آرشیو چهارشنبه ۲۱ دی ۱۳۹۰، شماره ۲۰۱۲۰
حوادث
۱۵

تولد بزغاله های شنگول و منگول

بزغاله های اولین بزهای تراریخته شنگول و منگول متولد شدند.

پژوشگاه رویان در مهرماه سال 85 با تولد رویانا نخستین گوسفند شبیه سازی خاورمیانه، به تکنیک شبیه سازی دست یافت و پس از گذشت یک سال با بهبود این تکنیکها به موفقیت های تازه ای در این زمینه رسید و توانست میزان تولید جنین و مواد باروری حاصل از آنها را به حد مطلوب تری برساند.

دو سال و نیم بعد در فروردین ماه سال 88 «حنا» اولین بزغاله های شبیه سازی شده ایران، متولد شد. به دنبال آن اولین گوساله های شبیه سازی شده خاورمیانه نیز با نام های «بنیانا» و «تامینا» در تیرماه سال 88 متولد شدند که چند روز بعد از تولید به علت بیماری عفونی تلف شدند.

با دستیابی محققان پژوهشگاه رویان به برخی دانشهای فنی تولید حیوانات تراریخت اقدام به تولید اولین بزهای تراریخت کرد که با عنوان «شنگول» و «منگول» متولد شدند و امسال دومین سال تولد خود را جشن می گیرند.

آخرین وضعیت 2 بز تراریخت در سالروز تولدشان رئیس پژوهشگاه رویان جهاد دانشگاهی با اشاره به جزئیات تولد نخستین حیوانات تراریخته (ترنس ژن) خاورمیانه خاطرنشان کرد: در اوایل دهه 80 دو پروژه سلولهای بنیادی و شبیه سازی به صورت همزمان به عنوان دو اولویت مهم در این پژوهشگاه مطرح و دنبال شد.

دکتر حمیدرضا گورابی با اشاره به تولد بزهای تراریخته شنگول و منگول در سال 88 اظهار داشت: این بزها حاوی فاکتور 9 هستند. فاکتور 9 پروتئین نوترکیبی است که در کبد انسان سنتز شده و در صورت اختلال در تولید آن، فرد به هموفیلی نوع B مبتلامی شود.

وی ادامه داد: از این رو مصرف فرآورده دارویی از شیر این دامها می تواند در درمان این بیماری موثر باشد.گورابی به بیان آخرین وضعیت «شنگول» و «منگول» پرداخت و افزود: این 2 بز تراریخته و بزغاله هایشان در حال حاضر در سلامت کامل به سر می برند.

گفتنی است پژوهشگران رویان درصدد هستند با استفاده از ژن های موجود در شیر حیوانات تولید شده به داروهای نوترکیب چون اریتروپئونتین و آلبومین دست یابند.