statistics Center of Iran; the registered statistics; the books, essays and conducted researches; and the related internet sites – 182 cases of divorce requests in the Kerman Judicial Center for Family and Archive Office of Judicature in Kerman were used as research samples. These cases were related to three periods during which the laws and regulations experienced changes and evolutions. The first period is one year before approval of the single article on amendment of divorce regulations (1371 SH). The second period is one year after approval of that article, and the third year is 1388 SH.
    Keywords: family, divorce, evolutions in divorce regulations, changes, divorce rate, Iran, Kerman
  • Dr. Mustafa Fazaeli, Awliya Muhammadi Page 95
    Remuneration is considered as one of the financial rights of any wife, which can be claimed along with other financial rights such as dowry, alimony, etc. by the wife. Before approval of the related single article, however, there were no laws on the conditions of a wife’s desert and how these rights can be determined. In 8/28/1371 SH, the Assembly for Discerning the Expediency of Islamic Regime approved the proviso 6 of that article. While this was to protect the women’s rights, the provisions set for it caused some problems for women in claiming their remunerations. According to that proviso, the wife can claim her remunerations after seven requirements are realized and some of them are proved; otherwise she will be deprived of remuneration and will deserve to receive nihla. The weak points and defects in that article and, consequently, abusing the women’s rights in the conjugal period and after their husband’s death caused the lawmakers to append a proviso to the article 336 of civil law in 1385 SH. Although the aforementioned enactments aimed at protecting the women’s rights, there are still criticisms regarding removal of legal defects related to claiming remunerations and the conditions for receiving it, which have been discussed in detail in the present essay.
    Keywords: Iranian laws, remuneration, the requirements for deserving remunerations, non, gratuitous, husband, wife
  • Ali Akbar Jafari, Marjan Rezaie Page 133
    Women, as a part of population in any society, have always played an important role in society. In pre-Islamic and post-Islamic Iranian culture, especially after the establishment of Shiism under the Safawid dynasty, women have been recognized as an effective part of Iranian society. In that historical period, the national-Shiite Iranian identity was formed and the intellectual and social bases for later periods of Iranian history were founded. In that process, the role played by women was fundamental and effective. In fact, many of the current public beliefs and conventions, especially those common among women, have their roots in social conditions of the Safawid period and the women’s role under those conditions. Considering the importance of the issue, the present study aims at investigating the women’s attitude towards superstitions and false ideas in the Safawid period, and their role in spreading those ideas in the society. The main question of the study is as follows: “How effective was the women’s attitude towards superstitions and false ideas in spreading those ideas under the Safawids?” to answer this question, the following thesis was tested: “The nature of the Safawid society and paying attention to citations and news in the society on the one hand, and the lack of necessary and equal conditions for women in studying and acquiring knowledge on the other hand caused women’s leaning towards superstitions and diffusing them.” The findings of this study, while proving the abovementioned hypothesis, depict various aspects of superstitions common among women in the Safawid period.
    Keywords: women, Shiism, Safawiyya, superstitions, social conventions
  • Dr. Fathiya Fattahi, Zade, Fahima Ghulami, Nejad Page 163
    The 8th and 9th centuries AH are among splendid centuries of Islamic period when the women had serious presence in the realm of various sciences, especially the Islamic ones. In that period, the transmitter women were trusted by scholars and traditionists and many men received permission from female traditionists to narrate hadiths. Due to the importance of this period, an investigation of the social and scientific life of the female scholars and jurists in that period could reveal the traditionists’ thoughts in later centuries. One of the knowledgeable women of that century was Fatima Umm al-Hassan, entitled as Sitt al-Mashayikh, who was the First Martyr’s daughter. The followings are among the issues discussed in the present article: traditional activities of the women in the age Fatima Umm al-Hassan lived, a brief biography of hers (birth, hometown, and her family and lineage), the sayings of great authorities on her, her scientific life, her masters and sheikhs. What is the most important point here is that today there is not many scientific works extant, and the only document available is a historical one, a donation document, said to be an evidence of her humbleness before knowledge and knowledgeable men. Finally, the present article speaks of the political and social conditions and the religious circumstances in her age.
    Keywords: Fatima Umm al Hassan, Sitt al Mashayikh, donation document, the First Martyr, 9th century