فهرست مطالب

پاسداری فرهنگی انقلاب اسلامی - پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1393)

نشریه پاسداری فرهنگی انقلاب اسلامی
پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمیدرضا قائدعلی*، میثم لطیفی صفحات 1-28
    این تحقیق با استفاده از نظریه داده بنیاد با بررسی بیانات، پیامها و استفتائات مقام معظم رهبری(مد ظله) در موضوع دفاع مقدس و راهیان نور به دنبال ساخت تصویری کلان از این پدیده نوظهور است. جامعه آماری تحقیق تمامی بیانات، استفتائات و پیامهای رهبری است. 84 گزاره از میان 36 مورد از بیانات و پیامهای مرتبط با موضوع تحقیق انتخاب و با کد گذاری گزاره های منتخب، 126 کد باز (مفهوم اولیه) شناسایی شد و در ادامه با لحاظ نمودن اشتراکات محتوایی کدهای باز، 24 مورد مفهوم اساسی تولید گردید.
    یافته های این تحقیق نشان می دهد اردوهای راهیان نور برای جلوگیری از فراموشی یاد دوران دفاع مقدس و زیارت مقتل شهیدان توسط جمعی از رزمندگان دفاع مقدس شکل گرفت که پس از مدتی به یکی از بزرگترین عملیاتهای فرهنگی نظام با تاثیر مثبت بر فرهنگ عمومی کشور تبدیل گشت و اکنون به منظور توسعه اردوهای راهیان نور باید به صورت فرابخشی و با استفاده از ظرفیت تمامی دستگاه های حکومتی و موسسات و گروه های مردمی عمل نمود. در این میان توجه به زیارت با معرفت زائران، جلوگیری از تحریف دفاع مقدس و جلوگیری از حوادث و سوانح راهیان نور ضروری است.
    کلیدواژگان: اردوهای راهیان نور، یاد و خاطره دفاع مقدس، گردشگری جنگ، نظریه داده بنیاد و پژوهشهای دفاعی، مدیریت فرهنگی و پژوهشهای دفاعی
  • برجستگی منابع قدرت نرم ایران / مطالعه موردی قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
    سید محمد جواد قربی*، علی اکبر جعفری صفحات 29-68
    این مقاله سعی دارد به بررسی عوامل و منابع قدرت نرم ایران در این سند حقوقی بپردازد. پس با بهره گیری از مطالعات اسنادی و روش تحلیل محتوای کمی به این سوال پاسخ داده می شود که بیشترین برجستگی های منابع قدرت نرم در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران کدام است و شامل چه عواملی می شود؟یاقته های مقاله نشان می دهد که در این سند حقوقی منابع متعدد فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و علمی مرتبط با قدرت نرم وجود دارد و در میان این عوامل، منابع فرهنگی از بیشترین فراوانی و برجستگی برخوردار است. در میان این منابع، ارزشهای معنوی، پاسداشت از حقوق انسانی- سیاسی، تامین نیازهای اساسی مردم و آموزش صحیح و کاربردی از بیشتریت فراوانی و برجستگی برخوردار است که می تواند قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران را ارتقا بخشد. علاوه بر این عوامل، منابع دیگری نظیر هویت اسلامی-ایرانی، استقلال فرهنگی و سیاسی، اعتقادات مذهبی، وفاق اجتماعی، سیاست خارجی، خودکفایی، محرومیت زدایی، تولید ملی و بهره گیری از علوم و فنون در قانون اساسی نیز امکان تولید قدرت نرم را فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: قدرت نرم و قانون اساسی، جمهوری اسلامی ایران و فرهنگ، ارزشهای سیاسی و اقتصاد و دانش در ج، ا، ا
  • امیدعلی مسعودی* صفحات 69-94
    در این مقاله،که نتیجه پژوهشی میدانی است به روش دلفی در مورد راه های اثر بخش کردن فرهنگ دفاع مقدس، انجام شده است. برای پژوهش، دیدگاه های پدیدآورندگان نشرآثاردفاع مقدس به عنوان متخصصان و متفکران این عرصه، طی سه مرحله مصاحبه عمقی و به شیوه پانل به دست آمد و سپس با استفاده از آمار استنباطی (تحلیل عاملی و تحلیل مسیر) براساس الگوی نظری رومن یاکوبسن تحلیل شد. پژوهشگر برای شناخت عوامل پنهان و موثر بر آثار دفاع مقدس با استفاده از تحلیل عاملی از میان 32 متغیری که متخصصان مشخص کرده بودند به هشت عامل یا متغیر جدید دست یافت که عبارت است از: برنامه ریزی فرهنگی، سیاستگذاری فرهنگی، اجرا و چگونگی دریافت آثار، ابزارهای رسانه ای، نظارت دولت بر آثار، استقلال حرفه ای پدیدآورندگان، نظارت مردمی، ثبات در سیاستهای نهادی ناظر. در گام بعدی، پژوهشگر با ادغام، گزاره ها و متغیرهای اظهارشده توسط متخصصان یعنی 32 متغیر براساس الگوی تحلیلی تحقیق شش متغیر جدید را ایجاد کرد. و تاثیر این متغیرها را بر متغیر خلق آثار حرفه ای دفاع مقدس و سپس تاثیر همه آنها را براستقبال و رضامندی مخاطبان در تحلیل مسیر مشخص کرد.
    کلیدواژگان: فرهنگ دفاع مقدس، ادبیات دفاع مقدس، آثار دفاع مقدس، فرهنگ شفاهی در آثار دفاع مقدس، سیاستگذاری و تبلیغ در آثار دفاع مقدس
  • حسن بختیاری*، علیرضا قاسم آقا صفحات 95-119
    این پژوهش با هدف دستیابی به الگوی ارزشهای اسلامی – انقلابی برای ترویج این ارزشها در نسلهای آینده انجام شده است. تحقیق از نظر هدف کاربردی، و از نظر نوع گردآوری داده ها توصیفی– تحلیلی است. برای گردآوری داده ها از دو روش مطالعه اسناد و مدارک و پرسشنامه استفاده شد. برای دستیابی به دیدگاه های خبرگان و صاحبنظران برای اعتباربخشی الگو از پرسشنامه محقق ساخته به عنوان ابزار گردآوری داده ها استفاده شد. جامعه آماری تحقیق شامل خبرگان و استادان رشته های جامعه شناسی، روانشناسی، علوم تربیتی، علوم اسلامی و علوم سیاسی بوده اند که 30 نفر از آنان به صورت هدفمند انتخاب شدند. به منظور اجماع نظر خبرگان، طی دو مرحله پرسشنامه اجرا شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص میانگین و برای رتبه بندی اهمیت ابعاد، عوامل و شاخصهای الگو از آزمون فرید من استفاده شد. براساس نتایج الگوی ارزشهای اسلامی انقلابی دارای هفت بعد حاکمیت الهی، ظلم ستیزی و مبارزه با دشمن، استقلال همه جانبه، پشتیبانی از محرومین و مستضعفان، مردم سالاری دینی، آزادی وعدالت اسلامی است.
    کلیدواژگان: الگوسازی در نظام ج، ا، ا، _ الگوی ارزشهای اسلامی برای نسل آینده، دیدگاه های امام در مورد الگوسازی، دیدگاه های رهبری درباره الگوسازی
  • سید عبدالرضا حسینی، عطاالله رفیعی آتانی، سید محمدحسین حسینی* صفحات 121-146
    این پژوهش با استفاده از الگویی کارکردی مورد مطالعه مفهوم اقتصاد مقاومتی و الزامات و اهداف آن را مورد مطالعه قرار می دهد و با استفاده از آن ابعاد فرهنگی آن تبیین می شود. در این تحقیق به دنبال جایگاه مفهوم با اهمیت فرهنگ در اقتصاد مقاومتی هستیم. مفهوم فرهنگ ساختاریافته به شکل اقتصاد مقاومتی نیز دارای ابعادی است که در این پژوهش معرفی و تبیین شده است. نتیجه این پژوهش حکایت دارد که فرهنگ و اقتصاد مقاومتی لازم و ملزوم یکدیگر هستند و مشخص می شود که اهداف اقتصاد مقاومتی با ابزارهایی محقق می گردد که همان ابعاد فرهنگی در حوزه رفتاری اقتصاد است. در واقع فرهنگ است که می تواند الزامات و در نهایت اهداف اقتصاد مقاومتی را تحقق بخشد.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی و فرهنگ سازی، فرهنگ اقتصادی و اقتصاد فرهنگی، دیدگاه رهبری و اهداف اقتصاد مقاومتی، فرهنگ و اقتصاد مقاومتی
  • حسین فرخی، سید اسماعیل افتخاری* صفحات 147-180
    هدف مقاله، کشف و بررسی گفتمانهای هنری سینما بعد از وقوع انقلاب اسلامی و پاسخ به پرسش هایی است که درخصوص انواع و ویژگی ها و عوامل ناظر بر این گفتمانها وجود دارد؛ لذا روش ترکیبی تحلیل گفتمان و تحلیل محتوا با تاکید بر مطالعات کیفی به عنوان روش تحقیق این مقاله برگزیده شده است.
    یافته های تحقیق نشان می دهد که علل تسری گفتمان انقلاب اسلامی به سینما، اسلام خواهی و بومی بودن این گفتمان از یک سو و مذهبی بودن جامعه ایران از سوی دیگر است. بر همین مبنا انقلاب اسلامی در عرصه هنر سینما به فراخور موقعیت باعث شکل گیری چهار گفتمان سینمایی شد که شناسایی و جداسازی این گفتمانها و آشکارسازی ویژگی های هریک از آنها از یافته های اصلی این مقاله به شمار می رود. براساس این فرایند ازطریق چارچوب نظری گفتمان لاکلا و موفه، پس از انقلاب اسلامی گفتمانهای سینمایی چهارگانه بومی گرا، سیاستگرا، رسالتگرا و دفاع مقدس شکل گرفت و روند حرکت آنها با مقداری افت و خیز از ابتدای پیروزی انقلاب تا کنون ادامه یافته است.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی و گفتمانهای غربی، تحلیل گفتمان در سینمای ایران، تحلیل گفتمانهای هنری سینمایی، گفتمانهای هنری
  • محمد جواد سبحانی فر، سید ابوالحسن بتولی صفحات 181-202
    هدف این مقاله شناسایی تهدیدات نرم علیه ج. ا. ا. با تاکید بر تهدیدات نرم رسانه ای است. به منظور رسیدن به این هدف، این پژوهش از روش توصیفی - پیمایشی استفاده شده است.
    120 نفر از کارشناسان و نخبگان انتخاب شدند که تهدیدات نرم رسانه ای علیه ج. ا. ا. از دید آنها در حوزه های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی و امنیتی مورد بررسی قرار گرفته است. برای تعیین پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرانباخ استفاده شد که نتایج از نظر کل پاسخگویان حاکی از ضریب آلفای کرانباخ 89% است که گویای پایایی خوب پرسشنامه است. به منظور مقایسه میزان تاثیر تهدیدات نرم رسانه ای علیه ج. ا. ا. در حوزه های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی - فرهنگی و امنیتی و رتبه بندی آنها از آزمون دوجمله ای فریدمن استفاده شده است که نتایج نشان می دهد تهدیدات رسانه ای در حوزه سیاسی در تسلیم ناخودآگاه ملتها و تمکین آنها به خواست قدرت های سلطه گر، در حوزه اقتصادی در چگونگی توانایی دولت در تامین نیازها و رفاه اقتصادی مردم، در حوزه اجتماعی تصرف اراده و فکر و اندیشه ملت، در حوزه فرهنگی تشدید اختلافات داخلی و در حوزه امنیتی براندازی آرام، تدریجی، خزنده و خاموش بیشترین تاثیر را دارد.
    کلیدواژگان: تهدیدات نرم دشمن در ج، ا، ا، _ حوزه اقتصاد و تهدیدات نرم، حوزه سیاست و تهدیدات نرم، رسانه ها و تهدیدات نرم علیه ج، ا، ا، _ تهدیدات نرم در حوزه فرهنگ در ج، ا، ا
|
  • Hamidreza Ghaed Ali*, Meisam Latifi Pages 1-28
    This research aims to make a big picture of this emerging phenomenon (Rahian Noor camps) using data-oriented theory by surveying the supreme leader’s statements, messages and advice on religious matters with regard to the areas of the sacred defense and Rahian Noor (the light of path). The research population includes all the supreme leader’s statements, advice on religious matters and messages. 84 propositions out of 36 statements and related messages with regard to the research topic were selected. 126 open codes (primary concepts) were identified by coding the selected propositions. 24 basic concepts were generated regarding the common content open codes. The results show that Rahian Noor camps were shaped by a group of sacred defense combatants in order to prevent the sacred defense period and pilgrimage to martyrs’ martyrdom places from oblivion that have been tuned into one of the biggest cultural operations with positive impact on public culture for a while. And now the governmental bodies, institutes and people-oriented groups should act in a way to promote Rahian Noor camps effectively. In the meantime, it is essential to pay attention to the pilgrimage of the pilgrims with wisdom, prevent the deviations of the sacred defense and Rahian Noor accidents.
    Keywords: Rahian Noor, Sacred Defense, War Tourism, Data, Based Theory, Cultural Management
  • Mahammadjavad Ghoorbi*, Aliakbar Jaafari Pages 29-68
    This article aims to survey resources and components on Iran’s soft power in this legal document. After utilizing documents and quantitative content analysis, the researcher aims to answer this question that ‘what are the most salient soft power resources in the constitution of Iran and what factors are involved in it?’ The results of this article show that there are different kinds of cultural, political, economical and scientific soft power resources in this legal document. Among these factors, cultural resources are the most salient and frequent ones. Among these resources, spiritual values, protection of political-humanistic rights, supplying the basic needs of people and correct applied education are the most salient and frequent ones that can promote the soft power of Islamic Republic of Iran. In addition to these factors, there are other resources, such as Islamic-Iranian identity, political and cultural independence, religious beliefs, social consensus, foreign policy, self-sufficiency, lifting the deprivation, national production and the utilization of science and techniques in the constitution can promote the possibility to produce soft power.
    Keywords: Sort Power, Constitution, Islamic Republic of Iran, Culture, Political Values, Economic, Knowledge
  • Omid Ali Masoodi* Pages 69-94
    In this article, the study, which is the result of the field research in a Delphi way, has been conducted to find the ways on making the culture of sacred defense effective. In this study, the views of the authors which published works on sacred defense were gained through three-step interviews and panel. Then, it was analyzed using statistical inference (factor and path analyses) based on Roman and Jakobson’s theoretical pattern. The researcher got 8 new factors or variables to recognize hidden and effective factors on the sacred defense works using factor analysis of 32 variables that have been determined by specialists are followed as: cultural planning, cultural policy making, implementation and the ways of receiving works, media tools, government supervision on works, the autonomy of professional authors, people-based monitoring, stability in the policies of governing body. In the next step, the researcher established six new variables by mixing propositions and variables stated by specialists, that is- 32 variables which are based on the analytical model of the research. The researcher determined that the effect of these variables on the variable of generation of the professional sacred defense works, then determined the effect of all of them on reception and satisfaction of the addressees.
    Keywords: Culture of Sacred Defense, Literature of Scared Defense, Works of Sacred Defense, Oral Culture, Policy, Making, Propagation
  • Hassan Bakhtiari*, Alireza Qasem Agha Pages 95-119
    This research has been conducted to achieve the pattern of Islamic-revolutionary values for promoting these values for future generations. It is the applied research based on descriptive-analytical data; both documents and questionnaires were used for data collection. The researcher-made questionnaire was used as an instrument for data collection in order to have an access to the viewpoints of elites and experts for validating the pattern. The statistical population consists of experts and professors in the areas of sociology, psychology, educational science, Islamic science and political science that 30 people out of them were selected for the study. The two-stage questionnaire was utilized to have the consensus of the elites. Mean and Freed man tests were used for the analysis of data and ranking the importance of aspects, pattern, indicators and components of the pattern respectively. Based on the results, the pattern of the Islamic- Revolutionary values includes 7 aspects of divine sovereignty, anti-oppression and fighting the enemy, overall independence, supporting the deprived and the poor, religious democracy, freedom and Islamic justice.
    Keywords: Pattern, Islam, Generation, Value, Revolution
  • Abdolreza Husseini *, Ataolah Rafiee Atani, Mohammad Hussein Husseini Pages 121-146
    This research studies the concept of resistance economy, its goals, requirements and the clarification of cultural aspects using a functional pattern. In this research, our aim is to find the important position of culture in resistance economy. The concept of structured culture in the form of resistance economy has some angles that have been introduced and clarified in this research. The findings of this research show that culture and resistance economy are interdependent and it is determined that the goals of resistance economy are realized by means of tools which are the very cultural aspects in the domain of behaviour of economy. In fact, it is the culture that can realize the requirements and finally the goals of resistance economy.
    Keywords: Resistance Economy, Culture, Economic Culture, Cultural Economy
  • Hussein Farrokhi, Esmaeel Eftekhari* Pages 147-180
    The purpose of this study is to survey artistic discourses after the occurrence of the Islamic revolution and answer the question on variations, features and supervisory factors of these factors; therefore, the mixed method of discourse and content analysis with emphasis on qualitative studies has been chosen as the research methodology of this article. The results of this article indicate that the reasons for the extension of the Islamic revolution discourses to the cinema are seeking Islam, being indigenous, on one side, and being religious on the other side. Islamic revolution with regard to art of the cinema in proportion to its position has shaped 4 cinematic discourses-that is, recognizing, separating these discourses and revealing their features are the findings of this study. According to this process, the four indigenous, policy-oriented, goal-oriented and sacred defense-based discourses have been shaped through theoretical framework of Lakla and Mofeh’s discourse after the Islamic revolution, and the trend of their movement has continued from the beginning of the victory of the Islamic revolution with some fluctuations.
    Keywords: Islamic Revolution, Discourse, Discourse Analysis, Movie, Artistic Discourses
  • Mohammad Javad Sobhani Far, Abolhasan Batoli* Pages 181-202
    The aim of this article is to identify the soft threats to Islamic Republic of Iran with emphasis on media threats. In order to achieve the goal of this article, a descriptive and survey -based method was used in this article. 120 experts and elites were selected to have their views on the soft threats to the media with regard to political, economical, socio-cultural and security-based domains. Cronbach Alpha coefficient was used to determine the reliability of the questionnaire. The results of the respondents show 89% Cronbach Alpha coefficient which indicates that the questionnaire has a good reliability index. Freed man two-sentence test was used to rank and compare the impact of the soft threats to media in the political, economical, socio-cultural and security-based domains. The results show that the media threats have the greatest impact on the unconscious surrender of nations, their subservient to the will of the dominant powers in the political area,, on the ability of the government in supplying the needs and providing economic prosperity for the people in the economic domain, on the possession of the nation’s will and thought in the social domain, on the intensification of internal conflicts in the cultural area, on peaceful, gradual, creeping, quiet subversion in the security-based domain.
    Keywords: Threat, Media, Media Threats, Soft Threats