آرشیو سه‌شنبه ۹ خرداد ۱۴۰۲، شماره ۵۷۴۱
بازار نفت
۱۴

خبر

شاخص های نفت آرام گرفتند

شاخص های بازار نفت عملا واکنشی به توافق جو بایدن رئیس جمهور آمریکا و کوین مک کارتی رئیس مجلس نمایندگان نداد. روز گذشته هر بشکه نفت برنت 77دلار و 10 سنت و هر بشکه نفت خام آمریکا 72 دلار و 88 سنت معامله شد. البته تعطیلات ایالات متحده و بریتانیا در آرام بودن بازار بی تاثیر نبود. ناگفته نماند رشد هفتگی شاخص های نفت در بازه هفتگی هنوز از یک درصد عبور نکرده است.

مجلس نمایندگان و کاخ سفید بر سر هزینه های دولت تا دو سال آینده به توافق رسیده اند. موضوعی که انتظار بازار برای افزایش نرخ بهره توسط فدرال رزرو را افزایش داده است. فدرال رزرو آمریکا امکان دارد نرخ بهره را در ماه آینده میلادی افزایش دهد. در همین حین، نشست اعضای اوپک در 4ژوئن که ماه آینده میلادی است بازیگران بازار را محتاط کرده است. وزیر نفت عربستان سعودی عبدالعزیز بن سلمان به سفته بازانی که از کاهش بهای نفت سود می برند هشدار داد؛ «زیرا ممکن است تولید اوپک پلاس کاهش بیشتری یابد.» هرچند از سوی منابع و مقامات روسیه از جمله الکساندر نواک معاون اول نخست وزیر نشانه یا سیگنالی برای کاهش سطح فعلی تولید روسیه دیده نمی شود. دو عامل نشست ژوئن اوپک پلاس در سمت عرضه و تعیین تکلیف نرخ بهره در همین ماه میلادی باعث شده فعالان بازار نفت با احتیاط بیشتری اقدام کنند که به معنای آرامی بازار نفت است.

توجه ویژه به استفاده از انرژی های تجدیدپذیر برای کاهش انتشار کربن

شانا : معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری گفت: در دولت سیزدهم استفاده از انرژی های تجدیدپذیر را که در کاهش انتشار کربن نقش مهمی دارد به صورت جدی پیگیری می کنیم.

وحیدرضا زیدی فرد در سیمنار ظرفیت سازی برای کاهش تولید گازهای گلخانه ای در راستای ایجاد سند تعهدهای ملی در صنایع نفت و گاز که با حضور سفیر ژاپن در ایران برگزار شد با بیان اینکه برای حفظ محیط زیست و کاهش انتشار کربن در سطح وزارت نفت به صورت فعال اقدام های مناسبی در جریان است، اظهار کرد: در این زمینه همکاری خوبی با سازمان حفاظت محیط زیست داریم. وی ادامه داد: در دولت سیزدهم استفاده از انرژی های تجدیدپذیر را که در کاهش انتشار کربن نقش مهمی دارند، به صورت جدی پیگیری می کنیم. معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری تاکید کرد: برای کاهش انتشار کربن یکی از مواردی که موردتوجه قرار دارد استفاده از سوخت هیدروژن است که به صورت تدوین سند دنبال می شود.

زیدی فرد با اشاره به اینکه کشورهای زیادی در جهان مباحث مربوط به هیدروژن و آمونیاک سبز را پیگیری می کنند، گفت: توجه به انرژی های تجدیدپذیر افزون بر توجه به حفظ محیط زیست، به کاهش مصرف سوخت های فسیلی و انتشار کمتر کربن نیز منجر خواهد شد. وی افزود: این مباحث در معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت در حال پیگیری است. معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری ادامه داد: امیدواریم همکاری ما با ژاپن که در این زمینه دستاوردهای خوبی دارد، گسترده شود تا از تجربه های این کشور استفاده کنیم. زیدی فرد تصریح کرد: از گسترش همکاری های ایران و ژاپن استقبال می کنیم و امیدواریم این همکاری منتج به جهان پاک تر و تمیزتری شود.

امضای موافقت نامه مطالعه و همکاری میدان مشترک هنگام بین ایران و عمان

شانا : ایران و عمان موافقت نامه ای با موضوع مطالعه و همکاری میدان مشترک هنگام امضا کردند. هدف از این موافقت نامه مطالعه مشترک کل میدان نفتی هنگام و تهیه طرح جامع توسعه آن با استفاده از ظرفیت های داخلی و بین المللی، تدوین سناریوهای توسعه مجدد این میدان و همکاری متقابل برای بهره برداری از این میدان و برداشت صیانتی از آن است.

از سویی با وجود اینکه پیش از این تفاهم هایی با بعضی همسایگان برای توسعه یکپارچه میدان های مشترک انجام شده بود، اما هیچ کدام از تفاهم ها پیشرفتی نداشته و به توافق نامه منجر نشده بود، این نخستین موافقت نامه برای همکاری با همسایگان در میدان های مشترک است که امضا شد، البته این موافقت نامه فعلا شامل توسعه نمی شود. قرارداد توسعه میدان هنگام پس از تهیه طرح جامع توسعه و تدوین قرارداد اجرایی بین دو طرف امضا خواهد شد و اگر سناریوهایی که در مرحله مطالعه احصا می شود، به هر دلیلی، اقتصادی یا از لحاظ فنی قابل اجرا نباشد نیازی به امضای قرارداد توسعه وجود ندارد و همین موافقت نامه کنونی چارچوب همکاری مشترک را تعیین خواهد کرد.

افزون بر این موافقت نامه مطالعه و همکاری مشترک، قرارداد محرمانگی این میدان برای تبادل داده ها و اطلاعات میدان هنگام نیز امضا می شود. میدان نفتی هنگام میدان مشترک بین ایران و عمان است. این میدان در تنگه هرمز در بخش شرقی خلیج فارس و 45 کیلومتری جزیره قشم واقع شده که حدود 80 درصد در آب های ایران و 20 درصد دیگر آن در آب های کشور عمان قرار گرفته است. این میدان در طرف عمانی به نام بخاء غربی شناخته می شود، میدان مشترک هنگام سال 1972 میلادی کشف و حضور هیدروکربن توسط حفاری نخستین چاه هنگام از سوی ایران در سال 1975 میلادی اثبات شد، پس از آن دو چاه دیگر به ترتیب به نام های خساب در سال 1976 میلادی و بخای غربی در سال 1986 میلادی در طرف عمانی حفاری شدند که به ترتیب به آب و ناحیه هیدروکربنی با تراوایی کم برخورد کردند.

پس از آن ایران برای به نتیجه رسیدن این پروژه در سال 1993 میلادی لرزه نگاری سه بعدی جدید در میدان انجام داد و سرانجام در سال 2006 میلادی چاه هنگام در بخش شمالی (طرف ایران) حفر شد، همچنین چاه بخای غربی در بخش جنوبی این میدان و نزدیک مرز آبی ایران حفر شد که تولیدش در سال 1390 با حفر سه حلقه چاه بیش از 23 هزار بشکه در روز بود.