شلیک به قلب سازش
تصویر، یک نمای منحصر به فرد از یک رویداد تاریخی منحصر به فرد است، به رغم فضای رعب و وحشتی که تصویر در ذهن بیننده ایجاد می کند، گویای خاطره منحصر به فردی است از واقعه ششم اکتبر 1981 در قاهره.
در این عکس یک افسر ارتش مصر و در هنگام رژه رسمی در برابر جایگاه، رئیس جمهوری وقت مصر را هدف قرار داده و به رغم تدابیر امنیتی شدید و حفاظت فیزیکی موفق به قتل انورسادات می شود.
این افسر که خالد اسلامبولی نام دارد، انورسادات رئیس جمهوری مصر را به خاطر امضای پیمان صلح با رژیم صهیونیستی و به رسمیت شناختن این رژیم محکوم به مرگ دانسته و حکم اعدام را خود شخصا اجرا می کند.
اما شاید سرنوشت انورسادات نیز منحصر به فرد باشد. او که در سن 17سالگی به دانشکده جنگ مصر می پیوندد در سال 1952 در جمع افسران آزاد به همراه جمال عبدالناصر در انقلاب مصر پایان رژیم سلطنتی این کشور را رقم می زند و پس از مرگ عبدالناصر در سال 1970 به ریاست جمهوری مصر می رسد و او خود در سال 1973 در انتقام از شکست در جنگ 1967 با مشارکت سوریه، بزرگ ترین حمله علیه رژیم صهیونیستی اسرائیل که منجر به درهم شکستن خط بارلیف در جنگ رمضان شد را طراحی و اجرا می کند. اما همین سادات با این سوابق انقلابی 5 سال بعد یعنی در سال 1978 تابوی دشمنی با صهیونیست ها را می شکند و با امضای پیمان کمپ دیوید و سفر به تل آویو اولین سازش با خطر ناک ترین دشمن را رقم می زند.
اگرچه دولت وقت مصر کمپ دیوید را یک تفاهمنامه دوگانه میان قاهره و تل آویو عنوان کرد ومدعی شد که بحث آزادسازی فلسطین بدون مصر می تواند ادامه یابد. اما این اقدام مصر به منزله خنجر زدن از پشت به قضیه فلسطین بود. چرا که اشغالگر به رسمیت شناخته شده و جنایتکار از جنایت و تجاوز و اشغالگری تبرئه می گردد و برخی بر این عقیده اند که این سازش موجب شد پیمان «وادی عربه» میان اردن و رژیم اسرائیل و پیمان «اوسلو» میان سازمان آزادیبخش فلسطین با صهیونیست ها امضا شود و حکام عرب مسئولیت آزادی فلسطین را از خود سلب کنند. بلی عکس فوق یک تصویر معمولی نیست؛ اتفاقی است که فاصله میان پایداری و سازش را نشان می دهد که عکاس آن، در آن برهه وحشت آفرین با آرامش تمام لحظه های استثنایی را ثبت کرده است.