از شادی تا نگرانی
سرمایه گذاران در بریتانیا روز جمعه با شگفتی پیروزی دیوید کامرون از خواب بیدار شدند و این نتیجه را جشن گرفتند. شاخص فوتسی 100 لندن بیش از 2 درصد رشد کرد و پوند که روز پنج شنبه مقابل دلار یک درصد رشد کرده بود، روز جمعه نیز به تقویت خود ادامه داد.
به دست آوردن اکثریت مطلق کرسی های پارلمان توسط محافظه کاران تنها 24 ساعت قبل از انتخابات دور از ذهن به نظر می رسید تا این پیروزی نگرانی های بازارها را آرام کند؛ بازارهایی که روزها یا هفته ها عدم قطعیت را در فکر اینکه چه کسی اداره پنجمین اقتصاد بزرگ جهان را به دست خواهد گرفت، تجربه کرده بودند.
به نظر می رسد رای دهندگان به خاطر احیای اقتصاد بریتانیا از رکود، به کامرون رای داده اند تا بانک های بریتانیا نیز شاهد رشد سهام خود باشند. با اعلام نتایج انتخابات، لویدز بانک 5/ 6درصد، بانک سلطنتی اسکاتلند 5 درصد و بارکلیز 4 درصد رشد کردند؛ اما اینها نشانه آن نیست که دوره دوم نخست وزیری او ساده خواهد بود.
سرمایه گذاران حالاخیلی زود ممکن است روی تعهد کامرون به برگزاری همه پرسی در مورد جدایی از اتحادیه اروپا تمرکز کنند. این همه پرسی بنا است اواخر سال 2017 برگزار شود. تیم بسلی، استاد اقتصاد مدرسه اقتصاد لندن می گوید: «فیلی در اتاق هست و آن فیل، همه پرسی است.»
نظرها در مورد اثرات اقتصادی خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا متفاوت است؛ اما بسیاری از کسب و کارها، شامل شرکت های آمریکایی نگران عدم قطعیتی هستند که پیش از این رای گیری ممکن است آنها را درگیر کند. البته ابرهای دیگری نیز در افق دیده می شوند. پیروزی بزرگ حزب ملی اسکاتلند دوباره احتمال جدایی اسکاتلند از بریتانیا را تشدید کرده است.