آرشیو شنبه ۱۴ آذر ۱۳۹۴، شماره ۳۶۴۵
تاریخ و اقتصاد
۳۰

گاهشمار

وقوع آتش سوزی عظیم لندن

آتش سوزی بزرگ لندن در دوم دسامبر سال 1666 میلادی به طور اتفاقی از نانوایی قصر «چارلز دوم» آغاز شد. هرچند این بدترین آتش سوزی در تاریخ لندن بود، ولی خدمت بزرگی به مردم این شهر کرد؛ چرا که موجب پاک شدن شهر از طاعون – که از سال 1664 میلادی در لندن شایع شده بود – شد. آتش تا چهار روز زبانه کشید و تمام شهر به جز شمال شرقی و مناطق دور افتاده غربی را به خاکستر تبدیل کرد. به این ترتیب، 87 کلیسا از جمله کلیسای جامع «سنت پاول» و تقریبا تمام ساختمان های شهر (حدود 13 هزار ساختمان) از بین رفتند. پس از آتش سوزی، طرح های بسیاری برای بازسازی شهر ارائه شد که بهترین آنها، طرح معمار بزرگ «سرکریستوفررن» بود. ولی پول کافی برای بازسازی کامل شهر وجود نداشت. با وجود این، اصلاحات بسیاری صورت گرفت. خیابان ها عریض تر شدند. بسیاری از خانه ها را از آجر ساختند، بازارچه ها را وسیع تر کردند و بالاخره نبوغ سر کریستوفررن موجب شد کلیسای جامع سنت پاول و 49 کلیسای جدید، به شکلی زیبا و باشکوه بنا شوند.

استفاده از واکسن حصبه برای اولین بار

در چهارم دسامبر 1899م. برای اولین بار واکسن حصبه به منظور پیشگیری از این بیماری در انسان، مورد استفاده قرار گرفت. واکسن حصبه، ابتدا توسط دو محقق فرانسوی کشف شد و سپس «هاوتن» پزشک انگلیسی آن را کامل کرد و سرانجام یک محقق دیگر استفاده از این واکسن را برای عموم مردم فراهم کرد.

آغاز حمله بزرگ ارتش شوروی برای نجات مسکو

با یورش ارتش آلمان نازی به شوروی در 22 ژوئن 1941م، نیروهای آلمان تا نزدیکی مسکو پایتخت شوروی پیش رفتند، اما با فرا رسیدن زمستان سخت شوروی، عملیات تهاجمی نیروهای آلمان نیز متوقف شد. در دسامبر همان سال حملات متقابل ارتش سرخ شوروی در جبهه جنوب آغاز شد که در نتیجه آن برخی از نیروهای آلمان عقب نشینی کردند. در همین زمان بود که آمریکا با ارسال تجهیزات نظامی به شوروی، کمک فراوانی به سربازان روس در مقابله با آلمان کرد و پیروزی های شوروی را سرعت بخشید. عقب نشینی آلمان از شوروی، نخستین شکست آلمان در جنگ جهانی دوم بود که راه را برای شکست های بعدی نیز هموار ساخت.