فهرست مطالب

نشریه اکوفیزیولوژی گیاهی
پیاپی 13 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عبدالله بحرانی، سوشیانس حامدی، محمدسعید تدین صفحات 1-14
    پر شدن دانه در غلات در شرایط آب و هوایی مدیترا نه ای به میزان زیادی به انتقال مجدد مواد ذخیره شده قبل از مرحله گرده افشانی وابسته است. به این منظور آزمایش مزرعه ای برای ارزیابی تاثیر تنش خشکی بعد از مرحله گرده افشانی و کاربرد کود نیتروژن (50و 200 کیلوگرم نیتروژن خالص) در دو رقم گندم و جو (دو رقم گندم شیراز و مرودشت و دو رقم جو نصرت و ریحانه) در سال زراعی 1389-1388 در منطقه مرودشت واقع در شمال استان فارس انجام شد. در این آزمایش از کرتهای دوبار خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار استفاده شد. نتایج آزمایش نشان داد که در بین ارقام گندم و جو مورد مطالعه رقم مرودشت بیشترین عملکرد دانه را ایجاد کرد. تنش خشکی در این مرحله گرده افشانی باعث افزایش انتقال مجدد ماده خشک و کارایی آن گردید. همچنین مشخص گردید که ساقه نسبت به دیگر اندامهای رویشی سهم بیشتری در انتقال مجدد ماده خشک داشت. انتقال مجدد ماده خشک و کارایی آن در ارقام گندم بیشتر از ارقام جو بود. افزایش مصرف نیتروژن انتقال مجدد ماده خشک را افزایش و کارایی آن را کاهش داد. اثرات متقابل بین نیتروژن و آبیاری در اغلب صفات معنی دار بود، که حاکی از این مطلب است که مصرف زیاد نیتروژن همراه با تنش خشکی باعث کاهش کارایی لازم در کود نیتروژن می گردد. به طور کلی نتایج آزمایش نشان داد که در شرایط مطلوب آبیاری مصرف 200 کیلو گرم کود نیتروژن با تاثیر مثبت بر کلیه اجزای عملکرد، باعث تولید عملکرد دانه بیشتر در هر دو گیاه گندم و جو گردید.
    کلیدواژگان: پر شدن دانه، گرده افشانی، انتقال مجدد ماده خشک، کارایی انتقال مجدد ماده خشک
  • غلامرضا اشرف منصوری، مستانه شریفی صفحات 15-26
    آرایش کاشت در چغندرقند را می توان با تغییرات فاصله ردیف ها و عرض پشته ها، کشت بصورت یک ردیفه و دو ردیفه و فاصله بوته بر روی خطوط کاشت تنظیم نمود. برای دستیابی به مناسبترین آرایش کاشت برای رقم منوژرم هیبرید گدوک، آزمایش مزرعه ای به مدت دو سال (1380 و 1381) در اقلید فارس (منطقه سردسیر) در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار و پنج تیمار انجام شد. تیمارها شامل: 1- فاصله ردیف 60 سانتیمتر و کشت بصورت یک ردیفه،2- فاصله ردیف 50 سانتیمتر و کشت بصورت یک ردیفه، 3- فاصله ردیف 60 سانتیمتر، عرض پشته ها 40 سانتیمتر و کشت بصورت دوردیفه، 4- فاصله ردیف 50 سانتیمتر، عرض پشته ها 50 سانتیمتر و کشت بصورت دو ردیفه، 5- فاصله ردیف 40 سانتیمتر، عرض پشته ها 60 سانتیمتر و کشت بصورت دوردیفه بود. هر کدام از واحدهای آزمایشی در چهار خط (پشته های ساده در وسط آن و پشته های عریض در دو طرف آن) و به طول 10 متر با بذرکار دستی کشت شد. نتایج دو ساله نشان داد که اختلاف عملکرد ریشه و شکر سفید در آرایش های مختلف کاشت به ترتیب در سطح احتمال 1% و 5% معنی دار بود. بیشترین عملکرد ریشه و عملکرد شکر سفید به ترتیب با میزان 19/49 و 53/8 تن در هکتار مربوط به آرایش کاشت با فاصله ردیف 50 سانتیمتر و کشت بصورت یک ردیفه بود. آرایش های مختلف کاشت از نظر درصد قند، ناخالصی ها (نیتروژن مضره، سدیم و پتاسیم)، ضریب قلیائیت، درصد شکر قابل استحصال، خلوص شربت خام و قند ملاس تفاوت معنی دار آماری نداشتند. آرایش کاشت با فاصله ردیف 50 سانتیمتر، کشت بصورت یک ردیفه و آرایش کاشت با فاصله ردیف 50 سانتیمتر و پشته ها 50 سانتیمتر، کشت بصورت دو ردیفه (50×50) را می توان به عنوان بهترین تیمارهای آرایش کاشت نام برد زیرا در بین آرایش های کاشت مورد بررسی از عملکرد ریشه، درصدقند، درصد شکر قابل استحصال و عملکرد شکر سفید بالاتری برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: آرایش کاشت، تراکم بوته، چغندرقند، صفات کمی و کیفی
  • زهره امینی، سید ماشالله حسینی، مهناز علی محمدی، علی سی سختی، علی اسکندری صفحات 27-38
    به منظور بررسی سازگاری ارقام گوجه فرنگی با طول دوره رویشی کوتاه و تعیین تاریخ کاشت مناسب در منطقه سردسیر شمال استان فارس آزمایشی در مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اقلید اجرا شد. آزمایش در قالب بلوک های کامل تصادفی به صورت کرت های خرد شده با پانزده تیمار و سه تکرار اجرا شد. تیمار اصلی تاریخ کاشت، بیست اردیبهشت ماه، یکم خرداد ماه، دهم خرداد ماه و تیمار فرعی پنج رقم شامل: Sun 6108، Rio Grand Nena، Tomato Rio Grand، Early Urbana VF و Falat بود. در پایان فصل رشد، ارتفاع بوته، وزن تر بوته، وزن خشک بوته، اسیدیته عصاره میوه، طول میوه، عرض میوه، تعداد بذر در میوه، وزن یک میوه، تعداد میوه در بوته، عملکرد تک بوته و عملکرد در متر مربع اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد که ارتفاع بوته، وزن تر بوته، وزن خشک بوته، طول میوه، عرض میوه، تعداد بذر در میوه، وزن یک میوه، تعداد میوه در بوته، عملکرد تک بوته و عملکرد در متر مربع در تاریخ کاشت بیست اردیبهشت ماه بیشترین مقدار را دارند. همچنین رقم Nena Rio Gerand در ارتفاع بوته، اسیدیته عصاره میوه، تعداد میوه در بوته، عملکرد تک بوته و عملکرد در متر مربع بیشترین مقدار را داشت. بنابر این تاریخ کاشت بیست اردیبهشت ماه و رقم Nena Rio Gerand برای منطقه سردسیر شمال فارس مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، سازگاری، عملکرد، گوجه فرنگی
  • فرزین مقیمی، مجتبی یوسفی راد صفحات 39-47
    این تحقیق به منظور بررسی اثرات کود بیولوژیک نیتروکسین بر عملکرد گلرنگCarthamus tinctorius L رقم گلدشت در حضور سطوح کلات EDTA صورت گرفت. آزمایش در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه بصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. فاکتور های مورد آزمایش عبارت بودند از: فاکتور اول: مصرف کود بیولوژیک نیتروکسین در سه سطح(صفر، مصرف یک لیتر در هکتار بصورت بذر مال و مصرف چهار لیتر در هکتار بصورت سرک) و فاکتور دوم: شامل مصرف کلات EDTA در سه سطح(صفر، 20، 40 گرم در متر مربع) بود. نتایج نشان داد که عملکرد دانه، وزن خشک بوته، ارتفاع گیاه در تیمار های دارای نیتروکسین نسبت به شاهد افزایش یافت. نیتروکسین بر تعداد شاخه در بوته، تعداد غوزه در بوته، تعداد دانه در غوزه، اثر معنی داری نداشت. همچنین کلات EDTA اثر معنی داری بر عملکرد دانه، وزن خشک بوته و تعداد غوزه در بوته از خود نشان داد و بر سایر صفات بررسی شده اثر معنی داری اعمال نکرد. بهترین عملکرد در تیمار سطح دوم کود بیولوژیک نیتروکسین و سطح سوم کلات EDTA بدست آمد. بطور کلی کود بیولوژیک نیتروکسین از طریق تثبیت نیتروژن و تولید هورمون های محرک رشد در افزایش عملکرد گلرنگ تاثیر مثبتی داشته و از نظر مصرف، سرک بهتر از روش بذر مال می باشد.
    کلیدواژگان: کود بیولوژیک، گلرنگ، میزان نیتروژن، عملکرد دانه
  • افشار آزاد بخت، ابوذر اسماعیلی، فرود سوری صفحات 48-63
    به منظور بررسی تاثیر کنترل علف های هرز و کود زیستی فسفات بارور 2 (حاوی باکتری های حل کننده فسفات) بر روی برخی ویژگی های زراعی و عملکرد ذرت رقم سینگل کراس 704، آزمایشی در شهرستان کوهدشت (استان لرستان) در بهار سال 1390 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا درآمد. فاکتور اول کنترل علف های هرز در سه سطح شامل 1- کنترل شیمیایی با علف کش فورام سولفورون (450 گرم ماده ثره در هکتار، معادل 2 لیتر) به صورت پس رویشی، 2- دو بار وجین علف های هرز، 3- شاهد بدون کنترل و فاکتور دوم کوددهی در سه سطح شامل 1- کود زیستی فسفر دار بارور 2 (100 گرم در هکتار به صورت بذرمال)، 2- کودهای شیمیایی رایج حاوی نیتروژن، فسفر و پتاس بر مبنای آزمون خاک و 3- تلفیقی از هر دو نوع کود در نظر گرفته شدند. ویژگی های مورد ارزیابی در این آزمایش شامل شاخص سطح برگ (LAI)، ارتفاع بوته، قطر ساقه، عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه (عملکرد اقتصادی) بود. نتایج آزمایش نشان داد که اثر سطوح مختلف کودی و کنترل علف های هرز از نظر آماری بر کلیه ی صفات مورد بررسی بجز قطر ساقه معنی دار بود. بالاترین عملکرد دانه به میزان 18317 کیلوگرم در هکتار در تیمار دوبار وجین علف های هرز و کاربرد کود زیستی و کمترین عملکرد دانه به میزان 7611 کیلوگرم در هکتار در تیمار شاهد بدون کنترل علف های هرز و استفاده از کودهای شیمیایی رایج به دست آمد. نتایج آزمایش همچنین نشان داد که در شرایط عدم کنترل علف های هرز عملکرد بیولوژیک و دانه ذرت به ترتیب حدود 29 و 55 درصد کاهش می یابد. استفاده از کود زیستی فسفاته در مقایسه با کودهای شیمیایی رایج سبب افزایش 19 درصدی عملکرد دانه ذرت شد.
    کلیدواژگان: کود زیستی، علف های هرز، فورام سولفورون، عملکرد دانه
  • کلثوم کرمی، امیر حیدری جمشیدی، علی آریاپور صفحات 64-80
    جنس آویشن دارای گونه های مختلفی در ایران است که در استانهای مختلف پراکنش دارد. هدف از این مطالعه بررسی ترکیبات موجود در اسانس حاصل از اندامهای هوایی گونه گیاهی Thymus lancifolious و بررسی اثر ضد میکروبی عصاره گونه مذکور میباشد. نمونه های گیاهی در سال 1390 از مناطق مختلف منطقه گریت از استان لرستان و در مرحله گلدهی از گیاه برداشت شد. سپس اسانس آن به روش تقطیر با آب توسط دستگاه کلونجر استخراج و توسط دستگاه گاز کروماتوگرافی متصل به شناساگر جرمی بررسی و اجزای آن شناسایی شد. همچنین در این پژوهش اثر ضد میکروبی عصاره گونه مورد نظر بر علیه 4 باکتری گرم مثبت و گرم منفی با استفاده از روش دیسک به کمک محیط کشت مولر هینتون آگار (MAH) و سنجش قطر هاله عدم رشد بررسی شد. در بررسی های آزمایشگاهی مشخص شد گونه مورد مطالعه با گونه های دیگر در منطقه لرستان با نامهای T. eriocalyx و T. kotschyanus از نظر آناتومیکی خصوصیات مشابهی دارند. با توجه به زمان بازداری ترکیبها، اندیس بازداری کواتس، طیف جرمی و مقایسهی این پارامترها با ترکیبات استاندارد، نتایج نشان داد که این گونه 45 ترکیب در اسانس خود دارد که در مجموع 85/95 درصد کل اسانس را تشکیل میدهند. ترکیبات اصلی آن شامل Cymol (26/3 درصد)، Carvacrol (34/52 درصد)، Thymol(43/16 درصد)، Gamma-terpinene (86/10 درصد) میباشد. نتایج این تحقیق با سایر تحقیقات به لحاظ از نظر میزان متفاوت است که این تفاوت ناشی از اثر عوامل محیطی یا روش های برداشت نمونه ها روی بیوسنتز اسانس می باشد. همچنین نتایج حاصله در خصوص اثر ضد میکروبی نشان داد که عصاره های گونهی مورد نظر دارای اثرات ضد باکتریایی میباشد.
    کلیدواژگان: Thymus lancifolious، اسانس، اثرات ضد میکروبی، خصوصیات بوتانیکی، تیمول
  • سید محمد رضا حبیبیان، حسین ارزانی، سید حمید حبیبیان صفحات 81-95
    آگاهی از ارزش رجحانی گونه های گیاهی در برآورد تولید علوفه قابل دسترس دام در هر رویشگاه مرتعی امری ضروری است.به همین منظور این تحقیق با استفاده از دو روش مشاهده مستقیم زمانسنجی(فیلمبرداری) و (لقمه شماری) در مراتع نیمه استپی چشمه انجیر فارس واقع در 25 کیلومتری شمال غرب شیراز در سال 1388 اجراء شد و ارزش رجحانی گونه های مرتعی تعیین و مورد مقایسه قرار گرفتند. در هر روش با بکارگیری 3 راس بز در زمانهای 9، 11 صبح و 4 بعد از ظهر در ماه های فصل چرا رکوردگیری انجام شد. داده های هر روش بطور جداگانه با استفاده از روش فاکتوریل در قالب طرح بلوک کاملا تصادفی در محیط نرم افزارهای آماری SAS و SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. برای مقایسه بین دو روش از طرق آنالیز تجزیه واریانس مرکب، همبستگی پیرسون و همبستگی رتبه ای اسپیرمن استفاده شد. نتایج نشان داد که در دو روش مورد بررسی برای بز از نظر ارزش رجحانی گونه ها در ماه های مختلف فصل چرا و همچنین تکرارهای فیلمبرداری و لقمه شماری تفاوت معنی داری در سطح 1درصد (01/0p<) وجود دارد. در این تحقیق مشخص شد که یک رابطه همبستگی زیادی بین دو روش زمانسنجی (فیلمبرداری) و لقمه شماری(94/. =r)وجود دارد.
    کلیدواژگان: ارزش رجحانی، لقمه شماری، مشاهده مستقیم، زمانسنجی، بز
  • محمد فرجادی شکیب، روح انگیز نادری، مسعود مشهدی اکبر بوجار صفحات 96-113
    سیکلامن ایرانی گیاه ژوخه ای چند ساله می باشد که به دلیل گلدهی در طول زمستان و دارا بودن گل های متنوع و جذاب در بین گیاهان زینتی از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار است. با توجه به اینکه کمیت و کیفیت این گل به شدت تابع شرایط محیطی و تغذیه ای آن می باشد و با عنایت به نقش ویژه پلی آمین ها در تغذیه گیاهان، در این پژوهش با کاربرد خارجی پلی آمین اسپرمیدین کمیت و کیفیت این گل با ارزش بومی ایران، مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور آزمایشی در دو بخش طراحی و اجرا گردید. بخش اول در قالب طرح کاملا تصادفی به بررسی تاثیر محلول پاشی اسپرمیدین (0، 5، 10 و 20 میلی مولار) بر خصوصیات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی و بخش دوم به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی به بررسی تاثیر محلول پاشی اسپرمیدین بر خصوصیات بیوشیمیایی گل سیکلمن ایرانی پرداخت. فاکتور اصلی در بخش بیوشیمیایی مرحله برداشت (1 تا 5) و فاکتور فرعی سطوح محلول پاشی اسپرمیدین (0، 5، 10 و 20 میلی مولار) بودند. صفات مورفولوژیکی مورد بررسی عبارت بودند از: طول مرحله غنچه، طول گلدهی، عمر گل، تعداد گل، تعداد برگ و سطح برگ. در بخش فیزیولوژیکی شاخص پایداری غشاء، وزن تر، وزن خشک و محتوای آب نسبی گلبرگ مورد بررسی قرار گرفت. در بخش بیوشیمیایی میزان فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز به همراه میزان پروتئین و پلی آمین های اسپرمیدین و اسپرمین مورد بررسی قرار گرفت. نتایج در بخش مورفولوژی بیانگر تاثیر مطلوب محلول پاشی اسپرمیدین بر خصوصیات گلدهی و رویشی گل سیکلمن ایرانی بود. میزان اثر بخش بودن محلول پاشی بر خصوصیات گلدهی همچون طول مرحله غنچه، طول گلدهی، عمر گل و تعداد گل تا سطح 10 میلی مولار و در خصوصیات رویشی همچون سطح و تعداد برگ تا سطح 20 میلی مولار بود. تیمار گل های سیکلمن موجب افزایش وزن تر، وزن خشک، محتوی آب نسبی برگ و شاخص پایداری غشاء گردید. در بخش بیوشیمیایی نیز تیمار اسپرمیدین موجب افزایش معنی دار میزان فعالیت آنزیم های شکار کننده رادیکال های آزاد همچون سوپر اکسید دیسموتاز و کاتالاز و همچنین پروتئین در طی مراحل 1 تا 5 گلدهی گردید. میزان اسپرمین داخلی با الگویی مشابه تیمار شاهد افزایش نشان داد در حالی که اسپرمیدین در طی مراحل 1 تا 3 روند افزایشی و پس از آن روند کاهشی را به خود اختصاص داد.
    کلیدواژگان: اسپرمین، سوپر اکسید دیسموتاز، شاخص پایداری غشاء، عمر گل، کاتالاز
|
  • A. Bahrani, S. Hamedi Tadayon Pages 1-14
    Preanthesis stored dry matter in wheat (Triticum aestivum L.) is important under a Mediterranean climate because grain filling greatly depends on remobilization of preanthesis assimilates. The experiment was carried out at Marvdasht region during 2010-2011 using Complete Randomized Block، Split-split Plot Design with three replications. Main plots consisted of Irrigation treatments which، were I1 (Nonstressed) and I2 (Post anthesis water stressed plots with 50% FC). Sub plots consisted of fertilizer treatment، which were nitrogen at rates of 50 (Low N) and 200 (High N) kg ha-1. Sub-sub plots، wheat and barley cultivars، were Shiraz، Marvdasht، and Nosrat and Rihaneh. Results showed that application of 200 kg N ha-1 had positive effect on all traits and produced more grain yield. Between wheat and barley Marvdasht cultivar produced the highest grain yield. Drought stress increase dry matter remobilization ant its efficiency. Dry matter remobilization and its efficiency were higher in wheat cultivars than barley cultivars. Increasing in nitrogen application increased dry matter remobilization and decreased its efficiency. Interaction effects of nitrogen and irrigation was significant at most traits. In general، it seems that in order to obtain high grain yield nitrogen should be adjusted with amount of irrigation water.
    Keywords: Grain filling, Anthesis, Dry matter remobilization, Dry matter remobilization efficiency
  • Gh. Ashrafmansori, M. Sharifi Pages 15-26
    Planting pattern for sugar beet can be adjusted by changing in row spacing and row width, and also by one row or two - rows planting and by changing in plant interval on rows. To obtain the optimum planting pattern of a monogerm hybrid (Gadook) and its effect on the quantitative and qualitative characteristics of sugar beet, an experiment was conducted in two years (2001-2002) in Eghlid area of Fars province. The measured characters were root yield, sucrose content, and percentage of the extractable white sugar, juice purity and impurities (ά- amino N, sodium and potassium). The experiment consisted of five treatments and replicated four times in a randomized complete blocks design. The treatments were as: 1- Row spacing of 60 cm, cultivated in one row. 2- Row spacing of 50 cm, cultivated in one row. 3- Row spacing of 60 cm, row width was 40 cm and cultivated in two rows. 4- Row spacing of 50 cm and row width of 50 cm and cultivated in two rows. 5- Row spacing of 40 cm, row width of 60 cm and cultivated in two rows. Each plot consisted of four lines with 10 meters length which were planted by planter. During the growth period number of plants and number of missing plants were recorded. The results of the effect of treatment on two years experiment showed that the root yield and white sugar yield were significant at 1% and 5% probability level, respectively. The maximum root yield and white sugar yield were obtained in the second treatment (row spacing of 50 cm and cultivated on one row) with the amount of 49.19 and 8.53 T/ha, respectively. The effect of cultivation pattern on the characters such as Sugar content, impurities (ά- amino N, sodium and potassium), alkality, percentage of the extractable white sugar, juice purity and molasses were not significant. The row spacing of 50 cm, cultivated in one row and row spacing of 50 cm row width of 50 cm and cultivated in two rows the best planting pattern because these two pattern have the maximum root yield, sugar content, white sugar yield and purity.
    Keywords: Planting pattern, Plant density, Quantitative, qualitative characteristics, Sugar beet
  • Z. Amini, S.M. Hosseini, M. Ali Mohammadi, A. Sisakhti, A. Eskandari Pages 27-38
    In order to study adaptability of tomato cultivars with short growing period and determination of suitable planting date in northern cold region of Fars province, an experiment in Eghlid Agricultural and Natural Resources Research Station was done. The experiment was carried out in split plots as a randomized complete block design with 15 treatments and 3 replications. The main plots were date of planting: 10 May, 22 May and 31 May and Subplots included: Sun6108, Nena Rio grand, Tomato Rio grand, Early Urbana VF and Falat cultivars. At the end of year, plant height, plant fresh weight, plant dry weight, fruit acidity, fruit length, fruit width, number of seed per fruit, fruit weight, number of fruits per plant, plant yield and yield in one square meter were measured. The results showed that the plant height, plant fresh weight, plant dry weight, fruit length, fruit width, number of seed per fruit, fruit weight, number of fruits per plant, plant yield and yield in one square meter are the highest in date of planting 10 May. Also Nena Rio gerand cultivar had the highest plant height, fruit acidity, number of fruits per plant, plant yield and yield in one square meter. So the planting date 10 May and Nena Rio Gerand cultivar in northern cold region of Fars province was recommended.
    Keywords: Planting date, Adaptability, Yield, Tomato
  • F. Moghimi, M. Yousefi Rad Pages 39-47
    This study was conducted for evaluating the effects of nitroxin biologic fertilizer on yield of safflower in the presence of chelate EDTA. The factorial experiment was performed in Islamic Azad University's research farm in randomized complete design whit three eplications. The examination factors included: the consumption of biological nitroxin in 3 levels (0, the consumption of 1 L/ha as seed treatment and the consumption of 4L/ha as leaf spraying) and 2: the consumption of chelate EDTA in 3 levels (0, 20, 40 g/m2). The result showed an increase in the grain yield, plant dry weight, plant height, concentration and content of nitrogen compared to the control. Nitroxin did not showed to have a significant effect on the number of branches in plant and the number of bolls in plant. Chelate EDTA also showed a significant effect on the grain yield, the plant dry weight and the number of bolls in plant but no significant effect on other studied characteristics. The best performance was achieved in the treatment of The second level of Nitroxin and the third level of EDTA.
    Keywords: biological fertilizer, concentration, content of nitrogen, grain yield, safflower
  • A. Azadbakht, A. Esmaeli, F. Sori Pages 48-63
    In order to study the effects of weed control and biophosfate fertilizer barvar-2 (contain phosphate solubilizing bacteria) on agronomic characteristics and the yield of corn (Zea mays L.) S.C. 704, a factorial experiment based on randomized complete block design was conducted with three replications in Koohdasht, Lorestan in the spring of 2012. The first factor was three weed control methods, including 1- Chemical control with Foramsolfuron 450 g ai/ha-1 (2 lit/ha-1), 2- two times weeding, 3- weedy check (without any control) and the second factor was three type of fertilizers, including 1- biophosfate fertilizer (barvar-2 phosphate), 2– common fertilizer (NPK based on soil test), and 3- A combination of both types of fertilizers. In this study LAI, plant height, stem diameter, biological and grain yield of corn were measured. The results showed that with exception for stem diameter, effect of different levels of weed control and fertilizers was significant on growth characteristics and grain yield. The highest and lowest corn grain yield obtained in double weeding+biofertilizer application (18317 kg/h-1) and weedy check + common fertilizers treatments (7611 kg/h-1), respectively. The result also showed that grain and biological yield of corn, were decreased amount 55 and 29 percent by weed infected compare to weed control. The use of bio-phosphate fertilizer increased corn grain yield by 19% when compared with common fertilizer.
    Keywords: Bio, fertilizer, Weeds, Foramsulfuron, Grain yield
  • K. Karami, A. Heidari Jamshidi, A. Ariapour Pages 64-80
    Lamiaceae family has about 200 genus and 4000 species which one of them is Thymus. Majority of this family have essence which utilize in medical, toiletry, hygienic and nutrient. Thymus genuses have many species which propagating in many provinces. The aim of this study was recognition and assessing of component in shoot structure of Thymus lancifolious and investigation of antibacterial of the essential oil on the species. Samples were collected in flowering stage in Gret of Lorestan province, Iran, in 2011. The samples were shadow dried and extracted its components by Clevenger device as Hydrodistilation method. Then anatomical properties were studied by painting and using bismarc brown and methyl green stains. After producing essences, kind of components and percent of essential chemical components recognized and separated completely by using GC and GC/MS devices. Plate sink was used to investigate of antibacterial effects of the plant extract on some g+ and g-pathogen bacteria such as Staphylocococus Aureus, Escherichia Coli, Pseudomonas aeroginosa and β.streoptocococs. Results showed that the species has the same anatomical properties with other spices such as T. eriocalyx and T. kotschyanus in Lorestan. According to Retention volume, Retention time, Kovats retention index and comparison this parameters with standards components, results showed that the essential oil of this species has 45 components (95.85% of all components). The main constituents include Cymol (3.26%), Carvacrol (52.34%), Gamma-terpinene (10.86) and Thymol (16.43%) is. The results of this research with other researches in terms existing main compounds of the essential oil were the same but have different, That this difference might be caused by environmental factors or methods of harvesting that harvest time on essential oil biosynthesis, location, stage of plant growth, climate change and the regional factors, including them. Also The results showed that the antimicrobial effect the extracts have antibacterial effects of species in.
    Keywords: Thymus lancifolious, Essential oils, Antibacterial effect, Components, Botanical properties
  • S.M.R. Habibian, H. Arzani S.H. Habibian Pages 81-95
    Information of preference value of range plant is necessary in estimation of available forage yield in each site. In this study two methods of determination of the preference value, direct time observation (DTO) and bite count used and compared (BC) in the semi-steppe rangeland in Cheshme-Anjir of Fars, 25 km North West of Shiraz in 2009. In both methods 3 goats were selected for grazing at 9 and 11 morning and 4 afternoons in four grazing periods. Time of consumption and number of bites for species plants were recorded, respectively. Data analyzed by factorial experiment in CRD using SAS and SPSS softwares. Comparisons between two methods carried out by ANOVA, Pearson correlation and Spearman's rho correlation. The results showed that there were significant differences (p<0.01) in both techniques between preference value of species plant for goat. This study indicated that there was a similarity and correlation between DTO with BC methods (r=0.94).
    Keywords: Preference Value, Bite Count, Direct Observation, Goat
  • Pages 96-113
    Persian cyclamen is a perennial geophytes plant which has a special position between ornamentals due to its charm, diversity and flowering during winter. As this flower’s quality and quantity is affected extensively by its nutrition and environmental factors, and regarding the importance and special role of poly amines in plant nutrition, this experiment was conducted to evaluate the external application of spermidine on the quality and quantity of this Iranian native flower. Therefore an experiment was conducted in two parts. In the first part, cyclamen plants were sprayed with spermidine (0, 5, 10 and 20 mM) in a completely randomized design and morphological and physiological characteristics were studied. This was while the second part was factorially arranged in a completely randomized design and cyclamen plants were treated with spermidine (0, 5, 10 and 20 mM) at five different flower development stages for studing biochemical characteristics. Studied morphological characteristics were: bud stage days, blooming days, total flowering days, total flowers, leaf area and number. Studied physiological characteristics were: fresh weight, dry weight, relative water content and membrane stability index of petals. This was while for biochemical characteristics superoxide dismutase, catalase beside protein, spermidine and spermine content were studied. Morphological results indicate the beneficial effect of external spermidine application on flowering and vegetative growth of Persian cyclamen. Effective level of spermidine application on flowering characteristics was 10 mM while for vegetative growth it was 20 mM. Besides that, spermidine application increased fresh weight, dry weight, relative water content and membrane stability index of petals. Free radical scavengers such as SOD and CAT beside protein content increased during flowering stages 1 to 5. Spermine content showed a similar increasing trend by spermidine application, while spermidine content increased during flowering phase 1-3 and decreased afterwards.
    Keywords: Catalase, membrane stability index, spermine, superoxide dismutase, flower life