فهرست مطالب

متافیزیک - سال ششم شماره 1 (پیاپی 17، بهار و تابستان 1393)

نشریه متافیزیک
سال ششم شماره 1 (پیاپی 17، بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدعلی عبداللهی صفحات 1-14
    مسئله زبان خصوصی، بحثی است مرتبط به قلمرو معرفت شناسی و فلسفه ذهن که نخستین بار ویتگنشتاین وارد بافت مطالعاتی فلسفه کرد. او در کتاب مهم تحقیقات فلسفی (1953) بر نبود امکان آن استدلال اقامه کرد. به اعتقاد ویتگنشتاین متاخر، نظام های فلسفی پیشین اعم از عقل گرایی، تجربه گرایی، ایدئالیسم و حتی اتمیزم منطقی به گونه ای مسئله حصول معرفت را تبین می کردند که مستلزم قول به زبان خصوصی بود. زبان خصوصی، طبق تعریف ویتگنشتاین، زبانی است که واژه های آن تنها از احساسات خصوصی و بی واسطه گوینده حکایت می کنند. این واژه ها صرفا معلوم گوینده اند و کسی دیگر آن زبان را نمی فهمد. از نظر ویتگنشتاین چنین زبانی اساسا امکان ندارد؛ زیرا پذیرش آن مستلزم شکاکیت معرفت شناختی و معناشناختی است. بنا بر نظر ویتگنشتاین، در تعریف زبان خصوصی دو عنصر اساسی اخذ شده است: یکی مفهوم «خصوصی» و دیگری مفهوم «حکایت کردن». ویتگنشتاین پس از تحلیل معناشناختی این دو مفهوم، سعی می کند نشان دهد که چگونه نظام های فلسفی پیش از او از تبیین و توجیه مسئله معرفت و فهم و ارتباط زبانی عاجز بودند و یک سره در دام سولیپسیزم معرفتی گرفتار می شدند. راه نجات آن است که زبان را پدیده ای اجتماعی و عام تلقی کنیم که حتی کاربرد آن در احساسات خصوصی نیز در بازی زبانی احساسات معنا پیدا می کند.
    کلیدواژگان: زبان خصوصی، شکاکیت معرفت شناختی، بازی زبانی احساسات، خصوصی
  • علی جعفری اسکندری صفحات 15-28
    ریچارد مک کی رورتی نوپراگماتیست معاصر آمریکایی است. وی با نقد مقولات رایج در فلسفه سنتی ازجمله حقیقت، دانش، منطق و فلسفه معرفت شناسی را سوژه ای مدرن تلقی می کند که با جعل ذهن، توسط رنه دکارت ظهور یافته است. رورتی تفکیک ذهن بدن را امری بی سابقه می داند که در فلسفه دکارت خلق شده است؛ سپس می نویسد در خلق این مسئله، دکارت را این تصویر بسیار بزرگ و قوی مساعدت کرده است که ذهن انسان همانند آینه بسیار بزرگی است که جهان را بازنمود و منعکس می کند. به نظر رورتی، این تصویر امری اعتمادناپذیر است. در این مقاله دیدگاه رورتی درخصوص مسئله ذهن و بدن را بررسی می کنیم. فرضیه اصلی مقاله این است که رورتی به هیچ وجه دنبال راه حل و استدلال، برای انتخاب یگانه انگاری یا دوگانه انگاری یا هر نظر دیگری نیست؛ بلکه رویکرد فسخ گرایانه را بر رویکرد حل گرایانه ترجیح می دهد. وی با گزینش فیزیکالیسم غیرتقلیل گرا و هرمنوتیک، درصدد پرکردن خلا به وجودآمده از کنارنهادن معرفت شناسی نیست و رابطه خود انسان و جهان را رابطه ای علی قلمداد می کند.
  • محمد جواد صافیان، شکوفه حسینی منش صفحات 29-44
    یکی از بحث برانگیزترین مسائلی که در فلسفه هایدگر وجود دارد، ادعای هایدگر درباره غفلت سنت فلسفه غرب از مسئله هستی است. هایدگر می کوشد با تفکیک و تخریب این سنت، ریشه های این غفلت و فراموشی را آشکار کند. بااین حال، همواره این گونه به نظر آمده است که هایدگر با چنین ادعایی قصد دارد این سنت را ویران کند و آن را بی-ارزش جلوه دهد. کوشش ما در این مقاله آن است که پس از تعریف و توضیح تفکیک و تخریب مدنظر هایدگر، نشان دهیم هدف هایدگر تخریب و نابودکردن سنت فلسفه نیست؛ بلکه تفکیک و تخریب گام مهمی در پدیدارشناسی او در راه رسیدن به درک عمیق تری از هستی است؛ زیرا تنها به وسیله تفکیک و تخریب، هستی شناسی می تواند به طور کامل به شیوه پدیدارشناسانه، از ویژگی اصیل مفاهیم خویش مطمئن شود. همچنین، سعی کرده ایم لزوم و چرایی انجام تفکیک و تخریب را در فلسفه او نشان دهیم و با بررسی دو نمونه از آثار وی، یکی متعلق به دوره اول و دیگری متعلق به دوره دوم تفکرش، به پایبندبودن هایدگر در انجام این عمل توجه کنیم.
    کلیدواژگان: تفکیک و تخریب، تاریخمندی دازاین، پدیدارشناسی، هستی
  • جهانگیر موذن زاده صفحات 45-62
    برخی از فلاسفه تحلیلی معتقدند برای داشتن تمایزی معتبر، خط مرزی مدنظر باید جای کاملا مشخص و معینی داشته باشد. فلاسفه ای چون پاتنم، با اتکا بر این شرط مدعی هستند که تمایز بین الفاظ مشاهدتی و نظری به دلیل ثابت نبودن خط مرزی، تمایزی ناتوان (Broken-backed) است. این جبهه که آن ها را ضد دوپاره گرا (Anti-dichotomist) می نامیم مدعی هستند مرزبندی های غیرثابت فایده ای نداشته و اضافه کردن آن ها به چارچوب مفهومی مان بیهوده است. درسوی دیگر، دوپاره گرایان معتقدند گرچه ممکن است هر کسی مرز مفروضی را در جای متفاوتی رسم کند، این مرز نهایتا در جایی رسم می شود و قادر به انجام وظائف متعددی خواهد بود. در این مقاله ابتدا استدلال می کنیم از این حقیقت که نمی توان مرزی را به طور ثابت رسم کرد نمی توان نتیجه گرفت و سوالی که این مرزبندی برای پاسخ دادن به آن سوال رسم شده، سوال معتبری نبوده است. مرز تنها و تنها وقتی مفید است که اهدافی را برآورده کند. ثانیا با تکیه بر آموزه هایی از ون فراسن چون «هدف علم» ادعا می کنیم این مرز اهدافی را برآورده می کند؛ لذا به کارگیری آن معقول است. پس ثابت بودن یا نبودن مرز مهم نیست بلکه کارایی آن اهمیت دارد.
    کلیدواژگان: ون فراسن، هدف علم، دوپارگی، مشاهده پذیر، مشاهده ناپذیر
  • سیدعلی کلانتری صفحات 63-76
    دو تز رقیب در باب باور در ادبیات فلسفی اخیر وجود دارد که یکی تز هدفگرایانه باور (Teleological account of belief) و دیگری تز هنجارینگی باور(Normative account of belief) نامیده می شوند. هم مدافعان تز هدفگرایانه باور و هم اکثر مدافعان تز هنجارینگی باور، نظریه های مذکور را به عنوان تفسیری از شعار برنارد ویلیامز (Bernard Williams1973م) تلقی می کنند.1 شعار ویلیامز درباره باور آن است که «باور ناظر به هدف صدق است». در این مقاله ابتدا تز هدفگرایانه باور و همچنین تز هنجارینگی باور را شرح داده ایم؛ همچنین استدلال کرده ایم که تز هدفگرایانه باور و نسخه هایی از تز هنجارینگی باور که به عنوان تفسیری از شعار ویلیامز در نظر گرفته می شوند نظریه های پذیرفتنی درباره باور نیستند. چراکه این دو تز، قادر به تبیین برخی خصوصیات مسلم باور نیستند و یا با برخی اصول مسلم و جاافتاده فلسفی، در تضاد هستند. در انتهای مقاله و مبتنی بر استدلال ها علیه تزهای هدفگرایانه و هنجارینگی، سعی خواهیم کرد تا شاهدی علیه شعار ویلیامز ارائه کنیم.
    کلیدواژگان: برنارد ویلیامز، باور، گرایش گزاره ای، صدق، هدف، هدفگرایانه، هنجارینگی، شفافیت باور
  • علیرضا صیادمنصور، سیدمحمدتقی شاکری صفحات 77-92
    فردریش نیچه را می توان در زمره اندک فیلسوفانی به شمار آورد که در سنت غربی، برای بیان مقاصد و غایات فلسفی خود از تمثیل و تشبیه حیوانی سود جسته است. باید توجه کرد که هدف وی از به کارگیری این سبک نگارشی، صرفا فخرفروشی یا تزئین اثر با صنایع ادبی نبود بلکه در بطن اندیشه خود، نظری دقیق و استادانه به حیوانیت یا حیوان بودن آدمی داشت. اما او حیوان بودن انسان را به گونه ای متفاوت از حیوان ناطق ارسطویی می فهمد. نیچه طرحی را تصویر می کند که در آن بر مبنای مفهوم حیوانیت، به معنای زیست شناختی آن، میان انسان و جهان طبیعت پل می زند. او سعی می کند براساس مفهوم حیوانیت که از طبیعت وام گرفته است به طراحی دوباره انسانیت و إعاده معنای اصیل آن، یعنی طبیعی سازی ارزش های وابسته به آن بپردازد. در این مقاله سعی خواهیم کرد با تبیین و تشریح جایگاه حیوان در اندیشه نیچه، حیوانیت انسان را به گونه ای متفاوت فراپیش نهیم.
    کلیدواژگان: تمثیل و تشبیه حیوانی، حیوانیت، زیست شناسی، طبیعی سازی ارزش ها، نیچه
  • ستار طهماسبی، علی کرباسی زاده صفحات 93-110
    فریدریش نیچه از فیلسوفان ژرف اندیش و تاثیرگذار قرن نوزدهم که در پی ارزیابی دوباره ارزش ها، خود را در رویارویی با ایده های پذیرفته شده دنیای مدرن یافت. ازاین رو، در بازنگری شدیدا انتقادی خود در فرهنگ و تمدن مدرن و به منظور اصلاح و احیا این فرهنگ، اقدام به نوشتن اولین اثر خود، یعنی زایش تراژدی کرد. انگیزه های گوناگون او از تالیف این اثر عبارت بودند از: دغدغه های فرهنگی و نجات فرهنگ عصر خود از خطر سقوط و نیهیلیسم (Nihilism)؛ ارزیابی دوباره ارزش ها؛ نشان دادن تقابل مسیحیت و فلسفه مفهومی سقراطی، با اصل زندگی و عنصر دیونیزوسی و آری گویی؛ تفسیر زیبایی شناسانه از زندگی و هستی؛ از چشم انداز هنر به زندگی نگریستن. نیچه دو دغدغه آخر را از ویژگی های خاص هنر تراژیک یونانی می دانست و به علت این نوع نگاه، هنر عصر تراژیک یونان را ستایش می کرد. او از یونانیان باستان و فرهنگ و تفکر آن ها تمجید می کرد؛ چون آنان آفرینندگان هنر تراژیک بودند و با آفرینش این هنر و توجه به عنصر دیونیزوسی، به زندگی در تمام جنبه های خیر و شر آن آری می گفتند. همچنین نیچه از دو مفهوم اساسی زایش و مرگ تراژدی سخن می گفت؛ اما اینکه منظور او از زایش و مرگ تراژدی چه بود؟ در معنای اول منظور او این بود که در عصری از دل تراژدی یونانی فرهنگ زاده و عامل بالندگی فرهنگ ملت یونان شد؛ اما سپس افول کرد. در معنای دوم، منظور از زایش تراژدی، امید نیچه به تجلی دوباره هنر تراژیک یونانی در بطن جهان مدرن و در موسیقی واگنر (Wagner) است. این بار نیز امید به چنین زایشی، دچار افول شد. عوامل افول و مرگ تراژدی از دیدگاه نیچه عبارت بودند از: فلسفه مفهومی سقراط و نمایشنامه های اوریپیدس؛ مسیحیت و اخلاق گرایی؛ دیالکتیک مدرن و شخص واگنر. هدف اصلی این نوشتار در درجه اول، بررسی انگیزه های مهم نیچه از تالیف کتاب زایش تراژدی است؛ سپس تبیین زایش تراژدی، در معنای اول با تاکید بر تحلیل خاستگاه و عناصر مقوم آن. اما هدف درجه دوم، تبیین چرایی و چگونگی افول یا مرگ تراژدی از منظر نیچه است.
    کلیدواژگان: فرهنگ، فرهنگ مدرن، هنر، تراژدی، هستی، زندگی
|
  • M.A. Abdollahi Pages 1-14
    The issue of private language entered in the scope of philosophy by Wittgenstein. In his important book، Philosophical Investigations (1953)، he argues that the private language is impossible. According to him، the pervious systems of philosophy like Rationalism، Empiricism، Idealism and even Logical Atomism explain the raise of knowledge so that it entails private language. Private language، Wittgenstein defines، is a language whose individual words refer to what can only be known to the speaking person and imply his immediate private sensations. Thus، another person cannot understand the language. This language is، according to Wittgenstein، impossible because it leads to epistemological and semantic skepticism. The definition of private language contains two elements: the “privacy” and “referring to”. Wittgenstein shows how we may be trapped in solipsism and the only way to avoid this problem is to consider language as a social phenomenon.
    Keywords: private language, epistemological skepticism, language game of sensations, privacy, referring to
  • A. Jafari Eskandari Pages 15-28
    Richard McKay Rorty (1932-2007) is the American neo-pragmatist. Criticizing the prevalent issues of traditional philosophy such as truth، knowledge، objectivity، logic and philosophy، he considers epistemology a modern subject which emerged via forging the mind by Rene Descartes. In his view، separation of mind–body is an unprecedented matter created in Descartes philosophy. He thinks that، in creating such a matter، Descartes was aided by the big and strong image of human mind as a large mirror which reflects the world. Rorty states that this image is not trustable. This study investigates the view of Rorty about mind and body. The main hypothesis of this study is that Rorty does not seek solution for selecting monism or dualism or other view، and thus he prefers the annulling approach to solving approach.
    Keywords: epistemological behaviorism, representationalism, neo, pragmatism, epistemology, mind, non, reductionist physicalism, analytical philosophy, philosophy of language, holism
  • M.J. Safian, Sh Hosseinimanesh Pages 29-44
    One of the most controversial issues in Heidegger’s philosophy is his claim that western philosophy tradition has overlooked the issue of Being. Heidegger’s attempt is to reveal the origins of this negligence by means of destruction. However، it seems that through such claim Heidegger aims to destroy and disvalue this tradition. In addition to defining and explaining destruction، our purpose in this article is to show that Heidegger’s goal is not to destroy the tradition of philosophy but the term destruction refers to a process which is a step in Heidegger’s phenomenology by means of which one can conceive and perceive Being better because only through such destruction ontology can fully assure itself in a phenomenological way of the genuine character of its concepts. The necessity of doing destruction in Heidegger’s thought has also been discussed and his persistence on it has been shown in two of his works، one belongs to early and another to later Heidegger.
    Keywords: destruction, historicality of Dasein, phenomenology, being
  • J. Moazzenzadeh Pages 45-62
    Some analytic philosophers have argued that in order to have a genuine distinction the border line should have a completely a priori specified place. This condition has been suggested by some philosophers (e. g. Putnam) to argue that the sharp line between observational terms and theoretical terms is completely “broken-back” since the line is not fixed. This camp، which we label anti-dichotomists، have tried to show that arbitrarily-drawn boundaries do not have any benefit، so it is absurd to add them to our conceptual frameworks. On the other hand، dichotomists believe that although each person can draw this boundary in a different place، it finally exists somewhere and can perform a wide variety of tasks. In this paper، first، we argue even if a distinction cannot be sharply drawn، one cannot conclude that the problem، for its solution the distinction was proposed، is not a genuine problem. The border is useful when and only when it serves some purposes. Second، by appealing to some of Van Fraassen’s insights، namely the “aim of science”، we shall argue that this distinction serves some purposes and thus it is wise to stick to it. In general، it does not matter that a border is fixed or not، it just matters if it matters or not.
    Keywords: Van Fraassen, aim of science, dichotomy, observational, theoretical
  • A. Kalantari Pages 63-76
    There are two rival accounts about belief in the literature of philosophy، one is the teleological account and the other is the normative account. Defenders of the teleological account and most defenders of the normative one typically take the accounts as interpretations of Bernard Williams''s slogan. The slogan holds that ''belief aims at truth''. In this paper، I will first clarify the teleological and normative accounts of belief. I will also argue that the teleological account and versions of the normative account taken as interpretation of Williams''s slogan are implausible for they neither can give sense to some intrinsic features of belief nor can give sense to some well-known philosophical principles in the literature. On the basis of my arguments against the teleological and normative accounts، I will end by proposing some evidence against Williams''s slogan.
    Keywords: Bernard Williams, belief, propositional propensity, truth, telos, teleological, normative, transparency of belief
  • A. Sayadmansour, M.T. Shakeri Pages 77-92
    Articulating his philosophical aims، Nietzsche has exploited animal similes and metaphors (i. e. fables، in a more technical term). It should be noted that he has not stepped on this style with the mere intention of splurge or embellishing his work with tropes but، instead، has reflected upon ''animality'' or ''being animal'' of human being. However، he considers the animality of humankind as different from the Aristotelian notion of ''rational animal''. Based on the notion of animality in its biological sense، he puts forward a project through which human existence can be linked to Nature. Furthermore، on the basis of the notion of ''animality'' borrowed from Nature، he tries to re-define humanity and also restitute its true authentic meaning; that is، to naturalise its correlative values. Explaining animality and specifying its place within the Nietzschean system of thought، this paper aims to set forth the animality of humankind in a different way.
    Keywords: animality, biology, animal metaphor, simile, naturalisation of values, Nietzsche
  • Pages 93-110
    Friedrich Nietzsche، one of the most influential and thoughtful philosopher in the 19th century، in an attempt to reassess values، finds himself in confrontation with accepted ideas of the modern world. Therefore، in his critical review، in order to reform and revive the modern civilization and culture، he writes his first book، i. e. The Birth of Tragedy. His various intentions in this book are as following: a) cultural concerns and saving the culture of his age from nihilism and the danger of falling apart، b) reassessing values، c) showing the opposition of Christianity and conceptual philosophy of Socrates with the nature of life، Dionysus element as well as the desire to live، d) aesthetic interpretation of living and being and e) viewing life from the perspective of art. Nietzsche considers the last two cases as the special features of Greek''s tragic art and praises Greek''s tragic age for such perspective. He admires ancient Greeks as well as their culture and thought because they are the creators of tragic art and through such creation as well as by considering Dionysus element they accepted life with all of its good and bad aspects. Nietzsche discusses two fundamental concepts of birth and death of tragedy as well. However، he views the birth and death of tragedy in two different ways; a) in a particular age، Greek tragedy emerged from Greek culture and became an influential factor in the development of that nation’s culture but died later on، b) Nietzsche''s hope in the re-emergence of Greek tragic art in the modern world lies in Wagner''s music which died، too. In his view، the factors behind the death of tragedy are as following: the Socrates'' conceptual philosophy and Euripides'' plays، Christianity and ethicality as well as modern dialectic and Wagner himself. This article، first، tries to study Nietzsche’s important intentions in writing The Birth of Tragedy and explain such birth in the first sense emphasizing the interpretation of its origin and constituents. In addition، this research attempts to indicate، from the viewpoint of Nietzsche، why and how tragedy died.
    Keywords: culture, modern culture, art, tragedy, being, life