آرشیو شنبه ۱۸ خرداد ۱۳۹۲، شماره ۲۹۳۶
بورس - شرکت ها
۱۰
یادداشت

آشنایی با حرفه حسابرسی و موسسات حسابرسی

اسماعیل جان ثاری (حسابدار رسمی)

اگر امروز از 10 نفر عابر سوال کنید حسابرسی چیست؟ ممکن است یک یا دو نفر بتوانند چند کلمه یا احیانا جمله ای درباره آن بگویند. شناساندن حسابرسی به آحاد جامعه، اولویت اول جامعه حسابداران رسمی و دیگر انجمن های مرتبط با حرفه حسابداری و حسابرسی می باشد.

اگر مقوله مالیات برای مردم ناشناس باشد، شناخت وزارت دارایی به مراتب مشکل تر خواهد بود. حدود 20 سال از لایحه مصوب مجلس شورای اسلامی جهت استفاده از خدمات تخصصی و حرفه ای حسابداران ذیصلاح به عنوان حسابدار رسمی می گذرد و حدود 18 سال از مصوبه هیات وزیران و حدود 12 سال از تشکیل جامعه حسابداران رسمی به منظور تنظیم امور و اعتلای حرفه حسابداری و حسابرسی در کشور و نظارت حرفه ای بر کار حسابداران رسمی می گذرد.

در حال حاضر تعداد حسابداران رسمی براساس آزمون ها و تایید صلاحیت کمی بیش از 1900 نفر می باشند. حسابداران رسمی که برخلاف نامشان عمدتا به شغل حسابرسی مشغول می باشند و کار حسابرسی کار اصلی آنهاست.

شاید میانگین سن حسابداران رسمی حدود 40 سال باشد اما کم نیستند حسابداران رسمی که همین حدود سابقه کار دارند. به هرحال تلاش جامعه حسابداران رسمی باعث ایجاد 256 موسسه حسابرسی عضو گردیده است که البته حدود 86 درصد از موسسات در تهران متمرکز هستند و فقط 38 موسسه در مراکز سایر استانها مستقرند. حدود نیمی از حسابداران رسمی یا بعنوان شریک یا بعنوان مدیر در این موسسات مشغول هستند تعدادی نیز به عنوان غیر شاغل در حرفه در امور دیگر مشغول یا بازنشسته شده اند و بقیه یا بصورت شاغل انفرادی یا در سازمان حسابرسی مشغول به کار می باشند.

آنچه اهمیت دارد این است که تعداد موسسات حسابرسی قبل از انقلاب کمتر از 10 درصد موسسات فعلی بوده اما حداقل نیمی از موسسات موجود آن زمان بیش از 100 نفر حسابرس داشتند و قادر به انجام حسابرسی شرکت های بزرگ بودند لیکن در حال حاضر به استثنای دو موسسه حسابرسی که وابسته به دولت یا ارگان خاص می باشند کمتر موسسه ای با نیروی حدود 100 نفر پیدا می شود.

اگرچه افزایش تعداد موسسات حسابرسی می تواند معیاری برای قضاوت افزایش اقبال عمومی به حسابرسی و توسعه حرفه حسابرسی تلقی شود. اما عدم شکل گیری موسسات حسابرسی بزرگ، نقصانی است که نباید دست کم گرفته شود. ایجاد موسسات حسابرسی بزرگ نیازمند سیاست گذاری و برنامه ریزی اصولی توسط جامعه حسابداران رسمی می باشد.