فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات روانشناختی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 34، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • روشنک خدابخش، مصطفی جعفری صفحات 7-30
    مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر بخشی آموزش والدین با رویکرد آدلری برسبک های مقابله ای مادران کودکان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای و کاهش نشانه های این اختلال، اجرا شد. به این منظور 30 نفر از مادران مراجعه کننده به بخش روان پزشکی (بخش اختلالات رفتاری) بیمارستان بوعلی سینای همدان که مایل به شرکت در برنامه آموزشی بودند، در دو گروه آزمایشی و کنترل به شیوه تصادفی جایگزین شدند. گروه آزمایش 10 جلسه برنامه آموزش والدین با رویکرد آدلری را دریافت کرد. و گروه کنترل، مداخله ای دریافت نکرد.طرح پژوهش، از نوع نیمه آزمایشی با مدل پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. ابزار پژوهش دو پرسشنامه آشنباخ(1991) و پرسشنامه سبک های مقابله ای کارور (1989) بود. که برای تشخیص نافرمانی مقابله ای در کودکان و بررسی سبک های مقابله ای مادرانشان از آن ها استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t مستقل استفاده شد. نتایج بیان کننده اثربخشی آموزش والدین با رویکرد آدلری بر سبک های مقابله ای مادران کودکان دارای (ODD)یا اختلال نافرمانی مقابله ای کاهش نشانه های اختلال (ODD) بود. فرضیه های پژوهش درباره تغییر سبک های مقابله ای و کاهش نشانه های اختلال (ODD) با 95% اطمینان تایید شد.
    کلیدواژگان: آموزش والدین، سبک های مقابله ای، رویکرد آدلری، اختلال نافرمانی مقابله ای
  • فاطمه جاوید، شکوه سادات بنی جمالی، زهره خسروی، جعفر میرزایی صفحات 31-54
    هدف از پژوهش حاضر بررسی میزان اثربخشی روش حساسیت زدایی حرکات چشم و بازپردازش با تاکید بر ضربات دو سویه، بر کاهش نشانگان مزمن اختلال فشار روانی پس از آسیب جانبازان جنگ بود. روش پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل بود. به منظور اجرای پژوهش 29 بیمار با تشخیص PTSD مزمن که حائز شرایط بودند از میان 64 مورد انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند؛ سپس اعضای گروه آزمایش طی هشت جلسه تحت درمان با روش مذکور قرار گرفتند. ابزار پژوهش فهرست اختلال فشار روانی پس از آسیب(ودرز و همکاران،1994) و همچنین مقیاس اضطراب موقعیتی – خصیصه ای اسپیلبرگر(1970) بود. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس استفاده شد. یافته های حاصل از تحلیل کوواریانس نشان داد که نشانه های اختلال فشار روانی پس از آسیب در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل به طور معناداری کاهش یافته است. بنابر این می توان نتیجه گرفت که این روش درمانی می تواند درباره کاهش نشانگان مزمن اختلال فشار روانی پس از آسیب این بیماران موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: اختلال فشار روانی پس از آسیب، حساسیت زدایی از طریق حرکت چشم، بازپردازش، آسیب زدن دوسویه
  • معصومه دانه کار، ندا گلچین، مرتضی ترخان، مهدی دهستانی صفحات 55-72
    این پژوهش با هدف اثربخشی درمان میان فردی گروهی(ویسمن و همکاران،2000)بر افسردگی و احساس تنهایی دانشجویان دختر افسرده انجام شد. بدین منظور دانشجویان دختری که با توجه به مقیاس های افسردگی و احساس تنهایی واجد شرایط ورود بودند، دعوت به مصاحبه شدند و بعد از مصاحبه تشخیصی 26 نفر انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه 13 نفره آزمایش و کنترل جایگزین شدند. آزمودنی های دو گروه به کلیه گویه های پرسشنامه های افسردگی(بک و همکاران، 1961)و احساس تنهایی(دهشیری و همکاران، 1386) در ابتدای درمان و پس از پایان درمان پاسخ دادند. روش پژوهش نیمه آزمایشی با نمونه گیری در دسترس و با طرح دو گروهی پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل بود. پس از اجرای 12 جلسه درمان میان فردی گروهی و جمع آوری اطلاعات، تحلیل داده ها با استفاده از نسخه شانزدهم نرم افزار آماری SPSS و آزمون t مقایسه میانگین های مستقل با نمرات افتراقی نشان داد که نمرات افسردگی و احساس تنهایی دانشجویان گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل کاهش معناداری داشته است. بنابراین، نتایج این پژوهش حاکی از آن است که درمان میان فردی به واسطه آموزش مهارت های اجتماعی- رفتاری و ادراک اجتماعی، آموزش استفاده از خودآموزی به منظور هدایت رفتار و آموزش مهارت های حل مساله اجتماعی و جایگزینی افکار موثر و مثبت به جای افکار ناکارآمد و منفی، الگویی را برای فرد ترسیم می کند و به کاهش افسردگی، احساس تنهایی منجر می شود. بنابراین، به نظر می رسد درمان بین فردی برای مدیریت مولفه های احساس تنهایی و افسردگی دارای اثربخشی است.
    کلیدواژگان: درمان میان فردی گروهی، افسردگی، احساس تنهایی، دانشجویان دختر
  • سید حنظله موسوی، محمد علی گودرزی، روزیتا حیدری، رضا چالمه، فاطمه موسوی صفحات 73-88
    هدف اساسی پژوهش بررسی پایایی و روایی مقیاس حساسیت اضطرابی نوجوانان بود. این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. به این منظور 415 نفر از دانش آموزان پایه اول مقطع متوسطه نواحی 2 و 4 شهر شیراز (200پسر و 215دختر) به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ایو تعداد 100نفر بیمار (30دختر و 70 پسر) مراجعه کننده به مراکز مشاوره به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و مقیاس حساسیت اضطرابی (دیکون و همکاران، 2002) و پرسشنامه سلامت عمومی (گلدبرگ،1972) را تکمیل کردند. روایی این مقیاس با استفاده از روش های تحلیل عوامل، روایی همزمان، همگرا و تفکیکی بررسی شد. نتایج تحلیل عاملی با استفاده از روش مولفه های اصلی و چرخش واریماکس، نشان داد که این مقیاس، از دو عامل نگرانی های جسمی و نگرانی های ذهنی تشکیل شده است. این عوامل بیش از 43 درصد از واریانس کل را تبیین می کنند. برای تعیین روایی همزمان مقیاس، همبستگی مقیاس حساسیت اضطرابی با پرسشنامه سلامت عمومی به کار رفت که حاکی از همبستگی مطلوبی بود (001/0> p). روایی همگرای این مقیاس حاکی از همبستگی رضایت بخشی بین خرده مقیاس های حساسیت اضطرابی نوجوانان با نمره کل بود. نتایج مربوط به روایی تفکیکی مقیاس حساسیت اضطرابی نیز نشان داد که این مقیاس می تواند افراد دو گروه بهنجار و بیمار را متمایز کند. پایایی مقیاس حساسیت اضطرابی نوجوانان از سه روش بازآزمایی، آلفای کرونباخ و دونیمه سازی بررسی شد که ضرایب به دست آمده بیان کننده پایایی بالای این مقیاس است (به ترتیب81/0، 80/0 و 78/0). یافته های پژوهش حاضر نشان داد که مقیاس حساسیت اضطرابی نوجوانان چند بعدی است و در جامعه ایرانی از روایی و پایایی مناسب بهره مند است.
    کلیدواژگان: مقیاس حساسیت اضطرابی، تحلیل عاملی، پایایی، روایی
  • مجید صفاری نیا، مرتضی ترخان، فاطمه مهر آبادی صفحات 89-108
    هدف اصلی پژوهش این بررسی اثر بخشی آموزش ایمن سازی در مقابل فشار روانی1 بر فرسودگی شغلی و تاب آوری کارمندان دانشگاه بود. پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون بود. جامعه آماری عبارت بود از کلیه کارکنان دانشگاه پیام نور مرکز تهران،که پرسشنامه های فرسودگی شغلی مسلش و جکسون (1981) و تاب آوری کانر و دیوید سون(2003) بین آن ها توزیع و اجرا شد، سپس از میان آن ها30نفر از افرادی که در پرسشنامه فرسودگی شغلی نمره بالاتر و در پرسشنامه تاب آوری نمره پایین تری کسب کرده بودند؛ مشخص شد و به طور تصادفی به دو گروه 15 نفری کنترل و آزمایش تقسیم شدند؛برای گروه آزمایش 10 جلسه آموزشی یک ساعته آموزش ایمن سازی در مقابل فشار روانی به همراه جزوه آموزشی ارائه شد. بعد از اتمام جلسات آموزشی به هر دو گروه آزمایش و کنترل پرسشنامه های مذکور به عنوان پس آزمون ارائه شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس و آزمون t مستقل تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد که آموزش ایمن سازی در مقابل فشار روانیSIT))برکاهش فرسودگی شغلی و افزایش تاب آوری کارکنان دانشگاه پیام نور مرکز تهران موثر است.
    کلیدواژگان: آموزش مصون سازی در برابر فشار روانی، فرسودگی شغلی، تاب آوری
  • سهیلا هاشمی صفحات 109-136
    این پژوهش با هدف بررسی سبک های هویت دانشجویان و رابطه آن با خردمندی در حل مسائل زندگی واقعی انجام شد. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده 131 دانشجوی دختر و پسر از سه گروه تحصیلی فنی – مهندسی، هنر و معماری و علوم اجتماعی انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه سبک هویت برزونسکی(1989) و مصاحبه دانش مرتبط با خردمندی پارادایم برلین(1994) جمع آوری شد. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون، آزمون t و ANOVA استفاده شد. یافته ها نشان داد بین خردمندی و سبک سردرگم / اجتنابی همبستگی منفی و بین خردمندی و تعهد هویت همبستگی مثبت وجود دارد. دانشجویان فنی - مهندسی در سبک هنجاری با دانشجویان علوم اجتماعی و در تعهد هویت با دانشجویان هنر و معماری تفاوت معنادار داشتند. میان دانشجویان دختر و پسر در سبک های هویت و تعهد هویت و خردمندی تفاوت معناداری وجود نداشت. به نظر می رسد سبک سردرگم / اجتنابی به دلیل کارکرد غیرانطباقی آن در مواجهه با تعارضات و مسائل ماهیتا نمی تواند همبسته عملکرد خردمندانه در حل مسائل باشد و خردمندی نیز به دلیل ماهیت و کارکرد آن در تصمیم گیری ها و برنامه ریزی های درازمدت و حفظ مصالح جمعی می تواند به عنوان همبسته تعهد هویت لحاظ شود.
    کلیدواژگان: تعهد، حل مساله، خردمندی، سبک های هویت
  • حمیدرضا عریضی، مولود امیری *، ابوالقاسم نوری صفحات 137-160

    هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی های فردی، متغیرهای روان شناختی شغل و متغیرهای مرتبط با برنامه ریزی و طرح ریزی بازنشستگی مشاغل میانی در همان کار قبلی در بازنشستگان است و تاثیری که هر کدام از این پیشایندها بر تصمیم گیری آن ها دارد. این پژوهش از نوع طولی بود که در آن 404 نفر از بازنشستگان کارکنان کارخانه های صنعتی شهر اصفهان، که پس از بازنشستگی به کارراهه قبلی خود ادامه دادند، با بازنشستگان کامل مقایسه شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه حاوی اطلاعات دموگرافیک (سن و تحصیلات) و سوال های خودگزارش دهی از سلامت، وضعیت مالی، فشار شغلی، خشنودی شغلی و تفکر درباره بازنشستگی بود که در همه این سنجش ها ازپرسشنامه وانگ و همکاران (2008) استفاده شد. به جز تفکر درباره بازنشستگی که از مقیاس کوزولوسکی و همکاران (2001) استفاده شد. برای تحلیل یافته ها از تحلیل لجستیک چند طبقه ای، نسبت شانس (OR)، آزمون مجذور خی برای برازش مدل و برآورد اندازه اثر R2 استفاده شد. یافته ها نشان داد کارکنان در شرف بازنشستگی که جوان تر باشند میزان تحصیلات بالاتری داشته باشند، سالم تر باشند و وضعیت مالی آن ها بهتر باشد هر چند که در ابتدای امر شگفت آور به نظر می رسد می توانند مشاغل میانی در سازمان را به دست آورند. که دلیل آن سطح تحصیلی بالاتر آن هاست. همچنین افرادی که فشار شغلی کم تری را تجربه کرده و از شغل خود پیش از بازنشستگی خشنود باشند و افرادی که کم تر به بازنشستگی فکر کرده باشند به احتمال بیش تر به مشاغل میانی در کارراهه و تخصص قبلی خود روی می آورند. بازنشستگی دوره ای مهم در زندگی هر فرد است که اگر به درستی برنامه ریزی نشود فشار روانی و اقتصادی به همراه دارد.

    کلیدواژگان: بازنشستگی، مشاغل میانی، ویژگی های فردی، متغیرهای روان شناختی شغل
|
  • Roshanak Khodabakhsh, Mostafa Jafari Pages 7-30
    This study was conducted to explore the efficacy of parental training with Adlerian approach on coping styles of mothers of children with oppositional defiant disorder. For doing this، between 86/3/15 to 86/4/15، 40 mothers who consulted the psychiatric ward (behavioral section) of Hamedan Bu Ali Sina Hospital which tended to participate in training program were assigned randomly into experimental and control groups. Experimental group was under a 10 session parental training program with Adlerian approach while control group received none. The research design was quasi-experimental one with pre and post test with control group. 2 questionaires were used in this study for diagnosing oppositional defiant disorder in children and coping styles in mothers with Achenbach (1991) and Coping Style questionaire (1989). For analyzing the data independent t-test was used. The results Showed of the effectiveness of parental training with Adlerian approach on coping styles of mothers of children with ODD. Research hypotheses about changing the coping styles and reduction of ODD symptoms were confirmed with. 95 confidence coefficient.
    Keywords: parental educating, coping styles, Adlerian approach, oppositional defiant disorder
  • Fateme Javid, Shokooh-Sadati Banijamal, Zohre Khosravi, Jafar Mirzai Pages 31-54
    The purpose of present study was assessing the effectiveness of Eye Movement Desensitization & Reprocessing method (EMDR) with an emphasis on Bilateral Tapping، in reducing chronic symptoms of Post- Traumatic Stress Disorder in warDevotees. The method of present study was quasi experimental، pretest-posttest with control group. For this study، 29 of the 64 eligible subjects، were randomly assigned to the experimental or control group. Then the experimental group was treated with EMDR،during an average 8 sessions. The research tools were Post Traumatic StressDisorderChecklist (PCL) (Weathers & Others،1994) and Spielberger State-Trait Anxiety Inventory (STAI) (Spielberger& Others، 1970). The data obtained were analyzed using ANCOVA method. The results reveald that symptoms of Post Traumatic Stress Disorder in the experimental gruop as compared with the control group was significantly reduced.
    Keywords: Post, traumatic Stress Disorder (PTSD), Eye, Movement Desensitization, Reprocessing, Bilateral Tapping
  • Masoomeh Danekar, Neda Golchin, Morteza Tarkhan, Mahdi Dehestani Pages 55-72
    This study conducted with the aim of the effect of group interpersonal therapy (Weissman،Klerman. 2000) on depression and loneliness in depressedgirlstudents. So، girl students who has included criteria with regard to Beck depression inventory (Beck & others،1961) and loneliness questionnaire (Dehshiri& others،1386) invited for interview، and after clinical interview26 participants were selected and randomly assigned in two groups (each group contained 13 participants). Participants of two groups completed all the items of Beck depression inventoryand loneliness questionnaireprior to and after the therapy. The method of this research was Qusi-experimantalstudy with pretest- posttest design، using control group. After 12 sessions of receiving group interpersonal therapy. Data analysis with 16th SPSS and T- test the comparison of the independent means with differential scores revealed that loneliness and depression scores of group therapy students in compare to control group were significantly decreased (p<0. 05). So، the conclusion was that Interpersonal therapy draw a pattern to the individual through teaching social-behavioral skills، social perception، through teaching how to use self – training regarding behavioral direction and through teaching social problem – solving، and replacing dysfunctional and negative thoughts with more positive thoughts that interpersonal therapy resulted in decreasing depression and loneliness. So، it seems that group interpersonal therapy is an effective intervention in managing components of loneliness and depression.
    Keywords: Group Interpersonal Therapy, depression, loneliness, girl students
  • Seyed Hanzaleh Mousavi, Mohammad Ali Goodarzi, Rozita Heidari, Reza Chalmeh, Fatemeh Mousavi Pages 73-88
    The purpose of this study was to investigated the reliability and the validity of Anxiety Sensitivity Index in Adolescents. Participants included 415 higher education students، girls (215) and boys (200) selected from shiraz high schools to examine the reliability، validity، factor structure of the ASI via test – retest، internal consistency and principal component analysis methods. The participants included two groups of students with anxiety disorder and students with depressive disorder. All participants compelet both the Anxiety sensitivity index (ASI) and General Health Questionnaire (GHQ). The Cronbach’s coefficient Alpha، split – half reliability، Test – retest and internal consistency were calculated and the obtained coefficients showed that the reliability was quite good for the Iranian version of the scale. The scale’s construct validity was measured by factor analysis and this procedure yields 2 factors. These results provide evidence that the anxiety sensitivity construct is applicable during adolescence and support the use of the ASIC.
    Keywords: Anxiety Sensitivity scale, Reliability, Validity, Factor analysis
  • Majid Saffarinia, Morteza Tarkhan, Fatemeh Mehrabadi Pages 89-108
    This study was aimed to investigate The effects of stress inoculation training on burnout and resilience in university staff. The research Method was quasi - experimental، pretest & posttest type. Type of the research was Survey - correlation. Statistical Population consisted of all staff of payame Noor University (Tehran center). The canner &Davidson and burnout questionnaire were distributed and performed among them. 15 members with high score in burnout questionnaire & Subjects with low score in resilience questionnaire were chosen and randomly divided into two experimental &control groups. The experimental group received Ten-one hour- training session along with the Stress resistance booklet. After the training sessions، both groups received questionnaires. The research findings were analyzed using covariance and (t) test. The result showed that stress training (SIT) had effect on the reduction of burnout also increase the resilience of the staff of the Payame Noor University.
    Keywords: Stress inoculation training, job exhaustion, Resilience
  • Soheila Hashemi Pages 109-136
    To investigate correlation of identity styles and commitment with wisdom – related knowledge، 131 students in engineering، Art and social sciences were selected through simple random sampling. Data were collected through Identity Style Inventory and wisdom-related performance interview. For data analysis Pearson correlation coefficient، T test and ANOVA were used. Findings indicated That there were negative correlation between diffuse/avoidant style and wisdom and positive correlation between wisdom and commitment were seen as well. There were significant difference among engineering and social sciences students in normative style and significant difference were considered between engineering and art students in commitment. There were no significant difference between male and female students in identity styles، commitment and wisdom-related knowledge. It seems due to the maladaptive function of diffuse / avoidant style in copying with conflicts and problems، negative correlation with wisdom is probable. In addition، the function of wisdom in rational decision making and long-run planning and considering common good may be a probable correlated with identity commitment.
    Keywords: Commitment, Identity styles, Problem Solving, Wisdom
  • Hamid Reza Oreyzi, Molood Amiri, Abolghasem Nouri Pages 137-160

    bridge employment defiend as an analogy to bridge that link the world of work to work withdrawal. The aim of the current research was to investigate personal characteristics، job related psychological variables and other variables related to retirement design and planning in bridge employing in their job before retirement and the effect of precedent variables on their decisions. The current study design was longitudinal research and the participants were geriatric retirees from Isfahan industrial factories personnel who continued their careers in their former job and compared to full retired. Instruments were self reported inventory included demographic information (namely age and education) and health، financial status، job tension، job satisfaction and thought about retirement. All instruments were that of Wang (2008) with one exception، namely retirement planning which was Koslosk، Ekherdt، Deviney (2001) inventory. To analyze data، the stratified logistic analysis، odd ratio، chi square test for goodness of fit of the model and R2 effect size were used. Results indicated that personnel expected to retire that adopt bridge employment in their former career in industry were younger، more educated، healthier، experienced less job tension and more satisfied with their job، however their financial status were better. the last finding was surprising at first glance، however it is because of their educational level that help them to acquire bridge employment. Retirement is a significant period in each person lifespan that if not correctly planned، may suffer workers because of psychological tension and economical constraints.

    Keywords: Retirement, Career bridge employment, personality characteristics. job related psychological variables