خبر
دنیای اقتصاد : تنوع ابزارهای مالی و گوناگونی در شیوه های فروش کالاها به خصوص نفت خام از جمله مواردی است که شرایط فروش را تسهیل کرده و همین ابزارها به معنی ایجاد ابزارهای جدیدی برای دور زدن تحریم ها خواهد بود؛ واقعیتی که بارها اهمیت آن مورد بحث قرار گرفته بود؛ آن هم در شرایطی که جذابیت آن تنها به همین نکته برنمی گردد. گواهی سپرده کالایی مادر ابزارهای مالی به شمار می رود، تا جایی که تعریف آن به معنی امکان ایجاد قراردادهای بسیاری است که پتانسیل اجرایی شدن دارند. قراردادهای آتی و اختیارمعامله و همچنین صندوق های کالایی دو ابزار مالی مهمی هستند که می توانند به زودی در این معاملات ایفای نقش کنند.
سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی ایران گفت: عرضه گواهی سپرده کالایی نفت علاوه بر آنکه برای دولت درآمدزایی های بسیاری دارد، برای حل مشکل اقتصاد نیز راهگشاست؛ چرا که نقدینگی را از سطح جامعه جمع خواهد کرد. این طرح ضمن هدایت نقدینگی در کشور، به حفظ ارزش پول ملی هم کمک می کند. سید حمید حسینی با تاکید به اینکه فروش نفت خام به مردم در قالب اوراق گواهی سپرده کالایی نفت، مزایای زیادی به همراه دارد؛ به پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا) گفت: با توجه به شرایط اقتصادی کشور، به طور قطع این طرح مورد استقبال مردم قرار خواهد گرفت.
وی با بیان اینکه این طرح از نظر اقتصادی در مقایسه با سایر بازارها دارای مزیت هایی است، افزود: فروش نفت خام به مردم در قالب اوراق گواهی سپرده کالایی، حتما به جمع آوری نقدینگی از جامعه و همچنین تامین نقدینگی شرکت ملی نفت، کمک بسیار خواهد کرد. به گفته حسینی، این اقدام علاوه بر آنکه برای دولت درآمدزایی های بسیاری دارد، برای حل مشکل اقتصاد نیز راهگشاست؛ چرا که نقدینگی را از سطح جامعه جمع خواهد کرد. سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی ایران در ادامه با اشاره به رویکرد شرکت ملی نفت مبتنی بر افزایش شفافیت و توسعه بازار از طریق سازوکارهای بورس انرژی، اظهار کرد: این طرح ضمن کمک به نقدینگی در کشور، حفظ ارزش پول و کمک به سرمایه گذاری های بسیار را هم به دنبال دارد.
وی عنوان کرد: حضور بیش از پیش بخش خصوصی از دیگر مزایای اجرای کامل این طرح در کشور است. به گفته سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی، به نظر می رسد این اقدام گشایش اقتصادی برای دولت به شمار می رود و علاوه بر آن مردم را در درآمدهای نفتی کشور شریک خواهد کرد؛ چرا که قرار است با انتشار اوراق به روش گواهی سپرده کالایی، آحاد جامعه در خرید و فروش نفت وارد شوند. حسینی تاکید کرد: برای حفظ ارزش پول با توجه به نوسان بازارهای مختلف، خرید بشکه نفت بهترین ابزار است.
کارشناس انرژی گفت: خنثی سازی تحریم فروش نفت خام، متنوع سازی مبادی فروش و بازاریابی کالا از طریق اعطای نفت خام به مشتریان بخش خصوصی، از موضوعات مهمی است که از طریق اوراق گواهی سپرده کالایی نفت امکان پذیر خواهد شد. مهدی هاشم زاده در گفت وگو با خبرگزاری فارس، درباره اهمیت سیاست جدید دولت برای متنوع سازی مبادی فروش نفت و بازاریابی بین الملل توسط بخش خصوصی با اوراق گواهی سپرده، اظهار کرد: یکی از موضوعات بسیار مهم بحث خنثی سازی فروش نفت خام و فرآورده های نفتی، علاوه بر بحث پیگیری سیاست پالایشگاه داری فراسرزمینی، متنوع سازی مبادی فروش و بازاریابی کالا از طریق اعطای نفت خام به مشتریان بخش خصوصی است.
وی ادامه داد: در همین خصوص از روز دوشنبه 22اسفند اوراق گواهی سپرده کالایی فروش نفت به فروش خواهد رسید که این موضوع مدل بسیار مهمی برای تنوع در فروش نفت خام و ایجاد مبادی جدید صادراتی و همچنین تامین مالی پروژه های نفتی کشور از این محل است. ایجاد بازار خرده فروشی نفت خام فعلی و نه آینده کشور که در بودجه نیز پیگیری های جدی برای آن شد، از این طریق امکان پذیر خواهد بود.
مدیر انرژی اندیشکده ماهد با اشاره به تفاوت ماهوی اوراق گواهی سپرده کالایی نفت با اوراق سلف نفتی دولت قبل اظهار کرد: نکته بسیار مهم،تفاوت جدی گواهی سپرده نفت با اوراق سلف نفتی و طرح دولت روحانی است که عملا پیش فروش و آینده فروشی نفت خام است و فروش نفت فعلی به قیمت حال حاضر نفت است و هدف آن به جای آینده فروشی، متنوع سازی فروش نفت است. وی ادامه داد: موضوع اوراق گواهی سپرده کالایی علاوه بر اینکه مصارفی نظیر خرده فروشی نفت و تنوع مبادی صادراتی و بازاریابی خصوصی برای نفت خام ایران را دارد، امکان وثیقه سازی برای فاینانس یا اخذ وام از بانک ها نیز خواهد داشت و بسیاری از بخش های اقتصادی کشور به دنبال خرید اوراق گواهی سپرده کالایی خواهند بود که تنوع کاربردی متنوعی برای مصارف مختلف وجود خواهد داشت.
هاشم زاده درباره ویژگی های اوراق گواهی سپرده کالایی نفت خام که از این هفته به معامله خواهد رسید، اظهار کرد: از روز دوشنبه 22اسفند، اوراق گواهی سپرده کالایی نفت در بورس انرژی ایران قابل معامله خواهد بود. همچنین از ویژگی های مرتبط با معامله اوراق گواهی سپرده کالایی نفت می توان به سررسید 36ماهه، خرید دلاری و تسویه به صورت ریالی با بهای روز ارز، خرید حداقل هزار برگه توسط اشخاص حقوقی و دارندگان کد (PRX) و امکان تحویل محموله های نفت و میعانات گازی در سررسید اشاره کرد. وی اظهار کرد: همچنین طبق درخواست شرکت ملی نفت ایران انبار های متعلق به شرکت ملی نفت ایران در خارک و پارس جنوبی برای تحویل نفت خام در سررسید مشخص شده تعیین شده است.
تولید فولاد خام چین در ژانویه و فوریه 6/ 5 درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافت. به گزارش «ایسنا»، داده های رسمی نشان داد که تولید فولاد خام چین در دوماه اول سال 2023 نسبت به مدت مشابه سال قبل 6/ 5 درصد افزایش یافته است؛ زیرا اکثر کارخانه های فولاد داخلی در ماه فوریه به دلیل افزایش تقاضا در ماه مارس، تولید خود را افزایش دادند.
براساس داده های اداره ملی آمار چین، بزرگ ترین کشور فولادساز جهان در ژانویه و فوریه 7/ 168میلیون تن از این فلز را تولید کرد. براساس نتایج رویترز و داده های اداره ملی آمار چین، میانگین تولید روزانه 86/ 2میلیون تن بود که 8/ 13 درصد نسبت به میانگین روزانه در دسامبر 2022 افزایش یافت و 8/ 6 درصد بیشتر از میانگین روزانه 68/ 2میلیون تن در دوره مشابه سال 2022 بود. داده های انجمن جهانی فولاد در اوایل ماه فوریه نشان داد که تولید فولاد خام چین در ژانویه 3/ 2 درصد افزایش یافت و به 5/ 79میلیون تن رسید. واردات سنگ آهن نیز در این دوره افزایش یافت و به 194میلیون تن در ماه های ژانویه و فوریه رسید که نسبت به مدت مشابه سال قبل 3/ 7 درصد افزایش داشت و بالاترین رقم در مجموع دوماه گذشته بود. تحلیلگران تخمین زدند که میانگین تولید روزانه در ماه مارس افزایش بیشتری خواهد داشت؛ زیرا چین وارد فصل اوج ساخت وساز خود شده است که تقاضای فولاد را بالا خواهد برد. آنان انتظار دارند تولید سالانه فولاد خام در سال 2023 ثابت باشد یا اندکی افزایش یابد
چینی ها تا نیمه قرن جاری، سالانه 705 هزار تن لیتیوم از ذخایر معدنی داخلی و معادن خارجی تحت اختیار خود تولید خواهند کرد که این رقم معادل 30 درصد تولید معدنی این ماده استراتژیک مصرفی در تولید باتری خودروهای برقی است. به گزارش «اکوایران»، بانک UBS AG می گوید، تلاش های چین برای افزایش استخراج لیتیوم می تواند باعث شود تا اواسط دهه جاری بیش از یک سوم تولید و عرضه لیتیوم دنیا را در اختیار گیرد.
این بانک انتظار دارد که میزان تولید لیتیوم چین از معادن تحت اختیار در خاک این کشور و سایر نقاط دنیا از جمله پروژه های آفریقا تا سال 2025 به 705 هزار تن در سال برسد؛ این در حالی است که در شرایط کنونی این کشور سالانه 194 هزار تن لیتیوم تولید می کند. تحقق تولید سالانه 705 هزار تنی لیتیوم باعث می شود تا سهم چین از تولید این ماده ضروری معدنی در تولید خودروهای الکتریکی به 32 درصد عرضه جهانی آن برسد. در شرایط کنونی رقابت برای تامین امنیت لیتیوم در بالاترین سطح خود است و کشورهایی مانند ایالات متحده دسترسی به مواد لازم برای ساخت باتری های الکتریکی را در اولویت توسعه قرار داده اند، تا به این ترتیب بتوانند روند دور شدن از سوخت های فسیلی را سرعت ببخشند.
چین بزرگ ترین بازار مصرف وسایل نقلیه الکتریکی در دنیاست، بنابراین این کشور بزرگ ترین بازار تقاضا برای مواد معدنی مصرفی در تولید باتری را دارد. برآورد افزایش تولید لیتیوم در چین شامل افزایش تولید از مواد مشتق شده از لیتیوم مانند لپیدولیت نیز می شود. لپیدولیت سنگی لیتیوم دار است که اغلب به دلیل بازده کم و هزینه های بالای انرژی به عنوان ماده اولیه ای با کیفیت پایین و از نظر محیطی نامطلوب نادیده گرفته می شود. با این حال بانک UBS برآورد می کند که میزان تولید لپیدولیت در چین به 280 هزار تن لیتیوم در سال 2025 برسد. پکن در حال حاضر اقدام به محدود کردن استخراج غیرمجاز لپیدولیت در استان جیانگشی، به عنوان یکی از مراکز بزرگ معدنی این کشور کرده است.
سنگ آهن از سد 130دلار عبور کرد؛ اما مقاومت فولادسازان در برابر رشد نرخ مواد اولیه باعث شد تا زغال سنگ استرالیا بدون مشتری بماند. در این شرایط، قراضه وارداتی به ترکیه مجددا به کانال قیمتی 460دلار صعود کرد. ظرف یک ماه اخیر و با توجه به احتمال آغاز بازسازی مناطق آسیب دیده از زلزله در ترکیه، این محصول رشد 50دلاری را به ثبت رسانده است.
به گزارش «اکوایران»، قیمت سنگ آهن دریایی وارداتی به چین بالاخره از مرز 130دلار عبور کرد. به گفته فعالان این بازار، رشد تقاضا عامل اصلی این بهبود قیمتی بود و به این ترتیب پلتس بهای هر تن سنگ آهن عیار 62درصد وارداتی به بنادر شمالی چین را برای روز 13مارس با ثبت رشد روزانه 4/ 2دلاری برابر 132دلار و 35سنت ارزیابی کرد. به گفته منابع پلتس، عمده تقاضا در این روز از سوی تجار بازار رقم خورد و واحدهای فولادی ترجیح دادند تنها براساس نیاز خود اقدام به خریداری سنگ آهن کنند. برخی فعالان بازار آهن و فولاد در چین، از رشد قیمت در این بازار متعجب بودند؛ اما برخی دیگر بروز نشانه هایی مبنی بر بهبود تقاضا در بخش محصولات نهایی را عامل افزایش قیمت ارزیابی کرده و به استمرار روند رو به رشد تقاضا و افزایش نرخ در بخش محصولات فولادی دل خوش کردند. به هر ترتیب انتظار می رود که با افزایش بهای محصولات فولادی در چین بر نرخ مواد اولیه مصرفی در این صنعت نیز افزوده شود.