فهرست مطالب

حکمت صدرایی - سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، پاییز و زمستان 1392)

نشریه حکمت صدرایی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جواد استادمحمدی* صفحات 7-18
    نفس شناسی ملاصدرا تحت تاثیر مبانی وجود شناختی اوست. در وجود شناسی ملاصدرا، اصول مهمی چون اصالت وجود، بساطت وجود، وحدت وجود، اشتداد وجود، صورت به عنوان ملاک شیئیت یک شیء، تساوق وجود و وحدت، و نیز تساوق وجود و صفات کمالی دیده می شود. توجه به این مبانی سبب گردید که ملاصدرا نظریات بدیعی را در نفس شناسی ارائه کند؛ از جمله می توان به این نظریات اشاره کرد: نفس در عین وحدت، جامع تمام قواست؛ میان نفس و بدن دوگانگی وجود ندارد؛ نفس جسمانی الحدوث و روحانی البقا است؛ هویت انسان از ناحیه نفس است و لذا تغییر بدن، ضرری به این همانی انسان نمی رساند؛ نفس آخرین مرتبه جسمانیت و اولین مرتبه روحانیت است؛ وحدت نفس درجات متعدد دارد؛ نفس با صفات کمالی تساوق دارد. تاثیر مبانی وجود شناختی ملاصدرا در مباحث نفس شناسی نشان می دهد که پی گیری مباحث نفس در فلسفه ملاصدرا، بدون توجه به مباحث وجود شناختی او، می تواند سبب اخلال در فهم درست و دقیق دیدگاه های او گردد.
    کلیدواژگان: وجودشناسی، نفس شناسی، نفس، وجود، ملاصدرا
  • سید حسن سعادت مصطفوی، سیدمیثم بهشتی نژاد*، بیوک علی زاده صفحات 19-30
    روش فلسفه نگاری ملاصدرا به گونه ای است که در هر مسئله فلسفی، از سه منظر و متناسب با سه مرحله، نظریات خود را مطرح کرده است. تطبیق این الگو از روش صدرا با آنچه وی در باب علیت ارائه کرده، در این مقاله مطمح نظر است. حاصل آن که از نظر صدرا، متناسب با مرحله اول و با نگاه ماهوی، در خلال ارتباط علی بین علت و معلول، دو موجود فی نفسه را می یابیم که یکی به دیگری وجود می بخشد. در این مرحله، او نحوه تحقق معالیل را از سنخ «وجود رابطی» معرفی کرده؛ یعنی برای معالیل، تحقق فی نفسه قائل است. اما در مرحله دوم شاهد هستیم که صدرا، نحوه تحقق معالیل را از سنخ «وجود رابط» دانسته؛ یعنی در این مرحله، تحقق فی نفسه را از معالیل نفی کرده است، و این نشان از تفاوت مرحله دوم با مرحله اول دارد. نهایتا در یک موضع گیری متفاوت در مرحله سوم بحث، پس از کنکاش در نحوه تحقق معالیل، ملاصدرا به این نتیجه دست یافته که به جای استفاده از اصطلاح «علیت»، باید از اصطلاح «تشان» استفاده کرد؛ زیرا اساسا هیچ نحوه از دوگانگی که در علت و معلول بودن اشیاء مفروض است در رابطه میان واجب الوجود بالذات و ممکن الوجود بالذات در میان نیست.
    کلیدواژگان: علیت، روش شناسی، وجود رابطی، وجود رابط، تشان، ملاصدرا
  • رضا رسولی شربیانی، محمدصادق جمشیدی راد، حسن خودروان * صفحات 31-42

    انسان شناسی ملاصدرا، در پرتو تفکر فلسفی او، مبنای یک نظام تربیتی و اخلاقی در جهان اسلام است. او، با تکیه بر اصالت وجود، تشکیک وجود، حرکت جوهری و تبیین نظام استکمالی جهان، توانسته است تکامل پذیری و تربیت پذیری انسان از مرتبه مادی تا مقام خلافت الهی را ترسیم نماید. امام خمینی نیز به عنوان یکی از پیروان حکمت متعالیه، با تفکر برگرفته از فلسفه صدرایی و معارف قرآنی و با تاکید بر فطرت الهی انسان، به استکمال پذیری انسان در قوس صعود قائل است که از مرتبه مادی تا خلافت الهی رشد می یابد. ایشان، بر اساس این مبنای فکری، درصدد شکل گیری نهضتی بزرگ در جهان معاصر، به منظور تحقق اصل کرامت، عزت و آزادی انسان ها برآمد و بلاخره توانست بزرگ ترین انقلاب قرن را با رهبری خویش به پیروزی رساند؛ و پس از آن، عملا با تشکیل نهادهای متعدد اجتماعی؛ مانند بسیج مستضعفین، کمیته امداد، بنیاد مسکن و...، زمینه های اجتماعی و فرهنگی لازم برای رشد و تعالی انسان، تربیت اخلاقی او و بالفعل شدن خلافت الهی انسان را فراهم نماید. نتیجه این سیر، بروز خودآگاهی و تربیت انسان هایی بزرگ در دامن انقلاب اسلامی و بیداری اسلامی در جهان حاضر است.

    کلیدواژگان: انسان شناسی، کمال انسانی، انقلاب اسلامی، امام خمینی، ملاصدرا
  • محمد ذبیحی*، محمود صیدی صفحات 43-56
    شیخ اشراق و صدرالمتالهین، از یک سو به عالم مثال منفصل قائل بوده؛ و از سوی دیگر، به اثبات نظریه مثل افلاطونی و ارباب انواع پرداخته، و آن ها را علت عالم ماده و افراد مادی هر نوع دانسته اند. پژوهش حاضر ضمن بررسی و نقد براهین شیخ اشراق و ملاصدرا در باب اثبات علیت ارباب انواع نسبت به افراد مادی، از طریق سنخیت علت و معلول؛ نظریه ملاصدرا در علوم حسی و خیالی (نظریه ابصار) و نیز امتناع طفره در نظام آفرینش، به اثبات علیت عالم مثال نسبت به عالم ماده پرداخته است. از این رو، بر خلاف دیدگاه شیخ اشراق و ملاصدرا، عالم مثال علت عالم ماده است، نه عقول متکافئه. در نتیجه، علاوه بر مثل افلاطونی موجود در عالم عقل، ارباب انواع در عالم مثال نیز موجود هستند. این موجودات مثالی علت عالم ماده می باشند و خود، معلول ارباب انواع موجود در عالم عقل هستند.
    کلیدواژگان: مثل افلاطونی، عالم مثال، علت عالم ماده، سهروردی، ملاصدرا
  • معصومه رستم خانی، سحر کاوندی صفحات 57-70
    ملاصدرا، در مبحث نفس کتاب الشواهد الربوبیه فی المناهج السلوکیه، مانند بسیاری دیگر از آثار خود، به کرات از آیات قرآن بهره برده است. در مقاله حاضر، این کاربردها مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است. بدین منظور، کاربست آیات در این مبحث، در چهار بخش دسته بندی شده و سپس درستی یا نادرستی کاربرد این آیات در آن مواضع، مورد ارزیابی و مداقه قرار گرفته است. فرضیه بحث، استفاده بجا و صحیح ملاصدرا از این آیات بوده؛ اما نتیجه مداقه بیشتر آن است که در بسیاری از موارد، آراء و پیش فرض های فلسفی وی سبب شده اند که فهم او از این آیات و به کارگیری آن ها در مواضع و موارد خاص، با ظاهر و سیاق آیات مباین و ناسازگار باشد؛ و لذا نوعی تفسیر یا تاویل باطل محسوب می شوند. تنها در موارد اندکی، استفاده صدرا از آیات و تفسیر آن ها، منطبق بر معنای ظاهری و سیاق آیات بوده است، و او در ارائه چنین تفاسیر صحیح و متقنی از مبانی فلسفی و حکمی خود بهره برده است.
    کلیدواژگان: قرآن، تفسیر، تاویل، نفس، ملاصدرا
  • فهیمه شریعتی، سید مرتضی حسینی شاهرودی صفحات 71-84
    «ذهن» کلمه ای است که در آثار ملاصدرا تعریف شده و کاربرد زیادی نیز داشته است. از بررسی و مطالعه آثار صدرالمتالهین و تحلیل کاربردهای گوناگون این واژه؛ و نیز با توجه به تعریف مستقیم آن، ربط و نسبت ذهن با مغز، نفس و قوای ادراکی به دست می آید. ذهن، حیث استعدادی دارد و قابل شدت و ضعف است؛ و تاثیرات مستقیم و بی واسطه ای بر خلق اموری در طبیعت، نفوس، انفعالات، بدن و عوالم دیگر دارد. ذهن، حیطه ادراکی نفس ناطقه است که حالت اشتدادی داشته و قابل شدت و ضعف است. این حیطه، که مرتبط با ماده است، علاوه بر تاثیرات باواسطه ای که بر خارج دارد، خلاقیت های بی واسطه ای نیز در خارج از خود، یعنی طبیعت، اذهان دیگران، بدن، سایر ساحت های نفس و عوالم دیگر دارد.
    کلیدواژگان: ذهن، نفس، ادراک، تاثیر، ملاصدرا
  • حسن عباسی حسین آبادی صفحات 85-98
    در گفتمان فلسفی نوصدرایی، در سه زمینه صوری، روشی، و محتوایی، دگرگونی روی داده است. در فلسفه ملا هادی سبزواری نیز در این زمینه ها دگرگونی و تجددی روی داده که بر این اساس، او را آغازگر جنبش فلسفی نوصدرایی معرفی می کنیم. سیر اندیشه او در مسیر حکمت صدرایی بوده و در مواردی با ملاصدرا اختلاف نظر داشته؛ اما ابداعاتی نیز در اندیشه او وجود دارد. در ساختار صوری و روشی، استفاده او از منطق و سبک نگارش شرح منظومه، با توجه به شرایط اجتماعی و نیاز زمان، بیان کننده تجدد در ساختار اندیشه اوست. او، بخش نخست مهم ترین کتاب خود را به منطق اختصاص داده؛ در حالی که ملاصدرا از منطق سخن نگفته است. در زمینه محتوا نیز در مبحث علم، اتحاد عاقل و معقول، ترکیب ماده و صورت، ادراک کلیات عقلی، حدوث و... اختلاف نظرهایی میان او با ملاصدرا وجود دارد. بر این اساس، در این مقاله، ضمن بررسی زمینه های مختلف اندیشه حکیم سبزواری، تجدد و دگرگونی ها را بیان می کنیم؛ و با دلایلی او را به عنوان آغازگر جنبش نوصدرایی معرفی می کنیم؛ جنبشی که پس از سبزواری، به دست علامه طباطبایی استحکام یافت.
  • محمدحسین مهدوی نژاد*، محمدرضا خدایی صفحات 99-116
    تفسیری که ملاصدرا از داستان آدم(ع) در قرآن کریم عرضه کرده، بر پیش فرض ها و مبانی فلسفی و معرفتی خاصی مبتنی است. بررسی زبان قرآن و مبانی فلسفی و معرفتی ملاصدرا در تفسیر، با محوریت تفسیر قصه آدم، از اهداف این مقاله است. از دیدگاه ملاصدرا، زبان قرآن در قصه آدم، زبان معرفت بخش؛ و قصه، مشتمل بر ویژگی های به ظاهر متضاد است. تفسیر باطنی با حفظ ظاهر، تمثیلی بودن در عین تاریخی نگری، از ویژگی های تفسیر وی است. تفسیر فلسفی ملاصدرا، به لحاظ مبانی، قابل نقد و بررسی است. بعضی از نقدهای وارد بر تفسیر قصه آدم عبارت اند از: آموزه انسان کبیر، که به صورت مشترک لفظی به کار رفته و به دو معناست: یکی نفس کلی که جزو عقول است، و دیگری به معنای نفس سماوی؛ و نیز مبتنی است بر طبیعیات حکمت مشاء در تبیین حرکت مستدیر افلاک. از لوازم تفسیر صدرایی، سجده گروهی از فرشتگان بر حضرت آدم است که با عمومیت آیات سجده فرشتگان هماهنگ نیست.
    کلیدواژگان: زبان قرآن، قصه آدم، تفسیر، وحی، هستی شناسی، انسان شناسی، ملاصدرا
|
  • Javad Ostadmohammadi* Pages 7-18
    Mullā Sadrā’s philosophical anthropology has been affected by his ontological principles. In Mullā Sadrā’s ontology، there are some essential principles such as principality of existence، unity of existence، simplicity of existence، evolution of existence، formalism، equality of existence and unity as well as equality of existence and attributes of perfection. These principles lead Mullā Sadrā to suggest a number of novel theories on philosophical anthropology، including the following ones: While being unique، soul contains all faculties; there is not any duality between mind and body; soul’s creation is corporeal and his survival is spiritual; human`s identity is from the soul and consequently would not be harmed with bodily changes; soul is the last stage of corporeality and the first one of spirituality; unity of self has various degrees; soul is equivalent to the attributes of perfection. Exploring the effect of Mullā Sadrā’s ontological principles on his philosophical anthropology will show that without taking attention to Mullā Sadrā’s ontological principles، his philosophical anthropology would be misunderstood.
    Keywords: Ontology, philosophical Anthropology, Self, Existance, Mullā Sadrā
  • Sayyed Hasan Saadat Mostafavi, Sayyed Meisam Beheshtinejad*, Boyouk Alizade Pages 19-30
    Mullā Sadrā considers every important issue in philosophy from three aspects and in three levels. In this paper، we want to know if he has done so in the subject of causality. The outcome، according to Mullā Sadrā، in the first level is that we face with two being-in-itself، one of which (cause) creates the other (effect). In this level، he introduces “effect” as the connector existence (vujūd-i-rābitī). This identification implies that the cause and the effect are both being-in-itself. In the second level، Mullā Sadrā introduces them as connected existence (vujūd-i-rābit). This nomination means in this stage that he has negated the “effect” to be a being-in-itself and this would differ from what was accepted in the first step. Finally، in a different view in the third level، in the course of probing into their quality، he asserts that they are merely modes (Sha’n) of existence. So we could not name them “caused”، since when we know things as «causes» and «effects»، it is not taken any duality for granted.
    Keywords: Causality, Methodology, Connector Existence, Connected Existence, Modes of Existence, Mullā Sadrā
  • Reza Rasooly Sharabiyani, Mohammadsadegh Jamshidi Rad, Hasan Khodravan Pages 31-42

    Mullā Sadrā’s Philosophical Anthropology on the basis of philosophical thought is the base of a cultural and ethical system in the Islamic world. Relying on “priority of existence”، “gradation of existence”، “substantial motion” and “the universal and human evolution system”، he could explain the way for human to evolve and being educated up to the dignity of “God’s Caliph” - successor of God. Imam Khomeini as a disciple of Transcendent Philosophy - relying on Quran and Mullā Sadrā’s doctrine and with emphasis on the divine nature of human being - believed that human has the potential of evolution - in the arc of ascent (qaws-i-su''ud) - so that he can reach the dignity of “God’s Caliph”. With such a base of thinking، he decided to create a huge movement in the contemporary world in order to realize Esteem، Glory and respect. Finally، he could accomplish the biggest revolution of the century. From then on، he established some social organizations such as Basij، Housing institution، Help committee، etc. in order to pave the way for social and cultural platforms of developing human’s potentials. The result of all these were self-consciousness and nurturing great men for the Islamic Awakening.

    Keywords: philosophical Anthropology, Human Evolution, Islamic Revolution, Imam Khomeini, Mullā Sadrā
  • Mohammad Zabihi*, Mahmood Saidi Pages 43-56
    Suhravardi and Mullā Sadrā who have proved the theory of Ideas or Forms by following Plato have asserted that the Platonic Ideas or Forms are the cause of matter and the indivuals of each material kind. As regards the fact that the Imaginal World (objective realities independent and disconnected from man) is the intermediate between two other worlds (linear Intellects and Matter)، is it the cause of matter and it''s indiviulas? The authors in this essay have tried to answer this important question. It has been proved regarding the similarity between cause and effect (ontological homogeneity) and Mullā Sadrā’s view on empirical and imaginative knowledge that the Imaginal World (not the Intellectuall Ideas) is the cause of Matter. So the Ideas and Forms in the Imaginal World are the cause of matter and they are the effects of the intellectullal Ideas.
    Keywords: Platonic Ideas, Forms, the Cause of Matter, Suhravardi, Mullā Sadrā
  • Masumeh Rostamkhani, Sahar Kavandi Pages 57-70
    Mullā Sadrā has frequently used Quranic verses in the chapter on «soul» in his Al-Shawāhid al-rubūbiyah، like many of his other works. In this paper، we shall analyze the application of these verses for the study of soul. For this purpose، applications of the verses in this topic are classified into four parts; and then the eligilbility of the applications of these verses in those positions is evaluated. At first glance، it seems that Mullā Sadrā has applied these verses properly; But the result of this evaluation is that in many cases، his philosophical views and assumptions have caused his understanding of these verses and applying them in special positions and cases are inconsistent with their apparent meaning and pattern and therefore this is a kind of wrong and invalid exegesis. Only in a few cases، his applications of the verses and their interpretations are consistent with their apparent meaning and pattern; he has made use of his philosophical basics in the presentation of such correct and certain interpretations.
    Keywords: Quran, Interpretation, Exegesis, Soul, Mullā Sadrā
  • Fahime Shariati, Sayyed Morteza Hosaini Shahrudi Pages 71-84
    “Mind” has been defined in Mullā Sadrā’s works and has been used widely in his writings. Analyzing uses of the word “Mind” and its direct definition in Mullā Sadrā’s works، we can grasp his idea on the relation between mind and brain، soul، and cognitive faculties. The mind has the ability to strengthen or weaken. It has a direct and immediate impact on creating something in nature، soul، body، and other worlds. Mind is the cognitive domain of the rational soul. In addition to its mediate impact on the world، it has some immediate creations out of itself، namely nature، others mind، body، other dimensions of the soul، and other worlds.
    Keywords: Mind, the Self, Influence, Cognition, Mullā Sadrā
  • Hasan Abasi Hoseinabadi Pages 85-98
    Modernization has occurred in philosophical discourses of New Sadrāi in form، method and content. Changes and modernization also have occurred in the philosophy of Mullā Hadi Sabzevari in relation with these issues. Accordingly، we introduce him as initiator of the philosophical movement of New Sadrāi. Although his thought is in the line of Sadrāi Philosophy، there are some disagreements between them. Besides، there are some innovations in Sabzevari''s thoughts. Regarding social and historical conditions، he uses the logic and the style of Sharhe Manzoomeh in explaining philosophical issues to the public through logic and poetry. This represents a novelty in the structure of his thought. While Mullā Sadrā had not spoken about logic، Mullā Hadi Sabzevari has devoted a major part of his book to logic. There are some differences between Mullā Sadrā''s ideas and Sabzevari''s ones on epistemology، unity of intellect and intelligible، composition of matter and form، perception of universals، creation and …. Accordingly، I shall investigate the changes in Sabzevari’s thought، and give reasons for introducing him as the initiator of the New Sadrāi movement، a movement to which Tabatabai gave the strength.
    Keywords: Middle Sadrāi School, New Sadrāi Discourses, Construction of Thought, Method, Mullā Hadi Sabzevari
  • Mohammadhosein Mahdavinejad*, Mohammadreza Khodaie Pages 99-116
    The interpretation presented by Mullā Sadrā of Adam Story in the holy Quran relies on the certain philosophical and epistemological presuppositions and foundations. The aim of this article is the study of the Quran language and the philosophical and epistemological foundations of Mullā Sadrā’s interpretation of Adam story. According to Mullā Sadrā، the Quran language in Adam story is a cognitive language and this story includes the features that seem opposed. His interpretation is characterized by esoteric interpretation with the preservation of exoteric، to be allegorical، and historiography. Mullā Sadrā’s philosophical interpretation in respect of foundations is criticizable. Some critiques of the interpretation of Adam Story are as follows: The doctrine of Great Man that has used equivocally for two senses; first، it means universal soul that is an intellect and secondly، it means celestial soul that - on the basis of Peripatetic philosophy - uses for the explanation of the circular motion of heavens. One of the implications of Mullā Sadrā’s interpretation is the prostration of a group of angles before Adam that is discordant with other Quranic verses about their prostration.
    Keywords: Quran Language, Adam Story, Interpretation, Revelation, Ontology, Anthropology, Mullā Sadrā