آرشیو دوشنبه ۲ بهمن ۱۳۹۶، شماره ۵۰۲۶
سلامت
۱۳
شایعات سلامت

واقعیات کتاب های روان شناسی

پریسا اصولی

این روزها مطالب و کتاب های روان شناسی، حسابی طرفدار پیدا کرده اند طوری که هر سال صدها کتاب با مضامین مختلف روان شناسی چاپ می شوند که اتفاقا فروش خوبی هم دارند. «زندگی تان را در 7 روز تغییر دهید»، «تکنیک های موفقیت در 10 ثانیه»، «اعتماد به نفس در 30 روز»، «خوشبختی در 24 ساعت» و... تنها بخش کوچکی از کتاب هایی هستند که نویسندگان آنها مدعی اند در مدت زمانی مشخص، زندگی خوانندگان خود را متحول می کنند و ثروت، مدیریت، اعتماد به نفس، سخنوری و خوشبختی را به آنها هدیه می دهند. البته بازار برگزاری سمینارهای مختلف هم با همین مضامین حسابی داغ است. حالا این پرسش مطرح می شود واقعا خواندن چنین مطالبی روی سلامت روان ما تاثیر مثبت می گذارد یا این که صرفا برای کسب درآمد مردم را به سوی خود جلب می کنند؟

به گفته روان شناسان، اغلب نویسنده های کتاب های روان شناسی زرد یا بازاری سعی دارند با بزرگنمایی شما را وادار به خرید کتابشان کنند و درست سراغ نقطه ضعف ها می روند. در واقع افزایش اعتماد به نفس، رسیدن به ثروت و خوشبختی، قدرت سخنوری بالا و... ازجمله ویژگی هایی است که اغلب مردم به دنبال آنها هستند و نویسنده ها هم دقیقا سراغ همین سوژه ها می روند.

حتی بسیاری از کتاب های حوزه روان شناسی که با اسامی خاص و جالب در کتابفروشی ها یافت می شود نه تنها نویسندگان آنها تحصیلات آکادمیک روان شناسی ندارند، بلکه راهکارهای نادرستی را هم به افراد القا می کنند؛ توصیه های به اصطلاح روان شناسانه که در بسیاری از کانال ها و صفحه های شبکه های اجتماعی مختلف هم می بینیم.

این مطالب برگرفته از کانال ها و صفحات مجازی نه تنها کمکی به سلامت روان شما نمی کنند، بلکه گاهی اوقات همه چیز را هم به هم می ریزند، چون مبنای علمی ندارند. این در حالی است که همه کتاب های روان شناسی موجود در بازار، غیرعلمی و غیرکاربردی نیستند و اتفاقا کتاب های متعددی وجود دارند که خواندن آنها تاثیر زیادی در بهبود روحیه افراد دارد. در واقع متخصصان از این روش به عنوان کتاب درمانی یاد می کنند؛ هر چند همواره توصیه می کنند کتاب نمی تواند جایگزین مشاور یا روانپزشک باشد.

به هر حال اگر تصمیم دارید برای خرید کتاب های روان شناسی سری به کتابفروشی های فیزیکی یا آنلاین بزنید باید سراغ کتاب هایی بروید که نویسنده و مترجم آنها شناخته شده و تایید شده باشند و برای صحبت هایشان منبع ارائه کنند. در عین حال، عنوان کتاب نباید فریبنده باشد؛ مثلا این موضوع که «در 30 روز پولدار شوید» یک عنوان خنده دار است، اما این که «در 30 روز اعتماد به نفستان را افزایش دهید» کاملا باورپذیر و انجام شدنی است.

از طرفی اگر از مشکلات مهمی مثل افسردگی، اسکیزوفرنی، وسواس، انواع فوبیا، پارانوئید و... رنج می برید یا حتی در آستانه یک بحران عاطفی هستید، نباید به جای روانپزشک یا روان شناس سراغ کتاب و مقاله بروید و منتظر معجزه درمان باشید؛ اما در صورتی که مشکل مهمی ندارید و می خواهید مشاوره و توصیه کلی بگیرید و دنبال کسب مهارت های زندگی هستید، کتاب های روان شناسی معتبر گزینه های خوبی هستند. البته توقع تان را بالا نبرید، چون تغییراتی که قرار است در طولانی مدت ایجاد شوند، یک شبه به دست نمی آیند.

جالب است بدانید برخلاف باور عموم فقط خانم ها نیستند که جزو طرفداران کتاب های روان شناسی محسوب می شوند و آقایان هم پا به پای آنها مطالب این حوزه را دنبال می کنند. پس هنگام انتخاب کتاب مرتبط با موضوعات روان شناسی حتما از فروشنده راهنمایی بگیرید، چرا که بسیاری از این کتاب ها براساس جنسیت طبقه بندی می شوند.