آرشیو پنجشنبه ۱۸ خرداد ۱۴۰۲، شماره ۴۵۷۱
موسیقی
۱۱

اخبار برگزیده

چرا تنها دونلی نواز ایران نابینا شد؟

شیرمحمد اسپندار، سرشناس ترین دونلی نواز ایران، به علت ابتلا به آب مروارید و تشخیص نادرست پزشکی، بینایی خود را از دست داد. الله بخش اسپندار، فرزند شیرمحمد اسپندار، در گفت وگویی با ایسنا خبرهای منتشرشده درباره نابینا شدن پدرش در دهه 90 زندگی خود را تایید کرد و توضیح داد که پدرش پیش از اینکه بینایی خود را به طور کامل از دست بدهد، تنها 25 درصد توانایی بینایی داشته است. البته بنا بر گفته های الله بخش اسپندار، پدرش بیماری های زمینه ای هم داشته که این امر در تشدید تضعیف بینایی او اثرگذار بوده است. در حقیقت قبل از اینکه پدرش به علت مشکلات بینایی در زاهدان تحت عمل جراحی قرار بگیرد، از آب مروارید رنج می برده که منتها این بیماری به علت تشخیص نادرست پزشک به آب سیاه تبدیل شده است و در نهایت جراحی نیز نتوانسته بینایی او را نجات دهد. شیرمحمد اسپندار تحت پوشش بیمه هنر است، اما همان طور که الله بخش اسپندار می گوید، این بیمه مزایای خاصی برای آنها ندارد و برای درمان او از بیمه تحت پوشش فرزندش استفاده می شود. استاد شیرمحمد اسپندار در سال 1306 هجری خورشیدی در بمپور بلوچستان متولد شد. در نوجوانی برای پیدا کردن کار به پاکستان رفت و در سال 1337 پس از کسب تجربه در زمینه موسیقی به ایران بازگشت.

او یک نوازنده معمولی نیست؛ مردی است که موفق به کسب دکترای افتخاری موسیقی سنتی از کشور فرانسه شده و تنها کسی است که می تواند ساز «دونلی» را بنوازد.

دونلی زدن به این معنا ست که هنرمند بتواند دو نی را هم زمان در دهان بگذارد و بنوازد. دونلی، ساز محلی منطقه سیستان و بلوچستان است و شیرمحمد اسپندار هم با نگاه کردن از روی دست یک نفر دیگر، نواختن را یاد گرفت؛ اما همان یک نفر هم چند سال پیش از دنیا رفت و اکنون تنها شیرمحمد به عنوان دونلی نواز ایران باقی مانده است.

اصفهان میزبان «عاشقانه های ناصر چشم آذر»

رهبر کنسرت نوستالژی عاشقانه های ناصر چشم آذر گفت: «آثار زنده یاد ناصر چشم آذر به فرد یا افرادی در داخل یا خارج از کشور اختصاص ندارد، بلکه این قطعات مردمی، ملی و میهنی هستند و مردم به لحاظ بار فنی، علمی و نوستالژیک، به آنها علاقه دارند». آرمین قیطاسی، مدیر هنری و رهبر این ارکستر، در گفت وگو با ایسنا و درباره قطعات نواخته شده در کنسرت «نوستالژی عاشقانه های ناصر چشم آذر» اظهار کرد: این مجموعه که مجوزهای آن صادر شده، شامل آثار نوستالژیک زنده یاد ناصر چشم آذر است. البته بخشی از این کنسرت به آهنگ هایی اختصاص دارد که توسط این آهنگ ساز برای برخی از فیلم ها ساخته شده بود و در این کنسرت هم زمان با اجرای این آهنگ ها بخش هایی از فیلم ها نیز روی پرده نمایش داده می شوند. او افزود: سایر آثاری که در این کنسرت اجرا می شوند، شامل قطعات با کلام و بی کلام ناصر چشم آذر است که من نیز موفق به کسب دو مجوز برای دو قطعه جدید از این آهنگ ساز شده ام. همچنین بخش اعظم کنسرت، آثار بی کلام ناصر چشم آذر است؛ چراکه علاقه ای که مردم به بخش بی کلام نشان می دهند بسیار بیشتر از آثار باکلام است.

این هنرمند گفت: اگرچه تعدادی از اعضای ثابت کنسرت «نوستالژی عاشقانه های ناصر چشم آذر» بانوان هستند، اما این کنسرت در اصفهان فقط با حضور آقایان عضو گروه اجرا خواهد شد؛ ضمن اینکه اعضای کنسرت همگی جزء شناخته شده های ارکستر ملی ایران و ارکستر سمفونیک تهران هستند.

رهبر کنسرت نوستالژی عاشقانه های ناصر چشم آذر که به عنوان یکی از بنیان گذاران ارکستر ملی اصفهان نیز شناخته می شود، با بیان اینکه در این کنسرت از تمام سازهای ارکسترال استفاده خواهد شد، ادامه داد: ایده برگزاری این کنسرت سال ها پیش توسط ناصر چشم آذر شکل گرفت، ولی به آهستگی به شکل فعلی درآمد. قیطاسی با اشاره به میزبانی شهر هنرخیز و هنرپرور اصفهان در این کنسرت گفت: زنده یاد ناصر چشم آذر سال ها پیش موفق به جمع آوری و تولید این قطعات در حوزه وسیع شده و ایرانی های سراسر جهان با آثار او خاطره دارند.

او با بیان اینکه کنسرت نوستالژی عاشقانه های ناصر چشم آذر پیش تر در شهرهای تهران، انزلی، شیراز و اصفهان نیز اجرا شده است، بیان کرد: آثار زنده یاد ناصر چشم آذر، به فرد یا افرادی در داخل یا خارج از کشور اختصاص ندارد، بلکه این قطعات مردمی، ملی و میهنی هستند؛ ازاین رو از مدیران و مسئولان تقاضا می کنم این آثار را به شخص یا اشخاصی مرتبط نکنند؛ چراکه مردم به لحاظ بار فنی، علمی و نوستالژیک، به آنها علاقه دارند.

به گزارش ایسنا، کنسرت نوستالژی عاشقانه های ناصر چشم آذر با رهبری آرمین قیطاسی و خوانندگی مهدی یغمایی، امروز پنجشنبه (18 خرداد) در دو سانس 19:30 و 22:30 در سالن سیتی سنتر اصفهان برگزار می شود.