فهرست مطالب

نشریه فنآوری تولیدات گیاهی
سال سیزدهم شماره 2 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/02
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اعظم بدرحداد، خسرو پیری صفحات 1-10
    آنتی اکسیدان های موجود در رژیم غذایی به لحاظ محافظت بدن در مقابل استرس های اکسیداتیو و حفظ سلامت حائز اهمیت هستند. در تحقیق حاضر دو گیاه بومی همدان سنجد و مفراح که دارای ارزش دارویی در طب سنتی هستند، مورد بررسی قرار گرفتند. از گل های سنجد و اندام هوایی مفراح پس از خشک شدن عصاره متانولی و هیدروالکلی (متانول + آب) تهیه گردید. سپس اندازه گیری مقدار کل ترکیبات فنلی به روش فولین سیوکالتو (Folin-Ciocalteu)، میزان فلاونوئیدها به روش کلریدآلومینیوم صورت گرفت و خواص آنتی اکسیدانی به روش مهار رادیکال آزاد DPPH سنجیده شد. نتایج نشان دادکه بیشترین محتوای فنل و فلاونوئید کل در هر دو گیاه مربوط به عصاره های متانولی می باشد. میزان مهار رادیکال های آزاد DPPH توسط عصاره ها با افزایش غلظت عصاره افزایش یافت. بیشترین فعالیت مهار رادیکال آزاد DPPH مربوط به عصاره متانولی مفراح به میزان 137/0 و عصاره متانولی سنجد به میزان 142/0 میلی گرم بر میلی لیتر است. نتایج این مطالعه نشان داد که فعالیت آنتی اکسیدانی این گیاهان می تواند با میزان ترکیبات فنلی و فلاونوئیدهای تام رابطه ی مستقیم داشته باشد.
    کلیدواژگان: فنل، فلاونوئید، DPPH، سنجد و مفراح، آنتی اکسیدانت
  • نریمان رشیدی، عیسی ارجی*، محمد گردکانه، عبدالکریم کاشی صفحات 11-22

    به منظور بررسی تاثیر سوپرجاذب آب و مواد آلی بر عملکرد کمی سیب زمینی رقم مارفونا آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار اجرا شد. فاکتور اصلی شامل دو سطح سوپرجاذب A200 (70 کیلوگرم در هکتار) و بدون سوپرجاذب و فاکتور فرعی کودهای آلی شامل 9 سطح بدون مصرف کود، مصرف کود شیمیایی (طبق آزمایش خاک)، کود مرغی گرانوله (1000 کیلوگرم در هکتار)، کود مرغی معمولی (12 تن در هکتار)، کود خاک پرور (1000 کیلوگرم در هکتار)، کود دامی معمولی (20 تن در هکتار)، ورمی کمپوست (20 تن در هکتار)، کمپوست (20 تن در هکتار) و کمپوست چای (تی کمپوست با خیس خوردن غده ها و 4 مرتبه محلول پاشی) بود. اثر سوپرجاذب بر تعداد ساقه در بوته، عملکرد غده در هکتار و ارتفاع گیاه در سطح احتمال 5% معنی دار گردید ولی بر روی تعداد غده در بوته معنی دار نشد. اثر سطوح مختلف کودهای آلی بر ارتفاع بوته، تعداد غده، تعداد ساقه در بوته و بر عملکرد غده در هکتار و میانگین قطر غده های بزرگ تر از 55 میلی متر معنی داری بود. اثر متقابل کود و سوپرجاذب برای عملکرد غده در هکتار تفاوت معنی دار در سطح احتمال 5 درصد ایجاد نمود. با تجزیه همبستگی ساده مشخص شد که عملکرد غده تازه در هکتار با قطر ساقه، تعداد ساقه در بوته و تعداد غده در سطح برداشت مثبت، قوی و معنی داری می باشد. همچنین عملکرد در هکتار با وزن غده در سطح برداشت و میانگین قطر غده های ریز 10 تا 35 میلی متر همبستگی قوی، مثبت و معنی داری نشان داد. رابطه عملکرد در هکتار با شاخص برداشت مثبت و معنی دار بود.

    کلیدواژگان: سیب زمینی، سوپرجاذب، کود آلی و عملکرد غده
  • فرزانه بهادری، ابراهیم شریفی عاشورآبادی، مهدی میرزا، محمد متینی زاده، وحید عبدوسی صفحات 23-34
    برای ارزیابی اثر برهمکنش قارچ های میکوریز آربوسکولار و باکتری های کنترل کننده ی آفات و بیماری ها بر جذب منیزیم و شماری از عناصر ریزمغذی، عملکرد اسانس و همچنین درصد کلونیزاسیون ریشه در گیاه دارویی آویشن دنایی (Celak. Thymus daenensis)، آزمایشی به گونه کرت های خردشده در قالب بلوک های کامل تصادفی با 6 تیمار و 3 تکرار در سال زراعی 91-1390 در مزرعه مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان (در منطقه شهمیرزاد) اجرا شد. تیمارهای بررسی شده شامل عامل اصلی در دو سطح عدم تلقیح و تلقیح با قارچ میکوریز آربوسکولار گونه Glomus mosseae و عامل فرعی نیز باکتری های کنترل کننده ی آفات و بیماری ها در سه سطح عدم تلقیح با باکتری، تلقیح با باکتری Bacillus subtilis و تلقیح با باکتری Pseudomonas fluorescens بودند. نتایج به دست آمده نشان داد که تلقیح با قارچ G. mosseae و یا باکتری B. subtilis به طور معنی داری موجب افزایش جذب عناصر بررسی شده در مقایسه با تیمار شاهد گردید. ولی اثربخش ترین تیمار، کاربرد همزمان قارچ میکوریز G. mosseae و باکتری B. subtilis بود که اندازه جذب عناصر بررسی شده و عملکرد اسانس را در مقایسه با گیاهان شاهد به بیش از دو برابر افزایش داد.
    کلیدواژگان: آویشن دنایی (Thymus daenensis)، قارچ میکوریز آربوسکولار، عناصرریز مغذی، کشاورزی پایدار
  • حسن ساریخانی صفحات 35-44
    تنش نوری فرابنفش یکی از تنش های محیطی مهم است که در حالت شدید می تواند باعث از بین رفتن گیاهان شود. اما در گیاهان دارویی، اعمال تنش نوری فرابنفش به صورت کنترل شده می تواند باعث فعال شدن سیستم های تولید متابولیت های ثانویه شده و افزایش ارزش گیاهان دارویی را باعث شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر نور فرابنفش A بر رشد و فیزیولوژی گیاه دارویی نعناع فلفلی صورت گرفته است. در این پژوهش گیاهچه های نعناع فلفلی در شرایط گلخانه کشت شدند و به صورت تکمیلی تحت پرتوتابی نور فرابنفش با طول موج 365 نانومتر حاصل از دیودهای ساطع کننده نور در چهار تیمار 0 (شاهد)، 1، 2 و 4 ساعت پرتو فرابنفش قرار گرفتند. گیاهچه ها پس از 60 روز تیمار برداشت شدند و از نظر صفات طول شاخه، سطح برگ، وزن تر، وزن خشک، درصد ماده خشک، محتوای کلروفیل برگ، محتوای پروتئین، محتوای فنل کل و محتوای اسانس مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که نوردهی فرابنفش باعث کاهش رشد رویشی و عملکرد پیکره رویشی گردید. محتوای کلروفیل در تیمارهای 1 و 2 ساعت نوردهی فرابنفش با شاهد تغییری نکرد اما در تیمار 4 ساعت نوردهی فرابنفش کاهش یافت. در مقابل افزایش در فعالیت محتوای ترکیبات فنلی و محتوای اسانس در تیمارهای نور فرابنفش دیده شد. در کل می توان چنین نتیجه گیری کرد که گیاه نعناع فلفلی گیاهی حساس به نور فرابنفش A است که جهت مقابله با تنش فرابنفش ترکیبات فنلی در آن افزایش می یابد. اعمال تنش ملایم فرابنفش A در این گیاه با کاهش اندک عملکرد منجر به افزایش زیاد متابولیت های ثانویه می شود.
    کلیدواژگان: نعناع فلفلی، نور فرابنفش، رشد، عملکرد، فنل کل
  • شهلا لجم اورک، سیف الله فلاح، شجاع قریان دشتکی صفحات 45-54
    سورگوم علوفه ای به دلیل سازگاری بالا به شرایط سخت محیطی برای تامین علوفه در مناطق نیمه خشک از اهمیت زیادی برخوردار است. از این رو جهت ارزیابی اثرات کاربرد جداگانه و تلفیقی کود گاوی، مرغی و اوره بر رشد و عملکرد این محصول آزمایشی به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد در سال 1389 اجرا گردید. تیمارها شامل شاهد و کودهای گاوی، مرغی، اوره، اوره-گاوی، اوره- مرغی و گاوی- مرغی بودند. نتایج نشان داد که با به کارگیری کود مرغی ارتفاع ساقه اصلی، شاخص سطح برگ، وزن خشک برگ، وزن خشک ساقه، وزن خشک گل آذین در مقایسه با تیمار شاهد به طور معنی داری افزایش یافت و بیشترین عملکرد علوفه خشک (16/11 تن در هکتار) در تیمار کود مرغی تولید شد ولی عملکرد علوفه این تیمار با تیمارهای کود اوره، اوره-گاوی و اوره- مرغی اختلاف معنی داری نداشت. کمترین مقدار علوفه خشک سورگوم (97/5 تن در هکتار) در تیمار شاهد به دست آمد شد. به طورکلی، کاربرد کود مرغی و یا ترکیب اوره با کودهای دامی برای تولید علوفه سورگوم در شرایط مشابه مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: کود شیمیایی، کود دامی، تلفیق کود و علوفه
  • حمیدرضا حسینی، مهرانگیز چهرازی، داریوش نباتی احمدی، محمد محمودی سورستانی صفحات 55-62
    به منظور ارزیابی تاثیر تیمار کلشی سین بر القاء اتوتترا پلوئیدی در گل پروانش (Catharanthus roseus cv. alba)، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 غلظت کلشی سین (صفر، 1/0، 2/0 و 4/0 درصد) و 6 تکرار انجام شد. بعد از اعمال تیمار کلشی سین در مرحله ی گلدهی کامل، از فلوسایتومتری جهت اندازه گیری سطح پلوئیدی استفاده شد. نتایج نشان داد که افزایش غلظت تیمار کلشی سین تاثیر قابل توجهی بر درصد اتوتتراپلوئیدی و مرگ و میر داشت. بیشترین میزان اتوتتراپلوئیدی مربوط به غلظت 4/0 درصد کلشی سین (44 درصد) بود. درحالی که بیشترین زنده مانی پس از تیمار شاهد، در تیمار 1/0 درصد کلشی سین ثبت شد. نتایج بیانگر افزایش معنی دار قطر ساقه، تعداد شاخه جانبی، تعداد برگ، سطح برگ، قطر گل، قطر دمگل، میزان کلروفیل های a، b و کل در گیاهان تتراپلوئید در مقایسه با گیاهان دیپلوئید بود. با افزایش سطح پلوئیدی ارتفاع گیاه کاهش یافت، درصورتی که طول دمگل در گیاهان دیپلوئید و تتراپلوئید تغییری نکرده و از نظر رشد دارای تیپ یکسان بودند.
    کلیدواژگان: اتو تتراپلوئیدی، فلوسایتومتری، کلشی سین، مورفوفیزیولوژیک و گل پروانش
  • امیر یونسیان، پرویز رضوانی مقدم، احمد غلامی صفحات 63-72
    به منظور بررسی تاثیر کودهای زیستی، آلی و شیمیایی بر کمیت و کیفیت اسانس گیاه دارویی رازیانه Foeniculum vulgare Mill.))، آزمایشی با 11 تیمار و 3 تکرار، به صورت بلوک های کامل تصادفی به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایش عبارت بودند از: 1- کود اوره(N)، 2- گونه M1 میکوریزا (G)(Glomus mosseae) 3- گونه M2میکوریزا (Glomus intraradices)، 4- کود گاوی (F)، 5- گونه + M1گونه M2، 6- کود اوره (N) + گونه M1 7- کود اوره (N) + گونه M2، 8-کود گاوی (F) + گونه M1، 9- کود گاوی (F) + گونه M2، 10- کود گاوی (F) + کود اوره (N)، 11- شاهد C (عدم استفاده از کود). نتایج این بررسی نشان داد که بین تیمارها از نظر تاثیر بر درصد اسانس اختلاف معنی داری وجود نداشت ولی این تیمارها از نظر تاثیر بر اجزای تشکیل دهنده اسانس (عملکرد) اختلاف معنی داری را نشان دادند. نتایج حاصل از آزمایش نشان دادکه بیشترین و کمترین درصد اسانس به ترتیب در تیمارهای شاهد (85/1%) و تیمار + M1 M2 (25/1%) حاصل شد. بیشترین عملکرد اسانس به مقدار 64/24 (لیتر در هکتار) با کاربرد کود گاوی (8 تن در هکتار) به دست آمد. مهم ترین ترکیبات تشکیل دهنده اسانس شامل: آنتول، فنکون، لیمونن و استراگول می باشد و بیشترین میزان آنتول در اسانس (301/81%) و کم ترین درصد فنکون (532/8%)، استراگول (05/3%) و لیمونن (231/3%) در اسانس در تیمار میکوریزا گونه (Glomus intraradices) M2 به دست آمد.
    کلیدواژگان: اسانس، رازیانه، کود اوره، کود گاوی، میکوریزا
  • محمدرضا زکایی خسروشاهی، محمود اثنی عشری، احمد ارشادی، علی ایمانی صفحات 73-88
    اثرات تنش خشکی بر برخی از ویژگی های فیزیولوژیکی دانهال های جوان پنج گونه بادام (Prunus dulcis، P. eburnea، P. eleagnifolia، P. haussknechti و P. scoparia) بررسی شد. سه سطح مختلف تنش خشکی (پتانسیل اسمزی محلول غذایی؛ Ψs= 6/0-، 1/1- و 6/1- مگاپاسکال) و تیمار شاهد (Ψs= 1/0- مگاپاسکال) به مدت 2 هفته و پس از آن، 4 هفته دوره بهبودی اعمال گردید. پتانسیل آب برگ گیاهان تیمار شده در مقایسه با شاهد به طور معنی داری کاهش یافت. تحت تنش شدید، P. dulcis پایین ترین پتانسیل آب برگ را در میان گونه های مورد مطالعه داشت. قندهای محلول کل و پرولین آزاد در واکنش به تنش خشکی به طور معنی داری در برگ ها تجمع یافتند. بیشترین تجمع قندهای محلول تحت شرایط تنش شدید در مقایسه با شاهد در P. eburnea و P. dulcis مشاهده گردید. همچنین، بیشترین تجمع پرولین در برگ های P. dulcis و P. eburnea اتفاق افتاد. تنش خشکی باعث کاهش معنی داری در محتوای کلروفیل a، کلروفیل b و کلروفیل کل گردید، اما محتوای کاروتنوئیدهای کل تحت تاثیر تنش خشکی قرار نگرفت. P. haussknechti و P. dulcis در مقایسه با سایر گونه ها کاهش کمتری در محتوای کلروفیل برگ نشان دادند. فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی شامل سوپراکسید دیسموتاز، پراکسیداز، کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز و گلوتاتیون ردوکتاز در برگ های دانهال های تنش دیده به طور معنی داری افزایش یافت. به طورکلی، P. dulcis با پایین ترین پتانسیل آب برگ تحت شرایط تنش خشکی، بیشترین تجمع پرولین، تجمع نسبتا بالای قندهای محلول و کاهش نسبتا کمتر رنگیزه های برگ ممکن است در مقایسه با سایر گونه های مورد بررسی مقاومت بیشتری به تنش خشکی داشته باشد.
    کلیدواژگان: بادام، تنش خشکی، نشانگرهای فیزیولوژیکی
  • علی انصوری، حسن شهقلی، منوچهر قلی پور، حسن مکاریان صفحات 89-98
    وسمه (Indigofera tinctoria) گیاه ناشناخته ای است که اخیرا به دلیل خصوصیات دارویی- صنعتی آن مورد توجه قرار گرفته است. اطلاعات کمی در مورد اثرات دما و شوری بر جوانه زنی بذر گیاه وسمه وجود دارد. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر دما و شوری بر جوانه زنی وسمه بود. به همین منظور دو آزمایش مجزا در سال 1390 در دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی شاهرود انجام شد. در آزمایش اول تیمارها شامل دماهای مختلف 10، 15، 20، 25، 30، 35، 40 و 45 درجه سانتی گراد، و آزمایش دوم شامل 6 سطح شوری{صفر (شاهد)، 2، 3، 4، 5 و 6 دسی زیمنس بر متر} از منبع کلریدسدیم در نظر گرفته شد. برای تعیین درصد جوانه زنی نسبت به زمان و نیز زمان تا 50 درصد جوانه زنی از توابع دندان مانند، دو تکه ای، بتا و درجه ی دوم استفاده شد. برای انتخاب مدل برتر از میان مدل های مختلف شاخص هایی همچون پارامترهای معادله ی رگرسیون خطی، ضریب تبیین (R2)، ضریب همبستگی و مجذور میانگین مربعات خطا (RMSD) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بهترین مدل برای توصیف سرعت جوانه زنی بذر نسبت به زمان و نیز زمان تا 50 درصد جوانه زنی تابع دوتکه ای است. براساس این مدل مقدار دمای پایه، مطلوب و سقف برای جوانه زنی به ترتیب 27/10، 26/28 و 50/39 درجه سانتی گراد به دست آمد. در این بررسی، روز بیولوژیک (تعداد روز موردنیاز برای جوانه زنی تحت شرایط دمای مطلوب یا به عبارت دیگر حداقل تعداد روز از آبنوشی تا جوانه زنی) 21/1 بود. کاربرد سطح شوری کم (2 دسی زیمنس بر متر) موجب افزایش درصد و سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه و کاهش وزن ریشه چه وسمه شد. با افزایش شوری درصد جوانه زنی و رشد ریشه چه کاهش یافت. همچنین، سطوح بالای شوری سبب کاهش بیشتر رشد ریشه چه نسبت به ساقه چه شد.
    کلیدواژگان: تنش شوری، جوانه زنی بذر، دماهای کاردینال، وسمه
  • مهرناز حاتمی، عبدالله حاتم زاده، محمود قاسم نژاد، رضا حسن ساجدی، منصور قربانپور صفحات 99-108
    این پژوهش به منظور بررسی اثر نانوذرات نقره در طی شرایط تاریکی بر فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی و رنگیزه های فتوسنتزی در دو رقم شمعدانی«آنتونی» و «بلوواندر» انجام شده است. نانوذرات نقره در پنج سطح (80،60،40،20 صفر میلی گرم در لیتر) به صورت محلول پاشی برگی در طی شرایط تاریکی اعمال گردید. نتایج نشان داد که اختلاف معنی داری میان دو رقم، در محتوای کلروفیل a و b و کاروتنوئید در تیمار شاهد و سایر سطوح نانوذرات نقره تا سطح 60 میلی گرم در لیتر وجود دارد. بیشترین محتوای کلروفیل a (048/0 میلی گرم در گرم وزن تر) و کاروتنوئید (82/1میلی گرم در گرم وزن تر) در رقم آنتونی تحت تیمار 60 میلی گرم در لیتر مشاهده گردید. فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز در غلظت 60 میلی گرم در لیتر نانوذرات نقره در هر دو رقم افزایش یافت، اما با افزایش غلظت نانوذرات (80 میلی گرم در لیتر) کاهش نشان داد. همچنین این دو رقم از نظر فعالیت آنزیم های آسکوربات پراکسیداز و پراکسیداز تفاوت معنی داری نشان دادند. افزایش غلظت نانوذرات نقره در بالاترین سطح، سبب تنش اکسیداتیو بیشتری در رقم بلوواندر نسبت به رقم آنتونی گردید. پراکسیداسیون لیپید در هر دو رقم در غلظت های مختلف نانوذرات نقره تا سطح 60میلی گرم در لیتر تفاوت زیادی با تیمار شاهد نشان داد، به طوری که این شاخص در رقم آنتونی کمتر از رقم بلوواندر (به ترتیب 11 و 2/12 نانومول مالوندی آلدئید گرم وزن تر) تحت تیمار 60 میلی گرم در لیتر بود. بیشترین غلظت نانوذرات نقره نه تنها از تجزیه لیپیدهای غشایی جلوگیری نکرد، بلکه سبب کاهش شدیدی در ماندگاری گل های شمعدانی در هر دو رقم گردید.
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدان، شمعدانی، پیری برگ، کیفیت پس از برداشت، نانوذرات نقره
|
  • Azam Badrehadad, Khosro Piri Pages 1-10
    Medicinal plants are valuable natural resources، so recently; attention has focused on phytochemicals as new sources of natural antioxidants. Nepeta crispa and Elaeagnus angustifolia، which were used as medicinal plants from Hamedan Province in traditional medicine screened for total phenols، flavonoids، and free radical scavenging activity. In this study، flowers and aerial parts of N. crispa and E. angustifolia were extracted using methanol and hydroalcoholic solvents after drying and then total phenolic compounds were measured using Folin-Ciocalteu. Flavonoid content was determined using aluminum chloride and antioxidant properties were measured using DPPH free radical scavenging The results showed that the total contents of phenols and flavonoids in the methanolic extracts were more than of both hydroalcoholic extracts. Inhibition of DPPH free radicals increased with increasing concentration of plant extracts. The most inhibition of free radical DPPH measured by methanol extracts of N. crispa in 0. 137 mg/ml، and then in E. angustifolia in 0. 142 mg/ml. Results from the study indicate that the antioxidant activities of these plants may be related with total phenols and flavonoids.
    Keywords: Total phenol, flavonoid, DPPH, Elaeagnus angustifolia, Nepeta crispa, antioxidant
  • Nariman Rashidi, Issa Arji, Mohammad Gerdekaneh, Abdolkarim Kashi Pages 11-22

    In order to investigate effect of organic manure and super absorbent on potato (Solanum tubersum، cv. Marfona) yield، a split plot experiment was conducted in randomized complete block design with three replications on field experiment، Agriculture College، University of Razi in 2010. Main factor included two levels of super absorbent A200 (0 and 70 Kg/ha،) and split plot included nine levels (0، chemical fertilizer (according to soil test)، granule chicken manure (1000 kg/ha)، common chicken manure (12 ton/ha)، soil mix (1000 kg/ha)، common animal fertilizer (20 ton/ha)، vermicompost (20 ton/ha)، compost (20 ton/ha) and tea compost (soaking tubers and spraying at four times). Effect of superabsorbent and organic manure and their interaction on tuber dry matter per hectare was significant. Effect of superabsorbent on stem number per plant، tuber yield and plant height was significant (P < 0. 05)، but superabsorbent did not have any significant effect on tuber number per plant. Results showed that different levels of organic manure had a significant effect on plant height، tuber number per plant، stem number per plant، tuber yield and diameter، tuber weight per plant and total dry matter per plant. Totally، it is concluded that granule chicken manure (with or without superabsorbent) had the highest effect on all of these traits. Correlation coefficients showed that tuber fresh matter per hectare had a positive and significant correlation with stem diameter، stem number per plant، tuber number per hectare، mean micro tuber diameter of 10 to 35 mm. Tuber fresh matter per hectare had a significant and positive correlation with harvest index.

    Keywords: Potato, Superabsorbent, Organic manure, Tuber yield
  • Farzaneh Bahadori, Ebrahim Sharifi Ashorabadi, Mahdi Mirza, Mohammad Matinizadeh, Vahid Abdosi Pages 23-34
    In order to study the effects of interaction between the arbuscular mycorrhizal fungi and biological control agents (BCA) on the some nutrient content، Essential Oil Yiled and root colonization of Thymus daenensis plants، A split plot experimental design was applied in a randomized complete blocks with six treatments and three replications at semnan natural resource research field at shahmirzad، in 2011-2012. Treatments included: A: the fungus of Glomus mosseae (1-inoculated(AM) and 2- no inoculated) and B: BCA inoculums (1-: Bacillus subtilis 2- Pseudomonas fluorescens 3-control). Results showed that inoculation with G. mosseae or B. subtilis significantly increased the foliar uptake of Mg، Mn and Zn as compared to non- inoculated plants. The most effective treatment was observed in the co- inoculation with G. mosseae and B. subtilis، which synergistically increased Essential Oil Yiled and nutrient uptake campared with singly inoculated or non- inoculated plants.
    Keywords: Arbuscular mycorrhizal fungi, Nutrient uptake, Sustainable agriculture, Thymus daenensis
  • Hassan Sarikhani Pages 35-44
    Light stress is one of the important environmental stresses which at high levels could destroy plants. However، in medicinal plants using ultraviolet-induced stress could activate secondary metabolite biosynthesis systems and could increases the values of medicinal plants. Current research was aimed to investigate the effect of UV-A radiation on growth and physiology of peppermint. Potted peppermint plantlets were cultured in glasshouse condition and were radiated by UV-A using light-emitting diode light at 365 nm at four treatments of 0، 1، 2 and 4 hours UV-A radiation. Treated plants were harvested after 60 days and were analyzed for their shoot length، leaf area، fresh weight، dry weight، dry matter، chlorophyll concentration، total protein concentration، total phenolic concentration and essential oil. Result indicated lower growth and yield in UV-A radiated plants. Although there were no significant differences between 1 and 2 hour UV-A radiation on chlorophyll in leaves، its concentration reduced in those of 4 hour radiated plants. In contrary، total phenolic concentration and essential oil concentration increased in UV-A radiated plants. In conclusion، it seems that peppermint is sensitive to UV-A radiation which for facing up to its stress، increases phenolic compounds production. Using modest stress of UV-A in peppermint by reducing growth and yield could increase its secondary metabolites.
    Keywords: Mentha piperita, UV, A, Growth, Yield, Total phenol
  • Shahla Lajam Orak, Sifallah Falah, Shoja Gorban Dashtaki Pages 45-54
    Due to high adaptation of forage sorghum to extreme environmental conditions، it has considerable importance for forage production in the semiarid regions. Therefore، in order to evaluate effects of solitary and integrated application of urea fertilizer، cattle and poultry manures on growth and yield of this crop، a field experiment was conducted in a randomized complete block design with four replications in 2010 on the research farm in Shahrekord University،. Treatments included control، urea fertilizer (UF)، cattle manure (CM)، poultry manure (PM)، CM-UF، PM-UF، CM-PM. The results showed that the application of poultry manure significantly increased height of main stem، leaf area index، leaf dry weight، stem dry weight and panicle dry weight as compared with control treatment and the greatest forage yield (11. 16 Mg/ha-1) was obtained in poultry manure treatment، however it didn’t have significant differences with that of UF، PM-UF، and CM-PM treatments. The lowest dry matter yield (5. 97 Mg/ha-1) was produced in control treatment. Generally، the application of poultry manure and or combination of urea fertilizer with animal manures were suitable for forage sorghum production in the similar conditions.
    Keywords: Fertilizer, Forage, Integration, Manure
  • Hamid Reza Hosseini, Mehrangiz Chehrazi, Daruosh Nabati Ahmadi, Mohammad Mahmmodi Sorestani Pages 55-62
    In order to evaluatem the colchicine treatments on autotetraploidy induction in Madagascar periwinkle (catharanthus roseus cv. alba)، an experiment was carried out on the frame of completely randomized design with four concentrations of colchicine (0، 0. 1، 0. 2 and 0. 4%) in six replications. Colchicine was applied in full bloom stage، and flow cytometry was used to determine ploidy levels. Results indicated that increment of colchicine concentration had significant effect on percentage of autotetraploidy and plant mortality in targeted plants. The highest auototetraploidy (44%) was observed at 0. 4% of colchicine concentration، while the highest viability after control treatment was recorded at 0. 1% of colchicine concentration. Result also showed a significant increase in stem diameter، number of lateral branches، leaf number، leaf area، flower diameter، peduncle diameter، chlorophyll a content، chlorophyll b content and total content of chlorophyll in tetraploid compared to diploid plants. In contrast، enhancement of ploidy level reduced plant height، while peduncle length remained unchanged and had the similar type in terms of growth in diploid and tetraploid plants.
    Keywords: Autotetraploidy, Flow cytometry, Colchicine, Moroph, physiologic Catharanthus roseus
  • Amir Yonesian, Parviz Rezvani Mogadam, Ahmad Gholami Pages 63-72
    In order to evaluate the effect of different biological and organic fertilizer on quality and quantity of fennel (Foeniculum vulgare Mill) essential oil، an experiment was conducted at Faculty of Agriculture Research field of Shahrood University of Technology in 2010. The experiment was conducted in a completely randomized block design with 11 treatment and three replications. The experimental treatments were 1- urea fertilizer (N) 2- M1 mycorhiza strain (Glomus mosseae) 3- M2 mycorrhiza strain (Glomus intraradiceae) 4- Cow manure (F) 5- M1 mycorrhiza strain + M2 mycorrhiza strain 6- urea fertilizer (N) + M1 mycorrhiza strain 7- urea fertilizer (N) + M2 mycorrhiza strain 8- Cow manure (F) + M1 mycorrhiza strain 9- Cow manure (F) + M2 mycorrhiza strain 10- Cow manure (F) + urea fertilizer (N) 11- control (without any fertilizer) (C). There were no significant differences between different treatments in terms of seed essential oil percentage but there were significant differences between different treatments in terms of seed essential oil yield components (at 5% level). Results showed that the highest and the lowest percentage of essential oil contents were obtained in control (C) (1. 85%) and M1 mycorrhiza strain + M2 mycorrhiza strain (1. 25%). The highest essential oil yield (24. 64 l/ha) was obtained with use cow manure (8 ton/ha) treatment. Based on GCMS analysiss the importance components of essential oil were anethole، fenchone، limonene and estragole. The highest anethole (81. 301%) and the lowest fenchone (8. 532%)، estragole (3. 05%) and limonene (3. 231%) in essential oil content were obtained in M2 mycorrhiza strain.
    Keywords: Apiaceae, Cow manure, Essence components, Mycorrhiza, Urea fertilizer
  • Mohammad Reza Zokaee Khosro Shahi, Mahmmod Esna Ashari, Ahmad Ershadi, Ali Imani Pages 73-88
    Effects of polyethylene glycol-induced drought stress on some physiological characteristics of young seedlings of five almond species (Prunus dulcis، P. eburnea، P. eleagnifolia، P. haussknechti and P. scoparia) were studied. Three different drought levels resulted from three osmotic potential of the nutrient solutions including Ψs =−0. 6، −1. 1 and −1. 6 MPa and a control treatment (Ψs =−0. 1 MPa) were applied over 2 weeks followed by 4 weeks of recovery. Leaf water potential (LWP) of treated plants was significantly decreased compared to the controls. Under severe stress، P. dulcis had the lowest LWP among examined species. Soluble sugars and free proline were significantly accumulated in leaves in response to drought stress. The greatest accumulation of soluble sugars was observed in P. eburnea and P. dulcis under severe stress as compared to the control. Also، proline was greatly accumulated in the leaves of P. dulcis and P. eburnea. Drought stress caused a significant decrease in chlorophyll a، chlorophyll b and total chlorophyll of the leaves، but total carotenoids content was not influenced by drought. P. haussknechti and P. dulcis showed lesser reduction in leaf chlorophyll content compared to the other species. The activities of antioxidant enzymes including superoxide dismutase، peroxidase، catalase، ascorbate peroxidase and glutathione reductase were significantly increased in leaves of the seedlings subjected to drought treatments. In conclusion، P. dulcis with the lowest LWP، the greatest proline accumulation، relatively higher accumulation of soluble sugars and relatively lesser reduction in leaf pigments under drought condition، showed the higher resistance to drought compared to the other almond species.
    Keywords: Almond, Drought Stress, Physiological Markers
  • Ali Ansori, Hassan Shahgoli, Manochehr Gholipoor, Hassan Makarian Pages 89-98
    Indigo is an unknown plant for most of people، and recently has derived attention due to its industrial and medical properties. There is scarce information about its seed germination response to temperature and salinity. This study was conducted to determine the effects of temperature and salinity stress on seed germination of Indigo. Therefore، two separate experiments were performed at the college of agriculture، Shahrood University of Technology، in 2011. In the first and second experiments germination response of seeds were determined over a wide range of temperatures (10، 15، 20، 25، 30، 35 and 40 oC،) and salinities (0 (control)، 2، 3، 4، 5 and 6 dS/m-1) respectively. The regression models fitted to the data of cumulative germination percent against time، and then time to 50% germination were dent-like، segmented، beta and quadratic functions. Based on indices like RMSD (root mean square of error)، correlation coefficient (R2)، and linear regression parameters، the segmented function was the best model to describe seed germination as a function of cumulative germination percent against time، and then time to 50% germination. The base، optimum and ceiling temperatures were 10. 27، 28. 26 and 39. 50 oC، respectively. The biological days (the minimum number of days required for germination under optimum temperature conditions) tended to be 1. 21. Application of low salinity levels (2 dS/m-1) increased the percentage and rate of germination، roots and shoots length and decreased roots and shoots weight of indigo. Also، with increasing salinity levels the percentage of germination and root growth was decreased. Higher levels of salinity decreased indigo root growth more than shoot growth.
    Keywords: Salinity stress, Seed germination, Cardinal temperatures, Indigo
  • Mehrnaz Hatami, Abdollah Hatamzadeh, Mahmmod Ghasemnezhad, Reza Hassansajedi, Mansoor Ghorbanpoor Pages 99-108
    This investigation was carried out to study of nanosilver particles application on antioxidant enzymes activity and photosynthetic pigments during dark storage in two Pelargonium varieties «Anthuny” and “Bluewonder”. Treatments with nanosilver particles was done by foliar spraying in five levels (0، 20، 40، 60، 80 mg. L-1) during dark storage. Results showed that there were significant different between the two varieties in Chl a and b and carotenoids contents under control and nanosilver particles up to 60 mg. L-1. The highest content of Chl a (0. 048 mg. g-1 fw) and carotenoids (1. 72 mg. g-1 fw) were observed in 60 mg L-1 nanosilver particles in Anthuny variety. Activity of SOD enzyme was increased in both varieties under 60 mg. L-1 nanosilver application but was decreased with increasing the concentration to 80 mg L-1. Also، these two varieties showed a significant difference between APX and POD enzyme activities. Increasing of nanosilver particles concentration in higher level caused to more oxidative stress in Bluewonder variety compare to Anthuny variety. Lipid peroxidation in both varieties in different concentrations of nanosilver up to 60 mg L-1 showed a significant difference compared to control variety، as this index in Anthuny variety were lower than Bluewonder variety (respectively 11 and 12. 2 nmol MDA/g. fw-1)، under 60 mg. L-1 nanosilver treatment. The highest concentration of nanosilver not only didnt lipid peroxidation، but also caused severe diminish in longevity of Pelargonium flowers in both varieties.
    Keywords: Antioxidant enzyme, Pelrgonium, Leaf senescence, Post harvest quality, Nanosilver