آرشیو سه‌شنبه ۲۹ بهمن ۱۳۹۸، شماره ۴۵۸۹
صفحه اول
۱
سرمقاله

نگذاریم تجربه تاریخی جمهوریت از میان برود

دکتر غلامرضا ظریفیان

نظام جمهوری اسلامی ایران به 41 سالگی رسیده، اما در تجربه مردم سالاری همچنان نوپاست. به رغم اینکه تاکنون جمهوری اسلامی ایران انتخابات متعددی برگزار کرده، اما به نظر می رسد که همچنان در حوزه دموکراتیزاسیون و مردم سالاری نیازمند تجارب گران سنگ بیشتری است. «جمهوریت»، مساله و دغدغه چندین دهه کشور بوده و جمهوری اسلامی بر اساس قواعد و قالب هایی متکی بر «جمهوریت» و البته «اسلامیت» شکل گرفته است، با این حال به دلیل برخی نگاه های بسته یا درک غلط از مقوله جمهوریت همواره جریان یا جریاناتی داخل کشور تلاش کردند تا «جمهوریت» را در تقابل با «اسلامیت» نشان دهند.

جریان هایی که می خواهند قیم مآبانه با استفاده از ظرفیت ها و ابزارهای قانونی و تفسیر های گسترده از نظارت، جامعه را از حضور کاندیداها و نمایندگانی توانمند در مجلس به عنوان یکی از مهم ترین کانون های جمهوریت محروم کنند. تلاش برای نشان دادن تقابل «جمهوریت» و «اسلامیت» البته پیامدهایی از جمله سرخوردگی و ناامیدی از انتخابات را درپی داشته است. با این حال برخی جریان ها نیز با کوبیدن بر طبل تحریم انتخابات، ادله سرخوردگان و ناامیدان از صندوق رای را محکم تر می کنند و تلاش دارند این مفهوم را القا کنند که انتخابات در سرنوشت این مردم تاثیری ندارد که همه اینها منجر به کاهش مشارکت در انتخابات خواهد شد.

اگرچه برخی ادله مطرح شده، نسبتا معقول و صحیح می نماید و این ناامیدی و سرخوردگی پذیرفتنی است، اما نباید فراموش کرد که جامعه ما برای رسیدن به دموکراسی و مردم سالاری تلاش صدها ساله کرده و هزینه های بسیاری ایجاد کرده تا دست کم در چند دهه اخیر مردم سالاری به لحاظ شکلی و در قالب قانونی محقق شود. مساله «جمهوریت» مساله ای اساسی و بنیادین و خواست ملت ما بوده و هست؛ بنابراین با همه نامهربانی ها، ناملایمات، فراز و فرودها در این مسیر نباید این تجربه گران سنگ را به کسانی واگذار کرد که هیچ اعتقادی به جمهوریت ندارند یا دست کم در تلقی شان از جمهوریت برای مردم حضور نقش کمرنگی قائل هستند. ما معتقدان به اینکه «جمهوریت» و «اسلامیت» در تعارض با یکدیگر نیستند باید کمک کنیم تا نگذاریم جریانی که کمر به از بین بردن جمهوریت بسته، موفق شود. از همین رو باید در انتخابات شرکت کنیم تا با انتخاب نمایندگانی-هرچند محدود- که به واقع به جمهوریت اعتقاد دارند از ورود کسانی که می خواهند از طریق مراجع قانونی به رادیکالیسم شکل حقوقی بخشند، جلوگیری کنیم؛ چراکه رادیکالیسم امروز بزرگ ترین آسیب کشور ما محسوب می شود. مردم باید هوشمندانه در دفاع از جمهوریت نقش ایفا کنند و با همین اندک سرمایه ای که در اختیار دارند، در مسیر مردم سالاری حرکت کنند. نباید بگذاریم تجربه تاریخی جمهوریت از میان برود.