فهرست مطالب

تاریخ روابط خارجی - پیاپی 51 (تابستان 1391)

فصلنامه تاریخ روابط خارجی
پیاپی 51 (تابستان 1391)

  • 162 صفحه، بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/05/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جهانبخش ثواقب* صفحه 1
    خلیج فارس یکی از آبراهه های مهم با شهرت جهانی است که از دیر باز به لحاظ موقعیت جغرافیایی، سیاسی، نظامی و اقتصادی از اهمیت سوق الجیشی برخوردار بوده است. این آبراهه کانون تحولات عمده ای بود که از سده دهم هجری/ شانزدهم میلادی با ورود کشورهای اروپایی به این منطقه وضعیت آن پیچیده تر و بر اهمیت استراتژیک آن افزوده شد. هم از این رو، از جنبه فرهنگی به سبب تعامل ملیت های مختلف در این منطقه نقش برجسته ای در تبادل فرهنگ ها و اندیشه ها ایفاء کرد. همین موقعیت مهم موجب شد که از گذشته های دور نام خلیج فارس در متون تاریخی، جغرافیایی، اطلس ها، نقشه ها و اسناد گوناگون وارد شود و ماندگار گردد. با این همه، هر از گاه تلاش هایی نیز صورت گرفت که نام های دیگری به جای خلیج فارس جعل شود و یا این نام از روی نقشه های جغرافیایی حذف گردد.
    در این مقاله سعی بر آن است تا ضمن بیان برخی از وجوه اهمیت خلیج فارس، پیشینه و انگیزه های طرح جعل نام برای خلیج فارس که از یک سو به قدرت های فرامنطقه ای مربوط می شود و از سوی دیگر ریشه در ناسیونالیسم عربی و سیاست برخی از مرتجعین عرب با هدف ایران ستیزی و طرح ادعاهای واهی سرزمینی دارد، تحلیل و تبیین شود.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، ایران، قدرت های فرامنطقه ای، ناسیونالیسم عربی، جعل نام
  • محمدجعفر چمنکار* صفحه 19
    آموزه نیکسون یا سیاست مشارکت جمعی، راهبرد نوین سیاست خارجی آمریکا را در دهه 50 ش بنیاد گذارد. هدف این نوشتار بررسی دیپلماسی خارجی جدید آمریکا و زمینه های پیدایش آن و تبعاتش بر سیاست خارجی و منطقه ای دولت پهلوی دوم در واپسین دهه حیات این حاکمیت است. بر این اساس ایران تحت تاثیر شدید این نظریه به سرعت به یکی از قدرت های نظامی منطقه ای تبدیل شده و در راستای اهداف پنهان و آشکار دولتمردان واشنگتن و اندیشه های حکومت شاهنشاهی به مجموعه ای از فعل و انفعالات سیاسی و نظامی در حوزه خلیج فارس و ماورای آن اقدام کرد.
    کلیدواژگان: امریکا، ایران، دیپلماسی خارجی نوین، پهلوی دوم
  • محمدعلی رنجبر*، علی توکلیان، سیداحمد موسوی صفحه 57
    روابط سیاسی و بازرگانی ایران با کشورهای اروپایی و برخی کشورهای همسایه از عصر صفوی قوت گرفت. دولت روسیه نیز با اهداف سیاسی و تجاری باب روابط را با دولت صفویه گشود و راه های شمالی امکانات فراوانی را برای آن کشور فراهم ساخت که رابطه خود را با ایران از طرف دریای خزر و سرزمین های شرق و غرب این دریا برقرار کند. نخستین روزنه روابط تجاری ایران و روسیه در دوره صفوی از طریق سفارت نماینده کمپانی مسکوی برای شاه طهماسب اول صورت گرفت، اما در دوره شاه عباس اول مناسبات تجاری دو کشور وارد مرحله جدیدی شد. در واقع او در زمینه تجارت خارجی انعطاف و تساهل را به عنوان راه برون رفت از انزوای ایران صفوی برگزید. به این ترتیب ایران را به پیکره جهان رو به رشد پیوند زد. اما با مرگ شاه عباس اول جانشینان وی علاقه کمتری به تجارت نشان دادند. همچنین دو کشور ضمن فرستادن سفارت های خود به کشور یکدیگر علاوه بر اهداف سیاسی، منافع تجاری را نیز در دستور کار این سفارت ها قرار دادند. از جمله گروه هایی که نقش کلیدی در روابط تجاری ایران و روسیه ایفاء کردند، ارامنه بودند. سرانجام با به قدرت رسیدن پطر کبیر معادلات سیاسی تجاری دو کشور به سود روسیه پایان یافت. در مقاله حاضر با در نظر داشتن ین روند، بررسی تفصیلی با هدف آشکار نمودن چگونگی روابط تجاری ایران و روسیه صورت می گیرد و جایگاه سیاسی توجه به این نوع رابطه تبیین می شود.
    کلیدواژگان: ایران، روسیه، صفویه، شاه عباس اول، روابط تجاری
  • غلامحسین زرگری نژاد*، صباح خسروی زاده صفحه 79
    آداب پذیرش سفرا و دیگر ماموران خارجی از آغاز قاجار تا پایان دوره ناصرالدین شاه به مثابه شاخه ای از آداب دیپلماتیک موضوع این پژوهش است. دیپلماسی قاجاری برگرفته از سنت جامعه ایرانی و تداوم دیپلماسی حکومت صفوی بود. بررسی آداب دیپلماتیک با حجم وسیع ارتباطات خارجی از دوره فتحعلی شاه به بعد ضروری به نظر می آید؛ از آن جهت که در همین دوران و پس از کنگره وین قوانینی در راستای جهانی شدن آداب مربوط به دیپلماسی به تصویب رسید. بنابراین تبیین و چگونگی اجرای این آداب مساله اصلی جستار حاضر است. شیوه پژوهش حاضر توصیفی و تا حدودی تحلیلی و مبتنی بر اسناد و سفرنامه ها است. نتیجه بررسی ها نشان می دهد که در فقدان تشکیلات وزارت امور خارجه در ایران تا دوره ناصری آداب دیپلماتیک عرصه ای برای ظهور نیافت و همچنان به طور سنتی و در قالب اوامر شاه و صدراعظم به مهمانداران اجرا می شد. اما با تشکیلاتی شدن وزارت امور خارجه در دوره ناصری شرایط تغییر کرد و نوشتن ملزومات مراسم ورود سفرا و اجرای آداب مربوط به آن برعهده وزارت امور خارجه و زیر نظر صدراعظم قرار گرفت.
    کلیدواژگان: آداب دیپلماتیک، قاجاریه، سفرا، ماموران خارجی، وزارت امور خارجه
  • رودی متی ترجمه: حسن زندیه*، مصطفی نامداری منفرد صفحه 99
    بصره ایستاری در راه رسیدن به مکه بود. این شهر نقش محوری در تجارت و سیاست و نیز کشمکش قدرت میان دولت صفویه و امپراطوری عثمانی ایفاء می کرد. در سال 917ق./ 1512م. بصره تحت سلطه حکومت مستقل عربی به نام منتفق اداره می شد. ظاهرا نخستین بار شاه اسماعیل اول صفوی ادعای تملک بر بصره را داشت، اما هرگز تفوق خود را بر آن نواحی تثبیت نکرد. در سال 1021ق./ 1612م. یکی از سرکرده های نیروهای عثمانی با حفظ مقیدات محلی، سلسله مستقلی به نام افراسیاب را بنیان نهاد که تا سال 1080ق. / 1669م. بر بصره حکم می راند. دخالت در امور بصره تنها به ایرانیان محدود نمی شد؛ هنگامی که افراسیاب پاشا نیروهای والی هویزه را از شهر بصره بیرون کرد، نیروهای صفوی در اواخر سال 1029ق./ 1620م. تحت فرماندهی امام قلی خان به بصره یورش بردند. اما از آنجایی که پرتغالی ها از تجارت با بصره سود سرشاری کسب می کردند، در صدد دفاع از شهر برآمدند. اقتدار مجدد دولت عثمانی در سال 1080ق. / 1669م. منجر به صلح و آرامش 10 ساله در این ناحیه گردید، با این حال بار دیگر از سال 1090ق. / 1680م. جنگ ها با قبایل عرب به ویژه با قبیله منتفق از سرگرفته شد. طی سلطنت شاه سلیمان صفوی تعدادی از والیان بصره به دولت ایران پناهنده شدند و از حاکم صفوی تقاضای کمک نظامی نمودند. اما شاه برای حفظ قرارداد صلح بین دو کشور به هیچ یک از آن ها کمک نکرد. سرانجام در دوره شاه سلطان حسین صفوی بود که پادگان ایرانی کلید طلایی دروازه شهر را به فرمانده عثمانی واگذار کرد و نیروهای ایران در سال 1110ق. / 1700م. شهر را ترک کردند. این پژوهش تنها قدرت ها و قبایل در دوره مورد بحث را بررسی نمی کند، بلکه جامعه بصره و مشکلات آن را از آغاز سده شانزدهم تا پایان سده هفدهم به تصویر خواهد کشید.
    کلیدواژگان: ایرانیان، ترکان، اعراب، صفویه، امپراطوری عثمانی، بصره، کشمکش ها
  • محمدعلی کاظم بیکی* صفحه 145
    گفته می شود در مناسبات بین دولت ها به جای دوستی و دشمنی پایدار، تنها مسئله منافع دائم مطرح است که باید برای حفظ آن کوشید. آیا در شرایط سیال منطقه ای و بین المللی اقدامات فرصت طلبانه می تواند متضمن منافع پایدار برای دولت های همجواری باشد که افزون بر محدودیت های خود، در معرض سیاست های قدرت های بزرگ قرار دارند؟ مقاله حاضر به بررسی فرصتی وسوسه کننده اختصاص دارد که به عنوان رویدادی ضمنی در خلال جنگ های کریمه (1853-1856)، نصیب ایران شد تا علیه رقیب منطقه ای خود عثمانی اقدام کند.
    کلیدواژگان: تقابل فرصت طلبی، منافع دائم، مناسبات، ایران، ترکیه
|
  • Jahanbakhsh Savagheb* Page 1
    The Persian Gulf has been one of the important waterways of strategic Importance in terms of geographical, political-military and economical- commercial situations, for a long period. This waterway has been the focus of chief events that intricate it's situation and increase its strategic importance especially with the arrival of European countries in this region from tenth A.H./sixteenth A.D century. Besides, because of cultural interactions among regional countries, this area has played an important role in the exchanges of thoughts from a long time ago up to the present. This important situation caused this gulf to be known as 'Persian Gulf' all around the world in its very long history and to be used in different international texts, atlases, maps and various documents from far past times. However, nowadays some abortive efforts have been made to change it name. In this paper, the writer first, discusses Persian Gulf's importance from different aspects, then he analyzes and explains the motives behind the attempts to forge the name 'Persian Gulf'. In fact, it is a conspiracy planned by a number of overseas governments, and enforced by Arabic nationalism, as well as wrong policies led by Arab Reactionaries who are anti-Iran and pursue chimerical claims on territory.
    Keywords: Persian Gulf, Arabic Gulf, British, Arabic Nationalism, Name forging plans
  • Mohammad Jafar Chamankar* Page 19
    Nixon Doctrine, known as partnership policy was proposed in 1970s as new policy of the U.S. The present article aims at studying Nixon Doctrine, its background, and effects on Pahlavi II foreign and regional policies during the regime's final days of reign. Accordingly, influenced by the Doctrine, Iran rapidly became one of the outstanding military powers of the region. Thus the Iranian monarchy in line with hidden and open policies of The U.S statesmen undertook military and political activities and interactions in the Persian Gulf Region.
    Keywords: america, modern foreign diplomacy, Background, Pahlavi II, Double Policy, Influence
  • M.A. Ranjbar, Ali Tavakkolian, Ahmad Mosavi Page 57
    The political and commerecial relations between Iran and European countries and some neighboring countries had been strengthend during the safavid period. The Russian government also opened up the doors to relations with Iran.the northern routes made it greatly possible for Russia to communicate with Iran through the Caspian sea and the countries on the east and the west side of this sea. The opening of commercial relations between Iran and Russia in the safavid period was achieved by means of the representative embassy of the muscovy company for shah Thamasb I. But during the period of shah abbas I, The commercial relations between the two countries entered a newer stage. In fact, he chose flexibility, and indulgent to extricate the safavid Iran from seclusion, so he grafted Iran on to the body of the developing world. But after the shah abbas I death, his successors showed less interest in commeru and trade. Also the two countries sent their envoys to each other's countries, and besides political goals, they assigned commercial benefit as the voles and works of the embassies. The Armenians were among the groups who played a key role in commercial relations between Iran and Russia. Ultimately, when Peter the Great gained power, the political- commercial questions between the two countries ended to Russia's benefits.In this paper while studying mentioned procedure, a comprehensive study has done to clarfy how the commercial relations between Iran and Russia was achieved and also with considering this kind of relationship, their political position is also shown.
  • Gh.Z. Argarinezhad, S.Khosravizadeh Page 79
    This paper discusses the admission formalities of foreign envoys and ambassadors in Iran during the Qajar era until the end of Naseri period. Qajar diplomacy was mainly based on the Iranian social customs and continuation of Safavid formalities, but due to the expansion of foreign relations during the Fat,h Ali shah reign onward, which is coincided with the internationalizing diplomatic formalities after the Vienna Congress, diplomatic formalities of the Iranian court changed gradually and these development is examined in this paper. The paper is a descriptive and analytical account of relevent documents and travelogues. This paper shows that before establishment of foreign ministry in Naseri period, diplomatic formalities were practiced traditionally, based on the king and chancellor decrees, but after establishment of foreign ministry, this new organization formally took the responsibility of diplomatic formalities and prepared relevant manuals.
    Keywords: Diplomatic formalities, Qagar era, foreign envoys, Ambassadors, Ministry of Foreign Affairs
  • Hasan Zandiyeh*, Mostafa Namdari Monfared Page 99
    Basra was a halfway station to Mecca. The city played a pivotal role in trade and politics amid the power relations between the Safavid and Ottoman Empire governments. One of the major parameters changed in Basra from the early sixteenth to end of seventeenth century was the lack of an imposing effective control by the central government and the presence of various centrifugal powers that every now and then brought violence to the city. From the beginning of the fifteenth century, the dynasty of the Al Mughamis ruled Basra. However, after a while Musha‘sha took over Basra until Shah Ismā`īl I gained power. In 1512 Basra was ruled by Muntafiq, an independent Arab tribe that has politically and militarily dominated there. Apparently, Shah Ismā`īl I claimed authority over the area, but the he never enforced it. It was only after the conquest of Baghdad by Sultan Sulaymān (r. 1520-66) that the Muntafiq rulers of Basra in 1534 offer his pro forma allegiance to the Ottoman Sultan. Although Ottoman coins were struck at Basra during that time, for the next twelve years nothing changed. Then, in 1546 Basra was annexed by the Ottoman Empire. However, Ottoman rule was never accepted in southern Iraq and for the next sixty years or so the Ottoman governors of Basra constantly had to fight the rebellious Arab tribes around their city. The Ottomans finally lost this war of attrition and in 1612 or thereabouts Āfrāsiyāb, an Ottoman official with local ties, founded an independent dynasty that ruled Basra till 1669. Interference in Basra wasn’t only limited to Iranian force; when Āfrāsiyāb Pasha ousted the forces of the Vālī of Huvayza from Basra province as well as those of another Safavid officials, Safavid forces under Imāmqulī Khān attacked Basra in late 1620s and in order to profit from trade the Portuguese stood against the Safavid troops. The re-establishment of Ottoman rule in 1669 resulted in ten years of relative peace and quiet, but from 1680 the running war with the Arab tribes, particularly the Muntafiq, started again. During the reign of Shah Sulaymān some governor of Basra refuged to Safavids and petitioned military force but the shah did no action for maintain the treaty. Eventually in dominion of shah Sultan Hussein Iranian garrison rendered the golden key of Basra to Ottoman Commander and Persian army discharged there in 1700.This study does not limit it to a particular tribe or state in the history of Basra, but it portrayed society of Basra and their vicissitudes from the beginning of 16th until end of 17th.
    Keywords: Basra, Ottoman Empire, Safavid, Portuguese, centrifugal tribes