آرشیو دوشنبه ۱ دی ۱۳۹۹، شماره ۷۵۲۲
صفحه آخر
۲۰

اول دی

به نام تاریخ

اولین روز زمستان همزمان با سالگرد تاسیس خبرگزاری رادیو و تلویزیون در سال 1350 است و اولین شماره مجله های ماهنامه «تصویر» و «پیک سینما» و فصلنامه فارابی هم در چنین روزی منتشر شدند.

تولدها

محمد نوری: خواننده برجسته ایرانی سال 1308 در چنین روزی به دنیا آمد. محمد نوری در جوانی خوانندگی را آغاز کرد و آواز ایرانی را از اسماعیل مهرتاش یاد گرفت. پس از آن شاگرد استادانی مانند سیروس شهردار و مصطفی کمال پورتراب شد و تئوری موسیقی و سلفژ و نوازندگی پیانو را از آنها آموخت. استادانش در زمینه آواز کلاسیک هم اولین باغچه بان و فاخره صبا بودند. پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1368 آلبوم های «شب سرد زمستانی» و «آوازهای سرزمین خورشید» را با همکاری فریبرز لاچینی و احمدرضا احمدی منتشر کرد. محمد نوری 5 دهه فعالیت کرد و 300 قطعه آوازی اجرا کرد که «جان مریم»، «کهکشان عشق»، «ایران ایران» و «سرزمین محبوب من» از مشهورترین آنهاست که آهنگ «جان مریم» را هم خودش ساخته بود. او سال 1378 جایزه خورشید طلایی (50 سال صدای متفاوت و ماندگار) را از جشنواره مهر گرفت و سال 1385 به عنوان چهره ماندگار معرفی شد. محمد نوری سال 1389 درگذشت.

هنگامه مفید: نویسنده و کارگردان تئاترهای عروسکی سال 1335 متولد شد. هنگامه مفید کارش را به عنوان بازیگر تئاتر در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان آغاز کرد و پس از آن ترانه های بسیاری برای کودکان سرود که «خوشحال و شاد و خندانم»، «ماه آسمون»، «یه روز آقا خرگوشه» و ترانه تیتراژ «خونه مادربزرگه» از مشهورترین آنهاست. هنگامه مفید نویسنده و کارگردان مجموعه های عروسکی مانند «موسم گل»، «قصه های شبانه»، «دارا و سارا»، «مزرعه بی بی خانم» و «بچه های کوچه دوستی» بوده است.

جین فوندا: بازیگر امریکایی سال 1937 به دنیا آمد. پدر جین فوندا بازیگر سینما بود و بازی در سینما را سال 1964 با فیلم «دایره عشق» آغاز کرد و پس از آن در فیلم های «کت بالو»، «پابرهنه در پارک»، «باربارلا»، «کلوت»، «همه چیز روبه راه است»، «نامه ای به جین»، «شوخی با دیک و جین»، «جولیا»، «سندروم چین»، «اگنس خدا»، «صبح روز بعد»، «گرینگوی پیر»، «قتانون جورجیا»، «پیشخدمت»، «جوانی» و «پدران و دختران» بازی کرد. جین فوندا برای فیلم های «کلوت» و «جولیا» اسکار بهترین بازیگر نقش اول زن را گرفت.

هاینریش بل: نویسنده آلمانی برنده جایزه نوبل سال 1917 در چنین روزی متولد شد. هاینریش بل اولین داستان هایش را سال 1947 منتشر کرد و با «داستان قطار» در سال 1949 به شهرت رسید و دو سال بعد جایزه ادبی گروه 47 را برای داستان «گوسفند سیاه» برد. «آدم، کجا بودی؟»، «و حتی یک کلمه هم نگفت؟»، «خانه ای بی سرپرست»، «نان سال های جوانی» و «بیلیارد در ساعت نه و نیم» داستان های بعدی او بودند. «عقاید یک دلقک» مشهورترین اثر هاینریش بل است که سال 1963 منتشر شد و «سیمای زنی در جمع»، «آبروی از دست رفته کاترینا بلوم»، «شبکه امنیتی»، «زنان در چشم انداز رودخانه»، «میراث»، «فرشته سکوت کرد»، «ویمپو» و «راهب» آثار بعدی بل بودند. او سال 1972 جایزه نوبل ادبی را برد و سال 1985 درگذشت.

افلیا پرتو: نوازنده پیانو و موسیقیدان سال 1317 به دنیا آمد. افلیا پرتو در 10 سالگی به هنرستان موسیقی ملی رفت و شاگرد استادانی چون ابوالحسن صبا، علینقی وزیری و روح الله خالقی شد و سال ها شاگرد جواد معروفی نوازنده مشهور پیانو بود و از او پیانو ایرانی را آموخت. او سال ها نوازنده و سرپرست ارکستر بانوان بود و سال 1377 گروه موسیقی «باران» را با خوانندگی خاطره پروانه تاسیس کرد. سال 1390 ازافلیا پرتو در جشن خانه موسیقی تجلیل شد.

نصرت کریمی: بازیگر و کارگردان ایرانی سال 1303 به دنیا آمد. نصرت کریمی کارش را به عنوان چهره پرداز و طراح صحنه و بازیگر آغاز کرد و سال 1339 به ایتالیا رفت و رشته عروسک گردانی را خواند و سال 1343 به ایران بازگشت و رشته عروسک گردانی را در دانشکده هنرهای دراماتیک تاسیس کرد. سال 1354 با کارگردانی فیلم «خانه خراب» وارد سینما شد. او سال گذشته، درگذشت.

   رامبد جوان بازیگر و کارگردان، احمد واحدی زاده بازیگر، کیانوش بهروز پور بازیگر و کارگردان، اکبر دانیالی بازیگر، مجید قیصری داستان نویس، طیبه محی الدینی شاعر، سپینود ناجیان داستان نویس، نیما بانکی بازیگر و عکاس، فرزاد فتاحی آهنگساز، امرالله احمدجو کارگردان، مازاتچو نقاش ایتالیایی، نامق کمال شاعر عثمانی، گوستاو آن شاعر فرانسوی، ساموئل ال جکسون بازیگر امریکایی و کیفر ساترلند بازیگر کانادایی هم متولد امروز هستند.