فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 34، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیر رستگار خالد، معصومه باقریان* صفحات 7-54
    در پژوهش حاضر باریک اندامی به عنوان یکی از ایده آل های زیبایی و جذابیت و اهمیت آن به ویژه برای زنان و دختران و رابطه آن با جهت گیری ارزشی آن برای افراد درباره بدن و ظاهر خود بررسی شد. روش پژوهش پیمایش بود و در بین نمونه ای 377 نفری از دختران و زنان 49-15ساله شهر دامغان اجرا شد. نتایج به دست آمده نشان داد که بین اهمیت باریک اندامی با جهت گیری ارزشی افراد در دو بعد مادی و فرامادی رابطه وجود داشته و از بین ابعاد مذکور، بعد فرامادی عامل قوی تری نسبت به بعد مادی است. همچنین در بین ابعاد مادی، پذیرش اجتماعی و در بین ابعاد فرامادی، عزت نفس، در مقایسه با سایر مولفه ها، با اهمیت باریک اندامی رابطه قوی تری دارند.
    کلیدواژگان: بدن اجتماعی، باریک اندامی، جهت گیری ارزشی، زنان و دختران
  • لیلی پناغی*، سمیه محمدی، فاطمه انصاری، فرشته مصطفوی صفحات 55-77
    خودسوزی از مرگ بار ترین و غم انگیز ترین انواع خودکشی محسوب می شود. این روش خودکشی بیشتر در کشور های شرقی از جمله برخی از مناطق ایران رایج است. این روش در میان زنان ایرانی به شکل نگران کننده ای مشاهده می شود. کیفیت زندگی از جمله مقوله های بااهمیت در حیطه خودسوزی زنان ایرانی است، لذا هدف از اجرای پژوهش حاضر بررسی کیفیت زندگی زنانی بود که خودسوزی را به عنوان روش خودکشی انتخاب می کنند. برای این منظور تعداد 55 زن (31 نفر در گروه آزمایش و 24 نفر در گروه کنترل) برای اجرای پژوهش از میان بیماران مراجعه کننده به بخش سوانح و سوختگی بیمارستان های تهران و شیراز انتخاب شدند. از بیماران خواسته شد که به سوالات پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی پاسخ دهند. نتایج حاکی از این بود که نمره کیفیت زندگی زنان خودسوز در تمامی خرده مقیاس های پرسشنامه کیفیت زندگی پایین تر از زنان گروه کنترل بود. با توجه به یافته های به دست آمده به نظر می رسد که عوامل متعددی در گرایش زنان به خودسوزی نقش دارند که از مهم ترین آن ها می توان به وضعیت اجتماعی، سلامت روانی و جسمانی و در آخر وضعیت محیط زندگی آن ها اشاره کرد. شایان ذکر است که می توان عوامل فوق الذکر را تحت عنوان کیفیت زندگی زنان قرار داد.
    کلیدواژگان: خودکشی، خودسوزی، کیفیت زندگی، سلامت روانی
  • زهرا آراستی*، محمد مهدی ملکی، محبوبه والی نژاد، محمدحسن مبارکی صفحات 71-92
    هدف این پژوهش شناسایی تاثیر انواع انگیزه های راه اندازی کسب و کار بر رشد کسب و کارهای زنان بود. لذا با استفاده از روش توصیفی پیمایشی در جامعه آماری زنان کارآفرین، داده های حاصل از 62 پرسشنامه تحلیل شد. ابتدا انگیزه های راه اندازی کسب و کار در پنج گروه انگیزه اصلی دسته بندی شدند و با توجه به مبانی نظری پژوهش و ماهیت انگیزه ها در هر دسته، به صورت کارآفرینان آرمان طلب، توفیق طلب، اجباری، اجتماعی و انعطاف طلب نام گذاری شدند. سپس برای شناسایی تاثیر پنج گروه انگیزه های راه اندازی کسب و کار بر چهار شاخص رشد از آزمون مربع کای استفاده شد. بر اساس نتایج به دست آمده، هر پنج گروه زنان کارآفرین در فروش رشد داشتند، همه گروه ها به جز کارآفرینان اجباری رشد در سهم بازار را تجربه کرده بودند، در حالی که فقط کارآفرینان توفیق طلب در تعداد کارمندان رشد داشتند و فقط کارآفرینان گروه های توفیق طلب و اجتماعی از رشد در تنوع محصولات/خدمات بهره مند بودند. نتایج این پژوهش مبنی بر تفاوت بسیار در انگیزه های شروع کسب و کار در میان گروه های مختلف زنان کارآفرین و تاثیر این انگیزه ها در رشد کسب و کارهای زنان، لزوم سیاست گذاری توسعه کارآفرینی زنان متناسب با انگیزه ها و نحوه رشد کسب و کار را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی زنان، راه اندازی کسب و کار، انگیزه ها، رشد کسب و کار
  • وحید قاسمی*، محمد گنجی، رزگار مرادویسی صفحات 93-124
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه جنسیت و مصرف فرهنگی، به بررسی تمایزات جنسیتی در استفاده از کالاهای فرهنگی و نحوه گذراندن اوقات فراغت در میان دانشجویان دانشگاه های پیام نور و آزاد اسلامی شهر مریوان اقدام کرده است. در این پژوهش از روش پیمایشی استفاده شد و جامعه آماری آن، کل دانشجویان دانشگاه های پیام نور و دانشگاه آزاد اسلامی واحد مریوان بود. حجم نمونه تعداد 342 نفر از دانشجویان بود که از طریق شیوه نمونه گیری طبقه ای انتخاب شده اند. نتایج نشان دهنده این است که استفاده از انواع فیلم ها برحسب جنس متفاوت است مردان بیشتر فیلم های اکشن، جنایی، تاریخی، مستند و زنان بیشتر فیلم های درام، رمانتیک و خانوادگی نگاه می کنند. همچنین استفاده از انواع کتاب ها برحسب جنس متفاوت است: زنان بیشتر کتاب های رمان، شعر، هنری، روان شناسی و مردان بیشتر کتاب های فلسفی و دینی را مطالعه می کنند. مصرف برخی از انواع موسیقی ها نیز برحسب جنس متفاوت است: زنان بیشتر از مردان موسیقی های پاپ مجاز فارسی، رپ مجاز فارسی، رپ غیر مجاز فارسی و رپ کردی گوش می دهند. نحوه گذراندن برخی از شیوه های اوقات فراغت نیز بر حسب جنس فرق می کند، زنان بیشتر از مردان اوقات فراغت خود را با شرکت در مراسم دینی و فعالیت های هنری سپری می کنند، ولی مردان در زمان فراغت بیشتر به مطالعه غیر درسی، ورزش، بازی های کامپیوتری و رفتن به پارک اقدام می کنند. دختران و پسران دانشجو از لحاظ میزان استفاده از فیلم، کتاب و میزان گذراندن اوقات فراغت تفاوت معناداری با هم ندارند، اما میزان مصرف موسیقی بر حسب جنس متفاوت است.
    کلیدواژگان: مصرف فرهنگی، اوقات فراغت، جنسیت، سبک زندگی
  • ابوالفضل مشکینی، حجت الله رحیمی، اسماعیل صالحی صفحات 125-150
    امر مسلم این است که شهروندان باید بدون توجه به شرایط جنسی و سنی بتوانند به فضاهای عمومی دسترسی داشته باشند. با وجود این، ساختارهای اجتماعی، بی نظمی های اجتماعی و کالبدی و ویژگی های فردی موجب تفاوت میان گروه اجتماعی مردان و زنان از نظر ادراک امنیت اجتماعی می شود و تفاوت در ادراک، سبب نابرابری در استفاده از فضاهای عمومی می شود. هدف پژوهش حاضر تجزیه و تحلیل تفاوت های فوق در محله نه منطقه دوازده شهر تهران در قالب شش زیر گروه سنی و جنسی و از طریق پرسشنامه بود. نتایج نشان می دهد که به استثنای زنان 60 ساله و بیشتر، مردان در مقایسه با زنان از فضاهای عمومی بیشتر استفاده می کنند. ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که رابطه معناداری میان میزان استفاده از فضاهای عمومی و نحوه ادراک امنیت اجتماعی وجود دارد. هم چنین، تجزیه و تحلیل عوامل موثر بر ادراک امنیت اجتماعی نشان داد که ویژگی های محیط اجتماعی بیشتر از ویژگی های فردی اهمیت دارند. بر این اساس، متغیر انسجام اجتماعی در گروه زنان و متغیر حمایت اجتماعی در گروه مردان بیش ترین نقش را در تبیین متغیر ادراک امنیت اجتماعی دارد.
    کلیدواژگان: ادراک امنیت اجتماعی، فضاهای عمومی، زنان، مردان، محله نه منطقه دوازده شهر تهران
  • مهرآور مومنی جاوید*، مهرانگیز شعاع کاظمی صفحات 151-174
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی روان درمانی با رویکرد بین فردی بر ترمیم نیازهای زنان آسیب دیده از عهد شکنی شهر تهران در سال های 1389-1390 اجرا شد. نمونه پژوهش 16 زن آسیب دیده بودند که به شکل هدفمند از جامعه زنان خیانت دیده در زندگی زناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره خانواده شهر تهران انتخاب و پس از مصاحبه اولیه و تکمیل پرسشنامه سنجش خیانت همسر به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. طرح پژوهش، آزمایشی با استفاده از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جلسات روان درمانی طی 8 جلسه انجام شد و گروه آزمایش در جلسات گروهی روان درمانی شرکت کردند. در خاتمه هر دو گروه مجددا آزمون شدند. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از: 1- پرسشنامه سنجش خیانت همسر واگهان (2008) با 35 سوال که اعتبار آن در پژوهش حاضر با استفاده از آلفای کرونباخ 71/. محاسبه شد. 2- پرسشنامه محقق ساخته ترمیم نیاز با 42 سوال که اعتبار آن 75/. برآورد شد. فرضیه اصلی پژوهش این بود که «روان درمانی با رویکرد بین فردی بر ترمیم مهم ترین نیازهای عاطفی زنان آسیب دیده تاثیر گذار است». به منظور تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج پژوهش حاکی از آن بود که روان درمانی با رویکرد بین فردی بر ترمیم مهم ترین نیازهای عاطفی زنان آسیب دیده از عهد شکنی همسر تاثیر گذار است05/0P< 05/0 - 44/5=F.
    کلیدواژگان: روان درمانی بین فردی، ترمیم نیاز، زنان، عهد شکنی
  • سید اسماعیل هاشمی شیخ شبانی، حسام بذرافکن، محسن عزیزی صفحات 175-204
    هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روان سنجی پرسشنامه فرسودگی تحصیلی ماسلاخ (MBI-SS) در دانشجویان دختر دارای مدرک کارشناسی ارشد بود. به منظور تکمیل پرسشنامه فرسودگی تحصیلی، با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 124 دانشجوی دختر کارشناسی ارشد شرکت کردند. تحلیل مولفه های اصلی سه عامل (بدبینی، خستگی هیجانی و ناکارآمدی) نشان داد که در مجموع 70/53 درصد واریانس مقیاس را تبیین کردند. همچنین نتایج نشان داد که بر اساس تحلیل ساختار عامل تاییدی، هر دو مدل سه عاملی مبتنی بر یافته های تحلیل مولفه های اصلی و مبتنی بر یافته های سازنده اصلی، نسبت به مدل یک عاملی برازش بیشتری با داده ها داشت. نتایج به دست آمده درباره همسانی درونی کل مقیاس و عامل های آن بیان کننده پایایی مقبول مقیاس بود. همبستگی بین هر یک از ماده های مقیاس با نمره کل از 33/0 تا 75/0 متغیر و معنادار بود. همبستگی بین مقیاس فرسودگی تحصیلی و ابعاد آن با کیفیت تجارب یادگیری و خودکارآمدی معنادار بودند. با توجه به روایی و پایایی مقیاس فرسودگی تحصیلی می توان از این مقیاس برای سنجش فرسودگی تحصیلی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: فرسودگی تحصیلی، بدبینی، خستگی هیجانی، ناکارآمدی
|
  • Amir Rastegar Khaled, Maasoume Bagherian* Pages 7-54
    This present investigation discusses slimness as an ideal of beauty and charm. It Probes its importance especially among women and girls. Among many other factors potentially relating to the issue of slimness, this investigation focuses on studying value trends of individuals on the body and the appearance. This is a survey-method research based on a sample of 377 girls and women 15-49 years of age residing in the city of Damghan. The theoretical framework of the research includes theories of Giddens, Ingelhart, Gibbins, and Maslow. The results indicate the existence of value trends in terms of material and post material dimensions which signify the importance of slimness. Also, there exists a relationship among three components of material dimension that include: sexual gravity for the opposite sex, status acquisition and social acceptance; and two components on post material dimension that consist of: self- esteem and self-actualization, signifying the importance of slimness.
    Keywords: Social Body, Slimness, Value Orientation, Girls, Women
  • Leili Panaghi*, Somayyeh Mohammadi, Fatemeh Ansari Pages 55-77
    Self burning is one of the most mortal and tragic method of suicide. This method of suicide is more frequently seen in the eastern countries, including some parts of Iran. Self burning is observed among the Iranian women. One of the important issues in the Iranian self burning women is the quality of life. Therefore the aim of the current research is to evaluate the quality of life among self burning women. For this reason, 55 women (31 in experimental group, and 24 in control group) were selected from the women who referred to scald wards in Tehran and Shiraz hospitals. Patients were asked to fill WHOQOL. The results indicate that the level of quality of life among self burners is significantly lower than those in the control group. Based on the results, it seems that, numerous variables are at play in self burning women's lives, the most important of these variables are social situation, mental and physical health, and the environmental situation. It should be noted that all the above variables can be placed under the rubric the quality of life.
    Keywords: Suicide, Self Burning, Quality of Life, Mental Health
  • Zahra Arasti, Mohammad Mehdi Maleki, Mahbobeh Valinejad, Mohammad Hasan Mobaraki Pages 71-92
    Women entrepreneurs despite their difference with men entrepreneurs in themselves are not a homogenous group and they differ in many characteristics and motivations. This diversity in motivations could lead to a different performance in the businesses activity. Entrepreneurial motivation is strong predictors of business success, but there is no concordance about influence of motivations on entrepreneurial performance. The objective of this study is to identify the influence of women's start-up motivations typology on business growth. This is a survey on a sample of women entrepreneurs in which 62 questionnaires were analyzed. First, the start-up motivations classified in five groups and based on literature review and nature of motivations in each group, they were named as ambitious, achievement seekers, forced, social and family entrepreneurs. Then, the chi-square test was used to identify the influence of five groups of motivations on four indicators of growth. According to the results, all five groups had experienced growth in sales, all except forced entrepreneurs had growth in market share, while only achievement seekers entrepreneurs had growth in employee and only achievement seekers and social entrepreneurs had experienced growth in product/service diversity. These results showed significant differences in start-up motivations among different groups of women entrepreneurs, differences that influence business growth, and which point out the importance of special women entrepreneurship development policy as these are related to their motivations and business growth.
    Keywords: Women Entrepreneurship, Business Start, Up, Motivations, Business Growth
  • Vahid Qasemi*, Mohammad Ganji, Rosgar Moradveisi Pages 93-124
    Along with an increase in the consumption of cultural goods, one of the issues that attracts the minds of the theorists and researchers in the field of cultural studies is the discussion of the differences between consumption of cultural goods. Therefore, gender distinctions in consumption of these goods can be considered an important topic. This study investigates the relationships between gender and cultural consumption. It probes the gender differences in terms of consumption of cultural goods and the ways of spending the leisure times. This is done among students of Pyame- Nor and the Islamic Azad universities in the city of Marivan. This is a survey research and its universe consists of all students of Payame- Nor and the Islamic Azad universities of Marivan city. A total of 342 students comprise our sample size that was selected through stratified sampling.
    Conclusion
    The results indicate that consumption of certain types of movies according to sex is different. Men look more for action, crime, historical and documentary films while women are likely to seek drama, romance and family films. Consumption of certain types of books according to sex is also different. Most women read novels, poetry, art, psychology whereas most men read books on philosophy and religion. Accordingly, the consumption of certain types of music is different, as far as sex is concerned. Women more than men consumed music labeled as authorized pop, rap, authorized Persian, Persian rap and Kurdish unauthorized rap. Also, there are significant relationship between sex and ways of spending leisure times. Women more than men, in their leisure time, participate in religious ceremonies and artistic activities, while men more than women, spent their leisure in on non-academic studies, sports, computer games, or going to a park.
    Keywords: Cultural Consumption, Leisure Time, Gender, Lifestyle, Cultural Studies
  • Abolfazl Meshkini, Hojatollah Rahimi, Esmaeel Salehi Pages 125-150
    It is true that citizens must be able to access public spaces irrespective of their gender and age differences. But social structures, social and physical disorder and personal characteristics of social groups (men and women) make their different perceptions of neighborhood safety, resulting in unequal use of public spaces. This study aimed to analyze above differences in terms of six subgroups according to age and gender variables using questionnaire in Neighborhood Nine of District Twelve, in the city of Tehran. The results show that with the exception of women 60 years of age and older, men use public spaces more than women. Pearson correlation coefficient indicates a significant relationship between use of public spaces and the perception of neighborhood safety. Also, analyzing factors affecting perception of neighborhood safety demonstrates social environment variables have more important role than personal characteristics in residents’ perception of safety by considering gender as a fixed variable. Accordingly, related social cohesion variables in women and related social support variables in men have the most effect on perception of neighborhood safety respectively.
    Keywords: Social Safety Perception, Public Spaces, Women, Men, Neighborhood Nine of District Twelve, Tehran city
  • Mehravar Momenijavid*, Mehrangiz Shoja Kazemi Pages 151-174
    This article studies the effectiveness of psychotherapy with interpersonal approach in repairing needs among women who involved in infidelity. The sample of the research included 16 women. Sampling was purposeful and after the initial interview and completing the questionnaire the persons were randomly selected. These persons had already visited the counseling centers of Tehran. The procedure was semi-experimental with pre-test & post- test groups. Psychotherapy was done in 8 sessions. At the end of sessions, both groups were asked to take the test again. Tools were: 1- questionnaire of evaluation of infidelity Vaughan (2008) that was translated by the researcher. This questionnaire included 35 materials & the reliability was. /71. 2- author-devised inventory of marital relations; containing 42 questions with estimated reliability of. /75. The main hypothesis was: psychotherapy with interpersonal approach was effective in repairing needs in women who involved infidelity. For data analyses, Co-variance Analysis was applied. The results indicated that psychotherapy with interpersonal approach was effective in repairing needs in women who involved in infidelity F = 5/44 p< 0/05.
    Keywords: Interpersonal Approach, Repairing Needs, Women, Infidelity
  • Seyedesmaeil Hashemi Sheykhshabani, Hesam Bazrafkan, Mohsen Azizi Pages 175-204
    Previous research suggested that academic burnout is more prevalent in female students than male students, so measurement and investigation of female academic burnout is more important. The purpose of the present study was to investigate the psychometric properties, specifically factor structure, of Maslach Burnout Inventory-Student Survey (MBI-SS) in Female University Students. To this end, 124 female psychology students who were at second semester of their education, were randomly selected, completed the research questionnaires. Principal component analysis (using varimax rotation and removing three items that had not significant factor loadings on their factors) have yielded three factors that accounted for 57.3 percent of scale variance. Confirmatory factor analyses revealed that three factor model had better fit with data than one factor model. Moreover, three factor model based on principal component analysis had better fit with data than original three factor model. Internal consistency of the questionnaire and three subscales were acceptable. Item-total correlations were ranged from. 33 to. 75 and significant. Other results showed a significant correlation between academic burnout scores and its subscales with quality of learning experiences and self efficacy indicating good validity of the scale. It could be proposed using of MBI-SS for measuring academic burnout in relevant settings such as educational environments and counseling centers.
    Keywords: Academic Burnout, Emotional Exhaustion, Cynicism, Academic Inefficacy