آرشیو سه‌شنبه ۷ اردیبهشت ۱۳۹۵، شماره ۳۵۱۲
اقتصاد
۵
به روایت آمار

واگذاری دارایی های مالی همراه با 62 درصد بیش برآورد

رقم واگذاری دارایی های مالی در بودجه 2/453 هزار میلیارد ریال برآورد شده است. رقم مصوب سال گذشته نیز 347 هزار میلیارد ریال بوده که در شش ماه ابتدای سال 94 معادل 9/127 هزار میلیارد از این رقم محقق شده است. طبق پیش بینی مرکز پژوهش های مجلس تا پایان سال 94 حدود 141 هزار میلیارد آن محقق خواهد شد و برای سال 95 نیز انتظار تغییرات قابل ملاحظه ای در این رقم نیست. پیش بینی ها برای واگذاری دارایی های مالی در سال 95، معادل 170 هزار میلیارد ریال است که کمتر از نصف میزانی است که در بودجه در نظر گرفته شده یا به عبارت دیگر در صورتی که رقم پیش بینی شده مرکز پژوهش ها در این بخش به تحقق نزدیک شود به مفهوم بیش برآوردی معادل 62 درصد در واگذاری دارایی هاست.

نکته قابل توجه دیگر اینکه 275 هزار میلیارد ریال از رقم در نظر گرفته شده برای واگذاری دارایی های مالی مربوط به فروش اوراق مشارکت، اسناد خزانه اسلامی و صکوک اجاره است اما آیا این رقم تحقق پذیر است؟

مشکل اصلی در این میان آن است که بدهی ها و اموال دولت به صورت دقیق و به تفکیک دستگاه ها و نیز به صورت مجموع مشخص نیست. به همین دلیل هر آنچه در این باره ارایه می شود برآوردی است. به نظر می رسد دولت بدهی بسیار بالایی به پیمانکاران بخش خصوصی و تعاونی، نهادهای عمومی غیردولتی و نظام بانکی دارد و سیاست هایی همچون استفاده از ظرفیت های مالی جدید مانند انتشار صکوک، انتشار اسناد خزانه و... برای مدیریت این بدهی ها تعریف شده که تاکنون عملکرد قابل توجهی نداشته اند.

میزان تحقق واگذاری مالی در سال های 91 تا 93 به ترتیب 3/74، 8/29 و 5/54 درصد بوده است. همچنین درصد تحقق برای سال های 94 و 95 به ترتیب 41 و 5/47 درصد برآورد می شود. در رابطه با بازار سرمایه کشور، خالص واگذاری دارایی های مالی در سال های 91 تا 93 به ترتیب 5/45، 4/88، 3/128 هزار میلیارد ریال بوده است.

درصد تحقق واگذاری هایی در بودجه