فهرست مطالب

فصلنامه علوم و مهندسی محیط زیست
شماره 53 (1391)

  • بهای روی جلد: 150,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/11/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • اصغر محمدی فاضل صفحه 3
  • علی نظری دوست، علی ارواحی، محسن سلیمانی روزبهانی صفحه 5
    مدیریت تالاب ها بر خلاف سایر بوم سازگان های طبیعی تا حد قابل ملاحظه ای وابسته به شرایط حوضه آبریز و وضعیت فعالیت های بالادست می باشد. هرگونه فعالیت توسعه ای و بهره برداری از منابع در حوضه های آبریز منتهی به تالاب ها، پیامدهای قابل توجهی در تالاب های پایین دست خواهد داشت. به همین دلیل تدوین برنامه های مدیریت تالاب ها باید با رویکردهای فراگیر و در مقیاس حوضه ای باشد. مهمترین رویکرد نوینی که می تواند پشتوانه تدوین و پیاده سازی برنامه های مدیریت تالاب ها در این مقیاس باشد رویکرد مدیریت زیست بومی است. طرح حفاظت از تالاب های ایران با به کارگیری رویکرد مدیریت زیست بومی طی فرآیندی کاملا مشارکتی در سطح حوضه آبریز و با همکاری کلیه ذینفعان از سطوح محلی تا ملی نسبت به تدوین برنامه های مدیریت جامع سه تالاب پریشان، دریاچه ارومیه و شادگان اقدام نموده است. بکارگیری این رویکرد زمینه مناسبی را برای همگرایی کلیه ذینفعان در فرآیند مدیریت تالاب های یاد شده فراهم آورده است. در نتیجه علاوه بر تصویب فرابخشی این برنامه های مدیریتی در هئیت محترم دولت به عنوان بالاترین مرجع فرابخشی، عملیاتی شدن پروژه های اجرایی برنامه مدیریت توسط مراجع مختلف آغاز گردیده است. بدیهی است که این رویکرد در مدیریت مناطق حفاظت شده تالابی رهیافت نوینی است که نهادینه شدن آن در مجموعه سازمان حفاظت محیط زیست و توسعه در سایر تالاب ها نقش مهمی در پایداری این زیست بوم های ارزشمند خواهد داشت. مقاله حاضر ضمن مرور مبانی روش شناسی، تجربه طرح حفاظت از تالاب های ایران در سه تالاب ارومیه، پریشان و شادگان را ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: مدیریت جامع، مدیریت زیست بومی، دریاچه ارومیه، تالاب پریشان، تالاب شادگان، ذینفعان
  • سید علی روحی، سید بابک میر جعفری، محسن مصطفی صفحه 15
    تالاب بین المللی قره قشلاق در جنوب شرق دریاچه ارومیه همه ساله شاهد حضور ده ها گونه پرنده مهاجر کمیاب است که این تالاب را به عنوان محل زندگی خود انتخاب می کنند. لذا هرگونه توسعه سکونت گاهی به سمت این تالاب پی آمدهای خاص و خسارات جبران ناپذیر را به همراه خواهد داشت. ارزیابی توان محیطی جهت توسعه سکونت گاهی به گونه ای که باعث شناخت قابلیت های متفاوت از تناسب و سازگاری، ذکر قابلیت های نهفته مناطق زیستی و همچنین توجه به آسیب های زسیت محیطی شود، از نیازهای ضروری و اساسی جهت گسترش سکونت گاه های انسانی است. لذا برنامه ریزی جهت رشد سکونت گاه های انسانی، با توجه به در نظر داشتن تعادل بین سکونت گاه و محیط زیست و به بیان دیگر توجه به پایداری توسعه، امری ضروری به حساب می آید. در این پژوهش با استفاده از تصمیم گیری چند معیاره (MCDM)، و همچنین تاکید بر تالاب قره قشلاق، محدوده محافظت شده این تالاب و آسیب های زیست محیطی به ارزیابی توان اکولوژیک و محیطی در منطقه بناب پرداخته شد. نتیجه بررسی نشان می دهد که با در نظرگرفتن تمامی پارامترهای اکولوژیکی و محیطی و همچنین با در نظر گرفتن محدوده محافظت شده تالاب قره قشلاق، منطقه جهت توسعه سکونت گاهی نامناسب است. نتایج حاکی از آن است که حدود 5% از کل این منطقه قابلیت توسعه سکونتگاهی دارد و مابقی یا دارای تناسب درجه پایین تر و یا عدم توان هستند
    کلیدواژگان: تالاب قره قشلاق، ارزیابی توان اکولوژیک، توسعه پایدار، تصمیم گیری چند معیاره (MCDM)
  • فاطمه خان پور، محسن جعفری نژاد، مسعود باقرزاده کریمی صفحه 21
    مجموعه تالاب های بین المللی آلاگل، آلماگل و آجی گل با عضویت کنوانسیون بین المللی رامسر و به مساحت 3027 هکتار در اراضی هموار و مسطح ترکمن صحرا در نزدیکی مرز ایران و ترکمستان واقع گردیده اند. به دنبال تغییرات شدیدی که در فاکتورهای اکولوژیکی تالاب ها در طی 18 سال رخ داد، این تالاب ها در سال 1993 در لیست قرمز کنوانسیون رامسر وارد شدند. این مسئله، ضرورت تعریف یک برنامه و طرح جامع مدیریتی برای احیا و بازسازی تالاب ها را ایجاب می نمود. درهمین راستا، با توجه به راهنمای طرح ریزی مدیریت برای مناطق ثبت شده در فهرست کنوانسیون رامسر و سایر تالاب ها، مطالعاتی بر روی تغییرات اکولوژیکی ایجاد شده عمده شامل کاهش شدید پرندگان آبزی و کنارآبزی به دنبال شکار بی رویه و همچنین کاهش سطح آب تالاب ها در پی برداشت های بی رویه از منابع آب موجود، انجام و راهکارهای مدیریتی مناسب برای ازبین رفتن این فشارها، تجزیه و تحلیل و در چهار محور تعریف و اجرا گردید. این چهار محور شامل ایجاد تعامل بین ارگان های ذیربط در مدیریت تالاب ها، تعیین محدودیت های بهره برداری بی رویه از تالاب ها، کنترل تغییر کاربری اراضی حاشیه تالاب، ساماندهی فعالیت های تفرجی، آموزش جوامع محلی، افزایش فرهنگ عمومی و همچنین فعالیت های عمده جهت ارتقای سطح حفاظتی تالاب ها بود. پس از اجرای برنامه های مدیریتی احیا و بازسازی تعریف شده در طی چند سال گذشته، سرانجام، این تالاب ها در سال 2009 مورد بازدید کارشناسان رسمی دبیرخانه کنوانسیون رامسر قرار گرفته و به دنبال تایید بازسازی و احیای شرایط اکولوژیکی تالاب ها از سوی کنوانسیون، در همان سال، به عنوان اولین تجربه عملی کشور ایران در احیا و بازسازی تالاب ها، از لیست قرمز کنوانسیون رامسر خارج گردیدند.
    کلیدواژگان: کنوانسیون رامسر، لیست مونترو، احیا و بازسازی، تغییرات اکولوژیکی، تالاب های آلاگل، آلماگل و آجی گل
  • امین قاسمی، زهرا امیدی قلعه محمدی، احمد براتی صفحه 31
    مهاجرت از مشتق های فرایند تکامل، و وابسته به رفتار و تاریخ تکاملی گونه است که در اکثر پرندگان مشاهده می شود. از تالاب ها می توان به عنوان بوم سازگان هایی نام برد که در مهاجرت گونه ها از جمله پرندگان نقش به سزایی دارند. پرندگان نیز ازجمله گونه هایی هستند که به دلیل داشتن قدرت پرواز در اکثر مناطق گسترش پیدا کرده اند، بنابراین مطالعه روی زیستگاه و مسیرهای مهاجرت می تواند در شناخت عادات رفتاری و حفاظت هر چه بهتر از زیستگاه های مورد استفاده پرندگان موثر باشد. در این مطالعه با بررسی دو تالاب از استان همدان نقش این دو تالاب به عنوان زیستگاه های میان گذر (Stepping-stone) بررسی گردید. همچنین با شمارش کل پرندگان آبزی و کنار آبزی تالاب های آقگل و آبشینه در یک دوره 10 ماهه و بررسی شاخص تنوع گونه ای شانون- وینر مشخص شد در طول ماه های شهریور، مهر، آبان، اردیبهشت و خرداد تالاب آقگل دارای تنوع بیشتری نسبت به آبشینه بوده و در ماه های آذر، اسفند و فروردین تالاب آبشینه تنوع گونه ای بیشتری داشته است. در ماه های دی و بهمن سطح هر دو تالاب یخ زده بود و هیچ گونه ای ثبت نگردید. از کل 58 گونه پرنده آبزی و کنار آبزی ثبت شده 46 گونه در تالاب آقگل و 42 گونه در تالاب آبشینه مشاهده شدند. در پایان به مهاجرت پرندگان و مفهوم زیستگاه های میان گذر و نقش این نوع زیستگاه ها اشاره شده است. تالاب ها به عنوان زیستگاه های میان گذر نیازمند توجه بیشتر جهت حفاظت و اقدامات مدیریتی هستند.
    کلیدواژگان: تالاب، آقگل، آبشینه، شاخص تنوع گونه ای شنون - وینر، همدان، زیستگاه
  • مریم شفیعی، محمود رایینی سرجاز، رامین فضل اولی، محمدعلی غلامی سفید کوهی صفحه 41
    در دهه های اخیر دخالت انسان در بوم سازگان های طبیعی کره زمین تعادل آنها را به هم زده و مشکلات فراوانی به وجود آورده است که تبعات آن متوجه خود انسان می باشد. برداشت غیرمجاز آب از سفره های آب زیرزمینی به خصوص در مناطق خشک و نیمه خشک کشور در دهه های اخیر و با شروع خشکسالی های این دهه رو به افزایش است. تالاب پریشان در جنوب غرب استان فارس و در منطقه حفاظت شده دشت ارژن-پریشان قرار دارد که سطح آب این تالاب در دهه اخیر به علت عوامل مختلف از جمله خشکسالی و حفر چاه های غیرمجاز در پیرامون تالاب تراز به شدت افت کرد. در این پژوهش به منظور بررسی تاثیر چاه های پیرامون تالاب بر تراز سطح آب 8 لایه بافر پیرامون تالاب در محیط ArcGIS 9.3 ایجاد شد. چاه های هر لایه بافر استخراج شد و دبی سالانه مجموع چاه های بافر به دست آمد، در نهایت رابطه رگرسیونی بین تراز سطح آب و دبی تخلیه چاه ها در نرم افزار SPSS 16 به دست آمد. یافته ها نشان داد در همه بافرها بین تراز سطح آب و دبی تخلیه چاه ها رابطه معنی داری در سطح احتمال یک درصد و با ضریب همبستگی بالا وجود دارد. روابط رگرسیونی نشان دادند نقش عامل انسانی و چاه ها تاثیر بسزایی در پایین آمدن تراز سطح آب تالاب داشته اند.
    کلیدواژگان: تالاب پریشان، چاه های غیرمجاز، تراز سطح آب، دبی تخلیه چاه، بافر
  • مسعود صیدگر، سیاوش گنجی گلمانخانه، لطیف اسماعیلی دهشت، یوسعفلی اسدپور، بیژن مصطفی زاده صفحه 45
    آبگیرهای موقتی، زیستگاه های آبزی پراسترس برای فون و فلور متنوع موجود در آنها هستند. این آبگیرها معمولا کم عمق بوده و می توانند زیستگاه موقتی برای تغذیه و تولیدمثل گونه های پرندگان مهاجر به ویژه فلامینگوها باشند. این مناطق معمولا برای توسعه کشاورزی و شهر نشینی تخریب شده و روزبروز از تعداد آنها کاسته می شود. امروزه فعالیت در آبگیرهای بهاره، توسط اهالی، بدون مدیریت صحیح و پایه علمی صورت می گیرد که ضرورت دارد این گونه دستکاری های بشر به حداقل رسانده شود. از بین رفتن آبگیرهای بهاری و به تبع آن نابودی موجودات زنده آن، موجب شده برخی از گونه های گیاهی و جانوری آنها در فهرست موجودات در معرض خطر انقراض گونه ای قرار گیرند. به منظور حفظ تنوع زیستی این آبگیرها، لازم است اقداماتی انجام شود که در این مقاله مورد بررسی قرار می گیرد. شیوه های مدیریتی شامل بازدید میدانی برای جمع آوری اطلاعات مربوط به آبگیر، انجام نمونه برداری و آنالیز کامل خاک کف برکه و آب، در تمام طول دوره خشک و پرآبی و تصمیم گیری در مورد مدیریت، حفاظت، برقراری مجدد و بهبود تالاب است. بدین ترتیب، مدیریت میزان صید و بهره برداری از ذخایر بی پوششان و سایر بی مهرگان دارای ارزش شیلاتی ساکن این آبگیرها باید با ارزیابی کارشناسانه مبتنی بر دانش فنی و توجه به حفظ حیات این تالاب ها و جمعیت های جانوری و گیاهی موجود صورت گیرد. عوامل دیگری از جمله حفظ و نگهداری هیدرولوژیاستخر و ویژگی های شیمیایی آب، جلوگیری از ورود سموم و حفظ تنوع ژنتیکی نیز باید مد نظر قرار گیرند.
    کلیدواژگان: آبگیرهای موقت، نمونه برداری، مدیریت
  • حسن اکبری، اعظم حبیبی پور، آرزو پورچیت ساز، مهدی تیموری صفحه 53
    تصفیه خانه یزد از اوایل دهه 80 راه اندازی و در حال حاضر 30 درصد از فاضلاب خانگی شهر یزد را در استخرهای هوازی و بی هوازی تصفیه و در محدوده ای به مساحت 200 هکتار که 180 هکتار آن فضای سبز می باشد هدایت می کند. به این ترتیب یک تالاب مصنوعی در محیطی که قبلا فاقد پوشش گیاهی بوده، ایجاد شده است. در این مطالعه جنبه های زیست محیطی این تالاب مصنوعی در اقلیم خشک و بیابانی استان یزد مورد بررسی قرار گرفت. طی چهار دوره پایش زمستانی (دی ماه 87 – 88 – 89 و90)، 15 گونه پرنده آبزی و مهاجر و تعدادی پرندگان خشکی زی در محل شناسایی گردید که مهمترین پرندگان مهاجر مشاهده شده در محل تالاب شامل خوتکا، اردک سرسبز، چوب پا، چنگر، فلامینگو، اگرت، حواصیل ارغوانی، سلیم طوقی کوچک و مهمترین پرندگان خشکی زی شامل سارگپه پابلند، عقاب دشتی، دلیجه، بالابان، دم جنبانک ابلق، چکاوک کاکلی بودند. بر اساس بررسی های صورت گرفته مهمترین گونه های گیاهی تالاب شامل نی و برخی درختان دست کاشت نظیر اکالیپتوس، گز و تاغ می باشد. نتایج این مطالعه نشان داد تالاب مصنوعی ایجاد شده از نظر ایجاد محیطی مناسب برای استقرار موقت پرندگان عبوری و زمستان گذرانی پرندگان مهاجر، ایجاد فضای سبز در مجاور شهر و تلطیف هوا اثرات مثبتی به دنبال داشته است، اما به دلیل احتمال انتقال آلودگی های میکروبی به پرندگان، پیدایش انواع حشرات و احتمال بروز بیماری های جدید در منطقه و اثر بر کیفیت خاک منطقه اثرات منفی نیز به دنبال خواهد داشت.
    کلیدواژگان: تالاب مصنوعی، تصفیه خانه، تنوع زیستی، یزد
  • فرهاد ذوالفقاری، عباس کفاش صفحه 59
    امروزه تصاویر سنجش از دور به عنوان جدید ترین اطلاعات جهت مطالعات تغییرات پوشش های مختلف سطح زمین و تغییرات سطح آبها شناخته شده است. در این پژوهش به منظور بررسی میزان تغییرات پوشش سطح نیزارهای هامون با استفاده از داده های سنجندهMSS مربوط به سال 1976 و ETM+مربوط به سال 2005 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. اطلاعات زمینی از طریق Google earth و استفاده از مبدل KML to SHP استفاده گردید و پس از بررسی های کیفی و کنترل تطابق هندسی نقاط، عملیات پردازش و ادغام باندها صورت پذیرفت. نتیجه بررسی نشان داد که سطح آبگیری هامون در سال 1976 میلادی برابر 27/397541 هکتار و سطح پوشش سبز نیزارها در این سال 24/122836 هکتار بوده است. همچنین در سال 2005 میلادی که دوباره هامون ها آبگیری شده است سطح آبگیری هامون ها 69/327673 هکتار و سطح نیزارها 01/17295 هکتار محاسبه گردید. نتایج حاصل شده نشان دهنده کاهش 57/17درصدی آبگیری سطح هامون ها و 92/85 درصدی سطح نیزارها نسبت به سال مبنا می باشد که این کاهش پوشش نیزارها تاثیر بسیار زیادی در اقتصاد و زندگی جمعیت روستایی منطقه که حدود 61 درصد ترکیب جمعیتی منطقه را شامل می شود و بیشتر معیشت آنها از راه دامپروری و صیادی می باشد دارد. همچنین کاهش پوشش سبز هامون ها و از بین رفتن نیزارها تاثیر نامطلوبی بر وضعیت آب و هوای منطقه و افزایش گرد و غبار ناشی از برداشت رسوبات داخل دریاچه داشته است.
    کلیدواژگان: تالاب هامون، نیزارها، سنجش از دور
  • روح الله اسماعیلی، جعفر اولادی، افشین دانه کار صفحه 65
    تالاب میانکاله یکی از زیست بوم های پیچیده حیاتی است که با ویژگی های ویژه بوم شناختی به عنوان زیستگاه گونه های جانوری و گیاهی به ویژه پرندگان مهاجر بوده و تحت عنوان ذخیره گاه بیوسفر نیز به کمیته برنامه انسان و کره مسکون یونسکو معرفی شده است. این تالاب در قالب پناهگاه حیات وحش مدیریت گردیده که تنها اهداف حفاظتی نداشته و می توان از منابع بیوفیزیکی آن تا حدی محدود استفاده نمود، اما این استفاده باید در راستای طرح های جامع مدیریتی و بر اساس مطالعات منابع بوم شناختی آنها باشد، به همین دلیل این عرصه ها بیش از هر منطقه دیگر نیازمند طرح مدیریت زیست محیطی هستند. در مطالعه حاضر پس از شناسایی منابع زیست محیطی منطقه مورد مطالعه و تجزیه و تحلیل و جمع بندی داده ها، جدولی تهیه که کلیه خصوصیات و ویژگی های منطقه در آن آورده و توان زیست محیطی منطقه برآورد شد. سپس با روی هم گذاری نقشه های پردازش شده، یگان های زیست محیطی منطقه تشکیل و مبنای تصمیم گیری های بعدی پی ریزی شد. با در نظر گرفتن سایر عوامل موثر از قبیل عوامل اقتصادی- اجتماعی و کاربری فعلی منطقه با بهره گیری از عملکرد های تحلیلی GIS و زبان پرس جوی نقشه و جدول (SQL) توان و تنگناهای هر واحد زیستی در برابر کاربری های مجاز مشخص و نقشه پایه زون بندی فراهم و وسعت هر زون محاسبه و درصد آن نسبت به کل منطقه مورد مطالعه برآورد شد. نتایج نشان داد که مجموعا 387 واحد زیست محیطی و 3 نوع کاربری مختلف شامل: حفاظت (امن و سپر یا بافر زون)، تفرج، جنگلداری (احیاء و بازسازی)، در این منطقه وجود دارد.
    کلیدواژگان: میانکاله، زون بندی، پاتاچاریا، کاپا، IRS
  • علی بالی، سید مسعود منوری، میثم جعفری، شهره عبداللهی صفحه 73
    کاربری اراضی و ارزیابی تغییرات آن در دوره های زمانی میان مدت و طولانی مدت یکی از مهمترین ابزارهای برنامه ریزی و مدیریت پایدار اراضی در سطح کلان می باشد. استفاده از داده های ماهواره ای با توجه به ویژگی آنها و پیشرفت های سریع فناوری سنجش از دور و سامانه های اطلاعات جغرافیایی می تواند در زمینه برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست و نیز پایش وضعیت منابع طبیعی، مفید و موثر باشد و اطلاعات ارزشمندی در اختیار مدیران و تصمیم گیران قرار دهد. در این پژوهش نقشه های کاربری اراضی و تغییرات کاربری اراضی در 4 مقطع در دوره زمانی 32 ساله با استفاده از داده های سنجنده های MSS1975، ETM+ 2000، TM 1989 وIRS 2007 درشش کلاس کاربری در حوضه آبخیز تالاب انزلی تهیه گردید. سپس با استفاده از روش مقایسه، پس از طبقه بندی میزان تغییر و تبدیل هر کاربری در دوره های مورد نظر تعیین شد. نتایج بررسی ها حاکی از تغییرات گسترده در کاربری اراضی عرصه ها می باشد، به طوری که طی دوره های زمانی مورد مطالعه 1774 هکتار از اراضی با پوشش طبیعی جنگل و مرتع، 12363 هکتار از اراضی کشاورزی و باغات، 1123 هکتار از اراضی با پوشش ضعیف و رها شده و 143 هکتار از اراضی تالابی به اراضی شهری و ساخته شده تغییر کاربری داده اند.
    کلیدواژگان: تغییرات کاربری اراضی، تصاویر چند زمانه ماهواره ای، توسعه شهری، حوضه آبخیز تالاب انزلی
  • هستی پطروسیانس، افشین دانه کار صفحه 81
    جنگل های مانگرو یکی از حاصلخیزترین بوم سازگان ها در گستره زمین محسوب می شوند که در سال های اخیر به دلیل فعالیت های انسانی و گاه سوانح طبیعی در معرض تهدید قرار گرفته اند. نبود معیارهای مدون حفاظتی برای گزینش پهنه های حفاظتی و یا شناسایی مکان هایی برای حفاظت بیرونی یا توسعه جنگلکاری ها، مراقبت و افزایش سطح مانگروها در سطح جهان را با چالش مواجه ساخته است. این نوشتار به دنبال شناسایی معیارها و شاخص های حفاظتی از گونه حرا به عنوان یکی از گونه های اصلی مانگرو است که دارای پراکنش وسیع و اهمیت اقتصادی و زیست محیطی زیادی در جهان می باشد. ابتدا ضمن بررسی 23 مطالعه صورت گرفته در سطح جهان و ایران و توجه به نتایج حاصله، معیارهای موثر در سه مقیاس جهانی، محلی و ساختاری و همچنین دو سطح مشترک جهانی- محلی و محلی- ساختاری طبقه بندی گردیدند. بر اساس بررسی صورت گرفته 3 معیار اصلی و 9 زیر معیار و 42 شاخص برای مکان یابی عرصه های مناسب برای توسعه اجتماع های حرا شناسایی شدند. 654/1 درصد از شاخص های شناسایی شده در سطح جهانی، 719/53 درصد در سطح محلی و 181/18 درصد در سطح ساختاری،744/10 درصد جهانی- محلی و 702/15 درصد محلی- ساختاری بود. از معیارهای اصلی شناسایی شده، معیار ویژگی های زمین و زیر معیارهای ویژگی های شیمیایی زمین و کیفیت آب از بیشترین اهمیت در توزیع مکانی جنگل های حرا برخوردارند. همچنین این بررسی نشان داد، اغلب معیارهای مورد توجه و استفاده، معطوف به معیارهای مقیاس محلی است.
    کلیدواژگان: جنگل های مانگرو، درختان حرا، مکان یابی، معیارهای مکانی، حفاظت از جنگل های مانگرو
  • محمد خداوردی زاده، صادق خلیلیان صفحه 91
    برآورد ارزش پولی خدمات تالاب ها راهی برای درک اهمیت سرمایه گذاری در راستای حفاظت یا بهبود آنها می باشد. تالاب قوری گل نیز یکی از منابع زیست محیطی بسیار مهم استان آذربایجان شرقی می باشد که به عنوان یکی از تالاب های بین المللی حفاظت شده کشور در کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده است. لذا در این مطالعه، رهیافت ارزشگذاری مشروط جهت تعیین ارزش حفاظتی تالاب قوریگل و روش AHP جهت تفکیک ارزش های مصرفی و غیر مصرفی به کار برده شده است. متوسط تمایل به پرداخت سالیانه افراد جهت حفاظت تالاب برابر با 113963 ریال و ارزش حفاظتی سالیانه تالاب برابر با 33630 میلیارد ریال بدست آمد. با توجه به روش PAH ارزش مصرفی (ارزش مصرفی مستقیم، غیر مستقیم و ارزش اختیار) 5/54 و ارزش غیر مصرفی (ارزش وجودی و میراثی) 5/45 درصد از ارزش کل تالاب قوریگل را شامل می شود. لذا با توجه به سهم بالای ارزش غیر مصرفی در ارزش کل، این بخش سهم عمده ای از ارزش کل منابع طبیعی از جمله تالاب ها را شامل می شود که بایستی در سیاست گذاری ها به آن توجه ویژه شود.
    کلیدواژگان: ارزش گذاری مشروط، ارزش حفاظتی، ارزش های مصرفی و غیر مصرفی، تالاب قوریگل، AHP
  • ناهید خم خاجی، مسعود هدایتی فرد، رضوان موسوی ندوشن، فاطمه وحیدی صفحه 103
    در این مطالعه ساختار جمعیت زئوپلانکتون ها به همراه ویژگی های شیمیایی، فیزیکی و فیزیکوشیمیایی آب نظیر دمای آب، کل مواد جامد معلق، عمق شفافیت آب، فسفات محلول و فسفر کل، بصورت ماهانه از فروردین ماه 1388 تا فروردین ماه 1389 (13 ماه) در سه ایستگاه مطالعاتی بررسی گردید. بدین منظور زئوپلانکتون ها و دیگر پارامترها در هر ایستگاه در سه تکرار جمع آوری گردید. نوترینت ها به روش اسپکتروفتومتری و کل مواد جامد معلق به روش رنگ سنجی اندازه گیری شدند. عمق شفافیت آب با استفاده از صفحه سچی به قطر 30 سانتی متر، خواندن صفحه در نور آفتاب و به حالت نیمه ایستاده انجام گردید. به منظور جمع آوری نمونه های زئوپلانکتون به وسیله کشش ستونی تور مخروطی پلانکتون گیری با اندازه مش 45 میکرون از فاصله 1 متر بالای بستر تا سطح آب، جمع آوری گردید. در این مطالعه مجموعا 9 جنس از گروه کوپه پودا شناسایی گردید که در این میان بیشترین تراکم مربوط به جنس Cyclops با میانگین 149 عدد در متر مکعب و کمترین تراکم مربوط به جنس Diaptomus با میانگین 1/0 عدد در مترمکعب بوده است. میانگین تراکم کل این گروه در دریاچه ولشت 249 عدد در مترمکعب محاسبه گردید. بیشترین تراکم گروه کوپه پودا در اردیبهشت ماه با میانگین 638 عدد در مترمکعب و حداقل آن در دی ماه با میانگین 8 عدد در مترمکعب مشاهده گردید. بین تراکم این گروه و غلظت فسفات محلول و فسفر کل همبستگی قوی مثبت به دست آمد.
  • علی اکبر شمسی پور، رضا رئیسی، سمیه زارع، اکو محمدی صفحه 111
    تالاب هامون در بخش شرقی ایران با وضعیت آب و هوای گرم و خشک قرار دارد از این رو این تالاب می تواند نقش موثری در تعدیل شرایط زیست اقلیم مناطق پیرامونی خود داشته باشد. روش شناسی پژوهش بر پایه مدل سازی اقلیمی با بهره گیری از مدل اقلیمی میان مقیاس آلودگی هوا (TAPM) است. روزهای نمونه مدل سازی شده با استفاده از داده های جوی ایستگاه همدید زابل انتخاب گردید. اثرات هواشناختی تالاب هامون با دو طرحواره بستر خشک شده و دارای آب مورد واکاوی قرار گرفت. بنابراین بر پایه نتایج خروجی مدل متغیرهای نم نسبی، دما و باد در دو دوره بهار و پاییز مورد بررسی و واکاوی قرار گرفت. خروجی های مدل گویای تاثیر بسیار چشمگیر تالاب در دوره پرآبی بر نم نسبی منطقه است. تاثیر تعدیل کننده تالاب به ویژه در دماهای شبانگاهی نیز در هر دو دوره پاییز و بهار قابل توجه می باشد. در مورد فراسنج سرعت باد در هر دو وضعیت بستر خشک و دریاچه پرآب نتایج به دست آمده از مدل مقادیر کمتری از داده های ثبت شده در ایستگاه هواشناسی را نشان می دهد. ضریب همبستگی بین خروجی مدل و داده های ایستگاه هواشناسی زابل برای فراسنج های دما، نم نسبی و سرعت باد در طرحواره خشک (دارای آب) دوره بهاره بترتیب 956/0، 897/0 و 66/0 (966/0، 875/0 و 695/0) محاسبه شد، که در سطح اطمینان 99% معنادار بوده و بنابراین خروجی مدل قابل پذیرش است. فراسنج های دما، نم نسبی و سرعت باد در دوره پاییزه نیز در طرحواره خشک (دارای آب) با ضریب همبستگی بترتیب 829/0، 759/0 و 829/0 (877/0، 764/0 و 852/0) در سطح اطمینان 99% معنادار هستند.
    کلیدواژگان: تالاب هامون، زابل، شبیه سازی اقلیمی، TAPM
|
  • Ali Nazaridoust, Ali Arvahi, Mohsen Soleymani Roozbahani Page 5
    Unlike other natural ecosystems, wetlands management is highly dependent on the upstream watershed condition and activities. Any development activity and water resources operation in the basins located in upstream areas can significantly affect downstream wetlands. Therefore, there is a need for integrated and basin scale approaches in developing wetland management plans. The most important and known approach which can provide a reliable support for developing the management plans at this scale is “Ecosystem Approach”. The project of "Conservation of Iranian Wetlands" (CIWP) aims to improve the socio-economic situation of the local communities by applying this approach in a completely participatory process at the basin level and with cooperation of all national and local stakeholders to develop an integrated management plan for Uromieh lake, Parishan and Shadegan Wetlands. Application of this approach has provided a good basis for the convergence and cooperation of all stakeholders in management of mentioned wetlands. As a result, these management plans have inter-sectoraly been approved at the cabinet and provincial planning councils as the highest decision making structures at national and provincial levels and started implementation of them by each responsible institution in the plan. Obviously, this approach is a new process for managing wetland protected areas which institutionalizing it within department of environment and development plans will play a crucial role in sustainability of these valuable ecosystems. This article provides a review on methodology and CIWP experience on three Iranian wetlands, Uromieh lake, Parishan and Shadegan wetlands.
    Keywords: Integrated management, ecosystem management, Uromieh lake, Shadegan wetland, Parishan wetland, stakeholders
  • S.Ali Alavi, S.Babak Mirjafari, M.Mostafaei Page 15
    International Ghara gheshlagh wetland located in southeast part of the Urumieh lake, is a valuable habitat for dozens of rare migratory bird species during the migration seasons. Any residential development in this wetland would have severe consequences and cause irreversible damages. Environmental capability assessment for housing development according to different capabilities identification of suitability and consistency, determining environmental capability potential, and also evaluating the environmental damages, are crucial needs for expansion of human settlements. Therefore, it is essential to plan for human settlements with consideration of balance between residential areas sustainable development and environment. In this paper, ecological and environmental capabilities of Bonab region are evaluated using Multi-criteria decision making (MCDM) approach, in terms of Ghara gheshlagh wetland and environmental damages. Results showed that this region is not suitable for residential development, due to presence of Ghare gheshlagh wetland and only 5% of this region is suitable for such development activity.
    Keywords: Ghara gheshlagh wetland, ecological capability assessment, sustainable development, multi criteria decision making (MCDM)
  • Fatemeh Khanpour, Mohsen Jafarinezhad, Masoud Bagherzadeh Karimi Page 21
    Ala-Gol, Alma-Gol and Aji-Gol wetlands are situated about 60 km southwest of Gorgan city in the province of Golestan, Iran, These complex wetlands area is 3027 hectares and are one of the most valuable and important habitats in Iran from hydrological, biological and ecological point of view. And were reorded in the list of Wetlands of international importance in 1975. These wetlands included in Montreux Record in 1993 due to occurred changes in ecological characters as a result of developments, pollution or other human interference during the last two decades. Therefore it is essential to provide them with a comprehensive management plan for restoration and rehabilitation. According to the the management planning guideline of Ramsar convention, some studies and surveys conducted on occurred changes in ecological characters including drastic reduction of waterfowl birds and waders following over-hunting, decreasing in wetland water levels following unsustainable water operation, developing proper management strategies to mitigate these pressures, analyzed and implemented in 4 context. These context included in interaction among relevant organizations, determining some restriction rules to water over uses, controlling the land use changes around the wetland, organizing the recreational activities, education of local people, enhancing public culture and conducting works for improving the conservation status of wetlands. Finally Ramsar convention secretariats experts confirmed wetland restoration after 16 years performing management plan and these wetlands removed from the Montreux Record as the first experience for Montreux Iranian wetlands.
    Keywords: Ramsar Convention, Montreux Record, restoration, ecological changes, Ala Gol, Alma Gol, Aji Gol wetlands
  • Amin Ghasemi, Zahra Omidi, Ghale Mohamadi, Ahmad Barati Page 31
    Bird migration is a behavior that has evolved over many thousands of years and many of bird species have such behavior. Wetlands are incredibly diverse ecosystems that play significant role in bird species migration. Studying the bird habitats and migration routes can be useful for understanding behavioral mechanisms and conservation of habitats. In this research, two wetlands in Hamedan province and their importance as stepping– stone habitats have been studied. Waterfowl birds and waders enumerated at Agh-gol and Abshineh wetlands during ten months and Shannon-Wiener diversity index was calculated. The results showed that Agh-gol has a higher diversity than Abshineh wetland in September, October and November (2007), May and June (2008) and lower diversity in December, March (2007) and April (2008). In January and February no bird species was recorded because both of wetlands were frozen. Total birds observed in two wetlands were from 58 species that 46 species of them observed in Agh-gol and 42 species were in Abshineh wetland. Finally birds’ migration and stepping– stone habitats concept and role of this habitats have been discussed and concluded that wetlands need more consideration of conservation and management actions because of important roles that they play as stopover habitats in migration routes of birds.
    Keywords: Agh, gol, Abshineh wetlands, Shannon, Wiener diversity index, Hamedan, habitat
  • Maryam Shafiei, Mahmoud Raeini, Sarjaz, Ramin Fazloula, Mohammad Ali Gholami Sefidkouhi Page 41
    In recent years human activities have disturbed ecosystem balance on the earth and caused many environmental issues that posed serious consequences to their lives. Unauthorized underground water uses are increasing, especially in arid and semi arid regions of country in recent decades because of the droughts that have occurred within these decades. Parishan wetland is in south west of Fars province, in Dashte-Arzhan-Parishan protected area, and is the largest freshwater lake in country. The water level of this wetland has strongly dropped due to different factors such as drought and unauthorized well drilling around the lake in recent years. In this research eight buffer zones from the lake were created using ArcGIS and wells in each buffer zone were extracted in order to investigate the current well effects on water level. Total annual discharge of all wells in buffer zones was obtained, and finally regression analysis used to examine the relationship between water level and well discharges in SPSS 16. The results showed that there is a statistically significant relationship between water level and well discharges at 99% confidence level with high correlation coefficient for all buffer zones. Regression analyses showed that human factors and wells have significant effect on decreasing in wetland water levels.
    Keywords: Parishan wetland, unauthorized wells, water level, well discharges, buffer zone
  • Seidgar Masoud, Ganji Golmankhaneh Siavash, Esmaili Dehesht Latif, Asadpour Yousef.Ali, Mostafazadeh Bizhan Page 45
    Ephemeral pools are critical aquatic habitats for their diverse plants and animals. These pools are usually shallow waters and can use for feeding and reproduction of migrant birds, especially Flamingos. Nowadays, poor management and planning practices related to urban and agricultural development have resulted in destruction of these valuable habitats. The loss of vernal pools resulted in recording some of plant and animal species dependent on these pools on endangered species act. Therefore it is necessary to effectively plan and manage human activities for the purpose of protecting these unique features and ensure their role in the maintenance of a healthy environment. In this paper the conservation management practices of vernal pools is discussed. The management protocols included in field inspection, water and soil sampling in wet and dry periods, decision making about management, conservation and restoration of wetlands. Management of catch flow rate of current invertebrates with aquaculture values such as Anostraca should be occurred on expert based technical surveys and with consideration of preserving the existence of these pools and their populations. Also maintenance of pools hydrology and chemical properties of water, prevention of toxicants and preserving the genetic diversity should be considered.
    Keywords: Temporary pools, sampling, management
  • Hassan Akbari, Azam Habibipour, Arezoo Pourchitsaz, Mehdi Teimouri Page 53
    Waste water treatment plant of Yazd city was established in early 1990s and now about 30% of household waste water of city is treated in aerobic and anaerobic lagoons and released to an area of 200 ha with 180 ha green space. Thus an artificial wetland has been created in the region with no previous plant cover. In this study the environmental aspects of this artificial wetland were investigated in the region of arid and desert in Yazd province. Fifteen waterfowl and migratory as well as terrestrial birds were identified in the study area during four years of monitoring in winter (January). The most important migratory bird species that observed during this study were Anas crecca, Anas platyrhynchos, Himantopus himantopus and Phoenicopterus ruber and most important of land birds were Falco cherrug, Falco tinnunculus, Aquila rapax and Motacilla alba. Reed and some of planted trees such as Tamarix, Halloxyllon and Eucalyptus were the most important plants of the wetland. The results showed that this artificial wetland had positive effects in terms of creating a suitable place for temporary settlement of passing and wintering migratory birds, developing green space in the country side and air quality improvement. But it would have the negative side effects such as probabilities of microbial pollution propagation through the bird populations, the appearance of various insects, probability of new diseases incidence in the region and soil contamination.
    Keywords: artificial wetland, waste water treatment plant, biodiversity, Yazd
  • Farhad Zolfaghari, Abbas Kaffash Page 59
    Today satellite imagery is the latest instrument for detection of changes in land cover and water surfaces. In this paper to detect water and canebrake changes in Hamoon international wetland Landsat multispectral scanner (MSS) data from 1976 and ETM+ data from 2005 were processed and analyzed. Ground truth was obtained from Google Earth. After qualitative controls and geometric correction of points, images processed and different bands merged. The results showed that Hamoon area was 397541.27 ha in 1976 and its green canebrake cover at that time was 122836.24 ha. Also in 2005 after re-inundation, these areas decreased to 327673.69 ha for Hamoon and 17295.01ha for green canebrake cover. These results showed the decrease in water area by 17.57 % and green canebrake cover by 85.92 in 30 year time interval. Decrease in green canebrake cover has adverse effect on the climate of Hamoon basin and human life due to increasing of dust emissions through removal the lake sediments.
    Keywords: Hamoon wetland, Canebrake, Remote Sensing
  • Rouhollah Esmaili, Jafar Oladi, Afshin Danehkar Page 65
    Miankaleh wetland is one of the critical complex ecosystems which is a very important internationally-recognized refuge for migratory birds. Furthermore, regarding its ecological characteristics, this wetland has been chosen as biosphere reserve by Man and the Biosphere(MAB) program committee. This wetland is considered as a wildlife refuge and was listed as a protected area in 1969. The goal of protected areas management is not only protection but also their biophysical resources can be used to some extent. These exploitations should be along with integrated management plans and based on their ecological resources. Therefore it is essential for these areas to have a comprehensive environmental management plan. In this study significant environmental resources in the study area were identified, analyzed and tabulated, then environmental capability of the area were evaluated. Land units were made by overlaying different made layers and set a basis for next decision making. The ecological Zones (Core, Buffer, Recreation and Reclamation) were determined. The results showed that there are 387 ecological environmental units with three different zones as conservation, recreation and forestry zones in this area.
    Keywords: Miankaleh, zoning, bhattacharyya, cappa coefficient, IRS
  • Ali Bali, Masoud Monavvari, Meysam Jafari, Shohreh Abdollahi Page 73
    Increasing population in the two recent decades have led to destruction of nature and changing its land cover by human being for providing their extreme needs. Land use change detection during long and mid terms is one of the most important tools for planning and sustainable management of resources in macro level scales. Remote Sensing (RS) and Geographic Information System (GIS) are recent tools for analyzing and processing natural features that provide managers and decision makers with valuable information for planning and monitoring of remained resources. In this research land use changes trend in Anzali watershed, Gilan province was assessed by GIS and RS. Land use maps created and its changes were detected using the satellite images of Landsat (MSS 1975, TM 1989, ETM+ 2000) and IRS (LISS III & PAN 2007) in six land use classes and at 4 time intervals. Then changes in land use compared with previous status of them. The results showed that land uses have widely changed during studied time intervals and 1774 ha of forest and rangeland areas, 12363 ha of farmlands and gardens, 1123 ha of poor land and 143 ha of wetland areas converted to urban lands.
    Keywords: land use changes, multi spectral satellite imagery, urban development, Anzali wetland watershed
  • Hasti Petrosians, Afshin Danehkar Page 81
    Mangrove forests are one of the world's most productive ecosystems which have threatened due to human activities and natural events in recent years. Lack of developed criteria for selection of protected areas resulted in decrease of mangrove forest areas. The main objective of this paper was to identify of conservation criteria and indices for the Aviccenia marina species which has widely distributed through the world and provides many environmental and economic values for humans as well as other living organisms. After reviewing 23 relevant literatures, effective criteria at three global, local and structural levels as well as two global-local and local- structural levels were indentified and categorized. We identified 3 criteria, 9 sub criteria and 42 indices for selection of suitable areas for developing mangrove communities. 1.65% of identified criteria were at global, 53.2% at local, 18.18 % at structural, 10.74 % at local-global and 15.70 % at local – structural level respectively. Also the results showed that land properties criterion and land chemical features and water quality sub-criteria have the most importance in determining spatial distribution of mangrove forests and most useful criteria were in local level.
    Keywords: mangrove forests, Aviccenia mariana, site selection, spatial criteria, conservation
  • Mohammad Khodaverdizadeh, Sadegh Khalilian Page 91
    Estimating the monetary value of wetland services is a way for understanding the importance of investment in conservation and improvement of wetlands. Ghorigol wetland is one of the most important environmental resources of Azerbaijan province that had been recorded as an international wetland in Ramsar conventions. In this study conservation value of Ghorigol wetland has estimated using contingent valuation (CV) method and use and non-use values of this wetland was divided using analytical hierarchy process (AHP). Respondent’s mean annual WTP for conservation of mentioned wetland was 113963 Rials and total annual wetland conservation value was 33630 billion Rials. According to AHP results, use values (direct, indirect and option values) and non-use values (existence and bequest values) acquired 54.5 and 45.5 percentages of total wetland conservation value, respectively. Due to considerable proportion of non-use values in total wetland conservation value, policy makers should pay special attention toward conservation of wetland’s natural condition.
    Keywords: AHP, contingent valuation, Ghorigol wetland, conservation value, use, non use values
  • Nahid Khamkhaji, Masoud Hedayatifard, Rezvan Mousavi Nadushan, Fatemeh Vahidi Page 103
    In this research the structure of zooplankton populations as well as physicochemical properties of water including water temperature, total suspended solids (TSS), water clarity depth, total phosphorus (TP), dissolved phosphate (PO4-3) were studied in three sampling points during April 2009 to April 2010 (13months period). Nutrients and total suspended solids of samples were determined by spectrometry and colorimetric methods respectively. Depth of water clarity was determined using Seccchi with 30 cm diameter which was read at sunlight and half-standing position. Zooplankton samples were collected using column stretching conical plankton net with 45 microns mesh size from the one meter above water bed to water surface level. In this study, about 9 genera of Copepoda were identified and the most and least densities were related to Cyclops genus with average of 149 individuals per m3 of water and Diaptomus genus with average of 0.1 individual per m3 of water respectively. Total mean density of Copepoda in Valasht lake estimated to be 249 individuals per m3. Maximum and minimum density of Copepod observed in May with average of 638 individuals per m3 and in January with average of 8 individuals per m3. A strong positive correlation was observed between the density of Copepoda and dissolved phosphate (PO4-3) and total phosphorus (TP) concentrations.
    Keywords: Valasht lake, zooplankton, density, nutrients
  • Aliakbar Shamsipour, Reza Raeisi, Somayeh Zarea, Akoo Mohammadi Page 111
    Hamoon wetland which located in easten part of Iran with prevailing warm and arid climate playes an effective role in moderating of its surrounding bioclimatic condition. The method used in this is based on climate modeling using meso-scale The Air Pollution Model (TAPM). Modeled sample days were selected by using atmospheric data from Zabol weather station. Meteorological effects of Hamoon wetland were analyzed with assuming two scenarios of dry and wet conditions for the lake. Therefore, based on model output results, relative humidity, air temperature and wind speed were evaluated and analyzed in spring and autumn terms. Model outputs indicated a very significant impact of wetland on relative humidity in spring. Moderating effect of wetland, especially in the night temperatures, in both fall and spring period is notable. The wind velocity in both dry and wet conditions, the results of model shows the lower values than recorded in weather station. The correlation coefficient between model output and Zabol weather station data for the variables of temperature, relative humidity and wind speed in dry scenario (or with water) in spring periods, were respectively, 0.956, 0.897 and 0.66 (0.966, 0.875 and 0.695), which were significant at 99% significance level and therefore the model outputs are acceptable. Variables of temperature, relative humidity and wind speed in dry scenario (wet scenario) in autumn also had respectively 0.829, 0.759 and 0.829 (or 0.877, 0.764 and 0.852), were significant at 99% significance level.
    Keywords: Hamoon wetland, Zabol, climate modeling, TAPM