فهرست مطالب

فنآوری تولیدات گیاهی - سال چهاردهم شماره 2 (زمستان 1393)

نشریه فنآوری تولیدات گیاهی
سال چهاردهم شماره 2 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/25
  • تعداد عناوین: 14
|
  • بیژن سعادتیان، محمد کافی صفحات 1-16
    بررسی تولید بذر علف هرز و خصوصیات آن در شرایط رقابت با گیاه زراعی، در پیش بینی و مدیریت بلندمدت علف های هرز اهمیت زیادی دارد. از این رو در تحقیق حاضر، دو آزمایش مزرعه ای و آزمایشگاهی اجرا شد. فاکتورهای آزمایش مزرعه ای شامل چهار رقم گندم (سایسون، الوند، چمران و سپاهان) و تراکم های علف هرز چاودار وحشی (Secale cereale) در چهار سطح (20، 40، 60 و 80 بوته در مترمربع) بود و در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. در بخش آزمایشگاهی برای بررسی صفات مربوط به جوانه زنی علف هرز، 25 عدد بذر تولید شده چاودار وحشیاز هر یک از کرت های تداخل طرح مزرعه ای برداشت شد و به عنوان یک واحد آزمایشی منظور گردید. در قسمت مزرعه ای صفات تولید بذر، تعداد سنبله بارور، تعداد بذر در سنبله، تعداد بذر در واحد سطح و وزن هزار دانه چاودار وحشی اندازه گیری شد. در شرایط آزمایشگاهی صفات درصد جوانه زنی تجمعی، میانگین مدت زمان جوانه زنی، طول ساقه چه، طول ریشه چه، وزن خشک ساقه چه و ریشه چه بذرهای چاودار وحشی بررسی شد. نتایج نشان داد که اثر بازدارندگی دو رقم الوند و سپاهان نسبت به ارقام چمران و سایسون بر صفات تعداد سنبله بارور، عملکرد دانه و تعداد دانه تولیدی علف هرز چاودار وحشی بیشتر بود. همچنین بذرهای چاودار وحشی به دست آمده از تداخل با دو رقم الوند و سپاهان، درصد و سرعت جوانه زنی تجمعی پایین تری نسبت به بذور حاصل از تداخل با دو رقم دیگر داشتند. به طورکلی طول و وزن خشک ریشه چه، طول و وزن خشک ساقه چه در بذرهای علف هرز به دست آمده از تداخل با ارقام الوند و سپاهان به طور معنی داری کمترین مقدار بود. رقم سپاهان در مقایسه با سایر ارقام گندم، بیشترین تاثیر منفی بر چاودار وحشی از نظر تعداد بذر دارای توانایی جوانه زنی داشت. همچنین موجب کاهش شدیدتر اکثر خصوصیات رشدی گیاهچه علف هرز شد. از این رو رقم مزبور برای کنترل آلودگی مزرعه در هر دو بازه کوتاه مدت و بلندمدت مناسب بود.
    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، تراکم علف هرز، جوانه زنی، عملکرد، همبستگی
  • سیدفاضل فاضلی کاخکی، مرتضی گلدانی، مریم کمالی صفحات 17-32
    کلرید پتاسیم (KCL) به عنوان یک ماده غذایی و نیز یک ترکیب تخفیف دهنده تنش شوری در بسیاری از خاک ها و محصولات زراعی استفاده می شود. به منظور مطالعه اثرات تعدیل کنندگی شوری ناشی از کلرید سدیم توسط کلرید پتاسیم در گیاه کلزا رقم هایولا330، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در شرایط گلخانه انجام شد. تیمارها شامل کلرید سدیم در چهار سطح (صفر، 30، 60 و 90 میلی مولار) و کلرید پتاسیم در دو سطح (صفر و 20 میلی مولار) بود. نتایج نشان داد اعمال تیمار 20 میلی مولار کلرید پتاسیم و 30 میلی مولار کلرید سدیم سبب بهبود محتوای آب نسبی برگ، فتوسنتز، تعداد غلاف در بوته، وزن صد دانه نسبت به شاهد شد. بیشترین وزن دانه در بوته به مقدار 21 /1 گرم در تیمار 20 میلی مولار کلرید پتاسیم و 30 میلی مولار کلرید سدیم و کمترین مقدار آن در تیمار عدم مصرف کلرید پتاسیم و 90 میلی مولار کلرید سدیم به دست آمد. در سطوح بالای کلرید سدیم (60 و 90 میلی مولار)، افزایش کلرید پتاسیم نتوانست سبب بهبود صفات مورد بررسی شود. نتایج ضرایب همبستگی نشان داد که وزن دانه در بوته با تعداد غلاف در بوته (**r=55) و دانه در غلاف (*r=47) همبستگی مثبت داشت ضمن این که با زیست توده و فتوسنتز نیز دارای همبستگی مثبت و معنی داری بود. در مجموع نتایج نشان داد که اعمال کلرید پتاسیم در سطوح مختلف شوری دارای رفتاری متفاوت است و در هر سطح شوری سبب بهبود برخی صفات مورد مطالعه نسبت به شاهد می شود.
    کلیدواژگان: زیست توده، شوری، غلاف در بوته، فتوسنتز، کلرید پتاسیم
  • حمایت عسگری لجایر، جواد هادیان*، غلامرضا ثواقبی فیروزآبادی، بابک متشرع زاده صفحات 33-47

    مس و روی از عناصر کم مصرف ضروری هستند که جزء فلزات سنگین نیز طبقه بندی می شوند و نقش های ساختاری و عملکردی در فرآیندهای متابولیکی گیاهان برعهده دارند. به منظور بررسی اثر غلظت های مختلف مس و روی بر برخی صفات رشدی، غلظت مس و روی و میزان اسانس، تحقیقی در قالب آزمایش فاکتوریل با طرح پایه کاملا تصادفی با سه سطح مس (صفر، 5 و 25 میلی گرم در کیلوگرم خاک به صورت سولفات مس) و سه سطح روی (صفر، 10 و 50 میلی گرم در کیلوگرم خاک به صورت سولفات روی) در سه تکرار و در یک خاک آهکی در شرایط گلخانه اجرا گردید. نتایج نشان داد که اثر مس و روی بر وزن تر و خشک ریشه، شاخص کلروفیل (SPAD) و عملکرد اسانس معنی دار و اثر متقابل عناصر مس و روی بر سطح برگ و غلظت مس و روی اندام هوایی معنی دار بود. حداکثر مساحت برگ (13/ 2935 سانتی متر مربع) مربوط به ترکیب تیماری مس 5 و روی 10 میلی گرم بر کیلوگرم و حداقل میزان آن (57 /2061 سانتی متر مربع) مربوط به ترکیب تیماری مس 25 و روی 50 میلی گرم بر کیلوگرم به دست آمد. بیشترین غلظت مس در بخش هوایی به میزان 53/ 25 میلی گرم بر کیلوگرم در تیمار Cu25Zn10 و بیشترین غلظت روی به میزان 43/ 153 میلی گرم بر کیلوگرم در تیمار Cu5Zn50 حاصل شد. بیشترین عملکرد اسانس نیز (12/ 101 و 73/ 105 میلی گرم بر گلدان) به ترتیب در تیمار 5 میلی گرم بر کیلوگرم مس و 10 میلی گرم بر کیلوگرم روی به دست آمدند. براساس نتایج این آزمایش به نظر می رسد مس و روی در غلظت های پایین موجب تحریک رشد، افزایش زیست توده و عملکرد اسانس در گیاه دارویی ریحان می شود درحالی که غلظت های بالای آن ممکن است سبب بروز برخی اثرات سمی گردد.v

    کلیدواژگان: اسانس، ریحان، مس، روی، کلروفیل
  • عفت شهبازی، علی ریاحی مدوار صفحات 49-60
    فورسکولین، ماده موثره گیاه Coleus forskohlii است که خواص درمانی متعددی دارد. در این تحقیق، میزان تولید فورسکولین و همچنین بیان ژن آنزیم 1-دی اکسی-D- زایلولوز-5- فسفات ردوکتوایزومراز (DXR) در گیاه C. forskohlii تیمار شده با غلظت های مختلف (صفر (به عنوان گیاه شاهد)، 4، 8 و 16 میکرومولار) الیسیتور مس به مدت 16 ساعت بررسی گردید. نتایج نشان دهنده افزایش تولید فورسکولین تا غلظت 8 میکرومولار است، به طوری که در این تیمار، مقدار فورسکولین حدود 5/ 1 برابر مقدار آن در نمونه شاهد افزایش یافت که با تغییرات سطح بیان ژن DXR همخوانی داشت. ثابت شده است که حضور اضافی مس باعث تولید مولکول های فعال اکسیژن می شود که به طور مستقیم و یا با واسطه مولکول های سیگنالینگ دیگر، بیان ژن های درگیر در سیستم دفاعی گیاه را فعال می کنند. با توجه به نقش دفاعی دی ترپن ها، احتمال داده می شود نتیجه افزایش بیان ژن DXR تحت تیمار با این الیسیتور، افزایش تولید فورسکولین است که نقش محافظتی در برابر تنش های را داراست.
    کلیدواژگان: الیسیتور، بیان ژن، کاروتنوئید، کلروفیل
  • فرزاد مندنی، مهدی نصیری محلاتی، علیرضا کوچکی صفحات 61-75
    در شرایط تغییر اقلیم برهمکنش میان گیاهان زراعی و آفات دچار تغییر خواهد شد. بنابراین پیش بینی خسارت آفات در این شرایط نقش مهمی در تعیین میزان تولیدات کشاورزی ایفا می کند. مدل های شبیه سازی رشد محصولات زراعی ابزار مناسبی برای مطالعه اثرات تغییر اقلیم هستند. علی رغم تنوع فراوان مدل های رشد، در بیشتر آن ها ارزیابی اثرات تغییر اقلیم بر روابط بین آفات و محصولات زراعی، لحاظ نشده است. بنابراین به منظور دستیابی به این اهداف یک مدل بوم شناختی فیزیولوژیک رشدونمو ساخته شد. ساختار اصلی این مدل برگرفته از مدل لینتول یک بود. در این شبیه سازی ابتدا مراحل فنولوژی به مدل لینتول اضافه شد، سپس فرمان بهاره شدن برای شبیه سازی رشد و نمو گندم پاییزه وارد مدل گردید و برای شبیه سازی تولید در شرایط پتانسیل، تکمیل و واسنجی شد. در نهایت مدل با وارد کردن خسارت سن گندم بر رشد و عملکرد گندم برای شرایط اقلیم رایج و آینده اصلاح گردید. پارامترهای لازم برای ساخت و واسنجی مدل از نتایج تحقیقات پیشین استخراج شد. این مدل در محیط FST برنامه نویسی شد و سپس با داده های مشاهده شده مراحل فنولوژی، عملکرد وزن خشک کل و عملکرد دانه گندم و همچنین درصد کاهش عملکرد گندم به علت خسارت سن گندم ارزیابی شد. نتایج ارزیابی ها نشان داد که مدل قادر بود با دقتی بالایی تغییرات مشاهده شده در صفات مورد بررسی را پیش بینی کند. در شرایط تغییر اقلیم به علت تسریع مراحل نموی، طول دوره رشد گندم از 240 به 217 روز کاهش یافت. در شرایط تغییر اقلیم در مقایسه با شرایط اقلیم فعلی افزایش متوسط درجه حرارت منجر به کاهش میانگین عملکرد دانه گندم در تراکم های مختلف سن تا حدود 47 درصد و افزایش غلظت دی اکسید کربن منجر به افزایش آن تا حدود 36 درصد شد. همچنین برهمکنش افزایش غلظت دی اکسید کربن و درجه حرارت نیز باعث کاهش میانگین عملکرد دانه تا حدود 18 درصد نسبت به شرایط اقلیم فعلی شد. افزایش درجه حرارت و برهمکنش افزایش درجه حرارت و غلظت دی اکسیدکربن بر خلاف افزایش غلظت دی اکسیدکربن منجر به شروع زودتر ریزش سن گندم به مزارع و افزایش طول دوره همپوشانی این حشره با طول دوره رشد گندم گردید. بنابراین به نظر می رسد که در شرایط تغییر اقلیم آینده در مقایسه با شرایط اقلیم فعلی، میانگین میزان خسارت سن گندم در تراکم های مختلف بر عملکرد دانه گندم حدود 7 درصد افزیش یابد.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، مدلسازی خسارت آفات، ارزیابی مدل، کاهش عملکرد
  • منیر نظری، سیف الله فلاح صفحات 77-88
    کاربرد کودهای بیولوژیک به ویژه باکتری ها و قارچ میکوریزا از مهم ترین راهبردهای تغذیه ای در مدیریت پایدار بوم نظام های کشاورزی می باشد. از این رو، به منظور بررسی تاثیر ترکیب کودهای بیولوژیک و شیمیایی بر کمیت و کیفیت گیاه دارویی شنبلیله (Trigonella foenum- graecum)،آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد در سال 1390 در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل شاهد (عدم مصرف کود)؛ کود اوره؛ کود اوره + کود سولفات روی؛ کود اوره + ازتوباکتر؛ کود اوره + میکوریزا؛ کود اوره + کود سولفات روی + ازتوباکتر؛ کود اوره + کود سولفات روی + میکوریزا؛ کود اوره + کود سولفات روی+ میکوریزا+ ازتوباکتر بودند. در این آزمایش صفاتی نظیر عملکرد، اجزای عملکرد، میزان اسانس و عملکرد اسانس مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین وزن هزار دانه با تیمار تیمار کود اوره + کود سولفات روی+ میکوریزا حاصل شد (P≤0.05). تیمار سولفات روی + کود اوره + میکوریزا با 2245 کیلوگرم در هکتار دارای بیشترین عملکرد دانه بود و اختلاف آن با سایر تیمارها معنی دار بود (P≤0.05) همچنین تیمار کود اوره+ ازتوباکتر بیشترین میزان اسانس (4/ 1 درصد) را داشت. به طورکلی نتیجه گیری می شود که کاربرد ازتوباکتر و یا کود سولفات روی+ میکوریزا توام با اوره می تواند در افزایش کیفیت محصول و عملکرد دانه شنبلیله موثر باشد.
    کلیدواژگان: ازتوباکتر، سولفات روی، شنبلیله، میکوریزا
  • اعظم رومانی، سید محمدرضا احتشامی، محمد ربیعی صفحات 89-99
    به منظور بررسی تاثیر باکتری های ازتوباکتر و سودوموناس و سطوح مختلف کودهای شیمیایی نیتروژن و فسفر بر کیفیت و عملکرد علوفه شلغم علوفه ای (Brassica rapa L.)آزمایشی در سال زراعی 91-1390 در مزرعه ی پژوهشی موسسه ی تحقیقات برنج کشور (رشت) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 14 تیمار و سه تکرار اجرا شد.عوامل آزمایشی شامل دو باکتری ازتوباکتر کروکوکوم سویه 12 و سودوموناس فلورسنس سویه 41 و کودهای شیمیایی نیتروژن و فسفر هر کدام در 4 سطح (صفر، 50، 75 و 100 درصد کود مورد نیاز) بودند. نتایج این پژوهش نشان داد که بیش ترین میزان عملکرد تر و خشک علوفه، شاخص های کیفی شاخساره و ریشه گیاه شلغم علوفه ای در کاربرد تلفیقی کودهای زیستی و شیمیایی به ویژه تیمار تلفیقی ازتوباکتر + سودوموناس + 50% کود شیمیایی فسفر و نیتروژن به دست آمد. بنابراین می توان تامین نیتروژن و فسفر مورد نیاز گیاه از طریق سیستم تلفیقی کودهای زیستی و 50% کودهای شیمیایی را به عنوان تیمار برتر و گامی در راستای کاهش مصرف نهاده های شیمیایی و تحقق اهداف کشاورزی پایدار معرفی نمود.
    کلیدواژگان: ازتوباکتر، سودوموناس، کاربرد تلفیقی کود، قابلیت هضم علوفه
  • پروانه یاری، امیر حسین کشتکار، علی سپهری صفحات 101-117
    به منظور بررسی تاثیر تنش خشکی در مرحله زایشی بر رشد و عملکرد دانه گیاه گلرنگ بهاره (Cartamus tinctorious L.)، پژوهشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه آزمایشی دانشگاه بوعلی سینا در بهار سال 1391 انجام گرفت. تنش آبی به عنوان عامل اصلی دارای سه سطح، آبیاری معمولی (بدون تنش)، قطع آبیاری از مرحله 50 درصد گل دهی تا رسیدگی (تنش گل دهی) و قطع آبیاری از مرحله شروع دانه بندی تا رسیدگی (تنش دانه بندی) در کرت های اصلی و شش رقم گلرنگ شامل PI، محلی عجب شیر، Mec11، فرامان، محلی زرقان 6 و سینا به عنوان عامل فرعی در سطوح آبیاری ذکر شده مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج این بررسی نشان داد که تنش رطوبتی موجب کاهش معنی دار صفات مورد بررسی به استثناء تعداد ساقه فرعی، ارتفاع بوته، تعداد طبق در بوته و شاخص برداشت گردید. بیشترین تاثیر تنش رطوبتی بر روی صفات، در تیمار تنش گل دهی بود. همچنین تنش خشکی در مرحله گل دهی و دانه بندی به ترتیب موجب کاهش 81/ 59 و 80/ 29 درصدی عملکرد دانه در مقایسه با شاهد (بدون تنش) گردید. کاهش عملکرد دانه و عملکرد روغن در مرحله تنش گل دهی، ناشی از کاهش تعداد دانه در طبق وکاهش وزن هزار دانه و در مرحله دانه بندی ناشی از کاهش وزن هزار دانه بود. رقم های سینا و محلی عجب شیر به ترتیب دارای بیشترین و کمترین عملکرد دانه و عملکرد روغن در شرایط نرمال، تنش گل دهی و تنش دانه بندی بودند.v
    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، دانه بندی، شاخص رشد، گل دهی و مرحله زایشی
  • سیده معصومه آقاجانپور، عظیم قاسم نژاد، مازیار فقی نصیری، مینو رستگار صفحات 119-126
    به منظور بررسی اثر پایه بر ترکیبات فلاونوئیدی (هسپریدین و نارینجین) آزمایشی در سال زراعی 89-90 در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در 3 تکرار با استفاده از میوه های نارنگی پیج روی هشت پایه(نارنج، یوزو، بکرائی، شانگشا، سیتروملو، کلئوپاترا، پونسیروس و ترویر سیترنج) انجام شد. در آزمایش دیگر هسپریدین و نارینجین میوه ارقام نارنگی انشو، کلمانتین، بم، دنسی و مینئولاتانجلوی پیوند شده بر روی پایه سیترنج مورد بررسی قرار گرفت. در بررسی اثرپایه بر کیفیت نارنگی پیج نتایج نشان داد که بیشترین میزان نارینجین (46/ 26 میلی گرم در 100 گرم وزن تر) در گوشت میوه های پیوند شده بر روی پایه پونسروس مشاهده شد. در مقابل بین میزان هسپریدین پوست در پایه های مختلف تفاوت معنی داری مشاهده نشد. نارینجین پوست و گوشت تحت تاثیر پایه اختلاف معنی داری نشان ندادند. در بررسی ارقام مشخص گردید که بیشترین هسپریدین پوست متعلق به رقم بم (2/ 15 میلی گرم) و در گوشت متعلق به نارنگی انشو (8/ 1 میلی گرم) بود. بر اساس نتایج به دست آمده می توان بیان داشت که پایه نه تنها بر خصوصیات مرفولوژیکی درخت و واکنش آن به شرایط محیطی موثر است، در خصوصیات تغذیه و دارویی میوه نارنگی نیز دخیل است. با توجه به نقش و اهمیتی که میوه و ترکیبات آنتی اکسیدانی آن از جمله هسپریدین و نارینجین در تغذیه دارند، براساس یافته های این تحقیق نارنگی انشو در بررسی ارقام و پایه پونسیروس در بین هشت پایه نارنگی پیج قابلیت تولید کیفی ترین میوه از نظر استخراج ترکیبات فلاونوئیدی (هسپریدین و نارینجین) را دارا می باشد.
    کلیدواژگان: فلاونوئید، هسپریدین، نارینجین، پایه، رقم
  • مظفر دولتشاه، عبدالحسین رضایی نژاد، منصور غلامی صفحات 127-138
    شوری یکی از مهمترین تنش های محیطی است که رشد و عملکرد گیاهان را محدود می کند. یکی از روش های غلبه بر مشکلات تنش شوری، شناخت میزان تحمل شوری گیاهان زراعی و باغی می باشد. در این پژوهش جهت ارزیابی تاثیر شوری بر عملکرد و برخی ویژگی های فیزیکی و بیوشیمیایی توت فرنگی رقم «کاماروزا»، آزمایشی با پنج سطح شوری (0، 5 /7، 15، 30و 45 میلی مولار کلرید سدیم) در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در شرایط گلخانه ای و به صورت کشت بدون خاک انجام شد. نتایج نشان داد که شوری اثر معنی داری بر عملکرد، وزن میوه و تعداد میوه داشت. بیشترین عملکرد، وزن تک میوه و تعداد میوه به ترتیب با 46/ 106 گرم در بوته، 63/ 8 گرم و 25/ 12 عدد در بوته در تیمار شاهد و کمترین آن ها به ترتیب با 51/ 54 گرم در بوته، 46/ 6 گرم و 31 /8 عدد در بوته در تیمار 45 میلی مولار کلرید سدیم مشاهده گردید. تیمار شوری باعث کاهش محتوای نسبی آب و کلروفیل و افزایش میزان کربوهیدرات های محلول و پرولین برگ شد. در اثر شوری میزان پروتئین های محلول برگ در تیمار 45 میلی مولار به مقدار 5/ 26 درصد نسبت به تیمار شاهد کاهش یافت. به طورکلی عملکرد و بیشتر ویژگی های فیزیکی و بیوشیمیایی توت فرنگی رقم «کاماروزا» تا سطح شوری 15 میلی مولار نمک طعام (هدایت الکتریکی 5/ 2 دسی زیمنس بر متر) نسبت به شاهد (هدایت الکتریکی 2/ 1 دسی زیمنس بر متر) تفاوت معنی داری نداشت.
    کلیدواژگان: پرولین، شوری، عملکرد، کربوهیدرات، کلروفیل
  • فردین نصری، ناصر قادری صفحات 139-148
    فستوکای قرمز (Festuca rubra) و لولیوم چندساله (Lolium perenne) از مهم ترین چمن های فصل سرد هستند که به عنوان پوشش سبز در سراسر جهان استفاده می شوند. بذرهای فستوکا و لولیوم به مدت 12 ساعت در آب مقطر (شاهد) و 100 میلی گرم در لیتر SA خیسانیده شدند. بذرها در مخلوط خاکی نمکی شده با غلظت های مختلف NaCl (0، 40، 80 و 120 میلی مولار) کشت شدند. درصد و سرعت جوانه زنی با افزایش سطوح شوری کاهش یافت. لولیوم نسبت به فستوکا تحمل بیشتری در مقابل شوری در مرحله جوانه زنی داشت. طول ساقه در لولیوم نسبت به فستوکا در هر دو شرایط شوری و غیر شوری بیشتر بود. طول ساقه در هر دو گونه در شرایط شوری کاهش یافت. وزن خشک هر دو گونه در شرایط شوری و غیر شوری به وسیله کاربرد SA افزایش یافت. در نهایت اثرات منفی شوری بر روی رشد به وسیله کاربرد SA کاهش یافت.
    کلیدواژگان: تحمل شوری، جوانه زنی و پنجه زنی، رشد گیاهچه، چمن های فصل سرد
  • سمیه حاجی نیا، محمد جواد زارع * صفحات 149-161

    (Azospirillumباکتری جنس آزوسپیریلوم) و قارچ های میکوریز از جمله میکروارگانیسم های محرک رشد گیاه هستند که می توانند باعث تحریک رشد و افزایش تحمل گیاهان در شرایط تنش های محیطی مانند خشکی و شوری گردند.در آزمایشی طراحی شده به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی، قابلیت باکتری های آزوسپیریلوم سویه های سازگار و غیرسازگار به شوری در تلقیح جداگانه و نیز در ترکیب با قارچ Piriformospora indica بر برخی صفات فیزیولوژیک، جذب عناصر و عملکرد دانه گیاه گندم تحت تنش شوری مورد ارزیابی قرار گرفت. فاکتورهای آزمایش عبارت بودند از کاربرد پنج سطح ریزسازواره های درون زیست شامل قارچ پریفورموسپورا ایندیکا، باکتری آزوسپیریلوم سویه های سازگار به مناطق شور و غیرشور، تلقیح توام قارچ و باکتری و شاهد و نیز چهار سطح شوری آب آبیاری شامل 2/ 0، 4، 8 و 12 دسی زیمنس بر متر. کاربرد قارچ پریفورموسپورا ایندیکا و سویه های آزوسپیریلوم و تلقیح توام آن ها،تاثیر قابل توجه و معنی داری بر عملکرد دانه، جذب عناصر فسفر و نیتروژن، محتوای کلروفیل و پروتئین بیشتری تحت شرایط عدم شوری داشت. تلقیح گندم با سویه سازگار به شوری باکتری جنس آزوسپیریلوم، تاثیر بسیار مطلوبی بر میزآن های کلروفیل و پرولین گیاه داشت و جذب نیتروژن توسط گیاه را تحت تنش شوری زیاد افزایش داد. نتایج تحقیق نشان دهنده این بود که میزان تاثیر کاربرد به تنهایی و یا تلفیقی این ریزسازواره های درون زیست گیاهی بستگی به سطوح شوری اعمال شده دارد. در عدم تنش تاثیر کاربرد توام باکتری و قارچ بر عملکرد دانه بیشتر بود. درحالی که در تنش شوری کم (EC=4) کاربرد توام و جداگانه باکتری و قارچ تاثیری مشابه بر عملکرد داشت در تنش شدید (EC=12) کاربرد جداگانه آن ها بهتر بود.

    کلیدواژگان: آبیاری با آب شور، باکتری های محرک رشد گیاه، قارچ Piriformospora indica، گندم
  • معصومه عامریان، فرشاد دشتی، مجتبی دلشاد صفحات 163-179
    سلنیوم (Se) یک عنصر ضروری برای انسان و حیوانات است. با این حال، اثرات آن بر گیاهان کمتر شناخته شده است. در این پژوهش، تاثیر منابع و سطوح مختلف سلنیوم بر رشد و خصوصیات فیزیولوژیکی پیاز در شرایط کشت بدون خاک مورد مطالعه قرار گرفت تا علاوه بر صفات کیفی مطلوب و قابل قبول، مشکلی برای انسان و گیاه نداشته باشد. تیمارهای آزمایش شامل 4 غلظت نانو سلنیوم (2، 5، 10 و 30 میلی گرم بر لیتر) و 3 غلظت سلنیت سدیم (2، 4 و 8 میلی-گرم بر لیتر) و سلنات سدیم (1، 2 و 3 میلی گرم بر لیتر) بودند که هر کدام به طور جداگانه در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار اجرا شدند. نتایج نشان داد که سطوح مختلف نانوسلنیوم، سلنیت سدیم و سلنات سدیم اثر معنی داری بر وزن تر برگ، وزن تر و خشک ریشه و وزن تر ساقه مجازی گیاه پیاز و نیز بر وزن تر سوخ، قطر سوخ و طول سوخ پیاز دارند. سطوح مختلف سلنیت سدیم و سلنات سدیم اثر معنی داری بر میزان کلروفیل برگ و سلنیوم کل سوخ داشتند. بیشترین میزان کلروفیل برگ در سطوح پائین سلنیت سدیم و سلنات سدیم مشاهده شد که با افزایش غلظت سلنیوم در محلول غذایی میزان کلروفیل برگ پیاز نسبت به تیمار شاهد کاهش یافت. میزان سلنیوم کل سوخ با افزایش غلظت سلنیت سدیم و سلنات سدیم در محلول غذایی افزایش یافت، البته این افزایش در گیاهان تیمار شده با سلنات سدیم بیشتر از گیاهان تیمار شده با سلنیت سدیم بود.
    کلیدواژگان: سلنیت سدیم، سلنات سدیم، نانوسلنیوم، محلول غذایی و کشت بدون خاک
  • محسن رجبی، مهرداد چایی چی، علی عزیزی صفحات 181-192
    یکی از روش های تکثیر گیاه اکالیپتوس(Eucalyptus camaldulensis Dehnh) از طریق قلمه است. با این وجود قلمه های این گیاه به راحتی ریشه دار نشده و معمولا نیاز به تیمارهای هورمونی ویژه دارند. در یک پژوهش گلخانه ای به منظور بررسی برهم کنش هورمون اکسین و روش تغذیه کودی در فرایند ریشه زایی، تاثیر غلظت های مختلف IBA و دو نوع کود زیستی (بارور و نیتروکسین) به همراه کود محلول معدنی (شیمیایی) بر ریشه زایی قلمه های اکالیپتوس مورد بررسی قرار گرفت. این پژوهش در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور اکسینIBA (در پنج سطح، شامل غلظت های صفر، 500، 1000، 2000 و 4000 ppm) و تغذیه کودی (در چهار سطح شامل 1- کود بارور + نصف کود کامل معدنی،2- نیتروکسین + نصف کود کامل معدنی، 3- نصف کود کامل معدنی و 4-کود کامل معدنی) در پنج تکرار انجام گرفت. صفاتی از قبیل تعداد ریشه، طول ریشه، وزن تر ریشه، وزن خشک ریشه و درصد ریشه زایی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که استفاده از کودهای بیولوژیک باعث افزایش معنی دار در بروز صفات مورد اندازه گیری نسبت به تیمار با کود شیمیایی شدند. برهمکنش بین کود زیستی و IBA روی تمام صفات مورد ارزیابی معنی دار بود به طوری که استفاده از مقادیر نسبتا پایین هورمون IBAبه غلظت ppm 500 به همراه کودهای زیستی سبب ایجاد بیشترین وزن خشک ریشه شدند و به تبع آن ریشه های ضخیم تری تولید شد. مصرف مقادیر نسبتا بالای اکسینIBA به غلظت ppm 2000 همراه با کودهای زیستی به صورت توام، بیشترین درصد ریشه زایی را در قلمه ها نسبت به استفاده از کودهای شیمیایی به همراه داشت. غلظت 500 ppm باعث افزایش میانگین صفات وزن تر و وزن خشک ریشه گردید. در نتیجه ریشه های قطورتری تشکیل شدند. با توجه به این ضخیم تر بودن ریشه ها ریسک جابجایی نهال کاهش می یابد. برهم کنش (اثر متقابل) هورمون 2000 ppm به همراه هر دو نوع کود زیستی درصد ریشه زایی را افزایش داد. بنابراین، این ترکیبات همسو با هورمون، قابلیت ریشه زایی را افزایش می دهند.
    کلیدواژگان: اکالیپتوس، قلمه، ریشه زایی، اکسین، کود زیستی
|
  • Bijan Saadatiyan, Mohammad Kafi Pages 1-16
    Investigation of weed seed production and its characteristics in competition with crop is important in prediction and long-term management of weeds. Thus، in this study were conducted two field and laboratory experiments. Factors of field experiment were included of four wheat cultivars (Sayson، Alvand، Chamran and Sepahan) and feral rye densities at four levels (20، 40، 60 and 80 plants m-2) and was carried out based on a randomized complete block design with three replications. In laboratory project for study of related traits to weed germination، 25 feral rye seed from each of interference plots of field experiment was harvested and was considered as an experimental unit. In the farm were measured seed yield، number of fertile spike، number of seed per spike، number of seed per unit area and 1000-grain weight of feral rye. In the laboratory condition، cumulative germination percentage، mean germination time، plumule length، radicle length، plumule and radicle dry weight of feral rye were studied. Results showed that inhabitation effects of Alvand and Sepahan cultivars on number of fertile spike، seed yield and seed number of feral rye were more than Chamran and Sayson cv. Also، feral rye seeds obtained of interference with Alvand and Sepahan cv. had lower percentage and rate of cumulative germination than other two cultivars. Generally، length and dry weight of radicle، length and dry weight of plumule in weed seeds from interference with Alvand and Sepahan، were lowest value، significantly. Sepahan cv in compared to other wheat cultivars، had highest negative effects on feral rye from the viewpoint of seed number with ability of germination. Also، it caused to severe reduction of most of weed seedling growth characteristics. Thus، aforesaid cultivar was appropriate for control of field pollution، in both the short and long time.
    Keywords: Correlation, Germination, Weed density, Yield, Yield components
  • Seyed Fazel Fazeli Kakhki, Morteza Goldani, Maryam Kamali Pages 17-32
    Potassium Chloride (KCl) is used as a source of nutrients in agricultural development and also used as relieve salinity stress. In order to study of mitigation effects of K+ in salinity (NaCl) at canola plant (Brassica napus L. Var Hayola330), an experiment was carried out at research green house college agriculture Ferdowsi University of Mashhad, Iran, 2011. The experiment was managed at factorial arrangement base on compeletly randomized design in three replication and treatments included: NaCl (0, 30, 60 and 90 mM) and KCl (0 and 20 mM). Results showed that applied 20 mM KCl and 30 mM NaCl treatment was increased traits as relative water content (RWC), photosynthesis, number pod per plant and 100 seed weight in compare of control. The maximum seed weight per plant with 1.21 g was obtain from applied 20 mM KCl and 30 mM NaCl treatment and the minimum of this trait was observed in zero mM KCl and 90 mM NaCl treatment. In high level of NaCl (30 and 60 Mm), increase application of KCl could not improve all traits. There was significant correlation between seed weight per plant and number pod per plant (r=55**), seed per pod (r=47*) and there was also significant positive correlation between grain weight per plant and biomass and photosynthesis traits. In addition results showed that application Potassium Chloride (KCl) have diverse behaviour in different level of salinity and was increased some traits in compare of control in any level of salinity.
    Keywords: Biomass, KCl, Pod per plant, Photosynthesis, Salinity
  • Hemayat Asgari, Javad Hadiyan, Gholamreza Savaghebi, Babak Motasharezadeh Pages 33-47

    Copper (Cu) and Zinc (Zn) are essential micronutrients that are classified as heavy metal. These elements play structural and functional roles in many metabolic processes in plants.In order to investigate the effect of different levels of Cu and Zn on some growth parameters, Cu and Zn concentration, essential oil content and yield thisresearch was conducted in afactorial experiment as completely randomized design (CRD) with three levels of copper (0, 5 and 25 mg/Kg CuSO4) and zinc (0, 10 and 50 mg/Kg ZnSO4) in three replicate in a calcareous soil under greenhouse condition. Results showed that, the main effect of Cu and Zn of root, Chlorophyll index(SPAD) and essential oil yield had significant effecton the Cu and Zn concentration in shoot and leaf area.The maximum Value of Leaf area (2935.13 Cm2) was obtained in Cu and Zn at 5 + 10 mg kg -1and minimum amount (2061.57 Cm2) in Cu and Zn 25+50 mgkg -1.The maximum concentration of Cu in shoot was obtained in Cu25Zn10(25.53 mgkg-1) and maximum concentration of Zn in Cu5Zn50(153.42 mg kg -1). The highest essential oil yield (101.12 and 105.73 mg pot-1) was obtained in 5 mg Cu Kg -1 and 10 mg Zn Kg -1, respectively. The results of this experiment seems to Low concentrations of Cu and Zn instimulate growth, biomass and essential oil yield of basil herbs while high concentrations it can cause some toxic effects.

    Keywords: Essential oil, Ocimum basilicum L, heavy metal, Chlorophyll
  • Ali Riahi, Madvar, E. Shahbazi Pages 49-60
    Forskolin is an effective compound found in Coleus forskohlii plant which has different therapeutic properties. In this research, production of forskolin and gene expression of 1-deoxy-D-xylulose-5-phosphate reductoisomerase (DXR) were investigated in C. forskohlii plant after treatment with different concentrations of copper elicitor (0; as control, 4, 8 and 16 µM) for 16 hours. Results showed that forskolin concentration is increased up to 8 µM in such a way that the concentration can be estimated 1.5 fold more than the control sample, which consisted with changes of DXR gene expression level. It has been proved that excess concentration of copper, causes triggering of reactive oxygen species that directly or mediated through others signaling molecules induce gene expression level of defensive system. Considering the defensive role of diterpens, it is proposed that increase in DXR gene expression level by copper elicitor leads to increase in forskolin concentration as protective compound against stresses.
    Keywords: Carotenoid, Chlorophyll, Elicitor, Gene expression
  • Farzad Mondani, Mehdi Nasiri Mahalati, Alireza Koghaki Pages 61-75
    The future climate change will alter crop-pest interactions and will affect on amount of crops production, therefore, it is essential to predict pest damage in future conditions. Crop growth models are a technique that researchers could use to study possible impacts of climate change on crops. Although several dynamic models have been developed in recent years, most of them are not generally evaluating impacts of climate change on crop-pest interactions. In the present study, an eco-physiological crop model has been developed to meet these objectives. Its general structure relating to basic crop growth and yield is largely based on LINTUL model, and is written in Fortran Simulation Translator (FST) environment. In this modeling, first, we added phonological development stage (DVS) to LINTUL for simulation of winter wheat growth and then the model calibrated for potential production level. Finally, we incorporate effects of sunn pest damages to winter wheat growth and yield. Parameter values were derived from the literature. The model validated against observed values of DVS, total dry weight yield (TDWY) and grain yield (GY) of winter wheat and winter wheat yield loss due to sunn pest taken from a field experiment. Results indicated that the model was able to explain successfully the observed differences in DVS, TDWY and GY. The loss in TDWY and GY due to sunn pest was also explained satisfactorily. Our simulation results showed that life cycle of winter wheat (from 240 to 217) will be shortened due to accelerate development rate under future climate. The impact of rising temperature on average GY of winter wheat in sunn pest densities was negative (about 47%) while the impact of elevated [CO2] was positive (about 36%) on it. Interaction of elevated [CO2] and temperature also had a negative effect (about 18%) on average GY of winter wheat in sunn pest densities. The impact of rising temperature was positive on sunn pest while the impact of elevated [CO2] had not any effects on it. Therefore, it seems that sunn pest damage on winter wheat growth and yield will be increased (about 7%) in the future climate compared to current climate.
    Keywords: Climate change, pest impact modeling, validation, yield loss
  • Monir Nazari, Seyfallah Fallah Pages 77-88
    Application of biofertilizers, especially plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) and mycorrhiza fungus is one of the most important strategies for plant nutrition in sustainable management of agroecosystems. In order to investigate the effect of Azotobacter bacteria, mycorrhiza fungus and zinc sulfate on the growth and yield of fenugreek (Trigonella foenum- graecum), a field experiment as randomized complete block design with three replications was conducted at the Agricultural Research Farm of Shahrekord University during growing season of 2011. Treatments included: Control (C), urea fertilizer (UF), urea fertilizer+ zinc sulfate (UF+ZS), urea fertilizer+Azotobacte (UF+Az), urea fertilizer+ mycorrhiza (UF+My). Measured traits include yield, yield components, percent and yield of essence. The results indicated that the highest amount of plant height and number of branches were accomplished of fenugreek with biological fertilizeras. Application of biological fertilizeres and zinc sulfate significantly increased plant height, leaf area index. The greatest of 1000 seed weights (17 gr) was achieved in UF+ZS and UF+ZS+Mycorrhiza tretments (P≤ 0.05). The grain yield in Uf+ZS and UF+Zs+My treated soils were 1.95 and 1.72 Mg/ha, respectively, more than others treatments (P≤0.05). Also, UF+Az treatment has the greatest essence percent (14%). In general, it is concluded that the appliction of zinc sulfate and/or zinc sulfate+ mycorrhiza plus urea, can affect increase yield of fenugreek.
    Keywords: Azotobacter, fenugreek, mycorrhiza, zinc sulfate
  • Azam Roumani, Seyed Mohammadreza Ehteshami, Mohammad Rabiei Pages 89-99
    To investigate the effect of Azotobacter and Pseudomonas bacteria and different levels of nitrogen and phosphorus fertilizers on forage yield and quality of turnip (Brassica rapa L.), a field experiment was conducted at Rice Research Institute of Iran during 2012 growing season. The experiment was arranged base on randomized complete block design with 14 treatments and three replications. The experimental factors were including Azotobacter chroococcum strain 12 and Pseudomonas fluorescens strain 41 bacteria and four levels (0, 50, 75 and 100 percent of required nutrient) of nitrogen and phosphorus fertilizers. The highest amount of fresh and dry forage yield, quality characteristic in shoot and root of forage turnip obtained in integrated application of biofertilizers and chemical fertilizers, particularly, inoculation with A. chroococcum strain 12 + P. fluorescens strain 41 + 50% nitrogen and phosphorus fertilizer. Therefore, can provide to involve nitrogen and phosphorus of plant by integrated system of biofertilizers and 50% chemical fertilizer introduces as superior treatment and step to reduces chemical inputs consumption and realization of aims in sustainable agriculture.
    Keywords: Azotobacter, Fertilizer integrated application, Forage dry matter digestibility, Pseudomonas
  • Parvaneh Yari, Amir Hossein Keshtkar, Ali Sepehri Pages 101-117
    To evaluate the effect of water stress on growth and grain yield of spring safflower (Carthamus tinctorious L.) at reproductive stage, an experiment as a split plot on the frame of randomized complete block design with three replications was performed in Bu-Ali Sina university research field in spring season of 1391. Water stress as the main factor consisted of three irrigation levels such as normal irrigation, no irrigation from %50 flowering stage (flowering stress) and no irrigation from start of the seeding stage (seeding stress) were placed in main plots, and six cultivars of safflower including PI, local Ajabshir, Mec11, Faraman, Zarghan6 and Sina as the second factor were compared in three levels of irrigation treatments. Results indicated that water stress caused a significant reduction in all traits except of number of lateral stem, plant height, number of heads per plant and harvest index. The most effect of water stress on the studied characters was observed at the flowering stage. Water stress at flowering and seeding stages also caused 59/81 and 29/80 percent reduction in seed yield compared to control (non stress). At the flowering stage, reduction of seed yield and oil yield was due to reduction in the number of seeds in head, 1000 seed weight, and at the seeding stage was because of decrease in 1000 seed weight. Sina and local Ajabshir had maximum and minimum seed yield and oil yield, respectively at the flowering and seeding stages.
    Keywords: Yield components, Seeding, Growing index, Flowering, reproductive stage
  • Mosoumeh Aghajanpoor, Azim Ghasemnezhad, Maziyar Faghinasiri, Mino Rastegar Pages 119-126
    In order to evaluate the effect of rootstocks on fruit flavonoid content (hesperidin and naringin) of mandarin, an experiment was conducted in a completely randomized block design with 3 replications. Eight rootstocks including sour Orange, Yuzu, Bakraee, Shangsha, Citromelo, Cleopatra, Troyer citrange and Poncirus were used for page mandarin. Also the variation of hesperidin and naringin amounts of five different mandarins including Unshiu, Clementine, Bam, Minneola tangelo and Dancy grafted on the Citrange rootstock were studied. Results showed that the highest amount of naringin was observed in fruit pulp grafted on Poncirus. On the contrary, no significant difference in the content of hesperidin was observed among different rootstocks. No meaningful difference in the content of naringin was observed in both pulp and skin of fruit under the effect of different rootstocks. It has been cleared that, the highest amount of hesperididin of pulp and skin was observed in Bam and Unshiu varietie 15/2 and 1/8 mg/100g FW srespectively. Based on the obtained results, it can be concluded that rootstock not only influences the morphological characteristics of plant, but also the nutritional and pharmaceutical properties of mandarin affect by rootstock. Based on the findings it seems that among studied cultivars Unshiu mandarin and among the rootstocks Poncirus able to produce the best pharmaceutically qualitative fruits.
    Keywords: Flavonoid, Hesperidin, Naringin, Rootstock, Cultivar
  • Mozafar Dolatshah, Abdolhossein Rezaei Nejad, Mansour Gholami Pages 127-138
    Salinity is a major environmental stress, limiting plant growth and yield. Determining the extent of salinity tolerance in horticultural crops helps overcome the problem. In order to study the effects of salinity on yield and some physical and biochemical characteristics of strawberry “Camarosa”, an experiment was conducted in a greenhouse based on a completely randomized design with four replications. To trigger the salinity stress, half-strength Hoagland's solution containing 0, 7.5, 15, 30 and 45 mmol NaCl was applied for 45 d. The results showed that salinity stress significantly affected yield, fruit weight and number of fruits per plant. The highest yield, fruit weight and number of fruits per plant (106.46 g plant-1, 8.63 g and 12.25, respectively) were found in control plants and the lowest ones (54.51 g plant-1, 6.46 g and 8.31, respectively) were found in plants treated with 45 mmol NaCl. Salinity decreased RWC and chlorophyll content, and increased soluble carbohydrates and proline content. The amount of soluble proteins was 26.5% lower in plants treated with 45 mmol NaCl compared to controls. In total, fruit yield and most of the physical and biochemical characteristics of strawberry “Camarosa” in plants treated with NaCl to the level of15 mmol (EC=2.5 dS m-1) was not significantly different from those in controls (EC=1.2 dS m-1).
    Keywords: Carbohydrate, Chlorophyll, Proline, Salinity, Yield
  • Fardin Nasri, Naser Ghaderi Pages 139-148
    Festucarubra and Lolium perenne are major cool-season turfgrasses which are used as turf grass around the world. Festuca and Lolium seeds were soaked for 12 h in distilled (Control) water and 100 mg l-1 SA. The seeds were sown in salinized soil mixture with 0, 40, 80 and 120 mM NaCl. The results showed that the seed germination percentage and germination velocity decreases significantly by increasing of salinity levels. Lolium was more tolerant than Festuca against salinity in germination stage. Stem length of Lolium was significantly higher than Festuca in saline and non-saline treatments. Stem length in both species were reduced under salinity conditions. Dry weights of both species were increased by salicylic acid application under saline and non-saline conditions. In conclusion, negative effects of salinity on growth were reduced by SA application.
    Keywords: tolerance of salinity, germination, tillering, seedling growth, cool, season turfgrasses
  • Somayeh Hajiniya, Mohammadjavad Zaree Pages 149-161

    Bacteria of the genus Azospirillum and mycorrhizal fungi, well known as plant growth promoting microorganism, are considered to can improve plant tolerance to environmental stresses such as drought and salinity conditions. A factorial randomized complete block design replicated in three times was conducted to test the effects of Azospirillum strains and fungus Piriformospora indica under increasing salinity levels on wheat seedlings growth, nutrient absorption as well as some physiological traits. Treatments were consisted of five bioinoculants (P. indica, salt adapted and non-adapted Azospirillum strains, dual inoculation of the both microorganisms and non-inoculated treatment as control) as well as four salinity levels (0.2, 4, 8 and 12 dS m-1). Singly or co-inoculation of wheat with P. indica and salt-adapted and non-salt adapted Azospirillum strains lead to a higher increase in grain yield, N and P concentrations, protein content as well as total photosynthetic pigments, both under salinity and normal conditions. Plant inoculated with salt-adapted Azospirillumspp., under salinity, had the higher nutrient uptake (P and N), protein content as well as total photosynthetic pigments. From obtained result of the present study use of endophytic plant growth promoting microorganism singly or in combination depend on induced salinity levels is different. Under non-salinity dual combination of both microorganisms was more effective in enhancing grain yield compared to other treatments. While under the lower level of salinity (EC=4) microorganisms, both in singly or in combination, had a same effect on grain yield, under severe salinity (EC=12) singly inoculation of each microorganisms had a better performance on grain yield.

    Keywords: Salt water irrigation, plant growth promoting rhizobacteria, Piriformospora indica, wheat
  • Masoumeh Ameriyan, Farshad Dashti, Mojtaba Delshad Pages 163-179
    Selenium (Se) is an essential element for humans and animals. However, its effects are less known on plants. In this study, the effect of different sources and levels of selenium was studied on growth and some physiological characteristics of onion in hydroponic system, it is done in order to have a good and an acceptable quality character, and does not have a problem for human and plant. The treatments included four levels of selenium nanoparticles (2, 5, 10 and 30 mgL-1) and three concentrations of sodium selenite (2, 4 and 8 mgL-1) and sodium selenate (1, 2, and 3 mgL-1), each treatment were separately performed in a completely randomized design with three replicates. Results showed that in seedling stage different levels of nano-selenium, sodium selenite and sodium selenate were significantly effected on leaf fresh weight, root fresh weight, root dry weight, pseudostem fresh weight and also bulb weight, bulb diameter and length of bulbs. Sodium selenite and sodium selenate were significantly effected on leaf chlorophyll content and total selenium bulb. The highest leaf chlorophyll content was observed at low levels of sodium selenite and sodium selenate by increasing selenium concentration in nutrient solution, leaf chlorophyll content were decreased in comparison with control. The content of total selenium bulb increased with increasing sodium selenite and sodium selenate concentration in nutrient solution, However increase in plants treated with sodium selenate was more than plants treated with sodium selenite.
    Keywords: Sodium Selenite, Sodium Selenate, Nano, Selenium, Nutrient, Hydroponic culture
  • Mohsen Rajabi, Mehrdad Chaichi, Ali Azizi Pages 181-192
    The use of cuttings is one of the propagation techniques for Eucalyptus cloning. In this regard, cuttings of this plant root not simply and need usually some special hormonal treatments. A greenhouse experiment was conducted to evaluate the involvement between auxin and fertilization method in rooting process of Eucalyptus cuttings. In the present work, the influence of IBA (Indole-3-butyric acid) and bio-fertilizers on root initiation of Eucalyptus cuttings was investigated. A completely randomized design was adopted in a factorial experiment with five levels of IBA (0, 500, 1000,2000 and 4000 ppm) and four levels of bio-fertilizer (1- Barvar2 + half mineral fertilizer, 2- Nitroxin + half mineral fertilizer, 3-half mineral fertilizer and 4- complete mineral fertilizer) with five replications. The traits including: root number, root length, root fresh weight, root dry weight and rooting percentage were measured. Results showed a significant increasing in the trait expression using bio-fertilizers compared to using chemical fertilizer.The interaction between bio-fertilizer and IBA were significant for all investigated traits so that the application of relatively low doses of IBA concentration (500 ppm) with bio-fertilizers led to the greatest root dry weight and consequently, thicker roots were produced. Relatively high doses of auxin IBA concentration (2000 ppm) combined with bio-fertilizers resulted to the highest percentage of root initiation in cuttings. IBA concentration of 500 ppm caused increment in means of root dry and fresh weight. Thicker roots were produced, consequently. In spite of thicker roots, it was decreased risk of stock movement. The interaction between IBA 2000 ppm with both bio-fertilizers increased in rooting percentage. Therefore, these components with hormones enhance rooting capacity.
    Keywords: Eucalyptus, Cutting, Rooting, Auxin, Bio, fertilizer