آرشیو دوشنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۰، شماره ۵۱۶۱
تاریخ و اقتصاد
۲۶
گاهشمار اقتصادی

نیم قرن با اقتصاد ایران

در طول سال های متمادی اتفاقات مشابهی در اقتصاد ایران رخ داده ولی تصمیمات متفاوتی برای آنها گرفته شده است. در ستون «گاهشمار اقتصادی» اخبار مهم اقتصادی ایران و جهان را مرور می کنیم. سال اول هر دهه را به عنوان نقطه بررسی تاریخ اقتصادی قرار داده ایم. این ستون با عنوان نیم قرن با اقتصاد ایران منتشر می شود، در طول بررسی تاریخ اقتصادی پنج دهه گذشته ممکن است به حوادث مهم و اثر گذاری برخورد کنیم که این اخبار و وقایع را نیز منتشر می کنیم.

13 اردیبهشت 1351

  شهر 30 هزار نفری در مجاورت مس سرچشمه ایجاد می شود

یک شهر 30 هزار نفری در مجاورت معدن مس سرچشمه احداث می شود. طی 5 سال آینده بیش از 400 میلیون دلار از اعتبارات عمرانی کشور به مصرف استخراج مس کرمان می رسد و در سال 1357 سالانه 160 هزار تن مس به صورت «بیلستر» که حدود 98 درصد مس خالص است، صادر می شود. روزنامه اطلاعات در گزارشی می نویسد، کمیسیون مشترک وزارت اقتصاد و سازمان برنامه به کار خود پایان داده و پروژه اجرایی و هزینه طرح بهره برداری و استخراج معادن مس کرمان در مراحل مختلف تصویب شد.این طرح به سازمان برنامه ارسال می شود و سازمان برنامه اعتبارات موردنیاز را در برنامه پنجم تامین خواهد کرد.همچنین لایحه تشکیل شرکت استخراج معادن مس کرمان پس از تصویب مجلسین به دولت ابلاغ می شود و وزارت اقتصاد که بر این شرکت نظارت خواهد داشت. مدیرعامل این شرکت را تعیین می کند و فعالیت مقدماتی شرکت استخراج معادن مس کرمان آغاز خواهد شد.خبرنگار ما اضافه می کند به موازات اقداماتی که در جهت تشکیل این شرکت و تهیه و تصویب پروژه اجرایی بهره برداری از معادن مس کرمان جریان داشت، وزارت  اقتصاد به مذاکرات خود با یک شرکت آمریکایی پایان داد و براساس موافقت وزارت اقتصاد یک شرکت آمریکایی در کار استخراج معادن مس کرمان با شرکت دولتی استخراج مس ایران همکاری خواهد داشت و این همکاری بیشتر در زمینه نیروی انسانی و خدمات است که به علت تازگی صنعت مس در ایران صورت می گیرد.طبق طرح تهیه شده در مجاورت معدن سرچشمه کرمان یک شهر 30 هزار نفری احداث می شود که شهر معدنچیان معادن مس کرمان خواهد بود. در این شهر، ساخت تاسیسات شهری و مسکن برای کارکنان صنعت مس ایران پیش بینی شده است.

13 اردیبهشت 1371

  بانک جهانی در چند طرح عمرانی ایران مشارکت می کند

دکتر نوربخش، وزیر امور اقتصادی و دارایی و محمدحسین عادلی، رئیس کل بانک مرکزی که برای شرکت در اجلاس بهاره بانک جهانی و صندوق بین المللی پول به آمریکا سفر کرده بودند، به تهران بازگشتند.وزیر امور اقتصادی و دارایی درباره پروژه های مشترک ایران با بانک جهانی گفت: چند پروژه در بخش های گاز، نیرو، کشاورزی، حمل و نقل، ارتباطات و نگهداری و استفاده از آب های تحت الارضی تهران مورد بررسی قرار گرفت که از مجموعه آنها قرار است دو پروژه سیل بند سیستان و آب های تحت الارضی تهران با همکاری دوطرف به اجرا درآید.رئیس کل بانک مرکزی نیز گفت: کشورهای در حال توسعه از کشورهای توسعه یافته  می خواهند موانع تجاری را از سر راه کشورهای در حال توسعه بردارند تا از این راه بتوانند خود به تحصیل درآمد بپردازند. محمدحسین عادلی تاکید کرد: درباره دستور جلسه اجلاس توسعه و محیط زیست نیز که قرار است خردادماه در سطح روسای کشورهای جهان در برزیل برگزار شود، گفت وگو شد.وی تاکید کرد که موضوع محیط زیست صرف نظر از نکات بهداشتی به دلیل آنکه ایران تولیدکننده نفت است، مساله مهمی است، چراکه احتمال دارد برخی کشورها بر مصرف نفت مالیات ویژه ای ببندند که این امر موجب افزایش قیمت برای مصرف کننده و کاهش تولید برای تولیدکنندگان خواهد شد. عادلی افزود: در این سفر درباره روابط بین بانک های ایران و بانک های دیگر کشورها نیز بحث و تبادل نظر شد.

13 اردیبهشت 1391

  انتقاد بخش خصوصی از قیمت گذاری دولتی

فعالان اقتصادی تهران در تازه ترین نشست خود یکی از مهم ترین دلایل بر هم خوردن نظم بازار و بروز گرانی های اخیر را دخالت دولت در روند قیمت گذاری ها خواندند و تاکید کردند که ادامه مسیر قیمت گذاری های دولتی نه تنها بازار آشفته گرانی ها را آشفته تر می کند، بلکه به سرکوب تولید می انجامد. آن طور که رئیس اتاق بازرگانی ایران می گوید: «دولت نه تنها در بخش کالاهای اساسی، بلکه در بخش حامل های انرژی نیز باید از قیمت گذاری ها کنار بکشد تا بازار به تعادل برسد و رقابتی شود.»به گفته نهاوندیان، دولت در حالی امروز به گرانی کالاهای اساسی حساس شده که نه تنها در این بخش، بلکه در بخش حامل های انرژی هم خود قیمت گذاری ها را در دست دارد؛ با این تفاوت که گران شدن کالاهای اساسی را متوجه بخش تولید می داند و با آن برخورد می کند اما خود به راحتی نسبت به گران کردن قیمت فرآورده های نفتی اقدام می کند، بدون اینکه برخوردی در کار باشد.رئیس اتاق ایران درباره «بروز گرانی های اخیر در آستانه ورود به فاز دوم هدفمندی یارانه ها و تاثیر دخالت دولت در قیمت گذاری ها» گفت: امروز در شرایطی گرانی ها رخ داده و دولت به قیمت اقلام مصرفی کوچکی چون آب معدنی حساس شده که همین دولت، اقتصاد را همچنان متکی بر نفت نگه داشته و  اقدام به افزایش قیمت حامل های سوخت به هر میزان دلخواه می کند. در شرایطی که اگر تعیین قیمت حامل های سوخت دست دولت نبود و بخش خصوصی آن را اداره می کرد، دولت قطعا با گران شدن قیمت فرآورده های نفتی برخورد می کرد؛ بنابراین نه تنها اتکا به نفت عاملی برای بروز گرانی ها است، بلکه قیمت گذاری های دولتی هم نقش مهمی در این زمینه دارد.محمد نهاوندیان در عین حال رانت خواری ها را هم بی ارتباط با بروز گرانی ها ندانست و در این خصوص به موضوع چندنرخی بودن ارز و فسادهای ناشی از آن در اقتصاد اشاره کرد و گفت: تا زمانی که این رانت ها در کشور وجود دارد، نمی توان از کاهش تورم و حمایت از تولید سخن گفت؛ چراکه نظام ارز باید شناور مدیریت شده و تک نرخی باشد. او در این راستا، از تخصیص ارز حاصل از صادرات به واردات کالاها هم دفاع کرد و آن را بر تعرفه گذاری وارداتی ترجیح داد.

  ابراز تاسف هاشمی رفسنجانی از مصوبه واردات 24 میلیارد دلاری

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام دستیابی به استقلال و خوداتکایی در بسیاری از محصولات را از دستاوردهای مهم انقلاب دانست و با ابراز تاسف از تخصیص 24 میلیارد دلار برای واردات کالاهای اساسی در سال تولید ملی تاکید کرد: این به این معنا نیست که از نیازهای ضروری مردم غفلت کنیم، اما سخن این است که چرا زمانی که می توانیم با حمایت از تولیدات داخلی چنین نیازهایی را در داخل تامین کنیم به واردات رو بیاوریم.

 هاشمی رفسنجانی به بداخلاقی ها، تهمت ها، مفاسد گوناگون و نیز فقر و اعتیاد و معضلات اجتماعی دیگر در جامعه اشاره کرد و با بیان اینکه بنابر اعتقادات دینی و اسلامی باید راستگوترین مردم جهان باشیم، تصریح کرد: کسی که مردم فریبی، دروغ و ریاکاری را برای پیشبرد اهداف خود پیشه می سازد، خود و جامعه را از درون پوسانده و متلاشی می کند زیرا زمانی که به جای خدا و انسانیت، شرک و پلیدی در دل جای گرفت، نمی توان ادعای اهداف الهی و انسانی را یدک کشید.