فهرست مطالب

مجله راهور
پیاپی 1 (تابستان 1391)

  • 158 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1391/07/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدباقر علیزاده اقدم، ذاکر صالحی صفحه 11
    امروزه شهرها مهم ترین خاستگاه زیستی انسان ها هستند و با پدیده هایی مدرن نظیر آلودگی هوا،ترافیک،رانندگی پرخطر و تصادف مواجه اند که ناشی از ورود به دنیای مدرن است. رانندگی کردن و خطر تصادف احتمالی آن را باید در بافت زندگی افراد جست و جو کرد.رفتارهایی که فرد در زمینه ی رانندگی (نظیر:ویراژ دادن،سبقت گرفتن،عبور از چراغ قرمز،نبستن کمربند ایمنی و...)انجام می دهد، برآمده از موقعیت های ساختاری و انتخاب های فردی می باشد روش تحقیق در این مطالعه پیمایشی و نمونه آماری 400 نفر از رانندگان درون شهری تبریز بوده که به شیوه ای طبقه ای تصادفی مورد مطالعه قرار گرفته اند. نتایج نشان می دهد که بین سرمایه فرهنگی و اشتباهات بی توجهی، اشتباهات خطرناک، تخلفات خطرناک و سبک زندگی رفتارهای ترافیکی رابطه ی معنی داری داشته و از بین ویژگی های فردی، جنسیت، میزان تحصیلات و نوع خودرو رانندگان بر رفتارهای ترافیکی تاثیر گذار بوده است.
    کلیدواژگان: سبک زندگی رفتار های ترافیکی، اشتباهات بی توجهی، اشتباهات خطرناک، تخلفات خطرناک وسرمایه فرهنگی
  • میرزا علی خوشبخت، احمد علی خائف الهی، سید علی اکبر احمدی صفحه 31
    موفقیت هر سازمانی در گروی معطوف کردن کانون توجه آن سازمان بر استعدادهای منحصر به فرد کارکنان آن و تبدیل صحیح این استعدادها به عملکردی پایدار نهفته است. تاثیر عوامل مدیریت منابع انسانی بر کارآیی کارکنان از اهمیت فزآینده ای برخوردار است، با شناسایی این عوامل و بهبود و تقویت آنها می توان شاهد رشد و پیشرفت روز افزون سازمانها بود. تلاش در جهت ارتقاء کارآیی کارکنان، امکان کشف استعداد های نهفته در آنان را ایجاد کرده و آنان را برای اداره بهتر امور آماده می سازد. مقاله حاضر برآن است تا عوامل مدیریت منابع انسانی موثر برارتقاء کارآیی کارکنان در ستاد پلیس راهنمایی و رانندگی را بررسی نماید. در این مقاله در قدم اول سه فرضیه اساسی مطرح و پس از آشنایی کامل با ماهیت مساله در مرحله نخست با انجام مصاحبه با خبرگان و مدیران سه عامل مدیریت منابع انسانی (ارزیابی عملکردمناسب کارکنان، مشارکت دادن کارکنان درتصمیم گیری ها و اجرا دوره های کارآموزی) انتخاب و سپس بوسیله پرسشنامه تاثیر این عوامل برکارآیی کارکنان سنجیده خواهد شد. در پایان با تعیین اولویت بندی عوامل موصوف بصورت درون گروهی و کلی، اهمیت هریک از عوامل مشخص خواهد گردید. طی این اولویت بندی عامل «مشارکت دادن کارکنان در تصمیم گیری ها» در اولویت نخست و «اجرای دوره های کارآموزی و ارزیابی عملکرد کارکنان» در اولویت های بعدی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، ارزیابی عملکرد، مشارکت کارکنان، کارآموزی، شرح شغل، کارآیی
  • محمد مهدی طهوری نیا، افشین شریعت مهیمنی صفحه 57
    ساختار پیچیده مسائل طراحی شبکه حمل و نقل همگانی باعث شده تا روش های ریاضیاتی و عددی در بسیاری از مواقع راهکار مناسبی برای حل آنها محسوب نشوند. در دو دهه ی اخیر، استفاده از الگوریتم های ابتکاری و فراابتکاری، رویکردی مناسب تر برای حل اینگونه مسائل ایجاد کرده بطوریکه می توان امید داشت در زمان مناسب و با تقریب بهتر به جوابهای معنادارتری دست یافت. در این مقاله به معرفی جزئیات و نوآوری های ایجاد شده در الگوریتم اجتماع مورچگان برای طراحی شبکه ی حمل و نقل همگانی تغذیه کننده چندطریقه ای پرداخته شده و از زوایای مختلف کاربرد و روند بهینه سازی آن بررسی می شود. برای تحلیل نتایج بدست آمده، متدولوژی برروی یک شبکه ی فرضی اجرا گردیده و اثر پارامترهای مختلف الگوریتم بر روی نتایج مدل بررسی شده است. طبق نتایج بدست آمده، پارامترهای ورودی به الگوریتم نقش موثری در رسیدن به جواب بهینه دارند، بطوریکه با انتخاب بازه ی مناسب آنها، می توان زمان اجرای برنامه را کاهش و دقت مورد نیاز را افزایش داد. همچنین انتخاب مقادیر زیاد برای پارامتر تنظیم شدت فرمون باعث همگرایی سریع به سمت جواب بهینه ی کلی می شود حال آنکه مقادیر کم این پارامتر ممکن است که منجر به واگرایی برنامه شود. از طرف دیگر هرچه تعداد مورچه ها در شبکه بیشتر باشد، دقت جواب های بدست آمده نیز بیشتر خواهد بود. تعداد چرخه نقش موثری در زمان حل برنامه دارند بطوریکه کم بودن آن منجر به کاهش دقت در جواب مسئله می شود.
    کلیدواژگان: الگوریتم اجتماع مورچگان، بهینه سازی، طراحی شبکه، تغذیه کننده، چندطریقه ای
  • بررسی علل تصادفات در بزرگراه ها / (مطالعه موردی: بزرگراه های درون شهری اصفه ان)
    علی زنگی آبادی، غلامرضا شیران، خیری گشتیل صفحه 77
    تصادفات ترافیکی در حال حاضر به صورت یک معضل اجتماعی در سطح جهان مطرح است که همه ساله جان تعداد زیادی از مردم را گرفته و هزینه های اقتصادی بزرگی را به جامعه وارد می نماید. در کشور ما نیز این موضوع به مشکلی بزرگ و مهم درآمده است؛ به گونه ای که ایران به لحاظ تصادف ها و سوانح جاده ای و ترافیکی به عنوان یکی از کشورهای دارای بیشترین موارد تصادف و مرگ و میر ناشی از آن معرفی شده است. با توجه به این که بزرگراه های شهری سهم بسزایی از تردد و سفرهای شهری را به خود اختصاص می دهند، بنابراین در این تحقیق علل تصادف های بزرگراه های شهر اصفهان در سال های 88 و 89 مورد بررسی قرار گرفته است. پژوهش حاضر در پی شناسایی علل تصادفات در بزرگراه های درون شهری اصفهان، تعیین سهم هر یک از عوامل موثر در بروز تصادفات در بزرگراه ها، تحلیل توزیع و پراکنش فضایی تصادفات رخ داده در بزرگراه های مورد مطالعه و ارائه راهکارها و رهنمودها برای کاهش عوامل تاثیر گذار در بروز تصادفات با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و پیمایشی بوده که در قالب تحلیل های همبستگی و خی دو و تحلیل فضایی با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) به انجام رسیده است. همچنین مطابق فرضیات مطرح شده در پژوهش، بیشترین دلایل تصادفات در بزرگراه ها و ارتباط بین تخطی از سرعت مجاز و شدت تصادفات مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که بیشترین دلایل تصادف در بزرگراه های درون شهری اصفهان، عدم توجه به جلو، عدم رعایت حق تقدم و عدم رعایت فاصله طولی می باشد. در این میان سبقت و سرعت غیر مجاز بیشترین تصادفات فوتی در بزرگراه ها را به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، تصادف، بزرگراه، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • مسعود تقوایی، حمیدرضا وارثی، مظفر بهمن اورامان صفحه 99
    امروزه رشد و توسعه فیزیکی سریع و پرشتاب شهرها تحولات چمشگیری را در کیفیت کالبدی و کارکردی آنها سبب شده است و به تبع آن معضلات، مشکلات و نیازهای جدیدی را در عرصه برنامه ریزی شهری مطرح ساخته است. شهر کرمانشاه نیز به عنوان یکی از کلانشهرهای ایران، از این قاعده مستثنی نبوده که با توجه به توسعه بدون برنامه آن در سالهای اخیر و تمرکز و تراکم بیش از حد انواع کا ربری های بهویژه کاربری ها و خدمات درمانی در بخش مرکزی مسائل و مشکلاتی از جمله نارسایی در شبکه حمل و نقل، کمبود پارکینگ و... مواجه می باشد که با توجه به ارتباط دوجانبه بین ساختار فضایی و کالبدی و سیستمهای حملونقل موجود به عنوان عامل ارتباط دهنده کاربری ها در شهر به عنوان تعیین کننده رفتار ترافیکی و میزان ترافیک شهری باید مورد توجه جدی قرار بگیرند. این پژوهش با هدف شناخت پیامدهای توزیع نامناسب کاربری ها (خدمات پزشکی) بر ترافیک شهری و چندوچون آن در مرکز شهر کرمانشاه صورت پذیرفته است. نوع پژوهش توسعهای کاربردی و روش بررسی آن توصیفی تحلیلی بوده که بر اسلس رویکرد سیستماتیک استوار است. روش گردآوردی داده ها اسنادی، کتابحانهای، و پیمایشی بوده است. تحلیل داده ها با استفاده از مدلهای AHP، عملیات بافرینگ و تحلیل عاملی و به کمک نرمافزارهای GIS، SPSS، Auto CAD و Excel صورت گرفته است.
    نتایج بهدست آمده از پژوهش نشاندهنده آن است که مکانیابی کاربری های بهداشتی درمانی در سطح شهرکرمانشاه بر اساس اصول و ضوابط شهرسازی و برنامه ریزی نبوده و از پخشایش مناسبی برخوردار نیستند؛ بهطوری که تمرکز بسیار زیاد این کاربری ها در محدودهای از بخش مرکزی شهر سبب تداخل شعاع کارکردی آنها در این منطقه و عدم دسترسی مناسب محدوده وسیعی از دیگر مناطق شهری به این نوع کاربری ها شده است. همچنین این تمرکز، بیشترین تاثیر را در جذب سفرهای روزانه به این بخش از شهر داشته است. بهطوری که بیشتر مشکلات ترافیکی بخش مرکزی شهر ناشی از همین امر میباشد. در پایان جهت کاهش مشکلات یاد شده پیشنهاداتی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی کاربری زمین، ترافیک شهری، مرکز شهر، تراکم، شهر کرمانشاه، مدل AHP
  • نور محمد یعقوبی، ابوذر کیهانیان، ابراهیم سمیع پور گیری*، سلیمه لطیفی صفحه 129

    مطالعهء حاضر به منظور بررسی و شناسایی راهکارهای مدیریتی برای حل معضلات ترافیکی شهرستان تنکابن از شهرهای شمالی استان مازندران انجام شد. جامعه آماری مطالعه حاضر، کلیه رانندگان وسایط نقلیه سواری شخصی و عمومی شهرستان تنکابن تشکیل می دهند و برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری طبقه بندی شده استفاده شده است. ابزار گردآوری اطلاعات این مطالعه، مصاحبه و پرس شنامه است. نتایج این تحقیق نشان می دهد، سهم وسایط نقلیهء شخصی بالغ بر 95 درصد و سهم وسایط نقلیه عمومی تنها 5 درصد خودرو های موجود در شهرستان تنکابن را به خود اختصاص داده اند. همچنین کلیهء مسایل اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، زیست محیطی و اجرایی شهروندان و موقعیت جغرافیایی محیط مورد مطالعه، به عنوان عوامل موثر در ایجاد معضل تراف کی، نقش بسزایی دارند. به طوری که مردم تمایل شدیدی به داشتن وسیلهء نقلیه شخصی دارند.

    کلیدواژگان: مدیریت ترافیک، حمل و نقل، وسایط نقلیه عمومی و شخصی، ترافیک، ترافیک شهری، مدیریت
|
  • M. Alizadeh, Z. Salehi Page 11
    Nowadays، cities are the most important life origin of human and are face with modern phenomenas such as pollution، traffic، dangerous driving and accident. Driving and dangers of probable accidents should be investigated in people’s life. Driving behaviors (overtaking، passing red light، not fastening seat belt،…) are due to their structural position and individual choices. The method of study in this measurement study is 400 people of urban drivers of Tabriz which were investigated randomly. The results show that there is significant relation amony cultrral invest، and inattention error، dangerous error، dangerous violation and life style، and amony individual charocteristics، gender، education and vehicle type are affected on traffic behaviors.
    Keywords: Life Style of Traffic Behaviors, Inattention Error, Dangerous Error, Dangerous Violation, Cultural Invest
  • A. Khaef Elahi, M. Khoshbakht Page 31
    The success of organizations is based on the personal specifications of personnel and how to change them into a longsterm performance. Human resource management factors as a source of competitive advantage for organizations affecting the efficiency of personnel has a great importance for organizations. The development of organizations can be extended by identifying these factors and improving them. There are a wide range of managerial human factors that managers can focus on to achieve success and to improve the efficiency of personnel. This study aims at discussing human resource management factors that can affect personnel efficiency of traffic police. Therefore، three hypothesis are given and، in the first step، after interviewing with some managers and experts، three human resource management factors (performance appraisement of personnel، particippation of personnel in decision making processes، and training) are selected and then، through the use of a questionnaire، the effects of these factors on the efficiency of personnel are evaluated. Finally، the ranking order of these factors is determined. The results show that participation of personnel in decision making processes has the greatest priority and is followed by training and performance appraisement of personnel as the second and third priority levels، respectively.
    Keywords: Human Resource Management, Performance Appraisement, Partticipation of Personnel, Training, Job Description, Efficiency
  • A.Shariat Mahimani, M.Tahouriniya Page 57
    Considering increasingly growth of science and technology، the need to use modern methods in problem solving represents itself more than ever. Today many of mathematic equations are acceptable for designers; however، the trend of solving such equations creates problems that in some instances makes them impossible to be used. In tworecent decades، the use of modern guidelines that are well know as innovative and ultra innovative methods، paves new way for solving complicated problems. One of the most applicable methods in transportation problem solving، is ants colony algorithm. In this study we will review details and innovations made in this algorithm for designing multi-modes feeder network of public transportation، and from different aspects we will investigate its optimization process. In order to display the conclusions، we have performed the methodology in a supposed network and studied the impact of different parameters of the algorithm on the results of the model.
    Keywords: Ants Algorithm, Optimization, Network Design, Feeder Multi, modes
  • A. Zangi Abadi, Gh. Shiran. Kh. Gashtil Page 77
    One of the most remarkable and important consequences of traffic accidents، often neglected، are the damages and casualties in these accidents. A community’s general safety is such a demanding challenge to meet، which requires coordinated and integrated efforts in launching preemptive plans and measures. Everyday people come across different and various systems، among which traffic systems are not only most complicated systems but also deemed as the most dangerous ones as well. Hence، this study aims at identifying the causes of car crashes on Isfahan highways between 2009 and 2010 within the city perimeter، calculating the efficacy of each functioning factor in these accidents، analyzing the spatial distribution of the accidents on the specific highways، and proposing guidelines and solutions for reducing the effective factors of accidents. In carrying out the study، the researcher adopts analytic-descriptive and survey methods and approaches by spatial analysis using Geographic Information System (GIS). Regarding research hypothesis، this study also tries to investigate the most common causes of accidents، and explores relationship between violation of speed limit and severity of accidents. The results of the research reveal that the most common causes of accidents on Isfahan highways (within the city) are: inattention to the right of way (priority)، failure to observe safe longitudinal distance between two vehicles، and distraction. Although speeding and overtaking do not account for a significant percentage of the accidents، the consequences and intensity of these accidents are very shocking. Inarguably most of the accidents resulting in the deathof drivers and passengers are consequences of speeding and overtaking in routes where such acts are forbidden. The faster a car moves، the more severe is the accident، while the more aged is the drivers، the less possible is the occurrence of accidents. The researcher comes to the conclusion that these highways in Isfahan، namely Shahid Khararzi، khayam، Zobahan and Shahid Agharebparast have the highest occurrence of accident while other highways، Isfahan Eastern Highway، Shahid Hemat and Shahid Sayyad Shirazi have the least incidents of crashes.
    Keywords: Spatial Analysis, Collision, Highway, Geographic Information System (GIS), Traffic Accident
  • M. Taghvaei, H.R. Varesi, B. Oraman Page 99
    Today the rapid growth and development of cities has caused remarkable evolutions in the quality of its application، which in turn have proposed new problems and needs in the field of urban planning. Kermanshah as one of the large metropolises is not excluded from this condition considering the unplanning development in recent years and excessive concentration and congestion of different usages specially in health and care services have encountered with some problems including transportation systems and lack of parking lot; and regarding mutual connection between special construction and available transportation systems as connective means of usages in city as determiners of traffic behaviour and urban traffic extent should be paid into attention. This studyis done with the purpose of identifying the consequences of the improper distribution of usages (medical services) on urban traffic and its quality in the downtown of Kermanshah. The kind of research is developing – applicative and its study method is analytic descriptive and survey. The procedure of data collection has been documentary and questionnaire. This study concludes that localization of health and care usages in Kermanshah city have not been based on the regulations and principles of urbanization and planning - and have not such proper distribution that high concentration of these usages in an area of downtown causes interruption of their performance in this region and improper accessibility of the most large domain of other urban regions to these usages. This concentration have had the most effective impact on leading daily trips to this part of city. Therefore، most of the traffic problems of central part of the city stems from this displacement.
    Keywords: Land Usage Planning, City Traffic, Downtown, Congestion, Kermanshah City, AHP Model, Medical Application
  • N.M. Yaghoobi, A. Keyhanian, E. Sami Poor Giri Page 129

    The recent study was performed for the aim of studying and detecting management guidelines for the solution of traffic problems in Tonekabon city among the northern cities of Mazandaran province. The categorized sampling procedure is being used for selecting samples. The results of the study represent that the share of personal vehicle is %95 and public vehicles is only %5 of available cars in Tonekabon city. The findings also show all social, economic, cultural, environ mental and administrative problems of citizen and studied geographical location as effective factors in traffic crisis play important roles. The findings represent sever inclination of people to personal vehicles.

    Keywords: Traffic Management, Transportation, Personal, Public Vehicles, Urban Traffic