آرشیو دوشنبه ۱۰ مهر ۱۴۰۲، شماره ۶۵۹۶
صفحه آخر
۲۰
نکته روز

خزر؛ غرق در آلودگی

با گرم شدن هوا به دلیل پدیده تغییر اقلیم، آلودگی هایی که وارد دریای خزر می شود، بیش از پیش خود را نشان می دهد. فعالیت کنوانسیون تهران که بین پنج کشور امضا شده در سال های قبل متوقف شده بود اما با پیگیری های ایران فعالیت این کنوانسیون دوباره از سر گرفته شد و کشورهای حاشیه دریای خزر بعد از تاخیری پنج ساله دوباره دور هم جمع شدند؛ هر چند روند تخریب دریاچه سریع تر از نشست های بین المللی است.

ماهی های مرده روی آب

اگرچه موضوع آلودگی های سرریز شده به دریای خزر اتفاق تازه ای نیست اما حالا به علت خشکسالی و کاهش تراز آب این دریا آلودگی های موجود در آن با غلظت بیشتری نمود پیدا می کند.

سهم کشورها از آلودگی

مجتبی ذوالجودی؛ عمده آلودگی های ورودی به دریای خزر نفتی است. ایران سهم زیادی از آلودگی های نفتی ندارد اما سایر کشورها همچون آذربایجان آلودگی نفتی را در حوزه های خود دارند.

پسرفت خزر

شرایط دریای خزر و پسرفت آب به خصوص برای بخش های شمالی کشور مسائل محیط زیستی بسیاری را ایجاد کرده است. استان گلستان و میانکاله در شرق دریای خزر تحت تاثیر قرار گرفته و تالاب های شمال دچار مشکل شده است.

دریا کوچک می شود

سطح آب دریای خزر طی سال 1401حدود 26سانتی متر و در سال1400 نیز حدود 24سانتی متر کاهش یافت. طی دو سال اخیر حدود نیم متر و طی هشت سال اخیر حدود دو متر تراز دریای خزر کمتر شد.

زباله زیر فرش آب!

تخمین زده می شود که تولید سوخت در این دریا باعث انتشار حدود 15 تا 20 میلیون تن دی اکسید کربن شده و سالانه 122 هزار و 350 تن آلودگی نفتی، 304 تن کادمیوم و 34 تن سرب وارد دریای خزر می شود.