آرشیو شنبه ۲۰ بهمن ۱۴۰۳، شماره ۶۹۷۷
اقتصاد
۱۳

با رشد 35 درصدی در 10 ماهه اول سال جاری رخ داد

رکوردشکنی صادرات کشاورزی

امین محمودی

آمارهای گمرک نشان می دهد مجموع تجارت محصولات کشاورزی در 10ماهه سال جاری به 28میلیون و 358هزار تن به ارزش 18میلیارد و 914میلیون دلار می رسد، این درحالی است که این میزان در 10ماهه سال گذشته 29میلیون و 412هزار تن محصول کشاورزی به ارزش 18میلیارد و 933میلیون دلار بود.به همین دلیل می توان گفت تجارت محصولات کشاورزی تفاوت چندانی نسبت به سال گذشته نکرده است، اما صادرات کشورمان رشد خیره کننده ای داشته و درمقابل، واردات محصولات کشاورزی نیز کاهش یافته است.بد نیست بدانیم صادرات محصولات کشاورزی ایران همواره به عنوان یکی ازمنابع مهم درآمدارزی واشتغال زایی درکشورمطرح بوده است.درهمین خصوص غلامرضا نوری قزلجه، وزیر جهادکشاورزی گفت: یک زمانی محصول کشاورزی روی دست ما می ماند و خراب می شد، درکنار جاده ها می ریختند یا خرید آن مشکل داشت، اما امروز با برنامه ریزی همه آنها به دلار تبدیل می شود. البته بیشتر تمرکز بر جلوگیری از هدررفت تولیدات محصولات کشاورزی است و توانستیم مسیر را برای صادرات فراهم کنیم.همچنین محمدمهدی برومندی، معاون امور باغبانی وزیر جهادکشاورزی نیز گفته است که محصولات کشاورزی ایران به بیش از80کشورکه استانداردهای سختگیرانه ای در حوزه سلامت غذا دارند، صادر می شود.

رشد خیره کننده صادرات محصولات کشاورزی

آمارهای گمرک حاکی از آن است که هشت میلیون و 357هزار تن محصول کشاورزی و کالای اساسی به ارزش شش میلیارد و 603میلیون دلارصادر شده، این درحالی است که درهمین بازه زمانی درسال گذشته شش میلیون و 839هزار تن محصول کشاورزی و کالای اساسی به ارزش چهارمیلیارد و 901میلیون دلار از کشورمان صادر شده بود.آمار نشان دهنده آن است که در 10ماهه سال جاری صادرات محصولات کشاورزی به لحاظ وزنی رشد 22درصدی و به لحاظ ارزشی رشدی 35درصدی داشته است.بد نیست بدانیم درمجموع در سال 1402 چیزی حدود هشت میلیون و 804هزار تن محصول کشاورزی به ارزش شش میلیون و 298میلیون دلار صادر شده بود که نشان می دهد در 10ماهه سال جاری 400میلیون دلار بیشتر از صادرات کل سال گذشته ارزآوری داشته ایم.همچنین ذکر این نکته خالی از لطف نیست که این میزان ارزآوری صادرات محصولات کشاورزی در کشور بی سابقه بوده است، به طوری که درهمه این سال ها دربهترین حالت درسال های1397و1399نیز به ترتیب ارزآوری این محصولات به شش میلیارد و 400میلیون دلار و شش میلیارد و 500میلیون دلار رسیده بود. از سوی دیگر به طور متوسط هر کیلو محصول کشاورزی 790سنت ارزآوری برای کشورمان داشته درحالی که این میزان ارزآوری محصولات کشاورزی به طور متوسط در سال گذشته به 715سنت می رسید.این میزان رکوردشکنی ارزآوری صادرات محصولات کشاورزی در حالی صورت گرفته که همچنان دو ماه از سال جاری باقی مانده و انتظار می رود صادرات محصولات کشاورزی به بیش از هفت میلیارد دلار برسد که گام مهمی به سوی اهداف برنامه هفتم توسعه و گسترش ارزآوری صادرات غیرنفتی در کشور است.افزایش قابل توجه ارزآوری محصولات کشاورزی عمدتا به گروه های لبنیات، پسته وسایر محصولات گرمسیری وصیفی جات اختصاص دارد که به کشورهایی نظیر عراق، افغانستان، پاکستان، امارات، چین و کشورهای حوزه اوراسیاازجمله روسیه صادر می شود. بااین حال، محصولاتی مانند سیب زمینی، گوجه فرنگی و دیگر صیفی جات، چربی، کره، لبنیات و شیرخشک در ماه های اخیر با حساسیت های زیادی مواجه و حتی با وجود مخالفت های وزارت جهادکشاورزی این محصولات از کشور خارج شده اند. به این ترتیب، شاهد افزایش بی سابقه و چندباره قیمت لبنیات، صیفی جات و سایر محصولات کشاورزی در سال جاری بوده ایم که نارضایتی مردم را به دنبال داشته است.

واردات 12.3میلیارد دلاری محصولات کشاورزی

براساس آمارهای گمرک، در 10ماهه سال جاری 20میلیون تن محصول کشاورزی به ارزش 12میلیارد و 311میلیون دلار وارد کشورمان شده، این درحالی است که درهمین بازه زمانی درسال گذشته21میلیون و 72هزار تن محصول کشاورزی و کالای اساسی به ارزش 14میلیارد و 32میلیون دلار وارد کشور شده بود.این آمار نشان دهنده آن است که در 10ماهه سال جاری به لحاظ وزنی واردات محصولات کشاورزی کاهش 5 درصدی و به لحاظ ارزشی کاهش 12درصدی داشته است.این امر به معنای آن است که با توجه به کاهش محسوس واردات گندم، روغن خوراکی و برنج در سال جاری ارزبری واردات محصولات کشاورزی به قیمت افزایش شدید قیمت روغن و برنج در سال جاری کاهش یافته است؛ اما عمده واردات محصولات کشاورزی ازکشورهای امارات متحده عربی، ترکیه، هند، هلند و روسیه بوده و نهاده های دامی شامل ذرت دامی، کنجاله سویا، جو و سویا در کنار شکر بیشترین واردات محصولات کشاورزی را به خود اختصاص داده است.