فهرست مطالب

نشریه حکمت صدرایی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 5، پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/24
  • تعداد عناوین: 9
|
  • اسدالله آژیر، معصومه سورنی صفحات 9-24
    بحث مفاهیم اعتباری یا معقول ثانی از مباحث محوری در فلسفه اسلامی است که تمرکز و تاکید شیخ اشراق بر آن، یک نقطه عطف محسوب می شود. علامه طباطبایی نیز به عنوان نماینده بارز حکمت صدرایی در دوران معاصر، به تبیین این بحث در چارچوب حکمت متعالیه پرداخته است. آرای دو حکیم، در ملاک تشخیص مفهوم اعتباری، تعریف و تقسیم مفاهیم اعتباری، نحوه وجود مفاهیم و معقولات ثانیه، ملاک صدق این مفاهیم و مصادیق آن ها قابل مقایسه اند. ادعا در نوشتار حاضر بر آن است که اختلاف دو فیلسوف درباره نحوه وجود معقولات ثانیه فلسفی، بیش از آن که مربوط به دیدگاه آنان راجع به اصالت وجود یا ماهیت باشد، به اذعان یا عدم اذعان آنان به تمایز مفاهیم فلسفی از مفاهیم منطقی دارد. دیدگاه های علامه طباطبایی در مجموع بیانی دیگر از یافته هایی است که ملاصدرا در باب معقولات ثانیه بدان دست یافته بود. از این رو، صرف نظر از ابتکارات خود علامه، این پژوهش تطبیقی، به نوعی مقایسه میان فلسفه اشراقی و فلسفه صدرایی نیز محسوب می شود.
    کلیدواژگان: حکمت اشراقی، حکمت صدرایی، مفاهیم اعتباری، معقول ثانی، سهروردی، علامه طباطبایی
  • سید حسن بطحایی صفحات 25-37
    «تناسخ ملکوتی» در اصطلاح، انتقال نفس از بدن دنیوی به بدن اخروی مناسب با اوصاف و ملکات اخلاقی و ظهور آن در آخرت است. صدرالمتالهین شیرازی بر اساس مبانی حکمت متعالیه از جمله اصالت وجود، حرکت جوهری، تشکیک وجود، اتحاد عاقل و معقول و مبنای انسان شناسی خویش به تناسخ ملکوتی استدلال کرده است. وی با استناد به دلایل عقلی و آیات و روایات اثبات کرده است که باورها و اعمال اختیاری سبب تحول نفس و ایجاد صورت نوعیه جدیدی در انسان شده که انسان با همان صورت نوعیه مکتسبه از اعمال و ملکات نفسانی به عالم آخرت منتقل و با آن محشور می شود. از نظر ملاصدرا این نوع تحول باطنی، همان نظریه تناسخ ملکوتی و تجسم اعمال ماخوذ از شرع است که همچنین مورد تایید عقل و وحی و اهل کشف است. در این پژوهش ضمن تبیین مفهوم تناسخ ملکوتی و تفاوت آن با تناسخ ملکی، مبانی عقلی و نقلی تناسخ ملکوتی و تجسم اعمال با تکیه بر آثار فلسفی و تفسیری صدرالمتالهین بررسی و تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: تناسخ ملکوتی، تجسم اعمال، معاد جسمانی، حرکت جوهری، صدرالمتالهین
  • فاطمه ترکاشوند، زهره توازیانی صفحات 39-53
    راه های دستیابی به معرفت و شناخت موانع آن از مهم ترین دغدغه های معرفت شناسان است. نمونه بارز آن ملاصدرا حکیم شرقی و فرانسیس بیکن اندیشمند مغرب زمین است. ملاصدرا اساس معرفت حقیقی را در ایمان به خدا و کسب آن به شیوه شهودی می داند و این نوع معرفت را کلید اکثر معارف معرفی می کند. او حصول این نوع معرفت را با سه مانع اصلی روبه رو می داند. فرانسیس بیکن نیز با اعتقاد به ضرورت شناخت طبیعت برای کسب معرفت الهی به خطاهای ذهنی و باورهای غلط به منزله موانع مهمی در رسیدن به آن اشاره می کند. او در این زمینه چهار مانع (یا به تعبیر او بت) را معرفی می کند. نگارندگان در پژوهش حاضر سعی کرده اند با کنار هم نهادن دیدگاه دو فیلسوف نمونه ای از دغدغه های مشترک نظام های فلسفی متفاوت را به تصویر بکشند.
    کلیدواژگان: معرفت، موانع معرفت، بت، ملاصدرا، فرانسیس بیکن
  • محمدحسین زاده صفحات 55-68
    دیدگاه ملاصدرا درباره اعتباری بودن ماهیت به گونه های متفاوت و بلکه متضاد تفسیر شده است. دیدگاه علامه طباطبایی و فیاضی در تبیین اعتباری بودن ماهیت از مهم ترین تفسیرهای نظریه صدرالمتالهین اند. علامه طباطبایی هر گونه موجودیت خارجی ماهیت را نفی کرده و آن را سراب ذهنی واقعیت معرفی کرده است. در حالی که، فیاضی در عین اعتباری بودن ماهیت آن را در خارج موجود می داند. از نظر فیاضی، اسناد وجود به ماهیت موجود شده «اسناد الی ما هو له» است. از نظر نگارنده، هیچ یک از تفسیرهای فوق به نحو صحیح نظریه ملاصدرا را منعکس نکرده است. آنچه از عبارات صدرالمتالهین برمی آید این است که ماهیت در خارج معدوم نیست و یک نحوه موجودیتی در مقابل عدم دارد، اما موجودیتی متفاوت با موجودیت وجود. او به دلایلی خاص اطلاق واژه موجود بر موجودیت ماهیت را صحیح نمی داند و از این نحو موجودیت به شیئیت ثبوتی تعبیر کرده است. در این مقاله، پس از بیان تفسیر علامه طباطبایی و فیاضی از دیدگاه صدرالمتالهین، تفسیر مختار را تبیین می کنیم و در پایان برخی از نتاج آن را در فلسفه صدرالمتالهین برمی شمریم.
    کلیدواژگان: ماهیت، وجود اندماجی، وجود تفصیلی، وجود اجمالی، شیئیت ثبوتی، شیئیت وجودی، صدرالمتالهین
  • سید مرتضی حسینی شاهرودی، فاطمه استثنایی صفحات 69-83
    در نظر نهایی حکمت متعالیه ذات خدای متعال حقیقت لابشرط مقسمی و وجود و موجود منحصر در همان مصداق است. در این نگاه، علیت به معنای تجلی و تطور یک حقیقت در ذات خویش است و ثمره آن، ظهور تفصیلی کمالات بی نهایت مبدا است و کثرات جز جلوات و شئونات ذات حق نیستند. ملاصدرا برای ربط میان کثرت و وحدت، بحث فیض منبسط را مطرح می کند. از نظر وی ظهور کثرت از وحدت به گونه ظهور یک وجه واحد از حق تعالی است که وحدتش عین کثرت و کثرتش عین وحدت است و کثرات تشکیکی در واقع مراتب و تعینات آن فیض واحدند که با ویژگی هایی چون اطلاق، وحدت، بساطت و سریان موید تحقق کثرات است. جایگاه این فیض در حکمت متعالیه، هماهنگ با دیدگاه عرفای متقدم در باب فیض منبسط است. به عقیده وی تمام مراتبی که به عنوان تجلی حق مطرح است، اعم از تعین اول (احدیت) و ثانی، در حیطه فراگیری نفس رحمانی قرار می گیرند. به عبارت دیگر، فیض منبسط ظهور واحدی است به صورت مندمج در تعین اول تحقق دارد و پس از آن، این ظهور مندمج مراتب دیگر نظام هستی تا عالم ماده را به اقتضائات هر مرحله شکل می دهد و در هر مرحله به حسب همان مرتبه ظهور می یابد.
    کلیدواژگان: وجود لابشرط مقسمی، لابشرط قسمی، بشرط لا، وحدت شخصی وجود، فیض منبسط، سریان وجود
  • ابراهیم راستیان، حسین هوشنگی صفحات 85-96
    با بهره برداری از دستگاه عرفانی ملاصدرا که مبانی نهایی وی نیز هست، می توان به بازبینی و بازتعریف مفاهیم فلسفی و تلطیف آن ها پرداخت. بر اساس این دیدگاه که همان نظریه وحدت شخصی وجود است، تشکیک در وجود جای خود را به تشکیک در مظاهر می دهد و به جای جعل، تجلی مطرح می شود. همچنین، تمایز دوطرفه جای خود را به تمایز احاطی می دهد و با نگاه جدیدی به ماده و صورت، حرکت جوهری در وجود جای خود را به حرکت جوهری در مظاهر می سپارد. بر اساس تشکیک در مظاهر، مرتبه عقلی ظهور مرتبه الهی، مرتبه مثالی ظهور مرتبه عقلی و مرتبه مادی ظهور مرتبه مثالی قلمداد می شود. در این دیدگاه، هر مظهر مادونی نسبت به مظهر مافوق خود یک حیثیت وجدان و یک حیثیت فقدان دارد. هر مظهر مادونی از آن جهت که فاقد مرتبه فوق است و می تواند آن را دارا باشد ماده و از آن جهت که حقیقت مرتبه مافوق در این مرتبه حاضر است و خواص و آثار بالفعلی را دربر می گیرد صورت است. حرکت که همان خروج تدریجی از قوه به فعل است، بر اساس تبیین ماده و صورت، عبارت است از خروج تدریجی هر امر ظاهری به سوی باطن خود. در این صورت، مرتبه مادی شیء نیز که مادون مرتبه مثالی شیء است ظهورات پی درپی مرتبه مثالی و نسبت به آن مرتبه، عین الربط و سیال بالذات است. از آن جا که مرتبه مثالی شیء باطن شیء است، هر چه ظهورات شیء به مرتبه مثالی خود بازگردند، شیء شدیدتر خواهد شد و این همان حرکت جوهری اشتدادی است.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، تشکیک در مظاهر، تجلی، تمایز احاطی، حرکت جوهری
  • رضا رضازاده، پریچهر میری * صفحات 97-108

    دغدغه وصول به حقیقت و عمل اخلاقی برای ملاصدرا مهم شمرده شده است. هدف این مقاله سنجش چگونگی انطباق نظریه اخلاقی این فیلسوف با «فضیلت گرایی» است. بررسی و سنجش هر یک از مولفه های «اخلاق فضیلت» با تکیه بر شواهد مندرج در آثار وی انطباق دیدگاهش بر نظریه «فضیلت گرایی» را تقویت و اثبات می کند. نتیجه این بررسی نشان می دهد که الف) ملاصدرا، همچون فضیلت گرایان، فضیلت را مقصد نهایی و کمال آدمی می داند؛ ب) بیشتر بر اهمیت و نقش «بودن» پای می فشارد تا عمل صرف؛ ج) برای او فضیلت ارزش فی نفسه دارد؛ د) وی حیات اخلاقی را در چارچوب قواعد عقلانی محصور و محبوس نمی کند؛ ه) برای او الگوها و اسوه های اخلاقی مدل حقیقی برای طراحی زندگی مبتنی بر فضیلت اند؛ و) سرانجام برای دست یابی به حیات مطلوب اخلاقی بایستی فضائل را هم در عرصه حالات درونی و هم در اعمال بیرونی محقق کرد.

    کلیدواژگان: ملاصدرا، فضیلت گرایی، انسان اخلاقی
  • محمد سعیدی مهر صفحات 109-123
    بر اساس یک تفسیر حداکثری از نظریه وجود ذهنی می توان این نظریه را مشتمل بر سه رکن دانست: 1. در موارد علم حصولی امری (یا صورتی) در ذهن (نفس) عالم وجود می یابد؛ 2. حقیقت علم حصولی چیزی جز همان صورت موجود به وجود ذهنی نیست؛ 3. صورت موجود در ذهن به گونه ای مطابق با معلوم خارجی است (واقع نمایی علم). در این مقاله تفسیری از دیدگاه ملاصدرا که ضمن پذیرش رکن نخست با رکن دوم مخالفت می ورزد تشریح و سپس بررسی می شود. این تفسیر، که می توان آن را به دلیل تفکیک میان حقیقت علم و وجود ذهنی «تفسیر تجزیه گرا» نامید، از سوی استاد جوادی آملی ارائه شده که مدعی تغایر میان وجود حقیقی علم از یک سو، و وجود ذهنی و ظلی معلوم در ذهن از سوی دیگر است. از آن جا که مخالفت با رکن دوم پیش از ملاصدرا نیز دارای سابقه است به منزله زمینه تاریخی بحث دو نظریه دیگر نیز بررسی می شوند. نظریه اول از آن فخررازی است که هر چند به وجود صورت های ذهنی معترف است حقیقت علم را همان صورت ذهنی نمی داند. نظریه دوم از سوی فاضل قوشچی ارائه شده که طبق آن حقیقت علم امری قائم به ذهن و موجود به وجود خارجی است که با معلوم که امری حاصل در ذهن و موجود به وجود ذهنی است مغایر است. نتیجه کلی بررسی این نظریات آن است که هر سه با اشکالات یا دست کم ابهامات قابل توجهی مواجه اند.
    کلیدواژگان: وجود ذهنی، علم حصولی، فخررازی، فاضل قوشچی، ملاصدرا، جوادی آملی
  • رضا صفری، حسین واله صفحات 125-136
    در فلسفه ملاصدرا پس از اثبات نفس، به مجرد و غیر مادی بودن نفس استدلال می شود. حال پرسش این است که با وجود نفس مجرد، آیا ملاصدرا دوگانه انگار است یا یگانه انگار؟ در این مقاله بر اساس اصول صدرایی روشن خواهد شد که وجود انسان، از نطفه تا آخرین مراتب تجردش، حقیقت واحدی است که مدارج و حیثیات گوناگون دارد و مفهوم نفس و بدن از آن مراتب و حیثیات گوناگون انتزاع می شود بدون آن که مرز دقیق و غیر قابل عبوری بین آن ها وجود داشته باشد. اصل حرکت جوهری و تکامل ذاتی به همراه وحدت حقیقت وجود امکان چنین تبیینی را برای صدرا فراهم می کند. وی همچنین، با کمک گرفتن از مدل مفهومی اصل وحدت صورت و ماده (فعل و قوه)، وجود انسان را حقیقتی می شمارد که دارای دو جنبه فعل و قوه (نفس و بدن) است.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، نفس، ارتباط نفس و بدن، یگانه انگاری، اصل اتحادی ماده و صورت، اصل اتحادی قوه و فعل
|
  • Asadollah Azhir, Masoumeh Sourni Pages 9-24
    The present paper aims to compare Allameh Tabatabaei''s view on the issue of secondary intelligibles with Suhrawardi''s. For this purpose، after describing the views of Suhrawardi and Allameh Tabatabaei on the definition and classification of objective and subjective concepts، how these concepts exist outside and inside mind، the criterion of truth، comparison of the two concepts، manifestations of subjective concepts، etc.، their views on the above issues are compared. The topics discussed in this paper reveal that both philosophers have achieved an understanding of subjective concepts and distinguish them from objective ones. However، Suhrawardi has not made any distinction between different kinds of subjective concepts and has mentioned philosophical and logical concepts on the same plane. As a result، he has founded logical convictions upon philosophical concepts; Allameh، however، makes division between secondary intelligibles and places philosophical and logical concepts in two separate groups; As such، he makes distinctions between their convictions.
    Keywords: Illuminationist philosophy, Transcendental Philosophy, Derivative Concepts, Secondary Intelligible, Suhrawardi, Mulla Sadra
  • Seedhasan Bathayi Pages 25-37
    “Celestial metempsychosis” is transferring the soul from physical body to the other-worldly one according to moral attributes and their manifestation in the afterlife. On the basis of some Transcendent Philosophy’s principles like primacy of existence، substantial motion، gradation of being، union between the intellect and the intelligible as well as the bases of his philosophical anthropology، Mulla sadra argued for “celestial metempsychosis”. relying on rational arguments as well as Quranic verses and prophetic traditions، he proved that one’s beliefs and free acts cause transformation of their soul and construction of a new forma individualis in human being so that he will transfer to the other world with the very acquired forma individualis. In Mulla Sadra’s view، this sort of intrinsic transformation is the very theory of bodily resurrection and embodiment of the deeds derived from scripture which is authenticated by wisdom and revelation as well as intuition. In this research، after elucidating the concept of “celestial metempsychosis” and its difference with corporeal one، I will examine the intellectual bases of celestial metempsychosis and embodiment of deeds based on philosophical and interpretive works of Mulla Sadra.
    Keywords: Celestial Metempsychosis, Embodiment of Acts, Bodily Resurrection, Substantial Motion, Mulla Sadra
  • Zohreh Tavaziany Pages 39-53
    The ways of achieving knowledge and knowing its obstacles are the most important concerns of scholars like Mulla Sadra، as an Eastern Philosopher، and Francis Bacon، as a Western thinker. According to Mulla Sadra the basis of true knowledge is having faith to God and achieving it through intuition. Also، he considers this knowledge as the key for other sciences and accounts three main obstacles on the way of gaining it. On the other hand، Bacon believes in the necessity of knowing nature for achieving the knowledge of God، and as such considers the mental errors and wrong beliefs as important obstacles on the way of acquiring knowledge. He introduces four so-called idols in this respect. Although the two philosophers belong to two different intellectual systems، there exist similar concerns in their thoughts. So، the writers of this paper are trying to compare their ideas and recognize the similar factors in their thoughts، and through a descriptive-analytic method come to this conclusion that the concept of knowledge and its obstacles are equivocal rather than univocal in their thoughts. Because in Mullasadra''s view، the true meaning of knowledge is to know God and His attributes، but according to Bacon knowledge means empirical cognition. In addition، for Mullasadra the obstacles of knowledge are rather referring to religious fields، while for Bacon there is no religious limitation for them.
    Keywords: Knowledge, Obstacles of knowledge, Idol, Mulla Sadra, Francis Bacon.
  • Mohammad Hosseinzadeh Pages 55-68
    Mulla Sadrā''s view about the ideality of quiddity is interpreted in various، even contradicting، forms. Allamah Tabatabaii’s and Ayatollah Fayazi''s views on explaining the ideality of quiddity are among the most important interpretations of Mulla Sadra’s theory. Allamah Tabatabaii has rejected any external existence of quiddity and has considered it as a mental mirage of reality; whereas Ayatollah Fayazi believes that the ideal quiddity exists externally as well. Ayatollah fayazi holds the belief that attribution of existence to the existing quiddity is an “actual attribution“. However، it seems to me that none of the above-mentioned interpretations have explained Mulla Sadrā''s theory correctly. What can be inferred from Mulla Sadra’s works is that quiddity is not externally non-existent and possesses a kind of existence. It is، however، different from the existence of quiddity. For specific reasons، he argues that the term “existent” cannot be used for the existence of quiddity، and has considered this kind of existence as affirmation of thingness. In this paper، Allamah Tabatabaii and Ayatollah Fayazi''s interpretations of Mulla Sadra’s view as well as mine are discussed at first، and then some of the consequences of such a debate for Mulla Sadra’s philosophy are presented.
    Keywords: Quiddity, Contracted Existence, Differentiated Existence, Undifferentiated Existence, Affirmative Thingness, Existential Thingness, Mulla Sadra
  • Pages 69-83
    The nature of sublimated God is “non-conditional as the source of division” from the perspective of Transcendent Philosophy، that is the existence and the existent are restricted to a same referent. In this view، the meaning of the causality، is expressed as manifestation and evolution of something in his nature and it results in the appearance of the Cause’s Infinite perfections. So، multiplicity is nothing but manifestations of God’s nature. For the sake of connecting the diversity and the unity، Mulla Sadra suggested the expanded grace. According to him، the appearance of plurality from the unity is، in principle، the appearance of a divine face whose plurality is His unity. The significance of expanded grace in Transcendent philosophy is equivalent to that of early mystics. In his view، all manifestations of God such as first individuation and second individuation، whether briefly or at length، are in the realm of compassionate breath.
    Keywords: Non_conditional as the Source of Division_Non_conditional as a Division_Individual Unity of Existence_Expanded Grace_Permeation of Existence
  • Hosein Hooshangi Pages 85-96
    Mulla Sadra has been accused of electing two different conceptual schemes of philosophy and mysticism. However، it can be said that he reconstructed and redefined fundamental philosophical concepts in light of mystical doctrines. In this view، he replaced gradation of being with gradation of manifestations of Being and instauration with theophany and the two part distinction with all-embracing one. Moreover، with a reconsideration of matter and form، he reduced substantial motion in being to substantial motion in manifestations. Thus، the intellectual stage is the manifestation of divine stage and the imaginal stage is the manifestation of intellectual one and finally the material world is the manifestation of imaginal one. In this context، motion which is gradual going out of potentiality to actuality means gradual exodus of exoteric to esoteric thing.
    Keywords: Mulla Sadra, Gradation in Manifestations, Theophany, All, embracing Distinction, Substantial Motion
  • Reza Rezazadeh, Parichehr Miri Pages 97-108

    The concern of attaining the moral truth and action was important for Mulla Sadra. The goal of this article is to investigate and evaluate the correspondence between his ethical theory and the contemporary Virtue Ethics. The analysis of the features of Virtue Ethics on the one hand and exploring Mulla Sadra’s ethical theory on the other، demonstrates that Virtue Ethics is dominant in his moral paradigms. In this paper، amongst the pieces of evidence which are accessible in his works، I have considered some factors that work as an argument for Virtue Ethics. First، like other virtue ethicists، Mulla Sadra considers virtue as the ultimate goal of human being. Secondly، he emphasizes “being” rather than mere activity. Thirdly، according to him، virtue is worthy in itself. Besides، he does not restrict the ethical life to the mere rational rules. For him، the moral exemplars are the true models for a virtuous life. Furthermore، it is necessary for achieving an ethical life to develop virtues both in mental states and in corporal actions.

    Keywords: MullaSadra, Virtue ethics, Moral Agent
  • Mohammad Saeedimehr Pages 109-123
    According to a strong version of the theory of «mental existence»، this theory includes three main cl
    Aims
    1. Perception implies the existence of an idea in the mind of the subject; 2. the reality of the perception is nothing but the mental idea and 3. this mental idea corresponds the external perceived object. In this paper، I shall examine an interpretation of Sadra''s view which accepts the first claim while rejecting the second. This interpretation، presented by Javadi Amoli، draws a distinction between the existence of perception and the mental existence of the perceived object. Before this examination، I explore two similar views proposed before Mulla Sadra by Fakhr al-Din Al-Razi and al-Qushchi. Fakhr al-Din Al-Razi، though believing in the mental ideas، thinks that the reality of perception consists in the relation between the mind and the external world. According to Qushchi، the reality of the perception is an immanent entity in the mind which is different from what possesses the mental existence. The final conclusion of this paper is that all these three views encounter serious philosophical challenges.
    Keywords: Mental Existence, Acquired Knowledge, Fakhr al Din Al Razi, al, Qushchi, Mulla Sadra, Javadi Amoli
  • Reza Safari, Hossein Valeh Pages 125-136
    In Mulla Sadra’s philosophy، after the soul is proved، it is argued that it must be abstract and immaterial. However، considering the abstract soul، it should be answered whether Mulla Sadra is dualistic or monistic? In this study، based on Sadra’s principles، it will become clear that the human being is a single reality from sperm to his last stages of abstractness، and various respects and stages is abstracted from it and then the concept of soul and body is obtained from those various respects and stages without being any exact and specific boundaries among them. The principle of substantial movement and essential evolution as well as existential unity enables Sadra to explain these concepts. He also uses the conceptual model of principle of the unity of matter and form (potentiality and actuality) and then considers the man as a reality that has two aspects of actuality and potentiality (soul and body).
    Keywords: Mulla Sadra, Soul, The Relationship between the Soul, Body, Monism, The Principle of the Unity of form, matter. The Principle of the Unity of Potentiality, Actuality