آرشیو شنبه ۲۹ مهر ۱۴۰۲، شماره ۵۸۵۲
صنایع غذایی
۲۶

تاثیر جایگزین های گیاهی بر محیط زیست

دنیای اقتصاد : مصرف کمتر گوشت مدت هاست که به عنوان راهی برای مهربان تر شدن با کره زمین توصیه می شود. اما یک مطالعه جدید نشان داده است که این موضوع چقدر می تواند برای آب و هوا و تنوع زیستی سیاره زمین مهم باشد. دامپروری به خصوص تولید گوشت، می تواند سبب آلودگی، انتشار گازهای گلخانه ای، از دست دادن تنوع زیستی، بیماری و به شکل چشمگیری مصرف سرزمین، غذا و آب شود. پژوهشی که در مجله Nature Communications منتشر شده است نشان می دهد که چگونه جایگزینی نیمی از محصولات گوشتی با جایگزین های گیاهی می تواند آلودگی ناشی از کشاورزی جهانی را تا سال 2050 (در مقایسه با سطوح 2020) تا یک سوم کاهش دهد. گوشت گیاهی که با نام های گوشت وگان، جایگزین گوشت، گوشت ساختگی یا گوشت تقلیدی نیز شناخته می شود، به جای اینکه از حیوانات واقعی برداشت شود، از محصولات گیاهی مانند حبوبات و عدس تهیه می شود. این محصولات به منظور تقلید از بافت، طعم، رنگ، بو و طعم گوشت واقعی طراحی و تولید شده اند.

در این گزارش آمده که مصرف گوشت های گیاهی علاوه بر کاهش آلودگی های زیست محیطی و انتشار کربن، با کاهش استفاده از زمین، می تواند به توقف جنگل زدایی کمک کند. اوا ولنبرگ یکی از نویسندگان این مطالعه در این خصوص اظهار کرد: گوشت های گیاهی فقط یک محصول غذایی جدید نیستند، بلکه فرصتی حیاتی برای دستیابی به امنیت غذایی و اهداف آب و هوایی و در عین حال دستیابی به اهداف سلامت و تنوع زیستی در سراسر جهان هستند.

از جمله بخش های کشاورزی که بیشترین آسیب را به محیط زیست وارد می کند، گاوداری است. درختان و جنگل ها اغلب برای ایجاد مکان هایی برای چرای دام ها از بین می روند و این روند، اکوسیستم های حیاتی را که خانه بسیاری از موجودات و موجب تنوع زیستی هستند تحت تاثیر قرار می دهد. فضاهای سبز از نظر جذب کربن و جذب آلاینده های مضر از جو زمین که به گرمایش جهانی کمک می کند، مزایایی را ارائه می دهد. در همین حال، گاوها از طریق تولید فضولات، متان تولید می کنند و به گفته صندوق دفاع از محیط زیست، گاز متان از نظر اثرات گرمایش سیاره حدود 80برابر قوی تر از دی اکسید کربن است. بر اساس این تحقیق تا سال 2050 استفاده از زمین های کشاورزی 42 درصد و استفاده از کودهای شیمیایی 45 درصد از میزانی که در سال 2009 بود بیشتر خواهد شد. تا آن سال یک دهم جنگل های بکر حاره ای دنیا نابود می شود.

همچنین اگر تقاضا برای گوشت همین طور ادامه یابد جنگل ها و زمین های زراعی بیشتری باید به دامداری و محل نگهداری دام تبدیل شوند. از بین رفتن جنگل ها و افزایش دامداری باعث تولید دی اکسید کربن و متان بیشتری می شود و استفاده بیشتر از کودهای شیمیایی هم باعث تسریع تولید گازهای گلخانه ای و تغییرات آب و هوایی کره زمین خواهد شد. تقریبا نیمی از تولید زراعی دنیا به مصرف خوراک دام می رسد در حالی که بسیاری از مردم دنیا غذای کافی ندارند. در حالی که گاوها به طور مستقیم و غیرمستقیم تنها عامل در صنعت کشاورزی از نظر آلودگی نیستند، محققان این مقاله خاطرنشان می کنند که آنها حدود نیمی از گازهای سمی از چهار محصول اصلی غذایی حیوانی که شامل گوشت گاو، مرغ، گوشت خوک و شیر می شوند را تشکیل می دهند. بر اساس این مطالعه، تغییر به غذاهای گیاهی بیشترین سود را برای کشورهای جنوب صحرای آفریقا، چین و آسیای جنوب شرقی در خصوص کاهش از دست دادن تنوع زیستی خواهد داشت، در حالی که کشورهای جنوب صحرای آفریقا و آمریکای جنوبی بیشترین سود را از کاهش آلودگی کربن خواهند برد.

همچنین این مطالعه بیان کرد که چنین اقدامی به بهبود امنیت غذایی و کاهش تعداد جهانی افراد دارای سوء تغذیه کمک می کند. تا سال 2050، این اقدام همچنین می تواند نرخ کاهش اکوسیستم حیاتی را بر اساس مسیرهای فعلی به نصف کاهش دهد. اتخاذ یک رژیم غذایی کاملا گیاهی تفاوت بزرگی ایجاد می کند، اما یک رژیم غذایی که شامل جایگزینی برخی از وعده های غذایی معمولی مبتنی بر گوشت با جایگزین های گیاهی می شود، یک راه عالی برای کمک خواهد بود. کارشناسان معتقدند جایگزینی گوشت با لوبیا، سبزیجات، توفو یا سیتان، فقط در یک وعده در هفته یا صرفا هر وعده غذایی که گوشت جزء اصلی آن نیست، یک جایگزین مغذی برای ما و همچنین کمک کننده در راستای حفظ سیاره است. همچنین یک راه سالم و خوشمزه برای تغذیه شما و خانواده تان خواهد بود.